» »

Arhitekt za hišo

Arhitekt za hišo

ludopazivi31 ::

Zdravo,

Sem v fazi nakupa gradbene parcele na Slovenski obali kjer bi si rad zgradil dom.
Ker sem praktično nov v tem nepoznam nobenega arhitekta ki bi mi lahko uredil projekt.

Ali kdo ima kakšen nasvet kdo je dobe, koga je za uzet ?

LP

Jure14 ::

Enega lokalnega, ki pozna ljudi na upavni enoti in občini.
In ki dobro pozna lokalne "finte" pri pogojih gradnje.

Machete ::

Včasih je boljši outsider, iz istih razlogov.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

fujtajksel ::

Lohk pogledaš npr Ambiente ali Odprte hiše kaj ti je kej všeč, tam se v bistvu arhitekti oglašujejo.

johnnyyy ::

Kot prvo se vprašaj kaj si želiš? Arhitekti in individualni načrti niso najbolj poceni in če boš gradil montažno in s kvadraturo ne boš pretiraval, se ti bolj splača vzeti že obstoječe tipske načrte ponudnika montažnih hiš. Fora tipskih načrtov ni samo v tem, da arhitekta (skoraj) ne rabiš, ampak da so stvari precej bolj optimizirane in cenovno bolj veš kje si.

Če se boš odločil za "individualni načrt" potem se zavedaj, da imaš v Sloveniji več pravnih oblik, ki so različno obdavčene in imajo različne pravice/dolžnosti - do zaposlenih in do države. Tako te bo načeloma prišlo ceneje, če vzameš nekega "samostojnega arhitekta" (normirani s.p.), kot firmo (d.o.o). Ko sem sam pošiljal ponudbe so bile cene iz doo vsaj 50% višje. Podobno je tudi z geometri, geologi itd.

Kot drugo se fokusiraj na gradnjo - torej kakšno gradnjo bi rad. Bi gradil nič energetsko, pasivno, skeletno, klasično, montažno?! Vsi arhitekti na vseh področjih niso najboljši zato je dobro, da vzameš tistega, ki ta del obvlada.

Študiraj en korak naprej. Arhitekt ti lahko naredi načrt z "najboljšo švicarsko tehnologijo", a ti na koncu nič ne pomaga, če izvajalca, ki bi znal to zgraditi ni. Zato glej, da se pri teh stvareh ne zakolješ, ker te lahko finančno in tudi kvalitetno boli. Tako je priporočljivo, da ko imaš IDZ da greš do kakšnega kolega iz "foha" in stvari dela, da ti pove, kaj je dobro in kaj ne, kaj se enostavno naredi in kje je potrebno biti "picajzl". Zato sem že na začetku rekel, da če nočeš nekaj izjemno drugačnega je najbolje vzeti tipske načrte - ki so že prilagojeni proizvajalcu, kjer vedo, da bodo stvari lahko kvaliteno naredili. Prav tako so razna okna/strehe bolj optimizirana.

Drugače pa individualna izdelava načrta izgleda velikokrat tako, da se z arhitektom usedeš in podaš svoje želje. Potem on nariše in se nekajkrat uskladiš kaj bi popravil in tako si zmišljuješ, arhitekt pa vozi med tvojimi željami in zakonodajo (lokacijsko informacijo). S tega pride IDZ, ki je osnova za izdajo GD. Potem sledi postopek pridobivanja mnenj soglasodajalcev. In ko se vsi soglasodajalci (občina, komunala, elektro) strinjajo se poda vlogo na UE, ki načeloma (odvisno kako je UE bukova) potem samo še pravno formalno preveri in izda GD. Po pridobitvi GD sledi po navadi izdelava PZI, kjer si spet zmišljuješ kaj bi rad imel. Arhitekti ob tem naredijo še popis del in tudi oceno investicije, kjer doživiš infarkt in če ga preživiš lahko ob prijavi del začneš z gradnjo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: johnnyyy ()

GenZNPC ::

Fora tipskih načrtov ni samo v tem, da arhitekta (skoraj) ne rabiš, ampak da so stvari precej bolj optimizirane in cenovno bolj veš kje si.
Od te cenovne optimizacije profitira samo ponudnik, ne bo placal nic manj in nikoli ne bo vedel kolk je za kaj placal, ker bo placal pavsalno ceno za vse.

Jaz ti predlagam, da gradis energetsko ucinkovito iz tega cigla:

Obstajajo ucinkovitejsi, ampak za obalo bo ta boljsi od recimo TV7+ ali TV65, ker ima boljso zvocno izolacijo in stabilnost.
skibidi

srus ::

GenZNPC je izjavil:

Fora tipskih načrtov ni samo v tem, da arhitekta (skoraj) ne rabiš, ampak da so stvari precej bolj optimizirane in cenovno bolj veš kje si.
Od te cenovne optimizacije profitira samo ponudnik, ne bo placal nic manj in nikoli ne bo vedel kolk je za kaj placal, ker bo placal pavsalno ceno za vse.

Jaz ti predlagam, da gradis energetsko ucinkovito iz tega cigla:

Obstajajo ucinkovitejsi, ampak za obalo bo ta boljsi od recimo TV7+ ali TV65, ker ima boljso zvocno izolacijo in stabilnost.

Človek sprašuje po priporočilu za arhitekta, ti mu priporočaš model cegla. Only in Slovenistan.
Jaz bi ti ga zabrisal v glavo.

johnnyyy ::

GenZNPC je izjavil:

Ponudnik bo profitiral kakor koli je. Mar ne pričakuješ da bo delal izgubo?! A bolj kot ponudnik pozna cene, tehnologijo in ima vzpostavljeno dobavno verigo za material, lažje bo tudi tebi postavil ugodno ceno. In če ima izkušnje potem, bo tudi kvaliteta boljša.

Tody ::

Dve opciji sta zmeri: obe trajata vsaj 2 leti.

1.) Delaš vse sam, iščeš obrtnike, fehtaš prjatle, najameš/kupiš orodje in vse vikende in popoldne zapraviš za zidanje hiše. To bo kakih 20-30 tisoč eur ceneje in dobiš značko da si macho gazda in da tebe noben ne bo jebov.

2.) Vzameš na ključ varjanto, in dobrega nadzornika, zadeva stane pač kolikor stane in ti imaš še vedno veliko dela s hišo / papirji ampak se ne jebeš s tem a bo električar prišel in kdaj bodo položene ploščice (ki si jih itak sam v prvi varjanti). Ker se te fantje kdaj to že delal bodo mogoče, naredil hitreje in bolje kot ti.

Men je en rekel, ti nikol ne dobiš toliko dobrega posla s cegli kot jaz, ki jih naročim par šleperjev. Tebe bo trgovec nategnil in boš dobil isto ceno s tem da boš moral za prevoz in vse ostalo še ti skrbet, da ne govorimo o zidanju...

Arhitektov je kar nekaj, jaz bi se na tovjem mestu sprehodil skozi spletne strani teh ki imajo montažne hiše in ne neke hibride kot so tele https://www.mphisa.si/ in pogledal kaj mi je všeč. Arhitekt te stane 10 do 15 tisoč eurov. Kar ti pri montažni dajo zastojn...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika med poceni in dragim arhitektom.

Oddelek: Loža
346803 (5268) TheBlueOne
»

Gradnja hiše (strani: 1 2 3 )

14246229 (15696) edi123
»

Projektni plan za hiso

162789 (2272) jakan123
»

Montažna vs. klasično grajena hiša (strani: 1 2 3 )

13247323 (29469) Aston_11
»

Tlorisi his

157445 (7146) Sodom

Več podobnih tem