Forum » Loža » Kako optimalno naprej do stanovanja
Kako optimalno naprej do stanovanja
fosil ::
Ne rabiš kupovat nepremičnine za celo življenje, kar je sicer slovenska tradicija.
Že neka poceni garsonjera bo boljša od tega kar imaš sedaj, pa še namesto najemnine boš odplačeval kredit.
Ampak tudi previsok kredit je metanje denarja stran, večji kredit in za daljše obdobje ga vzameš, bolj ga preplačaš.
In ne rabiš vsega kredita odplačat da zamenjaš nepremičnino. Če se ti življenjske okoliščine spremenijo (žena, otroci, boljša plača), pač prodaš, odplačaš kredit, nekaj ti ob tem ostane in nato vzameš nov kredit in kupiš nekaj večjega oziroma boljšega.
Zaenkrat si še mlad in brez družine, zato razmišljal fleksibilno in upoštevaj, da se ti življenje lahko spremeni.
Kar se avta tiče je pa odvisno od tvojega življenjskega sloga. Avto ni samo za v službo, je tudi za izlete, dopuste itd, pač odvisno kaj počneš v prostem času.
Že neka poceni garsonjera bo boljša od tega kar imaš sedaj, pa še namesto najemnine boš odplačeval kredit.
Ampak tudi previsok kredit je metanje denarja stran, večji kredit in za daljše obdobje ga vzameš, bolj ga preplačaš.
In ne rabiš vsega kredita odplačat da zamenjaš nepremičnino. Če se ti življenjske okoliščine spremenijo (žena, otroci, boljša plača), pač prodaš, odplačaš kredit, nekaj ti ob tem ostane in nato vzameš nov kredit in kupiš nekaj večjega oziroma boljšega.
Zaenkrat si še mlad in brez družine, zato razmišljal fleksibilno in upoštevaj, da se ti življenje lahko spremeni.
Kar se avta tiče je pa odvisno od tvojega življenjskega sloga. Avto ni samo za v službo, je tudi za izlete, dopuste itd, pač odvisno kaj počneš v prostem času.
Tako je!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fosil ()
aborko ::
Ne vem, meni je avto res minimalen strosek, glede na to kaksno svobodo nudi. Pa tudi če bi mi zunaj stal zgolj za rezervo in ga ne bi uporabljal, je vseh stroskov: zav 80 eur, cestni sklad 65 eur, tehnicni 35, celoletne/zimske gume 50eur na leto, servis 50 eur/2 leti, ostali izredni stroski ~100 eur.
To je vse skupaj ranga 30 eur na mesec+ gorivo.Ko sem bil na tesnem z denarjem sem avto za jurja za 6k km letno z zgoraj omenjenimi stroski vozil 10 let.
Ocitno nove generacije razmisljajo drugace. Ze dlje casa delam in zivim v tujini in kar nekaj sodelavcev, ki prihajajo iz vecjih nemskih mest sploh nimajo izpita, kaj sele avtomobila. Placa konkretno visja od moje. Jih vozim na zadnjih sedežih ko predsednike. Sem iz tega naredil side hustle.
To je vse skupaj ranga 30 eur na mesec+ gorivo.Ko sem bil na tesnem z denarjem sem avto za jurja za 6k km letno z zgoraj omenjenimi stroski vozil 10 let.
Ocitno nove generacije razmisljajo drugace. Ze dlje casa delam in zivim v tujini in kar nekaj sodelavcev, ki prihajajo iz vecjih nemskih mest sploh nimajo izpita, kaj sele avtomobila. Placa konkretno visja od moje. Jih vozim na zadnjih sedežih ko predsednike. Sem iz tega naredil side hustle.
redtech ::
@fosil ja konzervativni pristop, ampak sedaj je rule in the game večji kredit.
Večja vrednost nepremičnine, večji kredit, je večji vzvod, če gre cena navzgor, ker cene nepremičnin gredo samo gor
Transport naj bi predstavljal 15% družinskega proračuna.
Jaz bi pri trenutnih vrednostih vzel majhno stanovanje v cenejši okolici, potem pa čez leta, ko se prijavi priložnost narediš korak naprej.
Večja vrednost nepremičnine, večji kredit, je večji vzvod, če gre cena navzgor, ker cene nepremičnin gredo samo gor
Transport naj bi predstavljal 15% družinskega proračuna.
