Forum » Loža » Aplikacije za žepnino in varčevanje otrok - ima kdo izkušnje?
Aplikacije za žepnino in varčevanje otrok - ima kdo izkušnje?

majaa60102 ::
Živijo,
videla sem, da imajo v tujini (npr. v ZDA ali pri Revolutu) aplikacije, kjer lahko otroci dobivajo žepnino, opravljajo opravila, varčujejo in se skozi igro učijo ravnanja z denarjem. Starši imajo pri tem pregled nad porabo in lahko nastavijo omejitve.
Zanima me, ali kdo v Sloveniji uporablja kaj podobnega ali bi vas takšna rešitev sploh pritegnila? Bi zaupali otroku digitalno kartico in aplikacijo za žepnino? Kakšne funkcije bi se vam zdele koristne?
videla sem, da imajo v tujini (npr. v ZDA ali pri Revolutu) aplikacije, kjer lahko otroci dobivajo žepnino, opravljajo opravila, varčujejo in se skozi igro učijo ravnanja z denarjem. Starši imajo pri tem pregled nad porabo in lahko nastavijo omejitve.
Zanima me, ali kdo v Sloveniji uporablja kaj podobnega ali bi vas takšna rešitev sploh pritegnila? Bi zaupali otroku digitalno kartico in aplikacijo za žepnino? Kakšne funkcije bi se vam zdele koristne?
- spremenilo: majaa60102 ()

wajdouc ::
Jaz osebno bi prisegal na keš. Naučil bi tamale finančne pismenosti, dal toliko keša za čez mesec in naj se znajdejo. Ali vse zagonijo ali kaj celo ustvarijo, je na njih.

MrYoda ::
Kot omenil predhodnik - keš. Kot starš jih moraš čim prej naučiti razliko med hočem (kupim takoj) in želim (če malo šparam se nekaj nabere in si lahko privočim kar želim). To je prva stopnja, da mularija ne zagoni takoj vsega kar dajo babice in dedki. Ko so pa enkrat 15+, pa naj si najdejo (ali jim pomagaš najti preko svojih vez) dijaško delo. To je potem njihova "žepnina" in si off the hook. Naloga starša je, da skrbi za "osnove" - da je oblečen (brez fency cunjic za zabavo), ima plačan račun za telefon, malico, športne/obšolske dejavnosti in šolske obveznosti. Vse kar je "friday night out" in "bi imela tole mikico k' je tok kjuti" pa iz dijaškega/študentskega dela. Primer kitara/klavir - smo plačali ure, za instrumenta pa sta našparala sama (babica style). Iz izkušenj moje generacije (50+ in otroka na meji polnoletnosti) je žepnina zelo dvorezen meč. Tukaj velja pravilo: manj je več - moja izkušnja.
In glede investranje vs varčevanje: žepnina ni namenjena ne enamu in ne drugemu. Vlagaš/varčuješ potem, ko imaš finančni višek (finančna neodvisnost).
In glede investranje vs varčevanje: žepnina ni namenjena ne enamu in ne drugemu. Vlagaš/varčuješ potem, ko imaš finančni višek (finančna neodvisnost).

Mladi starši, kaj češ ...
V naših časih si dobil dve klofuti pa star papir zbirat. Aplikacija je bila vračunana v sili fotrovega udarca.
V naših časih si dobil dve klofuti pa star papir zbirat. Aplikacija je bila vračunana v sili fotrovega udarca.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MrYoda ()

Glede osebne izkušnje: do konca osnovne šole otroci ne rabijo nobene aplikacije in lastnega računa. S srednjo šolo pa ločen/skrbniški račun (vse banke nudijo opcijo starš/otrok) in flik za transakcije. Boh ne dej, da bi imel otrok kreditno - debetna in basta.
Glede aplikacij in naložb (kripto, ...) je pa nekaj kar jih ne naučiš, ampak bodo raziskovali sami. Ti jih lahko le usmeriš.
Glede aplikacij in naložb (kripto, ...) je pa nekaj kar jih ne naučiš, ampak bodo raziskovali sami. Ti jih lahko le usmeriš.

