Forum » Na cesti » Realna poraba bencinarja
Realna poraba bencinarja
nekoman ::
Razmišljam o nakupu novega/rabljenega avta.
Do sedaj vozil dizle, 20kkm letno.
Karavan 1.6 TDI 110 km poraba max 4,8L.
Me zanima kakšne so realne porabe bencinskih motorjev recimo 1.5 TSI 150 km... Če je res poraba bencina višja za 2 litra...lp
Me zanima kakšne so realne porabe bencinskih motorjev recimo 1.5 TSI 150 km... Če je res poraba bencina višja za 2 litra...lp
Meizu ::
Jaz imam Polo GTI z 250KM+ čipiran 2.0 turbo TSI in pijem cca. 6.3/100 pri zrelaksirani vožnji na AC (110-115kmh) in cca dobrih 6/100 pri vožnji po magistrali. V mestu najebeš, tam sem bližje 8-9/100.
Skratka, poraba bo ziher višja kot dizel, vzdrževanje bo malo cenejše. V povprečju gledano.
Je pa pri bencinarju tako, če ga goniš pije kolikor mu daš, če ga voziš počasi in umirjeno lahko tudi z veliko mašino narediš ugodno porabo. Dizli so kar se tega tiče vseeno malo bolj konsistentni. Zanimivo je, da je povprečna poraba Clia 90Tce od punce primerljiva z mojim GTIjem, če ga vozim v podobnem hitrostnem režimu kot Clia. Kar je po eni strani logično, po drugi pa presenetljivo kako učinkoviti so danes tudi bencinarji večjih prostornin.
Skratka, poraba bo ziher višja kot dizel, vzdrževanje bo malo cenejše. V povprečju gledano.
Je pa pri bencinarju tako, če ga goniš pije kolikor mu daš, če ga voziš počasi in umirjeno lahko tudi z veliko mašino narediš ugodno porabo. Dizli so kar se tega tiče vseeno malo bolj konsistentni. Zanimivo je, da je povprečna poraba Clia 90Tce od punce primerljiva z mojim GTIjem, če ga vozim v podobnem hitrostnem režimu kot Clia. Kar je po eni strani logično, po drugi pa presenetljivo kako učinkoviti so danes tudi bencinarji večjih prostornin.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Meizu ()
GrimReaper3 ::
6l najbrž ne boš dobil z bencinarjem, to ti mora biti jasno. Edino če ti je veselje se voziti 90 za tovornjaki. Pol Slovencev je itak očitno špricalo fiziko, ker imajo tako mišljenje.
Fora turbobencinarja je, da se normalno pelje, nikoli nič ne laga ali kaj podobnega (edino če imaš avtomatik, tisto je žalost skakati v krožna itd., bencinar mora biti itak manual, da si lahko eno z avtom, ne da ti avto odloča kako bo šel, ti moraš imeti popolno kontrolo nad avtom), ter zvok je lep tudi če nimaš nekega športnega, ki je po vsej verjetnosti večkrat precej nadležen.
Jaz če z 1.6T 200 Oplom vozim lepo, da gledam da sem na AC kadar se da pri 140, imam po BC 7,9l, realnih pa okoli 9l.
Če pa nič ne šparam, vožnja 160-180 in vedno pospeševanje s 100% plinom, je pa 10-11l.
Regionalka povsem enako, 9, 10 ali 11l. Pri max 100 km/h in max 3000 rpm pa tudi 8,5l. Tako da precej drugače kot Meizu, ki več kot očitno ne zna pritisnit na plin. Ker 250KM avto seveda ne pije 6l.
En 150KM bo imel pri vsakem načinu vožnje ene 0,5l manj, se pravi 8,5-10,5l. Itak se pa seveda da zmanjšati porabo če voziš 120. Pri mojem je 7l, pri 150KM bo tako ene 6,5l.
Drugače pa če imam pred sabo avto z značko 2.0 TDI se ne spomnim da bi me kateri nekaj oviral. Tako da če že ne drugega, vsaj potegne dobro.
