» »

Zamenjava zavornih ploščic in diskov

Zamenjava zavornih ploščic in diskov

«
1
2

pintpj ::

Pozdravljeni, ker sem laik na tem področju, prosim za drugo mnenje. Pri rednem servisu avtomobila Volkswagen so ugotovili, da so na mojem vozilu obrabljeni sprednji zavorni koluti in ploščice, ter da bi bilo potrebno to zamenjati. V ponudbi je naveden 2x sprednji disk in 1x sprednja ploščica. Vse skupaj 420 EUR. Njihova ocena je sicer, da bo za cca 3000 km še zdržalo, potem bo pa potrebno zamenjati. Avto ima 165.000 km in je star dobrih 6 let.

Zanima me, kaj je potrebno pri zavorah vse zamenjati, zakaj je navedeno 2x sprednji disk in 1x sprednja ploščica? Če se menjajo diski, se menjajo tudi ploščice, preveri dolije zavorna tekočina ipd.? Mi lahko nekdo bolj razloži, kaj vse konkretno se pri tem posegu naredi in zamenja?

nejc_nejc ::

Vsak disk je v svoji skatli. Levo in desno, zato 2x
Ploščice so 4 v eni škatli 1x, dve na vsak disk.

Za ceno ne vem.....

Utk ::

Naroči pri autodoc, odnesi k nekemu popoldancu, imej boljše diske in prišparaj 250 evrov.

markosus ::

Ko smo že pri zavorah...

Kako vam preko autodoc uspe naročiti prave dele?
Recimo v mojem primeru bi rabil spredaj diske in ploščice.
Ampak v mojem primeru,kljub temu da sem dal vse podatke o vozilu in motorju,
mi predlaga tri različne velikosti diskov.
Mislim kaj je zdaj prav?

markosus ::

Mislil sem,če dejansko obstaja kakšna spletna trgovina kjer bi lahko naročil stvari po Vin številki?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: markosus ()

mugen999 ::

Naroci pri autodocu. Ampak ne poceni srot, ki ga tudi imajo tam. Na avto daj ali ate, ali textar, ali trw. Komplet prednjih ploščic pride cca 100eur, prednja dva diska pa cca 150 eur oba. Medtem ti bojo na servisu dali gor kak poceni brembo ali kaj podobnega, računali pa kot si napisal, po zlatarsko. To da so za enak model avta ponujene ponavadi dvoje velikosti diskov je razlog načeloma, ali ima avto avtomatski menjalnik ali ročnega. Pri avt imajo avti lahko malce večji premer sprednjih diskov.

joez7 ::

markosus je izjavil:

Ko smo že pri zavorah...

Mislim kaj je zdaj prav?

Vzameš tikec dol, meter in šubler v roke. Meter za premer, šubler za debelino.
Različni diski so zaradi opreme - motorja - felg. Eni majo malo manjše diske in felge 16. ali 17., drugi pa malo večje diske in omejitev na 17. felge.
Vse se da. Včasih je malce znanosti na zadnjih (el. ročna + samonastavljive čeljusti) - tu je potrebno priviti bat nazaj noter. Pričakovano doba diskov je ~100kkm, ploščic pa 30 do 50. Splača se vzet boljše ploščice - dastfray - ATE ceramic - sam so 2x dražje - je pa mir (niso za divjake).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

shmandi ::

markosus je izjavil:

Ko smo že pri zavorah...

Mislim kaj je zdaj prav?

Na Autodoc ti lahko preverijo po VIN številki, če ustreza. Uporabi chat. Malo traja, da referent preveri pri tehnikih...

joez7 ::

Tut po VIN ni sigurno. Pri men so za citroena falili.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

shmandi ::

Verjetno tudi kdaj falijo. Sem imel podobno situacijo glede diskov in po VIN so bili potem pravi.

chucki ::

Vsaka znamka ima katalog po vin številkah tvojega avtomobila in lahko naročiš kaj ti srček poželi
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

matobeli ::

Sej vem da bo zgledal kot reklama ampak ni take krize:
Avtodoc ima za par € mesečno svoje premium članarine AUTODOC plus. Najvišja izmed njih, za 10eur/m, ponuja to kar iščeš, da nekdo pregleda če paše točno na tvoj avto. Imajo tudi brezplačno promocijski mesec.

