» »

Kateri kos opreme povzroča zmrzovanje v igrah?

Kateri kos opreme povzroča zmrzovanje v igrah?

«
1
2

lordgreg ::

To ne more biti res. Vsak začetek leta, nova zgodba, s katero si potem razbijam glavo še najmanj pol leta oz. do nakupa novega računalnika. V tem primeru bom glavo razbijal, dokler bom pri zavesti oz. dokler ne ugotovim vzroka težave.

Težava:
(Skoraj) vsaka igra, ki jo igram, zmrzne. Zašteka. Ne morem premakniti ne miške, niti CTRL+ALT+DEL ali ALT+TAB ne pomaga. Pravtako ne dobim nobenega blue screena, niti samodejnega reštarta. Vse kar takrat pomaga je izklop računalnika preko stikala na ohišju. Če to poskušam narediti z resetom, ne pomaga. Računalnik stagnira še pred biosovim checksumom.

Strojne specifikacije:
Intel Core2Duo E6400 (2.12 GHz),
Asus P5B (ne deluxe različica, samo P5B) zadnji BIOS v. 1803,
4x1GB G.SKILL DDR2 800MHz ram,
GeForce 7900GTX grafična,
1 x Maxtor 320GB SATA2 inu
1 x WD 400GB SATA2 (AAKS model) HDD.

* Napajalnik je 400W, s katerim nisem nikoli imel težav.
** Seveda, da bi odpravil sume težav z napajalnikom, sem le-tega zamenjal z 580W. Zadeva je ostala enaka. Pravtako se mi nikoli ni zgodilo, da bi računalnik enostavno bootal ali ne bi prišel v sistem, kar bi takoj pomenilo prenizek tok do računala.
*** Noben kos moje strojne opreme ni bil nikoli navit

Programske specifikacije:
Na računalu teče Windows Vista x64 s Service Packom 1 (RTM). Težava se je pojavljala tudi preden sem na sistem namestil SP1. Na sistemu so vsi zadnji gonilniki in sistemski popravki, to so zadnji gonilniki za grafično kartico, zadnji chipset gonilniki ipd.

Kaj sem testiral:
Skoraj 90%, da gre za en kos strojne opreme.

* Rame sem testiral 4 noči zapored s programom memtestx86 (4x8ur). Slednji ni našel nobene težave.
* CPU sem testiral s programom SuperPI, pravtako večkrat. Brez težav (nič zmrzovanja, rebootanja ipd).
* Seveda sem, kot bi to posumil vsak drug, posumil grafično. Slednjo sem testiral 2x8ur skupaj s programom 3DMark06 (zadnja verzija). Program se v nobenem testu ni zrušil, sistem je ostal stabilen, pravtako grafična kartica.
* Preverjal sem tudi temperature procesorja, ohišja in grafične kartice. Zaradi dveh dodatnih ventilatorjev v ohišju (2x92cm) je pretok še boljši, temperatura procesorja je zadovoljivo nizka, pravtako temperatura procesorja grafične (idle: 45-50, full load: max 60˚C)


Dejstva in opazke:
Preden sem v računalo namontiral 7900GTX, sem v njem imel 7600GT. Enako zmrzovanje se mi je dogajalo tudi tam,.. ampak občutek imam, da se je nehalo, ko sem namestil tista 2 dodatna ventilatorja (ne me držat za besedo!).

Zadeva se tu ne konča. Na uradni ASUSovi strani za mojo verzijo matične, sem na forumu našel nekoga, ki je imel popolnoma enake težave. No, sem pa hkrati naletel na slepo ulico, saj mi avtor teme ni odgovoril odkar sem mu pisal na mail.

Računalnik nikoli ne zmrzne, če ne igram iger, torej je sam sistem ob normalnem delu (surfanje, photoshop, programiranje, pisarniška dela,...) popolnoma stabilen.

Torej:
Prosim za kakršnokoli pomoč. Ni mi jasno kaj hudiča je narobe. Moji koraki bi najverjetneje potekali tako:
* Zamenjaj 4x1gb rama z drugimi rami,
* Zamenjaj grafično kartico,
* Zamenjaj matično


Prosim za kakršnokoli pomoč. Tokrat sem slep.

Lepo prosim, ne pišite, naj zamenjam sistem in ne prodajajte klobas, če vam je kolegov kolega povedal kak WTF OMFG LOL N00b je Vista, ker kolegov kolega ne najde gonilnikov za 10 let star ročni skener.

molotov ::

Če praviš da si testiral proc , grafično in ram. Hm..

Edino kar ti ostane je matična plošča, pri teh testih in uporabi programov se 3d zvok ne rabi. Mogoče je tam težava , provaj kašen safe mode brez zvoka.

Drugače pa bi jaz prvo sumil iste stvati kot si jih ti.

T-h-o-r ::

edit: pozabil do konca prebrati
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T-h-o-r ()

StandAgainst ::

Meni se je dogajalo popolnoma isto, pa sem na koncu ugotovil da je bil kriv disk.

