» »

Huawei izdal svoji prvi prenosnik brez Windows

Huawei izdal svoji prvi prenosnik brez Windows

Slo-Tech - Odkar je Huawei v nemilosti zahodnih lastnikov programske opreme in licenc, na svojo strojno opremo nameščajo lastne operacijske sisteme. Njihovi telefoni so se že poslovili od Androida, sedaj pa so pokazali še svoj prvi prenosnik, na katerem teče operacijski sistem Harmony. Uradna predstavitev bo 19. maja.

Huaweijeva licenca za uporabo Windows je potekla lanskega marca, zaradi ameriških sankcij pa mu Microsoft ne more ponuditi nove, četudi bi želel. Zato je Huawei na novi prenosnik namestil HarmonyOS, ki ga razvijajo že od leta 2012 in so ga leta 2019 premierno predstavili na pametnih televizorjih Honor Vision. Odtlej se je počasi prebil na pametne telefone, medtem ko so prenosniki še vedno uporabljali Windows 11, nekateri pa tudi Linux.

Linux bi lahko še vedno ponujali, a Huawei želi vzpostaviti svoj ekosistem, podobno kot Apple ali pa na primer Google s Chromebooki. Če na več napravah teče HarmonyOS, denimo na televizorjih, tablicah, pametnih telefonih in prenosnih računalnikih, se lahko med seboj laže pogovarjajo in med seboj sodelujejo. Na to upa Huawei, ki je na kitajskem trgu že prehitel Apple.

Njihov HarmonyOS ima na primer WPS Office, ki je klon Microsoftovega Officea, in DingTalk, ki je nekakšen Teams in Slack v enem. Pri najavi so se za zdaj osredotočili na programsko opremo, zato v resnici sploh ne vemo, ali bo prenosnik poganjal Intelov ali AMD-jev procesor, kaj šele kakšne karakteristike bo imel.

36 komentarjev

Poldi112 ::

Bolj verjetno bo ARM, če ne kar RISC-V.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

filip007 ::

Spet kopija Polken 11, glavni trg zase in Rusija pomoje.
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.

Pa BRICS, Afrika, ... se pravi večina sveta. Od teh sankcij bo imel zahod še hude glavobole. Zakaj misliš, da bodo Windowsi večno dominirali? Poglej samo, kako močno je Intel padel zadnje desetletje.

V kakšnem smislu pa naj bi bil kopija Polken 11?

Utk ::

Morda je bugast spyware?

gozdar1 ::

OS živi in umre s 3rd party podporo.

Zato, ker drugega ne znajo, imaš sredinske ikone, vreme na levi recimo, pa sistemske na desni. Iskalno polje se da izklopiti, če hočeš MacOS izgled. Zdaj je že vprašnje kdo koga kopira. Čakam koš v opravilni vrstici in pogone na namizju, ko kaj vtakneš v USB, tako kot ima to Apple.

Seljak ::

Vse drugo bo boljše kot pa Windows. Bolj bugast kot je WinOS ne more bit, to sem prepričan. So govorili, da Huawei-u ne bo uspelo pa jih sedaj poglejte. Njih boli kurac za Eu in Usa.

gruntfürmich ::

in svet je totalno zabredel na vaše in naše...
zopet bomo imeli 'hladno' vojno
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

mtosev ::

Zanimivo. Zanima me, če bo izdelek dobro prodajan.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Imeli? Jo že kar lep čas imamo.

rekakitece ::

filip007 je izjavil:

Zato, ker drugega ne znajo, imaš sredinske ikone, vreme na levi recimo, pa sistemske na desni. Iskalno polje se da izklopiti, če hočeš MacOS izgled. Zdaj je že vprašnje kdo koga kopira. Čakam koš v opravilni vrstici in pogone na namizju, ko kaj vtakneš v USB, tako kot ima to Apple.

Seveda, zato ker je za OS v katerega je vloženih miljon ur razvoja pomemben samo skin, ki ga naredijo v nekaj dneh :)

WhiteAngel ::

A bojo nek svoj closed source spyware brskalnik tudi shippali zraven? Sprašujem za prjatla.

OutOfTheBox ::

Absolutno

Ganon ::

Poldi112 je izjavil:

Pa BRICS, Afrika, ... se pravi večina sveta. Od teh sankcij bo imel zahod še hude glavobole.

Si kdaj raziskal, kaj vse blokira Kitajska? Le daj, boš šokiran. BRICS so smešnica sami po sebi.

Mimogrede, še nisi v Moskvi?

WhiteAngel je izjavil:

A bojo nek svoj closed source spyware brskalnik tudi shippali zraven? Sprašujem za prjatla.

Takšen kot je google?

Ganon je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

Pa BRICS, Afrika, ... se pravi večina sveta. Od teh sankcij bo imel zahod še hude glavobole.