Jaz bi pri trenutnih vrednostih vzel majhno stanovanje v cenejši okolici, potem pa čez leta, ko se prijavi priložnost narediš korak naprej.
Mato989 ::
Eni mislite da so sihti izven prestolbice le minimalec in 100eur nad ampak se motite, vecina mojih kolegov ne dela v lj in vecina jih ima place nad 2.2k bruto
Manj imajo tisti ki delajo v ju in js ker je tam itak enotni sistem in v trgovinski dejavnosti
Ti in tvoji kolegi ste blizje 40 kot 30. OP pa pravi da je 27 in ima samo osnove ze 500e vec. Aja, vozijo tovornjak poevropi, montirajo elektriko v avstriji in v kamčatki delajo na ploščadi
In da nebo kdo mislil da trdim da se ne da drugje kot v LJ dobiti spodobnih služb, seveda se da. Vendar jih je manj in če si študiral v LJ tudi bolj poznaš okolje, ljudi iz stroke in potencialne sodelavce še iz faksa. Priporočila stečejo, informacije se izmenjajo in hitro se razve kje je dobro, kje slabo in kdo je sposoben.
Raje povej koliko let dela si rabil da si prisel do 2.2k bruto
Eni so rabili samo nekaj let, recimo jaz pa kar dolgo... ampak to ni point, eni še skoz predstavljajo da izven LJ je max kar lahko dobiš 900 NETO posplošeno...
Kaj, 2.2k bruto je vredu plača?
2kEUR bruto imam v proizvodnji (pa bo šlo letos spet gor), 8 urni delavnik na 2 izmeni, pa nisem še 30 in imam samo srednjo šolo. Pa nimam sploh težkega dela. Najtežje od vsega je 8 ur bit na firmi
Pa hvala bogu, sem dovolj odmaknjen od LJ (30-40 km).
Vse kar je višje od MEDIANE plače ((kaj šele povprečne) je overall "zelo dobra plača) ker to pomeni da si bolje plačan od NAJMANJ 50% zaposlenih... ali od VEČINE...
Subjektivno pa nekomu lahko ni dobro NIČ ja to pa drži
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Miki N ::
Ze dlje casa delam in zivim v tujini in kar nekaj sodelavcev, ki prihajajo iz vecjih nemskih mest sploh nimajo izpita, kaj sele avtomobila. Placa konkretno visja od moje. Jih vozim na zadnjih sedežih ko predsednike. Sem iz tega naredil side hustle.
Si ratal pravi Zoomer Uber, LOL.
one too many ::
Te (slovenske) obsedenosti z avtomobili ne razumem. Mislim, mladi si ne zaslužijo stanovanj, ker potujejo, hodijo na zabave, imajo telefone, ampak ne, avto, avto je pa potrebno imeti.
OP si zlahka privošči avto, ampak morate gledati, kako bo strošek relativno zarezal v varčevanje. Recimo, da bi bil normalnež, bi danes spraševal, da ima po dveh letih privarčevanih 12,000 € ... in bil pohvaljen, da je odgovoren, še posebno če bi omenil, da si ničesar drugega ne privošči.
15 % za transport? Slovensko povprečje je sicer 20 %. Sam porabim 5 % za transport. Mimogrede, od vseh kolegov v tujini in Sloveniji se za vikende še največ in najbolj raznoliko potepam naokoli.
OP si zlahka privošči avto, ampak morate gledati, kako bo strošek relativno zarezal v varčevanje. Recimo, da bi bil normalnež, bi danes spraševal, da ima po dveh letih privarčevanih 12,000 € ... in bil pohvaljen, da je odgovoren, še posebno če bi omenil, da si ničesar drugega ne privošči.
15 % za transport? Slovensko povprečje je sicer 20 %. Sam porabim 5 % za transport. Mimogrede, od vseh kolegov v tujini in Sloveniji se za vikende še največ in najbolj raznoliko potepam naokoli.
matobeli ::
Za slovenca je najhuje če mu crkne avto na poti v službo. To je najvišja oblika ponižanja. Failure to comply.
Zato rabimo dobre avte.
Zato rabimo dobre avte.
socialec ::
To je najvišja oblika ponižanja. Failure to comply. Zato rabimo dobre avte.
Kot socialec res ne vem ampak domnevam, da je nejevolja predvsem zato, ker to mogoče stane vsaj en dan dopusta, poleg nezanesljivega modela?
A dan dopusta je vreden 15% prihodka, kar je razlika med 5%, ki bi jih morali dajat za prevoz, do 20% ki jih dajemo?
