» »

Kako identificirat komponento, ki odpoveduje

Kako identificirat komponento, ki odpoveduje

Arthur ::

Zdravo,

Ena komponenta v računalniku mi crkuje, pa ne vem katera.

Začelo se je pred kakšnima 2 mesecema takole:
računalnik je zmrznil. Kurzor se je še premikal po ekranu, samo računalnik ni reagiral na nič. Čez par sekund se je ugasnil (ali resetiral, se ne spomnim).

Zdaj zgleda pa tako:
sredi dela samo samo mrkne in se hoče resetirat. Ampak se ne. Nekje se zablokira, monitor se ne prižge. Reset tipka nima efekta.
Kar potem naredim, je da ugasnem stikalo na napajalniku (I/O); ga čez par sekund prižgem nazaj, in potem stisnem tipko za vklop. Potem se pa zboota.

Vse skupaj se je začelo par tednov po tem, ko sem dodal 2 palčki rama. Prvotno sta bili 2*8 GB, dodal sem še 2*32 GB.
Nekje istočasno sem updejtal bios, ter zamenjal termalno pasto in thermal pad-e na grafični.

računalnik nikoli ne počne nič zahtevnega (browsanje, pisanje teksta, ali pa samo idlanje).
Zagnal sem memtest, skozi pride brez napak.

Če ima kdo kakšno idejo, kako identificirat problematično komponento..

Jarno ::

Čisto verjetno je, da je sistem postal nestabilen po omenjenih spremembah oz. posegih.
Najprej poskusi samo 2x8GB pomnilnika.
Če se težave ponavljajo, pa še z drugo oz. integrirano grafiko.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

Sem poskusil samo s starimi rami; in pa samo z novimi. Ni razlike, če vedno crkuje.
Bom kje poskusil staknit kakšno grafično..

Prej sem pozabil opisat sistem:
- 5600x
- B450M MORTAR MAX plošča
- Corsair Vengeance LPX rami, stari in novi. Moduli gor so različnih proizvajalcev.
- r9 270 grafična. Vem da je stara, nisem rabil boljše.

d4vid ::

Če nasveti od Jarnota ne pomagajo, zna biti napajalnik.

Sicer če si dodajal ram in je od takrat nestabilen, bi znalo biti to to. Lahko poženeš memtest, pa lahko se igraš s nastavitvami RAM-a v biosu.

Dodaj pa še specifikacije računalnika, napajalnik, matična, CPU, grafična in kateri rami.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Han ::

Za pisarniška opravila 2×8 GB načeloma zadošča. Če bi dodal še 2×8 GB, bi z 32 GB preživel to platformo...

Menjaj napajalnik in grafično. Letnik 2017 ali novejše imajo UEFI, ki je kompatibilen s Secure Boot in Windows 11. Na tvojem mestu bi imel na plati samo 2×32 GB RAM, če je 100% kompatibilen (memtest86 brez napak).

Daniel ::

Na prvo žogo bi rekel, da napajalnik. Ampak to, da reset tipka ne reagira ni ravno splošni simptom. So žičke sploh povezane na ploščo?

bosto ::

Probaj z rami eno po eno palčko, to je tudi dober test

bbbbbb2024 ::

Arthur je izjavil:

Zdravo,

Ena komponenta v računalniku mi crkuje, pa ne vem katera.

Začelo se je pred kakšnima 2 mesecema takole:
računalnik je zmrznil. Kurzor se je še premikal po ekranu, samo računalnik ni reagiral na nič. Čez par sekund se je ugasnil (ali resetiral, se ne spomnim).

Če reset tipka nima efekta, je defekten ali napajalnik, matična ali procesor ali kombinacija tga.

Pritisk na tipko reset stakne pine za CPU reset in če se CPU ne resetira, je nekaj zelo narobe s CPU. Lahko da ima premajhno voltažo in ne reagra. Lahko je procesor defekten (13 ali 14 gen Intel) ali pa si skuril čip s statiko. Lahko pa je nekje mrzel lot na matični, ki si ga izpostavil s prekladanjem sem ter tja.

Ampak simptomi, ki jih opisuješ, so enaki kot pri 13th ali 14th generacija CPUjev od Intela, ko so procesorji prav crknili. Blue screen, ki se ne izvede, ampak CPU zavisi.

Nedavno sem videl matično, kjer se je ujel košček vijaka med elektronske elemente in matična je in ni delala.

Lahko je sicer kaj banalnega, da recimo tipka za reset ni prav povezana. Ali je crknilo mikro stikalo za reset.

Če nimaš resursov (druga matična, drug CPU, drug napajalnik), daj to na servis. Ceneje bo, da oni z menjavanjem komponent izločijo defektno.

Zgodovina sprememb…

Hvala za vse predloge.

Pa spomnil sem se še par zadev:
- inštaliran je zadnji linux Mint LTS; in Win 10. Računalnik se obeša v obeh.
- prejle sem stisnil reset tipko med tem, ko je bil sistem delujoč. Računalnik se je resetiral bp. Tipka torej nima efekta samo, kadar je računalnik zmrznjen.
- napajalnik je Corsair CX450, star malo manj kot 5 let. Ko merim napetosti na enem molexu so vse ok, in nič ne nihajo.
- notri sta 2 M2 diska. Oba že dolgo.

Nove komponente bi lahko nabavil, ampak nebi na slepo menjal komponent, ki delujejo bp. Računalnik je v vseh ostalih ozirih tip top.

Mislim da ga bom dal res na servis. Sem upal da obstaja kakšen test, kjer ni treba menjat komponent eno za drugo.

