» »

Keto dieta

Keto dieta

«
1
2 3

Sky05 ::

Po kar nekaj prebranih knjigah sem se odločil za keto način prehranjevanja. Sicer se kruhu in ostalim enostavnim OH že tako kar se da izogibam. Kar se tiče prav keto sem pa začetnik in bi prosil tiste ki se prehranjujete na ta način, če podelite kakšne simple ideje za obroke.

Hvala!

Kayzon ::

Izkljucno namenjena dieta diabetikom in ljudem ki imajo res veliko odvecne teze. In tudi ni nacin prehranjevanja za na dolgi rok.

ZveeZ ::

Kayzon je izjavil:

Izkljucno namenjena dieta diabetikom in ljudem ki imajo res veliko odvecne teze. In tudi ni nacin prehranjevanja za na dolgi rok.

Vejica ker?

2532423 ::

Kayzon je izjavil:

V zdravstenem smislu je bila ta dieta predpisana prvo otrokom s hudo epilepsijo btw.

Ketogenic diet - Epilepsy in children

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 2532423 ()

pegasus ::

Sky05 je izjavil:

simple ideje za obroke.
Putr in jajca, v poljubni količini. S tem začneš. Absolutno nobenega škroba ali cukra. Receptov najdeš online kolikor hočeš, en random pick recimo je https://www.lchflove.si/lchf-recepti/

Ta način prehrane mi je fajn, ker dejansko lahko sediš cel dan in migaš samo s prsti, pa ne boš pridobival na telesni teži. Sam sicer kombiniram z intermittent fatsing, tako da imam samo en obrok na dan okrog 2000kcal. Sicer pa prisluhni svojemu telesu in pogruntaj, kaj konkretno ustreza tebi.

HotBurek ::

Kdaj pa imaš ta en sam obrok v dnevu? Ker lačen it spat, pa tudi ni gre. :))
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

mitosan ::

Tudi jaz se poslužujem te diete od začetka letošnjega leta, dol je šlo že 11 kg. Kombiniram z intermittent fasting. Ima res ogromno dobrih učinkov, saj postaneš fat adapted in nimaš več lakote, energije pa ogromno. Imaš pa keto flu vsaj en teden od kar začneš, prve tri dni imaš hude cravinge po hidratih. Sam jem zdaj veliko bolj zdravo, sploho zelenjavo, tudi ogromno vlaknin, kar je ravno izgovor da jih dobiš pri hidratih.

Primer dneva:
prvi obrok: piščančja prsa ali goveji steak, brokoli, cvetača, cheddar sir, low carb tortilla( dm -4g oh), avokado
drugi obrok: domača klobasa, jajce, kislo zelje, gorčica
tretji obrok: polnomastni grški jogurt zmešan s kefirjem, chia semena, lanena semena, konopljina semena, ter za okus 20 g ali jagod, malin itd. ("berries" imajo res malo oh), laktozni sladkor od jogurta in kefirja naj ne bi bil toliko hud.

Sam že toliko kombiniram, sploh če lahko vzameš bolj mastne kose mesa, še toliko bolje.

To vse skupaj je cca 35g hidratov, kar pri me pri mojih 2metra višine obrži v ketozi.

Vmes še kaki whey, oreščke za prigrizek (mandlji, orehi, lešniki, makadamija) itd.

Priporočam ta kanal: https://www.youtube.com/@drekberg/videos
Ima ogromno videov o prehranjevanju, kjer vse podrobno razloži.

Tudi sledeče reddite:
https://www.reddit.com/r/keto/
https://www.reddit.com/r/ketogains/ - če še treniraš, sam se držim bolj tega.

Za recepte priporočam:
https://downshiftology.com/diet/low-car...

Sam si vse beležim še na myfitness pal. Pišem net carbs. Aja pa še to, če je kdo ljubitelj žganih pijač to ne vpliva na ketozo, vsaj 40% pijače ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mitosan ()

denabiker ::

Težko je iti na takšno dieto, pa so razne zabave, zaključki, rojstni dnevi,... pa težko je, če imaš ostale družinske člane, ko jedo klasično hrano...pa v tej dieti, je velik poudarek na jajcih, kako jesti jajca a brez kruha, ja ok delat posebej kruh ne vem s semeni ali z mandljevo moko itd. hmm samo vzame čas hmmm

OK, da se vse, treba imeti disciplino in čas. Zdaj, če se že vse skuha doma za ostale člane in potem pa oseba, ki je na takšni dieti še extra za njo... Težko je, ko že tak ni časa, je samo eno divjanje in potem iščemo bližnjice.