Folk se vozi 100km dnevno na šiht in delodajalci pričakujejo da bodo to pot vsakodnevno opravili brezhibno, brez ure zamude, folk pa daje po 20% dohodka da se delodajalcu uresničijo pričakovanja.
Folk se vozi 100km dnevno na šiht in delodajalci pričakujejo da bodo to pot vsakodnevno opravili brezhibno, brez ure zamude, folk pa daje po 20% dohodka da se delodajalcu uresničijo pričakovanja.
Jaz sem navedel en dan zaradi ene okvare, v resnici ne vem, kako pogosto je to, nisem pravi naslov, sočoti očitno vozimo najbolj zanesljive avte.
Sicer pojma nimam, "čemu se folk vozi 100km dnevno na šiht in delodajalci pričakujejo da bodo to pot vsakodnevno opravili brezhibno, brez ure zamude, folk pa daje po 20% dohodka da se delodajalcu uresničijo pričakovanja" - če mene vprašaš, so takšni delojemalci nespametni in odgovorni zase, da ne zamenjajo delodajalca, čez mejo ni vse slabo, ne glede na to, kaj MSM propagandno trajba dan na dan :D
Pa ni zdaj zlata doba zaposlenosti, da bi izkoristili tržni timing?
Aja, imaš prav, PM zagotavlja, da nam zavida ves svet, točno!
Sicer pojma nimam, "čemu se folk vozi 100km dnevno na šiht in delodajalci pričakujejo da bodo to pot vsakodnevno opravili brezhibno, brez ure zamude, folk pa daje po 20% dohodka da se delodajalcu uresničijo pričakovanja" - če mene vprašaš, so takšni delojemalci nespametni in odgovorni zase, da ne zamenjajo delodajalca, čez mejo ni vse slabo, ne glede na to, kaj MSM propagandno trajba dan na dan :D
Pa ni zdaj zlata doba zaposlenosti, da bi izkoristili tržni timing?
Aja, imaš prav, PM zagotavlja, da nam zavida ves svet, točno!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
Sej ti pravim da je globoko v slovenski glavi zakoreninjena želja da smo zanesljivi, niso krivi samo delodajalci.
Včasih je ta lastnost super, včasih malo manj.
Včasih je ta lastnost super, včasih malo manj.
Utk ::
Kolk jaz vidim ljudi, ki se vozijo 100 km, so to predvsem ljudje, ki iz nekega razloga nočejo bit doma več časa kot je nujno.
Če nikoli prej, si danes res lahko vsak najde službo kjerkoli, za čisto dober denar, če je pa nekdo tako strašno nepogrešljiv v Ljubljani, si bi pa tudi moral brez problema privoščit tisto stanovanje za pol milijona. Če ne, potem pač ni tako zelo nepogrešljiv.
Če nikoli prej, si danes res lahko vsak najde službo kjerkoli, za čisto dober denar, če je pa nekdo tako strašno nepogrešljiv v Ljubljani, si bi pa tudi moral brez problema privoščit tisto stanovanje za pol milijona. Če ne, potem pač ni tako zelo nepogrešljiv.
Ampak, da ljudje niti, ko imajo zavidanja vredno zgodovinsko priliko, tega ne izkoristijo, še posebej, ko jih PM opozori preko MSM...
To je tisto Cankarjevo - hrbet je upognjen, biča vajen in željan...
Jah, izgleda, da se večine ljude bolj malo prime, četudi se o tem učijo vso osnovno šolo...
Ni nemogoče to razumejo kot priročilo in ne kot kritiko?
:D
Največja ironija je, da imajo takšni veljavno volilno pravico!
To je tisto Cankarjevo - hrbet je upognjen, biča vajen in željan...
Jah, izgleda, da se večine ljude bolj malo prime, četudi se o tem učijo vso osnovno šolo...
Ni nemogoče to razumejo kot priročilo in ne kot kritiko?
:D
Največja ironija je, da imajo takšni veljavno volilno pravico!
