» »

Lahko človeškemu življenju določimo denarno vrednost?

Lahko človeškemu življenju določimo denarno vrednost?

«
1
2

perci ::

>Če letno umre zaradi take spremembe zakona 1 človek manj, se je tak zakon izplačal ali ne?

Seveda se je splacal! Ves svet ve da je clovesko zivljenje neprecenljivo, vredno veliko vec kokr bi pa vsi tisti vozniki skupaj spil piva v 1 letu...


Tole je rekel crook v tej TEMI, jaz pa se z njim ne strinjam, utemeljitev bom dal malo kasneje.

Kaksno je vase mnenje - argumentirano prosim.
  • spremenil: perci ()

Brane2 ::

Vrednost zame pomeni neko ekvivalenco.

Če rečeš, da je človeško življenje vredno veliko več kot celoletna količina popitega piva v državi, to potem pomeni da ga bi bilo možno v nekih pogojih zamenjati zanjo in dobiti celo neko presežno vrednost zraven.

To pa se mi ne zdi realno. En človek v globalnih razmerah pač ni veliko vreden.

kopernik ::

To vprašanje je izjemno... delikatno. Rekel bi samo to, da ni vse črno in belo. Težko je reči, življenje je vredno toliko in toliko. Od okoliščin je odvisno, kdaj sem npr. jaz pripravljen dati svoje življenje. Če gre za mojega otroka ali pa za kamion piva - to sta dve različni okoliščini.

Thomas ::

Okrog 4 milijone dolarjev je vrednost človeškega življenja v povprečju v ZDA. Če bi potrošili recimo 40 milijonov, da rešijo enega, bi jih umrlo pa 10 drugih. To je precej na približno, ampak v osnovi pravilno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Yohan del Sud ::

Na osebnem nivoju je človek prav gotovo neprecenljiv. Celo "smiselen" trade - moje življenje za več drugih - je vedno vprašljiv. Na nivoju večletne vsesvetovne statistike pa je še kako pogrešljiv (še posebaj v vojnah in v tretjem svetu). 8-O

Ni treba biti baš genij, da to ugotoviš, ja?

Brane2 ::

kopernik:

Že, ampak vprašanje se je nanašalo na človeka na splošno. Sebi si verjetno največ vreden ti in tvoja familija.

Vprašanje pa je, ali si vedno pripravljen žrtvovati svoj kamion piva (ali denarni ekvivalent) za otroka kogarkoli drugega.

V trenutku ko to nisi pripravljen (več), njegovo življenje zate ni vredno kamiona piva...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

perci ::

Okrog 4 milijone dolarjev je vrednost človeškega življenja v povprečju v ZDA.

Zanimivi izračuni. Se mi kar mal velik denarja zdi. Kako si prisel do teh stevilk?

Cr00k ::

to so tok postavl... da so se izognl triljardnim odskodninam s tozbam, kjer je kdo za brezveze umru...

Thomas ::

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

para! ::

Človeku bi vedno moralo biti najpomembnejše in največ vredno izključno svoje življenje.

Žrtvovanje svojega življenja za življenje koga drugega, ali tudi 1000 drugih je neumnost, hkrati pa tudi nespoštovanje in napačno vrednotenje lastne, osebne eksistence.

To je egoizem. Ki pa ni nujno negativen.

Primerjanje kamiona piva in človeškega življenja pa je zelo neumestno. Kamion piva (ali drugih dobrin) meni osebno lahko pomeni mnogo več kot življenje nekoga tretjega, pa bi kljub temu žrtvoval pivo s kamionom vred, za preživetje te tretje osebe.

To je altruizem.

Tako da človeškemu življenju lahko določimo vrednost, a to ne odraža neke splošne definicije, saj je sama vrednost zelo odvisna od posameznika in posameznikove navezanosti do osebka, katerega življenje materialno vrednotimo.

Zakon, ki bi samo enemu človeku rešil življenje, hkrati pa ne bi škodoval drugim, se zelo izplača.

To še posebej velja v dotičnem primeru (0,5 promila -> 0,2 promila), saj sam zakon ne škoduje tistim, katerih življenje ni ogroženo, poleg tega pa osvešča prebivalstvo o neprimerni uporabi alkohola.

LP

:)
Death before dishonor!

