Forum » Loža » Dubajska čokolada
Dubajska čokolada
tikitoki ::
Se ne strinjam. Ni vsaka milka ista, ja deklaracijo imajo isto ampak definitvno ni "ista". Od izvora sestavin do obdelave, opreme v obratu, ljudi ki delajo (know-how), tradicija itd itd, 100 dejavnikov je da milka iz srbije/poljske/nemčije ni enaka. V excel tabeli ja, ker gre skozi isti proces ampak po okusu pa definitivno ni.
Kdor je občutljiv na to bo pač se držal svojih navad, jaz čutim razliko v ne-daj-bože nuteli za slovenski trg iz merkatroja ali pa tisti iz mullerja ali pa oni iz leclerca ali pa v italiji kupljeno.
A tega pojemo na tone? Ne, zato mi je važno da če kupim dva lonca nutelle da je vsaj takrat ko mi zapaše tak okus, ki mi sede.
Jaz pravim, da je z njegovim okušanjem nekaj narobe, če ne občuti razlike, ker Srbska/ milka je veliko bolj sladka, čokolda ima drugačen okus kot tista iz nemčije.
Sedaj je pa to v mojih možganih. Yeah. Right. Samo domišljam si, da je lahko popolnoma enak izdelek delan v dveh različnih obratih popolnoma enak. Sem prepričan, da v srbiji imajo popolnoma drugačne vse sestavine sladkor, kakavovo maslo, posneto mleko v prahu, kakavova masa, sladka sirotka v prahu (iz mleka), mlečna maščoba, emulgator (sojin lecitin), lešniki, aroma ..
Že samo mleko , če ga damo v priemrjavo, ni pri vseh proizvajalcih enakega okusa, kaj šele kakavovo maslo, sirotka, aroma..
Sam bi blo pa zanimiv če bi naredil slepi test, to bi bil lep video. Če bi folk lahko pri slepem testu znal ugotovit katera čokolada je bila narejene za nemški trg in katera za slovenski ali kateri drug. A se noben od slovenskih youtuberjev ni spomnu tega nardit?
Saj sem zgoraj napisal, da smo se igrali s tem. Nismo imeli samo dveh koščkov, jih je bilo namerno več. Rezultat je bil smešen. Ko placebo ne deluje, ni nikomur nič jasno.
Katerega Dela tega, da SE veliko izdelkov razlikuje glede na trzisce, ne razumes?
To je znano dejstvo. GA imas opisanega v znanstvenih clankih.
Ce povprecna oseba opazi razliko je drugo vprasanje. Ti pa trdis, da je to eno in isto vprasanje.
Celo razlogi so znani. Prilagajanje paleti lokalne tarcne skupine. Lokalne surovine. Iskanje cenejsih nadomestnih surovi, katerih uporabno vecina ne opazi Oz. Jih ne odvrne od nadalnjih nakupov.
Ljudje tudi nimajo vsi enako razvitega okusa, tko k so eni barvno slepi, nekateri pa locijo med dodatnimi barvnimi odtenki.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
mojsterleo ::
Že to, da je ta tema postala skoraj viralna pove marsikaj. O čokoladah imamo veliko za povedati. Še posebno o Dubajski.
Jbg živi se enkrat, zakaj si ne bi človek kaj privoščil?
PS: Lidlov 'Dubajc' je odličen. Če ga še kje dobite res priporočam.
Jbg živi se enkrat, zakaj si ne bi človek kaj privoščil?
PS: Lidlov 'Dubajc' je odličen. Če ga še kje dobite res priporočam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mojsterleo ()
2dark ::
, ker izrazito odstopa od ostalih, precej manj sladka in poudarjen okus lešnikov..
Takole bi sam opisal nemsko milko. Ne da sladkor prevlada.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
gruntfürmich ::
No bistvo testa ne bi bilo toliko v tem da bi ugotovil katera čokolada je objektivno bolj kvalitetna. Za take stvari bi rabil laboratorijske preiskave ( ki so verjetno drage kot žafran ? ).
Bistvo bi bilo da bi ugotovil če sta čokoladi kakorkoli različni po okusu. Ker ja boljši ali slabši okus to je subjektivno.
Da so različne po okusu že ptički čivkajo.
A res ne morte doumeti da recepture prilagajo trgu????
Kaj pa je objektivno bolj kvalitetno pa po mojem ne more določit laboratorij ampak točni podatki surovin in strokovnjakov, ki se na te surovine spoznajo in potem vedo kaj je kvalitetna surovina in kaj najnižja cena na borzi. Pa še potem tehnološki postopek, da kvalitetnih surovin ne uničiš z napačnim postopkom...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
mtosev ::
Dobre čokolade ima tudi Lindt. Meni so njihove čokolade zelo dobre.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
twom ::
Kvalitetna čokolada vsebuje kakavovo maso (brez L) in kakavovo maslo.
Kvalitetne čokolade NE vsebujejo suhega razmaščenega kakava (vsaj ne v večjih količinah). Kar pa ne pomeni da določenim ni všeč (zaradi okusa ali bio-zdrave mane).
Pa seveda čokolada mora biti sladka, lahko tudi mlečna. Nekateri imajo radi tudi aromatizirane. Zato grejo sestavine pri kvalitetnih čokoladah takole (na specifikacijah morajo biti navedene po vrstnem redu kot so količinsko prisotne): sladkor, kakavova masa, kakavovo maslo, mleko v prahu, itd.