Galaxy ::

Ja najverjetneje bo potem kriv disk (mogoče preskakuje). Če imaš možnost si sposodi drug disk za dan in poročaj! :)

Hardstyle ::

Sej imaš 2 diska tako, da lahko sprobaš.

roli ::

Jaz sem imel še kar dolgo časa nazaj podobne probleme. Računalnik je zmrznil stokrat na dan - ampak samo takrat, ko ni delal nič zahtevnega (zmrzoval je v pisarniških paketih, brskalnikihi, predvajalnikih glasbe... ampak nikoli v igrah). Ja zem takrat menjal napajalnik, testiral RAM, gledal grafiko... Sem pa na koncu ugotovil, da je bila kriva matična. Po zamenjavi le te je stvar začela delovati kot mora.
http://www.r00li.com

damjan11 ::

Katere igre pa igraš? online ali solo? Ali je na matični realtek zvočna kartica?
Ali so igre z PB?

lordgreg ::

hvala vsem za komentarje.

kakšne so ugotovitve/opazke danes:

1. oba diska sem preveril tudi preko S.M.A.R.T. diagnostike. oba diska delujeta brez težav in nimata napaka. to sem po tihem tudi pričakoval, saj sta oba dodatno hlajena. če bi bil kateri od njiju v okvari, pa bi to opazil tudi pri kopiranju večjih datotek, od-arhiviranju arhivov, urejanju videov, predvajanju mp3-jev ipd. v zgoraj navedenih primerih gre enako za branje/pisanje in to ne za nako nizko prioriteto ampak kar veliko obremenitev diska.

2. dobil sem tudi info, da imajo določene asusove matične težave z 4xploščicami za rame (torej zapolnjeni vsi sloti). v primeru da še pride do težav, začnem jemat ven palčko za palčko, čeprav memtest ni nikoli našel težav.

3. @rolihandrej: meni računalnik dela težave samo ob igranju iger

4. @damjan11: online in solo. realtekova zvočna. 7.1. driverji zadnji.

5. @molotov: res je, 3dmark ne rabi druga kot grafiko. mreže in zvočne se pri tem testu ne dotakne. zatorej je tudi možno, da zahinavlja ena od teh dveh komponent.

6. zdaj pa še nekaj. veliko veliko ljudi mi je reklo, naj kljub vredu temperaturi odprem stranico. to sem tudi storil in se najprej dotaknil reberc na čipsetu North Bridge-a. vroč kot pasmater že ob idle računalniku. potem sem igral... cca 2 uri. v tem času ni prišlo do sesutja, vendar je čas 2 uri premalo, da bi lahko potegnil črto. vseeno resnično upam, da je NB krivec. če je, potem nabavim bakreno rebro in, če bo sila, tudi nek 4x4 ventilatorček.

Od tukaj naprej smo malce zajezili zadevo:

1. grafična ni,
2. disk pravtako ne

Možne okvare:

1. chipset- pregrevanje,
2. rami- 4. polni sloti
3. matična- random


Hvala, če ima še kdo kakšno informacijo, kar na plano z njo.

Javim z reportom kmalu :)

damjan11 ::

No zadnje čase sem zasledil kar ogromno takih tem, kjer se spopadajo z neznanim vzrokom za zamrznitev sistema pri katerem pomaga samo cold reboth in nič drugega. Tudi sam sem imel takšne težave in rešitve preprosto ni bilo. Vse komponente so bile brezhibne, ampak je računalnik vseeno zmrznil.
Na koncu sem sistem prodal in kupil druge komponente, kjer pa teh problemov preprosto ni bilo več.
Obdržal sem samo diske ki so izgleda bili ok.
Po mojem je bil spor v driverjih za različne naprave, najbolj pa sem imel na sumu Realtec zvočno kartico. Drugod so pisali o neustreznosti x-fire in riva turner-ja, vendar nekakšne generalne rešitve preprosto ni bilo. Nihče in tudi nikjer ni bil izdan kakšen generalni PaCH da bi zadeve popravilo. Vsi se kar zgovarjajo eni na druge kot da to ni njihov problem itd.
Povem pa naj še to, da pa se mi je vse začelo dogajati pri igri COD4. Zanima me, če imaš instalirano in ali jo igraš?
Enostavno od instalacije te igre, sem imel naprej samo probleme. Kupiš igro, daš za njo 50e in na koncu zadeve ne moreš igrati navkljub temu, da imaš sistem 2xmočnejši kot pa so zahteve proizvajalca HALO??
Sem v eni temi o cod4 podal en link, kjer je napisanih okoli 60 strani primerov, ko ljudjem comp preprosto zamrzne pri igranju cod4.


Mogoče gledam v nasprotno smer.. mogoče je pri tebi problem drugje. Po mojem bi bila edina rešitev v tem, da si z nekom ki mu vse deluje BP izmenjaš komponente in edino tako lahko z gotovostjo ugotoviš kje je problem. Vem da je takšnega prostovoljca teško najti, vendar poiskusi.
Če si iz Savinjske sem takoj za da ti pomagam.

No veliko sreče pri odkrivanju napake
AAbsolutno pa moraš poizkusiti z rami najprej enega v en slot in v drugi slotpotem drugega v en slot in drugi slot. Mogoče si sposodiš tudi ram drugega proizvajalca itd... itd
LP

lordgreg ::

hvala za ta odgovor. bom ti kar odgovoril glede COD-ja 4. imam ga in tudi tam zadeva zašteka (jaz pa v jok in na drevo). najprej sem pač sumil WoW, ker pač samo to igram, nakar sem namestil še COD4- isto. torej sem lahko odstranil idejo, da je problem v določeni igri.

sem tak človek, da zaradi take težave ne mislim prenehati ampak bom iskal tako dolgo, dokler ne bom našel točnega vzroka. kot sem rekel, če po enem tednu ne bom ob igranju dobil nobene zamrznitve, potem vemo, da je kriv čipset. v kolikor se bo zadeva pojavaljala dalje, grem nad rame.

ave!