Fora turbobencinarja je, da se normalno pelje, nikoli nič ne laga ali kaj podobnega (edino če imaš avtomatik, tisto je žalost skakati v krožna itd., bencinar mora biti itak manual, da si lahko eno z avtom, ne da ti avto odloča kako bo šel, ti moraš imeti popolno kontrolo nad avtom), ter zvok je lep tudi če nimaš nekega športnega, ki je po vsej verjetnosti večkrat precej nadležen.
Jaz če z 1.6T 200 Oplom vozim lepo, da gledam da sem na AC kadar se da pri 140, imam po BC 7,9l, realnih pa okoli 9l.
Če pa nič ne šparam, vožnja 160-180 in vedno pospeševanje s 100% plinom, je pa 10-11l.
Regionalka povsem enako, 9, 10 ali 11l. Pri max 100 km/h in max 3000 rpm pa tudi 8,5l. Tako da precej drugače kot Meizu, ki več kot očitno ne zna pritisnit na plin. Ker 250KM avto seveda ne pije 6l.
En 150KM bo imel pri vsakem načinu vožnje ene 0,5l manj, se pravi 8,5-10,5l. Itak se pa seveda da zmanjšati porabo če voziš 120. Pri mojem je 7l, pri 150KM bo tako ene 6,5l.
Drugače pa če imam pred sabo avto z značko 2.0 TDI se ne spomnim da bi me kateri nekaj oviral. Tako da če že ne drugega, vsaj potegne dobro.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GrimReaper3 ()
GrimReaper3 je izjavil:
6l najbrž ne boš dobil z bencinarjem, to ti mora biti jasno. Edino če ti je veselje se voziti 90 za tovornjaki. Pol Slovencev je itak očitno špricalo fiziko, ker imajo tako mišljenje.
Pa če pravim da jaz z mojim po AC na 115km/h delam ugodnih 6l/100 in sem meril glede na litražo tanka, ne preko potovalnega računalnika no. Se da. Ampak čim boš peljal 130km/h bo poraba takoj najmanj liter višja.
Je pa res da ima motor v mojem GTIju budack cycle, tako da ko kruzaš z njim mašina res deluje precej učinkoviteje kot ostali motorji.
Zgodovina sprememb…
Tako da precej drugače kot Meizu, ki več kot očitno ne zna pritisnit na plin. Ker 250KM avto seveda ne pije 6l.
Sej ga nimaš dobesedno kje pritisnit, ker je povsod gužva... Če bi se s fičotom vozil bi bila ista.
kingsix ::
Meni 2 tonska krava s 429KM pije na dolgo turo cca 11.5 (vožnja cca 160-200kmh)...po mestu cca 16.
Ce noga kr težka (več hitrega pospeševanja itd) pa ene 20.
Ce noga kr težka (več hitrega pospeševanja itd) pa ene 20.
feryz ::
2,5 tone, 380 KM, 12,5 l/100 km povprečna poraba. Težka noga, zelo.
Hibridna poraba čez vseh 45 kkm pa je 9,5 l/100 km. Malo vseeno pomaga štrom.
Ne vem kakšne računalnike imate v avtu. Moj porabo bolj točno računa, kot ste sposobni točno natankati in iz tega izračunati točno porabo.
Hibridna poraba čez vseh 45 kkm pa je 9,5 l/100 km. Malo vseeno pomaga štrom.
Ne vem kakšne računalnike imate v avtu. Moj porabo bolj točno računa, kot ste sposobni točno natankati in iz tega izračunati točno porabo.
socialec ::
O Meizu, sem prav tisti edini, ki ga občasno prehitiš na avtocesti, se skrivam med kamioni in še držim jim prostor pri vključevanju na vozni pas :)
nadlipnik ::
Pojdi na https://www.spritmonitor.de/en/ vnesi notri model avta, letnik, gorivo in moc pa bos videl. Ti lepo zrise graf kje so.
Recimo Golf 1.5 TSI 150 KM je povprecje nekje 6.4
Recimo Golf 1.5 TSI 150 KM je povprecje nekje 6.4
Hudobec82 ::
To je brezveze. Odvisno kako voziš. Mel 1.0 TSI in se ga je dalo tut okol 4L vozit. Dalo. Potem sm ga začel mal tišat in je blo 7. Ko je bil star in sm ga tišal pa 8.
Naši žre 1,0 bencinar med 8 in 9 l/100 km.
