» »

Linux ukinil podporo za procesorje i486

Slo-Tech - V vesti, ki ne bo prizadela nikogar, izvemo, da bo Linux več kot 36 let po izidu prvega Intelovega procesorja i486 ukinil podporo zanj. Nova verzija jedra Linux 6.15 bo med zahteve za delovanje dodala TSC (Time Stamp Counter) in ukaze CX8, ki so se pojavili šele v prvih Pentiumih. S tem bodo procesorji i486 več kot 18 let po zadnjem izdanem modelu izgubili podporo v Linuxu.

Linus Torvalds je že zdavnaj rekel, da ni nobenega pametnega razloga, da bi kdorkoli podpori zanje posvetil več kot sekundo. Torvalds je v preteklosti predlagal celo ukinitev podpore za 32-bitne procesorje, a tako daleč še nismo. Linux je šele leta 2012 ukinil podporo za procesorje i386, nato pa je leta 2022 Torvalds začel dvomiti o podpori za i486.

Za vse prastare računalnike, ki morda še vsebujejo te procesorje, bodo še vedno na voljo starejše distribucije Linuxa s starejšimi jedri. Lahko poganjajo tudi FreeDOS ali celo Windows XP. Ali pa posebej prilagojen NetBSD za i386.

30 komentarjev

filip007 ::

486 ima bolj malo spomina, namiznik tam do 32MB, tako da res nevem kaj bi s tem lahko počel, sem poganjal Gnome 1 gor, stvar se ni premaknila nikamor.
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.

pegasus ::

Na 486 sem kar precej let gonil floppyfw za kabelskim modemom. Super rešitev v časih, ko domačih network škatlic še ni bilo na pretek in v željenih konfiguracijah.

Predkambrij ::

Distroti so že prej droppali. Ubuntu in Debian ga že dolgo ne podpirata več. Jaz imam 2 thin clienta, ki imata CPU i486, 900MHz. Za kaj preprostega bi še lahko bil uporaben (sdcard ima za storage, pa 256MB rama). V glavnem, se še najdejo naprave, ki bodo zacementirane v času, ali pa ewaste.

Zvezdica27 ::

kaj bodo zacementirane?

Pa saj sam lahko uporabiš distro s starim kernelom in bo vse delalo... Samo OD ZDAJ NAPREJ kerneli ne bodo več podpirali, stari (uradni, neprilagojeni) pa bodo še vedno.

Vse je OK in kot mora biti.

zz

kixs ::

Predkambrij je izjavil:

Distroti so že prej droppali. Ubuntu in Debian ga že dolgo ne podpirata več. Jaz imam 2 thin clienta, ki imata CPU i486, 900MHz. Za kaj preprostega bi še lahko bil uporaben (sdcard ima za storage, pa 256MB rama). V glavnem, se še najdejo naprave, ki bodo zacementirane v času, ali pa ewaste.

Ta je dobra :)

486 je sel do 133Mhz. Potem pa so bili se kaksni procesorji ala Cyrix/VIA, ki jih kaksen sistem napacno prepozna kot 486.

Oba sta me nasmejala :)

Samo OD ZDAJ NAPREJ kerneli ne bodo več podpirali
A to ni "zacementiran v čas"?

CPU i486, 900MHz
Ja je dobra, ane? :) Zgleda 486 ni edini CPU z i486 arhitekturo, ampak res je i486 z 900MHz.

Ales ::

Predkambrij je izjavil:

Zgleda 486 ni edini CPU z i486 arhitekturo, ampak res je i486 z 900MHz.

Aha, in 256 MB RAM-a... Kakor so že omenili, to ni 486-ka. Nekaj si pomešal oz. ne veš več, kaj imaš. Saj po tolikem času ni nič čudnega, da si človek kaj narobe zapomni.

Če je hitrost in količina RAM-a taka, kot praviš, imaš najbrž Pentium III.

tony1 ::

Predkambrij je izjavil:

Oba sta me nasmejala :)

Samo OD ZDAJ NAPREJ kerneli ne bodo več podpirali
A to ni "zacementiran v čas"?

CPU i486, 900MHz
Ja je dobra, ane? :) Zgleda 486 ni edini CPU z i486 arhitekturo, ampak res je i486 z 900MHz.

Samo OS zazna arhitekturo kot i486... Morda celo i386...

UkrFTW!! ::

Kje ste našli 900Mhz za i486?

c3p0 ::

Uf, 486DX2 66MHz, 8MB RAM, 500MB disk, moj prvi PC. Bi se mi orosila očala, če bi jih nosil.

Ghost7 ::

486DX4 100Mhz :D Najprej 8, potem 16MB RAMa za win98SE. 865MB WD HDD ...
Zunanji modem...

Uf, koliko se je dalo s to mašino naučit...
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/

Mogoče se spravim inštalirat debian 7 in pokažem :)

Samo prvi ekran, ko se prižge komp, slikaj.

Aja, a si bil leta 1989 sploh že na svetu?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

karafeka ::

UkrFTW!! je izjavil:

Kje ste našli 900Mhz za i486?