Od te diete mi je ostal samo še recept fat bombs, to še delam, ko mi nekaj manjka med obroki ali zjutraj namesto zajtrka, ko je divjanje in ni časa ... Delam pa s kokosovim maslom, kakav, arasidivo maslo, začimbe po trenutnem navdihu od cimeta, ingverja, kardamom, klinčki itd itd.

HotBurek je izjavil:

Kdaj pa imaš ta en sam obrok v dnevu? Ker lačen it spat, pa tudi ni gre. :))
Ko si na ketu, nisi več lačen. Posledično tudi veliko manj ješ.

Ja ko ne skače sladkor toliko hitro gor/dol, maščoba te pa "drži" dolgo.

jonystar ::

Par let nazaj sem 3 mesece to prakticiral. Kile grejo res dol ampak splošno zadovoljstvo pa je bilo pri meni katastrofa. Bil sem bolj nervozen in živčen. Tako, da raje zmanjšati hidrate in več šprtanja je po mojih izkušnjah veliko bolje.

kriptobog ::

Najbolje je uravnotezena prehrana in za hujsanje naredis kalorijski deficit, najbolje z redno telovadbo. Ce si bilj lene sorte pa znizas kalorije pri hrani. Pri hrani pa pogledas kaj jes in kaj ima najvec kalorij. Cukr. To odrezes in malo pazis pa je reseno, jes bolj hranljive jedi, crtas junk food popolnoma. Pocutje bo vrhunsko pa se fit bos.

Najlepša hvala za obsežen odgovor in ostale na prvi pogled odlične vire - appreciate it!

mitosan je izjavil:

Tudi jaz se poslužujem te diete od začetka letošnjega leta, dol je šlo že 11 kg. Kombiniram z intermittent fasting. Ima res ogromno dobrih učinkov, saj postaneš fat adapted in nimaš več lakote, energije pa ogromno. Imaš pa keto flu vsaj en teden od kar začneš, prve tri dni imaš hude cravinge po hidratih. Sam jem zdaj veliko bolj zdravo, sploho zelenjavo, tudi ogromno vlaknin, kar je ravno izgovor da jih dobiš pri hidratih.

Primer dneva:
prvi obrok: piščančja prsa ali goveji steak, brokoli, cvetača, cheddar sir, low carb tortilla( dm -4g oh), avokado
drugi obrok: domača klobasa, jajce, kislo zelje, gorčica
tretji obrok: polnomastni grški jogurt zmešan s kefirjem, chia semena, lanena semena, konopljina semena, ter za okus 20 g ali jagod, malin itd. ("berries" imajo res malo oh), laktozni sladkor od jogurta in kefirja naj ne bi bil toliko hud.

Sam že toliko kombiniram, sploh če lahko vzameš bolj mastne kose mesa, še toliko bolje.

To vse skupaj je cca 35g hidratov, kar pri me pri mojih 2metra višine obrži v ketozi.

Vmes še kaki whey, oreščke za prigrizek (mandlji, orehi, lešniki, makadamija) itd.

Priporočam ta kanal: https://www.youtube.com/@drekberg/videos
Ima ogromno videov o prehranjevanju, kjer vse podrobno razloži.

Tudi sledeče reddite:
https://www.reddit.com/r/keto/
https://www.reddit.com/r/ketogains/ - če še treniraš, sam se držim bolj tega.

Za recepte priporočam:
https://downshiftology.com/diet/low-car...

Sam si vse beležim še na myfitness pal. Pišem net carbs. Aja pa še to, če je kdo ljubitelj žganih pijač to ne vpliva na ketozo, vsaj 40% pijače ne.

strawman ::

Kolega se je z relativno strogo trimesečno keto dieto rešil hude luskavice na rokah.

Jaz sem trenutno cca 1 mesec na bolj light keto dieti "carnivore". Zadnje dneve sem samo dodal se pest sadja po kosilu (borovnice, maline ali jagode), ker mi pac tako pase.
Zakaj sem se odlocil za tak nacin prehranjevanja?
- HbA1c 10.7% (insulin resistance) in ocitne posledice (brain fog, kronicna utrujenost..)

Kaksne so razlike po samo enem mesecu?
- ogromne. Nic zehanja cez dan, polno energije, nic razmisljanja kdaj bom kaj jedel. Ko sem lacen se usedem in pojem dokler nisem sit. Vecja eksplozivnost med telovadbo (po dolgih letih sem privlekel utezni jopic ven iz omare). Teze nisem izgubil veliko, ker sem ze sam po sebi lahek (od pubertete dalje tehtam 70kg +-2kg) opazna pa je definicija. Sicer je 6pack bil ze od prej, sedaj je malo izrazitejsi.
Druga razlika je na racun 0g vlaknin. Nic napihnjenosti.