Izi ::

Tudi jaz bi rekel, da gre za pregrevanje chipseta.
Ampak za rešitev problema svetujem, da ne kupuješ majhnega ventilatorčka, ki bo hladil samo chipset, ker so le ti strašno glasni glede na tisto malo zraka, ki ga pihajo.
Veliko bolje je, da kupiš 2 velika ventilatorja in jih namontiraš enega v sprednji del ohišja, da piha notri in drugega zadaj, da piha ven.
Veliki ventilatorji so precej tišji, seveda moraš zraven imeti še kakšen potenciometerček, da jim lahko malo zmanjšaš obrate.
Tudi vse kable malo poveži, da bojo čim manj v napoto pri pretoku zraka.
Pa vedno je dobro imeti čim večje ohišje, čeprav bo vse izgledalo precej prazno v notranjosti :D
Zrak v računalniku mora krožiti in vedno mora vanj prihajati hladen zrak iz zunanjosti.
Če ti znotraj samo mešaš tisti vroči zrak ne bo nobenega učinka samo še kaj drugega se ti bo začelo pregrevati.

lordgreg ::

v mojem ohišju sta nameščena dodatna 2 x 9.2cm ventilatorja, tako kot si sam napisal. vse lepo in prav, ampak za čipset očitno to ni dovolj. Zaskrbljivo pravzaprav je to, da je na samem čipsetu le Aluminijast hladilnik oz. rebra, za katera močno dvomim, da sploh kaj hladijo.

hvala vam.

kixs ::

Brezskrbi da hladi...

Tudi na moji plati je chipset hlajen samo pasivno z malim hladilnikom in je tudi ZELO vroc na dotik... deluje pa vse bp.

Testiraj...

lp

lordgreg ::

saj testiram :)

kot sem že rekel, odkar imam odprto stranico igra še ni zaštekala. bom pa zadevo preverjal še najmanj 1 teden, da bom dokončno lahko s prstom pokazal na čipset! :)

Bellzmet ::

Hmm samo razmišljam...rekel si, da tudi reset tipka ne prime. Bi se lahko potem reklo, da če reset tipka ne prime, da je 100% kriva matična? Kakor se meni zdi, bi verjetno reset tipka vseeno delala, ne glede, če zašteka RAM, grafična ali disk, ker se ob resetu resetira matična in če to ne dela potem je dejansko zamrznila matična?

Se pravi, če hard reset (tipka) ne prime je 100% kriva matična? Je kaj teorije/resnice v tem?

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bellzmet ()

T-h-o-r ::

morda pa reset tipke nima priklopljene :O
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Grey ::

A na Windows XP Pro si probal? Lahko, da je problem v Visti ter gonilnikih in ne hardwareu...just a thought.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

Izi ::

Se pravi, če hard reset (tipka) ne prime je 100% kriva matična? Je kaj teorije/resnice v tem?

Zanimivo vprašanje? Nisem 100% prepričan ampak mislim, da je tako.
Pri prehudem navijanju računalnika, če močno pretiravaš z nastavitvami v BIOS-u, bo računalnik ponavadi tako zmrzni, da reset tipka ne deluje več.
Imaš pa tem primeru na voljo še drugotno funkcijo tipke za vklop računalnika. To podpira večina BIOS-ov. Namreč tipka za vklop/izklop računalnika vedno deluje, če jo tiščiš pritisnjeno dalj kot 3 sekunde. Ta vedno ugasne računalnik čeprav je šlo vse skupaj k vragu :D

Da pa se vrnem k problemu lordgrega.
To, da z odprto stranico računalnika vse skupaj deluje brez problemov ne kaže nujno ravno na chipset. Pove samo, da je vzrok težav, pregrevanje računalnika. Ne moreš pa biti prepričan kaj natančno se pregreva.
Chipset je namreč precej trpežna zadeva in prenese zelo velike temperature. Hladilnik chipseta je močno vroč prav na vsaki matični plošči in z prstom ne moreš nič ugotoviti, vedno te speče ampak deluje vseeno vredu.
Ob igranju iger se močno segreje prav vse in še vedno je bolj verjetno, da po parih urah igranja zahtevne igre zaradi temperature odpove grafična kot pa matična.

Imel sem že kar nekaj problemov ko se po kakšnem letu uporabe grafična kartica začne pregrevati brez, da bi bila kaj navita. Tovarniški hladilniki ponavadi močno slabo sedijo na čipih grafične kartice, dostikrat se dotikajo samo procesorja ostalih spominskih čipov pa sploh ne, pa še uporabljena pasta je vedno hudo uboga. Nov hladilnik je odpravil zmrzovanja v igrah.

Vsekakor namesti kakšen programček za preverjanje temperatur in malo spremljaj kaj se dogaja z vsemi temperaturami v računalniku med dolgim igranjem iger. Kakšen Everest ali kaj podonega.

Nikoli pa ne moreš povsem izključiti tudi softwareskega problema. Za to, da se po nekaj urah igranja vse skupaj sesuje so še vedno lahko krivi driverji ali pa celo kar igra sama.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

lordgreg ::

Pozdrav še enkrat in hvala Iziju za obširen odgovor..

Oddajam dvodnevni raport in dodatne informacije:
Računalnik zaenkrat (po dveh dneh) z odstranjeno stranico v igrah deluje brez težav.


