Forum » Elektrotehnika in elektronika » Ali so vtičnice varne?
Ali so vtičnice varne?

i53470 ::
V stanovanju letnik 97 je par vtičnic kot na spodnjih slikah, kjer je del ozemljitvene žice manjkajoč ali zavit zgoraj:
https://ibb.co/JW5LKSXW
https://ibb.co/d4Rcn8fN
Ali so take vtičnice varne?

d4vid ::
Jaz bom pa rekel NE.
2 ozemljitveni točki sta z razlogom in ker imaš na slikah praktično samo eno, pa še ta je nekaj umazana (barva?), lahko pride do slabega stika in v primeru, da naprava ne deluje kot mora, ozemljitev ne opravlja dela kot bi ga morala. Nove vtičnice so cca 5€, jaz bi jih zamenjal.
2 ozemljitveni točki sta z razlogom in ker imaš na slikah praktično samo eno, pa še ta je nekaj umazana (barva?), lahko pride do slabega stika in v primeru, da naprava ne deluje kot mora, ozemljitev ne opravlja dela kot bi ga morala. Nove vtičnice so cca 5€, jaz bi jih zamenjal.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

cekr ::
Vzemi izolirane klešče in kontakt poravnaj.
Še raje pa menjaj celotne vtičnice.
Še raje pa menjaj celotne vtičnice.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: cekr ()

feryz ::
5 evrov plus štromar 200 evrov.
Ker op jih jaz ne bi dal menjati. Boš še 10x manj varno kot sedaj.

IL_DIAVOLO ::
Dokler ne bos prsta not tiščal, bo varno.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Telbanc ::
V stanovanju letnik 97 je par vtičnic kot na spodnjih slikah, kjer je del ozemljitvene žice manjkajoč ali zavit zgoraj:
Vtičnice so smrtno nevarne. Poleg tega da manjkajo kontakti, ozemljitve, ali so zviti, gre za izredno slab materijal. Saj izgleda kot da zadeva korodira. To pomeni neprevodnost in smrtno obsodbo v primeru okvare ali preboja faze na kovinsko ohišje kakega aparata. Te vtičnice so za u kanto.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()

mirator ::
Že večkrat sem kje zapisal, da je najslabše, če misliš, da si varen, v resnici pa zaščite ni. Zaščitni kontakti v vtičnicah so izključno za zaščito proti električnemu udaru in morajo tvoriti zanesljiv kontakt.
Kontakti na prikazanih slikah so poškodovani do takšne mere, da ne nudijo zanesljivega kontakta. Predlagam ti takojšnjo zamenjavo, sploh če v stanovanju nisi sam.
Kontakti na prikazanih slikah so poškodovani do takšne mere, da ne nudijo zanesljivega kontakta. Predlagam ti takojšnjo zamenjavo, sploh če v stanovanju nisi sam.

Half-Saint ::
Dejte človeka še bolj napsihirat, če se da.
Na prvi sliki ni nobena korozija. Nisem še videl, da bi kontakt na vtičnici korodiral faking BELO. Zadeva je umazana od barve, nekdo je bil šlampast, ko je barval steno in to se da čist lepo spucat.
Ne rabiš štromarja, da ti zamenja vtičnico razen, če si totalni nespo. Pri zgornji lepo poravnaš kontakt s kleščami, kot je že en napisal, spodnjo pa menjaj. Lahko menjaš obe ampak noben štromar ti ne bo prišel za 2 vtičnici, ker so vsi preveč fini za male pare.
Na prvi sliki ni nobena korozija. Nisem še videl, da bi kontakt na vtičnici korodiral faking BELO. Zadeva je umazana od barve, nekdo je bil šlampast, ko je barval steno in to se da čist lepo spucat.
Ne rabiš štromarja, da ti zamenja vtičnico razen, če si totalni nespo. Pri zgornji lepo poravnaš kontakt s kleščami, kot je že en napisal, spodnjo pa menjaj. Lahko menjaš obe ampak noben štromar ti ne bo prišel za 2 vtičnici, ker so vsi preveč fini za male pare.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

Spet en češki majstor, ki bi ravnal kontakte z kleščami in potem tiščal vtikač z vso silo not, da mu izstopijo žile na sencah.
Zviti in del mankajočih kontaktov pomeni da gre za zelo slab materijal. Made in Čina. Kontakti z starostjo seveda korodirajo.
Vtičnice so za u smeti.
Zviti in del mankajočih kontaktov pomeni da gre za zelo slab materijal. Made in Čina. Kontakti z starostjo seveda korodirajo.
Vtičnice so za u smeti.