In to je realno in normalno. Za normalno vožnjo.
S penzionersko oz. slotehovsko vožnjo bi pa verjetno res šlo s 6 litri skozi.
Ne stari moj, to ni normalno. A to nabija do blokade ko kamikaza po cesti?
Se popravljam, je normalno - pod pogojem da tvoja vozi staro bolho kjer pol karburatorja spotoma še pušča.
Zgodovina sprememb…
d_DJ ::
fikus_ ::
Tukaj so podatki uporabnikov:
https://www.spritmonitor.de/en/
Se da videti, kakšno porabo lahko pričakuješ.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Relanium ::
M135i, 3.0 s turbino, mapiran na 400km, poraba povprečna okrog 10l, avtocestna 8l/100, nad 11l pa ne naše ceste niti promet ne omogočajo.
Pa filam 6 cilindrov!
Tako da komur žre 1.0 mlinček 9 litrov kot recimo fricu, je samo stran zlivanje bencina.
Pa filam 6 cilindrov!
Tako da komur žre 1.0 mlinček 9 litrov kot recimo fricu, je samo stran zlivanje bencina.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Relanium ()
GrimReaper3 ::
Sej ga nimaš dobesedno kje pritisnit, ker je povsod gužva... Če bi se s fičotom vozil bi bila ista.
V ponedeljek je bila začuda poezija ob 12:30, prvič v enem letu, da sem bil "sam" na gorenjski AC. To tudi takoj lahko bolj varčno voziš, skoraj enakomerno 140 celo pot. Lahko bi šel pa 200 če bi hotel, res samo 1 avto na 1 km.
Mene najbolj jezi ko dela gužvo samo eden, recimo da se ne zna spravit iz križišča, kar nekaj vozi 40, da naredi kolono, to me ima zelo da bi vklopil blendo, ampak potem bi jo tudi tistemu pred mano, ki mogoče da bi drugače vozil hitreje. Pa jaz vedno gledam tudi v ogledalo, edino če vozim že 100 ne bom več pritisnil, če vidim da imam enega za sabo, drugače pa. Nekateri imajo lahko šleparja 1m za ritjo pa jih boli.
V mestno porabo jaz ne verjamem, ker to bi se moral voziti 50% po mestu da bi opazil, to pa lahko pri nas samo če si iz LJ, že v Kranju si takoj iz mesta.
Saj pravim da imajo nekateri točno. Če je imel že Opel, kaj šele da ne bi imel BMW. Ampak če nima točne pa tudi nimaš kaj naredit, ane? Največ kar lahko delaš je da si redno zapisuješ tako realno kot BC porabo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GrimReaper3 ()
Webmojster ::
Meni žre bencinar 1.6L cca. 6 litrov. Zdaj pozimi 7 ko ga vjutro 10 minut pustim laufat da se šipe odrosijo. Pa verjetno zarad zimskih gum tud malo več požre.
MikeRotch ::
Tukaj so podatki uporabnikov:
Tole je edini pravi odgovor. Pa še to samo za avtomobile, ki imajo dovolj veliko število vnosov. Vsaj kakšnih 40-50, da omili ekstreme.
Vse ostalo je brezveze, ker lahko poraba konkretno niha glede na način vožnje. 10 litrov z 1.0 mlinčkom ni nemogoče. 7 litrov s 400 konjskim R6 tudi ne. Ampak oboje je ekstrem.
D3m ::
Jaz imam povprečno tam 5,6 - 5,9 l/100km za 1.5 TSI 130 PS
|HP EliteBook|R5 6650U|
Ne stari moj, to ni normalno. A to nabija do blokade ko kamikaza po cesti?Avto je kar lepo nov.
Se popravljam, je normalno - pod pogojem da tvoja vozi staro bolho kjer pol karburatorja spotoma še pušča.
To je normalna vožnja. Vsak dan 15 km na šiht in nazaj po regionalki in parkrat mesečno AC 35 km v eno stran.
Regionalka malo bolj dinamična (kolikor tak maln sploh dopušča), AC med 160 in 170 km/h (če AC dopušča).
Wrop ::
1.6 110KM 7,1 l/100 km.
1.6 turbo 205KM 7.5-8.5 l/100 km v normalnem načinu.