Takrat se je navijanje še splačalo :))

d4vid ::

Moj Pentium 75 MHz v laptopu iz leta 1995 je torej še vedno podprt. Super.
:))
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Zgodovina sprememb…

• spremenil: d4vid ()

Ok, torej je zgleda med i486/i586 (zraven je qemu za primerjavo, kjer sem izbral 486 in pentium)

Mislim, da sem točno na to naletel tudi jaz cca 12 let nazaj, ko sem dobil ta stroj :))

Ales ::

Torej Vortex86DX, tu je njihova domača stran. Zanimiva žverca!

Trenutna stran na Wikipediji ima bolj podrobne in precej manj čudne informacije kot so te, ki si jih nalepil.

Čip je očitno i686, vendar ni v celoti kompatibilen ker manjka določen instruction set. Je pa popolnoma kompatibilen z i586.

Tako da lahko počasi nehaš s tem "jaz imam 900 MHz i486" nonsensom... ;)

In dobra stran vsega skupaj je, da Linux jedro še vedno podpira tvoj računalnik. :)

Pk: pohvale za slike. Kot že omenjeno, ne gre za 486. Vortex je verjetno eden tistih vendorjev, ki je pred leti zavohal zaslužek (predvsem v industrijskih in embedded sistemih) in izdal moderno kopijo plat (to je kar pogosto) in celo CPUjev (precej bolj redko, zato ga ne poznamo), kompatibilnih s Pentiumom III, kar je v retro krogih znano kot zelo kompatibilna platforma, na kateri dela vse od DOSa naprej. Nekoč sem imel direktorja, ki je spremljal ta novodobni pojav prastare opreme in komentiral z: "fantje, voham dnar!" :-D

Btw., kako je gledati v tako ukrivljen ekran (fotke so odlične), res nič ne moti? :-P

Tule je nekaj vec o razvoju od Rise mP6 (1998) do Vortex86DX (2008):

https://www.cpushack.com/2010/10/07/the...

Zvezdica27 ::

lp,

kernel je po verzijah... če hočeš daš lahko v sistem kernel ... kaj jaz vem, 2.0 in probaš če dela. Delal bo, sam HW ne bo podprt. vsekakor ti bo pa proc delal. Če boš še paketke downgradal (ali pa pač takoj dal image starega distrota) bo delalo vse.

Tako da... kdor bo hotel furati predpotopni i486, bo pač dal ta zadnji kernel, delalo bo pa skor vse, razen HW po tem.

Novica torej sploh ni novica...

tt

Btw., kako je gledati v tako ukrivljen ekran (fotke so odlične), res nič ne moti? :-P

To je 4K 32'' ukrivljen. Meni je top. Ne delam nič z grafiko, da bi me skrbelo, a so črte ravne ali ne, imam pa tudi astigmatizem, tko, da ni zares važno.

Zanimivo, tnx.

Ko delas za ukrivljenim, se nic ne pozna. Na fotkah pa res izgleda grozno :lol:

Moram enega probat v živo, da vidim tega vraga... ;)

Prej sem imel ultrawide 34" flat, potem sem ga menjal za ultrawide 38" curved. Je boljse z ukrivljenim.

Je kakšna razlika med bolj ali manj ukrivljenimi zasloni? Je najboljši čim bolj ukrivljen zaslon? Pri tem potem ne gre več, da bi imel 2 monitorja na mizi, če imaš na ukrivljenem sliko samo 1 zaslona?

(Mislim, mater so zanimivi ti trendi... Točno se spomnim, kako sem poleti 2000 čez vrata Megahitove štacune trogal nov 19'' Hyundaijev monitor, ko je prišel skladiščnik do serviserja:
Ej, prišli so novi Hyundaijevi monitorji...
-A flat?
-Ja, flat so.

Tisti v mojih rokah je bil seveda še (minimalno) ukrivljen :))...)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

CRT-ji, razen Trinitron/Diamondtron, niso imeli res flat ekrana (tube). Pac pa je bil ekran rahlo ukrivljen, steklo pred ekranom, pa je bilo flat :lol: Tako so imeli Samsung, LG, Hyundai in tudi boljse firme z ne-trinitron modeli.

Ja, ampak občutek je bil pa boljši, tudi če je bil flat kot površina valja nekoliko zlagan.

Flat ekran se je zdel čudo tehnike - zdaj se ga pa otepamo :D

Za male ekrane je boljse flat. Gre pa ukrivljenost v kontra smer zaradi velikosti ekranov, saj so potem skrajni robovi predalec in izgubis fokus in tudi barve se malo spremenijo zaradi drugega kota.

Pri ful velikih ekranih je fajn, če imaš window manager dobro nastavljen, ker sicer boš cel dan samo okna resizal. Jaz uporabljam xfce in vgrajene shortcute, pa še eno skripto, ki mi premakne okno za x pikslov v desno, da lahko prek shortcutov pozicioniram okna še na drugem ekranu (imam še 24'' 1920x1200 pokonci).

Tole skripto imam malenkost prilagojeno, da mi trenutno okno premakne malo v desno (shortcut jo pokliče)
https://github.com/jc00ke/move-to-next-...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
302460 (396) Predkambrij
»

Microsoft res ne želi nameščanja Windows 11 na stare računalnike (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10514179 (1815) SmeskoSnezak
»

[FASM] Kernel (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
674468 (3277) DustWolf
»

Linux i386 ali i586

Oddelek: Operacijski sistemi
61072 (956) pesekstyle
»

AMD Venice in San Diego sta tu!