Pregled temperatur preko SpeedFan-a (ob igranju, ne idle):
CPU: ~55˚C
HDD1: 49˚C (diska niti približno nista skupaj; 1 je v 5,25'' reži, 2 je spodaj, tako da piha sprednji spodnji vent direktno čez njega)
HDD2: 45˚C
GPU: 59˚C (59 je maksimalna temperatura, ki sem jo zaznal z 7900GTX- temp sem ugotovil preko nView-a)


Še dodaten intermezzo, ki bo komu dal misliti:
Zdaj pa še zanimivo dejstvo, ki ovrže nekatera dejstva- Leto dni nazaj moj pc ni vseboval dodatnih 2 ventilatorjev, pravtako sem takrat imel grafično 7600GT, ki sem ji, čisto zaradi tega, ker je bila temperatura sumljivo visoka (65˚C povprečno), dokupil zalmanov hladilnik z ventilatorjem. takrat temperatura ni šla čez 60. Ampak, zakaj sem kupil dodatna Kakorkoli, ventilator je bil nastavljen na minimum. So se pa začeli bližati poletni meseci, ko je v sobi postalo dokaj vroče. V takih primerih sem odstranil stranico. Zakaj? Ker je računalo zamrznilo, tako kot se to dogaja danes. Takrat tistih zamrznitev nisem osovražil ali polagal pažnje nanje, saj se je to zgodilo cca 3 do 5x skupaj, nakar se je ohladilo in težav več ni bilo.

Decembra sem v računalo vstavil 7900GTX. Zadeve so se ponovno začele pojavljati- zmrzovanje v igrah namreč. Takrat pa me je to začelo motiti. In zdaj sem tukaj.


Zakaj še vseeno sumim matično oz. njen čipset:
* Ker je Bellzmet povdaril dobro dejstvo o resetiranju in izklopu ob zamrzovanju
* Ker imam sedaj veliko močnejšo grafično kartico, ki, (opazka) oddaja tudi več toplote. Če veš, da je čipset točno ob procesorskemu hladilniku in grafični kartici, bi bilo kar logično.
* Ker so vse temperature ostalih komponent stabilne?!


Zdaj pa je tako (trenutne možnosti oz. potek nadaljnih testiranj):
1. Lahko nadaljujem z igranjem z odprto stranico. V primeru da ne bo več zamrzovanja potrdim, da se nekaj kar NI cpu, gpu, 2xdisk pregreva.
2. Potem nabavim dodaten 4x4cm ventilatorček in ga namestim na čipset (nima veze če bo glasno, glavno da ugotovimo kje je problem) in zaprem stranico. Ponovno testiram par dni in čakam na zamrz ali dva. Če zamrza nebo, potem je zadeva končana.
3. Če zamrz bo, potem se prestavim na rame. Imam namreč 4x1gb G.SKILL ramov ki sicer delujejo brezhibno, imajo nameščene bakrene hladilnike, ampak saj vemo, kako je z rami, nej?
4. Do 4. točke ne bi smelo priti, drugače bom kozlal od sile in menjal matično.
5. Če bom prišel do tega teksta sem popolnoma na psu in bom iskal vsako možno rešitev.


---
Hvala zaenkrat:)

Izi ::

Tvoj "bojni" načrt izgleda vredu :D
Glede temperatur naj pripomnim, da so temperature tvojih trdih diskov kar precej visoke.
Jaz imam 3 diske, ki so eden nad drugim v sprednjem delu računalnik, da čez njih piha vhodni ventilator pa temperatura nikoli ne preseže 35°C. Pa so to diski z 10.000 obrati in ponavadi so na okoli 33°C.
Sicer to pomoje ni problem in tudi ne bi smel biti problem za diske, ampak samo kaže, da je v tvojem računalniku strašno vroče :D

Temperatura GPU na grafični ni nikoli problem, ker je to čip, ki prenese največje temperature v celem računalniku. Brez problema deluje tudi čez 100°C. Meni je enkrat crknil ventilator na grafični in je delovala na temperaturi 110°C celi 2 uri brez problemov in posledic.
Povprečna temperatura GPU-ja pa je ponavadi med igranjem med 70 in 80°C
Je pa pri grafični ponavadi en drug problem in sicer VRAMI. To so RAM čipi, ki jih je cel kup na grafični in imajo ponavadi zelo slabo hlajenje, ker pa je hladilnik na grafični skupen se velikanska temperatura iz GPU procesorja prenaša na VRAME in jih še dodatno segreva. Tako da so za zamrznitev sredi igranja, kar se tiče grafične kartice, skoraj vedno krivi VRAMI, katerih temperatura pa ni nikjer prikazana. Tako, da kljub temu, da se temperatura grafične kaže kot zelo nizka je lahko še vedno vzrok za zmrzovanje in bi pomagal en dodatni ventilatorček na stranici, ki piha direkt na grafično kartico.

Tudi RAMI na grafični so lahko povsem vredu in dajo skozi tudi 10 ur testnih priogramov brez problema, ampak ko par ur igraš igre se k segrevanju računalnika pridruži še grafična in takrat je temperatura v računalnik najvišja saj popolnoma vse komponente delujejo na robu svojih zmogljivosti in tako lahko tudi RAMU na matični postane prevroče.

lordgreg ::

hvala za pojasnilo. popolnoma se strinjam s tvojo razlago. ampak.. 2 grafični? ista težava? naklučje? naj pripomnim, da sem na prejšnji 7600GT dal zalmana, pravtako na rame hladilna reberca ki sem jih dobil zraven. tale 7900GTX pa zasede 2 reži ravno zaradi velikega default hlajenja, ki piha pravzaprav čez vso čipovje na kartici.

vseeno upam, da tvoja razlaga ni problem pri moji grafični in da je zadeva kritična zaradi čipseta. ko bi le blo res :\

molotov ::

Ja, pomoje je tudi chipset. Vsekakor se nekaj pregreva...