Največja težava je da elite niso dovolj dober gospodar ki bi z regulativami in drugimi vzvodi poskrbeli da se "sense of duty" ne preslika v vožnjo čez pol države vsak dan.
energetik ::
Žalostno mi je gledati, da kljub nadpovprečnim prihodkom in razmeroma varčnem življenskem slogu mi vsako leto manjka več denarja do neke bivanja vredne nepremičnine. Si pa niti ne predstavljam kako je šele ostalim vrstnikom z podpovprečnimi prihodki...Zahvali se ECB in keynesianski monetarni politiki. Preživiš lahko le tako, da igraš njihovo igro - torej najdeš največji in najbolj ugoden kredit, ki ti ga dajo banke in greš v nabavo ustrezne nepremičnine. Tveganja v bistvu ni, v najslabšem primeru ti vzamejo nepremičnino, prodajo ter poplačajo kredit. Kredit je danes = denar.
vires in numeris
delavec44 ::
Kolk jaz vidim ljudi, ki se vozijo 100 km, so to predvsem ljudje, ki iz nekega razloga nočejo bit doma več časa kot je nujno.
Mogoče mu pa ni všeč živeti v Ljubljani.
Itak pa tak profil vsaj par dni na teden navadno lahko dela od doma.
Twixz ::
Načinov kako prit do stanovanja in nepremičnine je ogromno. V večini primerov je pač pomoč staršev in starih staršev.
Mislim, sej največji štos pri nakupu nepremičnine je najti neko zdravo razmerje med kreditom in udobnim življenjem. Brez kredita težko oz. nemogoče če ni druge pomoči (staršev, prijateljev, itd.).
Jaz bi vzel na tvojem mestu kredit na 30 let, kot je nekdo že omenil, tam dobrega jurja, ti nanese 360k€. Reprogramiraš, če se pojavi cenejša varjanta.
Itak boš spoznal še partnerko, ko bosta 2 bo lažje, lahko prej odplačaš. Trenutni cilj je pač nepremičnina. Men osebno stanovanja niso všeč in bi raje šel na obrobje Ljubljane nekam, ampak sem pač kmečkih korenin. Eni pa ne rabite in nočete avta in se drugače znajdete kar je tudi ok.
Mislim, sej največji štos pri nakupu nepremičnine je najti neko zdravo razmerje med kreditom in udobnim življenjem. Brez kredita težko oz. nemogoče če ni druge pomoči (staršev, prijateljev, itd.).
Jaz bi vzel na tvojem mestu kredit na 30 let, kot je nekdo že omenil, tam dobrega jurja, ti nanese 360k€. Reprogramiraš, če se pojavi cenejša varjanta.
Itak boš spoznal še partnerko, ko bosta 2 bo lažje, lahko prej odplačaš. Trenutni cilj je pač nepremičnina. Men osebno stanovanja niso všeč in bi raje šel na obrobje Ljubljane nekam, ampak sem pač kmečkih korenin. Eni pa ne rabite in nočete avta in se drugače znajdete kar je tudi ok.
Utk ::
30 let je bedarija, 20 je max. Razlika v obroku sploh ni tako ogromna. 10 let pa je nekaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Lonsarg ::
Prehod iz 20 na 25 ti načeloma še nakaj malega prinese, tak da v skrajni sili če škripa kreditna sposobnost je tudi 25 za silo ok. Medtem ko 30 let v nobenem primeru ni ok, ker prehod iz 25 na 30 ti res skoraj nič ne prinese na obroku. Odvisno seveda tudi od obrestnih mer, pri visokih je že 25 no-go, pri nizkih 25 let še za silo gre v skrajni sili.
Veliko bolje je raje znižati pričakovanja in kupiti nekaj dovolj poceni da zmoreš z 20 let kredita in kasneje upgradat na dražjo nepremičnino (magari čez 5 let, ne rabiš čakat 20 let). Jaz sem naprimer prvo kupil 8 let nazaj in zdaj upgradam, brez da sem prvo do konca odplačal, to se da vse zmenit z banko/kupci.
Veliko bolje je raje znižati pričakovanja in kupiti nekaj dovolj poceni da zmoreš z 20 let kredita in kasneje upgradat na dražjo nepremičnino (magari čez 5 let, ne rabiš čakat 20 let). Jaz sem naprimer prvo kupil 8 let nazaj in zdaj upgradam, brez da sem prvo do konca odplačal, to se da vse zmenit z banko/kupci.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Največja težava je da elite niso dovolj dober gospodar ki bi z regulativami in drugimi vzvodi poskrbeli da se "sense of duty" ne preslika v vožnjo čez pol države vsak dan.
Nekaj od tega drži, torej - kdo so elite in zakaj se jih čaka in zakaj jim še zaupa po vsem tem času?