Side effects?
- prve dni (4 tedne) me je obcasno spremljala driska, tekoca kot urin.
- ob odvajanju od OH iritabilnost in zivcnost

Na kratko je to to.
Sam sem po OH krizi obcasno testiral z razlicnimi jedmi, ki sem jih prej uzival, da bi videl kaj mi odgovoarja in kaj ne. Tako sem ugotovil, da ne prenesem arašidov oz po reakciji sodeč, sem celo alergicen.
Tako dieto si pa lahko dovolim, ker dajem kri v laboratorij vsake 3 mesece in bi tako razmeroma hitro ugotovil, ce bi mi cesa primanjkovalo.
Sem pa tudi omenil ta nacin prehranjevanja doktorju in je imel pomisleke zgolj glede 0g vlaknin in vpliv tega na prebavo.

Aja.. predvcerajsnjem sem se namenoma prekrsil s pizzo, ker smo vsi v gospodinjstvu zboleli za neko virozo in nismo bili sposobni se spravit k stedilniku. Po izkusnji, me sploh ne mika vec nobena jed iz moke. Pocutil sem se kot zadet (verjetno kombo z okuzbo), celo noc prdel in drugi dan sem bil cel dan napihnjen in na wcju.

Tudi jaz sem ugotovil, da imam inzulinsko rezistenco (in posledično cravinge, težave s fokusom...) ravno zato sem se odločil da poskusim ta način prehranjevanja oz. življenjskega sloga. Jaz bom sicer (vsaj na začetku) vseeno užival nekaj zelenjave (predvsem zelene listnate, avokado ali brokoli).
Lahko vprašam kako potem približno izgledajo vaši obroki - izključno meso ali tudi ostalo - jajca, maslo, olivno olje...?
(kot rečeno sem začetnik in se če učim kako in kaj).

Hvala za odgovor :)

ZveeZ je izjavil:

Jaz sem trenutno cca 1 mesec na bolj light keto dieti "carnivore". Zadnje dneve sem samo dodal se pest sadja po kosilu (borovnice, maline ali jagode), ker mi pac tako pase.
- HbA1c 10.7% (insulin resistance) in ocitne posledice (brain fog, kronicna utrujenost..)

- ogromne. Nic zehanja cez dan, polno energije, nic razmisljanja kdaj bom kaj jedel. Ko sem lacen se usedem in pojem dokler nisem sit. Vecja eksplozivnost med telovadbo (po dolgih letih sem privlekel utezni jopic ven iz omare). Teze nisem izgubil veliko, ker sem ze sam po sebi lahek (od pubertete dalje tehtam 70kg +-2kg) opazna pa je definicija. Sicer je 6pack bil ze od prej, sedaj je malo izrazitejsi.

Side effects?

Na kratko je to to.
Sam sem po OH krizi obcasno testiral z razlicnimi jedmi, ki sem jih prej uzival, da bi videl kaj mi odgovoarja in kaj ne. Tako sem ugotovil, da ne prenesem arašidov oz po reakciji sodeč, sem celo alergicen.
Tako dieto si pa lahko dovolim, ker dajem kri v laboratorij vsake 3 mesece in bi tako razmeroma hitro ugotovil, ce bi mi cesa primanjkovalo.
Sem pa tudi omenil ta nacin prehranjevanja doktorju in je imel pomisleke zgolj glede 0g vlaknin in vpliv tega na prebavo.

Aja.. predvcerajsnjem sem se namenoma prekrsil s pizzo, ker smo vsi v gospodinjstvu zboleli za neko virozo in nismo bili sposobni se spravit k stedilniku. Po izkusnji, me sploh ne mika vec nobena jed iz moke. Pocutil sem se kot zadet (verjetno kombo z okuzbo), celo noc prdel in drugi dan sem bil cel dan napihnjen in na wcju.

Moji obroki vsebujejo samo:
- jajca
- vse vrste mesa
- ribe in morski sadezi (losos in klapavice ftw)
- maslo
- občasno sir (parmezan, mozzarella)
- pršut (trenutno na off)
- občasno olive

Olj ne tikam, predelanih mesnin ne tikam (salame, klobase, cevapi, pleskavice..)

Kurzweil ::

ZveeZ je izjavil:

- jajca
- vse vrste mesa
- maslo
- občasno olive

Olj ne tikam, predelanih mesnin ne tikam (salame, klobase, cevapi, pleskavice..)

Torej nič zelenjave in sadja? Tule manjka pol tiste piramide vitaminov in ostalega...

Kurzweil je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

- jajca
- vse vrste mesa
- maslo
- občasno olive

Torej nič zelenjave in sadja? Tule manjka pol tiste piramide vitaminov in ostalega...

Kaj tocno manjka? Me prav zanima..

