Forum » Pomoč in nasveti » Ugašanje računalnika ob igranju iger
Ugašanje računalnika ob igranju iger
neosonic ::
Pred kratkim sem si sestavil računalnik, ko želim igrati igre se mi pa sam od sebe ugaša.. Ker sem sumil, da je kriv PSU, sem na googlu preveril, koliko moči bi rabil za mojo sestavo in piše, da od 600 do 699W. Imam 600W, je to morda vseeno premalo ali naj preverim še kaj drugega? Hvala za pomoč.
Gapi ::
Kake pa so temperature procesorja med igranjem? Naloži Afterburner in Speedfan in spremljaj. Lahko pa da je res napajalnik malo podhranjen za 3080Ti. Če imaš možnost sprobat z čim močnejšim.
No person is rich enough,to buy back his past.
DamijanD ::
jaz se v svojega 650W ne bi upal 3080ke vtaknit - problem so tiste špice, ko gpu potegne ven preveč.
val46 ::
OP ima 3060 in ne 3080. Z gold napajalnikom bi to moglo delat, razen če ima še kakšna opravila v ozadju, med tem ko igra igre. Prej bi rekel, da je problem v pregrevanju. Morda slabo nanešena pasta med procesorjem in hladilnikom(premalo ali morda celo preveč). Hladilnik imaš original? Pa tudi če igraš v kaki sobi, kjer nimaš neke klime in je sedaj notr preko 30 stopinj, zna bit že to problem.
Grafična je 3060Ti, ja. Bom preveril popoldan z afterburnerjem in speedfanom in bom poročal. Pasto sem res prvič nanašal, tako da nisem prepričan, če je tako kot je treba.. Hladilnik je original. V sobi pa ni prevroče.
Vuli ::
hwinfo je tudi fajn za spremlat T. Zna bit, da si slabo namontiral hladilnik na cpu in se pregreje.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
eventyrer ::
Pomojem se ti nekaj pregreje in zato se računalnik preventivno ugasne. Lahko da je CPU, lahko pa da si na GPU vključil nek način delovanja ventilatorjev ki ne hladi dovolj dobro in se grafična pregreje.
Asusove grafične kartice imajo to bolezen da če v driverjih vključiš FAN ALWAYS ON; potem res ventilator vedno dela vendar omeji max hitrost ventilatorja, ki je bistveno prenizka in ne zmore grafične hladiti dovolj ob večjih obremenitvah.
Lahko da ima MSI podoben problem.
Skratka namesti si kak program za spremljanje temperatur in preverjaj stanje. "CPUID HWMonitor" je tudi kul program za to.
Asusove grafične kartice imajo to bolezen da če v driverjih vključiš FAN ALWAYS ON; potem res ventilator vedno dela vendar omeji max hitrost ventilatorja, ki je bistveno prenizka in ne zmore grafične hladiti dovolj ob večjih obremenitvah.
Lahko da ima MSI podoben problem.
Skratka namesti si kak program za spremljanje temperatur in preverjaj stanje. "CPUID HWMonitor" je tudi kul program za to.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: eventyrer ()
cias ::
Bizkit45 ::
ah ne, gold graded 600W je pa skoraj overkill za 3060ti, to bi moralo čist ok delati. tudi cpu ni nek požeruh tukaj. bolj zgleda da gre res za pregrevanje. še eventlog poglej, če bo kakšen indic - mogoče še bios upgrade? to večkrat pomaga pri takšnih bugih.
Pa to ugašanje drugače dolgoročno škodi na te komponente? Ali se še pravočasno izklopi? Če je recimo kriva grafična ali pa procesor... Drugače pa imam naložene windowse 11, ampak mislim, da to ne bi smel biti problem.
Han ::
Posodobi BIOS, nastavi RAM in poženi memtest. Če ne bo napak, malo odvij grafično (znižaj frekvence). Če se bo še vedno izklapljal, menjaj napajalnik.
Nenadni izklopi so lahko škodljivi, predvsem za diske (HDD in SSD).
