» »

Menjava starih litoželeznih radiatorjev

Menjava starih litoželeznih radiatorjev

«
1
2

bedak_res ::

Jap, končno.. Nabavil sem flet :)).

Tole je neke vrste zgodba in rant I guess..

Zdej ga obnavljam. Ogrevanje je centralno, radiatorji pa so še iz Jugoslavije, litoželezni, in vseh možnih dimenzij. Recimo v kuhinji je en dolg 75cm, visok 60cm in širok 9cm. V spalnici naprimer pa dolg 170cm, visok 45cm, in širok le 6cm. Sploh mi ni jasno, praktično vsak radator je drugačen.

Kakorkoli, odločim se, da jih zamenjam ker je ta teden v bloku izpuščena voda iz sistema. In ker so ventili tudi še predpotopni, se odločim da zamenjam tudi te. Da je vse skupaj še bolj zanimivo so tudi cevi različnih dimenzij. Nekje so 3/8 in nekje 1/2.

Grem in nabavim vse nove Hertz ventile, odstranim en radiator (najmanjši) in odvijem en stari (Hertz) 3/8 ventil iz cevi. Super, vzamem novi 3/8 ventil in ga probam priviti na navoj na cev. NE GRE.. Dovoli mi en obrat potem pa zablokira. Očitno stari 3/8 navoj ni enak novemu 3/8 navoju, pa čeprav sta ventila iste znamke. Kličem naokrog, noben ne more pomagat, očitno ne bom menjal radiatorjev - ker že ventilov ne morem zamenjati.

Itak je bil tu še problem ker je medventilska razdalja na starih radiatorjih nestandardna, torej sem že v začetku vedel, da bom rabil adapterje. Na primer novi radiatorji 60x80 imajo razdaljo med ventili 55cm. Stari radiator 60x75 ima razdaljo med ventili 52cm.

No zdej je to padlo v vodo in sem se odločil, da jih vsaj vzamem dol in prebarvam nazaj na belo, ter izravnam in prebelim stene zadaj.

Ugotovim, da prejšnji lastnik teh radiatorjev ni niti enkrat vzel iz stene od kar se je stanovanje gradilo (beri Jugoslavija - če je sploh takrt že obstajala). Barval je pa tako z čopičem steno nad radiatorji pa očitno je malo bolj zredčil barvo, da je fajn teklo dol po steni?!!?!

OBUP ;((, za radiatorji ogromno smeti in pa taki šopi umazanije, prah... Radiatorji pa težki ko PM. Tistega dolgega v spalnici sem z pomočjo komaj sploh dvignil z nosilcev.

Sedaj sem izravnal stene, radiatorje danes prebarvam na belo na zadnji/spodnji strani, prebelim steno zadaj, jutri pa jih nazaj namontiram in potem ko bodo namontirani pobarvam še sprednjo/zgornjo stran.

Nauk te zgodbe: Cela jeba je s tem. Wish me luck.
  • spremenilo: bedak_res ()

kixs ::

Nauk: ne kupuj starega stanovanja ali hise, ker je s tem cel kup dela >:D

bm1973 ::

Raje kupi novogradnjo, da se boš potem jebal s šipcem okoli popravil napak >:D.

Likalnik ::

sicer je to čisto normalno kar opisuješ...se vidi, da si prvič v tem.
kakorkoli...ja radijatorji so drugačnih dimenzij...tudi v mojem obnovljenem stanovanju ima vsaka soba drugačno dimenzijo radijatorjev..dnevna soba ima ozke in visoke...hodnik nižje in širše, kopalnica spet druge itd.

kar se tiče obnove radijatorjev...je to pametna zadeva...sem dal v eni drugi nepremičnini, vse radijatorje dol, so mi jih speskal in na novo pobarvali...dal sem druge ventile in radijatorji so bili kot novi...odlično delali in še bolje ogrevali.

drugače pa...ko, daš radijator enkrat gor je ta gor za vedno...dokler ne pride do obnove...ne vem zakaj se to čudiš...dvomim, da ga boš ti vsako leto dol jemal in zadaj za njim lepo pobarval steno....

tony1 ::

Glede na izkušnje kolegice, kjer so v stanovanju menjali vse radiatorje, razen enega, tisti pa je po enem letu spustil vodo (imela je le to srečo, da je bil flat v pritličju), bi jih vse zamenjal.