En članek sem neuspešno iskal na JPD blogu, mogoče kasneje prilepim - v tisto 'glavno' temo.
Pač fora je v tem da lahko to dokaj preprosto izračunamo:
če ima povprečno 2.300 na mesec prihodka, bi moral prihranit na leto vsaj 12k... torej jurija na mesec... to je minimum...
Ko boš imel prihranjeno 40k+ se kupi najcenejša smiselna garsonjera ali 1 sobno... tja do max 200k... potem to odplačuješ in je... nato lahko fleksibilno prodaš.
če ima povprečno 2.300 na mesec prihodka, bi moral prihranit na leto vsaj 12k... torej jurija na mesec... to je minimum...
Ko boš imel prihranjeno 40k+ se kupi najcenejša smiselna garsonjera ali 1 sobno... tja do max 200k... potem to odplačuješ in je... nato lahko fleksibilno prodaš.
Point je da ful ljudi misli da je tezko prodajat nepremicnino na kateri je se kredit, pa je dejansko silo enostavno, pac del kupnine gre banki del pa tebi.
fleksibilno prodaš? :)
ni se mi dalo na široko, pač fleksibilno lahko zadevo prodaš če pride do sprememb lajfa aka partnerica itd...
Bistvo je da se OPju trenutno splača stisnit zobe in potegnit še 2 leti do točke ko prihrani dovolj da lahko da 20% polog za nekaj do 200k... in takrat kupi nekaj na solidni lokaciji kar bo likvidno in bo podobno lahko prodal čez 3,4,5,7 let...
Njegov cilj bi moralo bit 40-50k privarčevanega in nato nakup nečesa do 200k na likvidni lokaciji dokaj blizu šihta... tudi če je to garsonjera... potem pa to odplačevat in investirat v ETF, in ko dobi bejbo lahko še zmeraj to prodata (in kar ma ona) in greta v večje...
fosil ::
En konkreten primer, v Litiji prodajajo stanovanja po 150k, nova enosobna ali rabljena dvosobna.
Lastni delež je 20%, torej rabiš 30k prišparanega in 120k kredita - to pomeni 12 let po 1k na mesec.
Iz Litije vozi vlak v Ljubljano pol ure, imaš pa vsaj 2 vlaka vsako uro.
Ljudje pozabljajo da kredit niti približno ni zastonj.
Če narediš en hiter izračun, 200k kredit za 20 let, preplačaš za 74k, oziroma 300 eur na mesec.
Pri zgoraj omenjenem primeru, 120k kredita za 12 let, preplačaš za 26k, oziroma 180 eur na mesec.
Lastni delež je 20%, torej rabiš 30k prišparanega in 120k kredita - to pomeni 12 let po 1k na mesec.
Če narediš en hiter izračun, 200k kredit za 20 let, preplačaš za 74k, oziroma 300 eur na mesec.
Pri zgoraj omenjenem primeru, 120k kredita za 12 let, preplačaš za 26k, oziroma 180 eur na mesec.
Tako je!
Pri trenutnih obrestnih merah ti celotno obrest kredita poje inflacija in si na nuli. Pa so bli tut se bolsi casi, meni je nepremicnina zrasla za 100k, banki sek ps v vmesnem casu dal 15k obresti :)
Ce sparas rabis vlagat da vsaj dohitevas inflacijo, da je denar enako vreden ko nasparas za lastni delez. Sam kaj ko vlaganje zgolj za par let ni lih zihr stvar.
Tak da je za razmislit ce vseeno ne cakas na lastni delez in raje kupis ze prej, pa kar ti zmanjka resis al z ekstra kreditom na zavarovanje ali pa kako ekstra hipoteko, sam da zbezis iz najema cimprej.
Ce sparas rabis vlagat da vsaj dohitevas inflacijo, da je denar enako vreden ko nasparas za lastni delez. Sam kaj ko vlaganje zgolj za par let ni lih zihr stvar.
Tak da je za razmislit ce vseeno ne cakas na lastni delez in raje kupis ze prej, pa kar ti zmanjka resis al z ekstra kreditom na zavarovanje ali pa kako ekstra hipoteko, sam da zbezis iz najema cimprej.
