Forum » Loža » Ne toliko vodovodarsko kot logično vprašanje glede konfiguracije talnega gretja
Ne toliko vodovodarsko kot logično vprašanje glede konfiguracije talnega gretja
joej970 ::
Pozdravljeni!
V stanovanju kupljenem od DUTB v Celovških dvorih že dlje časa ne deluje talno gretje. Po pregledu energetske omarce, je stanje sledeče:
Konfiguracija ni logična meni, očetu, hišniku in vodovodarju. Prišli smo do zaključka, da tole enostavno ne more delovati, vendar pa me vseeno zanima, če se najdo kdo ki najde smisel v trenutni konfiguraciji :)
Črpalka je nova in dela. Cev okoli ventila A je vroča, okoli D pa ima kakšno stopinjo manj. Rdeče cevi so hladne/mlačne. Iz črpalke se sliši, da deluje, pravtako se sliši sprememba pretoka, ko zaprem/odprem 2 bela ventila spodaj desno. Pri E je ventil za izpuščanje zraka.
Moja rešitev je, da bi bilo potrebno ločiti neposredno povezavo med A in D :)
V stanovanju kupljenem od DUTB v Celovških dvorih že dlje časa ne deluje talno gretje. Po pregledu energetske omarce, je stanje sledeče:
Konfiguracija ni logična meni, očetu, hišniku in vodovodarju. Prišli smo do zaključka, da tole enostavno ne more delovati, vendar pa me vseeno zanima, če se najdo kdo ki najde smisel v trenutni konfiguraciji :)
Črpalka je nova in dela. Cev okoli ventila A je vroča, okoli D pa ima kakšno stopinjo manj. Rdeče cevi so hladne/mlačne. Iz črpalke se sliši, da deluje, pravtako se sliši sprememba pretoka, ko zaprem/odprem 2 bela ventila spodaj desno. Pri E je ventil za izpuščanje zraka.
Moja rešitev je, da bi bilo potrebno ločiti neposredno povezavo med A in D :)
- spremenil: joej970 ()
tiborrr ::
Izgleda, kot da je razvod talnega v bypassu mimo glavnega voda črpalke.
Nevem... Al sem že jaz blesav?
Nevem... Al sem že jaz blesav?
Don't test the captain's validity or his vulnerability!
misek ::
Bela cev bi morala biti priključena na vrhu desne strani in ne spodaj? A B in C sta topla ali mrzla?
Koliko je to "dlje časa"?
V moji omarici je bil sistem podoben. Levo spodaj je bila priključena voda za vhod preko termostata, levo zgoraj za izhod. Na desni strani pa je bila črpalka.
Koliko je to "dlje časa"?
V moji omarici je bil sistem podoben. Levo spodaj je bila priključena voda za vhod preko termostata, levo zgoraj za izhod. Na desni strani pa je bila črpalka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: misek ()
feryz ::
Ne vidim, kako je obrnjena pumpa. Torej če res pumpa gor.
Drugače bi moralo tole popolnoma normalno delovati.
Vroča voda, ki jo glava spusti v sistem, ne more drugam kot v talno.
Je kar prav narejeno.
Drugače bi moralo tole popolnoma normalno delovati.
Vroča voda, ki jo glava spusti v sistem, ne more drugam kot v talno.
Je kar prav narejeno.
RedDrake ::
Točno to. Če pumpa potiska vodo gor, potem stvar izgleda povsem pravilno. Vročo vodo potisne v gornji razvod, nazaj pride po spodnjem in gre po beli cevi "ven". Kar je "preveč" pa preko bypassa.
DamijanD ::
Ob predpostavki, da ventil spusti skozi vročo vodo in da obstaja kakšen nepovratni ventil na povratnem vodu...
Potem naj preverijo iglo na ventilu, delovanje glave in podobno.
Bemti, 93 vatov!? Upam da jo ne gonijo na tretji brzini za par metrov cevi.
Bemti, 93 vatov!? Upam da jo ne gonijo na tretji brzini za par metrov cevi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
Bellzmet ::
"Cev okoli ventila A je vroča, okoli D pa ima kakšno stopinjo manj."