Najbolš da montiraš ventilatorčka na oba cipovja, če to ne pomaga ti ostanejo samo še tranzistorčki okol procesorja in kondenzatorji (sam če je to krivo je bolše kupt kar novo ploščo).

Diske imaš tudi malo prevroče , sam to ni problem imo.

GL ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: molotov ()

kixs ::

Diske je verjetno meril ob odprtem ohisju, kar pomeni, da so bolj vroci kot bi bili sicer v zaprtem. Razen seveda, ce ima cisto napacno montirane ventilatorje.

lp

lordgreg ::

diske sem meril pri zaprtem ohišju. na oba čipseta ne morem menjati hladilnikov saj je južni skorajda pod grafično kartico samo. a se južni in severni oba grejeta tako ali je severni tisti glavni (s katerim imam jaz težave?).

temperatura, predvidevam, da je taka zaradi midi towerja (povezava do ohišja)

hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lordgreg ()

molotov ::

Severni se dosti bolj greje , ampak kriva sta lahko oba...


Btw: skoraj enako ohišje imam tudi jaz, samo spredaj plošča je malo drugačna. Na ohišju nimam nobenih ventilatorjev in vse mi dela brez problema.

Disk in grafična(xfx 8800gt,ki zasede en slot) se kar močno grejeta... mogoče bi mogu montirat kašn silent ventilator.

edit: south bridge je verjetno problem pr tebi.
NB= vodilo, ki povezuje agp oz pci exp,ram,cpu
SB= zvok,lan,pci,usb,disk..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: molotov ()

kixs ::

Sam imam ohisje minimalno prezraceno - 1x12cm dodaten ventilator na 900 obratih na zadnji strani ohisja in iz napajalnika Low Noise, pa so diski (4) med 36 in 42stC med delovanjem (mp3, video...).

Temperature tvojih diskov dejansko kazejo na to, da imas ZELO vroce v ohisju in pod takimi pogoji ni cudno, da se ti dogajajo cudne stvari.

Malo preveri kako imas zracne tokove znotraj ohisja - kje ti hladen zrak vstopa in kje topel iztopa. Pazi, da ti hladen na vstopa tam kjer ni potrebe in na tem mestu to prepreci s kaksnim samolepilnim trakom. Na zalost imajo tudi ohisja za 200€ veliko spranj, kjer po nepotrebnem vlece prepih :\

lp

Izi ::

Če smo malo zlobni, bi lahko rekli, da je za zmrzovanje računalnika krivo tvoje ohišje za 25 € >:D
Naložba 100 ali več Eurov v ohišje se marsikomu zdi stran metanje denarja, ampak dobro ohišje kupiš samo enkrat in ga imaš nato več 10 let, če se ga ravno ne naveličaš, bistvo pa je, da si prihraniš taka "nepojasnena" zmrzovanja, pa tudi vse računalniške komponente so bolj hvaležne, ker delujejo vedno hladneje, kar se pozna če drugega ne na daljši življenski dobi ali pa boljšem navijanju, kar ti je pač ljubše.

Jaz prisegam samo na big tower ohišja, ki morajo biti obvezno iz aluminija, po možnosti rebrastega :D
Sicer niso med najlepšimi ampak so pa vedno ledeno hladna. Zaradi velikosti pa jih itak porineš nekam pod mizo in jih ne gledaš več.

Če pa se vrnem na matičmo ploščo in chipset, Pa se kakor izgleda oba kar precej grejeta. Južni most je tisti, ki ponavadi povzroča probleme zaradi pregrevanja in če ima matična ventilatorček za chipset je le ta vedno na južnem mostu.
Precej plošč ima na južnem mostu majhne in kot hudič glasne ventilatorčke, novejše pa imajo raje vse chipset čipe povezane kar z vročo cevjo, kar je najboljša rešitev.

Največji problem južnega mosta je, da leži ponavadi ravno pod grafično kartico, ki ga že tako vročega še dodatno segreje in potem se jasno med igranjem iger ko iz grafične kartice puhti zrak, ki ima okoli 70°C, tisti ubogi čip južnega mosta ne more popolnoma nič hladiti, če pa okoli njega kroži zrak, ki je še bolj vroč kot je sam južni most.

Ob nakupu matične je treba vedno preveriti, kako so postavljeni čipi, glede na to kaj boš z njo počel.
Igričarska mašina mora imeti cel chipset povezan z vročo cevjo. To je trenutno najboljša rešitev, poleg seveda aluminijastega ohišja in prepiha znotraj ohišja.

Jaz se imel pri mojem starem računalniku enak problem kot ga imaš izgleda ti. Južni most se je pregreval, ker je bil direkt pod grafično, čeprav je imel majhen ventilatorček.
Kljub temu, da se je ta pri igranju iger vrtel z 6000 obrati in zraven rohnel kot helikoper :D , se je po kakšnih 2 urah igranja igre pregrel.
Seveda sem takrat imel še enonadstropno grafično kartico, katere temperaturo pihajo v notranjost računalnika in to ponavadi direkt na južni most.
Dvonadstropne grafične so boljše, ker tisti najbolj vroč zrak pihajo ven iz ohišja.

