» »

AMD pokazal prve rezine v 2 nm

Slo-Tech - AMD-jevi prihodnji procesorji Epyc 9006 z delovnim imenom Venice bodo zgrajeni v TSMC-jevi novi 2-nm litografiji, ki jo imenujejo N2. Po AMD-jevih trditvah bodo to prvi TSMC-jevi zmogljivi procesorji, ki bodo proizvedeni v 2 nm, ki med drugim prinaša tudi nov tip tranzistorjev. Poslavljajo se uveljavljeni plavutasti tranzistorji na poljski efekt (FinFET), ki jih bodo nadomestili tranzistorji z vrati z vseh smeri (GAAFET). AMD-jeva izvršna direktorica Lisa Su in TSMC-jev izvršni direktor C. C. Wei sta pokazala prve rezine v 2 nm, čeprav lahko procesorje pričakujemo šele prihodnje leto.

Kaj dosti o novih procesorjih ne vemo. Po neuradnih podatkih bodo imeli 256 jeder Zen 6, ki bodo razporejena v osem čipletov s po 32 jedri. Druge komponente, kot so vgrajeni krmilnik za pomnilnik ali logika za PCI Express, bodo proizvedene posebej, v starejši (večji) litografiji. Za namizne računalnike bodo na voljo drugačni čipleti, ki bodo imeli 12 jeder, še vedno v 2 nm. V osebne računalnike bomo torej dobili 24 jeder, v strežnike pa vse do 256.

Nekaj modelov bo AMD proizvajal tudi v ZDA. Čiplet Epyc 9005 v 4-nm tehnologiji bodo izdelovali v tovarni v Arizoni.

14 komentarjev

Glugy ::

Super! "Poslavljajo se uveljavljeni plavutasti tranzistorji na poljski efekt (FinFET), ki jih bodo nadomestili tranzistorji z vrati z vseh smeri (GAAFET)" . V čem je prednost tega?

FireSnake ::

Odlično!
Se že veselim, da izdajo naslednjo generacijo Ryzen procesorjev.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

tikitoki ::

FireSnake je izjavil:

Odlično!
Se že veselim, da izdajo naslednjo generacijo Ryzen procesorjev.

Vprašanje, če bomo tudi mi deležni tako napredne litografije. Sumimz da bomo dobili 3 nm.

Vprašam se tudi, če je to odgovor na morebitni uspeh INTEL 18A. Pametna poteza.

Če dobimo na consumer level tud 2 Nm naslednje leto, pa super!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

Jazon ::

Zdaj ko so vsi na EUV mašinah bo primerjava med procesi proizvajalcev lažja.

Glede na podatke o procesih, ki sta jih posredovala TSMC in Intel v SRAM gostoti in SRAM velikosti celic je TSMC-jev N2 proces glede tega v prednosti.
Intel 18A je na nivoju TSMC N3E procesa.

-----------------Intel 4------------Intel 18A------N3---------------N3E------------N2-----------

SRAM Density__27.825 Mb/mm^2_31.8 Mb/mm^2_33.55 Mb/mm^2_31.8 Mb/mm^2_38 Mb/mm^2
SRAM Cell Size_0.0240 um^2_____0.0210 um^2__0.0199 um^2____0.021 um^2____0.0175 um^2
HVM--------------/-------------------2025---------------Q4 2022----------Q4 2023-----------H2 2025----------

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jazon ()

fikus_ ::

Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

tikitoki ::

Jazon je izjavil:

Zdaj ko so vsi na EUV mašinah bo primerjava med procesi proizvajalcev lažja.

Glede na podatke o procesih, ki sta jih posredovala TSMC in Intel v SRAM gostoti in SRAM velikosti celic je TSMC-jev N2 proces glede tega v prednosti.
Intel 18A je na nivoju TSMC N3E procesa.

