Forum » Omrežja in internet » Nenavadni problem z internetno povezavo doma
Nenavadni problem z internetno povezavo doma

BCSman ::
Imam: A1 kombi paket tv+net+tel preko telekomove GPON optike. 500/100
Klasičen A1 beli Router ZyXel DX3101B1.
Že pred par meseci en stacionarni pc se ni več povezal žično na internet, povezava z routerjem bila, a interneta ne. Nisem posvečal pozornosti, vtaknil usb wifi stick noter in preko wifija bil povezan.
Pogosto preko telefonov je internet prenehal delovat, pač nalagalo stran, wifi povezava pa normalna.
En teden nazaj: glavni najnovejši laptop, win11, vse updejtano, naenkrat preko wifija internet ne deluje več. Povezano na wifi omrežje je, a piše "ni interneta".
Klical sem na A1, kjer so se po raznih resetih odločili za menjavo zyxela. A problem ostaja identični. Z njihove strani so rekli da je vse OK.
Nenavadna stvar:
Ko resetiram zyXela, žično internet na stacionarcu začne delovati, do reseta Windowsa!
Wifi na laptopu začne delovati a le do reseta windowsa!
In takrat ko internet preneha delovati tudi dostopa do zyxelovega 192.168.1.254 nimam.
Poskusil sem vse možne netsh ipconfig resete pa te zadeve in ni efekta.
Če poskusim laptop povezat žično (z dockstationom, ker sam lan porta nima) internet tudi ne deluje. Ravno zato se je menjalo zyxela ker smo mislili da so skurjeni porti. Poskusil sem seveda različne porte z različnimi lan kabli.
Preko telefonov internet povečini deluje, a ne vedno, ravno danes zjutraj nalagalo v prazno strani, pa včeraj na drugem telefonu..
Na zyxelovi strani je DHCP vklopljen.
TV je vedno delovala in še vedno deluje popolnoma brezhibno, problemi so samo z internetom, torej da ponovim, tako s žično povezavo kot brezžično.
Kakšni nasveti kaj narediti, ker so živci že kar zakuhani?
Klasičen A1 beli Router ZyXel DX3101B1.
Že pred par meseci en stacionarni pc se ni več povezal žično na internet, povezava z routerjem bila, a interneta ne. Nisem posvečal pozornosti, vtaknil usb wifi stick noter in preko wifija bil povezan.
Pogosto preko telefonov je internet prenehal delovat, pač nalagalo stran, wifi povezava pa normalna.
En teden nazaj: glavni najnovejši laptop, win11, vse updejtano, naenkrat preko wifija internet ne deluje več. Povezano na wifi omrežje je, a piše "ni interneta".
Klical sem na A1, kjer so se po raznih resetih odločili za menjavo zyxela. A problem ostaja identični. Z njihove strani so rekli da je vse OK.
Nenavadna stvar:
Ko resetiram zyXela, žično internet na stacionarcu začne delovati, do reseta Windowsa!
Wifi na laptopu začne delovati a le do reseta windowsa!
In takrat ko internet preneha delovati tudi dostopa do zyxelovega 192.168.1.254 nimam.
Poskusil sem vse možne netsh ipconfig resete pa te zadeve in ni efekta.
Če poskusim laptop povezat žično (z dockstationom, ker sam lan porta nima) internet tudi ne deluje. Ravno zato se je menjalo zyxela ker smo mislili da so skurjeni porti. Poskusil sem seveda različne porte z različnimi lan kabli.
Preko telefonov internet povečini deluje, a ne vedno, ravno danes zjutraj nalagalo v prazno strani, pa včeraj na drugem telefonu..
Na zyxelovi strani je DHCP vklopljen.
TV je vedno delovala in še vedno deluje popolnoma brezhibno, problemi so samo z internetom, torej da ponovim, tako s žično povezavo kot brezžično.
Kakšni nasveti kaj narediti, ker so živci že kar zakuhani?
- spremenilo: BCSman ()