Brane2 ::

Jazz:

Primerjanje kamiona piva in človeškega življenja pa je zelo neumestno. Kamion piva (ali drugih dobrin) meni osebno lahko pomeni mnogo več kot življenje nekoga tretjega, pa bi kljub temu žrtvoval pivo s kamionom vred, za preživetje te tretje osebe


Naj to razumem tako, da vse svoje prihodke, ki ne vzdržujejo neposredno tvojih življenjskih funkcij vedno nakazuješ npr. Unicefu ?

Priznati moraš, da vsak tolar ravno pri njih da največji efekt, saj z njim v angoli itd rešujejo življenja prav smešno poceni. In dokler so na svetu življenja, ki potrebujejo reševanje, si ti pripravljen plačevati, če sem prav razumel.

Ker so tu ozko grlo verjetno tvoji prihodki, ne pa življenja drugih, domnevam, da še kar pridno plačuješ ?

para! ::

Pravim, da bi žrtvoval kamion piva, če bi samo zaradi tega nekoga ohranil pri življenju. Neposredno, torej vržem stran kamion piva in nekdo pred mano preživi. Nerealno sicer.

To ni mišljeno tako, da zdaj žrtvujem dobrine, da lahko nakazujem denar Unicefu.

LP
Death before dishonor!

perci ::

Jazz: Če boš ti nakazal za kamion piva keša Unicefu, ne boš rešil samo enega življenja. Pa ne govorim o šleparju ampak o navadnem kamiončku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

kopernik ::

Thomas:
Ja, nekakšne ocene obstajajo in vsaka zavarovalnica ima definirano, kolikšna bo premija za smrt, invalidnost, itd. Ampak tukaj govorimo bolj o moralnem vidiku vrednosti človeškega življenja. Sicer lahko rečemo, za smrt zavarovalnica izplača 10 milijonov, torej sem vreden deset milijonov. Toda, če mi nekdo sedaj ponudi deset milijonov, mu ne bi dal svojega življenja. Po drugi strani pa lahko plačam milijon (izmišljena cifra) nekomu, da te umori. ALi je potem Thomasovo življenje vredno milijon ?

para! ::

Perci, tega se zavedam, ampak primerjavo med kamionom piva in človeškim življenjem sem izkoristil za prispodobo.

Govorim namreč o neposrednem dejanju, nikakršnih dobrodelnih organizacij ne sme bit vmes.

Izključno teoretična je tale moja trditev.

V praksi se to seveda izvaja z nakazilom finančnih sredstev Unicefu in/ali ostalim verodostojnim dobrodelnim organizacijam (naš Rdeči križ sem seveda ne spada >:D).

LP
Death before dishonor!

Brane2 ::

Jazz:

Če ti je življenje nekoga pred kamionom pira to pmeni, da boš vedno, ko boš vedel da je življenje nekoga v nevarnosti, plačal tudi kamion pira (ali denarni ekvivalent). Drugače ti življenje ni vedno nad kamionom pira.

In če je temu tako, potem je zate najracionalnejša pot, da vedno ko imaš kak tolar, tega nakažeš Unicefu, saj ta reši verjetno največ življenj za vsak "kamion pira". Če tega ne počneš, potem življenje (drugih) zate v resnici ni vrednejše od kamiona pira.

Do tega te pripelje čista logika. Ergo- večina trditev o neprecenljivosti življenja je čisto nakladanje.

Življenje nas in vsega okrog nas ima realno ceno. To ceno določamo sami v menjalnih razmerjih itd.

para! ::

Trditve o neprecenljivosti življenja so same po sebi nesmiselne že samo zaradi subjektivne "vrednosti" posameznikovega življenja za nekogaz.

Ostalo l8r.
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()

undefined ::

Jest bi prepoved znižal tud na 0,0 promila alkohola v krvi, če bi to pripomoglo k ohranitvi le enega življenja na deset let.

Perci, malo si me presenetil s tole temo. :)

perci ::

Iceman: A bi za ohranitev tega življenja tudi zaprl ceste? In prepovedal avtomobile? Veš koliko življenj bi rešil? Okrog 500. Si za al nisi?

Perci, malo si me presenetil s tole temo.

Zmeri je enkrat prvič ;). Pa ne me narobe razumet - jst ne pijem na cesti - sem pa realen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

undefined ::

> Iceman: A bi za ohranitev tega življenja tudi zaprl ceste? In prepovedal avtomobile? Veš koliko življenj bi rešil? Okrog 500. Si za al nisi?