Half-Saint ::
Spet en češki majstor, ki bi ravnal kontakte z kleščami in potem tiščal vtikač z vso silo not, da mu izstopijo žile na sencah.
Vtičnice so za u smeti.
Češki si pa kr sam. To so štekarji narejeni v Sloveniji, mimogrede. V 90ih si jih dobil v vsakem Merkurju. Zvil se je ravno zato, ker je nekdo silil vtikač notr tko kot ti opisuješ. Če ga lepo poravnaš, nima kej bit narobe.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com

gen Maister ::

Vtičnice so neprimerne, nevarne in zagotovo za v smeti!!
Do takrat pa takoj izpraznite stanovanje in evakuirajte vse sosede, ne samo prvega, ampak tudi tistega za njim! Se pravi v vsaki smeri po dva! Tudi po dva vertikalno! Se pravi, dva navzhor in dva navzdol!

Ko bo zadeva szrokovno opravljena, se lahko ponovno vselijo!

No zdej lahko zaključimo debato, ker je pršu elektro mesija (odrešenik).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()

starfotr ::
Že večkrat sem kje zapisal, da je najslabše, če misliš, da si varen, v resnici pa zaščite ni. Zaščitni kontakti v vtičnicah so izključno za zaščito proti električnemu udaru in morajo tvoriti zanesljiv kontakt.
Šuko in tudi jugoslovanska 5 polna 3 fazna vtičnica sta zelo nevarni in nudijo lažno varnost. Te vzmetni kontakti ne tvorijo zanesljive povezave, v nasprotju npr. UK vtičnico ali CEE.
Prodajajo in uporabljajo se danes izključno zaradi zgodovinskih razlogov.

Miki N ::
Dobro samo koliko pa je dejansko "letno" teh primerov kjer ta ozemljitev ne dela kljub temu, da je kabel vštekan? Saj še v OPovem prvem primeru bi verjetno razen v primeru močne retardacije uporabnik pogruntal, da ne more vštekati kabla pravilno? Če pa ne, si zasluži da ga zdrma.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Miki N ()

fikus_ ::
Poravnaj ozemljitvene kontakte kot so na ostalih vticnicah (je dovolj šraufncigr od orodja), če odlomiš, zamenjaj.
Inštalacija je zelo verjetno bila delana po takratni zakonodaji, če je korektno narejana in opravljane meritve, je ok. Če je pa bila šalabajzersko narejena, ti pomagajo meritve ali pa izveš, ko te strese.
Inštalacija je zelo verjetno bila delana po takratni zakonodaji, če je korektno narejana in opravljane meritve, je ok. Če je pa bila šalabajzersko narejena, ti pomagajo meritve ali pa izveš, ko te strese.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Magic1 ::
Takšna vtičnica ni nič drugačna danes. Kvaliteta ozemljitvenih terminalov je verjetno malo vprašljiva in jih je uporabnik uspel deformirati/polomiti, ko je nekaj neprimernega na silo not rinil. Jaz sem 20 let nazaj kupil malo boljše in so še danes kot novi.
Magic

David Mayer ::
Op, daj menjati v vsakem primeru, itak so neka žalost tudi videti...
Glede na vprašanje samo odsvetujem, da sam/a menjavaš.
Glede na vprašanje samo odsvetujem, da sam/a menjavaš.

Vanadium ::
Kaki štromar, to mora vsak dec sam znat zamenjat in ni raketna znanost. Potrebuješ pa preprosto orodje iz lidla ali hoferja (preizkuševalec ter križni izvijač).
Potek:
P.S.: Preeizkuševalec se uporablja brez rokavic

David Mayer ::
Upoštevaj originalno vprašanje samo; je le tako osnovna reč, da bi že lahko bilo rešeno do sedaj brez te teme.

