» »

Težave z računalnikom zaradi elektrike / EM interference?

Težave z računalnikom zaradi elektrike / EM interference?

MM91 ::

Že vsaj 3 leta imam problem z računalnikom, po večkratni novi namestitvi Windowsa (10, 11 in celo starejše verzije kot so 7), menjavi celotnega računalnika, prezkus računalnikov drugih ljudi pri meni doma itd., sem prišel do zaključka, da težave niso hardwarske / softwarske, ampak električne (moj računalnik na drugi lokaciji deluje perfektno, doma pa ne).

Nastane pa cel kupov problemov:
-Najbolj se pozna pri miški (ja, tudi miške sem probal vsaj 3 - težava ni hardwarska ali softwarska), saj se občuti input lag, je nenatančna, ob istem fizičnem premiku miške se zmeraj premakne drugače, včasih premalo, včasih preveč, občutek "težke miške", občutek kot da bi jo vlekel po vodi ali po zraku itd...na angleških forumih pravijo temu simptomu "floaty mouse".
-Input lag pri tipkanju
-De-sinhronizacija zvoka in slike - zvok in slika v videu sta neskladna, ne veliko ampak ravno dovolj, da se opazi
-Monitor nima tako jasne, žive in ostre slike kot jo ima na drugi lokaciji, nekatere pisave oz. črke so razmazane
-In pa največji problem - celoten računalnik deluje kot drek, 144Hz osvežitev ekrana se občuti kot da je dejansko manj kot 60Hz, animacije vseposod so zakasnele, štekajo, vidi se sled od miške ("ghosting"), sledi animacije, če minimiraš okno se to najbolj opazi, nobena animacija ni gladka, niti scrollanje gor in dol.

A je možno, da je kriv pametni merilnik elektrike, ki so ga vsilili dobavitelji pred leti? Da "šparajo" s kakovostjo elektrike, in pošiljalo neko osiromašeno elektriko, in potem naprava ne dobi zadostne voltaže ker smart meter "pametno oceni" da je vse OK, in da ne potrebuje več? Ali bi lahko bil problem EM motnje? Vtičnica NI kriva, ker sem probal komp in monitor na vseh vtičnicah v stanovanju (razen če vse delujejo napačno, kar je zelo majhna verjetnost). Probal sem tudi z prenapetostno zaščito in ni nič boljše.

Aja, ponoči deluje VELIKO boljše kot čez dan ali dopoldne...ni brez problemov, je pa občutno boljše - tam nekje po 22:00 postane boljše. In ne, naprave v mojem stanovanju nimajo vpliva na to - sem probal izklopit čisto vse, še hladilnik, in je bil samo PC priključen na omrežje in ne pomaga. Glede na to da problem časovno varira in ni nikdar isto slabo ali isto dobro 24/7, odpade da je karkoli narobe z napeljavo v stanovanju ali da je problem ozemljitev, saj potem bi bilo konstantno enako (verjetno?).

Tako da, kaj za boga bi lahko bil problem, in kako bi sploh to lahko objektivno diagnosticiral, saj ne vem niti kje začeti...dobavitelj bo rekel da je vse OK če jih kličem (njihova logika je stanovanje ima elektriko = vse je OK), tudi števca mi ne bojo menjali nazaj na analognega zaradi direktive EU. Veliko ljudi ima ta problem, tukaj je le nekaj tem iz tujih strani, in noben nima konkretnega odgovora...tako kot jaz jih je večina menjala več računalnikov in je isto sranje, ko pa nesejo kišto na neko drugo lokacijo, pa deluje perfektno.

https://www.reddit.com/r/electrical/com...
https://forums.tomshardware.com/threads...
https://forums.blurbusters.com/viewtopi...
https://www.reddit.com/r/buildapc/comme...

pegasus ::

Probaj laptop na bateriji, torej na lastni elektriki.

mtošev ::

Še ena troll tema s še enim danes registriranim računom. Ta teden je pa vztrajen!

pegasus je izjavil:

Probaj laptop na bateriji, torej na lastni elektriki.

Hvala za predlog, nimam laptopa, bom pa si ga probal izposoditi za testirat.

mtošev je izjavil:

Še ena troll tema s še enim danes registriranim računom. Ta teden je pa vztrajen!