Izgleda da sem odkril problem!
V garaži imam wifi extender ki je očitno povzročal komplet zbrko v omrežju, da niti žično povezanim napravam internet ni deloval, zaenkrat sedaj vse štima ko sem ga odklopil. A so kake fore da če ohraniš isto ime omrežja pri extenderju je treba izklopit dhcp v kakih nastavitvah? Je priporočljivo imet drugo ime omrežja?
V garaži imam wifi extender ki je očitno povzročal komplet zbrko v omrežju, da niti žično povezanim napravam internet ni deloval, zaenkrat sedaj vse štima ko sem ga odklopil. A so kake fore da če ohraniš isto ime omrežja pri extenderju je treba izklopit dhcp v kakih nastavitvah? Je priporočljivo imet drugo ime omrežja?

strikeout ::
jaz imam tako: zyxel na 192.xxx.2.xxx, nanj pa vezan tplink na 192.xxx.1.xxx, ker se drugače tepeta med sabo pa nič ne dela.
torej imam dve ločeni domači omrežji.
torej imam dve ločeni domači omrežji.

joez7 ::
Izgleda da sem odkril problem!
Extender mora bit v AP modu, dhcp mora vozit primarni routar, pa je mir.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

starfotr ::
Extender vrzi v smeti in kupi mesh sistem. To so navadne smeti. Tudi v primeru, da so prav nastavljene.

No pol pa povej iz izkušenj, kateri mesh ti dela.
Največ problemov je z mesh, najmanj pa z master routerju in APji.
Od TP linka noben stabilno v mesh (tut tazadni Ax55 pro), še posebej če daš kabel vmes, je konec.
Zato sem mu tudi svetoval, da prestavi extender v AP mode.
Največ problemov je z mesh, najmanj pa z master routerju in APji.
Od TP linka noben stabilno v mesh (tut tazadni Ax55 pro), še posebej če daš kabel vmes, je konec.
Zato sem mu tudi svetoval, da prestavi extender v AP mode.

starfotr ::
Vsi consumer meshi s katerimi sem imel opravka delajo. To so tplink deco, fritz. So pa vsi med sabo povezani s kablom.

No del to med nas. Kateri model?

feryz ::
Dokler sem imel Tp-linke v bajti, sem imel stalne probleme. Zyxel tudi. Resetiranje na dnevni bazi, ker so povezave padale ali bile nagravžno nizke.
Zdaj imam D-linke in vse dela kot ura.
Zdaj imam D-linke in vse dela kot ura.

Vanquish ::
jaz imam Deco X50 - 3 so povezani preko kabla 1 je pa povezan preko wifi, dela v nulo.
so pa natavljeni na AP, modem je v bridge in mikrotik gateway/fw
so pa natavljeni na AP, modem je v bridge in mikrotik gateway/fw
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Vanquish ()

kixs ::
Imam nek Zyxel od A1... ko rebootam PC, traja 2-3 minute da vzpostavi link. Preko kabla. Enako je preko WiFi-ja. Res imam tudi en extender, ga bom za foro izklopil.

Ampak za vklopit AP mora bit extender zicno povezan z routerjem..vrtat skozi fasado luknjo in vlecit kabel se naprej pod nadstreskom do stebra, zaradi ene ip kamere, ne vem..pol bi raj kar kabel direkt v kamero povezal.
Drugace v nastavitvah extenderja sta se dve nastavitvi:
-Lan settings: 1. obtain automatically 2. Use the following:
-DHCP setting: auto/on/off
Lan settings je na avtomatsko, dhcp je na auto.
Drugace v nastavitvah extenderja sta se dve nastavitvi:
-Lan settings: 1. obtain automatically 2. Use the following:
-DHCP setting: auto/on/off
Lan settings je na avtomatsko, dhcp je na auto.

