» »

Tudi Perplexity nezakonito zbira vsebine The New York Timesa

Tudi Perplexity nezakonito zbira vsebine The New York Timesa

Slo-Tech - The New York Times je od upravljavcev umetne inetligence Perplexity zahteval, da prenehajo zbirati vsebine s časnikovih spletnih strani za trening umetne inteligence. Podjetju so poslali uradni zahtevek pred tožbo (cease and desist), naj početje opustijo. To ni prvi tovrstni zahtevek, saj časnik OpenAI in Microsoft zaradi istovrstnega početja preganja na sodišču. V datoteki robots.txt, ki opisuje pravice dostopa do strani, prepovedujejo dostop številnim pajkom, med drugim tudi Perplexityju.

Iz podjetja pa so se odzvali z izjavo, da tega ne počnejo, torej da množično ne zbirajo vsebine za urjenje umetne inteligence. So pa dodali, da prelistavajo spletne strani in zbirajo faktografske podatke, na katerimi si nihče ne more lastiti avtorskih pravic. To sicer drži, a ti podatki so v časopisnih izdelkih oblikovani v besedila, ki so avtorsko zaščitena. Uradno se Perplexity še ni odzval, bodo pa to storili do konca meseca.

Zanimivo je, da je Perplexity z nekaterimi drugimi ponudniki vsebin sklenil dogovore o rabi njihove avtorske lastnine. Med njimi so Fortune, Time in The Texas Tribune. Tudi drugi založniki so uspeli razvijalce umetne inteligence prisiliti v sklenitev dogovorov, denimo Associated Press in OpenAI. Pričakovati je, da bo na koncu moral popustiti tudi Perplexity.

1 komentar

Seljak ::

Iz podjetja pa so se odzvali z izjavo, da tega ne počnejo, torej da množično ne zbirajo vsebine za urjenje umetne inteligence. So pa dodali, da prelistavajo spletne strani in zbirajo faktografske podatke


Mi ne krademo bonbončkov, mi jih samo poližemo in damo nazaj na police.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Anthropic tožijo zaradi uporabe avtorsko zaščitenih vsebin za trening umetne intelige

Oddelek: Novice / Tožbe
103113 (2029) Utk
»

Zakaj je ChatGPT prava stvar ali kam to vodi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15232699 (3579) dronyx
»

The New York Times toži OpenAI in Microsoft (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
639731 (3794) nejc_nejc
»

Nevidne mravljice, brez katerih ni umetne inteligence

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
116106 (4774) bosmla
»

Shutterstock začel prodajati slike umetne inteligence

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
193911 (2433) opeter

Več podobnih tem