Glede na to, bi rekel, da tisti U-razvod pod pumpo prepušča nekaj/veliko/malo tople vode mimo talnega gretja direktno do ventila D.
Pa seveda termostatski ventil odpreti do konca. Sploh ne razumem, zakaj je termostati ventil tukaj.
Glede na to, bi rekel, da tisti U-razvod pod pumpo prepušča nekaj/veliko/malo tople vode mimo talnega gretja direktno do ventila D.
Pa seveda termostatski ventil odpreti do konca. Sploh ne razumem, zakaj je termostati ventil tukaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bellzmet ()
Miki N ::
Samo res, v čem je potem vloga povezave med A in D... razen mogoče strukturne? Da cirkulira vodo v zaprte krogu? En zanimiv eksperiment bi bil, če bi dal med A in D kroglični ventil (tak kot je desno od D) ... in probaš kaj se zgodi če ga odpreš/zapreš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Miki N ()
Možno tudi, da je pumpa tako močna, da vleče mrzlo vodo iz povratka, namesto, da bi odtekala skozi D ventil.
Koliko je pa veliko stanovanje, da ima samo 2 veji?
Koliko je pa veliko stanovanje, da ima samo 2 veji?
Zgodovina sprememb…
telexdell ::
Zakaj bi se črpalka matrala in vlekla vodo po cevi na priključku A če pa lahko precej lažje meša vodo v razdelilniku, na katerega sta priključeni veji talnega gretja?
Sam bi tisti ventil z rdečim metuljčkom, kateri je ob cevi D prestavil na T kos med OČ in razdelilnikom A-D in ga priprl za toliko, da bi OČ jemala vodo iz cevi na A in jo pošiljali skozi talno.
Sam bi tisti ventil z rdečim metuljčkom, kateri je ob cevi D prestavil na T kos med OČ in razdelilnikom A-D in ga priprl za toliko, da bi OČ jemala vodo iz cevi na A in jo pošiljali skozi talno.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Možno tudi, da je pumpa tako močna, da vleče mrzlo vodo iz povratka, namesto, da bi odtekala skozi D ventil.Ampak napisal je
Cev okoli ventila A je vroča, okoli D pa ima kakšno stopinjo manj.Bolj je vprašanje kakšno temperaturo ima B in C.
Tako ja, čim je temperatura B nižja od A veš, da vleče mrzlo vodo iz povratka.
Jaz še vedno mislim, da instalacija ni narejena pravilno. Recimo tule je en razdelilnik s črpalko: https://fluterm.eu/sl/prod/talno-ogreva...
fikus_ ::
Ta vezava je verjetno narejena tako, ker jemlje toplo vodo iz sistema, kjer so tudi radiatorji in so zato tam višje temperature vode, v talnem pa mora biti nižja.
Zato je posebej črpalka in voda se mora mešati, topla iz sistema ter povratna iz talnega, da je v talnem potem prave temperature.
Zato je posebej črpalka in voda se mora mešati, topla iz sistema ter povratna iz talnega, da je v talnem potem prave temperature.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Stanovanje je garsonjera, ena veja gre na hodnik in kopalnico, druga pa v bivalni prostor. Pumpa je obrnjena navzgor.
Na levi strani ventila A je zelo vroče, takoj za ventilom (desna stran ventila) je zelo toplo. Pumpa je topla, B in C pa mlačna.
D (odvod skozi belo cev) je hladen/mrzel. Če zaprem bela ventila, potem D postane zelo topel.
Se strinjam, da bi bil naslednji najbolj smiseln in zanimiv poseg, namestitev krogličnega ventila med A in D, da se bypass regulira.
Na levi strani ventila A je zelo vroče, takoj za ventilom (desna stran ventila) je zelo toplo. Pumpa je topla, B in C pa mlačna.
D (odvod skozi belo cev) je hladen/mrzel. Če zaprem bela ventila, potem D postane zelo topel.
Se strinjam, da bi bil naslednji najbolj smiseln in zanimiv poseg, namestitev krogličnega ventila med A in D, da se bypass regulira.