Če še nisi prijavljen na Autodoc lahko dobiš tud kodo za 10€ dobroimetja od drugih uporabnikov.

In dnevni popusti se ti tudi spreminjajo, če maš 1 teden časa in si mal zapišeš cene hitro ugotoviš kolk je optimalen popust.

Hvala za odgovore. Kako pa lahko izvem ali vem, če na uradnem servisu uporabljajo originalne dele ali vgradijo drugo kvaliteto in jo prodajajo kot originalno? Kateri proizvajalci so kvalitetni pri zavornih napravah?

Blinder ::

pintpj je izjavil:

V ponudbi je naveden 2x sprednji disk in 1x sprednja ploščica. Vse skupaj 420 EUR.

kakšno zverino od avta imaš to. Ali je edina zverina ta servis, ker so tako pohlepni?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Blinder je izjavil:

pintpj je izjavil:

V ponudbi je naveden 2x sprednji disk in 1x sprednja ploščica. Vse skupaj 420 EUR.

kakšno zverino od avta imaš to. Ali je edina zverina ta servis, ker so tako pohlepni?

Golf Alltrack VII.

Sprednji diski 5Q0615301H 2 kos po 81,25 EUR, skupaj 162,50 EUR (brez DDV).
Sprednje ploščice 5Q0698151F 1 kos po 100,28 EUR, skupaj 100,28 EUR (brez DDV).

Ostala razlika 81,30 EUR potrošni material, delo ipd... brez DDV.

Kako naj vem, kaj mi bodo vgradili...

scythe ::

pintpj je izjavil:

Blinder je izjavil:

pintpj je izjavil:

Golf Alltrack VII.

Sprednji diski 5Q0615301H 2 kos po 81,25 EUR, skupaj 162,50 EUR (brez DDV).
Sprednje ploščice 5Q0698151F 1 kos po 100,28 EUR, skupaj 100,28 EUR (brez DDV).

Ostala razlika 81,30 EUR potrošni material, delo ipd... brez DDV.

Kako naj vem, kaj mi bodo vgradili...

Komplet:

https://www.rezervniavtodeli24.si/22989...

Pelji lokalnem mehaniku, te bo ceneje prišlo.
X870 | 9800X3D | 2x32Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: scythe ()

Ugh, 320eur za diske in ploščice.
(mimogrede, rezervniavtodeli24.si je autodoc v preobleki)

matobeli je izjavil:

Ugh, 320eur za diske in ploščice.
(mimogrede, rezervniavtodeli24.si je autodoc v preobleki)

To je brez DDV, skupaj 420 EUR z DDV.

Ne vem pa, kaj bi mi vgradili. Saj jih bom kontaktiral, vendar vseeno. Pričakoval bi originalne VW dele, ampak pričakovanja lahko razočarajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pintpj ()

Ne no, sem že prištel ddv :) je pa brez dela in drobnih prčkarij, ki sicer ni blazno drago ampak še vedno ne ravno poceni.

Meizu ::

pintpj je izjavil:

Pozdravljeni, ker sem laik na tem področju, prosim za drugo mnenje. Pri rednem servisu avtomobila Volkswagen so ugotovili, da so na mojem vozilu obrabljeni sprednji zavorni koluti in ploščice, ter da bi bilo potrebno to zamenjati. V ponudbi je naveden 2x sprednji disk in 1x sprednja ploščica. Vse skupaj 420 EUR. Njihova ocena je sicer, da bo za cca 3000 km še zdržalo, potem bo pa potrebno zamenjati. Avto ima 165.000 km in je star dobrih 6 let.