Razlika 2 litra je normalna. Sicer precej odvisno od oblike, starosti. Pri novejših ni več tako hude razlike.
1.6 turbo 205KM 7.5-8.5 l/100 km v normalnem načinu.
Razlika 2 litra je normalna. Sicer precej odvisno od oblike, starosti. Pri novejših ni več tako hude razlike.
damirez ::
Enostaven odgovor brez filozofiranj:
Isti avto 1.6tdi 110ps vs 1,5tsi 150ps, bo povprečno 1,5-2l razlike v porabi
lp
aborko ::
je spritverbrauch kr realen ja. Ok ce govorimo o max porabi itak tezko kaj pametnega napises, pa ne rabis gonit avta, samo dosti mestne voznje ali pa ga pustis dolgo na mesto laufat kot moj sef, pa so cifre lahko ze kar absurdne.
Ampak min poraba je mene kr presenetila pri teh 1,0 tsi, 1.5 tsi, pa tudi starejši 1,2 tsi. Par primerov:
Golf 1.2 tsi, stoji preko noci, zunaj minus, kratka 5km relacija brez semaforjev, poraba po bc 3,9.
Isti avto, 70km relacija spust s 2000m na 500m nadmorske in nazaj gor, poraba 5,3 po BC.
Rentacar Leon karavan 1.5 tsi na kanarcih, longtime poraba po BC 5,8, komot se vozi pod 5.
Rentacar polo 1.0 tsi, kanarci, povprecna poraba po BC 5,3, da se ga voziti s kaksnim litrom manj.
To so vse voznje s tokom prometa ali hitreje. Na AC po omejitvah. Ja BC lahko laze, ampak ko sem tankal neka vecja odstopanja niso bila nikoli.
Ampak min poraba je mene kr presenetila pri teh 1,0 tsi, 1.5 tsi, pa tudi starejši 1,2 tsi. Par primerov:
Golf 1.2 tsi, stoji preko noci, zunaj minus, kratka 5km relacija brez semaforjev, poraba po bc 3,9.
Isti avto, 70km relacija spust s 2000m na 500m nadmorske in nazaj gor, poraba 5,3 po BC.
Rentacar Leon karavan 1.5 tsi na kanarcih, longtime poraba po BC 5,8, komot se vozi pod 5.
Rentacar polo 1.0 tsi, kanarci, povprecna poraba po BC 5,3, da se ga voziti s kaksnim litrom manj.
To so vse voznje s tokom prometa ali hitreje. Na AC po omejitvah. Ja BC lahko laze, ampak ko sem tankal neka vecja odstopanja niso bila nikoli.
hojnikb ::
2.0 atmosferc, 184PS, 4.7 regionalka, 5.1-5.7 avtocesta, 7+ mesto.
V vsakem primeru bo bencinar pri istem avtomobilu in istimi konji bolj pozresen. Mimo tega ne gre. Če nimas konstatno ful kratkih razdalj, se verjetn se vedn splača gledat dizlco, posebi če kupujs rabljeno (dost izbire).
V vsakem primeru bo bencinar pri istem avtomobilu in istimi konji bolj pozresen. Mimo tega ne gre. Če nimas konstatno ful kratkih razdalj, se verjetn se vedn splača gledat dizlco, posebi če kupujs rabljeno (dost izbire).
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
denabiker ::
Ko ste že omenjali GTI, moj prvi golf GTI, leta 1988 sem ga kupil je imel povprečje 6.7 to je bila vožnjav službo po regionalki brez nekih zastojev. Športna vožnja po bolj zavitih cestah pa 15+.
Težko je tudi debatirati o porabi, ker smo različni vozniki in različne voznje, pa zastoji pa mestna vožnja, pa lepe regionalke brez zastojev. Tu lahko variira poraba komot par litrov.
Koliko druge avte malo vozim te male bencinarje ravno toliko iz firbca komot se lahko voziš 5.5-6 litri po lepi cesti, zastoji, cijazenje po mestu pač doprinese zraven.
Težko je tudi debatirati o porabi, ker smo različni vozniki in različne voznje, pa zastoji pa mestna vožnja, pa lepe regionalke brez zastojev. Tu lahko variira poraba komot par litrov.