En konkreten primer, v Litiji prodajajo stanovanja po 150k, nova enosobna ali rabljena dvosobna.V tem primeru si moraš še preračunaš, koliko gre v tem času cena stanovanj gor... Več kot ti preplačaš kredit.
vires in numeris
Saj pravim za OPja je najbolje da še 2 leti stisne, prihrani v 2 letih še teh dodatnih 25-30k in se potem pri 30tem odloči... takrat bo tudi jasno ali bo kriza ali ne ali bo davek ali ne... on bo pa imel cca 50k keša na TRR pripravljenega za 20% polog za nepremičnino.
Če se mu res res res mudi naj počaka do jeseni letos in gre v nakup ko bo imel blizu 30k... takrat naj proba najt neko garsonjero v LJ na likvidni lokaciji za 150/160k max... (z vso opremo) in je to to... potem pa naj odplačuje kredit na 20 let in bo imel nepremičnino za prodat če dobi bejbo in se odločita it v večji flet skupaj.
Če se mu res res res mudi naj počaka do jeseni letos in gre v nakup ko bo imel blizu 30k... takrat naj proba najt neko garsonjero v LJ na likvidni lokaciji za 150/160k max... (z vso opremo) in je to to... potem pa naj odplačuje kredit na 20 let in bo imel nepremičnino za prodat če dobi bejbo in se odločita it v večji flet skupaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
ginekk ::
one too many je izjavil:
Te (slovenske) obsedenosti z avtomobili ne razumem. Mislim, mladi si ne zaslužijo stanovanj, ker potujejo, hodijo na zabave, imajo telefone, ampak ne, avto, avto je pa potrebno imeti.
Saj ni obsedenost in nič prav drugače drugje, kjer prebivalci večinsko živijo v "vukojebinah" brez učinkovitega javnega prevoza. Pač avto ti omogoča precej več osebne svobode, že če živiš na Igu recimo, kaj šele v kaki vasi na hribu za Cerknico. Ne razumem ljudi, ki tega ne štekajo. Verjetno je višek življenja ždenje doma za ekranom.
Avto je primarno predvsem strošek... seveda ti omogoča več osebne svobode in večji krog dosegljivosti hkrati pa tudi porabi več denarja kot če tja ne siliš...
Ne razumem ljudi, ki tega ne štekajo.
Nekaj je "več svobode", nekaj drugega je pa 15% dohodka več kot je treba da se lahko mal pokurčiš in počutiš bolje.
Tko kot da bi imel za trato kosit kosilnico za 20k in se v gostilnah pogovarjal kakšn rezilo ima, ali pa zlat pomivalni stroj, še zmer je samo opravilo in še vedno nisi profi kmet ali beverly hills gnada.
Primarno ni samo "več svobode", ampak nuja.Ne razumem ljudi, ki tega ne štekajo.
Nekaj je "več svobode", nekaj drugega je pa 15% dohodka več kot je treba da se lahko mal pokurčiš in počutiš bolje.
Tko kot da bi imel za trato kosit kosilnico za 20k in se v gostilnah pogovarjal kakšn rezilo ima, ali pa zlat pomivalni stroj, še zmer je samo opravilo in še vedno nisi profi kmet ali beverly hills gnada.
Ker sicer si obsojen na ždenje doma ali v krogu par km okoli. Ali pa zapravljanje za taksije ali pa zapravljanje s časa z neskončnim čakanjem na javni prevoz in počasnostjo ter omejenostjo.
Ni potrebno 15% letnega dohodka, vso fleksibilnost dobiš že za precej manj.
vires in numeris
bm1973 ::
redtech ::
5%
- nakup avtomobila / financiranje
- gorivo
- vzdrževanje
Ne nabijat no :), pri povprečni plači je to 75€/mesec, pri 4k pa 200€/mesec, pokaži mi enega ... da ni študent seveda.
- nakup avtomobila / financiranje
- gorivo
- vzdrževanje
Ne nabijat no :), pri povprečni plači je to 75€/mesec, pri 4k pa 200€/mesec, pokaži mi enega ... da ni študent seveda.
To je možno samo tako da pač kupiš rabljen avto za par k max in ga imaš par let pa še potem dvomim da lastništvo pade pod 10% prihodka za večino...
Arey ::
Avto je primarno predvsem strošek... seveda ti omogoča več osebne svobode in večji krog dosegljivosti hkrati pa tudi porabi več denarja kot če tja ne siliš...
V Sloveniji je en avto na familijo nuja.
Preprosto drugače ne gre...