Zanima me, kaj je potrebno pri zavorah vse zamenjati, zakaj je navedeno 2x sprednji disk in 1x sprednja ploščica? Če se menjajo diski, se menjajo tudi ploščice, preveri dolije zavorna tekočina ipd.? Mi lahko nekdo bolj razloži, kaj vse konkretno se pri tem posegu naredi in zamenja?

To je trash cena. Predlagam da pelješ to k zasebnem mehaniku in ti preveri aftermarket opcije. ATE recimo so firma ki delajo top diske, cena bo pa z vgradnjo vred na pol.

Zdej, številka ki si jo dal je od original dela. Nagradno vprašanje je pa kdo izdeluje za VW zavorne diske.

Če mene vprašaš vzameš to kar pravi mugen999. Pri autodoc imaš ponavadi tudi opisano katerim original rezervnim delom ustreza izdelek.

Tudi "original" na pooblaščenem servisu ni original kot prva vgradnja, in sploh niti blizu malo boljšim firmam, ki jih dobiš na autodoc. Tam moraš kupit res največji šrot, da na primer ne dobiš vsaj nek premaz čez diske, za katerga sicer ne vem kolk res deluje, vem pa da ga ne boš dobil pri nobenih "original" diskih na uradnih servisih.

markosus je izjavil:

Ko smo že pri zavorah...

Mislim kaj je zdaj prav?

Na autodoc imaš že v profilu možnost nastavljanja celotne spletne strani, da ti prikaže samo dele, ki pašejo na vnešeni avto. Vneseš točen model oziroma ga ponajdeš v drop-down menuju in to je to. Seveda ne škodi še vedno pregledat pri samem izdelku za vsak slučaj dimenzije.

IL_DIAVOLO ::

Bog pomagaj 6 let star avto vozi na pooblaščenca.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Jaz vedno vozim k mojem zasebnem mehaniku - edini ki mi redno menja tudi olje menjalnika in diferencialov, tega ti noben pooblaščenc ne bo delal. Slišal sem sicer, da to delajo pri Mazdi v sklopu rednega vzdrževanja kar je sila zanimiv podatek.

Premaz čez dele diska po katerih ne drsajo ploščice delujejo do neke mere. Ko se ti nabere gor prah od ploščic bo pa vseeno zgledalo zarjavelo.

Če maš feltne ki so bolj odprte in nasploh rad glancaš avto, vzameš, ker je ponavad par eur razlike, drugač pa tud to ne.

Edit: Pa tudi, kaj je to za en kurc od pooblaščenca, da gre vgrajevat samo 1x ploščico, šele zdaj sem videl.

A so munjeni? To se VEDNO menjuje v kompletu.

IL_DIAVOLO je izjavil:

Ko smo že ravno pri tem, koliko pa preplačujem redne servise pri pooblaščenemu serviserju VW? Do sedaj me je vsak servis na vsakih 15.000 km prišel okoli 200 EUR (+/- odvisno od obsega del).

Vem, da nisem ravno pameten, ampak se lahko to spremeni.

matobeli je izjavil:

Premaz čez dele diska po katerih ne drsajo ploščice delujejo do neke mere. Ko se ti nabere gor prah od ploščic bo pa vseeno zgledalo zarjavelo.

Če maš feltne ki so bolj odprte in nasploh rad glancaš avto, vzameš, ker je ponavad par eur razlike, drugač pa tud to ne.

Jah, pri toyoti ti diski prej zarjavijo kot se znucajo, in če ti to podaljša dobo za leto ali 2, je to veliko bolje kot nič. Original so pa zanič. Oz isti kot pri vseh drugih.

Meizu je izjavil:

Edit: Pa tudi, kaj je to za en kurc od pooblaščenca, da gre vgrajevat samo 1x ploščico, šele zdaj sem videl.

Lahko prosim kaj več informacij? Kaj pomeni v kompletu? A ni 1x ploščica 4 ploščice (po 2 za vsak disk)?

Če je pa OP napisal 1x sprednja ploščica.