link_up ::
oh prekleto ... si predstavljas, da frocu namontiras stikalo za luc v svoji sobi? Ali pa morda prucko, da seze do visoke omare?
Se dobro, da so druzinske celice zakljucena celota. :)
Se dobro, da so druzinske celice zakljucena celota. :)
In and Out

iKst_ ::
Uporabljam Revolut za otroke. Obe imata Revolut otroški račun s fizično kartico in avtomatično nakazilo žepnine vsak teden, ki gre iz mojega osebnega Revolut računa.
Gotovino dobivata pri starih starših in kakšen bankovec, ko gremo kam v tujino.

delavec44 ::
Uporabljam Revolut za otroke. Obe imata Revolut otroški račun s fizično kartico in avtomatično nakazilo žepnine vsak teden, ki gre iz mojega osebnega Revolut računa.
Pri kateri starosti sta dobili? Če imajo telefon, je verjetno google pay bolje kot fizična kartica.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

Pri cca. 9 letih.
Za Google Pay ne vem, ker smo na Applu. Apple Pay pa ne pusti plačevanja s telefonom do 15. leta, če se ne motim. Nazadnje, ko sem poskusil dodati kartico v Apple Pay, ni delalo.
Za Google Pay ne vem, ker smo na Applu. Apple Pay pa ne pusti plačevanja s telefonom do 15. leta, če se ne motim. Nazadnje, ko sem poskusil dodati kartico v Apple Pay, ni delalo.

V-i-p ::
Si me nasmejal zdajle :). Ampak ja, nekako tako je bilo pri nas, jp
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

BCSman ::

kriptobog ::
Si me nasmejal zdajle :). Ampak ja, nekako tako je bilo pri nas, jp
Velikokrat je tako. Zato pa je financna pismenost kjer je.
Drugace sem pa jaz za mulca odprl locen racun za investiranje in investiram vsak mesec, potem ga bom pa ucil kaj to je in da bo nadaljeval. Zdaj mu je itak se vseeno pri 5 letih. Zdaj mu dajem gotovino potem pa ko zeli kak lego set ali kako igraco mora presteti ce ima dovolj in placa iz svojega. Da ze od malega ve, da ne pade denar z neba in da se od malega uci delat z denarjem. Cez nekaj let bo pa dobil kartico, trr in app.

Stikalo ::
Pri nas imata dva osnovnošolca žepnino. Keš na roke. Vsak mesec morata opomnit, da je žepnina. Vso stanje v denarnici si morata strogo zapisovat v razpredelnico, ki jo imata v denarnici. Na koncu leta naredita preračun odhodkov in prihodkov. Kupujeta zmerno kakšno reč sem in tja.
Ne vem, telefona pomojem ne bosta dobila do konca 9r osnovne šole. Doma imamo prenosnike, kjer delata kaj pametnega in se tudi kaj pogovarjata s kolegi preko teams-ov. Mali star 10 let, pa že kaj 3D modelira v onshape, piše dokumente v libreofficu itd.. Imata še obšolske dejavnosti, družijo se z ostalimi otroci (na vasi), dan je prepolen z vsem in tudi z zabavo, ki si jo organizirajo sami.
Pojem investiranja ne poznam, to je tako dolgoročno. Pa tudi dvomim, da je kakšna stvar, da lahko realno podivja neka vrednost nekega vložka. Dobro, so primeri, ampak tudi tukaj mora biti zno sreče.
To je to :)
Ne vem, telefona pomojem ne bosta dobila do konca 9r osnovne šole. Doma imamo prenosnike, kjer delata kaj pametnega in se tudi kaj pogovarjata s kolegi preko teams-ov. Mali star 10 let, pa že kaj 3D modelira v onshape, piše dokumente v libreofficu itd.. Imata še obšolske dejavnosti, družijo se z ostalimi otroci (na vasi), dan je prepolen z vsem in tudi z zabavo, ki si jo organizirajo sami.
Pojem investiranja ne poznam, to je tako dolgoročno. Pa tudi dvomim, da je kakšna stvar, da lahko realno podivja neka vrednost nekega vložka. Dobro, so primeri, ampak tudi tukaj mora biti zno sreče.
To je to :)