Nenadni izklopi so lahko škodljivi, predvsem za diske (HDD in SSD).
sbawe64 ::
Psu je krivec v 99% ko se sistem ugasne, čeprav zmore teoretično na dveh +12V linijah 32 in 28A (piše v datasheetu).
https://www.bequiet.com/en/powersupply/...
Single rail 600w psu bi zmogel, četudi bronze.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Ashrack ::
nastavi RAM
tu začni, minuta dela.
RAM ponavadi ne ugasne racunalnika ampak ga resetira ali pa kaksno drugo cudno napako javi v sistemu.
....
val46 ::
No, sej tudi grafična ponavadi ne ugasne računalnika, ampak se pri pregrevanju ustvarijo prej kake anomalije na ekranu, morda zmrzne slika ali kaj podobnega. Jaz sem skoraj prepričan, da gre tu za pregrevanje procesorja. Ali slabo nameščena pasta med procesorjem in hladilnikom, ali morda celo res slabo montiran hladilnik(ni lepo nalegel na procesor) ali pa morda skupek vsega tega pregrevanja(tudi v ohišju), nenazadnje, ne vemo če mu ventilatorji pravilno delujejo. In koliko jih sploh ima. Če je vse to kar je nabavil strpal v eno majhno ohišje, ki je bolj ali manj pasivno hlajeno, potem zna hitro priti do pregrevanja. Zanimivo, da ni še noben vprašal OP, kakšno ohišje ima in kako je hlajeno(št ventilatorjev, se vrtijo v pravo smer oz so pravilno obrnjeni itd).
meho7 ::
jaz se v svojega 650W ne bi upal 3080ke vtaknit - problem so tiste špice, ko gpu potegne ven preveč.
Ja, zadnje čase je veliko govora o teh špicah. Grafa lahko za moment potegne 3x max power in napajalc izklopi PC ker je preobremenjen.
Jaz bi vsaj probal kak drug napajalec.
Te spice - power spikes so samo pri High end gpujih.
grobijan ::
Najprej preglej temperature pod stresom. Če so te ok, in imaš možnost, poizkusi z drugim napajalnikom.
Psu je krivec v 99% ko se sistem ugasne, čeprav zmore teoretično na dveh +12V linijah 32 in 28A (piše v datasheetu).
če pa 3060ti pocukne 400W pa svaka ji čast.
Ta sistem niti do 400W v all full loadu ne pride.
Vsi posti s previsoko porabo so samo zaradi prvega komentarja, kjer je omenjena 3080ti. Pri 3060 seveda teh težav ni (če je napajalnik pravilno delujoč)
Tiger ::
Zakaj pa ne pogledaš log-ov (Windows in BIOS), grafične in CPU ponavadi javljajo težavo s pregrevanjem.
Sem včeraj preverjal temperature komponent in se ni nič pregrevalo, niti grafična in ne procesor. Včeraj se mi je recimo, ko sem prvič zagnal računalnik, po petih minutah ugasnil, ko sem v BIOSU preverjal nastavitve in potem še enkrat, ko sem zagnal igro. Po tistem sem odprl tri igre naenkrat(F12022,RDR2 in Fifo) in po eni uri spremljanja temperatur ni bilo nobenih povišanj in računalnik se v naslednjih 4 urah ni ugasnil ob igranju iger. Po 4 urah sem ga za dve uri izklopil in večer, ko sem ga ponovno prižgal, se je ob zagonu igre ponovno sam od sebe ugasnil..
Priložim slike temperatur komponent ob igranju iger, ko mi sestra pošlje screenshote.
Priložim slike temperatur komponent ob igranju iger, ko mi sestra pošlje screenshote.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: neosonic ()
Han ::
Najbolj verjetno je krivec defekten napajalnik, sledi defektna plata, RAM, grafična... Testiraš lahko tudi brez ohišja, na mizi, le grafično dobro fiksiraj.
