» »

Računalnik in router se "ne marata"

Računalnik in router se "ne marata"

dr.Akula ::

Živjo vsi. Prosim vas za malo pomoči, kakšen namig kaj še probat, ker jaz ne vem več kaj bi še lahko bilo, hkrati bi pa zelo rad odkril vzrok, ker me po eni strani mori in po drugi matra firbec.

Nisem se mogel spomnit boljšega naslova teme, ker dejansko res izgleda kot da je tako, čeprav vem da ni :)
Situacija je taka: Router (Asus TUF AX5400) na podstrešju, stacionarni računalnik v nadstropju nižje (ena mATX kišta, modela plate se zdajle ne spomnim, lahko preverim jutri), povezana z ethernet kablom. Kabel sem priklopil na tester, zazna vseh 8 "pinov" na obeh straneh.
Problem je da računalnik, ko je kakorkoli (wired ali wireless) povezan na ta router, izgublja povezavo. To sem razmišljal kako naj opišem, ne vem če bom znal točno... V bistvu včasih se poveže in je net dostopen, recimo če restartam router. Potem nekaj minut dela in nato zgubi (spodaj pri omrežju piše ali "identifying network" ali pa je normalna ikona za povezavo s kablom (tale), ampak internet ni dostopen.

Kaj sem probal do sedaj: na routerju je že bil zadnji firmware. Poskusil sem naložiti zadnji Merlin firmware, ki je bil na voljo za ta router, je enako. Potem sem ga probal downgradat na čisto prvega, ki je na voljo na Asusovi uradni strani (nekje iz 2022). Po vsaki naložitvi sem naredil še factory reset.
Na računalniku sem naložil zadnjo verzijo BIOS-a, ki je na voljo. Nič od tega ni pomagalo.

Začel sem sumiti, da je mogoče kaj narobe z mrežno na matični, zato sem vzel svoj USB Wireless adapter in ga vštekal v računalnik. Če sem se probal z njim povezati na router, enaki simptomi. Ful dolgo povezovanje in na koncu se ni povezalo.
Potem sem se pa probal povezati na Wifi extender (en poceni TP-link), ki dobiva internet od routerja, se je pa povezalo v šusu in stabilno delalo.

Če se kdo še spomni kaj bi lahko bilo oz. kaj še probat, prosim na dan z besedo. Mogoče sem že toliko preveč "notri", da sem spregledal kakšno preprosto rešitev ali stvar, ki bi jo še lahko poskusil.
ni podatka

Han ::

Naletel na redko nekompatibilnost. Menjaj router.

Testiraš lahko še s CAT.6 PATCH kablom in drugim računalnikom.

Še to no: ostale naprave, ki se povezujejo na ta router so vse wireless (telefoni, tv). S temi ni problema.
Je pa ena zanimiva stvar, če grem na router admin strani na Client list (tako približno zgleda)... V šestem stolpcu, pod Interface, so ikone s čim je naprava povezana. Pri meni to nič ne štima. Tudi za naprave, ki normalno delujejo. Lahko je telefon, pa bo tam zraven ikona za ethernet.
Mogoče ni relevanto, samo napišem vseeno.

@Han - mogoče res, vendar bi vseeno rad videl če ima kdo še kakšen predlog :) Tvojega probam jutri, pa sporočim kako je.
ni podatka

sbawe64 ::

Bootaj v nek live linux distro in se poveži preko kupljenega lan kabla na router (prestavi stacionarni računalnik iz nadstropju nižje k asusu).
In če temu stacionarcu določiš fiksen lan ip (izven dhcp poola) ?

Ko si naredil factory reset asusa, si potem kaj posebej spreminjal ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

bozicek ::

Stari windowsi ali na novo naloženi
Če stari je lahko problem v določanju ip

Poguglaj ker sedaj ne vem iz glave ampak
odstrani antivirus
ipconfig/release
ipconfig/renew
flushdns
Darila letos samo za poredne

Scorpy84 ::

Ce imas kaksen switch na voljo ga daj vmes. Se preden to storis, na racunalniku vnesi ročno ip naslov, naj ne zahteva avtomatsko.

@sbawe64 To bi se dalo narediti, bom probal. Spreminjal nisem nič takega, po factory resetu - izklopil sem 5ghz wifi in printerju določil statičen IP. Probal sem tudi nastaviti fiksen IP za komp, vendar pa se nisem spomnil da bi dal takega, ki je izven pool-a. To bom tudi probal.