Bypasa ne rabiš nič regulirati. Točno toliko, kot spustiš noter, gre tudi ven.
Niti mililitra razlike ne more biti.
Niti mililitra razlike ne more biti.
Ali termostatski ventil meri temperaturo v B (preko žice)? Če je tako, ga čisto odpri oz preveri, če je zapikan, kot je že feryz predlagal.
"Če zaprem bela ventila, potem D postane zelo topel."
Tole mi pa ni jasno. Ali čez "odtok" hladne vode pride topla voda iz sistema?
"Če zaprem bela ventila, potem D postane zelo topel."
Tole mi pa ni jasno. Ali čez "odtok" hladne vode pride topla voda iz sistema?
Zgodovina sprememb…
Kalibri ::
Čemu je dober tisti ventil na levi spodaj, ki ima neko sondo? Da ni to pretežno zaprto? Ali pa ima sondo zgoraj levo, karkoli že je tisto
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kalibri ()
G0zdar ::
"Če zaprem bela ventila, potem D postane zelo topel."Tudi meni to ni jasno.
Naslednja zadeva sta holandca za pumpo. Ki sta lahko tudi z ventilom.
In lahko sta tudi zaprta.
Nisem nek strokovnjak za vodovodarstvo, sam po mojem če popolnoma zapreš bela ventila lahko skuriš pumpo. Ventil D pa postane vroč zaradi tega ker hladna se hladna voda ne vrača iz povratnega voda. Skozi ventil D gre takrat isti pretok kot skozi ventil A, in voda ima tudi isto temperaturo.
telexdell ::
Le zakaj bi črpalka vlekla vodo skozi termostatski ventil, kateri je gotovo delno priprt namesto iz talnega oz. tistih dveh ventilov z belo kapo katera sta odprta 100%? Da bi bil vgrajen kak protipovratni ventil pa ni videti. Pol pač kroži voda skozi talno, dovoda in odvoda pa ni.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
fikus_ ::
Če zapreš bela ventila, ti črpalka samo "melje" vodo, ne kroži.
Ta sklop je delan za mešanje vode (topla dovod in hladnejša povratek talno), ker je dovodna voda višje temp. kot je potrebno za talno gretje.
Termostatski ventil (A) levo spodaj dobi "info" o temperaturi iz tipala nad črpalko in glede na to spušča toplo vodo v sistem. To toplo vodo + vodo povratnega voda (mešana na pravo temperaturo nastavljeno na termostatskem v.) črpalka potiska v talno (zgoraj rdeča nalepka in napis "vorlauf"), nazaj se vrača spodaj (nalepka z napisom "rucklauf").
Da bo ogrevanje delovalo, je potrebno hidravlično uravnotežiti sistem glede na pretok črpalke in pripirati ventila na "rucklauf".
Ta sklop je delan za mešanje vode (topla dovod in hladnejša povratek talno), ker je dovodna voda višje temp. kot je potrebno za talno gretje.
Termostatski ventil (A) levo spodaj dobi "info" o temperaturi iz tipala nad črpalko in glede na to spušča toplo vodo v sistem. To toplo vodo + vodo povratnega voda (mešana na pravo temperaturo nastavljeno na termostatskem v.) črpalka potiska v talno (zgoraj rdeča nalepka in napis "vorlauf"), nazaj se vrača spodaj (nalepka z napisom "rucklauf").
Da bo ogrevanje delovalo, je potrebno hidravlično uravnotežiti sistem glede na pretok črpalke in pripirati ventila na "rucklauf".
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Eduardo ::
Glede na slike tukaj pumpa potiska vodo gor: https://www.kamenik-eu.si/Obtocna-crpal...
Jaz si mislim, da je tu napaka. Morala bi potiskati dol? Drugače ja ne meša ampak butne v talno max temp, kar pa ne bo OK?
Saj ne odpre v sekundi na ful.
Glava je zelo počasna, sonda zgoraj pa stalno meri in regulira doziranje.
Ves ta čas se mešata vroča voda iz cevovoda in hladna iz talnega.