GupeM ::
Poglej že enkrat v event log od Windowsa, kot ti je bilo že nekajkrat svetovano. Mogoče je tam kaj pametnega?
preveri če so vsi stiki vseh kablov 100% dobri. Lahko da si kej kak kabel slabo vtaknil.
Je težko na pamet ti svetovati.
Je pa dejstvo da nihče v tej temi ne razume zakaj si izbral tako šibek napajalnik ko si kupoval nov sistem.
Je težko na pamet ti svetovati.
Je pa dejstvo da nihče v tej temi ne razume zakaj si izbral tako šibek napajalnik ko si kupoval nov sistem.
Zgodovina sprememb…
matic492 ::
No ni treba pretiravat, človek ima Be Quiet 600W Gold za 5600 + 3060 Ti sistem...
Čisto nič ni narobe s tem konfigom, če je pa defekten je pa to druga stvar.
Čisto nič ni narobe s tem konfigom, če je pa defekten je pa to druga stvar.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
kixs ::
Jap. 600W bi moralo biti vec kot dovolj. Grafa sama popapa malo cez 200W. Vse ostalo pa se kaksnih 100W zraven. Se pravi imas cca 300W rezerve.
Jap. 600W bi moralo biti vec kot dovolj. Grafa sama popapa malo cez 200W. Vse ostalo pa se kaksnih 100W zraven. Se pravi imas cca 300W rezerve.
odvisno od tega kako je povezal reči na napajalniku, kako obremenjena je posamezna linija.
Kakor vidim ima dve 12V liniji. Ena linija mu da največ 330W in druga največ 370 W. Če sta obe obremenjeni maximalno lahko iz obeh skupaj potegne max 576 W.
3.3V in 5V liniji pa mu data največ 140 W obe skupaj.
Ali pa se motim?
Sicer ja, najbrž je dovolj močan. Jaz bi izbral močnejšega zato da bi ga poganjal v optimalnem območju in zato izboljšal njegov izkoristek.
3060 TI porabi okoli 200 W ob gamingu.
AMD Ryzen 5600 skupaj z matično ploščo predvidevam da porabita okoli 150-170 W.
Torej samo na 370 Watt, nevem pa katere linije točno so obremenjene.
Zgodovina sprememb…
odvisno od tega kako je povezal reči na napajalniku, kako obremenjena je posamezna linija.
Kakor vidim ima dve 12V liniji. Ena linija mu da največ 330W in druga največ 370 W. Če sta obe obremenjeni maximalno lahko iz obeh skupaj potegne max 576 W.
3.3V in 5V liniji pa mu data največ 140 W obe skupaj.
Ali pa se motim?
Sicer ja, najbrž je dovolj močan. Jaz bi izbral močnejšega zato da bi ga poganjal v optimalnem območju in zato izboljšal njegov izkoristek.
3060 TI porabi okoli 200 W ob gamingu.
AMD Ryzen 5600 skupaj z matično ploščo predvidevam da porabita okoli 150-170 W.
Torej samo na 370 Watt, nevem pa katere linije točno so obremenjene.
Skopiram še specifikacije napajalnika iz uradne strani proizvajalca:
Output
12V rails (multi-rail operation) 2
12V single rail operation -
Overclocking key -
+3.3V (A) 25
+5V (A) 18
+12V1 (A) 32
+12V2 (A) 28
+12V3 (A) -
+12V4 (A) -
+12V5 (A) -
+12V6 (A) -
-12V (A) 0.3
+5Vsb (A) 3
Max. combined power 12V (W) 576
Max. combined power 3.3V + 5V (W) 140
Hold-up time at 100% load (ms) 24
Power good signal 100 - 500ms
Za vas nevem vendar jaz menim da je napajalnik prešibak oziroma je na meji za to obremenitev. Zato faila v BIOSU, kjer se ponavadi vse te voltaže nastavijo na max in ob gamingu kjer je pa sistem itak obremenjen max.
Če pa se motim pa se bom z veseljem posul s pepelom.