Tiste čokolade, kjer piše suh razmaščen kakav v prahu... berite dalje
Suh razmaščen kakav je industrijski odpadek, ki nastane ko iz kakavove mase izlužijo kakavovo maslo (po barvi in strukturi zelo podoben mlečnemu maslu.
Poanta kakava je v kakavovem maslu, ne v kakavu. Namreč maslo da aromo kakavu, sicer je kakav kot žagovina.
Podobno je tudi s kokosovo moko. Če belo telo kokosa naribaš in posušiš, je sladek kot sladkor. Če poizkusiš tega iz trgovine, je brez okusa kot žagovina in ga sploh ne moreš pogoltniti, dlje žvečiš, bolj poln gob.ec imaš.
Industrijski odpadek je tudi kofein, ki nastane pri dekofeinezacije kave (vsa kava je dekofeinizirana, brezkofeinska še toliko bolj). Nekdo se je spomnil ta odpadek drago prodajat v obliki piksen polnih vode, sladkorja, barvil, umentnih arom z dodatkom tega odpadka.
Tudi odpadni suh razmaščen kakav se prodaja v 70, 75, ..., 95 procentnih kakavovih čokoladah.
Glede okusov pa ne bomo razpraljalli. Meni zelo paše Milka Noisette iz Milerja. Je bolj "oljanata", lepše se topi v ustih kot tiste iz šparov in merkatorjev. Taprave čokolade (s kakavovim maslom) pa zelo težko najdeš.
Glede zaznavanja... na slepih testih je večini ljudem boljšega okusa Pepsi, če je gor nalepka pa Coca Cola. Poznam pa človeka, ki je na Barcafe stojnici s petimi lončki kave (kjer so stranke ugibale kateri je barcafe), rekel da noben lonček ni barcafe, in... imel je prav. Nobena ni bila barcafe. Toliko o slepih testih.
chocolate wikipedia
Kvalitetne čokolade NE vsebujejo suhega razmaščenega kakava (vsaj ne v večjih količinah). Kar pa ne pomeni da določenim ni všeč (zaradi okusa ali bio-zdrave mane).
Pa seveda čokolada mora biti sladka, lahko tudi mlečna. Nekateri imajo radi tudi aromatizirane. Zato grejo sestavine pri kvalitetnih čokoladah takole (na specifikacijah morajo biti navedene po vrstnem redu kot so količinsko prisotne): sladkor, kakavova masa, kakavovo maslo, mleko v prahu, itd.
Tiste čokolade, kjer piše suh razmaščen kakav v prahu... berite dalje
Suh razmaščen kakav je industrijski odpadek, ki nastane ko iz kakavove mase izlužijo kakavovo maslo (po barvi in strukturi zelo podoben mlečnemu maslu.
Poanta kakava je v kakavovem maslu, ne v kakavu. Namreč maslo da aromo kakavu, sicer je kakav kot žagovina.
Podobno je tudi s kokosovo moko. Če belo telo kokosa naribaš in posušiš, je sladek kot sladkor. Če poizkusiš tega iz trgovine, je brez okusa kot žagovina in ga sploh ne moreš pogoltniti, dlje žvečiš, bolj poln gob.ec imaš.
Industrijski odpadek je tudi kofein, ki nastane pri dekofeinezacije kave (vsa kava je dekofeinizirana, brezkofeinska še toliko bolj). Nekdo se je spomnil ta odpadek drago prodajat v obliki piksen polnih vode, sladkorja, barvil, umentnih arom z dodatkom tega odpadka.
Tudi odpadni suh razmaščen kakav se prodaja v 70, 75, ..., 95 procentnih kakavovih čokoladah.
Glede okusov pa ne bomo razpraljalli. Meni zelo paše Milka Noisette iz Milerja. Je bolj "oljanata", lepše se topi v ustih kot tiste iz šparov in merkatorjev. Taprave čokolade (s kakavovim maslom) pa zelo težko najdeš.
Glede zaznavanja... na slepih testih je večini ljudem boljšega okusa Pepsi, če je gor nalepka pa Coca Cola. Poznam pa človeka, ki je na Barcafe stojnici s petimi lončki kave (kjer so stranke ugibale kateri je barcafe), rekel da noben lonček ni barcafe, in... imel je prav. Nobena ni bila barcafe. Toliko o slepih testih.
chocolate wikipedia
Zgodovina sprememb…
- spremenil: twom ()
delavec44 ::
Če pa med Coca Colo in Pepsi ne najdeš razlike, potem je pa nekaj narobe z brbončicami. Slepi test gor ali dol.
twom ::
Če pa med Coca Colo in Pepsi ne najdeš razlike, potem je pa nekaj narobe z brbončicami. Slepi test gor ali dol.Slepi test je bil kater okus ti je bolj všeč, ne katera je ena ali druga. To je bolj iz psihologije marketinga in podleganja modi, kot pa v brbončicah...
Sej poanta celotne te teme o dubajski čokoladi je ravno to, dovzetnosti in podleganja trendom
Zgodovina sprememb…
- spremenil: twom ()
mojsterleo ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako priditi do življenjskih potrebščin ceneje? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15065 (9653) | gruntfürmich |
» | Okus nutelle (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 64289 (24946) | Zvezdica27 |
» | Eurospin vs Mercator (kvaliteta izdelkov) (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 53498 (31896) | gruntfürmich |
» | Najkvalitetnejša široko-komercialna čokolada? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 60631 (42936) | hunter01 |
» | čokolada (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8467 (7148) | DoloresJane |