» »

Medvedja problematika

Medvedja problematika

«
1
2 3

skumpl ::

Zadnjih nekaj dni je v medijih veliko novic o napadu medvedke na človeka (vir: https://siol.net/novice/slovenija/medve... ).
Zasledimo lahko tudi poročila o načrtovanem odstrelu več sto medvedov in mladičev, vendar sta tudi v tem primeru stroka in okoljevarstveniki na različnih bregovih (vir: https://www.dnevnik.si/novice/slovenija... ).

Kaj si mislite o tem? Ste že kdaj srečali medveda? Menite, da jih je v Sloveniji preveč? Tisti, ki živite na območjih, kjer se medvedi pogosteje pojavljajo dajte napisat kaj več.

tikitoki ::

Se nikoli nisem srečal medveda kljub gibanju po območju kjer živijo.

Miki N ::

Obvezen Slon&Sadež, da bo debata lažje stekla:

energetik ::

skumpl je izjavil:

Zadnjih nekaj dni je v medijih veliko novic o napadu medvedke na človeka (vir: https://siol.net/novice/slovenija/medve... ).
Zasledimo lahko tudi poročila o načrtovanem odstrelu več sto medvedov in mladičev, vendar sta tudi v tem primeru stroka in okoljevarstveniki na različnih bregovih (vir: https://www.dnevnik.si/novice/slovenija... ).

Kaj si mislite o tem? Ste že kdaj srečali medveda? Menite, da jih je v Sloveniji preveč? Tisti, ki živite na območjih, kjer se medvedi pogosteje pojavljajo dajte napisat kaj več.
Pravzaprav imam izredno srečo, da ga še nisem srečal, glede na to da sem zadnjih 10 let prehodil in prekolesaril komplet območje Krima, Rakitne, Turjaka, tudi po brezpotjih.
Pa to ne pišem sarkastično, očitno sem imel res srečo. Nameravam pa si nabavit sprej proti medvedom, prav tako se izogibam jutrom in večerom za aktivnosti.
Moje mnenje je, da jih je mnogo preveč za območje SLO. Količino bi morali lovci držati pod kontrolo.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

trololololo ::

Z medvedi sem se srečal že večkrat - in k sreči sva vedno oba odkorakala po svojih poteh. Stroka pravi, da jih je v Sloveniji preveč, in iskreno - tudi moj občutek je, da jih ni ravno za malo. Nimam nič proti medvedom, niso krivi, da so kosmati in lačni, ampak vseeno bi bilo fajn, da se malo pazi, koliko jih je.

endelin ::

Sem srečal mladiče. Kakšnih 50 metrov pred mano. Bilo je zelo neprijetno ker sem vedel da je mama medvedka nekje zelo blizu in se lahko zgodi marsikaj;)

k4vz0024 ::

Medvedov je preveč! Takšnih ali drugačnih!;)

delavec44 ::

Ljudje se po gozdu sprehajajo z odvezanimi psi, potem se pa čudijo, ko je problem.

delavec44 je izjavil:

Ljudje se po gozdu sprehajajo z odvezanimi psi, potem se pa čudijo, ko je problem.

Bog ne daj, da jim kaj priporočaš!

Daniel ::

delavec44 je izjavil:

Tudi, če bi bil pes privezan zna to ob srečanju z medvedom postati problem.

Ganon ::

Nisem ga še srečal, čeprav živim na območju medveda. Ko se potepam po gozdovih, imam s sabo sprej, za vsak slučaj. :P Pokojni dedek jih je kot gozdar redno srečeval in so se vedno umaknili, šli so vsak svojo pot. Ključno je, da ga nase opozoriš še pred bližnjim srečanjem. Da bo medvedka ob presenečenju branila mladiče, pa ni presenetljivo. Si zato zasluži smrt? Hmm.

Psi SO težava.

pegasus ::

Lani sta se dva nizozemca šetala po kočevskih gozdovih:

Kr solidno skupaj zložena reportaža.

fikus_ ::

Ministrstvo je dalo v plan odstrel okroh 260 medvedov (okrog cetrtina medvedje populacije v SLO) do sredine naslednjega leta.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Daniel je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Tudi, če bi bil pes privezan zna to ob srečanju z medvedom postati problem.

Če ni dobro streniran, vsekakor. Če je odvezan, je pa še eksponentno slabše. Tudi za ostale živali, recimo košute.