Jaz sem se takrat problema lotil tako, da sem grafično kartico prestavil v spodnjo PCIe režo, ker sem pač imel SLI matično in je imel južni most nato nad seboj dovolj praznega prostora. Nato sem tisti nadležno glasni ventilatorček odmontiral in ga vrgel v smeti in pri Mlakomu kupil hladilnik, ki je namenjen ravno za chipset. Ta štrli precej visoko iz matične plošče in tam ne moreš več vtakniti grafične kartice.
Ker sem imel močno navit računalnik to še vedno ni bilo dovolj in sem moral dodati še en 80 mm ventilator, ki je pihal direkt čisto od blizu na tisti hladilnik od južnega mosta. Ventilator sem namontiral kar na grafično kartico pokonci. Vse skupaj je zgledalo precej grdo, ampak delovalo je pa super. Temperatura južnega mosta ni nikoli presegla 45°C in vse je bilo super stabilno.

Edit:
Sem malo pogooglal in kot kaže se oba kar hudo grejeta in oba lahko povzročata probleme, ampak zaradi pozicije pod grafično je vsaj pomoje bolj problematičen južni most.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

lordgreg ::

no, temperature mi niso dale mira.

pri odprti stranici so sedaj, po enournem normalnem komuniciranju z računalom, temperature takšne:

Sistem: 36°C
CPU: 42°C
HD0: 36°C
HD1: 30°C

kar se pa toplote obeh mostov tiče- severni je prekleto vroč (beri: tako, da bi skoraj moral steči mojo lepo rokico dati pod hladno vodo), južni je le topel. grafična je, kot sem že omenil na dveh slotih, tako da temperatura le-te ne cirkulira toliko po ohišju, saj 1. nadstropje potisne ves vroč zrak kar čez zadnjo režo.

no, da ne boste samo govorili, kako nepredušno je moje ohišje, sem bil primoran narediti eno sliko s telefonom. saj pa ni tako slabo o_O

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
(še vedno sumim severni del matične)

bom še aktivno igral kak dan, dva, tri, da vidim, kako se bo zadeva kaj obnašala, potem nabavim nek ventilatorček ali drug hladilnik za NB. (priporočila?). mimogrede, se da dobit rebra za NB in SB + heatpipe? namreč, Deluxe izvedba moje matične to ima, pa večina novih plošč, le moja ne. kot da sem z jezusem hodil v šolo -.-

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Alpheus ()

lordgreg ::

evo report: pravkar je zadeva spet zamrznila. odprta stranica.

ko se mi danes to še enkrat ponovi, začnem jemat ven rame -.-

zakaj jaz?

lordgreg ::

pred rami sem najprej danes kupil še manjši ventilatorček (4x4) in ga pripopal na NB. grem igrat, slutim poraz :)

ps: diši mi Chieftec ohišje in druga Asus Matična s heatipicami :)

lordgreg ::

evo, tretji dan z odprto stranico in nameščenim ventilatorjem na NB-ju. računalo se je spet sesulo. danes začnem odvzemati ploščico ramov do naslednjega sesutja, potem še eno in še eno itd.

PacificBlue ::

A v biosu imaš izključeno tisto PECI opcijo?

lordgreg ::

to je tista, glede ramov? ne, omogočena je, saj mi drugače prepozna le 3gb rama, namesto 4.

PacificBlue ::

Jaz sem (ko sem še imel asus P5B matično ploščo) imel probleme z segrevanjem sistema(proc se mi je tudi do 55 stopinj in več segrel)..vem pa da je ta opcija prišlaz eno revizijo biosa..in sem kr nekaj časa rabil da sem odkril, da če sem disableal Peci opcijo(nekje v biosu nastavitvah..ne vem točno kje) se je temparatura spustila skoraj za 10 stopinj..mislim pa da ni z rami povezana opcija ampak z severnim mostom..

Edit: Ni mi jasno kako ti prepozna samo 3gb ramov..saj imaš Visto x 64..bi ti moralo..

Zgodovina sprememb…

lordgreg ::

počasi. v mislih sem imel opcijo v biosu, ki mora biti omogočena, drugače ti že sam bios ne pokaže pravilno ramov.

bom pa pogledal za PECI opcijo, karkoli že pač to je. mimogrede, 55°C temp. cpuja pa je ja povprečna za intele, a ni? grem takoj gledat ta PECI.

OZZY ::

če je omogočena lahko privede do težav z dolčeno strojno opremo. Vrni v prejšnje stanje..Sam ma tud 4gb ampak prepozna 3.5Gb, kar mi zadošča.
PAE je dvorezen meč...lahko dela BP ali pa imaš težave...Lahko ti splh ne pride več windowse....
Go with the flow.

fabrskd ::

Stari če ti zmrzuje je sigurno zmrzovalna skrinja.:\
Screw you guys i'm going home!!!

lordgreg ::

ok, da se razumemo. s kretenskimi odgovori res ni potrebno posredovati, pravtako ne s takimi, ki si niso prebrali druga, kot naslova teme.