Predvidevam da mu dejansko nameravajo zamenjat samo eno prednjo ploščico, kar je kriminal.

pintpj je izjavil:

Meizu je izjavil:

Lahko prosim kaj več informacij? Kaj pomeni v kompletu? A ni 1x ploščica 4 ploščice (po 2 za vsak disk)?

Seveda so po 4, ampak nekateri se imajo za "avtomobiliste", pa v resnici pojma nimajo.

Edit: Aja sori, ti si OP, se pardoniram :)

Seveda so po 4, ampak nekateri se imajo za "avtomobiliste", pa v resnici pojma nimajo.

Dej ne seri ti hobi ribič, kar piše piše.

OP preveri da ti bodo menjali na obeh prednjih diskih vse ploščice, to se ni za zajebavat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Meizu ()

Drugače govorimo o uradnem Volkswagen serviserju...

@Meizu, koliko ploščic potem je potrebno zamenjati na obeh prednjih diskih?

Dej ne seri ti hobi ribič, kar piše piše.

OP preveri da ti bodo menjali na obeh prednjih diskih vse ploščice, to se ni za zajebavat.

Še enkrat več si dokazal moj point. Nihče na svetu ti ne bo zamenjal 2 diska in na enga montiral nazaj stare ploščice.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

pintpj je izjavil:

4.

Meizu je izjavil:

pintpj je izjavil:

4.

Torej 2 ploščici na levi strani, 2 ploščici na desni strani. To je pa 1 komplet , drži?

Utk je izjavil:

Še enkrat več si dokazal moj point. Nihče na svetu ti ne bo zamenjal 2 diska in na enga montiral nazaj stare ploščice.

Tudi brake flush ti bodo naredili na papirju in zaračunali, v praksi pa sploh izvedli ne. Imaš nebroj primerov. Sicer pa s temi tvojimi neumnimi komentarji se jaz res ne mislim ubadat, kar pištoli se tu po forumu če te je volja.

Torej 2 ploščici na levi strani, 2 ploščici na desni strani. To je pa 1 komplet , drži?

En KOMPLET, da. Ne 1x sprednja ploščica. To je ednina.

Zgodovina sprememb…

Tudi brake flush ti bodo naredili na papirju in zaračunali, v praksi pa sploh izvedli ne

Se pravi svetuješ opu, da stakne kolesa in preveri, če so res vse ploščice nove?

Meizu je izjavil:

Utk je izjavil:

Tudi brake flush ti bodo naredili na papirju in zaračunali, v praksi pa sploh izvedli ne. Imaš nebroj primerov. Sicer pa s temi tvojimi neumnimi komentarji se jaz res ne mislim ubadat, kar pištoli se tu po forumu če te je volja.

En KOMPLET, da. Ne 1x sprednja ploščica. To je ednina.

Če mislijo menjati 1x prednjo ploščico in ne vseh 4 (komplet), potem se strinjam, da je kriminal, kot ste napisali zgoraj!

Bom se absolutno pozanimal med drugim tudi pri zasebnikih.

Tole z 4 ploščicami je razrešil že nejc_nejc v drugem postu, lahko nehata :)

Utk je izjavil:

pri toyoti ti diski prej zarjavijo kot se znucajo, in če ti to podaljša dobo za leto ali 2, je to veliko bolje kot nič.

Po mojih izkušnjah ne, ker je očitno večina tega premaza samo okol šraufov. Znotraj diska kar lepo rjavi. Vsaj pri avtu ki ga gledam...

Torej zgolj kozmetika.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

matobeli je izjavil:

Tole z 4 ploščicami je razrešil že nejc_nejc v drugem postu, lahko nehata :)

Ja, samo nekdo iz nepoznavanja OPa, s čimer ni čisto nič narobe, pač ne ve, sklepa na goljufijo servisa. To je malo za lase privlečeno. Če ni niti tolk zaupanja, potem tam pač ne greš. Ne pa da bo preverjal to nekdo, ki o tem pač ne ve kaj dost - in s čimer ni nič narobe, sej plača dober denar za to, da mu ni treba vedet.