Zgodovina sprememb…

chort ::

Živim sredi gozda z eno najvišjih gostot medveda pri nas, nekajkrat letno ga imam na dvorišču, vendar v 10 letih z njimi kljub nekaj bližnjih srečanjih (na 10m razdalje peš, z avtom jih sicer kar redno srečujem) nisem imel težav. Je pa res, da sem pri pohajkovanju namenoma dovolj glasen.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: chort ()

Hitri ::

Večkrat sem ga že srečal, enkat celo na sicer zelo obljudeni poti na Sv. Ano - tu nad Barjem, ne tam pri Ribnici.

chort je izjavil:

Živim sredi gozda z eno najvišjih gostot medveda pri nas, nekajkrat letno ga imam na dvorišču, vendar v 10 letih z njimi kljub nekaj bližnjih srečanjih (na 10m razdalje peš, z avtom jih sicer kar redno srečujem) nisem imel težav. Je pa res, da sem pri pohajkovanju namenoma dovolj glasen.

Kaj meniš o solzivcu za medvede?

Medvede naj preselijo. Šele po tem odstrel.

Magic1 ::

chort je izjavil:

No, enkrat boš pa naletel na nerazpoloženo medvedko s mladiči in boš v novicah. Juhej. Vse je game of chance.
Magic

chort ::

delavec44 je izjavil:

chort je izjavil:

Kaj meniš o solzivcu za medvede?

Verjetno dela, nimam pa praktičnih izkušenj.

Magic1 je izjavil:

chort je izjavil:

No, enkrat boš pa naletel na nerazpoloženo medvedko s mladiči in boš v novicah. Juhej. Vse je game of chance.

Možno, a je še veliko verjetneje, da me bo na prehodu za pešce zbil pijan voznik.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: chort ()

Glugy ::

skumpl je izjavil:

O tem si mislim to da morajo o problematiki odločati strokovnjaki na podlagi česa drugega kot časopisnih člankov. Ne zdi se mi prav da bi o tem odločal nekdo ki bere samo novinarske članke na to temo nima pa strokovne podlage.

Ne nisem še nikoli srečal medveda hvala bogu. Če jih je preveč ne vem, verjetno na določenih območjih? Vsekakor ne bi rad preveč ugibal o tem ker je odločanje o medvedih delo strokovnjakov ne pa mnenjskih voditeljev ki iz malega podatka naredijo potem svoj 30-40 minutni spin, oziroma ko novinar iz enega dejstva naredi cel članek ki je namesto da bi se opiral na literaturo pa strokovno podkovanost po navad opira na izdelavo mnenj iz za enega stavka dejstev.

mr_chai ::

Odkar sem si lahko ogromnega medveda lahko ogledal in povohal na razdalji 40 cm v https://zoopark-rozman.si/, si ne upam več peš ponoči čez kočevski rog.

DamijanD ::

Na koliko metrov pa naj bi deloval ta sprej za medvede?

In nekje sem videl, da uporabljajo tudi "troblje" na stisnen zrak, za odganjanje.

Ganon ::

Različno. Obstajajo takšni, ki nesejo tudi do 12m. Je boljši občutek, če imaš nekaj pri sebi. :D

k4vz0024 je izjavil:

Saj so probali v Francijo recimo. Potem so ga pa ustrelili tam.

Machete ::

Odstrel 2/3 je edina prava pot. Vse ostalo so nebuloze ljudi, ki so v pravljici.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

GupeM ::

delavec44 je izjavil:

k4vz0024 je izjavil:

Saj so probali v Francijo recimo. Potem so ga pa ustrelili tam.

Seveda, če je pa vse samice oplodil.

bm1973 ::

Medved za svoje preživetje rabi določeno število km2 ozemlja.

Če jih je preveč za določeno območje, gredo hrano iskat tja, kjer jo zavohajo, kar so ponavadi naselja.

LeXani ::

Tudi sam živim na območju medvedov, v vasici na obrobju občin cerknica in bloke. Večkrat že srečal, z motorjem skoraj zbil mladicka, z avtom redno videval, potem je bilo obdobje ko se je medved navadil redno obiskovat naše sadovnjake in vrtove z zelenjavo..nazadnje sem imel bližnje srečanje leto nazaj, na 15 metrov razdalje v visoki podrasti, sva se oba fajn ustrašila, ker sem samo glavo zagledal ko me gleda..tko da pri nas je to neka normalnost..imamo pa v bližini tudi novejšo krmilnico in opazovalnico, kjer se zbere lepo število medvedov. Napadov zaenkrat še ni bilo, je pa bil dobrih 15 let nazaj napad medvedke na "sprehajalca ki je slučajno naletel na brlog" kot je bilo podano v medijih, vsi v okolici pa vemo da je drugačna zgodba.
Čas prve prijave 04.11.2005

fikus_ ::

Preventiva pred medvedi na sprehodu je, da si glasen. Medved se te bo slišal in se te bo ognil. Zna biti, da bo kakšen mladič prišel blizu, ga boš presenetil,... tedaj zna biti pestro , ker bo medvedka branila mladiča.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

mihor ::

fikus_ je izjavil:

Ministrstvo je dalo v plan odstrel okroh 260 medvedov (okrog cetrtina medvedje populacije v SLO) do sredine naslednjega leta.

