Forum » Loža » Odzracevanje radijatorjev
Odzracevanje radijatorjev
Likalnik ::
Imam tezavo…en teden nazaj smo montirali TC in posledicno izpustili vso vodo ven iz sistema.
Ko smo vodo nalili nazaj sem vse radijatorje odzracil.
Ce TC dela je vse v redu in ni nobenih zvokov…ko pa TC miruje in dela samo obtocna crpalka (ce dam uses na radijator se slisi, da crpalka dela)
No uglavnem na dveh radijatorjih katera sta najvisje pozicionirana se slisi kot neko pretakanje…na vsake nekaj sekund…ni konstantno…nekaj se pretoci za par sekun pa je potem zopet tisina kaksno minuto in to se ponovi.
Spustil sem vode ven vec kot 3 litre iz vsakega radijatorja in ni nic boljse….tako, da res ne vem ali je to zrak ali ne.
Kakrsne imam izkusnje, da ko je zrak v radijatorjih se le ta zacne pretakati, ko pec ali TV zalaufa in zacne ogrevati vodo…takrat se slisi pretakanje….sedaj je pa pec v mirovanju in se slisi to pretakanje.
Kaj bi to lahko bilo?
Ko smo vodo nalili nazaj sem vse radijatorje odzracil.
Ce TC dela je vse v redu in ni nobenih zvokov…ko pa TC miruje in dela samo obtocna crpalka (ce dam uses na radijator se slisi, da crpalka dela)
No uglavnem na dveh radijatorjih katera sta najvisje pozicionirana se slisi kot neko pretakanje…na vsake nekaj sekund…ni konstantno…nekaj se pretoci za par sekun pa je potem zopet tisina kaksno minuto in to se ponovi.
Spustil sem vode ven vec kot 3 litre iz vsakega radijatorja in ni nic boljse….tako, da res ne vem ali je to zrak ali ne.
Kakrsne imam izkusnje, da ko je zrak v radijatorjih se le ta zacne pretakati, ko pec ali TV zalaufa in zacne ogrevati vodo…takrat se slisi pretakanje….sedaj je pa pec v mirovanju in se slisi to pretakanje.
Kaj bi to lahko bilo?
Vuli ::
pa si dodal nazaj te 3 litre vode v sistem?
Če je zrak v radiatorju pol ostane en del radiotorja mrzel.
Če je zrak v radiatorju pol ostane en del radiotorja mrzel.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
Ja radijator ostane mrzel....v mojem primeru ne...je cel topel oziroma bolj bom lahko vedel za 100%, ko bo bolj mraz...trenutno se TC vklopi samo malo ponoci...skozi cel dan je v mirovanju.
Glede iztocene vode...ja sem imel v kleti osebo katera je istocasno, ko sem jaz zgoraj spuscal vodo iz radijatorjev je ta oseba odpirala pipo in spuscala vodo v sistem.
Zvok je pa se vedno isti...
Kot receno...moral bi videti kako je, ce je TC v delovanju...takrat pa kakor imam v spominu tega zvoka ni...kar mi je cudno...ponavadi je ravno obratno
Glede iztocene vode...ja sem imel v kleti osebo katera je istocasno, ko sem jaz zgoraj spuscal vodo iz radijatorjev je ta oseba odpirala pipo in spuscala vodo v sistem.
Zvok je pa se vedno isti...
Kot receno...moral bi videti kako je, ce je TC v delovanju...takrat pa kakor imam v spominu tega zvoka ni...kar mi je cudno...ponavadi je ravno obratno
AndrejS ::
Pred odzracevanjem radiatorjev ustavi obtocno crpalko in pocakaj nekaj casa ,da gre zrak navzgor.
Preveri tudi raztezno posodo. Morda je v njej premalo zraka, ali pa celo spušča.
Preveri tudi raztezno posodo. Morda je v njej premalo zraka, ali pa celo spušča.
mihagr ::
likalnik
ne razumem kakšno vodo si ti izpuščal. izpušča se zrak iz najvišjega radiatorja in to s posebnim ventilčkom na radiatorju, vode ne dolivaš kar tako, ampak glede na pritisk, ki ga kaže manometer. recimo predno začneš izpuščati, pogledaš pritisk na manometru, izpustiš zrak, zapreš ventilček in dopolniš sistem z vodo, da dosežeš enak tlak, kot si ga imel pred posegom.
ne razumem kakšno vodo si ti izpuščal. izpušča se zrak iz najvišjega radiatorja in to s posebnim ventilčkom na radiatorju, vode ne dolivaš kar tako, ampak glede na pritisk, ki ga kaže manometer. recimo predno začneš izpuščati, pogledaš pritisk na manometru, izpustiš zrak, zapreš ventilček in dopolniš sistem z vodo, da dosežeš enak tlak, kot si ga imel pred posegom.