(Na sliki 0* predstavlja 90*)
Če pustim zgornji holandski ventil v položaju 180* (zeleno), potem je del B C hladen, mlačen.
Če ga obrnem na 90* (oranžno), je del B C vroč kot A.
Spodnji holandski ventil ne morem odpirat/zapirati - bi potreboval imbus pa ga nimam pri roki.
Torej da preverim - ventil je odprt v položaju 90*, ne? Ko je odprt (položaj 90*) je potem tudi del B C vroč...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joej970 ()
Saj ne odpre v sekundi na ful.
Ja ampak ce gre vroča voda gor ti ga ja takoj/prehitro zapre? Morala bi prej skozi talnogrelni tokokrog, potem čez termostat in se pocasi greti? Zato pa bi skoraj sigurno pumpa morala biti proti navzdol. Ali se motim?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Eduardo ()
joej970, če zapiraš ventile okoli pumpe gre vse samo mimo. Ko odpreš in je morda hladno pa tako gre max temp v tokokrog. Potem imam še bolj vejretno prav, da mora pumpa biti v drugo smer. Verjetno takoj spusti polno temperaturo v tokokrog in takoj vrže na max temp kjer je senzor, ki potem zapre preden se lahko ogrejejo tla. Ventil in cevi so seveda takoj vroči.
Če imam prav, potem čim prej nehaj, ker v talno na hitro butneš max temp, kar pa ni OK, če je dovod na nivoju, da ti žene tudi radiatorje, ker je prevroč za talno!!
Če imam prav, potem čim prej nehaj, ker v talno na hitro butneš max temp, kar pa ni OK, če je dovod na nivoju, da ti žene tudi radiatorje, ker je prevroč za talno!!
Saj veš, da nimaš prav, mar ne?
Pri teh sistemih ni nobenega butanja, ampak se vse skupaj odvija zelooooo počasi.
Zato so tudi potrebne ure ali celo dnevi, da vidiš nek učinek.
Pri teh sistemih ni nobenega butanja, ampak se vse skupaj odvija zelooooo počasi.
Zato so tudi potrebne ure ali celo dnevi, da vidiš nek učinek.
No ja, če je dolgo imel odklopljeno se je senzor b.p. shladil (tako gre razlaganje, da je bilo zgoraj hladno). Potem pa počasi zapiral, ko je mimo šla max temp? Cevi se segrejejo takoj, tla seveda ne.
Pa kje je no logika, da direkt toplo vodo pelješ mimo termostata, torej na dovodu v talno? Zakaj ni pumpa obratno dosti pametnejša ideja, če ne edina delujoča? Termostat ja mora biti na repu, ko vsi porabniki povedo svoje. To pa je v tem primeru samo, če pumpa gre navzdol. Malo gledam kar najdem shem in ne najdem take, ki bi imela termostat na dovodu v talno?! Vsaj ne regulacijski, morda safety...
Pa kje je no logika, da direkt toplo vodo pelješ mimo termostata, torej na dovodu v talno? Zakaj ni pumpa obratno dosti pametnejša ideja, če ne edina delujoča? Termostat ja mora biti na repu, ko vsi porabniki povedo svoje. To pa je v tem primeru samo, če pumpa gre navzdol. Malo gledam kar najdem shem in ne najdem take, ki bi imela termostat na dovodu v talno?! Vsaj ne regulacijski, morda safety...
Zgodovina sprememb…
FrRoSt ::
Jah, sem vrgel uč na slikco, komentarjev nisem bral!!
Moralo bi iti za enocevni sistem ali nekaj podobnega, takole po pričakovanjih čez palec... Če je prej že delovalo, sedaj pa ne več, bi stavil na zrak v črpalki, če ste jo menjali!! Črpalka zaradi zraka v sebi ne potegne grelne tekočine in zato ne kroži in ne greje stanovanja!?
Moralo bi iti za enocevni sistem ali nekaj podobnega, takole po pričakovanjih čez palec... Če je prej že delovalo, sedaj pa ne več, bi stavil na zrak v črpalki, če ste jo menjali!! Črpalka zaradi zraka v sebi ne potegne grelne tekočine in zato ne kroži in ne greje stanovanja!?