@Sky05 ce ti je primarni cilj obvladovat nivo sladkorja v krvi, lahko ostanes na "high carb" prehranjevanju s par modifikacijami.
Pogooglaj za "Jessie Inchauspé". Z njenimi "hacki" sem presel iz hba1c 10.7% na 8.1% v petih tednih. Potem sem preskocil na keto.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

Top men se tole zdi odličen načrt. Jessie pa poznam ja, se že samo z njenimi hacki počutim bolje oz. imam bistveno manj cravingov. Hvala še enkrat!

ZveeZ je izjavil:

- jajca
- vse vrste mesa
- maslo
- občasno olive

Samo še eno vprašanje imam, in sicer me zanima ali je kakšen specifičen razlog da olja ne (tukaj mislim predvsem npr. ekstra deviško olivno olje, ne kakšnih seed oils), pogosto namreč vidim da na carnivore dietah uživajo precejšnje količine masla (ki ste ga tudi vi napisali) pa me zanima zakaj ima to prednost pred olivnim oljem?

ZveeZ je izjavil:

- jajca
- vse vrste mesa
- maslo
- občasno olive

Jaz pojem ogromno oreščkov, klobase in čevape pa iz meni znanih virov in ne tisti iz štacune. Tudi meso (govedino, ovčetino, kozletino) dobim direktno iz ene par slo kmetij, ki jim zaupam. Edino po ribe je treba v nemčiji iti v francijo, da dobiš kolikor toliko sveže ;)

Od olj mi najbolj diši bučno.

Sky05 je izjavil:

Samo še eno vprašanje imam, in sicer me zanima ali je kakšen specifičen razlog da olja ne (tukaj mislim predvsem npr. ekstra deviško olivno olje, ne kakšnih seed oils), pogosto namreč vidim da na carnivore dietah uživajo precejšnje količine masla (ki ste ga tudi vi napisali) pa me zanima zakaj ima to prednost pred olivnim oljem?

ZveeZ je izjavil:

- jajca
- vse vrste mesa
- maslo
- občasno olive

Zgolj osebne preference, no reason:)

mitosan ::

Olje, sploh ekstra deviško olivno je super pri takšni dieti. Sam pečem izključno z uporabo tega olja. Prav tako masla. Kot pravi pegasus, čevapi, nasploh bbq, s kajmakom, to lahko vse uživaš. Res pa je potrebno paziti na elektrolite, zato je dobro, da uživaš čim več hrane, ki jih vsebuje. Avokado npr. je dober vir kalija, prav tako brstični ohrovt. Vso hrano je dobro malce bolj soliti. Če pomanjkuje elektrolitov se ravno tako lahko počutiš kar slabo.

No predvsem je potrebno paziti katera olja.
Meni je olivnega olja skoda za pecenje, ker je skoraj po 20EUR/l.
Govorim o 100% domacem, brez rizika dodatnih rastlinskih olj (zato ga ne kupujem v trgovini).
Olivno olje mi pase s tuno (kupljeno v lastnem soku) ampak sedaj, ko prakticiram semi carnivore, ga se nisem uporabil;)

Glede elektrolitov se strinjam.
Prve dneve diete sem imel urin take fluorescentne barve in previdevam, da sem izscal veliko mineralov. Preventivno jemljem suplemente katere bom scasoma ukinil ce bom presel na manj strogo keto dieto.

Zgodovina sprememb…

mojsterleo ::

ZveeZ je izjavil:

Sorry sam hba1c na 10.7% pomeni “povprečno” glukozo 15 mmol/L(!). Tudi hba1c> 8 je zelo visoka vrednost. Upam za dobro tvojega zdravja da si pod kakšno zdravniško kontrolo. S tem se ni za igrat. Lahko padeš v diabetično komo in umreš.

joez7 ::

ZveeZ je izjavil:

Kurzweil je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

- jajca
- vse vrste mesa
- maslo
- občasno olive

Kaj tocno manjka? Me prav zanima..

@Sky05 ce ti je primarni cilj obvladovat nivo sladkorja v krvi, lahko ostanes na "high carb" prehranjevanju s par modifikacijami.
Pogooglaj za "Jessie Inchauspé". Z njenimi "hacki" sem presel iz hba1c 10.7% na 8.1% v petih tednih. Potem sem preskocil na keto.

Hba1c 10.7=14.7 povprečje in 8.1=10.4 povprečje. Tole ti lahko zmerijo samo v labu.
Vse kar je nad 10 do 12 trenutno pik, ledvični prag, in vse nad 8 trajno je sladkorna. Če uhaja na 25 - oči.
Tu ponavadi dieta sama ne pomaga. Upam, da te majo pod nadzorom. Na dolgi rok, gredo papa živci, ožilje udje...
Obvezno diabetolog. https://londonhealthcompany.co.uk/blogs...