@bozicek Win 10 je, naložitev stara kakšne 3 leta. Antivirus je bil Avast, sem ga dal stran, pa ni pomagalo. Probam danes še cmd komande.

@Scorpy84 Imam en switch, preizkusim, če vse ostalo zataji.

Mi lahko še en prosim pomaga pri IPv4 konfiguraciji na Windows, tu nikoli nisem zares prepričan da naredim prav.

V IP address vnesem želeni statični IP (ki bo tokrat izven DHCP pool-a - bom prej skrčil pool v router nastavitvah).
Subnet mask je enak kot na sliki.
Default gateway pa je IP naslov od routerja.

DNS vrstici lahko pustim prazno in bo uporabljen DNS od operaterja, imam prav?

V router nastavitvah potem določim statičen IP za računalnik, kjer vpišem MAC naslov in tisti IP, ki sem ga vpisal v prvo vrstico, je tako ok? Samo hočem bit prepričan da je tako pravilno.

Hvala za vse odgovore! Probam popoldne in zvečer povem, če je kaj od tega pomagalo.
ni podatka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dr.Akula ()

Scorpy84 ::

Samo na racunalniku vpisi ip, v router ne rabis, default gateway pustis prazno.

MIHAc27 ::

Jaz bi dns vseeno vnesel. prvi od ponudnika, drugi googlov 8.8.8.8
Če tudi z fiksnim IP ne pomaga, probaj mrežno kartico limitirat iz 1G na 100Mb, če to kaj spremeni. Greš v upravitelja naprav, desni klik na mrežno kartico, dodatno, Speed& duplex

Eduardo ::

Najprej nastavi IP range na routerju, potem pa lahko določaš IPje posameznih naprav.

Če dela z extenderjem zna biti, da imaš dva problema in ne enega. Morda imaš slab kabel in slab signal. V hišah je pogosto tako, da je že preveč za zanesljivost, če je v drugi sobi.

Potem poglej za Wifi, če ti kaj smeti kanal. Menda lahko naložiš na telefon app in pogledaš kaj ni obremenjeno.

GizmoX ::

dr.Akula je izjavil:

Probal sem tudi nastaviti fiksen IP za komp, vendar pa se nisem spomnil da bi dal takega, ki je izven pool-a. To bom tudi probal.
Tudi jaz bi rekel, da najverjetneje prihaja do konflikta IP-jev (isti IP dobita 2 napravi).

Pogosti primeri, na katere sem naletel:
IP kamera ima serijsko statični IP, ki je v DHCP poolu - če router dodeli ta IP tvojemu računalniku, so težave
Računalnik ima nastavljen statični IP, ki je v DHCP poolu - če router dodeli ta IP neki drugi napravi, so spet težave

Rešitev:
Na ROUTERJU nastavi, da računalnik dobi statični IP - izven DHCP poola. Tako bo router vedel, kaj počne.
Dodatno lahko tudi na računalniku nastaviš statični IP, čeprav po mojih izkušnjah ni potrebno.
udirač => uni. dipl. inž. rač.

Klemen86 ::

V večini primerov, če žična povezava ne deluje stabilno, je kriv kabel (tudi, če tester kaže, da je kabel ok). Poglej hitrost povezave na računalniku, ko povezava deluje (bi moralo biti 1000 mbit/s) in takrat, ko se začnejo problemi. Poglej tudi DHCP loge na routerju, če se računalnik zaradi slabega kabla stalno priklaplja in odklaplja z omrežja. Poskusi z drugim kablom povezati router in računalnik. Ne spreminjaj na statični IP računalnika (to smo delali pred 20 leti), prav tako sem prepričan, da to ni problem.

Sem prebral vase odgovore, hvala vsem.

S tem kar sem danes probal, se krog krivcev pomojem da skrci samo se na router.

Najprej sem iz usbja probal Ubuntu Live - kabel sem imel vklopljen, ko je prislo na namizje, je bila povezava ze vzpostavljena, delalo s polno hitrostjo na speedtestu. Nisem bil sicer dolgo notri, par minut, ampak ze to je cisto drugi svet kot je na Windows, kjer ne ve kaj bi.

Potem sem kabel vkljucil v svoj laptop (Win11), isto se ne poveze. Tudi z wireless ista pesem kot na stacionarnem z Windowsi.

Potem sem v stacionarni komp vtaknil prazen SSD in gor nalozil Win11. Ko sem prisel v "welcome screen" (ethernet kabel je bil vklopljen) je samo pisalo da ne zazna omrezja, potem te pa tako ne spusti naprej. Tam sem potem prekinil.