Si kdaj raziskal, kaj vse blokira Kitajska? Le daj, boš šokiran. BRICS so smešnica sami po sebi.

Kolega, ne bodite no tako skrivnostni - na dan z besedo. Česa vas je strah?

filip007 je izjavil:

Po mojem nisi programer, oziroma uporabljaš OS samo zaradi tega, da ti gor teče Cod 4 ali katera druga igra?!

tikitoki ::

Poldi112 je izjavil:

Pa BRICS, Afrika, ... se pravi večina sveta. Od teh sankcij bo imel zahod še hude glavobole. Zakaj misliš, da bodo Windowsi večno dominirali? Poglej samo, kako močno je Intel padel zadnje desetletje.

V kakšnem smislu pa naj bi bil kopija Polken 11?

Ja. CEO od nvidije je že izpostavil, da jim bodo sankcije dolgoročno škodile, ker lahko Kitajci izdelajo boljši ekosistem in načnejo njihov monopol.

Bi bilo pametneje Kitajce držati čimbolj odvisne od ameriških rešitev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

gruntfürmich ::

Poldi112 je izjavil:

Imeli? Jo že kar lep čas imamo.

imamo začetek, zdaj bomo prišli pa že kmalu v naslednjo fazo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

OutOfTheBox ::

Seljak je izjavil:

WhiteAngel je izjavil:

Takšen kot je google?

Drži.

Se pa vedno držiš načela , da uporabljaš produkt podjetja ki se sklada s tvojimi političnimi vrednotami. V tem trenutku se nimam kaj bat, če uporabljam Google, bi se pa bal uporabljat karkoli kitajskega.

Nič narobe če uporabljaš kitajski spyware , dokler se tvoje politično stanje s tem sklada.

tetriandoch ::

Hladna vojna se ni nikoli končala. Prve vaje je Ukrajina z NATOM imela že leta 1994. Rusija se je takrat ukvarjala sama s sabo oz je bil Boris itak zahodni nastavljenec. Potem so pa počasi začeli upirati.

Sankcije delujejo, če ni alternative. In BRICS bo poskrbel za svoje alternative oz. je že. Sicer pa odlično. Treba poskusiti zadevo na telefonu. Mongoloid mi gre že malo na živce.

Pa še tale malenkost. Wps Office je starejši od Microsoft Office.

Zgodovina sprememb…

Oberyn ::

OutOfTheBox je izjavil:

V tem trenutku se nimam kaj bat, če uporabljam Google, bi se pa bal uporabljat karkoli kitajskega. Nič narobe če uporabljaš kitajski spyware , dokler se tvoje politično stanje s tem sklada.

To drži. Po mojem mnenju gre takole. Umirajoči zahod bo spyware v sistemski in aplikativni programski opremi uporabljal za kontrolo populacije, teror nad populacijo in nadaljne bogatenje peta-oligarhov (prehajajo v trilijonsko domeno). Kitajska bo tak spyware uporabljala za splošni napredek populacije. Do tega prideš, če opazuješ politične vzorce zadnjih 30 let. In če nisi slep.

Squirrel ::

Poldi112 je izjavil:

Ganon je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

Kolega, ne bodite no tako skrivnostni - na dan z besedo. Česa vas je strah?

Kolega ti na to najbrž ne more odgovoriti, ker je tvoje vprašanje povsem izven konteksta, brez pravega smisla itd. zgolj z namenom odvračanja pozornosti, ker nimaš argumenta.
Po mojih opažanjih, kolega, se tega pogosto poslužuješ. Ruska šola?

Jaz imam Huawei tablico že nekaj let in sem zadovoljen z njo.

Squirrel ::

mtosev je izjavil:

Jaz imam Huawei tablico že nekaj let in sem zadovoljen z njo.

Kateri OS?

HARMONYOS 2.0.0

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

Strel455 ::

Poldi112 je izjavil:

Pa BRICS, Afrika, ... se pravi večina sveta. Od teh sankcij bo imel zahod še hude glavobole. Zakaj misliš, da bodo Windowsi večno dominirali? Poglej samo, kako močno je Intel padel zadnje desetletje.V kakšnem smislu pa naj bi bil kopija Polken 11?

Vsi teli BRICS, Afrika.. KOMAJ ČAKAJO, da jim Kitajci popolnoma zamorijo njihovo proizvodnjo.
Res se človek vpraša, kaj žerete, da mislite, da so te države med sabo neki best friendi.
Sploh kakšni Indijci imajo radi kitajsko programsko opremo pa hardware, hahahaah

Oberyn je izjavil:

Umirajoči zahod

Ta umirajoči Zahod ima edini na svetu emigracijski surplus, medtem ko razne Rusije, Kitajske ipd rapidno izumirajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Strel455 ()

Seljak sprašuje...

Sem bil hobi programer, lahko ti dam Link. Za igre je konzola, prenosnik pa za urejevanje kakšnih papirjev.