Pri raznih dietah je potrebno pazit na vonj po acetonu - močno smrdeč urin. Takrat telo preide na presnovo lastnih beljakovin. Če se pojavi še driska, je znak za vse alarme.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Sem pod nadzorom:)
Ob prvi kontroli z rezultatom 10.7%, so mi predpisali tablete gliklada 90mg in aglurab. Slednjega sem ukinil po dveh dnevih, gliklado pa "nastavil" na 60mg, ker sem prvic v zivljenju dozivel hipoglikemijo.
Po cca enem tednu sem ukinil tudi gliklado.
No, lab rezultati cca 2 tedna po prvih so ze kazali hba1c 9.x%, se cca 3 tedne kasneje pa 8.1% kar je OGROMEN padec, sploh brez terapije. Racunam da, ko pocrka trenutno (heavy) glikiran hemoglobin (recimo 1x marca), bi moral imeti vrednost okoli 6%.

Pac sedaj imam 24/7 glukozo na cca 7mmol/L ker pac ne jem hidratov in jetra proizvedejo toliko glukoze kot je rabim.
Sem imel 10 dni tudi glucose monitor in je bila ena sama ravna crta (tudi po jedi).

joez7 je izjavil:

Pri raznih dietah je potrebno pazit na vonj po acetonu - močno smrdeč urin. Takrat telo preide na presnovo lastnih beljakovin. Če se pojavi še driska, je znak za vse alarme.

kaj pa je razlog, da zacne telo presnavljati lastne beljakovine?

Edit: jaz nisem odpikal OH z namenom hujsanja. Sem samo zamenjal "gorivo". Kar se tice kalorij, jih pojem se vedno veliko.

Zgodovina sprememb…

Terapijo si spremenil, po posvetu z zdravnikom ali sam?
Gliklada spodbuja izločanje inzulina - možnost hipoglikemije. Aglurab pa znižuje inzulinsko rezistenco in sproščanje sladkorja iz jeter - kot tak ne more povzročit prenizkega sladkorja. Je pa za aglurab in podobne (siofor) značilno uvajalno obdobje - potrebno je začeti z polovično dozo in jo po nekaj mesecih povečevat - prehitro prevelika doza = driska.
Pri glicladi, je potrebno pazit, da se vzame pri zajtrku. Priporočen vnos OH je vsaj 50g in 5 malijh obrokov.
Sladkorna je dieta na dolge proge. Vsekakor, ti priporočam posvet z diabetologom in redne kontrole.
Kombinacija Gliclada (30mg)+ Aglurab (2x1000) + dieta je najboljša možna, naslednja je inzulin - pa si ne želet. Ciljan HbaC1=6 do 6.5max. Jutranji pa je zaželjen pod 5.

kaj pa je razlog, da začne telo presnavljati lastne beljakovine?
Bolezensko stanje - Presnovna acidoza @ Wikipedia glej ketocidoza.

V prvi fazi se odpravljajo posledica, potem pa se išče vzrok povišanega sladkorja.
Tvoj BMI? , stres, vnetni proces, pretiran napor? vse to dviguje sladkor. Glede na to, da ti po jedi ne naraste, si verjetno mlad (pod 30). V starosti, pa maš tobogan z sladkorjem, gor, dol.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

mojsterleo ::

joez7 je izjavil:

Kombinacija Gliclada (30mg)+ Aglurab (2x1000) + dieta je najboljša možna, naslednja je inzulin - pa si ne želet. Ciljan HbaC1=6 do 6.5max. Jutranji pa je zaželjen pod 5.
Do inzulina je še kar dolga pot. Zdravila diabetesa so v zadnjih 10 letih doživela kvantni preskok. Odlične učinke ima recimo kombinacija Gliclade in Xigduo, še novejša zdravila pa so npr. raztopine za injiciranje Trulicity (dulaglutid) oziroma Ozempic (semaglutid). Že nekaj let pa je na razpolago tudi semaglutid v tabletah (Rybelsus). To so res močna zdravila, zavirajo tek in upočasnjujejo prebavo, hitro prideš na hba1c pod 7.

