» »

Ne toliko vodovodarsko kot logično vprašanje glede konfiguracije talnega gretja

Ne toliko vodovodarsko kot logično vprašanje glede konfiguracije talnega gretja

1
2
»

FrRoSt ::

Na tej zadnji slikci, ko kaže odzračevalnik, sta dejansko dva, podvojena, in da, mora ga malo predrmati, da začne spušcati zrak!! 8-)

Sem šel še enkrat gledati njegovo prvotno sliko in napeljavo, za razliko od sosedove!! po kateri sem mu dal navodila!!

Res je očino njegovo napeljavo malce PREDELAL :)) OBRNIL, po domače!!? :O

On ima ocitno dotok ogrevanja levo spodaj, pumpa mu črpa navzgor!?? Torej bi morala crpati navgor, pošilja vodo od zadaj, naj bi zakrožila po podnu in potem ima na izhodu spodaj bele ventile za regulacijo!?? 8-O
Potem mora biti logično zaprt tudi tisti rdeči krilati ventil zaprt!! To je pravokoten na cev!!

Moram pogledati še enkrat! Vprašanje je, kaj je potem z odduškom za zrak in kje sploh je!??
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

fikus_ ::

"tisti rdeči krilati ventil" ne sme zaprt, ker potem kroži samo ohlajena voda iz talnega. Moraš dovajati toplo vodo in odvajati ohlajeno vodo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

telexdell ::

Tisti rdeči ventil ne sme biti zaprt! Služi temu, da se lahko zapre hladna voda in če se zapre še termostatski ventil se loči še topla voda. Tako se lahko opravljajo dela na razdelilcu.
Za razliko od soseda kjer ventil zgoraj služi za distribucijo tople vode v sistem, odvod hladne vode ter po potrebu by-pass v razdelilcu OP ni nobenega dušilnega elementa med termostatskim ventilom in povratkom hladne vode iz talnega. Zakaj bi torej črpalka vlekla vodo iz cevo dovoda tople vode, če pa je iz razdelilca mnogo manjši hidravlični upor? Tam vmes bi morala biti dušilni element, kateri bi povečal hidravljični upor. Pa zakaj bi voda šla po hladnem povratku v kotel, če pa brez dušilca lažje kroži po razdelilcu?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

Ja, mora zdrmati in potlačiti oddušnik!
Šele zdaj sem opazil, sem prejšnji post pisal po sosedovi sliki!!

OP ima dejansko obrnjeno zadevo?!! On ima dotok vroče vode levo spodaj!??? Črpalka naj bi mu črpala navzgor, v odtok, od zadaj naprej, potem pride do spodnje veje, kjer so (na koncu) ventili in potem naj bi odtekla desno navzgor in naokrog v levem zgornjem kotu ven!??? 8-O

Očitno se je nekdo malce poigral s to stvarjo in zadevo obrnil!?? :))

Če je cev med ventilom A in D (rdečkrilati ventil desno spodaj), kot ga je on poimenoval, VROČA, potem ima dejansko kurcšlus, kratek stik po domače in topla voda teče mimo njegovega stanovanja direktno nazaj v obtok!??

Kaj je s tem slotehom!??? Že 2 posta mi je izbrisalo!??
komu zvoni; zvoni tebi.

telexdell je izjavil:

Tisti rdeči ventil ne sme biti zaprt! Služi temu, da se lahko zapre hladna voda in če se zapre še termostatski ventil se loči še topla voda. Tako se lahko opravljajo dela na razdelilcu.
Za razliko od soseda kjer ventil zgoraj služi za distribucijo tople vode v sistem, odvod hladne vode ter po potrebu by-pass v razdelilcu OP ni nobenega dušilnega elementa med termostatskim ventilom in povratkom hladne vode iz talnega. Zakaj bi torej črpalka vlekla vodo iz cevo dovoda tople vode, če pa je iz razdelilca mnogo manjši hidravlični upor? Tam vmes bi morala biti dušilni element, kateri bi povečal hidravljični upor. Pa zakaj bi voda šla po hladnem povratku v kotel, če pa brez dušilca lažje kroži po razdelilcu?

UPAM, da sem bil JASEN!!?