Pred odzracevanjem radiatorjev ustavi obtocno crpalko in pocakaj nekaj casa ,da gre zrak navzgor.
No to se nisem probal, da bi crpalko cisto ustavil…razstezna ne pusca…glede zraka pa ne vem…nisem probal
likalnik
Ja izpuscal sem zrak…vendar, ce si kdaj to pocel potem ves, da odtece/izpustis tudi vodo iz sistema (zraka v mojem primeru, ko sem spuscal vodo ni bilo viditi)
Pritisk na manometru je pa tam kjer mora biti…malo manj kot 2 bara….in ja vodo se doliva do 2 bara.
To je vse super narejeno in pravilno….samo se vedno se slisi neko pretakanje.
Bom pa probal se na nacin, da izklopim crpalko.
Hvala
Lp
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
koyotee ::
Če je prav, bi moral imeti vod speljan višje od najvišjega radiatorja in na njem avtomatski oddušni ventil.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
kako pa je to možno?
vod imam speljan v kleti in pripeljane cevi do radijatorjev....najvišji radijator je pa v prvem nadstropju visok skoraj 2m.
Bral pa sem, da se lahko namesti na najvišji radijator oddušni ventil....nekako v preteklosti nisem imel težav glede zraka v radijatorjih.....tako, da upam, da bom tudi tokrat to uredil s spuščanjem le tega.
vod imam speljan v kleti in pripeljane cevi do radijatorjev....najvišji radijator je pa v prvem nadstropju visok skoraj 2m.
Bral pa sem, da se lahko namesti na najvišji radijator oddušni ventil....nekako v preteklosti nisem imel težav glede zraka v radijatorjih.....tako, da upam, da bom tudi tokrat to uredil s spuščanjem le tega.
starfotr ::
Polni in odrazračuje se hladen sistem. Tako, da ugasni in naj se vse ohladi ter ponovi vajo.
Poglej za odzračevanje tudi na najvišjih točkah. Morda so na podstrešju.
Vedno nabij več tlaka v sistem, ker boš itak spustil na nominalni tlak, ker boš odpiral ventile.
Poglej za odzračevanje tudi na najvišjih točkah. Morda so na podstrešju.
Vedno nabij več tlaka v sistem, ker boš itak spustil na nominalni tlak, ker boš odpiral ventile.
Furbo ::
Zakaj si spuščal vodo iz radiatorjev lol, kot zravniki kri včasih.
Odpreš vijak toliko da gre zrak ven, ko pride voda, ga zapreš. Isto na vseh radiatorjih. Fertik.
Odpreš vijak toliko da gre zrak ven, ko pride voda, ga zapreš. Isto na vseh radiatorjih. Fertik.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
fikus_ ::
Pišeš, da si na novo polnil sistem. Potem se ti bo zrak še nekaj časa izločal tudi iz vode, potem je verjetno ostalo še kar nekaj zraka v raztezni posodi, ki se še mora izločiti. Torej boš moral odzračevanje še nekaj krat ponoviti.
Nisem vsega bral. Ali imaš na radiatorju termostatski ventil? Odpri ventil do konca (tudi navadnega), da ne bo dušilo pretoka vode. Lahko da slišiš pretok vode zaradi priprtega ventila.
Nisem vsega bral. Ali imaš na radiatorju termostatski ventil? Odpri ventil do konca (tudi navadnega), da ne bo dušilo pretoka vode. Lahko da slišiš pretok vode zaradi priprtega ventila.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zakaj si spuščal vodo iz radiatorjev lol, kot zravniki kri včasih.
super ideja....potem pa mi svetuj naslednje:
...odprem vijak, zrak gre ves ven...že teče voda...zaprem vijak...še vedno se sliši klokotanje....in kaj potem naredim?...če odprem vijak gre ven voda?