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Malo gledam kar najdem shem in ne najdem take, ki bi imela termostat na dovodu v talno?! Vsaj ne regulacijski, morda safety...Pri meni je bilo točno tako narejeno: dovod vroče vode, termostat, nato pa logika za talno.
Če je varnostni ventil, kar si mislim, da ni, potem je OK, da je na začetku, da ščiti sistem. Če pa je regulacijski in je po funkciji skoraj mešalna logika, pa morajo biti prej porabniki? Drugače je prehitro izklopi?
Pa niti ne rečem, da imam sigurno prav, bi pa joej970 predlagal, da gre k sosedu kjer dela in pogleda v katero smer gre pumpa.
Zgodovina sprememb…
Zelo verjetno sistem nikoli ni deloval, definitivno pa ne zadnjih nekaj let, saj je enkrat nekoč crknila črpalka in smo uporabljali klimo za gretje. Zdaj bi rad stvari prišel do dna.
Je možno, da so rdeče cevi za talno zaradi tega zamašene?
Dvomim, da je zrak v sistemu, ker je sistem direkt povezan s centralnim in predvidevam, da se zrak iz sistema izloča na ravni celega bloka. Verjetno bi bilo tudi slišati brbotanje po ceveh.
Dobro, se oglasim pri sosedih, potem pa javim nazaj, kako je konfiguracija tam. Hišnik soseske sicer pravi, da takega sistema še ni videl (pri sosedih) :)
Dvomim, da je zrak v sistemu, ker je sistem direkt povezan s centralnim in predvidevam, da se zrak iz sistema izloča na ravni celega bloka. Verjetno bi bilo tudi slišati brbotanje po ceveh.
Dobro, se oglasim pri sosedih, potem pa javim nazaj, kako je konfiguracija tam. Hišnik soseske sicer pravi, da takega sistema še ni videl (pri sosedih) :)
joej970 - ne zrak v sistemu, ampak v črpalki - prezračiš s ta velikim "vijakom" na sredi črpalke
cevi verjetno niso zamašene, bolj je verjetno, da je kakšen ventil zarustal...
cevi verjetno niso zamašene, bolj je verjetno, da je kakšen ventil zarustal...
Kalibri ::
Tiste cevi na sliki zgoraj imajo zgoraj desno odzračevalni lonček? Ta del se ne more odzračiti preko celotnega sistema, ker je višji.
Zelo verjetno sistem nikoli ni deloval, definitivno pa ne zadnjih nekaj let, saj je enkrat nekoč crknila črpalka in smo uporabljali klimo za gretje. Zdaj bi rad stvari prišel do dna.
MALO se UMIRI in še ENKRAT PREBERI in si ponavljaj:
V črpalki je ZRAK in ti ne črpa tople vode - ogrevalnega medija in zato ti ne obratuje ogrevanje! Zato tudi (rdeče ali katerekoli cevi) niso vroče!
Črpalka goni zrak in ti to slišiš kot pretok.
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
No ja, če je dolgo imel odklopljeno se je senzor b.p. shladil (tako gre razlaganje, da je bilo zgoraj hladno). Potem pa počasi zapiral, ko je mimo šla max temp? Cevi se segrejejo takoj, tla seveda ne.Ok, izumljaš toplo vodo, tam kjer je ni.
Ne pelješ vroče vode mimo senzorja, ampak zmešano toplo.
Ok, obrnimo pumpo, kot ti praviš. Talno je velik in glomazen sistem, ki ti bo ohladil vodo približno na temperaturo zraka. Ne glede na to, kaj na začetku pošlješ noter. Dokler ga vsaj nekaj ne pregreješ, ti bo vso vodo ohladil.
Tako bi, po tvojem sistemu, sonda dobila ohlajeno vodo, zato bi počasi glavo odprla do konca. Ti pa bi butal v talno vodo s 60 in več stopinjami. Lahko tudi več ur skupaj. Kako blagodejno bi bilo to, si lahko tudi sam predstavljaš.