Kaj bluziš, kakšna troll tema? Če nimaš kaj pametnega za napisat, sploh ne odgovarjaj.

mtošev ::

Sori, se opravičujem. Operater mi je nekak poslal osiromaženo elektriko, tipkovnica in um pa sta navajena obogotenih elektronov.

Jemljem nazaj - gre za popolnoma legitimno temo in ne AI generated slop!

d4vid ::

AI ne bi spravil skupaj takšne bedarije. Ajde, mogoče na oširomašeni elektriki.

Dobavitelj ti dobavlja elektriko 230V v določenih tolerancah, kako točno bi ti jo pameten števec "oširomašil", mi ni jasno.

Ozemljitev je vredu? Ostale naprave delujejo OK, ali samo računalnik nagaja?

Kako maš povezano miško in tipkovnico, sta brezžični? Kako je povezan zaslon, prek HDMI, DVI, DP, VGA?
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

mtošev je izjavil:

Sori, se opravičujem. Operater mi je nekak poslal osiromaženo elektriko, tipkovnica in um pa sta navajena obogotenih elektronov.

Jemljem nazaj - gre za popolnoma legitimno temo in ne AI generated slop!

Ajde lahko ti dam naslov na ZS, pridi in boš preveril PC, potem pa ga peljema k tebi domov in če bo evidentna razlika kot sem zgoraj opisal, mi plačaš celotno vrednost kište, ker je jasno da je potem lahko kriva izključno elektrika in ne karkoli z PC-jem...pametnjakovič.

d4vid je izjavil:

AI ne bi spravil skupaj takšne bedarije. Ajde, mogoče na oširomašeni elektriki.

Dobavitelj ti dobavlja elektriko 230V v določenih tolerancah, kako točno bi ti jo pameten števec "oširomašil", mi ni jasno.

Ozemljitev je vredu? Ostale naprave delujejo OK, ali samo računalnik nagaja?

Kako maš povezano miško in tipkovnico, sta brezžični? Kako je povezan zaslon, prek HDMI, DVI, DP, VGA?

Ozemljitev mora biti v redu, ker ne vem zakaj bi drugače ob določenih delih dneva (pozno zvečer, ponoči) delovalo boljše kot pa npr. dopoldne, potem bi bilo cel čas isto.

Ostale naprave delujejo normalno, oz. vsaj jaz nisem opazil da bi bilo karkoli narobe - pri PC-ju se pač zaradi specifičnosti to takoj opazi...na TV ne vidim nobene napake, ostalih nekih naprednih naprav pa nimam, razen klasičnih gospodinjskih, bojler itd., in vse deluje normalno, ničesar nikoli ni vrglo ven ali karkoli podobnega.

Miška in tipkovnica sta žični, zaslon je povezan preko DVI-D. Probal sem tudi razporedit vse kable ki grejo na računalnik ali na modem tako, da je vsaj 5 cm razmaka med vsemi, da se nič ne dotika med sabo, če bi tu bila slučajno kakšna interferenca, pa nič ne pomaga.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MM91 ()

Si na drugi lokaciji poskusil samo PC ali PC+zaslon+periferija? Odklopi vse iz PCja razen res nujne periferije. Najprej sami zaslon, potem tipkovnico in nato miško. Če se vmes pojavi napaka, imaš krivca.
Čeprav na opisano bi jaz rekel, da maš problem v zaslonu.

Scorpy84 ::

Ce imas na lan kabel, ga odklopi pa probi samo na wifi. Racunalnik in monitor priklopi na isti podaljsek v kolikor ni.

Monitor deluje normalno na drugi lokaciji, sem probal rezervnega (60Hz) in je isto sranje kot novejši ki deluje pri 144Hz, in dejansko komaj opaziš razliko v osveževanju ker pri meni doma izpadeta skoraj enako, ta z 144Hz imaš občutek da je dejansko kar konkretno manj kot 144Hz. Nisem pa probal na drugi lokaciji miške, tipkovnice, modema itd., to je res. Ampak ni to krivo, zdaj sem probal tudi izklopit modem in ga fizično ločit od PC-ja, in ni nič drugače. Miške sem probal 3 različne, edino tipkovnico nisem zamenjal...sem pa zdaj izključil tipkovnico iz PC-ja in je isto.