Barvati se 50 let starih radiatorjev pravzaprav ne izplača, če ne gre drugače pa počakaj eno leto in za tale teden naroči centralarja.

kixs je izjavil:

Daj, no, cegli so nacionalna svetinja. Stari cegli še posebej :-D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

tony1 je izjavil:

A živiš v šotoru ?!?!?!

fikus_ ::

Nove radiatorje na staro napeljavo se montira tako, da se poreže del starih cevi, namesti nove radiatorje in vmes napelje bakrene cevi.
Zakaj tako??? Zato, ker ponavadi obstoječe cevi ne pašejo k novim radiatorjem (višina, globina), navoji na koncu so pol zarjaveli,.... v glavnem sami problemi.

Pa dobi nekoga, ki to počne, ker ni fajn da radiator začne puščati sred kurilne sezone.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

bm1973 je izjavil:

tony1 je izjavil:

A živiš v šotoru ?!?!?!

V novem bloku, hm, stene bo treba počasi prebeliti... :-D

Point je, da je obnova starih ceglov solidna je6a. Pogosto bi bilo stroškovno bolje vse porušiti, kje je šele prihranek na je6adi.

Ampak, porušiti stare cegle in zgraditi nove je pa na Cankarjanskem prava svinjarija, tam nekje z "mater je zatajil". :-D

fikus_ je izjavil:

Nove radiatorje na staro napeljavo se montira tako, da se poreže del starih cevi, namesti nove radiatorje in vmes napelje bakrene cevi.
Zakaj tako??? Zato, ker ponavadi obstoječe cevi ne pašejo k novim radiatorjem (višina, globina), navoji na koncu so pol zarjaveli,.... v glavnem sami problemi.

Pa dobi nekoga, ki to počne, ker ni fajn da radiator začne puščati sred kurilne sezone.

V čem je fora te obsedenosti z bakrenimi cevmi? So res toplotne izgube tako občutno manjše? Res nihče več ne dela litoželeznih, niti štuka jih ne?

Zgodovina sprememb…

tony1 je izjavil:

Point je, da je obnova starih ceglov solidna je6a. Pogosto bi bilo stroškovno bolje vse porušiti, kje je šele prihranek na je6adi.

Ni čisto tako, dostikrat je obnova lahko precej cenejša...

Plus na željenih lokacijah preprosto parcel ni...

tony1 je izjavil:

V čem je fora te obsedenosti z bakrenimi cevmi? So res toplotne izgube tako občutno manjše? Res nihče več ne dela litoželeznih, niti štuka jih ne?

Nope, bakrene lahko spajkaš, litoželezne ne...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Z bakrenimi cevmi je lažje delat kot variti jeklene. Lahko jih lotaš, sedaj obstajajo tudi "press" fitingi, ki jih stiskaš z namenskimi kleščami.
Litoželeznih se pa pri radiatorskem ogrevanju v stanovanjih ni nikoli uporabljalo, se jih ne da variti!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Kakšne pa so potem stare radiatorske cevi, ki se jih je švasalo in montiralo še 35 let nazaj?

"Ni čisto tako, dostikrat je obnova lahko precej cenejša..."

Takih primerov je pa realno koliko? 20%?

Včasih je ne moreš porušiti (če npr. med prenovo živiš v njej), ampak to ne pomeni, da ne bo s prenovo jebe in stroškov več kot z novogradnjo.

Sorodnik (vse življenje je delal v SCTju) je rad pripovedoval o najbolj skrajnih primerih, recimo o družini, ki se je za leto in pol preselila v klet, med tem so pa nad kletno ploščo obnavljali bajto... Tukaj je čisto popizdil in rekel, da bi si normalni ljudje šli vsaj rabljen avtodom kupit :-D

"Plus na željenih lokacijah preprosto parcel ni..."

Absolutno, moraš pač kupiti bajto, ki že stoji. Druge ni.

telexdell ::

tony1 je izjavil:

"Ni čisto tako, dostikrat je obnova lahko precej cenejša..."

Takih primerov je pa realno koliko? 20%?

Včasih je ne moreš porušiti (če npr. med prenovo živiš v njej), ampak to ne pomeni, da ne bo s prenovo jebe in stroškov več kot z novogradnjo.

Sorodnik (vse življenje je delal v SCTju) je rad pripovedoval o najbolj skrajnih primerih, recimo o družini, ki se je za leto in pol preselila v klet, med tem so pa nad kletno ploščo obnavljali bajto... Tukaj je čisto popizdil in rekel, da bi si normalni ljudje šli vsaj rabljen avtodom kupit :-D

"Plus na željenih lokacijah preprosto parcel ni..."

Absolutno, moraš pač kupiti bajto, ki že stoji. Druge ni.