Kaj ni pri E avtomatično odzračevanje?To ni avtomatski lonček, ampak je navadni ročni. Ga je treba peš prezračiti.
In pumpo tudi.
Kot pravi gornji, razdelilec je višji od cevi ogrevanja, zato ga te ne morejo odzračiti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
Sicer nisem expert ampak meni to nad pumpo zgleda kot "mešalni element" in tega pri tebi ne vidim.
matobeli ::
Iz tele tvoje slikce jaz ne vidim veliko, tudi nisem ne vem kakšen poznavalec, vendar zadeva je sledeča!
Glede na to, da sistem več let mi bil v uporabi, je lahko narobe marsikaj! Še posebno in vključno z ventili, ki ste/so jih taužentkrat odprli in zaprli in bogsigavedi v katerem, pravilnem ali nepravilnem položaju so!?
Razumeti moraš osnove delovanja! Brez tega ne bo šlo!!
1. Kje je dovodna cev, z vročo vodo za ogrevanje!
2. Ali ti črpalka črpa (vročo) vodo!?
Če ti ne, je v njej zrak in ne more potegniti vode!
3. Katrea cev gre v stanovanje za talno ogrevanje!? In, ali je v talnem ogrevanju sploh še voda oz medij za ogrevanje, ali je samo zrak!?? Ki ga je potrebno nekje odzračiti, verjetno na odvodni cevi oz cevi, ki se vrača iz talnega ogrevanja!!
Poišči dovodno cev pred pumpo, in cev, ki se vrača iz stanovanja in vse možne oddušnike!! Potem pa se lotiš ventilov...
Nasvet!! Ta zgornji odzračevalnik pusti do konca odvit zaženi pumpo, odzrači pumpo, da potegne vročo vodo, sledi, da gre vroča voda v cevi v stanovanje in če to deluje, počakaj da iztisne ves zrak! Ko bo začel oddušnik puščati vodo, ga malo privij, ne do konca, naj gre nekaj vode ven, nato pa ga zapreš in morda čez nekaj časa se enkrat malo odpreš, če se še kaj zraka nabere...
Glede na to, da sistem več let mi bil v uporabi, je lahko narobe marsikaj! Še posebno in vključno z ventili, ki ste/so jih taužentkrat odprli in zaprli in bogsigavedi v katerem, pravilnem ali nepravilnem položaju so!?
Razumeti moraš osnove delovanja! Brez tega ne bo šlo!!
1. Kje je dovodna cev, z vročo vodo za ogrevanje!
2. Ali ti črpalka črpa (vročo) vodo!?
Če ti ne, je v njej zrak in ne more potegniti vode!
3. Katrea cev gre v stanovanje za talno ogrevanje!? In, ali je v talnem ogrevanju sploh še voda oz medij za ogrevanje, ali je samo zrak!?? Ki ga je potrebno nekje odzračiti, verjetno na odvodni cevi oz cevi, ki se vrača iz talnega ogrevanja!!
Poišči dovodno cev pred pumpo, in cev, ki se vrača iz stanovanja in vse možne oddušnike!! Potem pa se lotiš ventilov...
Nasvet!! Ta zgornji odzračevalnik pusti do konca odvit zaženi pumpo, odzrači pumpo, da potegne vročo vodo, sledi, da gre vroča voda v cevi v stanovanje in če to deluje, počakaj da iztisne ves zrak! Ko bo začel oddušnik puščati vodo, ga malo privij, ne do konca, naj gre nekaj vode ven, nato pa ga zapreš in morda čez nekaj časa se enkrat malo odpreš, če se še kaj zraka nabere...
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Tisti RDEČI ventil z dvema krilima, desno od tvojih 2 belih ventilov, ZAPRI!! ko boš zagnal črpalko in zagnal sistem!! Zaprt je (verjetno) takrat, ko sta tisti dva krilata ročaja pravokotno na cev!! V tem položaju na tvoji prvotni sliki, ko sta ročaja v liniji cevi, je verjetno odprt!!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Sem vklopil črpalko in odvil vijak. Malo zraka je res šlo ven. Ko je pricurjala voda, sem vijak privil nazaj.