Horas ::
oboje je treba naučit otroke. operirat s kešom, ga met doma, vzet ko se kaj rabi nuca, želi... in pa varčevalni, jaz mam za tamalega, žena pa za hčerko. tudin pložnice skupaj plačujemo , da vidita in veta kako in kaj.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Predvsem jih je treba naučiti kako zaslužiti keš. Če hočeš šparati in investirati, je treba najprej nekaj imeti.
Če bi preteklih 40 let investiral 200€ v S&P500 vsak mesec, bi imel danes več kot milijon €. Nobene sreče, nobenih podivjanih vrednosti. Samo konsistenten moraš biti.
Če bi preteklih 40 let investiral 200€ v S&P500 vsak mesec, bi imel danes več kot milijon €. Nobene sreče, nobenih podivjanih vrednosti. Samo konsistenten moraš biti.

Ashrack ::
Predvsem jih je treba naučiti kako zaslužiti keš. Če hočeš šparati in investirati, je treba najprej nekaj imeti.
Se pravi recimo da pri 24 letih koncas faks in zacnes investirat v S&P500, potem si star 64 let in imas milijon. Res full dober. Ravno takrat ko ne rabis vec toliko denarja
....

stara mama ::
Čisto nov račun, ki sprašuje za idejo za aplikacijo. Jojmene!
Temu bojo danes popoldan na sestanku s šefom rekli: Smo naredili raziskavo trga

Ekologija™ in Trajnost™

Relanium ::
Z otroci igram Monopoly.
Da bi instaliral še eno neumno aplikacijo, mi ne pade na pamet.
Še obstoječe minimaliziram.
Da bi instaliral še eno neumno aplikacijo, mi ne pade na pamet.
Še obstoječe minimaliziram.

Eduardo ::
Otroke bi mogl ucit investirat in ne varcevati.
Ne investirat, prodajati.
stara mama je izjavil:
Čisto nov račun, ki sprašuje za idejo za aplikacijo. Jojmene!
Temu bojo danes popoldan na sestanku s šefom rekli: Smo naredili raziskavo trga![]()
Ja itak. Šefe, ti samo uspešno narediš banko, jaz pa dam idejo za plikacijo za varčevanje za otroke.

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Eduardo ()

kriptobog ::
Se pravi recimo da pri 24 letih koncas faks in zacnes investirat v S&P500, potem si star 64 let in imas milijon. Res full dober. Ravno takrat ko ne rabis vec toliko denarja
Imaš za penzijo ali pa daš otrokom in naučiš njih, da delajo isto, za svoje otroke. Ali pa jamrš kot ti, da Tkrt ne rabiš več in jamraš do smrti kako je nizka penzija.

feryz ::
Ne štekam, kaj ima aplikacija veze z žepnino ali varčevanjem otrok.
Dobro razumem žepnino in varčevanje.
Ampak aplikacija!? Wtf? A bo več denarja v žepu, če bo mulc imel aplikacijo na telefonu?
Dobro razumem žepnino in varčevanje.
Ampak aplikacija!? Wtf? A bo več denarja v žepu, če bo mulc imel aplikacijo na telefonu?

stara mama ::
Sej veš, da so časi kjer ne moreš na veliko potrebo brez aplikacije....
Ekologija™ in Trajnost™