Presenetljivo blizu procentom SDSS populacije. :))

LeXani je izjavil:

Napadov zaenkrat še ni bilo, je pa bil dobrih 15 let nazaj napad medvedke na "sprehajalca ki je slučajno naletel na brlog" kot je bilo podano v medijih, vsi v okolici pa vemo da je drugačna zgodba.

Točno to, ja. Ponavadi so ti "ubogi napadenci" prav iskali težave. Če veš, da si v medvedovi deželi, se pač obnašaš primerno temu in ni bojazni, da bi šlo kaj narobe.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: delavec44 ()

NekdoPach ::

LeXani je izjavil:

Tudi sam živim na območju medvedov, v vasici na obrobju občin cerknica in bloke. Večkrat že srečal, z motorjem skoraj zbil mladicka, z avtom redno videval, potem je bilo obdobje ko se je medved navadil redno obiskovat naše sadovnjake in vrtove z zelenjavo..nazadnje sem imel bližnje srečanje leto nazaj, na 15 metrov razdalje v visoki podrasti, sva se oba fajn ustrašila, ker sem samo glavo zagledal ko me gleda..tko da pri nas je to neka normalnost..imamo pa v bližini tudi novejšo krmilnico in opazovalnico, kjer se zbere lepo število medvedov. Napadov zaenkrat še ni bilo, je pa bil dobrih 15 let nazaj napad medvedke na "sprehajalca ki je slučajno naletel na brlog" kot je bilo podano v medijih, vsi v okolici pa vemo da je drugačna zgodba.

No povej, kaj je bilo krivo? Kaj je baba čula baba rekla v vaši okolici?

Kayzon ::

Machete je izjavil:

Odstrel 2/3 je edina prava pot. Vse ostalo so nebuloze ljudi, ki so v pravljici.

+1

Miki N ::

STRAELT

mertseger ::

Pa mimogrede naj postrelijo še vse šakale ki trenutno povzročajo največ škode v naravi.

MadMen ::

Ganon je izjavil:

Nisem ga še srečal, čeprav živim na območju medveda. Ko se potepam po gozdovih, imam s sabo sprej, za vsak slučaj. :P Pokojni dedek jih je kot gozdar redno srečeval in so se vedno umaknili, šli so vsak svojo pot. Ključno je, da ga nase opozoriš še pred bližnjim srečanjem. Da bo medvedka ob presenečenju branila mladiče, pa ni presenetljivo. Si zato zasluži smrt? Hmm.

Psi SO težava.

Psi lahko da so težava, ampak te vaši anekdotični primeri niso čisto nič relavantni pri dokazilu splošnega stanja. Sam se 1x tedensko sprehajam s psičko na področju, kjer se je pred dnevni zgodil napad in nisem imel "slabe" izkušnje(kar ti nič ne pove).

Domačini redno srečujejo medvede in vsake toliko pride do napada s strani medveda, kaj je za vas sprejemljivo pa boste tukaj povedali. Ko ubije enega človeka? 10 ljudi?

Tudi napad par let nazaj se je zgodil v bljižini tega napada, v Želimljah.

Osebno sem proti pobijanju živali(na splošno), če to res ni potrebno, ampak nemoremo pa govoriti o tem, da se medvedja populacija že zadnjih 35 let veča in prihajajo s tem določeni konflikti. Regulacija števila medvedov bi težavo omejila...

mihor ::

mertseger je izjavil:

Pa mimogrede naj postrelijo še vse šakale ki trenutno povzročajo največ škode v naravi.

Nekateri res vidite rešitve samo v orožju.

alešhojs ::

Nevem kaksnega mnenja bi bili vsi teli zascitniki zivali, ce bi medved napadel njihovo hcerko ali zeno, ko bi sla popoldan na sprehod s kuzkom. No sej ce je vas domet igranje pred blokom v Ljubljani, pol do tega itak niti ne more priti.

NuMaN ::

To bi morala reševati stroka, ne pa nevladniki, Tina Gaber, lovska bratovščina in ostali deležniki, ki nimajo pri tem vprašanju kaj iskati.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.

Kaj niso lovci stroka?

mr_chai ::

Vse te medvede, ki so odveč se jih skupaj s poslanci zapre v državni zbor dokler ne pohrustajo zadnjega poslanca.

NuMaN ::

delavec44 je izjavil:

Kaj niso lovci stroka?

Pogojno.

Biologi bi morali imeti tukaj največjo težo, vendar očitno temu ni tako.

Spomnimo se nutrij in volkecov, ovčic in tako naprej ...