Koliko druge avte malo vozim te male bencinarje ravno toliko iz firbca komot se lahko voziš 5.5-6 litri po lepi cesti, zastoji, cijazenje po mestu pač doprinese zraven.
makucv ::
Evo podatek za 1.5 TSI 150KM z ročnim menjalnikom - Škoda Kamiq.
Po prevoženih 17 tisoč km je povprečna poraba 6,3l/100km.
Povprečna vožnja je 2x dan 30km v eno smer, od tega 20km po AC.
Ko sem se par mesecev vozil precej po regionalki, je bilo mesečno povprečje 5,6 litrov.
Po prevoženih 17 tisoč km je povprečna poraba 6,3l/100km.
Povprečna vožnja je 2x dan 30km v eno smer, od tega 20km po AC.
Ko sem se par mesecev vozil precej po regionalki, je bilo mesečno povprečje 5,6 litrov.
AtaStanko ::
Goran's Blog je izjavil:
Če si penzioner ti bo žrl 6, če nisi ti bo 8 ali več.
Odvisno od načina vožnje.
No jaz sem penzioner pa mi kuri 9. Kako je to možno!
Če mi gre pa kdo na k je pa ta presrana mularija ala Goran.
Jaz bo tako rekel, mulariji žre 6, penzionerjem pa 9.
Če te skrbi za tiste 2L več, kot ti bo pokuril bencinar potem ne kupuj bencinarja, posebej če imaš težko nogo.
Enako velja za tiste, ki lažete sami sebe. Zanimivo, da meni vsak avto, ki ga kupim pije vsaj 1L več kot je pil pri predhodnem lastniku oziroma koliko so podane karakteristike vozila.
AtaStanko ::
Ne stari moj, to ni normalno. A to nabija do blokade ko kamikaza po cesti?
Ti pojma nimaš! Sploh ne vem zakaj prideš pisat pravljice v tako temo o kateri nimaš niti osnovnega pojma.
Tud bolj civilna N55, predvsem pa novejši B58 sta glede na konjenico neverjetna.
Škoda karkoli drugega vozit, če ti znese to imet :)
Sicer pa vrjetno tud B48 ne more bit slab, sploh z BMWjevimi modularnimi motorji, ko je razen bloka praktično vse enako.
Škoda karkoli drugega vozit, če ti znese to imet :)
Sicer pa vrjetno tud B48 ne more bit slab, sploh z BMWjevimi modularnimi motorji, ko je razen bloka praktično vse enako.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Relanium ()
endelin ::
M3 je res posladek. Cold start je hud. Samo to nimaš povprečja nikoli pod 12 litrov če normalno voziš. Je pa še vedno super za 500 konjev. Blagor tistemu ki ma to za dailya :D
Osnovni M ima itak B-serijo motorja, ki ga pa dobiš že v običajni seriji.
Z mapo je to osnovni M za siromake :)
Z mapo je to osnovni M za siromake :)
endelin ::
M3 ima S-motor.
M340 ima B
Baje ma slednji lepši zvok in dosti bolj varcen lahko
Glede na rore je m3 zvok razočaranje
Ok dovolj ugrabitve teme s performance motorju z moje strani :D
M340 ima B
Baje ma slednji lepši zvok in dosti bolj varcen lahko
Glede na rore je m3 zvok razočaranje
Ok dovolj ugrabitve teme s performance motorju z moje strani :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()
MTB4life ::
Kamiq 1.0 TSI ročni - 6-6,5l/100km
Kamiq 1.5TSI DSG 7-8l/100km.
Bencinarji so bolj občutljivi na režim vožnje, kot diesel, tako da to kakšna je poraba je bz debata, ker vsak ima svoj režim. Jaz imam recimo v povprečju 1l večjo porabo pri dizlu in po navadi cca. 2l večjo porabo pri bencinarju, kot je povprečje za takšen avto.
Včasih smo na šihtu vozili Mondeote, dizel 2.0, 180 KM.
Moj je žrl 9,4 l/100 km.
Kolegov 6,3 l/100 km.
Tako da tudi dizli niso imuni na težo noge. Celo zelo so občutljivi.
Moj je žrl 9,4 l/100 km.
Kolegov 6,3 l/100 km.