Pišeš, da si na novo polnil sistem. Potem se ti bo zrak še nekaj časa izločal tudi iz vode, potem je verjetno ostalo še kar nekaj zraka v raztezni posodi, ki se še mora izločiti. Torej boš moral odzračevanje še nekaj krat ponoviti.
ja sistem je bil na novo napolnjen ker smo montirali TČ...tudi nova raztezna posoda je.
Na radijatorju so termostatski ventili in vsi so odprti do konca...že ves čas.
bom naredil tako kot so mi svetovali...da ugasnem obtočno črpalko in potem ponovim vajo s spuščanjem zraka preko ventila v radijatorju.
Zgodovina sprememb…
kixs ::
Pocakaj in ponovi vajo cez 15-20min ali cez en dan. Pac odvisno kako hitro se bo spet zrak nabral. Dokler slisis klokotanje je v sistemu zrak.
Pa pojdi cez vse radiatorje. Koliko jih pa imas?
Pa pojdi cez vse radiatorje. Koliko jih pa imas?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kixs ()
Vem, da je to potrebno kar parkrat ponoviti...takoj na začetku, ko smo napolnili sistem sem odzračil vse radijatorje....
sedaj se pa dogaja, da se je očitno zrak nabral v dveh radijatorjih v dnevni sobi...ta dva radijatorja sta tudi najvišja....in slišim samo v teh dveh radijatorjih klokotanje.
bom se sedaj čez vikend malo poigral s tem zrakom.
imam pa 6 radijatorjev:)
v praksi pa naredim tako....očitno je zrak ujet nekje v sredini radijatorja (ker ga tudi tam slišim) in ko odprem ventil, da bi prezračil pač začne tečti ven voda...kar je logično...s tem potem tudi manjšam količino vode v sistemu...zato imam v kleti osebo katera pa istočasno dovaja vodo v sistem...in se orientira glede na prikaz ure koliko barov je v sistemu.
in včeraj sem napolnil dve flaši 1,5l vode ker sem čakal, da bo tisti zračni mehurček iz sredine radijatorja prišel do vrha in ven...pa pač ni..zakaj ne vem...ali je res kaj povezano z obtočno črpalko, ker je bila v delovanju..
bom probal sedaj še z ugasnjeno črpalko...nekako moram ta zrak spraviti ven...imam radijator ravno za sedežno...in ko sedim zvečer na sedežni kot sultan mi za glavo klokota in dela živčnega:)
sedaj se pa dogaja, da se je očitno zrak nabral v dveh radijatorjih v dnevni sobi...ta dva radijatorja sta tudi najvišja....in slišim samo v teh dveh radijatorjih klokotanje.
bom se sedaj čez vikend malo poigral s tem zrakom.
imam pa 6 radijatorjev:)
v praksi pa naredim tako....očitno je zrak ujet nekje v sredini radijatorja (ker ga tudi tam slišim) in ko odprem ventil, da bi prezračil pač začne tečti ven voda...kar je logično...s tem potem tudi manjšam količino vode v sistemu...zato imam v kleti osebo katera pa istočasno dovaja vodo v sistem...in se orientira glede na prikaz ure koliko barov je v sistemu.
in včeraj sem napolnil dve flaši 1,5l vode ker sem čakal, da bo tisti zračni mehurček iz sredine radijatorja prišel do vrha in ven...pa pač ni..zakaj ne vem...ali je res kaj povezano z obtočno črpalko, ker je bila v delovanju..
bom probal sedaj še z ugasnjeno črpalko...nekako moram ta zrak spraviti ven...imam radijator ravno za sedežno...in ko sedim zvečer na sedežni kot sultan mi za glavo klokota in dela živčnega:)
Ali pa daš črpalko na maks. in tedaj odzračuješ.
Ali pa daš črpalko na maks. in tedaj odzračuješ.
to bo težava...ker črpalke kot take sploh ne vidim montirane...ali je v notranji enoti ali zunanji (nisem jo videl nikjer)...samo na aplikaciji imam možnost črpalke ON, OFF, AUTO (auto, če bi imel nastavljene urnik ogrevanja).
tako, da tudi, če bi hotel spreminjati hitrost te črpalke jo ne morem, ker jo ne najdem:)
ko sem imel peč na olje je bila lepo vidna in priklopljena na sistem....sedaj je očitno bolj skrita
super ideja....potem pa mi svetuj naslednje:
...odprem vijak, zrak gre ves ven...že teče voda...zaprem vijak...še vedno se sliši klokotanje....in kaj potem naredim?...če odprem vijak gre ven voda?