Pa na hrošča puščavnika sem pozabil, spet ga uzurpirajo (spet je v Tivoliju tisti DM tek za ženske), že brez tega morajo prenašati tiste pihalnike komunalcev, pa trava se non-stop kosi, razen ob sobotah nin nedeljah.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NuMaN ()

blink ::

skumpl je izjavil:

Sem ga ze srecal z avtom, brigal se je zase. Vecji problem se mi zdi razprsena poselitev. V vsaki vukojebini je neka hisa, pasnik, izsekano obmocje. Edino Sneznisko/Gorski Kotar je zelo homogeno, celo na Kocevskem je polno enih zaselkov in izsekanih obmocij. Mogoce je pa prevec ljudi (105 oseb / km2), dejmo vprasat se medvede za mnenje.

Jarno ::

Divje živali, predvsem zveri, so pri danih pogojih velika družbena odgovornost. Med drugim je pomembno tudi, da imajo svoj dovolj velik naravni življenjski prostor.
Tukaj se nas večina strinja. Žal stari evolucijski pogoji ne veljajo več in je praviloma potrebna pomoč lovcev, sicer se hrana išče v naseljenih predelih.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

Buggy ::

V nasi vukojebini so medvedi dost pogosta stalnica in letos ni nic posebno drugace, samo mediji so spet neko famo zagnali in spet bojo forumi polni takih in drugacnih znalcev.
Ja nesrece se zgodijo, ce si v blizini takih lokacij. Seveda lahko dosti pripomores sam, da opozoris nase.
Ko grem eMTB po hosti v vukojebini se vedno derem kot zival (pa ne ranjena). Trasa je par km stran od lokacije kjer imajo turisticno vodene oglede medvedov.

Srecanja do sedaj na par 10m samo dvakrat, obakrat sva se oba ustrezno umaknila. Se parkrat je za mano, ko sem sel s kolesom v grmovju/podrasti dost mocno bobnelo in sva se oba ustrasila in letela po svoje. Iz avta pa je pogled na medote kar redna praksa, zaenkrat na sreco brez nesrece. Sem pa zato za par cm falil jelena ki je bil obcutno vecji od medota in tudi ziv nebi bil vec ce bi ga zgazil, ker bi letel v kabino.

...tale je iz tega torka cca 500m od bajte :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

LeQuack ::

Po tem, ko je medvedka v okolici Škofljice napadla dva občana, so jo v soboto srečali tudi v okolici Dolenje Brezovice. Kot nam je povedal predsednik Lovske družine Rakitna Marjan Šivic, domnevajo, da gre za isto medvedko. Kako ravnati ob srečanju z medvedom, je bolje zbežati ali ostati miren? In kako vemo, kakšnega spola je?
https://www.24ur.com/novice/slovenija/m...

Jaz sem bil za vikend na Rakitni in lahko rečem, da so veliko bolj nevarni nori vozniki avtov in motorjev, kot pa medvedi. Gor dirkajo tudi do 150-200 kmh, brez kakšnega obzira na ostale. Tako da za moje pojme bi raje več medvedov in manj teh potencialnih morilcev.
Quack !

SambaShare ::

LeQuack je izjavil:

Po tem, ko je medvedka v okolici Škofljice napadla dva občana, so jo v soboto srečali tudi v okolici Dolenje Brezovice. Kot nam je povedal predsednik Lovske družine Rakitna Marjan Šivic, domnevajo, da gre za isto medvedko. Kako ravnati ob srečanju z medvedom, je bolje zbežati ali ostati miren? In kako vemo, kakšnega spola je?
https://www.24ur.com/novice/slovenija/m...

Jaz sem bil za vikend na Rakitni in lahko rečem, da so veliko bolj nevarni nori vozniki avtov in motorjev, kot pa medvedi. Gor dirkajo tudi do 150-200 kmh, brez kakšnega obzira na ostale. Tako da za moje pojme bi raje več medvedov in manj teh potencialnih morilcev.

Ker kaj, oboje hkrati se pa ne da?

Ne, ker tukaj paniko delajo zaradi enega samega medveda, medtem pa ljudje umirajo na cesti zaradi takih in je to samo dnevna novica.
Quack !

Vedno lahko najdeš nek večji problem na katerega želiš preusmeriti pozornost. Kar pa ne pomeni, da je primarni problem potem čudežno izginil.

Komarji npr. so tudi dost večji problem kot en bogi medved. Pa jih narovarstveniki nočejo iztrebljati, ker so baje zaščitena vrsta.
Quack !
«
1
2 3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Medved - luštkana živalca (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
658602 (3176) AgJ1
»

medvedi in srnjad (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

66588308 (62111) HappyPills
»

Obramba pred živalmi (strani: 1 2 3 4 )

17042913 (39000) FrRoSt
»

Ste že videli medveda v naravi (strani: 1 2 )

7419025 (17094) Spock83
»

Manipulacija pomladka SLS in cenzura na 24ur.com

Oddelek: Problemi človeštva
314052 (2779) root987

Več podobnih tem