Le po kakšni logiki bi bilo življenje v avtodomu na 12 m2 bolj udobno, kot pa na mogoče 60 m2 kletnih prostorov? Nenazadnje so kletni prostori marsikje urejeni podobno kot stanovanjski (prebeljeni, ploščice, elektrike, voda, sanitarije....).
Če imaš dve levi roki in si za nameček še cel lev je porušiti in zgraditi res ceneje, kot obnavljati. Če pa nisi ravno iz FDV in ti tehnika ni španska vas pa lahko staro hišo dokaj ugodno preurediš po svojih zamislih.
PS poznam tipa, kateri je zase zgradil že tri hiše (eno celo v Avstriji, tik čez mejo), pa še danes pravi, da pri naslenji ne bi rad ponovil napak prejšnjih, zato si je na stara leta kupil stanovanje v novem bloku:D
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Groot ::

fikus_ je izjavil:

Želel sem napisati popolnoma enako. Vrži ven stare radiatorje in dobi ok vodovodarja da ti uredi menjavo cevi ter montažo novih radiatorjev.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav...

tony1 je izjavil:

Kakšne pa so potem stare radiatorske cevi, ki se jih je švasalo in montiralo še 35 let nazaj?

To so jeklene cevi, se dobijo še dandanes (ena redkih zadev, ki še je v colah v našem metričnem svetu)...

Avtor ni nič opisal, kako je bilo z odvijanjem starega ventila, kako je bil zatesnjen. Nekoč se je na veliko uporabljalo predivo, ki so ga mojstri premazali z različnimi "zvarki" (firnež, laneno olje, minij (temeljna) barva...) da so zagotovili tesnenje. Odvijanje takšnega ventila "na hladno" je lahko prav posebno doživetje, prav neverjetno je, kako se tesnilna stredstva starih mojstrov znajo zapeči... Pomaga ogrevanje z gorilcem ("letlampo") in pa cevne klešče s kakšnim podaljškom. Na navoju cevi radi ostanejo ostanki teh "tesnilnih sredstev" in je potem problem s privijanjem novih ventilov. Navoj je smiselno pošteno segreti z gorilcem in potem dobro skrtačiti z žično ščetko - "drotpiršno" ;)... Še boljše je imeti navojno matico in jo priviti na navoj z namenom, da se ga očisti. Ker 3/8' navoj izpred 50 let je čisto isti kot današnji 3/8' navoj...

Pri privijanju novega ventila je pametno okoli navoja naviti tesnilno sredstvo. Danes se uporabljata teflonski trak in/ali vrvica, če pa so navoji bolj grobi, pa je še vedno predivo ta prava stvar v kombinaciji s "tuby pasto"....

Da vam spoji med ventili in cevmi ne bi preveč puščali...

Jože

tony1 je izjavil:

Jeklene.

Lito železo je drugačen postopek izdelave in material, ki se ga ne da kar tako variti.

"Le po kakšni logiki bi bilo življenje v avtodomu na 12 m2 bolj udobno, kot pa na mogoče 60 m2 kletnih prostorov? Nenazadnje so kletni prostori marsikje urejeni podobno kot stanovanjski (prebeljeni, ploščice, elektrike, voda, sanitarije....)."

Kakšnih 60 m2, to je klet kakšne graščine. Šlo je za luknjo brez oken.

"Če imaš dve levi roki in si za nameček še cel lev je porušiti in zgraditi res ceneje, kot obnavljati. Če pa nisi ravno iz FDV in ti tehnika ni španska vas pa lahko staro hišo dokaj ugodno preurediš po svojih zamislih."

Lahko, ampak poleg znanja in dveh desnih rok najbolj rabiš - nekaj sreče. Ker bodo v stari bajti vedno presenečenja, na katere nisi računal, jih bo treba pa porihtati. In potem, če nimaš sreče, rabiš pa veliko denarja.

Glavna fora gradnje nove bajte pa je, da jo lahko zgradiš na ključ, in vnaprej fiksno veš, da bo za tisti znesek bajta dokončana.

Pri rabljeni se pa tega ne da. In vedno, vedno, se bo prekoračilo proračun. Za 50 ali 100% ni nič presenetljivega.

"PS poznam tipa, kateri je zase zgradil že tri hiše (eno celo v Avstriji, tik čez mejo), pa še danes pravi, da pri naslenji ne bi rad ponovil napak prejšnjih, zato si je na stara leta kupil stanovanje v novem bloku:D"

Zelo realno povedano...

OP, upoštevaj Jožetov nasvet, morda se da kaj rešiti.