Vuli ::

jaz mam isto plato Asus P5B (vanillia) in ko sem malo cpu navijal se je severni čip močno grel (nisem mogel držat par sekund s prsti). Zato sem se takoj odločil zamenjat tisti "socialni" kos hladilnega rebra in na SB sem dal pa en manjši ventilator, ker se tut ta fajn greje. Na NB sem dal ThermalTake Extreme Spirit II in se stvar sedaj zelo pozna.
Če imaš kak večji ventilator ga poskusi usmert v hladilno rebro severnga mostu in opazuj, če bo kaj boljš.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

lordgreg ::

ponavljam:

1. na NB je ventilator! stvar še vedno zašteka.
2. SB je direktno pod grafično kartico!?

prosim preberite, kar sem napisal, preden karkoli pišete!

M-XXXX ::

Poskusi z samo eno paličico rama (in jo probaj dat v več različnih slotov).

lordgreg ::

ta trenutek imam v pcju 3gb rama tako da bom najprej preveril mit o "nekatere asusove matične imajo probleme z 4 palčkami ramov v 4 slotih".

g. Oden ::

In, je zdaj v redu?

lordgreg ::

pozdrav vsem, ki sledite tej temi.

1x1gb rama sem odvzel v petek. vse do danes mi pc med igrami še ni zmrznil... da dejansko ugotovim, če so krivi rami (ali sem imel srečo in sem dejansko potegnil ven "faulty" ram), bom videl jutri, ko dam tega, ki je sedaj zunaj, nazaj not, nekega X pa ven. potem ponovno počakam do petka.

upajmo na najboljše

- nova matična,
- kaj pa ohišje? katerega svetujete? gledal sem chieftec-a, pa mi je ta model še najboljši za tako ceno.

predlogi? (no, v slučaju, da pcko do petka zdrži b.p.

PlayTheGame ::

Po vsem prebranem bi si skoraj upal trditi, da tvoji plošči ne "dišijo" rami oz. kombinacija le teh (4x1 gb). Če ti v kombinaciji 2x1 gb ali kakršnikoli drugi kombinaciji s po le eno ploščico ne bo nikoli zaštekal, potem je to to. Sem se pa tudi jaz v preteklosti spopadal s takimi in podobnimi težavami. Ko mi je v igrah metalo ven BSOD, je bila kriva ena (defektna) ploščica rama. V drugem primeru pa mi je le zmrznila slika, izrisali so se še nekakšni artefakti --> problem je bila defektna grafična (gf 7950gt). Če se vrnem nazaj na rame sem od serviserjev že dostikrat slišal, da se določeni rami ne ujemajo z določeno matično ploščo oz. z določenim chipsetom, tako da tole lahko samo potrdi mojo domnevo.

Testiraj dalje, probavaj različne kombinacije ramov (z eno ali največ dvema ploščicama, single ali dual chanel mode,...) in poročaj.;)
Asus P8Z77-V Pro|i5-3570K|16GB DDR3 1600|Gigabyte G1 1060 GTX 6Gb
SSD Samsung 860evo 500Gb & 850evo 500Gb|4TB HDD|EVGA G3 750W

Revenant ::

Živijo!

Priznam, da nisem prebral sleherni post, a vseeno. Možen vzrok za težave je napajalnik. Če bi imel še vedno 400W PSU bi bil skoraj zagotovo on krivec za težave. Sedaj maš 580W, nisem zasledil katere firme. No saj niti ni važno. Sam sem imel nenormalno kretenske probleme z novim računalnikom, vrednim krepko preveč. Ker sem jasno bil mahnjen na grafiko, je denar ob nakupu letel za CPU, grafo, plato. Šparal sem pri ramu in jasno pri napajalcu. Mamljivih 550W, masivno ohišje, teža in 140mm ventilator LG napajalca so se mi zdeli zelo mamlijv nakup. In je tudi bil! Cenen ram pri mojem odgovoru nimam nobene veze, saj nisem navijal in ga uporabljam še danes, igre z njim letijo kot namazane. Stvar pa se je močno zakomplicirala pri LG napajalcu. Celo zimo je sistem laufal lahko 24/7, nočne deathmatch seanse so trajale prevečkrat v jutro, komp je bil stabilen. Potem je prišlo poletje, temp. v bajti je zrastla za par stopinj, sistem se je pričel sesuvat v enaki obliki kot pri tebi, s tem da sem imel še občasne probleme z zagonom. Glede tmeparature lahko govorim sedaj, po pol leta jahanja z vsemi komponentami, probavanja vseh možnih kombincij. Na napajalc sem pa pozabil. Zakaj? Ravno zaradi "kvalitet", omenjenih že prej. Problem je bil rešen z Enermaxom, 30k vrednim PSUjem, industry tested model pri jamčenih pogojih 40C na 100%. Če je tak nakup smiseln, presodi sam. Sam pri sebi pa vem, da sem od takrat najsrečnejši lastnik.
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.

PlayTheGame ::

Ja, se kar strinjam, da bi bil tudi napajalec lahko izvor vseh problemov. Sam tega nisem izpostavil glede na to, ker je rekel, da ga je že probal zamenjat in se mu je še vedno dogajalo isto. Zdaj vprašanje katera firma napajalca je bila, ker podatek o 580W meni ne pomeni kaj dosti, sploh če je šlo za kako bolj "levo" firmo.