Tako da tudi dizli niso imuni na težo noge. Celo zelo so občutljivi.
kixs ::
Vsak avto bo pil toliko kot mu bos dal z nogo.
Primerjat je vecinoma brezveze, ker ze pri vsakem vozniku je povprecna poraba vsakic drugacna, pa ceprav vozis iste relacije in isti avto z isto nogo...
Primerjat je vecinoma brezveze, ker ze pri vsakem vozniku je povprecna poraba vsakic drugacna, pa ceprav vozis iste relacije in isti avto z isto nogo...
V kakšnem obdobju je porabil 9,4l/100? To je kar hud tempo za dizla ali pa je bilo z njim nekaj narobe. Jaz svojega 2.0tdi res ne šparam - stalno po AC 200+, tudi po regionalni je velikokrat poden gas, pa imam dolgoročno porabo 7,2l/100km, sodelavec z enakim motorjem 5.5l/100km.
Drugi moji primeri:
T5 Volvo - spravil sem ga na 8l/100km - AC 130-140km/h z občasnimi izpadi do 180km/h, dolgoročno povprečje je bilo 13l/100km - 450-550km na tank, največ kar je spil Lj-Prizna en tank (65litrov).
BMW 2.8 šestak - 12-13l/100km dolgoročno povprečje,če lepo voziš 9-10l/100km na pisti gre max. 28l/100km
Kar hočem s primeri povedat je to, da bencinar je bolj žejen in ne more biti drugače.
Dizel v osnovi pije manj, ker ima višjo kompresijo (boljši izkoristek) in bistveno bolj ga lahko ''sušiš'', kot bencinarja. Bencinar ima na WOT 11-12.5:1 AFR, dizel pa 16-22:1.
Drugi moji primeri:
T5 Volvo - spravil sem ga na 8l/100km - AC 130-140km/h z občasnimi izpadi do 180km/h, dolgoročno povprečje je bilo 13l/100km - 450-550km na tank, največ kar je spil Lj-Prizna en tank (65litrov).
BMW 2.8 šestak - 12-13l/100km dolgoročno povprečje,če lepo voziš 9-10l/100km na pisti gre max. 28l/100km
Kar hočem s primeri povedat je to, da bencinar je bolj žejen in ne more biti drugače.
Dizel v osnovi pije manj, ker ima višjo kompresijo (boljši izkoristek) in bistveno bolj ga lahko ''sušiš'', kot bencinarja. Bencinar ima na WOT 11-12.5:1 AFR, dizel pa 16-22:1.
D3m ::
Bencinarji so bolj občutljivi na režim vožnje, kot diesel, tako da to kakšna je poraba je bz debata, ker vsak ima svoj režim. Jaz imam recimo v povprečju 1l večjo porabo pri dizlu in po navadi cca. 2l večjo porabo pri bencinarju, kot je povprečje za takšen avto.
Kamiq je krava. :D
|HP EliteBook|R5 6650U|
V kakšnem obdobju je porabil 9,4l/100? To je kar hud tempo za dizla ali pa je bilo z njim nekaj narobe. Jaz svojega 2.0tdi res ne šparam - stalno po AC 200+, tudi po regionalni je velikokrat poden gas, pa imam dolgoročno porabo 7,2l/100km, sodelavec z enakim motorjem 5.5l/100km.Brez resetiranja, govorimo o povprečju na par deset tisoč km.
Z njim ni bilo nič narobe (in še vedno ni), ko sem ga oddal drugemu, je tudi poraba tega padla na 6 in nekaj litrov.
6 in nekaj litrov =) to pomeni 6 + 2/3/4/...l?
S 1250kg? Za današnje standarde je to lahek avto.
Kamiq je krava. :D
S 1250kg? Za današnje standarde je to lahek avto.
denabiker ::
Kayzon ::
Tako da precej drugače kot Meizu, ki več kot očitno ne zna pritisnit na plin. Ker 250KM avto seveda ne pije 6l.
Malo offtopic ampak me zanima a je huda razlika med golfom GTI in polo GTI?
hojnikb ::
Malo offtopic ampak me zanima a je huda razlika med golfom GTI in polo GTI?
v resnic je vseen, ker sta za hothatch-a bistvo predraga.
#brezpodpisa