Za vtičnico porabiš recimo 10min, da jo menjaš. Jaz bi računal tam nekje 50€ za 15 vtičnic, če bi imel s.p.

mirator ::
Šuko in tudi jugoslovanska 5 polna 3 fazna vtičnica sta zelo nevarni in nudijo lažno varnost. Te vzmetni kontakti ne tvorijo zanesljive povezave, v nasprotju npr. UK vtičnico ali CEE.
Prodajajo in uporabljajo se danes izključno zaradi zgodovinskih razlogov.
To je tvoje osebno mišljenje? Jaz tega še nikjer nisem zasledil.
Je pa res, da pri takšni izvedbi zaščitnega kontakta zlahka pride do poškodb, kot jih je prikazal OP (zviti, zmečkani in celo odtrgani kontakti).
Tistim, ki pa se iz OP delajo norca pa v vednost "če si bumbar, to ne pomeni, da so bumbarji tudi vsi ostali".

gen Maister ::

Nisi zasledil!??

Menda jih vgrajujejo izključno le še jugonostalgiki!

Jaz se iz OPja ne delam norca!! Revež je samo vprašal, ker se ocitno ne spozna na zadeve. Lahko se pa delam norca iz teh stokovnjakov, ki ponujajo nasvete in zagotavljajo standarde.
OP se bo tudi že naučil, kaj se kje splača spraševati in ali potrebuje za tole zadevo električarja, kakšnega kolega, prijatelja, fotra ali pa staregafotra!.

Ni to nobena raketna znanost.

Dokler ne probaš, ne moreš vedeti.
lp

Utk ::
Zamenja naj sam za 15 evrov in rešeno.
Če res noče naj reče kakemu ne totalno nesposobnemu kolegu. Električar tega ne bo prišel delat letos.
Če res noče naj reče kakemu ne totalno nesposobnemu kolegu. Električar tega ne bo prišel delat letos.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

gruntfürmich ::
električna ročna orodja po večini nimajo kontaktorja za tisto ozemljitev. pa še marsikater ozek vtikač.
tako da samo nehajte paničarit.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

starfotr ::
To je tvoje osebno mišljenje? Jaz tega še nikjer nisem zasledil.
Saj ti ni treba biti doktor znanosti za to. Samo logiko vklopi.
Če bi vzmetni kontakti bili dovolj dobri, potem bi tudi CEE priključki imeli vzmetne kontakte, saj je ceneje kot pa trden vtič. Pa tega ni.
Prav tako bi še danes vgrajevali množično jugoslovanske 3 fazne vtičnice in tudi na novih strojih bi bile. Pa jih ni nikjer videti.
Tule je pa opis različnih tipov.
https://www.brennenstuhl.com/en-SL/sele...
Sicer piše tole:
In terms of performance, it is no different to the Schuko plug; however, the CEE plug is designed for long durability. This can also be recognised by the three long contact pins, which also provide a secure hold for the contacts.
Smatram, da nudi bistveno boljši spoj za PE v primeru šuko (in tudi N, če govorimo o 5 polni različici jugo vtičnice).

gruntfürmich je izjavil:
električna ročna orodja po večini nimajo kontaktorja za tisto ozemljitev. pa še marsikater ozek vtikač.
Preden piseš neumnosti, se pozanimaj, zakaj imajo nekatere naprave vtikač (to ni kontaktor) brez ozemljitve.

bm1973 ::
Glede na starost vtičnice, bi rekle, da ločene ozemljitve ni in je na celem omrežju izvedeno ničenje.

Utk ::
No, nasvet da si inštalira angleško vtičnico (in zamenja vse naprave za tiste iz amazon.co.uk) definitivno zmaga...

c3p0 ::
Za vtičnico porabiš recimo 10min, da jo menjaš. Jaz bi računal tam nekje 50€ za 15 vtičnic, če bi imel s.p.
Torej bi bolj životaril. Za 50€ električar ne bo prišel pogledat zadeve. Če ti še naredi, bo res vsaj 200€, najverjetneje pa ne bo niti prišel.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vezava nadometne vticnice - ozemljitevOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6072 (4491) | SG_101 |
» | Inštalacije v hiši - mal nasvetov potrebujem (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 27183 (7471) | ramon |
» | Elektriko mece ven, kaj preveritiOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 14727 (13006) | floyd1 |
» | Kako vezati vtičnico na 4 žice? (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 16126 (13454) | perci |
» | Različni vtiči (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 14663 (13371) | St235 |