Jebomir ::
majaa60102 je izjavil:
Zanima me, ali kdo v Sloveniji uporablja kaj podobnega ali bi vas takšna rešitev sploh pritegnila?
Predlagaj svojemu nadrejenemu, da zamenja celotni poslovni model.
FinTech je že doterana zadeva.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Jebomir ()

tikitoki ::
S kaksnim N26 racunom ne more narediti skode. Lahko porabi, kar ima. Mozno je omejiti dnevno porabo, itd.

gruntfürmich ::
definitivno žepnini DA.
definitivno neki digitalni aplikaciji da bodo še bolj odvisni od ekranov NE.
jst sem dobival žepnino, pa še potem sem starejša brata navlekel da sta mi jo dajala poleg staršev... skratka dobri zametki da postaneš finančno zaveden, če že pismen ne.
so pa bili takrat ko sem dobival žepnino drugi časi, in sem praktično vso žepnino pretvoril v marke ali šilinge. pač to se je takrat delalo, ker je vrednost dinarja padala. sem pa zelo šparal.
koliko je to vplivalo na finančno pismenost in kasnejšo investiranje pa ne vem...
je pa pri teh zadevah vedno ta test/skušnjava prisotna: Stanford marshmallow experiment @ Wikipedia
definitivno neki digitalni aplikaciji da bodo še bolj odvisni od ekranov NE.
jst sem dobival žepnino, pa še potem sem starejša brata navlekel da sta mi jo dajala poleg staršev... skratka dobri zametki da postaneš finančno zaveden, če že pismen ne.
so pa bili takrat ko sem dobival žepnino drugi časi, in sem praktično vso žepnino pretvoril v marke ali šilinge. pač to se je takrat delalo, ker je vrednost dinarja padala. sem pa zelo šparal.
koliko je to vplivalo na finančno pismenost in kasnejšo investiranje pa ne vem...
je pa pri teh zadevah vedno ta test/skušnjava prisotna: Stanford marshmallow experiment @ Wikipedia
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

WizzardOfOZ ::
Otroku daš žepnino na prvi račun. Kar od žepnine ne porabi v mesecu, se preden dobi novo žepnino, prenese na varčevalni račun.
Vlaganje pa
- Vsak mesec 1g zlata (fizično ploščico) že od rojstva dalje.
- V kripto pa enkrat na leto 500€
Vlaganje pa
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Ashrack ::
Imaš za penzijo ali pa daš otrokom in naučiš njih, da delajo isto, za svoje otroke. Ali pa jamrš kot ti, da Tkrt ne rabiš več in jamraš do smrti kako je nizka penzija.
Gospod jezikavi Bog. Nisi edini milijonar tu, ki ne rabi za penzijo sparat.
....

gruntfürmich ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Otroku daš žepnino na prvi račun. Kar od žepnine ne porabi v mesecu, se preden dobi novo žepnino, prenese na varčevalni račun.
Vlaganje pa
nikakor ne 1g zlata, ker ga preplačaš abnormalno. pri resnih trgovcih 16%, pri banana pa še več...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,

Nikjer nisem pisal o tem koliko denarja kdo rabi, ko je star 64, samo napisal sem kako deluje long term investiranje in kakšni so bili rezultati v preteklosti. Vse ostalo je osebna odločitev vsakega posameznika.
Je pa načeloma tako, da veliko ljudi rabi denar ravno na stara leta, ko so v penziji in nimajo ravno veliko dohodkov.
Jaz planiram penzijo, ko bom star 55 let. Od države takrat ne bom dobil nič, ko bom upravičen do starostne pokojnine pa tudi ne bo več kot jurja. Plače tudi ne bo več, mogoče kak občasen honorar. Torej rabim zalogo denarja ravno na stara leta.