Pusti pri miru za nekaj časa.
Pa ne dodajaj vode spet v sistem.
Vode dodaš toliko v sistem, da je pri hladnem okrog 1,5 bar. Toliko so polnjene raztezne posode.
Seveda pa pri večjih višinskih razlikah (več kot 15 m) med raztezno in najvišjim radiatorjem je potreben večji tlak v sistemu in raztezni.
Seveda pa pri večjih višinskih razlikah (več kot 15 m) med raztezno in najvišjim radiatorjem je potreben večji tlak v sistemu in raztezni.
eriCartman ::
Morda poskusi zapreti vse radiatorje razen enega od dveh težavnih, da bo čimbolj cirkuliralo vodo v njem - ter jo posledično porinilo čez kakšen "sifon". Potem pa če uspe, ponoviš še pri drugem problematičnem.
gruntfürmich ::
pri nas je 'razbijalo' po enem radijatorju sredi hodnika, pa sem ga zapiral in še vedno se je slišalo. pa sem potem v vseh sobah odprl radijatorje, pa je mir.
tako da je po mojem bolj možno, da imaš pač takšno pretočno konfiguracijo ki povzroča veliko šuma, kot pa da imaš hrup zaradi zraka v sistemu.
tako da je po mojem bolj možno, da imaš pač takšno pretočno konfiguracijo ki povzroča veliko šuma, kot pa da imaš hrup zaradi zraka v sistemu.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Se vedno sumi...oziroma opazil sem, da sumi pri termostatskem ventilu....ce je odprt na max sumi, ce ga zaprem na polovico pa ne sumi...
P.S. Naredil sem naslednje...spodaj pri radijatorju je bil pretok odprt na max...sedaj sem ga nekaj zaprl in ne sumi vec.
Zdej ne vem ali koliko morata biti tista dva vijaka spodaj odprta/zaprta, da je v redu...ta dva vijaka regulirata pretok vode v radijator...sedaj sem ta pretok omejil in se ne slisi vec
P.S. Naredil sem naslednje...spodaj pri radijatorju je bil pretok odprt na max...sedaj sem ga nekaj zaprl in ne sumi vec.
Zdej ne vem ali koliko morata biti tista dva vijaka spodaj odprta/zaprta, da je v redu...ta dva vijaka regulirata pretok vode v radijator...sedaj sem ta pretok omejil in se ne slisi vec
Zgodovina sprememb…
Se vedno sumi...oziroma opazil sem, da sumi pri termostatskem ventilu....ce je odprt na max sumi, ce ga zaprem na polovico pa ne sumi...
Da ne bo kdo mislis, da sem tista dva vijaka spodaj zaprl do konca…par obratov iz max proti sredini…pa je nehalo sumeti…ocitno je bil pretok premocan
sbawe64 ::
likalnik
Običajno je na radiatorju dovodna cev (za toplo vodo) tam, kjer je ventil za odpiranje/zapiranje z roko, to je zgoraj.
Spodaj je odvodna cev, tam se da nastaviti, o čemer pišeš, da malo zmanjšaš pretok.
Sistem na 2 cevi.
Običajno je na radiatorju dovodna cev (za toplo vodo) tam, kjer je ventil za odpiranje/zapiranje z roko, to je zgoraj.
Spodaj je odvodna cev, tam se da nastaviti, o čemer pišeš, da malo zmanjšaš pretok.
Sistem na 2 cevi.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
feryz ::
Prav nič ni nenavadno, če sta oba priklopa spodaj. Pravzaprav je bolj nenavadno, če nista. Vsaj pri novih radiatorjih.
Jaz imam oba priklopa spodaj na vseh radijatorjih...kot receno H-kos.
https://www.fero-term.si/ventil-za-radi...
Je kaj narobe ce ni do konca odprt ta pritok? Vem, da ce se ga cist zapre je radijator mrzel....ne vem kaksna je pa razlika ali je ta pritok max odprt ali par navojev manj do max...najverjetneje jo ni
https://www.fero-term.si/ventil-za-radi...