Če imaš otroke potem drži. Če pa si sam oz sta dva in živita v večjem mestu, sploh v lj, pol pa realno ne rabiš avta če tvoj življenjski stil ne zahteva veliko zapuščanja mesta. V mestu imaš vse, od rekreacije, zabave, trgovin, ni da ni. Če ti cilj ni hoja v hribe, smučanje, ogledovanje slovenje, pol avta ne rabiš. Za potovanja se do letališča itak spraviš z go optijem tut če maš avto včasih, za nujo lahko avto najameš oz uporabiš avant go al kaj so uni avti.
Sam mal drgač moraš razmišljat, zoomer generacija čedalje bolj razmišlja v to smer. Jaz, če ne bi mel otroka, ne bi rabil avta.
bm1973 ::
Če pa si sam oz sta dva in živita v večjem mestu, sploh v lj, pol pa realno ne rabiš avta če tvoj življenjski stil ne zahteva veliko zapuščanja mesta.
To ni pol življenje...
Ljubljana, še Slovenija je premajhna za normalno živlenje, razen kuča - posao...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
Če imaš otroke potem drži. Če pa si sam oz sta dva in živita v večjem mestu, sploh v lj, pol pa realno ne rabiš avta če tvoj življenjski stil ne zahteva veliko zapuščanja mesta. V mestu imaš vse, od rekreacije, zabave, trgovin, ni da ni. Če ti cilj ni hoja v hribe, smučanje, ogledovanje slovenje, pol avta ne rabiš. Za potovanja se do letališča itak spraviš z go optijem tut če maš avto včasih, za nujo lahko avto najameš oz uporabiš avant go al kaj so uni avti.Ja, to si ti. Meni je podčrtano način življenja, avto je nuja za tak način. V mesto zahajam le če je nujno.
Sam mal drgač moraš razmišljat, zoomer generacija čedalje bolj razmišlja v to smer. Jaz, če ne bi mel otroka, ne bi rabil avta.
To je možno samo tako da pač kupiš rabljen avto za par k max in ga imaš par let pa še potem dvomim da lastništvo pade pod 10% prihodka za večino...Jaz z enim novo kupljenim + 1 šitboxom z vsemi stroški in amortizacijo pridem ravno na 10% letnega dohodka. Mojega. Na družino računano torej nekje na 6% neto dohodka.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
deco16 ::
Žalostno mi je gledati, da kljub nadpovprečnim prihodkom in razmeroma varčnem življenskem slogu mi vsako leto manjka več denarja do neke bivanja vredne nepremičnine. Si pa niti ne predstavljam kako je šele ostalim vrstnikom z podpovprečnimi prihodki...
Pol pa ne gledat in naredi nekaj. 10% lastne udeležbe je morda že dovolj da ti kakšna banka s takšnimi prihodki da kredit 200k.
Vsekakor bolje plačevat kredit kot najemnino, ko se pa enkrat rešiš še tega bremena pa samo še stroški.
Arey ::
Če imaš otroke potem drži. Če pa si sam oz sta dva in živita v večjem mestu, sploh v lj, pol pa realno ne rabiš avta če tvoj življenjski stil ne zahteva veliko zapuščanja mesta. V mestu imaš vse, od rekreacije, zabave, trgovin, ni da ni. Če ti cilj ni hoja v hribe, smučanje, ogledovanje slovenje, pol avta ne rabiš. Za potovanja se do letališča itak spraviš z go optijem tut če maš avto včasih, za nujo lahko avto najameš oz uporabiš avant go al kaj so uni avti.Ja, to si ti. Meni je podčrtano način življenja, avto je nuja za tak način. V mesto zahajam le če je nujno.
Ja pač dobesedno sem ti napisal da to velja samo če te to ne veseli, ne rabiš razlagat da ti nisi tak.
Če pa si sam oz sta dva in živita v večjem mestu, sploh v lj, pol pa realno ne rabiš avta če tvoj življenjski stil ne zahteva veliko zapuščanja mesta.
To ni pol življenje...
Ljubljana, še Slovenija je premajhna za normalno živlenje, razen kuča - posao...
Enako velja zate, pravim samo da niso vsi ljudje enaki in da je, predvsem mladim, ponudba mesta čisto dovolj za večino časa. Ko pa ni, pa se ne gre za pol ure v avto ampak se leti z letalom.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Samski do lastnega stanovanja (strani: 1 2 3 4 … 39 40 41 42 )Oddelek: Loža | 235758 (102197) | hujsk1999 |
» | Nakup stanovanja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 72723 (53964) | Okapi |