Pa OP ve vsaj to da imajo nove ploščice break-in period, da jih ne bo stiskal že iz prve na poln šus?

Vsaj neko osnovno znanje se pričakuje od voznika če želiš avto vozit bp na nek dolgi rok. Če menjaš avto vsake 3 leta si pa res lahko fix mehansko nepismen.

Po mojih izkušnjah ne, ker je očitno večina tega premaza samo okol šraufov. Znotraj diska kar lepo rjavi. Vsaj pri avtu ki ga gledam...

Torej zgolj kozmetika.

Ni zgolj kozmetika ko ti disk gnije od zunanjega roba navzdol, tam kjer se ploščica ne dotika.

Recimo tako:
https://global.discourse-cdn.com/cartal...

S tem da ta je še vredu, vsaj ta površina od ploščice je cela. Lahko pa še to ni.

Res je. Ampak če bi ga želel nategnit popolnoma mu lahko tud 4 škatle prodajo, da bo postavka hmza 4 na racunu ;) Sej sem jaz tud dvignil obrv dokler nisem prebral drugega komentarja.

Sej ti servisi niso znani po odličnem p/p ampak čisto lopovi pa vseen niso.
Tko da si osnovno zaupanje že zaslužjo.

Čeprav so te cene že na meji z skor čisto lopovščino :))

Vsem hvala... ne , ne vem vsega. Kaj pomeni break-in period? Mislim, da nisem agresiven pri vožnji, pri 165.000 km je to prva menjava spredaj.

Tematiko sem pa načel zato, ker bi rad počasi pridobil nekaj več izkušenj, da ne bom več tako drago plačeval.

Utk je izjavil:

Ni zgolj kozmetika ko ti disk gnije od zunanjega roba navzdol

Sej maš prav. Največ je odvisno od tega kje maš avto in kolk ga voziš/pucaš. Jaz sem vedno vzel une zaščitene ker je bilo par eur razlike. Ampak ker sem doživel da mi je leto dni star disk razpadel na pol težko verjamem da je zaščita prav velik pomagala.

Ker še majster ni verjel sploh ni ugovarjal in zastonj menjal.

Ja ok, tu je moralo bit kaj drugega narobe, po enem letu tist premaz gor al dol ne more imet vpliva.

nekoman ::

pintpj je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Ko smo že ravno pri tem, koliko pa preplačujem redne servise pri pooblaščenemu serviserju VW? Do sedaj me je vsak servis na vsakih 15.000 km prišel okoli 200 EUR (+/- odvisno od obsega del).
Za golfa 7 karavan 2015 je servis pri nepooblaščenem 150€.

Vem, da nisem ravno pameten, ampak se lahko to spremeni.

pintpj je izjavil:

Vsem hvala... ne , ne vem vsega. Kaj pomeni break-in period? Mislim, da nisem agresiven pri vožnji, pri 165.000 km je to prva menjava spredaj.

Tematiko sem pa načel zato, ker bi rad počasi pridobil nekaj več izkušenj, da ne bom več tako drago plačeval.

Saj v tem je problem, nekateri se tu obnašajo češ kot da vsi vse vejo in ni treba nikomur nič razlagat.

Jaz ko vidim neko kritično napako vedno to obelodanim. Vredno je to pregledat preden greš na cesto in ob prvem zaviranju zletiš s ceste. Pa če so mislili s tem komplet ali ne.

Kaj pomeni break-in period?

Da se ploščica prilagodi površini diska in tako poveča kontaktno površino. Jaz osebno čez palec najmanj kakih 500km vozim tako, da zaviram pogosto ampak ne močno, da se imajo ploščice čas prilagoditi disku tako kot se spodobi - na dolgi rok tako udelana ploščica nudi najbolj optimalno zavorno moč.

Za golfa 7 karavan 2015 je servis pri nepooblaščenem 150€.

Jaz za servis olja in filtra olja plačam okoli 100eur.

Zgodovina sprememb…

«
1
2