Bi nam zaupal, kateri extender maš? Model?
Jaz uporabljam RE200 (Tplink), se da nastavit tudi kot lan kartica (napravo priklopiš na RE200 - naprej pa deluje preko Wifi), ko enkrat nastaviš pozabiš. Uporabljam tam, kjer ni možno vlećt kabla.
Jaz uporabljam RE200 (Tplink), se da nastavit tudi kot lan kartica (napravo priklopiš na RE200 - naprej pa deluje preko Wifi), ko enkrat nastaviš pozabiš. Uporabljam tam, kjer ni možno vlećt kabla.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()

Tplink TL-WA860RE
in
Tplink TL-WA850RE (trenutno izklopljen ker je dokazano delal probleme v omrezju)
in
Tplink TL-WA850RE (trenutno izklopljen ker je dokazano delal probleme v omrezju)

HW? FW? https://www.tp-link.com/us/support/down...
včasih je treba updejtat FW - pazi na HW verzijo. (sam mam sam izkušnje le z RE200 v3,4,5)
Moji RE200 se razumejo samo z TP-linkom, sem probal drug routar (Asus) pa ne dela kot extender (oz v mojem primeru, kot Lan kartica) - dela pa kot AP - brez problema.
https://emulator.tp-link.com/RE850_Emul...
sodeč po temle - če ga daš v AP mode (se pravi do njega kabel) si zmagal, do kamere pa Wi-fi.
včasih je treba updejtat FW - pazi na HW verzijo. (sam mam sam izkušnje le z RE200 v3,4,5)
Moji RE200 se razumejo samo z TP-linkom, sem probal drug routar (Asus) pa ne dela kot extender (oz v mojem primeru, kot Lan kartica) - dela pa kot AP - brez problema.
https://emulator.tp-link.com/RE850_Emul...
sodeč po temle - če ga daš v AP mode (se pravi do njega kabel) si zmagal, do kamere pa Wi-fi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()

Ales ::
@BCSman
DHCP na extenderjih daj eksplicitno na OFF.
Razen če res veš kaj in s kakim namenom delaš, ne želiš imeti več kot en DHCP strežnik na omrežju. Kot kaže DHCP "auto" nastavitev na tvojem TP-Link TL-WA850RE dela štalo.
DHCP na extenderjih daj eksplicitno na OFF.
Razen če res veš kaj in s kakim namenom delaš, ne želiš imeti več kot en DHCP strežnik na omrežju. Kot kaže DHCP "auto" nastavitev na tvojem TP-Link TL-WA850RE dela štalo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ales ()

Sem dal pri obeh extenderjih dhcp na off, pa se ssid povsod drugacen, kar mi je v bistvu se boljse da locim kam je kaj povezano, zaenkrat deluje vse brez tezav.

Bom za test se obema extenderjema dal fiksen ip, sem v nastavitvah enega extenderja namesto "assign ip automatically", oznacil "use the following" in ze vnesen je bil v konkretnem primeru 192.168.1.86, gateway 192.168.1.254. Zdaj me pa zanima, a moram tudi na zyxelu kje to vnesit? Zaenkrat deluje ok, ampak predvidevam da naprimer po kakem resetu zyxela ta ne bo vedel da mora extenderju dat ip .86?

Zakaj pa želiš extenderjema določiti vedno isti IP, kaj testiraš?
Če to želiš, imaš dve opciji:
1) določiš jima fiksen IP na istem subnetu vendar zunaj DHCP ranga, kot je določen na Zyxelu (v tem primeru ti ni potrebno ničesar več nastavljati, le pazi, da nobeni drugi napravi ne boš ročno dodelil isti IP)
2) na Zyxelu določiš, da jima DHCP vedno dodeli isti IP (v tem primeru moraš na extenderjih ponovno nastaviti "assign IP automatically".
1) določiš jima fiksen IP na istem subnetu vendar zunaj DHCP ranga, kot je določen na Zyxelu (v tem primeru ti ni potrebno ničesar več nastavljati, le pazi, da nobeni drugi napravi ne boš ročno dodelil isti IP)
2) na Zyxelu določiš, da jima DHCP vedno dodeli isti IP (v tem primeru moraš na extenderjih ponovno nastaviti "assign IP automatically".