Kaj je bil milijon pred 40 leti, kaj je danes in kaj bo čez 40 let, verjetno ni treba razlagati.
40 let je ogromno, v teh časih je že 10 let ogromno.
10 let nazaj je bil milijon ... uffff. Danes? Malo boljši flet v centru.
Če bi mi kdo pred desetimi leti rekel, da mi da milijon in naj grem v penzijo, bi tako podpisal.
Danes, ko sem 10 let bližje penziji, se ne bi odpravil z milijonom. Se precej malo sliši.
Če bi mi kdo pred desetimi leti rekel, da mi da milijon in naj grem v penzijo, bi tako podpisal.
Danes, ko sem 10 let bližje penziji, se ne bi odpravil z milijonom. Se precej malo sliši.

energetik ::
gruntfürmich je izjavil:
Točno tako. Kupi se 1x letno ali na 2 leti 1ozt kovanec, da minimiziraš provizijo. Bitcoin pa lahko vsak mesec minimalno, ker je fee v % in je vseeno, na koliko časa nabavljaš.WizzardOfOZ je izjavil:
Vlaganje pa
- V kripto pa enkrat na leto 500EUR
nikakor ne 1g zlata, ker ga preplačaš abnormalno. pri resnih trgovcih 16%, pri banana pa še več...
Glede OP - naša "aplikacija" je excel tabela, kamor za otroka vpisujemo prejeto gotovino od daril. Gotovino seveda sproti porabimo. Če/ko bosta rabila svoj denar, jima dam in odštejem od bilance. Ni nobene potrebe po neki "app" in ločenih bančnih računih, dokler ne bosta resnično potrebovala TRR in kartice. Takrat bom odprl Revolut za otroke, vezan na mojega. Kar bo verjetno šele v 1. letniku SŠ, če bosta dobila štipendijo.
Za učit se investiranja jima pa kar pri meni pokažem proces na IBKR, hkrati pa še kak graf padanja vrednosti denarja oziroma razlagam, koliko je stala kepica sladoleda, ko sem jaz hodil v OŠ.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

Kaj je bil milijon pred 40 leti, kaj je danes in kaj bo čez 40 let, verjetno ni treba razlagati.
Ne, ni treba razlagati. Domnevam, da je vsem jasno kako deluje inflacija. Ampak ne vem kaj ima veze pri izračunu. Vsem je jasno, da milijon čez 40 let ne bo enako milijonu danes, ampak bo to mogoče 1/3 današnje vrednosti. Tudi teh 200€ bo čez 20 let bistveno manj kot danes.
Če želiš več, lahko tudi vložek povečuješ skupaj z inflacijo, pa imaš čez 40 let "današnji" milijon. Ampak tole ni tema o investiranju zato sem uporabil poenostavljen primer.

Vsak pameten bi tisti 1mio pred 10 leti vložil v:
- SP500 in imel danes protivrednost nekje 3M...
- v nepremičnine in imel nekje 2M...
- zlato in imel 3,6M
- BTC in imel 350M
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

Stikalo ::
Mislim, stvar ni čisto trivialna kot jo hočeš prikazati. Torej, če sedaj dajem vsak mesec 200€, bom imel čez 40 let 1 miljon €? Miljon € se sliši lepo, ampak sedaj je recim nova hiša s parcelo cca 500k€, čez 50 let bo cena te hiše mogoče 5M€. Oz kupna moč tega miljona bo bistveno manjša. Lahko pa vsak mesec investiram vase, v svoj posel, v svoj prosti čas, izlete, druženja?
Vsak pameten bi tisti 1mio pred 10 leti vložil v:
- SP500 in imel danes protivrednost nekje 3M...
- v nepremičnine in imel nekje 2M...
- zlato in imel 3,6M
- BTC in imel 350M
Evo ti si zadel point. Torej, ja ok, če imaš miljon € v gotovini, ga je najslabše hraniti v banki. To je dejstvo. Mislim, da s temi inštrumenti zgolj OHRANJAŠ vrednost denarja (pa še to). Recimo lahko rečemo, če je zlato konstanta, če smo ga vložili v SP500.
Tukaj je izjema samo bitcoin. Pa dobro, recimo Apple, Microsoft.. samo kako boš vdel da bo to rastlo naslendjih 10 let? Verjetno se še najbolj splača kupit individualne delnice, katerih ozadje ima izjemno prespektivo.