-----------------Intel 4------------Intel 18A------N3---------------N3E------------N2-----------

SRAM Density__27.825 Mb/mm^2_31.8 Mb/mm^2_33.55 Mb/mm^2_31.8 Mb/mm^2_38 Mb/mm^2
SRAM Cell Size_0.0240 um^2_____0.0210 um^2__0.0199 um^2____0.021 um^2____0.0175 um^2
HVM--------------/-------------------2025---------------Q4 2022----------Q4 2023-----------H2 2025----------

Intel ima tudi določene prednosti. Kot je back side power delivery. Bomo videli konec leta, prihodnje leto, kako se obneseta oba procesa.

Jazon ::

tikitoki je izjavil:

Intel ima tudi določene prednosti. Kot je back side power delivery. Bomo videli konec leta, prihodnje leto, kako se obneseta oba procesa.

Ja bomo videli.
Nekdo je primerjal hipotetične performanse Intel 18A proti TSMC N2 in Samsungu, s primerjavo TSMC 16nm, Samsung 14nm in Intel 16. In je bil zaključek, da bo Intel 18A verjetno boljši on TSMC N2 in Samsung. :|

Sem mnenja, da to ni načrtovani 18A, ampak zgolj ena od faz razvoja Intel 20A ali celo Intel 3 procesa:
- Intel 3 proces je bil objavljen kot High Volume junija lani.
- Lani septembra je Intel objavil, da ukinjajo 20A proces in da gredo direkt na 18A.
- Broadcom je lani testiral čipe na lastest tech in niso bili srečni. Pol leta kasneje jih zdaj testirajo spet.
- Specifikacije za Intel 3 proces niso enostavno dostopne. Običajno se navedeni podatki, ki so jih prej navajali za Intel 4 proces.
- Specifikacije za Intel 20A proces pa sploh niso dostopne.

mtosev ::

Super :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

bbbbbb2024 ::

Glugy je izjavil:

Super! "Poslavljajo se uveljavljeni plavutasti tranzistorji na poljski efekt (FinFET), ki jih bodo nadomestili tranzistorji z vrati z vseh smeri (GAAFET)" . V čem je prednost tega?

Tranzistorji so tako majhni, da je že malo materiala, da pride do polprevodniškega efekta. GAAFET ima plavuti na vse strani, da je materiala zadosti.

Upam, da se jim bo to izšlo. Ker to je kar tveganje.

Ring0Ruin ::

Jebes to pomanjsevanje, je enako kot Teslino dodajanje baterij. Samo tezave bodo imeli z odvajanjem toplote. Pac marketinski bullshit.

Jaz cakam memristorje. Napovedovani ze 20 let, nic od tega.
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.

Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ring0Ruin ()

strikeout ::

Ring0Ruin je izjavil:

Jaz cakam memristorje. Napovedovani ze 20 let, nic od tega.

zanimivo. kakšen link?

klinker ::

AMD-jevi prihodnji procesorji Epyc 9006 z delovnim imenom Venice

Back to golden roots 8-)
Sem se spomnu svojega Athlona 64 3200+ Venice na Asrock Dual Sata plati navit iz 2.0 Ghz na cca. 2.8Ghz. Cheap combo takrat, ki je posekal vse Presscot Intel pecke za salo.

srus ::

bbbbbb2024 je izjavil:

Glugy je izjavil:

Tranzistorji so tako majhni, da je že malo materiala, da pride do polprevodniškega efekta. GAAFET ima plavuti na vse strani, da je materiala zadosti.

Upam, da se jim bo to izšlo. Ker to je kar tveganje.

:D bi rekel, da je polprevodniški efekt zaželjen pri tranzistorjih. Verjetno si mislil na tunelski efekt.

Mr.B ::

Dlje ko boste plačevali influencerjem za čustveno stanje,
slabše bo za ukjince in posledično tudi Evropo.
Vseeno je včasih potrebno pogledati stanje na terena.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oddelek: Novice / Procesorji
142946 (528) Mr.B
»

14th Gen Intel Core - Meteor Lake (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Strojna oprema
40457814 (3985) KTr1sk
»

Proizvodni procesi za čipe v različnih podjetjih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
12115570 (1255) Jarno
»

Intel želi procesorsko krono nazaj do leta 2025

3211621 (8692) Invictus
»

Bo na 20 nm prvi Xbox One?

185947 (4556) hojnikb

Več podobnih tem