Bi, če bi bilo to zagotovo. Raje pa bi seveda prej poiskal druge alternative, kako se temu izogniti. :)

Thomas ::

Vsak dan v Sloveniji umre 60 do 70 ljudi. Avtomobili zahtevajo enega, samomori dva, cigareti pet, alkohol tudi pet, preobilna prehrana 10 ... Tako ocenjujem čez palec.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Ni alternativ Iceman - vsaj en do prihoda supertehnologije - do takrat bi bil pa brez cest?

Pa veš koliko časa bi rešilec potreboval do babice, ki je imela srčni napad? Predolgo. Bi moral kar helikopter poslati. Sam klinc je k se tut pri teh dogajajo nesreče.

Sicer pa pejmo nazaj na ceno človeškega življenja.

O predpisih o alkoholiziranosti na cesti je odprta druga tema.

perci ::

Vsak dan v Sloveniji umre 60 do 70 ljudi.

Pa recimo, da je cena življenja v SLO pol manjša kot v ZDA. To pomeni, da vsak dan slovenci spušimo 120-140 mio dolarjev. Ufff.

perci ::

No, zdej smo prišli tudi do ugotovitve, da ni vsako življenje enako vredno. Življenje enega Zairčana prav gotovo ni vredno 1 mio $ - pa naj se to se tko grdo slisi.

Thomas ::

Eni ljudje so (za druge) vredni milijarde dolarjev, drugi pa samo drobiž. Nekateri so vredni celo minus milijarde dolarjev. Kim Korejski II., recimo.

To nas bo Mici!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

OwcA ::

Ali sploh gre za vrendost drugih življen, ne le njih pomembnosti za naše (bodisi življenje, bodisi memplekse)?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Thomas ::

Cinik baje ve ceno za vse, vrednost pa za nobeno stvar. Ne bi bil rad cinik, ampak cena je vrednost. Je pa vprašanje, če je tržna cena prava. Če bi bili malo pametnejši, bi nekatere reči pridobile, druge pa izgubile na ceni. Cena in vrednost sta relativni stvari.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Iračani so recimo vredni po 100 USD za kos. Vsaj tako so ocenili Američani, ki sorodnikom "po nesreči" ubitih izplačujejo odškodnine v vrednosti 100 USD.

undefined ::

LOL, Matthai! :))

jype ::

Po moje je univerzalna vrednost cloveskega zivljenja 7 mongolskih denarnih enot (trenutno imajo samo bankovce za 10, manjsih ni). To je samo obcutek, niti ni educated guess. Ko clovek umre, takrat pa vrednost postane odvisna od teze in kvalitete mesa, se razume.

Thomas ::

Kakor hitro se morajo odreči mitu o "neskončni vrednosti človeškega življenja", se nekaterim strga in kvasijo neumnosti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Eni pa sploh ne rabijo nobenega povoda, so ze od rojstva ultra-, hiper- in kar je se takih predpon. Vrednost cloveskega zivljenja je pac zelo subjektivna rec in ne vidim kako bi lahko o tem kdorkoli razpravljal s komerkoli. Ena stvar so zavarovalnice pa premije, popolnoma druga pa custvena destabilizacija ob izgubi bliznjega. Tretja pa indiferentnost do smrti miljona ljudi, za katere itak nikoli ni nihce slisal.

Thomas, ti se pa zelo rad zapletas v konflikte, ane? Pa pomena besede 'sarkazem' tudi ne poznas prevec dobro?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Thomas ::

Še raje, kot da bi se zapletal v konflikte, bi videl pametnejše postanje. Sarkazem se mi zdi redko potrebna začimba pisanja. V tvojih pa razen sarkazma ne vidim nič.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Sem povedal, da se mi za splosni primer ne zdi pametno vrednotit cloveskega zivljenja v denarju. Nima smisla, ker ce ubijemo tebe, bos hotel veliko visjo odskodnino, kot ce ubijemo mene.

Brane2 ::

In rešitev je na dlani... >:D :D :D

Thomas ::

Potem odstopaš od sedmih Mongolia dinars?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

7 tugrikov? Porkadus, fante, rekel si, da ves kaj je sarkazem.

Brez sarkazma bi bili pogubljeni. Kako bi se pa pogovarjali s policisti, zaposlenimi v drzavni upravi in podobnimi?

BigWhale ::

Khm, dajta mir... ;) In ohranita debato na neki malo manj osebni ravni.