Drugače pa enako tudi meni ni žal, da sem 2 leti in pol nazaj dal dobrih takratnih 30 jurjev za 580W Tagan-a, ki dela BP in ima stabilne linije (sploh 12V je konstantno na cca. 12,22 V, medtem ko mi npr. pri drugem compu, kjer imam 430W LC-ja in niti slučajno tako požrešnih komponent, 12V linija skače med 11,20 in 11,40 V 8-O pa tudi ostale linije precej nihajo in so pod nominalnimi vrednostmi). Tako da dober napajalec priznane firme je danes kar nuja, folk ponavadi zmeče celo bogastvo za grafo, procesor, rame,... napajalec pa kupijo eno najbolj cheap varianto. :\
Asus P8Z77-V Pro|i5-3570K|16GB DDR3 1600|Gigabyte G1 1060 GTX 6Gb
SSD Samsung 860evo 500Gb & 850evo 500Gb|4TB HDD|EVGA G3 750W

lordgreg ::

Pozdrav vsem,

Tako- zgodba je dobila svoj epilog. Po vseh testiranjih strojne opreme, menjavi tisoče gonilnikov (chipset, grafična, zvočna, mrežna) je zadeva ostala.

Kaj ni pomagalo
* pomagala ni odstranitev stranice ohišja,
* pomagal ni dodaten ventilatorček na severnem mostičku,

kako pa smo prišli do spoznanja, da je kriva matična plošča?
* ker se ob zmrzovanju sistema po stisku RESET tipke ni zgodilo nič,
* ker bi ob slabih ramih memtest pokazal kak rezultat oz. dobival BSOD oz. bi tudi sam sistem bil nestabilen (pa ni),
* ker bi se v primeru pregrevanja grafične kartice to zgodilo tudi v 3dmarku (pa se ni)
* ker bi se v primeru slabega napajalnika računalnik SESUVAL. ne pa zmrznil.
* ker bi v primeru težav z diskom S.M.A.R.T. log pokazal, da ima določen hdd težave

Kaj je pomagalo oz. kaj točno je bil razlog za težave?
Na matični plošči ASUS P5B (ne deluxe!) so 4 reže za skupno do 8gb rama. Vse 4 reže sem zapolnil s 4 palčkami po 1GB DDR2 800MHz rama. Rami so od proizvajalca G.SKILL. Vsak je oblečen v bakrene ploščice.

In potem... sem iz računalnika odstranil kar eno (2. po vrsti) ploščico. Računalnik je 5 dni delal brez kakršnegakoli zmrzovanja med igrami. Tako sem možnost težave skrčil na 2 napravi: Matična plošča ali ravno ta ploščica, ki sem jo odstranil. Po 5. dneh sem vzel ven 3. ploščico po vrsti in nazaj v 2. režo vstavil ploščico, ki je bila do takrat zunaj (torej 2. po vrsti).

Računalnik je ponovno delal b.p.

Zaključek in dejstvo!
Še enkrat povdarjam dejstvo, kako postaviti matično ploščo na prvo mesto problema: Ob stisku reset gumba se ni zgodilo nič! Računalo sem moral izklopiti iz elektrike, počakati par sekund, ter ponovno priklopiti!

Dovolj mi je bilo teh bedarij. Sprašujem se tudi "Memumilu, je blo meni treba tega?". Vsega sem imel dovolj, ter kupil novo ploščo: Gigabyte GA-P35-DS4 (rev. 2.0).

Moja prejšnja matična, ASUS P5B NI POKVARJENA! Je pa res, da ji očitno niso dišali G.SKILL rami. V prejšnjem računalniku je že domovala ena ASUSova, ki je delovala super, pred njo pa so mi zatajile kar 3 Gigabytove, tako da sem bil pri izbiri zelo skeptičen. Kakorkoli, zaenkrat sem nad izbiro več kot navdušen.

Zadeva je končana, rad bi se zahvalil vsem, ki ste mi pomagali z idejami in rešitvami. Ob tej priložnosti bi se rad še zahvalil boteru in boterci, vsem ki me pozdravljajo, še posebej pa učiteljici 5.b razreda- Franji Vrtačnik. Hvala tudi punci, ki je ignorirala vse psovke in mojo zadržanost- vse kar je dobila so besede: "Ne danes, glava me boli! :D (malo heca mora bit!)

Hvala še enkrat!

opeter ::

Zadeva je končana, rad bi se zahvalil vsem, ki ste mi pomagali z idejami in rešitvami. Ob tej priložnosti bi se rad še zahvalil boteru in boterci, vsem ki me pozdravljajo, še posebej pa učiteljici 5.b razreda- Franji Vrtačnik. Hvala tudi punci, ki je ignorirala vse psovke in mojo zadržanost- vse kar je dobila so besede: "Ne danes, glava me boli! :D (malo heca mora bit!)


OMG, skoraj sem dol padel! :D

EDIT: ti si slučajno taisti lordgreg, ki vodi SloReactor?
EDIT2: odgovor: ja ti si taisti klik

Sicer pa čestitke, da si rešil problem. Upam, da ti zdaj vse deluje tako kot je treba.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

računalnik včasih začne "preskakovati" - zvoku in sliki se začne zatikati in "kolcati

Oddelek: Strojna oprema
432088 (1756) solatko
»

Optimalna postavitev ventilatorja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
264760 (2413) svetetko
»

Sistem mi obstoji! (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
513393 (2819) DT232
»

Več težav: računalnik se obeša brez razloga, miš ne deluje

Oddelek: Pomoč in nasveti
292159 (1738) teddy81
»

Hišni računalnik včasih "zmrzne"!

Oddelek: Pomoč in nasveti
191970 (1644) Pyr0Beast

Več podobnih tem