Zgodovina sprememb…

Strel455 je izjavil:

Poldi112 je izjavil:

Pa BRICS, Afrika, ... se pravi večina sveta. Od teh sankcij bo imel zahod še hude glavobole. Zakaj misliš, da bodo Windowsi večno dominirali? Poglej samo, kako močno je Intel padel zadnje desetletje.V kakšnem smislu pa naj bi bil kopija Polken 11?

Vsi teli BRICS, Afrika.. KOMAJ ČAKAJO, da jim Kitajci popolnoma zamorijo njihovo proizvodnjo.
Res se človek vpraša, kaj žerete, da mislite, da so te države med sabo neki best friendi.
Sploh kakšni Indijci imajo radi kitajsko programsko opremo pa hardware, hahahaah

Nihče ne misli, da so države "neki best friendi". A dejstvo ostaja, da imajo kitajski telefoni prevladujoč tržni delež v Indiji. In ko bo nekoč ponudba laptopov boljša, lahko logično pričakujemom da bo podobno tudi tam.

Kitajci pa vsekakor bolj pozitivno vplivajo na razvoj globalnega juga, kot zahod. Zato pa imamo toliko propagande, ki jo tako veselo konzumiraš.

Zgodovina sprememb…

Poldi112 je izjavil:

Nihče ne misli, da so države "neki best friendi". A dejstvo ostaja, da imajo kitajski telefoni prevladujoč tržni delež v Indiji. In ko bo nekoč ponudba laptopov boljša, lahko logično pričakujemom da bo podobno tudi tam.

Te države ne da niso neki best friendi, v tem trenutku sta Indija in Kitajska v vojni preko Pakistana, ki čisto slučajno ravno zdaj, ko se tovarne odločajo za prenos preoizvodnje iz Kitajske v Indijo, začeli provocirat Indijce preko terorističnega napada v Kašmirju, kjer je umrlo 26 ljudi.

Čist slučajen tajming. ;((

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Indija in Kitajska nista v nobeni vojni. Ti si v vojni z zdravo pametjo.

O selitvi proizvodnje v Indijo poslušamo že leta, in večina je šla nazaj na Kitajsko po slabi izkušnji.

Ideja, da to, da se Pakistan in Indija spet malo ovohavata, vpliva na selitev proizodnje, je pa privlečena za lase.

Sicer pa streli privlečejo geopolitiko v temo o operacijskih sistemih. Potem pa kao ai halucinira.

Zimonem je izjavil:

Indija in Kitajska nista v nobeni vojni.

Seveda sta v nizkointenzivni vojni že desetletja.
Sino-Indian border dispute @ Wikipedia

20 October 1962 – present
(62 years, 6 months and 20 days)

Ti si v vojni z zdravo pametjo.

Ti in samo ti.

Poldi112 je izjavil:

O selitvi proizvodnje v Indijo poslušamo že leta, in večina je šla nazaj na Kitajsko po slabi izkušnji.

Ma ne brbljaj bedarij.

Ideja, da to, da se Pakistan in Indija spet malo ovohavata, vpliva na selitev proizodnje, je pa privlečena za lase.

To je common sense zaključek.

Zgodovina sprememb…

Nevem ve katerem stoletju tu živiš, tam nekje ko so američani mislili , da lahko osvojijo Vietnam?
Lani sta se bolj ali manj do in modi sporazumela okrog meje in , da ne bo nepotrebnih spopadov.

Pa še vedno ne vem kaj delaš ve temi o operacijskem sistemu. Razen , da je iz tvoje strani politično iz napačnega bloka.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Zimonem je izjavil:

Lani sta se bolj ali manj do in modi sporazumela okrog meje in , da ne bo nepotrebnih spopadov.

Kaj ti sploh brbljaš in kaj sploh bi rad?

1. v oboroženih konfliktih je med Kitajsko in Indijo umrlo okoli 3000 vojakov na obeh straneh, nazadnje leta 2020
2. Če vprašaš Vietnamca, katere vojne se spomni, bo rekel vojne med Vietnamom in Kitajsko leta 1979, ko je Kitajska dobila po pički in se umaknila iz Vietnama. Okoli 60 tisoč mrtvih na obeh straneh.
Sino-Vietnamese War @ Wikipedia

bolj ali manj do in modi sporazumela

očitno precej manj kot pa bolj :))

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi telefon, ki se prepogne dvakrat! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
808225 (2462) gb39
»

Brez ameriške tehnologije: Huaweijev novi zastavonoša Huawei P50 Pro (strani: 1 2 )

5214306 (6778) Ales
»

Huaweijev operacijski sistem HarmonyOS je tu

3410475 (6226) Mr.B
»

Huawei pripravlja telefon z lastnim operacijskim sistemom (strani: 1 2 )

6221788 (16873) GRT

Več podobnih tem