Thomas in Jure, namrec :)

kr1ženska ::

Glede na to, da je od odprtja tele teme minilo kar nekaj časa in je današnej dni denar nekoliko bolj v ospredju me zanima, kako sedaj gledate na denarno vrednost človeškega življenja?

Menim, da se v nekaterih primerih da človeku določiti neko denarno vrednost. Npr: če naročiš umor pomembne osebe bo gotovo stal več kot umor nekoga ki v družbi nima neke pomembne vloge; ali če vojaku plačaš da gre v boj ima njegovo življenje tudi neko tržno vrednost, kaj ne?

Kaj vi mislite?
Koliko je danes po vaši oceni vredno človeško življenje?

donfilipo ::

175,23€ v Afriki.
1.345.000 v USA
1.725.000 v EU

124,50 +obresti, ministrant, minister in tajnica kar zna nanesti, pa v Sloveniji;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

jype ::

Neprecenljivo.

Za vse ostalo je tu American Express.

Perverzno je določanje vrednosti življenj, ker je naši babici vseeno, če nekdo umori Sarkozyja, če bi pa Galuniča, bi jo pa kar pretreslo.

donfilipo ::

Ma cinika.

American Express praviš...ha?

8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

kr1ženska ::

So ljudje, ki za svojo mesečno plačo žrtvujejo svoja življenja (gasilci, gorski reševalci,..). Se pravi so oni bedaki?

Mislim da velikega priliva na American Express tle ni ;)

jype ::

donfilipo> American Express praviš...ha?

Fino je, če se lahko smrti smejiš v obraz. Pomaga v nadstresnih situacijah, kot recimo http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-...

kr1ženska> So ljudje, ki za svojo mesečno plačo žrtvujejo svoja življenja (gasilci, gorski reševalci,..). Se pravi so oni bedaki?

Tudi jaz žrtvujem lastno življenje za vaša parkirna mesta in pravite, da sem bedak. What gives?

kr1ženska ::

jype je izjavil:

donfilipo> American Express praviš...ha?

Fino je, če se lahko smrti smejiš v obraz. Pomaga v nadstresnih situacijah, kot recimo http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-...

kr1ženska> So ljudje, ki za svojo mesečno plačo žrtvujejo svoja življenja (gasilci, gorski reševalci,..). Se pravi so oni bedaki?

Tudi jaz žrtvujem lastno življenje za vaša parkirna mesta in pravite, da sem bedak. What gives?


Jype, govorimo o ceni oziroma o vrednotenju človeškega življenja, tko da je zadnji stavek mal mim. ;)
Vprašanje: Ali bi ti za denar ogožal svoja življenje, če bi s tem lahko rešil številna druga tuja življnja? (tukaj imaš možnost izbire s tem, da se zavedaš, kakšne so lahko posledice)

Ziga Dolhar ::

Joj. Kr1ženska (in jype), prosim ne o biciklih. Pretty please.
https://dolhar.si/

jype ::

kr1ženska> Ali bi ti za denar ogožal svoja življenje, če bi s tem lahko rešil številna druga tuja življnja?

Tudi brezplačno.

gzibret ::

Mislim, da nizozemci ocenjujejo vrednost živega nizozemca na 2 milijona evrov, ko se odločajo za ceno novih nasipov ali pa zapornic.
Vse je za neki dobr!

black ice ::

Poenostavljeno: v 40 letih delovne dobe ti mora ostati 4000€ mesečno pa lahko ob upokojitvi kupiš eno brhko Nizozemko. 8-)

kr1ženska ::

Gandalfar, se opravičujem, je Žiga tko fajn napisal, da sem že mogla :D

Ljudje resno. Ali je življenje enega pomembneža vredno več kot življenje enega klošarja?

Mogoče je tole mal out off topic. Men gredo kocine po konc ko slišim, kako se ljudje vneto borijo za nedovžne pse in mačke in nevem kva še vse, medtem ko gredo mimo klošarja (človeka!!) pa ga ignorirajo. Ali je življenje ene živali res vredno več kot življenje enega brezdomca?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prosim za pomoč pri priklopu gramofona

Oddelek: Zvok in slika
436799 (6515) 2x'=2
»

Kako na računalniku preveriti če ima USB3

Oddelek: Pomoč in nasveti
344818 (4251) guererro

Kaj bi vi storili če bi vas partner varal? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17527924 (23392) Gandalfar
»

Za koga imate avto? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10613996 (11392) Pithlit
»

Nevrjetne sex lutke! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14133585 (28718) jype

Več podobnih tem