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Jaz bolj vidim problem v tem, da ima sedaj prazen sistem, a šele razmišlja kako bi izvedel obnovo. V bistvu zelo problematično, saj sam nima pojma, majstra je pa nemogoče takoj dobit. Takega, ki bi švasal pa sploh kadarkoli.
Magic

Ob morebitni menjavi radiatorjev je treba pomisliti še na eno stvar- letno praznjenje sistema centralnega ogrevanja. Ko se izprazni voda iz sistema jo nadomesti zrak. V zraku je kisik, kateri v stiku z železom povzroča korozijo. Tudi nova voda, s katero se znova napolnik sistem vsebuje raztopljeni kisik, kateri se ščasoma porabi za korozijo. Korozija pa je smrt za jeklene cevi in jeklene radiatorje.

Zvezdica27 ::

kar ti rabiš je tudi prezati cevi in gor namestiti sodobne rešitve, aluplast s fitingi - potem ne bo več težav. Sam ker je to namensko orodje res drago, moraš nekoga poklicati - vsaj da ti naredi do ventila. na to potem namestiš kar želiš, pač radiator. Ni neke silne umetnosti, samo res ker je orodje tako drago...

zz

energetik ::

Zvezdica27 je izjavil:

kar ti rabiš je tudi prezati cevi in gor namestiti sodobne rešitve, aluplast s fitingi - potem ne bo več težav. Sam ker je to namensko orodje res drago, moraš nekoga poklicati - vsaj da ti naredi do ventila. na to potem namestiš kar želiš, pač radiator. Ni neke silne umetnosti, samo res ker je orodje tako drago...

zz
Drgač za aluplast lepo obstajajo tudi vijačni fitingi, za katere ne rabiš drugega orodja kot navaden nasadni ključ... Imajo jih v Baubavu na zalogi. Z njimi naredit nove priklope za radiatorje je šala. Edini problem, ki ga vidim je, da če bo odrezal konec jeklene cevi, bo moral najprej nanjo vrezat nov navoj, za kar pa potrebuješ orodje (in prostor...).
Sam bi najprej probal spucati obstoječi navoj z drateno krtačo, lahko da je še povsem ok. Nato se vzame različne ekscentre in zmontiran nove ventile.
vires in numeris

bedak_res ::

Hvala vam za zanimive komentarje.

Ventil je bil zatesenjen s predivom, nisem uporabljal pretirane sile, dol pa sem ga dobil tako, da sem zadevo nekaj časa segreval z vžigalnikom in malo potolkel. Navoj na cevi sem poskusil očistiti ostanka prediva ampak ni imelo veze ker novi ventil ni šel gor več kot le en obrat. (stari pa sigurno 6+)

Kolikor sem bral po internetu glede teh navojev je bilo rečeno, da so modernejši navoji "tapered", stari pa ne. In res, če pogledaš direktno v navoj vidiš, da se novi ventil nekoliko zoža proti notranjosti, stari pa je v celoti raven.
Ko sem stari ventil privil nazaj na navoj sem okoli navoja navil teflon.

Drugih ventilov potem nisem odstranjeval s cevi, le radiatorje stran od ventilov. Dejstvo je, da sem izvedel, da bo ta teden prazen sistem, šele na dan primopredaje - v nedeljo. (prejšnji lastnik me na to ni vnaprej opozoril) in sem poskusil pač po najboljših močeh stvar izkoristiti.

Tako da radiatorji bodo prebarvani in tudi stena zadaj bo prebeljena (česar prejšnji lastnik ni nikoli storil) in bo izgled veliko boljši.

Potem pa odvisno od financ, morda grem naslednje leto spet ko bo sistem prazen v komplet menjavo radiatorjev za kar bom pa definitivno v naprej poklical vodovodarja.

Na "colske" cevi za vodo, ogrevanje,... se režejo konični navoji (orodje za to). Kontra kosi (fitingi, ventili, ...) imajo pa ponavadi cilindričen navoj. Tesnjenje takšnih navojnih zvez je najbolje narediti s predivom premazano/prepojeno s firnežem, oljno barvo,...

UkrFTW!! ::

bedak_res je izjavil:

Tako da radiatorji bodo prebarvani in tudi stena zadaj bo prebeljena (česar prejšnji lastnik ni nikoli storil) in bo izgled veliko boljši.
In tudi ti tega ne boš več naredil. Ker moraš imeti posebno vrsto motnje, da snameš radiator zato, da za njim prebeliš. Kjer itak nihče ne gleda.