Xigduo, Synjardy... to so kombinirana, povečujejo odvajanje vode, povečujejo odvajanje sladkorja skozi ledvice, zmanjšujejo krvni tlak, vsake ob svoji simptomatiki, zato pa mamo specialiste, je pa potrebno pazit na stranske učinke. Inzulinov je več vrst, kaj hitro ga dobiš ob določenih bolezenskih stanjih poleg tablet.
Je pa osnova pravilna redna prehrana ob ravno prav gibanja - sprehodi (pulz pod 110).
Pa bolje jezit druge kot sebe.

joez7 je izjavil:

Terapijo si spremenil, po posvetu z zdravnikom ali sam?
Gliklada spodbuja izločanje inzulina - možnost hipoglikemije. Aglurab pa znižuje inzulinsko rezistenco in sproščanje sladkorja iz jeter - kot tak ne more povzročit prenizkega sladkorja. Je pa za aglurab in podobne (siofor) značilno uvajalno obdobje - potrebno je začeti z polovično dozo in jo po nekaj mesecih povečevat - prehitro prevelika doza = driska.
Pri glicladi, je potrebno pazit, da se vzame pri zajtrku. Priporočen vnos OH je vsaj 50g in 5 malijh obrokov.
Sladkorna je dieta na dolge proge. Vsekakor, ti priporočam posvet z diabetologom in redne kontrole.

kaj pa je razlog, da začne telo presnavljati lastne beljakovine?
Bolezensko stanje - Presnovna acidoza @ Wikipedia glej ketocidoza.

V prvi fazi se odpravljajo posledica, potem pa se išče vzrok povišanega sladkorja.
Tvoj BMI? , stres, vnetni proces, pretiran napor? vse to dviguje sladkor. Glede na to, da ti po jedi ne naraste, si verjetno mlad (pod 30). V starosti, pa maš tobogan z sladkorjem, gor, dol.

Spremenil sem na lastno pest vedoč, da bom v kratkem o tem seznanil še diabetologa in tako je tudi bilo.
No, po tretji kontroli (hba1c 8,1%) je bila predpisana terapija 0mg gliclada in 0mg aglurab. Predvidevam da zato, ker so bili krvni testi boljši.
Tudi z dieto je seznanjen, kot receno, pripomba je bila le glede vnosa vlaknin.

Naslednja kontrola bo v marcu, me prav zanima kakšni bodo rezultati takrat.
Razumem, da je idealen hba1c okoli 5.5%, ampak to iz 10.7% ni mogoče doseči v enem, niti v dveh mesecih.

Star sem 38 let, BMI 22, no stress, pozimi manj sicer pa dokaj fizično aktiven. Po jedi mi sladkor ne naraste, ker jed vsebuje 0g OH :)
1x sem za test pojedel 2 konkretno sladki jabolki pa mi ga je dvignilo na 13mmol/l in drzalo nad 10 skoraj 5h.

Praviš, da je kombo dveh zdravil + dieta idealen? A ni se bolj idealna taka dieta ki potrebo po teh zdravilih komplet izniči?

Predvideval sem, da maš BMI ~30, tu je takšna kombinacija.
Blagor tebi, da z dieto maš pod kontrolo. Se pa boš moral sprijaznit, da maš tip II in ga boš verjetno mel.
Ta pobeg z jabolkom ti to potrdi. Nekateri prisegajo na stročnice. Večina ne priporoča popolno izločitev OH.
Ti bo zdravnik z krvnimi testi določil, kaj bolj potrebuješ. Pa velik potrpljenja. Verjetno ne boš smel več pit piva. Nekaterim konkretno paše dl modre frankinje ali cvička - skratka kislo.

joez7 je izjavil:

Predvideval sem, da maš BMI ~30, tu je takšna kombinacija.
Blagor tebi, da z dieto maš pod kontrolo. Se pa boš moral sprijaznit, da maš tip II in ga boš verjetno mel.
Ta pobeg z jabolkom ti to potrdi. Nekateri prisegajo na stročnice. Večina ne priporoča popolno izločitev OH.
Ti bo zdravnik z krvnimi testi določil, kaj bolj potrebuješ. Pa velik potrpljenja. Verjetno ne boš smel več pit piva. Nekaterim konkretno paše dl modre frankinje ali cvička - skratka kislo.

Moja diagnoza je CFRD :) To, da se bom moral navaditi na "low carb" mi ne predstavlja problem. Vsaj ne tak kot sem si predstavljal.
Namreč od vedno sem bil prepričan da POTREBUJEM veliko OH za veliko športa. Da če ne bom pojedel OH pred treningom, da bo trening za en k.
V bistvu je kontra. OH hitro pride/hitro gre in zato sem imel obcutek, da jih ni nikoli dovolj. Sedaj, ko sem se jih koncno odvadil, lahko pojem obrok 5 ur pred treningom in bo trening intenziven, brez padca energije.
Dolgoročno bom verjetno še kaj vključil v jedilnik, kot sem sedaj pest borovnic, jagod ali malin po kosilu. Zaenkrat pa drzim tako kot je, da vidim kakšni bodo rezultati.

Fizikalko ::

ZveeZ je izjavil:

Side effects?

Na kratko je to to.

Kje so si dal izmeriti HbA1c?