Nikonja ::
Če bi, če bi, če bi..... Plus to da pozabljate da 1M danes in 1M čez 30 let nimata niti približno enako vrednost, plus to da nikjer ni zapisano da mora rast! Tudi SP500 je že večkrat zgubil po več kot 70% svoje vrednosti. Ampak invenstiranje in žepnina itak ne spadata v isto temo.
Moja dva imata otroški račun na Revolutu pod mojim osnovnim računom. Enkrat na mesec jim nakažem žepnino in brez pametovanja se pogovorimo če bi bilo pametno mogoče šparat za kaj in kako mogoče zaslužit kje kaj več denarja. Kaj bodo dejansko na koncu naredile z denarjem je čisto NJIHOVA stvar in jih nikoli ne sprašujem ZAKAJ ker tega sem kot mulc največ sovražil. Denar so dobile, nasvet tudi, kaj bodo naprej naredile, je čisto njihova odločitev.
Nasvete o investiranju bomo pustili ko bodo dejansko začele služit denar!
Moja dva imata otroški račun na Revolutu pod mojim osnovnim računom. Enkrat na mesec jim nakažem žepnino in brez pametovanja se pogovorimo če bi bilo pametno mogoče šparat za kaj in kako mogoče zaslužit kje kaj več denarja. Kaj bodo dejansko na koncu naredile z denarjem je čisto NJIHOVA stvar in jih nikoli ne sprašujem ZAKAJ ker tega sem kot mulc največ sovražil. Denar so dobile, nasvet tudi, kaj bodo naprej naredile, je čisto njihova odločitev.
Nasvete o investiranju bomo pustili ko bodo dejansko začele služit denar!

Mislim, stvar ni čisto trivialna kot jo hočeš prikazati. Torej, če sedaj dajem vsak mesec 200€, bom imel čez 40 let 1 miljon €? Miljon € se sliši lepo, ampak sedaj je recim nova hiša s parcelo cca 500k€, čez 50 let bo cena te hiše mogoče 5M€. Oz kupna moč tega miljona bo bistveno manjša. Lahko pa vsak mesec investiram vase, v svoj posel, v svoj prosti čas, izlete, druženja?
Stvar je trivialna, ravno to je point. Lahko vlagaš kamor ti paše, nič ni obvezno :) Nikjer nisem napisal, da je investiranje v sklade edin pravilen način. Vsak zase najboljše ve kako bo porabil svoj denar.
Omenjal sem sicer 40 let. Čez 50 let bi imel namesto 1 milijon že 3,5 milijone, če bi donos ostal enak.
Tukaj je izjema samo bitcoin. Pa dobro, recimo Apple, Microsoft.. samo kako boš vdel da bo to rastlo naslendjih 10 let? Verjetno se še najbolj splača kupit individualne delnice, katerih ozadje ima izjemno prespektivo.
Dolgoročna inflacija je okoli 2,5%. S&P500 je skozi zgodovino delal povprečno cca. 10% donosa letno. 7,5% realnega donosa ni samo "ohranjanje vrednosti". To pomeni, da vložek podvojiš vsakih 10 let.
Individualnih delnic se pa nikakor ne splača kupovati, če nisi pripravljen na velike izgube. Statistično gledano praktično imajo praktično vsi, ki trgujejo s posameznimi delnicami pod črto izgubo.
Če bi, če bi, če bi..... Plus to da pozabljate da 1M danes in 1M čez 30 let nimata niti približno enako vrednost, plus to da nikjer ni zapisano da mora rast! Tudi SP500 je že večkrat zgubil po več kot 70% svoje vrednosti. Ampak invenstiranje in žepnina itak ne spadata v isto temo.
Noben ne pozablja, samo ni bistveno v tej temi. Niti nihče ne pravi, da bo S&P500 rastel še naprej. Jaz sem omenjal konkreten scenarij, če bi začel investirati 40 let nazaj. Kaj bo čez 40 let noben ne ve. Je pa glede na zgovodino človeštva precej verjetno, da bodo imeli tisti, ki denar investirajo na koncu precej več.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()