Če greš v obnovo, kje bo frišno pobeljeno za radiatorjem, potem slečeš stanovanje do golega in ga na novo zrihtaš.
Drugače:
Magic

Vanadium ::

fikus_ je izjavil:

Tako delajo tisti vodovodarji, ki pač na hitro hoče narest pa drkajo baker, aluplast, raznorazni radopress in cpress z fitingi... sej ne rečem deluje in je hitro, samo tapravi ti bo lepo zavaril z isto črno cevjo kakor je že v originalu narejeno in je to to. Samo se redko komu ljubi še avtogeno švasat. Pač majstri so bolj na komot postali. Jaz sem pri sebi iskal takega, ki mi bo pošvasal avtogeno.

tony1 je izjavil:

Črno železo se je uporabljalo včasih.

fikus_ je izjavil:

Na "colske" cevi za vodo, ogrevanje,... se režejo konični navoji (orodje za to). Kontra kosi (fitingi, ventili, ...) imajo pa ponavadi cilindričen navoj. Tesnjenje takšnih navojnih zvez je najbolje narediti s predivom premazano/prepojeno s firnežem, oljno barvo,...

Predivo + Viscotex Locher Paste 2000 je najboljša kombinacija.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vanadium ()

:)) Vanadium je komediant, da boš našel mojstra, ki se bo tako matral. Jaz ga nisem našel. Sem pa parketarja spraševal, če bi mi oblekel stopnice v vinil. Pa je rekel da nima časa za take štose, bi pa izvedel ob priliki časa za 150€ na štengo.
Magic

bbbbbb2024 ::

bedak_res je izjavil:

Jap, končno.. Nabavil sem flet :)).

Tole je neke vrste zgodba in rant I guess..

Zdej ga obnavljam. Ogrevanje je centralno, radiatorji pa so še iz Jugoslavije, litoželezni, in vseh možnih dimenzij. Recimo v kuhinji je en dolg 75cm, visok 60cm in širok 9cm. V spalnici naprimer pa dolg 170cm, visok 45cm, in širok le 6cm. Sploh mi ni jasno, praktično vsak radator je drugačen.

Kakorkoli, odločim se, da jih zamenjam ker je ta teden v bloku izpuščena voda iz sistema. In ker so ventili tudi še predpotopni, se odločim da zamenjam tudi te. Da je vse skupaj še bolj zanimivo so tudi cevi različnih dimenzij. Nekje so 3/8 in nekje 1/2.
Nauk te zgodbe: Cela jeba je s tem. Wish me luck.

Razumem, da bi rad obnovil flet, ter imaš željo po novem, samo problem je, da se na to ne spoznaš, potem pa pišeš po forumu. Zato gremo po vrsti:

a) nisi rekel, zakaj menjuješ radiatorje. Mar tečejo ali pa bi jih rad samo menjal, ker bi jih imel rad nove? Čer če so radiatorji v redu, JIH NE MENJAVAJ. Lahko jih snameš, zamenjaš ventile. Lahko jih speskaš ali daš speskati, ter jih pobarvaš. Litoželezne je izredno težko menjavati, ker imajo praviloma jeklene brezšivne cevi, kar se je svojčas upogibalo z acetilenko. To danes nihče več ne dela, ker je predrago.

b) radiatorji so seveda različni, ker so preračunani na posamezno sobo. Razen če nisi zadovoljen z gretjem v posamezni sobi (ter rabiš večji radiator) četudi radiatorje menjavaš, daš če se da iste radiatorje

c) debelina cevi je tudi preračunana, tega se ne dotikaj

d) povsem mogoče je, da je navoj malo potegnilo po tolikih letih širjenja ali krčenja, pa ne ustreza več povsem. Vzameš orodje za vrezovanje navojev pa to malo prečistiš. To ni tak kunšt. Mojster bi to verjetno pričakoval.

e) ventile daš nove, tudi odzračevalne, če se da. V prostorih, kjer se temperatura nivelira, daš termostatske, drugje navadne (npr. hodniki)

Opomba:
Za radiatorjem je seveda groza smeti in tudi zgleda malo bolj grdo. To pač počistiš, prebeliš, mroda z izravnalno maso malo izravnaš. Čisto zares, se ne bo videlo, ker je to za radiatorjem. Ampak, si se lotil entuziastično.

Litoželezne je težko menjavati, ker:

a) so težki, če moraš nove nosilce dajati gor, potem si oplel
b) cevi težko zvijaš, ne smeš pa dajati bakrenih podaljškov. Lahko pločevinaste sicer. Zgleda grdo.

Drugič, če boš že menjaval, jih zamenjaj za ALU radiatorje. Grelo ti bo sigurno boljše, so super lahki. Montaža je tipska. Da se lahko bakrene podaljške. Imaš originalne ventile, ki pašejo na radiatorje.

Aja, edino dragi so. To sem pozabil povedati.