Na obeh extenderjih sem dal dhcp na off, na enem extenderju določil fiksen IP, ki ga je samo ponudilo. Zaenkrat še dela brez težav, kar pa ne pomeni da ne bo spet prišlo do kakih problemov. Naslednja stvar je da bom do enega izmed extenderjev potegnil utp kabel in ga nastavil kot AP, če bodo še problemi.

Na obeh extenderjih sem dal dhcp na off, na enem extenderju določil fiksen IP, ki ga je samo ponudilo.
Poskusi razumeti, kaj delaš, ne izbiraj stvari na pamet oz. kar na slepo tisto, kar ti vmesnik ponudi. Ne veš, zakaj ti ga je ponudilo - lahko da zgolj zato, ker je to bil zadnji IP, ki mu ga je dodelil DHCP. V tem primeru imaš narobe nastavljeno.
Zdaj zgolj slučajno še dela, ker še ni prišlo do situacije, da bi dve napravi imeli isti IP. Ampak slej ko prej bo.
Enostavno preveri v nastavitvah rotuerja, kateri nabor IP-jev je rezerviran za DHCP in se prepričaj, da ta IP ni iz tega nabora.
Fiksni IP mora biti zunaj območja, ki ga uporablja DHCP na tvojem routerju.
Če ti ni jasno, kaj razlagam, vprašaj.
Edit: ni mi sploh jasno, zakaj si šel nastavljat fiksne IP-je na extenderje?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ales ()

Ja sej vem, da s tistim fiksnim ip-jem nisem nič naredil in da bodo sčasoma spet problemi. Ampak potem moram vklopit dhcp na extenderju, če mu dam ip izven routerjeva ranga?
Fiksne ip-je sem šel nastavljat, ker je to edina stvar poleg dhcp, ki jo lahko nastavljaš v nastavitvah extenderja, samo eksperiment.
Fiksne ip-je sem šel nastavljat, ker je to edina stvar poleg dhcp, ki jo lahko nastavljaš v nastavitvah extenderja, samo eksperiment.

Ja sej vem, da s tistim fiksnim ip-jem nisem nič naredil in da bodo sčasoma spet problemi. Ampak potem moram vklopit dhcp na extenderju, če mu dam ip izven routerjeva ranga?
Ne, na extenderju ne vklapljaj DHCP.
Ne dodeljuj mu fiksen IP izven routerjevega ranga, temveč izven ranga DHCP strežnika na rotuerju. To sta dve različni stvari.
Na extenderju imaš dve relevantni nastavitvi:
1) "obtain IP automatically", ta v ozadju vklopi DHCP *klient*, ki zahteva IP od DHCP strežnika, ki je na tvojem routerju
2) "DHCP on" pa vklopi še en DHCP strežnik, česar nočeš, ker ti naredi zmedo na omrežju. Tega ne vklapljaj. Na tvojem omrežju naj bo le en DHCP strežnik, ta na routerju.
Torej: če želiš extenderju na varen način ročno dodeliti fiksen IP, potem prvo na routerju poglej DHCP nastavitve:
primer: tvoj router ima lasten IP 192.168.1.1, DHCP strežnik na routerju pa priklopljenim napravam dodeljuje IP-je iz ranga od 192.168.1.100 do 192.168.1.254.
V tem premeru lahko extenderju ročno nastaviš fiksen IP med 192.168.1.2 in 192.168.1.99. IP mora torej biti iz pravega subneta in hkrati zunaj DHCP ranga. Pa seveda pazi, da nisi že kaki drugi napravi ročno dodelil isti IP.
Na tvojem mestu ne bi počel tega. Na extenderjih nastavi "obtain IP automatically" in DHCP strežnik na njih obvezno izklopi, pa bo vse prav delalo.