Zgodovina sprememb…
Aha grafična ima dva 12 V inputa:
Torej se tistih 200 W porabe razporedi na 2 liniji. Ja pismo pol pa bi napajalc moral preživet, razen če je OP slučajno iz enega 12V raila povezal vse na grafo in CPU in matično.
Torej se tistih 200 W porabe razporedi na 2 liniji. Ja pismo pol pa bi napajalc moral preživet, razen če je OP slučajno iz enega 12V raila povezal vse na grafo in CPU in matično.
Zgodovina sprememb…
Evo, sedaj sem v eventlogu, ampak si žal ne znam preveč pomagati z njim.. Tukaj imam screenshot iz event loga. Ali bi lahko komu poslal ali pa kam uploadal file od loga?
https://ibb.co/NKzKMb6
Tukaj pa so še slike od včeraj, temperature med igranjem iger:
https://ibb.co/nj2mwMK
Se opravičujem da nisem najbolj koristen, sem bolj začetnik pri vsem in še zelo malo časa imam do nedelje, tako da nisem najbolj odziven. Hvala vsem za pomoč!
https://ibb.co/NKzKMb6
Tukaj pa so še slike od včeraj, temperature med igranjem iger:
https://ibb.co/nj2mwMK
Se opravičujem da nisem najbolj koristen, sem bolj začetnik pri vsem in še zelo malo časa imam do nedelje, tako da nisem najbolj odziven. Hvala vsem za pomoč!
Zgodovina sprememb…
matic492 ::
To pomojem nakazuje da ni ravno softwerska napaka. Če imaš na voljo kak drug računalnik pretestiraj komponente med seboj (grafiko in napajalc vsaj).
Temperature so ok, si tole imel prižgan HWinfo v ozadju celi čas drugače? Ker je malo sumljivo za poletje, dejansko zelo nizko, razen če imaš klimo v sobi :D
Temperature so ok, si tole imel prižgan HWinfo v ozadju celi čas drugače? Ker je malo sumljivo za poletje, dejansko zelo nizko, razen če imaš klimo v sobi :D
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Bi moralo prezivet tudi na eni liniji. Max poraba celega racunalnika ne pride cez 300W.
https://www.techpowerup.com/review/nvid...
3060 ti porabi 199 W v gamingu.
AMD 5600 porabi 65 W.
za primerjavo amd 3700X porabi do 90 W
B550 z 3700x porabi do 177 W, torej 5600 porabi tistih 25W manj. Torej okoli 152 W.
https://www.guru3d.com/articles-pages/a...
Skupno torej 350 W.
V glavnem ne da se mi več pisat. Če ne boste odkrili nič drugega, je morda poraba vzrok.
Zgodovina sprememb…
a imaš napajalni kabel, ki gre v psu dobro priklopljen?
Se opravičujem za pozen odgovor(dopust), kot kaže je bil problem v audio driverjih, saj sem nekako naložil dva različna. Potem, ko sem enega izbrisal, se računalnik več ni samodejno ugašal. Za to napako mi je javljalo v windows logih. Hvala vsem za pomoč!
Ponovno se javljam, izgleda da problem ni bil rešen. Računalnik se po navadi ugasne po kakšnih 10 minutah, morda enkrat ali dvakrat, potem pa več ne.. V nedeljo dobim računalnik s skorajda enakimi komponentami in bi sprobal zamenjati komponente, da bi videl, če in v kateri je problem. Kakšen nasvet kako se lotiti tega, da bi bilo čim manj potratno?
Trenutno najbolj sumim na matično ploščo, saj sem ob namestitvi imel nekaj težav z vijakom in sem morda kaj poškodoval ob vijačenju.. Naj kar probam menjat matično ploščo, ali mogoče napajalnik ali cpu?
Trenutno najbolj sumim na matično ploščo, saj sem ob namestitvi imel nekaj težav z vijakom in sem morda kaj poškodoval ob vijačenju.. Naj kar probam menjat matično ploščo, ali mogoče napajalnik ali cpu?
yayo ::
Bluescreenviewer in Whocrashed si naloži, da pokontroliraš če vseeno ne gre za softversko napako. Čeprav bi se v takem primeru PC reštaral in ne ugasil.