Na koncu sem nazaj priklopil prvotni SSD, bootal v Windows in kabel preklopil direkt v modem port za internet (tam kjer je sicer kabel, ki gre v routerjev wan port). Po parih sekundah je prepoznalo omrezje, se povezalo bp in speedtest je bil brezhiben. S tem da sem istocasno imel vklopljen se wireless dongle, ki je bil povezan na extender in je (tako kot mora) overridalo wireless s kabelsko povezavo.
V kablu potemtakem ni problem.

S tem bi jaz rekel da je problem lahko samo se v routerju. Ze kaksni 2 uri pregledujem po nastavitvah kaj bi se lahko bilo...

Aja se to; preden sem danes zacel, sem nazaj posodobil router na zadnji firmware in potem naredil reset, tako da sem kaksne 10 sekund drzal pritisnjen gumb za reset odzadaj - toliko da so lucke pomeziknile.

EDIT: V routerju ali na kompu danes nisem delal nobenih custom nastavitev, ala staticni IP-ji.
ni podatka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dr.Akula ()

sbawe64 ::

Lan kabel iz nadstropja spodaj do routerja imaš zanič, kable ali kontakti.
Je zvezano po standardu ?
https://networkengineering.stackexchang...

Kar sem predlagal nisi testiral.
poveži preko kupljenega lan kabla na router (prestavi stacionarni računalnik iz nadstropju nižje k asusu).

Praviš, da imaš tudi prenosnik, tako da ne bo problema.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Bom probal, hvala.
ni podatka

Evo, povezal od internet porta na modemu do routerja in od routerja do prenosnika z dvema novima kabloma. To pot je delalo, tako da zgleda je res nekaj na kablih. Jutri nabavim nove Cat6 in speljem po poti prejšnjega kabla.
Se vnaprej opravičujem, če se bo izkazalo da je to rešitev, mogoče sem res preveč zaupanja polagal v tester.
ni podatka

MrStein ::

Hmm, kaki pa so bili stari kabli? Kje si jih kupil?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Ja, zaenkrat zgleda da je bil kriv star kabel. Hvala še enkrat posebej sbawe64, da si me malo "zdramil" - mislim na način, kjer se tako zakoplješ v mislih v neko teorijo, da se na koncu v njej izgubiš... ko ne vidiš več gozda zaradi dreves.
Zgleda da je bil en čuden intermitent fault, kjer je občasno še delovalo in ravno ob pravih trenutkih, da sem dobil napačno predstavo.
Hvala tudi vsem ostalim seveda.

MrStein - ni bilo pri meni, nisem pa spraševal. Na kablu ni bilo nobenih napisov, je pa zgledal kar zmahan - zato sem tudi najprej posumil kabel, ampak me je potem tester zavedel in sem šel v drugo smer. Kaj češ, šola za naprej :)
ni podatka

srus ::

dr.Akula je izjavil:

Ja, zaenkrat zgleda da je bil kriv star kabel. Hvala še enkrat posebej sbawe64, da si me malo "zdramil" - mislim na način, kjer se tako zakoplješ v mislih v neko teorijo, da se na koncu v njej izgubiš... ko ne vidiš več gozda zaradi dreves.
Zgleda da je bil en čuden intermitent fault, kjer je občasno še delovalo in ravno ob pravih trenutkih, da sem dobil napačno predstavo.
Hvala tudi vsem ostalim seveda.

MrStein - ni bilo pri meni, nisem pa spraševal. Na kablu ni bilo nobenih napisov, je pa zgledal kar zmahan - zato sem tudi najprej posumil kabel, ampak me je potem tester zavedel in sem šel v drugo smer. Kaj češ, šola za naprej :)

V OP si napisal, da se težave pojavljajo tudi, ko je računalnik priklopljen na ruter preko brezžičnega omrežja. To mi nekako ne gre skupaj z slabim kablom.

@srus Sem hotel še malo počakati, preden naredim update, da vidim kako bo.
Ja res je, ni bil kabel. Delalo je do naslednjega dneva, potem pa spet začelo ven metat. Zdaj je naštimano tako, da od modema gre kabel v switch in potem od switcha en v router in drugi do problematičnega računalnika. Upam da bo to končna rešitev.
ni podatka

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Čudna težava na WiFi

Oddelek: Omrežja in internet
352914 (903) anlju
»

Povezava Routerja na Innbox od T2

Oddelek: Omrežja in internet
304655 (4291) mzakelj