Fizikalko je izjavil:

Ja na uri mi je pokazalo. Joke:D

Laboratorij;)

Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::

ZveeZ je izjavil:

- jajca
- vse vrste mesa
- maslo
- občasno olive

Kje dobiš c vitamin, pa vlaknine, magnezij, k vitamin, kalij?

ZveeZ je izjavil:

Fizikalko je izjavil:

Laboratorij;)

Jasno, da laboratorij. Kateri? Ali ti je to dala merit dohtarca v ZD ali si šel v privat lab?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Fizikalko ()

redtech ::

Zanimiva ta ketonska dieta, samo si ne predstavljam, da jem meso 3x na dan.

BMI imam 28 - predebel, 25 je meja za normalno, ampak toliko sem imel samo med OH "gladovno" stavko, izgledal sem shiran.

V stanje ketoze naj bi prišel po nekaj dneh in vsakič, ko poješ OH zamakneš presnovo. Telo naj bi dobilo največ energije ravno s kurjenjem ketonov, kakšen je filing/fokus glave?

En primer za OH overdose, po testeninah bom zaspal, če se bom vlegel na kavč.

Zasledil sem še eno zanimivo teorijo glede keto, da naj bi zavirala razvoj rakavih celic, ki hitro rastejo in potrebujejo veliko glukoze, če glukoze nimaš stradaš tudi te celice.

Fizikalko je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

- jajca
- vse vrste mesa
- maslo
- občasno olive

Kje dobiš c vitamin, pa vlaknine, magnezij, k vitamin, kalij?

ZveeZ je izjavil:

Fizikalko je izjavil:

Laboratorij;)

Jasno, da laboratorij. Kateri? Ali ti je to dala merit dohtarca v ZD ali si šel v privat lab?

VitC in elektrolite dodajam s suplementi za vsak slučaj. Čeprav obstajajo neke teorije, da naj bi vsega dobil dovolj z občasnim obrokom jetrc in pa jajca (vitamini). Magnezij dobim tudi z mineralno vodo (pijem vsak dan ze vrsto let). Vlaknine.. čemu točno naj bi mi koristile saj so to neprebavljivi OHji. In če ne jem OHjev ne rabim vlaknin, ki bi mi upočasnile prebavo le teh.

V lab pa me pošlje Dr, ja :)

recmajkemi ::

Pa te diete se lotevate brez kontrole ketonov?
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377

S takšnim cukrom se ni za hecat. Res ne, cuker je tako zahrbten, da si ne moreš mislit, to pa zato, ker ti še nič ni, ko imaš povišan. Posledice so pa hitro, pa da ne omenjamo kaj vse povzroča viška sladkorja v telesu.
Najhitreje greš v privat laboratorij, kot adria lab itd. Sploh ni drago. Vzamejo kri in dobiš izvid ena varianta je tudi iz prsta kapljico na senzor aparata, ki omogoča to meritev, ja tudi takšni so, ne samo trenutna vrednost.

Takoj dol znižat, idealna vrednost ti je tam 4.6 - 4.8, seveda brez nekih skokov. Poglejte za nasvete od super doktorja Bernstein. Svaka čast njemu, nekaj imaš video na YT, drugace pa ima knjigo, po kateri bos lahko fural življenje brez komplikacij z idealnim cukrom

recmajkemi je izjavil:

Pa te diete se lotevate brez kontrole ketonov?

Jp

NekdoPach ::

Ne bit bedak in it 100% keto. Lahko prekineš samo žitarice, krompir ipd. V tem primeru glej da boš jedel dosti več sadja in zelenjave, ker rabiš vlaknine in mikrohranila iz teh zadev. V nasprotnem primeru te čakajo hemeroidi in diabetes.

NekdoPach je izjavil:

Ne bit bedak in it 100% keto. Lahko prekineš samo žitarice, krompir ipd. V tem primeru glej da boš jedel dosti več sadja in zelenjave, ker rabiš vlaknine in mikrohranila iz teh zadev. V nasprotnem primeru te čakajo hemeroidi in diabetes.

Bos moral biti malo bolj specificen glede katerih mikrohranil, ter o benefitih vlaknin pri low carb dieti.

Glede na tvojo diagnozo maš tip III. Tle moraš pazit. Jaz bi na tvojem mestu ostal na minimalni dozi gliclade. Striktno pazi na dovoljšen vnos D vitamina (po potrebi kapljice) in kalcija, drugače te v starosti čaka osteoporoza. Vsak intenziven (aneroben) trenig posledično dviguje nivo sladkorja - dolgoročno.
Pri presnovi (pospešeni) pomaga naribana jabka (naj malo porjavi). Pa z donatom ne pretiravaj.
Pa velik uspeha in trme.

oracle ::

Sky05 je izjavil:

Po kar nekaj prebranih knjigah sem se odločil za keto način prehranjevanja. Sicer se kruhu in ostalim enostavnim OH že tako kar se da izogibam. Kar se tiče prav keto sem pa začetnik in bi prosil tiste ki se prehranjujete na ta način, če podelite kakšne simple ideje za obroke.