Magic1 je izjavil:

:)) Vanadium je komediant, da boš našel mojstra, ki se bo tako matral. Jaz ga nisem našel. Sem pa parketarja spraševal, če bi mi oblekel stopnice v vinil. Pa je rekel da nima časa za take štose, bi pa izvedel ob priliki časa za 150€ na štengo.

Najdeš preko ustnega izročila, varil je v 4 nadstropju brez dvigala. V pritličju je pustil bombe in šlaufe spustil po stopnišču. Vse se da če se le hoče. Lahko sem pa jaz komediant pa imam vseeno pošvasne cevi, ti pa lenuh pa se nisi potrudil najdt majstra pa nimaš pošvasano :)) če sem malo lahko piker pa zbodem malo nazaj ...

Zgodovina sprememb…

Vse se da, samo se noče, vsak dan manj je tudi takih mojstrov. Oziroma tudi tisti, ki znajo, se jim tega ne splača delat. Preko vez ti bo še kak naredil uslugo, samo to ne dobi vsak.
Magic

Vanadium je izjavil:

Tako delajo tisti vodovodarji, ki pač na hitro hoče narest pa drkajo baker, aluplast, raznorazni radopress in cpress z fitingi... sej ne rečem deluje in je hitro, samo tapravi ti bo lepo zavaril z isto črno cevjo kakor je že v originalu narejeno in je to to. Samo se redko komu ljubi še avtogeno švasat. Pač majstri so bolj na komot postali. Jaz sem pri sebi iskal takega, ki mi bo pošvasal avtogeno.

A si ti nor?

Radiatorji so se delali, ko v bloku (stanovanju) ni poda, ni pohištva. Takrat se sme variti.

Kasneje pa je velika verjetnost, da boš uničil bodisi parket ali kaj drugega.

Ali povzročil požar.

Potrebuješ 24 urno požarno stražo. Moj mojster ima vse vrste aparatov za varjenje in ti ne bo šel varit v stanovanje. Pred hišo še kaj, v naseljenem bloku, v stanovanju, nekaj kar se da rešiti drugače, ti pa ne bo šel z varilnim aparatom noter.

Redki so mojstri, ki bi delali z acetilenom, tudi redki imajo papirje za to.
Z bakrom se čisto lepo naredi.

@ magic: To se pa strinjam, veš problem je pri avtogenih ker morajo imet tudi certifikat in redno usposablanje ter obnovo certifikata če želiš da je vse po p.s.

bbbbbb2024 je izjavil:

Vanadium je izjavil:

A si ti nor?

Radiatorji so se delali, ko v bloku (stanovanju) ni poda, ni pohištva. Takrat se sme variti.

Kasneje pa je velika verjetnost, da boš uničil bodisi parket ali kaj drugega.

Ali povzročil požar.

Potrebuješ 24 urno požarno stražo. Moj mojster ima vse vrste aparatov za varjenje in ti ne bo šel varit v stanovanje. Pred hišo še kaj, v naseljenem bloku, v stanovanju, nekaj kar se da rešiti drugače, ti pa ne bo šel z varilnim aparatom noter.

Ah lepo te prosim, ne zganjat panike kjer je ni. Jaz sem komplet stanovanje adaptiral, ko se je to delalo, in če mojster obvlada nima kaj bit narobe tako, da je požarna straž odveč razen če misliš da bi zagorel beton, estrih, omet ... mislim pa kaj misliš da se vari s plamenom kot pri brenerju za hidroizolacijo ... tudi če bi parket bil ni panike. Samo previdno in s pametjo se mora delat in ustrezno zaščito zagotovit.

Zgodovina sprememb…

Potem pa pogori kakšno Mercatorjevo skladišče (mislim, da je en človek v požaru, ki je takrat tam delal, tudi umrl, ker ni poznal objekta in ni mogle uiti)...

Sej ima kar prav. Tist ki vari ne vidi, kam bo kaj žarečega odletelo. V kakšnem nabasanem stanovanju je rizik takoj večji. Ni to glih šala za sp. Sploh ker je delo zahtevno in manj plačano na količino časa, ki je potrebno.
Magic

Vse se strinjam samo ne mešat centralnega skladišča z polno izdelkov v gorljivi embalaži in stanovanjskega objekta (čisto druge požarne ogroženosti). Parket tudi ne zagori kar tako, razen če bi res z gorilnikom po njemu sral, ampak pol je to že namerno zažiganje, ali pa ne boš umaknil npr zaves od radiatorja, ipd... Dejstvo je, da sem jaz pri nas naredil po PS, ker sem zagotovil ustrezne pogoje za delo. Torej ni bilo gorljivih materialov v bližini, zaščitile so se površine, mojster je bil usposobljen, itd... Tisti v Mercatorju so pa takrat švasali in fleksali torej lahko je od fleksarce iskra odletela kam ...