bm1973 ::

Fiksni IP mora biti zunaj območja, ki ga uporablja DHCP na tvojem routerju.
To sploh ni res...
Za ta IP dodaš DHCP rezervacijo na DHCP server.
Ne razlagaj stvari, ki jih ne razumeš.
A si nepismen?
Zakaj pa želiš extenderjema določiti vedno isti IP, kaj testiraš?
Invictus, nivo tvojih prispevkov na forumu je milo rečeno katastrofalen. Nov profil nič ne pomaga, če je za njim isti star bedak.

Sem speljal utp kabel v vrhnji štuk, iz predala potegnil tplink TL-WR841N, ga nastavil v access mode in vtaknil utp v tplinkov wan port in zadeva špila. Bolj iz radovednosti me zanima kako naj zdaj dostopam do tplinkove nastavitvene strani, saj tplinkwifi.net oz. 192.168.0.1 ne odpre nič. Deluje pač samo zyxslov naslov.

mihagr ::
ja saj to je prav. Glavni router oziroma DHCP strežnik v njemu, mora dodeliti ip naslove za vse naprave, ki so priključene na njega - žično ali brezžično. IP naslovi so v rangu, ki je nastavljen za DHCP strežnik, v tem območju so lahko nekateri naslovi rezervirani (fiksni) za kakšne posebne naprave -Tiskalnik, podatkovni strežnik-NAS, avdio, video naprave, lahko tudi
Wifi podaljševalniki dosega. Ostale naprave - računalniki, tablice telefoni, kamere, itd. Pa dobijo IP naslove avtomatsko od DHCP strežnika v routerju, zato MORA BITI V OMREŽJU SAMO EN DHCP STREŽNIK. Lahko jih je več, če veš kaj delaš.
Tvoji tplinki torej ne smejo imeti vključenih svojih dhcp strežnikov, lahko pa imajo vljučeno funkcijo za avtomatsko pridobitev ip naslova ! Dobili bojo od routerja, oziroma dhcp strežnika.
Lahko jim pa določiš svoj ip naslov v izbranem območju, dhcp strežnik pa zna poskrbeti tudi za NE dodeljevanje teh nslovov drugim napravam.
Ko pa stvari delujejo pa do posamezne naprave - tiskalnik, podaljševalnik lahko dostopaš preko browser-ja tako, da vpišeš veljavn ip naslov, zveš pa ga lahko tako, da pogledaš v router za prključene, aktivne naprave, ali z ip scannerjem -programom, ki ti pokaže vse naprave v tvojem omrežju.
Lp
Wifi podaljševalniki dosega. Ostale naprave - računalniki, tablice telefoni, kamere, itd. Pa dobijo IP naslove avtomatsko od DHCP strežnika v routerju, zato MORA BITI V OMREŽJU SAMO EN DHCP STREŽNIK. Lahko jih je več, če veš kaj delaš.
Tvoji tplinki torej ne smejo imeti vključenih svojih dhcp strežnikov, lahko pa imajo vljučeno funkcijo za avtomatsko pridobitev ip naslova ! Dobili bojo od routerja, oziroma dhcp strežnika.
Lahko jim pa določiš svoj ip naslov v izbranem območju, dhcp strežnik pa zna poskrbeti tudi za NE dodeljevanje teh nslovov drugim napravam.
Ko pa stvari delujejo pa do posamezne naprave - tiskalnik, podaljševalnik lahko dostopaš preko browser-ja tako, da vpišeš veljavn ip naslov, zveš pa ga lahko tako, da pogledaš v router za prključene, aktivne naprave, ali z ip scannerjem -programom, ki ti pokaže vse naprave v tvojem omrežju.
Lp