PC in monitor sta priključena na isti podaljšek, sem probal različne kombinacije (1. in 2. slot, naslednjič pa tako da sta kabla maksimalno narazen v podaljšku in se ne dotikata). Probal sem tudi dati podaljšek v vtičnico v drugi sobi, in PC vklopit direktno preko stenske vtičnice brez podaljška, monitor pa preko podaljška (in obratno), in ni razlike. Če je kaj narobe z vtičnico, potem bi morale biti hin vse vtičnice v stanovanju, ker sem probal PC in monitor priključit tudi v kuhinji in kopalnici (preko podaljška) in je isto.

Skratka, vsaj 90% sem da ni kriva periferija, PC, monitor, modem, podaljšek, ampak je očitno problem električni.

Scorpy84 ::

Zdaj pa isci okvarjeno napravo v hisi, kjer se ji je ozemljitev poskodovala ali odletel kaksen filter in ti zdaj spusca motnje. Izklapljaj varovalke, vmes prestavi pc na drugi uticnico pa ponavljaj dokler ne najdes vzroka.
Glede na to da si v stanovanju, lahko ima sosed okvaro in vam nulo smeti ali pa ozemljitev...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Scorpy84 ()

Kaj pa drug računalnik na tvoji lokaciji?
Torej če izločimo vse ostalo in ostane računalnik in neke motnje od zunaj.
Če imaš pri roki, poskusi zamenjat napajalnik, mogoče ti kaj v napajlniku povzroča težave. Če imaš grafično kartico, jo vzemi ven in poskusi na integrirano... Pač zmanjkuje mi pametnih predlogov, ker je napaka res čudna, ampak zna bit da čisto banalna. Mogoče bi kak UPS rešil problem.
Si v bloku? Ima kak sosed kako napravo, ki zaradi kakšne okvare (za katero ne ve), pošilja v omrežje motne?
Glede na to, da ponoči dela OK, bi rekel, da mogoče kaka klima ali kaj podobnega.

DeeJay ::

probi na računalnik, monitor in miško dat alu folijo
Don't f with me.

-Noben računalnik pri meni ne deluje dobro (2 moja in 1 izposojen), vsi pa delajo dobro na drugi lokaciji - ni kriv napajalnik ali grafična kartica
-Sem v bloku. Težave so bile že tudi pozimi in ne zgolj sedaj ko je bilo vroče, tako da verjetno ni klima (v celotnem bloku nas ima samo par klimo, dva ali trije)
-Sem razmišljal o UPS, ampak ne bi rad še za to zapravljal denarja če mogoče ne bo rešilo problema, nimam pa možnosti izposoje
-Katera okvarjena naprava bi pošiljala tako močne motnje po omrežju? Hladilnik je edina naprava ki je zelo stara (okrog 25 let), in enkrat kakšno dobro leto nazaj je nekaj v njem močno počilo iz čistega mira, ampak hladi pa normalno.
-Ne vem za sosede...razen pozdrava na hodniku pač nihče z nikomer ne komunicira nikdar, zdaj da bi jim pozvonil in jih vprašal, če imajo okvarjene naprave ki motijo omrežje, je malo nerodno.
-Glede alu folije - to misliš, da bi celoten računalnik ovil v folijo, ali samo kable od PC-ja in monitorja? Da bi s tem izničil EMI motnje? Lahko probam jutri, ampak zagotovo ne bo pomagalo.

Telbanc ::

To je osiromašena elektrika, kot je že omenil. Eden od sosedov je nezakonito priključen na tvoj števec in ti ukrade del elktronov, tako dobiš ti kar ostane in to je zlo osiromašeno. Ni čudno potem, da ti računalnik nagaja. :D
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

celje ::

Kaj pa internet? Imas optiko, baker?

PluribusUnum ::

Pred zimo stestiraj vsporedno delovanje PC + kalorifer 2kw na isti utičnici.

Ales78 ::

Vzami računalnik, nesi nekam kjer računalniki vredu delujejo in sprobaj.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Čudna težava s novo pošiljko PCjev | Ali rabim bioenergetika?

Oddelek: Pomoč in nasveti
172832 (2218) solatko
»

PC ne dela na posamezni lokaciji

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
312635 (2035) ssokec
»

Audigy 2 ZS, Presketanje na obroke (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
635847 (4844) hyphh
»

Pomagajte ! Trese ku hudič. [kabelska] (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5510106 (8875) Pyr0Beast
»

Motnje pri povezavi graficna (TV-OUT) --> TV

Oddelek: Zvok in slika
292180 (1835) kuglvinkl

Več podobnih tem