Hvala!

Keto dieta je uporabno orodje za resne bolnike (kot so nekateri navedli v tej temi).

Za zdrave ljudi je pa v veliki večini zelo neuporabna. Veliko truda in omejitev za zelo malo pozitivnih učinkov (in zraven negativni učinki, ki se vedno zamolčijo. Predvsem to, da je ketoza iz biološkega vidika izredno/zasilno in nezaželeno stanje).

Poznam več oseb, ki so se lotili keto diete (za hujšanje) in bili na začetku navdušeni in so shujšali, danes so debelejši in manj zdravi kot kdajkoli. Poznam enega, ki si je s keto hotel znižat holesterol, seveda je zadevo samo poslabšal.

V moji prehrani je uravnotežena količina ogljikovih hidratov, medtem ko so skoraj vsi ti hidrati iz sadja, kruha in sladkarij. Pojem pa zelo malo hidratov v obliki prilog (krompir itd). Vsak dan jem jajca s kruhom. Starost 40. Veliko gibanja.

Holesterol: 4,5
Sladkor: 5,4
K-HbA1c: 4,9
ITM: 21

Keto je kot kladivo. Lahko z njim zelo učinkovito zabiješ žebelj, ne boš pa z njim popravil ure. Danes pa vsi iščejo neke bližnjice in čudežne "hack-e". Ne bo šlo. Treba je bit holističen. In manj poslušat influencerje.

judoka ::

Treba je bit holističen. In manj poslušat influencerje.

Tolk enga pametovanja brez lastnih izkušenj.
Mas celo armado zdravnikov (+zdruzenje-a), ki so specializirani na keto prehrano. Verjetno niso dost dobri al kako? Teli kliseji o "prehrani za bolnike" in podobne bucke so neproduktivni.

Mamo razlicna telesa z razlicnimi predispozicijami. Slepo se drzat "piramide", ki so jo nam tumbali ze v OŠ, kljub temu da se ti s telesom nekaj dogaja (se redis, zbolevas, whatever) je strateska napaka.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: judoka ()

Karlos ::

oracle je izjavil:

Keto dieta je uporabno orodje za resne bolnike (kot so nekateri navedli v tej temi).

Za zdrave ljudi je pa v veliki večini zelo neuporabna. Veliko truda in omejitev za zelo malo pozitivnih učinkov (in zraven negativni učinki, ki se vedno zamolčijo. Predvsem to, da je ketoza iz biološkega vidika izredno/zasilno in nezaželeno stanje).
....

Keto je kot kladivo. Lahko z njim zelo učinkovito zabiješ žebelj, ne boš pa z njim popravil ure. Danes pa vsi iščejo neke bližnjice in čudežne "hack-e". Ne bo šlo. Treba je bit holističen. In manj poslušat influencerje.

Prosim poglej tele videe, pa ce se ti da, mi pojasni zakaj bi verjel tebi in ne njim? Oziroma, kaj mislis, da oni narobe govorijo?

Kolikor jih jaz zastopim, keto dijeta je za normalne ljidu, je za otroke, je za rakave bolnike, si lahko v ketozi vec let, ...

Sai Baba: "Dam vam to, kar hočete, da boste hoteli to, kar vam želim dati."

joez7 je izjavil:

Glede na tvojo diagnozo maš tip III. Tle moraš pazit. Jaz bi na tvojem mestu ostal na minimalni dozi gliclade. Striktno pazi na dovoljšen vnos D vitamina (po potrebi kapljice) in kalcija, drugače te v starosti čaka osteoporoza. Vsak intenziven (aneroben) trenig posledično dviguje nivo sladkorja - dolgoročno.
Pri presnovi (pospešeni) pomaga naribana jabka (naj malo porjavi). Pa z donatom ne pretiravaj.
Pa velik uspeha in trme.

Vitamin D in kalcij sta pod kontrolo.
Mineralno vodo z manjso vsebnostjo mineralov kot donat pa spijem cca 1l na dan, mesano z vodo (2:1) kar nanese cca 3l tekocine dnevno.
Za presnovo zjutraj v prvi pol liter tekocine dodam cca 5ml naravnega jabolcnega kisa.

V kaksnem smislu intenziven trening dolgorocno dviguje sladkor? A ni tako, da ga dvigne kratkorocno (tisti trenutek), nato pa ga dolgorocno znizuje, ker ga kuri še tudi po treningu?

Hvala za prispevke. Tle na forumu ste ze redki taki, ki imate dejansko znanje iz teme v kateri sodelujete:)
«
1
2 3