Zgornji odzračevalnik izgleda tako:
Tega sem odvil in pricurjala ni ne voda, ne zrak.
Vmes sem bil pri sosedih, ki imajo sledečo konfiguracijo:
Tvoja konfiguracija je podobna, samo malo bolj revna! Manjša!!
Levo zgoraj imaš dovod in odvod in beli ventil, ki regulira, koliko vode odvzameš in koliko je spusti mimo!! Ta ventil mora biti pri tebi v celoti odprt, ko boš zaganjal! Ali pa vsaj na polovico, če nisi prepričan, kateri položaj je pravi!! Važno je, da je odprt in da voda pride v črpalko! Odzračiš črpaljo in startaš, spodnja bela ventila morata biti odprta, odsraufana, dvignjena, tist rdeči za njima pa zaprti!!!!
Potem oddušuj zrak in naj zadeva teče, ti pa sledi topli vodi! Pazi na izstop zraka in ga imej toliko odprtega maksimalno, oba, dokler ne priteče in šprica voda!
Postopek lahko traja tudi nekaj minut, preden priteče voda!!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FrRoSt ()
ŠE TOLE!!
POMEMBNO!!
Pri sosedu imajo očitno 5 vej, 5 ventilov, ti pa imaš samo 2!! (Dva bela ventila na spodnji veji iz fotografije!! Enega zapri do konca, drugega pa nasprotno, kontra, drugega odpri do konca!
Tako se zrak ne bo notri ujel! In ko napolniš eno vejo, s toplo vodo in ti priteče na odzračevalnik, obrneš!! in se lotiš se druge veje! Prvo zapreš in drugo odpreš in ponoviš postopek!! Ko še iz tam izstisneš zrak, potem pa reguliraš kakor ti paše oz odgovarja!!
Ker imaš pritisk v cevi v črpalko od zgoraj, bi jo načeloma morala vroča voda sama zaliti, samo če se ima kam naprej umaknit! => ODZRAČEVALNIKI!!
POMEMBNO!!
Pri sosedu imajo očitno 5 vej, 5 ventilov, ti pa imaš samo 2!! (Dva bela ventila na spodnji veji iz fotografije!! Enega zapri do konca, drugega pa nasprotno, kontra, drugega odpri do konca!
Tako se zrak ne bo notri ujel! In ko napolniš eno vejo, s toplo vodo in ti priteče na odzračevalnik, obrneš!! in se lotiš se druge veje! Prvo zapreš in drugo odpreš in ponoviš postopek!! Ko še iz tam izstisneš zrak, potem pa reguliraš kakor ti paše oz odgovarja!!
Ker imaš pritisk v cevi v črpalko od zgoraj, bi jo načeloma morala vroča voda sama zaliti, samo če se ima kam naprej umaknit! => ODZRAČEVALNIKI!!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Kakor je razumeti iz njegove razlage, je tudi odzračevalni lonček zariban.
In če zgoraj ne bo odzračil, lahko mirne duše pozabi na kakršnokoli ogrevanje.
Odvij vijak še enkrat in potisni nekaj v odprtino. Da malo premakneš tesnilni čep. Mogoče bo šel vsaj zrak ven.
In če zgoraj ne bo odzračil, lahko mirne duše pozabi na kakršnokoli ogrevanje.
Odvij vijak še enkrat in potisni nekaj v odprtino. Da malo premakneš tesnilni čep. Mogoče bo šel vsaj zrak ven.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 80 81 82 83 )Oddelek: Loža | 660398 (472) | feryz |
» | Pretakanje vode v radiatorjih (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 5038 (2033) | miro2x |
» | Radiator ne delaOddelek: Loža | 12065 (6341) | Likalnik |
» | Talno gretje in kurjenje na drvaOddelek: Loža | 7563 (6418) | Daniel |
» | ogrevanje hiše s termostatskimi ventiliOddelek: Loža | 21882 (13727) | vinetu |