Če NE, potem sem pripravljen še enkarat RAZLOŽITI!!?

Nekdo se je malce poigral in (naknadno) zamenjal, OBRNIL TOK TOPLE VODE! In zdaj tisti rdeči krilati ventil (D) izgubi svojo funkcijo, kakor tudi oddušnik zraka!! Topla Voda vstopi levo spodaj, gre po cevi do ventila D, po desni strani navzgor in zgoraj od desne proti levi nazaj v sistem MIMO stanovanja!!

Če zapre še tisti rdeči krilati ventil D bo ustavil pretok tudi mimo stanovanja in vse se bo počasi ohladilo!! Še tiste cevi, ki so sedaj tople, bodo postale mrzle!

Verjetno se OP sploh ni nikoli grel na to ogrevanje in to čarovnijo je izvedel nekdo pred nakupom stanovanja!! Se lepo vidi desno zgoraj, da je bila cev štukana! ;)

Tako je dejansko stanje!!! 8-O

Kaj se pa zdaj lahko spremeni in popravi!???

Če vprašaš mene: poišče naj vodovodarja, ki mu bo zadevo povrnil v prvotno stanje! Se pravi dovod levo zgoraj in odvod vode desno spodaj! ;) Tako, kot ima "normalni" sosed!! :))
komu zvoni; zvoni tebi.

matobeli ::

Ma teb se je mal obrnil.

matobeli je izjavil:

Ma teb se je mal obrnil.

:)):)):))

Po čem to sklepaš!?? :))

Menda ne pravijo za toplovadarje zaman, da radi od zadaj!?? :)):)):))
komu zvoni; zvoni tebi.

feryz ::

Evo, frost, enih 14 let že dela. Ne glede na to, ali pošlješ na dovod 70 stopinjsko vročo vodo iz kamina ali 30 stopinjsko toplo vodo iz toplotne.
Mogoče bo pa zdaj nehalo delati, ker bi moral, po tvoje, premakniti dovod ali odvod ogrevalne vode. Nekaj pač.

Btw, lončke imam enake kot op, giacomini makaronarske smeti. Ampak ni potrebe po menjavi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

:)):)):))

Lepo, da dela! :)
Bi bil rad FACA!?? 8-)
No, da vidimo, če imaš jajca za to!?? Zdaj pa pokliči vodovodarja in mu naroči, da ti obrne cevi!! Tam, kjer ti topla voda zdaj doteka, naj da odtok, in obratno; kjer je bil sedaj odtok, naj ti notri spusti dovodno cev!!

Pa me zanima, ali ti bo delalo, ker si taka pametna faca!??
:))

Če imaš kaj PAMETNEGA in koristnega povedati, npr poznaš dobrega in solidnega vodovodarja, ki bi OPju usposobil njegovo ogrevanje.... z besedo na dan!

Se pa drugače lahko napihuješ tukaj kakor žaba, po mili volji! ;)

Menda ni prepovedano!? 8-)
komu zvoni; zvoni tebi.

Kakšnega vodovodarja, o čem blebečeš? Kdo pa rabi vodovodarja?
Razen ljudi, ki imajo dve leve roke in manj kot eno možgansko celico.

Dragi feryz!
Jaz sem s to temo vsaj za enkrat zaključil! Za enkrat smo prišli do konca, verjetno je to to. OP se me odziva, ima verjetno vse informacije, kar jih rabi. Samo še izvedbo rabi. Za to pa se moraš obrniti kar na njega samega. Jaz se s tem (trenutno) ne ukvarjam.
komu zvoni; zvoni tebi.

Lepo. Upam samo, da ga nisi prepričal, da bo šel cevi premikati.
Ker izvedbi popolnoma nič ne manjka oz. ni narobe nič.

Nekaj od vsega na sliki je zaribano ali neprezračeno.
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 480 81 82 83 )

Oddelek: Loža
4137660522 (596) feryz
»

Pretakanje vode v radiatorjih (strani: 1 2 )

855046 (2041) miro2x
»

Radiator ne dela

4512066 (6342) Likalnik
»

Talno gretje in kurjenje na drva

337567 (6422) Daniel
»

ogrevanje hiše s termostatskimi ventili