Kul tnx, kaka je pa razlika ali utp, ki poteka iz zyxla, vtakneš v lan port na tplinkovem access pointu, namesto v wan? Namreč tudi v lan portu je internet deloval.
Btw, trenutno sicer uporabljam pravi tplink router, kjer je aktiviran access point in ne ojačevalnikov.
Btw, trenutno sicer uporabljam pravi tplink router, kjer je aktiviran access point in ne ojačevalnikov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BCSman ()

c23po ::
Hojnikb, zanima me kje je problem z dvojnim NAT-om za navadnega uporabnika?
Računalniki nimajo spominov.

bm1973 ::
Hojnikb, zanima me kje je problem z dvojnim NAT-om za navadnega uporabnika?
Ni isti IP range, naprave se ne vidijo med seboj, dodatni routing v omrežju (nepotreben)...
Mogoče današnji el cheapo routerji znajo že sami to rešit, včasih niso...
Zato pač priklopiš na LAN port, in izklopiš večino storitev na tistem routerčku.

Vesoljc ::
Bolj iz radovednosti me zanima kako naj zdaj dostopam do tplinkove nastavitvene strani, saj tplinkwifi.net oz. 192.168.0.1 ne odpre nič. Deluje pač samo zyxslov naslov.
njegov ip rabis, verjetno mu ga je dhcp dolocil. osebno mi je najlazje ce jim dolocim fiksni ip (recimo rezervacija prek maca)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Vanquish ::

En model je na tplinkovem forumu napisal:
If you changed the operation mode to access point on the web UI, the WAN port should be connected to the main router by wired cable;
While if you set it up as the AP manually ( turn off DHCP server, change LAN IP), you need connect one of the LAN port to the main router.
With WAN port used, the data will be handled by the CPU, that makes some features still alive even though the router works in AP mode, like smart DHCP.
While with LAN port used, no CPU involved in. No corresponding features available either.
Jaz sem preko UI označil access point, nisem sam nastavljal.
If you changed the operation mode to access point on the web UI, the WAN port should be connected to the main router by wired cable;
While if you set it up as the AP manually ( turn off DHCP server, change LAN IP), you need connect one of the LAN port to the main router.
With WAN port used, the data will be handled by the CPU, that makes some features still alive even though the router works in AP mode, like smart DHCP.
While with LAN port used, no CPU involved in. No corresponding features available either.
Jaz sem preko UI označil access point, nisem sam nastavljal.

c23po ::
Kakšna razlika je med "preko UI" in "manualno"?
Enostavno in trotlziher je: če je naprava AP, potem je pametno izklopiti DHCP, na omrežje se priklopiti preko LAN porta.
Marsikatera naprava zna v AP načinu WAN port izenačiti z LAN.
Enostavno in trotlziher je: na WAN port te naprave vklopiš prenosnik in pingaš v LAN. Če dela, OK, če ne pač ne.
Enostavno in trotlziher je: če je naprava AP, potem je pametno izklopiti DHCP, na omrežje se priklopiti preko LAN porta.
Marsikatera naprava zna v AP načinu WAN port izenačiti z LAN.
Enostavno in trotlziher je: na WAN port te naprave vklopiš prenosnik in pingaš v LAN. Če dela, OK, če ne pač ne.
Računalniki nimajo spominov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c23po ()

arden2222 ::
Uf, kar dolga debata o internetu doma! Upam,free online games da je BCSman na koncu rešil težavo. Sicer pa, a ma kdo še kakšne nasvete za podobne probleme?
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Ales ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave (strani: 1 2 3 4 … 34 35 36 37 )Oddelek: Omrežja in internet | 590545 (4072) | viktor_007 |
» | Računalnik in router se "ne marata"Oddelek: Pomoč in nasveti | 1542 (622) | dr.Akula |
» | Čudna težava na WiFiOddelek: Omrežja in internet | 3284 (1273) | anlju |
» | domače omrežjeOddelek: Omrežja in internet | 987 (581) | Grozd |
» | Postavitev mreže z dvema routerjemaOddelek: Omrežja in internet | 4092 (3566) | NeMeTko |