Bom, čeprav dvomim, da je software, ker sem že probal na novo naložit windowse in updejtat biose.
Lonsarg ::
Pogosto je za tak problem lahko kriv slabo pritrjen hladilnik za CPU, sploh tile novi ryzeni imajo zlo slab dizajn glede tega kako enakomerno pritrdit hladilnik.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Bom poizkusol v nedeljo, ko dobim računalnik. Prvič sem tudi nanašal pasto na CPU, tako da možno da sem jo preveč nanesel ali pa neenakomerno. Jo naj počistim in še enkrat nanesem?
Lonsarg ::
Pri meni je bil problem ker ni bil hladilnik v ravnini z procesorjem/plosco ampak postrani, treba pazit da vse vogale enakomerno stisnes, ne sme biti en vogal vec od drugega.
Pasto jaz sicer vsakic ce na novo prtrjujem dam na sveze in prejsno pobrisem ampak to zgolj zato ker mi je tako manj paclarije, drugace bi tudi lahko zgolj kako kapljico dodal pa bi blo.
Lahko najprej celo probas samo vogale malce prilagodit ce vidis da je postrani, brez da ga cisto stran pa nazaj dajes.
Pasto jaz sicer vsakic ce na novo prtrjujem dam na sveze in prejsno pobrisem ampak to zgolj zato ker mi je tako manj paclarije, drugace bi tudi lahko zgolj kako kapljico dodal pa bi blo.
Lahko najprej celo probas samo vogale malce prilagodit ce vidis da je postrani, brez da ga cisto stran pa nazaj dajes.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Riff ::
Bi moral probat z močnejšim napajalnikom? Ker na razpolago bom imel enakega za menjat.. ampak kolikor sem gledal, bi ta moral biti več kot dovolj za te komponente, ki jih imam..
A si poskusil z benchmarki? Torej da z enim matraš samo CPU (torej testiramo pregrevanje CPUja, GPU počiva, poraba elektrike ni tolk visoka, tako da napajalnik tudi ne bi smel nagajat)
potem pa še kontra, samo GPU obremenitev - tudi tukaj bi se napajalniku moralo poznati, da CPU ne porabi toliko...
S tem bi recimo lahko videl ali je problem pri hlajenju CPUja ali GPUja - če pa to vse preživi, bi pa stavil na napajalnik, ki ne zdrži kombinirane max porabe
potem pa še kontra, samo GPU obremenitev - tudi tukaj bi se napajalniku moralo poznati, da CPU ne porabi toliko...
S tem bi recimo lahko videl ali je problem pri hlajenju CPUja ali GPUja - če pa to vse preživi, bi pa stavil na napajalnik, ki ne zdrži kombinirane max porabe
Sem probal z več benchmarki, tudi obremenil grafično, procesor in rame naenkrat in se ni nič pregrevalo..Tudi posamične obremenitve in nikjer ni bila temperatura previsoka.
Vseeno mi je še najbolj čudno to, da se kot po pravilu ugaša po zagonu v prvih 20minutah in potem tudi po več ur več ne ali pa sploh več ne..
Vseeno mi je še najbolj čudno to, da se kot po pravilu ugaša po zagonu v prvih 20minutah in potem tudi po več ur več ne ali pa sploh več ne..
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kateri napajalnik? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Kaj kupiti | 86865 (6818) | OK.d |
» | Geforce RTX 3090 Ti stane dva tisočaka (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Grafične kartice | 12025 (8281) | FireSnack |
» | Pregrevanje CPU in GPUOddelek: Pomoč in nasveti | 1614 (1048) | WizzardOfOZ |
» | Napajalnik (strani: 1 2 3 4 … 16 17 18 19 )Oddelek: Kaj kupiti | 147612 (83271) | Riff |
» | Odprta tema o lc power napajalnikih (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Strojna oprema | 46589 (42908) | klinker |