DeeJay ::

no upam, da te ne doleti poplava kot mene (Bratovševa ploščad), je spustu en od teh jugo radiatorjev in je blo po celmu fletu 3cm vode.
Don't f with me.

floyd1 ::

Sosedom enako pred leti. Prišli zvečer domov in so lahko šli vodo ven spravljat. Radiatorja ni zamenjal, ker je bil tak Aklimatov radiator (zelo nizek, 2 vrsti členov, 2m+ dolg) svinjsko drag. Če se prav spomnim, je bila cena takega enaka, kot ostali trije skupaj.

hamurabi5 ::

kixs je izjavil:

Tako ja, raje kupi novogradnjo, iz najnovejših najcenejših materialov. Čez 20 let, ko se sesuje vase, pa kupiš novo novogradnjo in si zmagal.

tony1 je izjavil:

Mhm, tisti, ki pa imajo denar, gredo graditi hišo tudi iz gline in trsja, za izolacijo pa zmlet časopisni papir. Pride sicer še enkrat dražje, je pa v hiši precej prijetneje bivati, glede vlage in temperature.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Bellator ()

floyd1 je izjavil:

Sosedom enako pred leti. Prišli zvečer domov in so lahko šli vodo ven spravljat. Radiatorja ni zamenjal, ker je bil tak Aklimatov radiator (zelo nizek, 2 vrsti členov, 2m+ dolg) svinjsko drag. Če se prav spomnim, je bila cena takega enaka, kot ostali trije skupaj.

Aklimat radiatorji so iz aluminija zato dvomim, da mu je spustil radiator. Je pa lahko spustil ventil ali jeklena cev do radiatorja. Odstaja sicer možnost, da bi spuščal na tesnilih a tam kapa počasi ne s curkom.
Podobno se ne bi bal, da bi spustil litoželezni radiator. Za nove pločevinaste radiatorje pa nikoli ne bi dal roke v ogenj, da mi čez npr 5 let ne bodo začeli spuščati, če bodo vsako leto teden ali dva brez vode, zaradi praznjenja sistema.

Kot sem pisal zgoraj, kolegici je spustil star litoželezen radiator iz 60ih let. Narejen je bil iz večih členov, med njimi pa so bila notranja (nevidna) tesnila, in po 50ih letih je pač spustil vodo, orenk.

tony1 je izjavil:

Kot sem pisal zgoraj, kolegici je spustil star litoželezen radiator iz 60ih let. Narejen je bil iz večih členov, med njimi pa so bila notranja (nevidna) tesnila, in po 50ih letih je pač spustil vodo, orenk.

Aklimat radiatorji so iz aluminija ne litoželezni. In imajo nevidna tesnila znotraj. Jih imam v hiši že skoraj 50 let. Ko jih vzamem na 10-15 let dol in jih na novo prebarvam nekaj časa kapa iz katerega. Če je kapanje močnejše pol zamenjem tesnilo, če pa je manjše pa pustim vodni kamen in duga umazanija v ceveh to ščasoma zatesni. Da ti pade narazen in bi močneje teklo iz njega bi se moral zlomiti vijak ali povezovalna ploščica. Za to pa je potreben nek vzrok (npr. močan trk v radiator) in ne pride kar kot strela z jasnega.

Verjetno ni bil Aklimatov.

kixs ::

Vcasih kdo tudi stopi na radiator. Pri daljsih in nizjih to zna biti s casom problem, ker se povesi.

Vanadium je izjavil:

Vse se strinjam samo ne mešat centralnega skladišča z polno izdelkov v gorljivi embalaži in stanovanjskega objekta (čisto druge požarne ogroženosti). Parket tudi ne zagori kar tako, razen če bi res z gorilnikom po njemu sral, ampak pol je to že namerno zažiganje, ali pa ne boš umaknil npr zaves od radiatorja, ipd... Dejstvo je, da sem jaz pri nas naredil po PS, ker sem zagotovil ustrezne pogoje za delo. Torej ni bilo gorljivih materialov v bližini, zaščitile so se površine, mojster je bil usposobljen, itd... Tisti v Mercatorju so pa takrat švasali in fleksali torej lahko je od fleksarce iskra odletela kam ...