PluribusUnum ::

"AM4" earčy king rami na 1.35V+ znajo degradirat po skoraj dekadi, mogoče spomin kontroler, kakorkoli win for us and AMD

Glugy ::

Probi it na starejšo verzijo biosa ki si jo imel že prej pa probi z starim ramom.

mihagr ::

Kaj pa če si zafrknil pri "....zamenjal termalno pasto in thermal pad-e na grafični." montaži hladilnika na CPU, ne leži dobro na celi površini, ali je preveč paste, itd. Sedaj se pa CPU in/ali GPU pregreva!

hruske ::

Meni se je enkrat zgodilo, da sta bili defektni dve komponenti. Takrat sem se kar nekaj časa praskal po glavi kako je lahko stvar še vedno nedelujoča, tudi če sem zamenjal vsako komponento. Kakor koli ...

1. Ko zmrzne, a se ti računalnik odziva na ping prek omrežja? Če ja, potem bi to kazalo, da CPU in RAM delujeta ok in mogoče GPU zmrzne.

2. Preveri da ni res kak vijak kje v ohišju ali da kak kabel ne dela kakega stika.

3. Memtest si opravil? Z apt instaliraš memtest86+ in potem se ti v bootu pokaže izbira za memtest.

4. A ti Windows kaj napiše v loge? "Event Viewer" iščeš.

5. Še enkrat preveri kako je z združljivostjo 5600x in tvoje B450M matične. Mogoče poupdataj na še novejši bios, če je.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

mihagr je izjavil:

Kaj pa če si zafrknil pri "....zamenjal termalno pasto in thermal pad-e na grafični." montaži hladilnika na CPU, ne leži dobro na celi površini, ali je preveč paste, itd. Sedaj se pa CPU in/ali GPU pregreva!

GPU je sicer možno, da zavisi, ter daje čudno sliko. Čeprav novejše GPU naredijo throttling.

CPU pa če jo zaženeš brez hladilnika, gre po 5-7 sekundah v hard-off.

Čeprav to ni 100% nasvet, pregrevanje je vedno bolj pasja zadeva, kot ne.

yayo ::

Da še enkrat odklopi in spet priklopi vse kable od napajalnika je kdo svetoval?

yayo je izjavil:

Da še enkrat odklopi in spet priklopi vse kable od napajalnika je kdo svetoval?

Modularni napajalniki imajo kable kar trdno vpete. Morda bi vsakega še malo noter potisnil, samo da bi jih pa ven vlačil, to pa več škode, kot haska narediš. Morda bi odpel napajalni kabel od motherboarda in ga še enkrat nataknil. Tu sem že videl, da je folk malo poševno nataknil kabel, pa tako čudno, da je ene žice ven potisnilo iz konektorja nazaj. To sem že videl v življenju.

Jaz vseeno mislim, da za debagiranje tega rabiš nadomesto enoto(GPU, CPU, mb, PSU). Če tega nimaš, je to samo nek brezvezen strošek. Servisi pa to v glavnem imajo.

Zaenkrat mislim da je dovolj predlogov.

- Prejle sem zagnal furmark in ga pustil 15 minut, temperatura gpu-ja je dosegla 81 stopinj. Ko ga ugasnem, v momentu pade za 10 stopinj; bi rekel da je hlajenje ok. Temperature ramov se ne da pomerit, ali pa ne vem kako. Ampak če pogledam nove pade- imajo dober kontakt, enakomeren.
- temperatura cpuja je tudi ok. Kot pravim, ni videt da bi bil reset povezan z veliko obremenitvijo. Računalnik se resetira tudi (oz. praviloma), ko nič ne dela.
- memtest sem inštaliral, je med opcijami v boot meniju (grub, al kaj že). Skozi vse teste pride brez problemov.
- v linuxu sem inštaliral memtester, in ga pustim da laufa. Tu se pa računalnik lahko usuje po parih iteracijah.
- rame sem imel prvotno na 3200 in 1.35v. Zdaj že nekaj časa tečejo na 2133 in 1.35v, pa se še vedno usuva.
- po event logih sem nekaj brskal, v windowsih in linuxu, ampak ne znam najt nič pametnega. Pa mislim da niti nima možnosti zapisat kamorkoli, se samo usuje, kot bi bil nekje kratek stik.
- ko natikam kable, vedno pazim da se konektor zatakne.
- s pinganjem si ne bom mogel pomagat. Morda na začetku, ko je kišta še zmrzovala. Ampak zdaj že nekaj časa samo crkne, v momentu. V slušalkah kar poči malo.

Pozabil sem; nekaj časa nazaj (ko se je še znal sam nazaj postavit), mi je med bootanjem javil tole napako:
 napaka

napaka

(postavil se je sicer ok).

Par minut nazaj sem ga restartal (soft reboot) iz linuxa. Ugasnil se je ok, zbootat se pa ni hotel. Črn ekran - dokler nisem stisnil ctrl alt delete, ko je šel v še en reboot, in se je le zbudil.
Mislim da je problem ali cpu, ali je nekje slab kondenzator, ali pa kratek stik.
Bom jutri še enkrat preveril, če je vse ok pritrjeno, pa če je kje kakšen šrauf.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Arthur ()

DeeJay ::

uh tole mi zelo smrdi na CPU... verjetno memory kontroler. Je kr neki reddit postov na to temo.
V vsakem primeru boš pa zelo težko troubleshootal brez rezervnih komponent.
Don't f with me.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PC se med delovanjem resetira

Oddelek: Pomoč in nasveti
201417 (783) Han
»

Ugašanje računalnika ob igranju iger (strani: 1 2 )

595641 (2861) neosonic
»

Računalnik se ne zažene

496076 (5537) CyberAD
»

Kateri kos opreme povzroča zmrzovanje v igrah? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
505706 (4754) lordgreg
»

Navijanje E6400 (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
556261 (5078) >>><<<

Več podobnih tem