Ales78 ::
Jaz osebno bi prisegal na keš. Naučil bi tamale finančne pismenosti, dal toliko keša za čez mesec in naj se znajdejo. Ali vse zagonijo ali kaj celo ustvarijo, je na njih.
Tako je. Digitalno je kup številk, fizično vidiš, kako se kupček manjša. Glavno pa je, da si ga mora zaslužit, od odnašanja smeti, do pobijanja komarjev.
Travel is fatal to prejudice, bigotry, and narrow-mindedness, and many of our
people need it sorely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of
men and things cannot be acquired by vegetating in one little corner of earth.
people need it sorely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of
men and things cannot be acquired by vegetating in one little corner of earth.

To bi začel 40 let nazaj z 200 evri?
Verjetno si mislil z 200 dinarji. Kaj bi bilo danes od njih ali pa že v osemdesetih in devetdesetih, ti je najbrž dobro znano.
Enako velja za evro v bodočnosti. Ali za vsako drugo denarno zadevo. Lahko bi nekaj, lahko popolnoma nič.
Žepnina je za trošenje, mulci nimajo kaj varčevati. Tudi ne rabiš nekih Excel evidenc. Daš mu denar in naj ga zagoni.
Lahko pa vi za njih varčujete.
Verjetno si mislil z 200 dinarji. Kaj bi bilo danes od njih ali pa že v osemdesetih in devetdesetih, ti je najbrž dobro znano.
Enako velja za evro v bodočnosti. Ali za vsako drugo denarno zadevo. Lahko bi nekaj, lahko popolnoma nič.
Žepnina je za trošenje, mulci nimajo kaj varčevati. Tudi ne rabiš nekih Excel evidenc. Daš mu denar in naj ga zagoni.

Tako je. Digitalno je kup številk, fizično vidiš, kako se kupček manjša. Glavno pa je, da si ga mora zaslužit, od odnašanja smeti, do pobijanja komarjev.
Saj številka na banki se tudi manjša :) A misliš, da froci niso sposobni razumeti, da je 50 manj kot 100?
Glede služenja pa ne bom nobenem pameti solil, ampak pri meni je osnovna žepnina brez pogojev. Po drugi strani pa ne plačujem za osnovna opravila. Pospravljanje, čiščenje, odnašanje smeti, pomoč okrog hiše, kuhanje... To je osnova, ne bom mulcem plačeval za osnovne stvari, ki jih je treba narediti.
To bi začel 40 let nazaj z 200 evri?
Ne, mislil sem 200€.
Kaj misliš z drugim stavkom mi pa ni jasno. Glede na to, da furaš svoj biznis, imaš zaposlene itd. verjetno veš, da so ravno takšne naložbe dober hedge proti inflaciji.
Torej, od dinarjev ne bi ostalo nič. Od S&P500* bi imel milijon.
*pustimo to, da je bilo 40 let nazaj že v ZDA veliko težje vlagati v takšne naložbe, v jugi pa praktično nemogoče.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()

To bi začel 40 let nazaj z 200 evri?Tudi v Yugi smo/ste imeli za investirat zlato in cegle. Saj veliko jih je vsaj cegle na polno izkoristilo za varnost pred inflacijo. Kdor pa je držal dinarje, se je pač zaj...
vires in numeris
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Varčevanje vs potrošništvo (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 43669 (25137) | Miki N |
» | Investiranje ob rojstvu otroka (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8844 (6175) | LukiYo |
⊘ | z 1.000 plače... realno kaj boš s tem kej konkretnega naredil? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Loža | 114930 (102523) | FTad |
» | Prihaja prvi večji test za zasebni pokojninski sistem (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi | 22231 (19342) | MrStein |