Vnela se je izolacija, ki je bila stiropor, prevlečen z ometom in v vratih je bil stiropor. Na zunaj ni vidno nikjer, to je bil problem.

telexdell je izjavil:

floyd1 je izjavil:

Aklimat radiatorji so iz aluminija zato dvomim, da mu je spustil radiator. Je pa lahko spustil ventil ali jeklena cev do radiatorja. Odstaja sicer možnost, da bi spuščal na tesnilih a tam kapa počasi ne s curkom.
Podobno se ne bi bal, da bi spustil litoželezni radiator. Za nove pločevinaste radiatorje pa nikoli ne bi dal roke v ogenj, da mi čez npr 5 let ne bodo začeli spuščati, če bodo vsako leto teden ali dva brez vode, zaradi praznjenja sistema.

Jaz sem zamenjal aklimatove radiatorje. Problem je bil, da se nisem mogel znebiti kapljanja. Resda ima tesnila med členi, samo ko odviješ člen, vidiš, da je korozija na vijačenem spoju od znotraj in tesnilo ne drži več dobro.

Do kapljanja je prišlo, ker je bil radiator snet 2 meseca, pri obnovi hiše, tesnila so se posušila in je začel kapljati. Sicer ni kapljal.

Če se vsedeš ali stopiš na radiator dolg 5m, sploh ko je podstavljen na vsaka 2m, pa sigurno bo počil. Z ALU dolgimi radiatorji je treba ravnati zelo pazljivo. Ob normalnem ravnanju radiator ne poka, razen seveda, če pozimi zapreš ventil, mraz razžene radiator, kar ugotoviš ko mraz odide. To pa ja, samo to se zgodi vsakemu radiatorju.

telexdell je izjavil:

tony1 je izjavil:

Aklimat radiatorji so iz aluminija ne litoželezni. In imajo nevidna tesnila znotraj. Jih imam v hiši že skoraj 50 let. Ko jih vzamem na 10-15 let dol in jih na novo prebarvam nekaj časa kapa iz katerega. Če je kapanje močnejše pol zamenjem tesnilo, če pa je manjše pa pustim vodni kamen in duga umazanija v ceveh to ščasoma zatesni. Da ti pade narazen in bi močneje teklo iz njega bi se moral zlomiti vijak ali povezovalna ploščica. Za to pa je potreben nek vzrok (npr. močan trk v radiator) in ne pride kar kot strela z jasnega.

Folk zapira radiatorje do 0 pozimi, ne vem, moji znanci so si omislili šparanje, vse radiatorje so pozaprli in so se greli na račun sosedov v bloku. Potem pa pride do zaledenitve lokalno in potem se folk čudi, kako je počilo. Bistven detalj o ventilu pa zamolči.

Zgodovina sprememb…

floyd1 ::

telexdell je izjavil:

floyd1 je izjavil:

Spustil je star, litoželezni radiator iz konca 60-ih, zamenjati ga je hotel z Aklimatom.

balocom ::

bedak_res je izjavil:

Grem in nabavim vse nove Hertz ventile, odstranim en radiator (najmanjši) in odvijem en stari (Hertz) 3/8 ventil iz cevi. Super, vzamem novi 3/8 ventil in ga probam priviti na navoj na cev. NE GRE.. Dovoli mi en obrat potem pa zablokira. Očitno stari 3/8 navoj ni enak novemu 3/8 navoju, pa čeprav sta ventila iste znamke. Kličem naokrog, noben ne more pomagat, očitno ne bom menjal radiatorjev - ker že ventilov ne morem zamenjati.

Kupi navojne klešče in zapelji matico čez navoj. G 3/8" je G 3/8" ne glede na letnik, lahko pa da imaš malo poškodovan navoj na cevi ali pa malo poškodovan navoj na NOVEM ventilu.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Telbanc ::

Aluminjasti radijatorji no, men je enga odprlo, ko smo dali not antifriz v cevovod. Hvala bogu je bil sam en iz aluminija. Ker to jih uniči.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

energetik ::

Antifriz jih gotovo ni "odprl". Avtomobilski radiatorji in motorji so aluminijasti, pa jih nič ne odpira, dodatki še celo zavirajo korozijo.
vires in numeris
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nakup radiatorjev

Oddelek: Loža
4313256 (442) starfotr
»

radiatorska avt. termostatska glava (strani: 1 2 3 4 5 )

21473098 (2882) bm1973
»

Odzracevanje radijatorjev (strani: 1 2 )

546287 (1199) alekskac
»

Cene zamenjave radiatorjev kakšne so primerne in kakšne oderuške?

174700 (3995) nokia6310
»

Ne razumem tega sistema ogrevanja (strani: 1 2 3 4 5 )

23740838 (26950) joze67

Več podobnih tem