Je kaj narobe ce ni do konca odprt ta pritok? Vem, da ce se ga cist zapre je radijator mrzel....ne vem kaksna je pa razlika ali je ta pritok max odprt ali par navojev manj do max...najverjetneje jo ni
Zgodovina sprememb…
energetik ::
Ko začneš ogrevati s TČ, je optimalno, če so vsi radiatorji popolnoma odprti, oba ventila. Znižuješ vremensko krivuljo, dokler ni v najhladnejšem prostoru ravno prava temp. Nato šele pričneš pripirati odvodne ventile v pretoplih sobah, toliko da je tudi tam želena temperatura (ali pa uporabiš termostatske ventile). Seveda vsaka sprememba traja vsak kak dan, in potem nadaljuješ.
Zato ni najbolje, če si kar naključno omejil pretok na par radiatorjih.
Glede zraka se preveč sekiraš. Sliši se grozno, v resnici je pa le kak mali mehurček. Pusti nekaj dni in spet odrači, nato spet pusti. Jaz lahko čaram kar hočem, odračujem kot nor, pa se še vedno sliši, nato neha po tednu, dveh, treh, ko še enkrat odzračim. Mehurji so lahko ujeti marsikje.
Zato ni najbolje, če si kar naključno omejil pretok na par radiatorjih.
Glede zraka se preveč sekiraš. Sliši se grozno, v resnici je pa le kak mali mehurček. Pusti nekaj dni in spet odrači, nato spet pusti. Jaz lahko čaram kar hočem, odračujem kot nor, pa se še vedno sliši, nato neha po tednu, dveh, treh, ko še enkrat odzračim. Mehurji so lahko ujeti marsikje.
vires in numeris
Omejil sem pretok samo na enem radijatorju...pa se to par obratov...kot receno, ne vem, ce je bil zrak notri...ker se je slisal pretok ob ventilu...sedaj ko ni na max odprt je v redu.
Bom testiral pa bom videl.
Sedaj je zunaj tako toplo, da se nic ne ogreva in tezko povlecem kaksne zakljucke
Bomo videli
Bom testiral pa bom videl.
Sedaj je zunaj tako toplo, da se nic ne ogreva in tezko povlecem kaksne zakljucke
Bomo videli
Zgodovina sprememb…
Kawl6 ::
V moj sistem sem vgradil samoodzračevalne ventile, na vsak radiator.
In imam mir.
https://www.conrad.si/iskanje?search=1%...
In imam mir.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kawl6 ()
Invictus ::
Dobra fora, sem si shranil.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
V moj sistem sem vgradil samoodzračevalne ventile, na vsak radiator.
In imam mir.
Pa je res avtomatika - samodejno odzracevanje, ko pride zrak? Po sliki ne izgleda tako.
Ni to samodzracevalni ventil, ampak je potrebno kar z roko odpreti ventilcek.
Ja. Sej tako izgleda na sliki in ni neke prednosti pred obicajnimi, ki so ze na radiatorjih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kixs ()
Tega lahko z roko odvijes, za stare pa potrebujes izvijac ali kljucek.
Drzi. Ampak tisto 1-2x letno ni problem. Pri meni se zrak zadrzi v dveh radiatorjih - najvisjem in na enem nizje, ki je pa precej oddaljen od vertikale. Pri ostalih 14 ni bilo potrebe v zadnjih dveh letih.
Vuli ::
Ta je avtomatski, kotnih lončkov pa ne dobim več.
https://www.merkur.si/oprema-za-radiato...
https://www.planteh.si/si/ogrevanje/560...
https://www.merkur.si/oprema-za-radiato...
https://www.planteh.si/si/ogrevanje/560...
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
Tudi v navodilih piše "Popolnoma avtomatski odzračevalni ventil
za radiator Eurotronic Airless"
vir: https://asset.conrad.com/media10/add/16...
za radiator Eurotronic Airless"
vir: https://asset.conrad.com/media10/add/16...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Furbo ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ne razumem tega sistema ogrevanja (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 35489 (21601) | joze67 |
» | prenizek tlak v sistemu ogrevanjaOddelek: Loža | 21037 (15050) | telexdell |
» | Talno gretje in kurjenje na drvaOddelek: Loža | 7277 (6132) | Daniel |
» | Potrebujem pomoč - radiator slabo grejeOddelek: Loža | 5272 (4884) | Volta |
» | Radiator ne greje kot bi moralOddelek: Loža | 14118 (13454) | Spajky |