Novice » Znanost in tehnologija » Na Norveškem električnih avtomobilov že več kot bencinarjev
Oberyn ::
Ma kriza z vtičnicami/polnilnicami v skupnih garažah, sploh večjih je po mojem malo tehnične narave, malo birokratske (soglasja, pravilniki bla bla)...
Ne bi rekel, da gre za birokratske ovire. Jaz imam garažo v garažni hiši s 550 garažami. V nobeni ni vtičnice. Uporabljati elektriko za karkoli razen stropne svetilke je prepovedano. Sicer ljudje se znajdejo. Možno je celo kupiti vtičnico, ki se privije v standardno ležišče za žarnico. Ampak to se preganja. Napeljava je dimenzionirana za 60 W na garažo. No, zdaj si pa predstavljajte 550 x 25 kWh v toku noči. To je zdaj za malo malenkost več kot odjem žarnice. 25 kWh je za ene 100 km pozimi. Ni malo in ni veliko. Eni bodo rabili manj, eni pa več. Jaz tu ne vidim nekih birokratskih ovir. Ovira je jeben pol metra debel kabel direkt v elektrarno. Ki ga ni. Meni se zdi ovira bolj fizična. Šele ko bi bila ta v praksi nepremostljiva fizična ovira premoščena, bi se verjetno začele kazati nepremostljive birokratske ovire. Zdaj se ne kažejo, ker se jim niti ni treba.
Še nekaj, to garažo oddajam, v tem mestu niti ne živim, zato po merilih Pegasusa višje gori v tej temi zgleda sodim med 1% najbogatejših na svetu - ker on ne oddaja garaže. Well, ni slabo, sploh ni slabo.
njyngs ::
Meni je res fascinantno to napovedovanje EU-ja o letu 2035. Tudi v novogradnjah blokov/garaž ni nobenih predpisov, ki bi zapovedovali polnilna mesta za vsak parking. Ni načrtov kako bomo to uvedli na starih stavbah. Ni predpisov za primere "posodobitve/osvežitve" ulic - zakaj se, ko se neka ulica prenavlja (pločniki, parkingi, cestišče) že v tej točki ne predpripravlja polnilnih mest ali pa vsaj napeljav? 2035 je samo mrtva zaobljuba o nekem EV svetu, dela se pa točno nič na tem. Razen na avtomobilsko industrijo se pritiska in se jo uničuje - svojega dela dogovora/obljub pa države ne urejajo. In ko bo prišlo 2034 bo panika in pa prestavitev letnice na 2045... Brezveze.
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ
Zgodovina sprememb…
- spremenil: njyngs ()
ginekk ::
No, zdaj si pa predstavljajte 550 x 25 kWh v toku noči. To je zdaj za malo malenkost več kot odjem žarnice. 25 kWh je za ene 100 km pozimi. Ni malo in ni veliko. Eni bodo rabili manj, eni pa več. Jaz tu ne vidim nekih birokratskih ovir. Ovira je jeben pol metra debel kabel direkt v elektrarno. Ki ga ni. Meni se zdi ovira bolj fizična. Šele ko bi bila ta v praksi nepremostljiva fizična ovira premoščena, bi se verjetno začele kazati nepremostljive birokratske ovire. Zdaj se ne kažejo, ker se jim niti ni treba.
Še nekaj, to garažo oddajam, v tem mestu niti ne živim, zato po merilih Pegasusa višje gori v tej temi zgleda sodim med 1% najbogatejših na svetu - ker on ne oddaja garaže. Well, ni slabo, sploh ni slabo.
Za 25kw x 550 lahko zraven še kurilnico narediš, kajti toplotne izgube na kablih so kar konkretne.
Pa v Sloveniji je še dobro, recimo naj bi bila električna infrastruktura v Italiji čisti poden in tam je 3kW priključne moči na stanovanje čist pričakovano.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ginekk ()
kow ::
Ja Utk daje za EVje najbolj ugoden primer, da poskuša vsilit svoj prav ;)
Ravno obratno. Vecina ostalih komentatorjev trdi, da bodo BEV "propadli", da so "scam" ipd.
Se pa strinjam, da je eden glavnih problemov BEV, vecji zacetni strosek. Ker se avtomobili kupujejo s kreditiranjem, bi bilo verjetno pametno, da bi drzava subvencionirala kredite za elektricne avtomobile. Seveda ne tiste za 50k evrov in vec. Recimo za vozila pod 35k ali kaj podobnega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Utk ::
Ni res. Profitiral si 7 jurjev napram istemu bencinarju. Torej nisi nič profitiral, če boš moral menjati baterijo. Če jo pa ne boš menjal pa pomeni, da relacije po avtocesti MB-LJ ne prevoziš v eno smer brez, da se zmes ustaviš na plačljivi polnilnici in poleg dražjega polnjenja še izgubiš čas. In če to narediš te bo pot dražje stala kot če tankaš bencin.
Zdaj si še enkrat dokazal, da si slab matematik. Če si profitiral 7 jurjev, potem si tolk pač profitiral. Če ti avto nima več dovolj dosega, ga prodaš. V čem je problem?
199 km dosega ima novi. Ti trdiš, da izgubi v 15 letih največ -30% na dometu:
Ta novi je imel tam nekje okoli 22 kwh baterijo. Če ima z njo 200 km dosega, potem ga ima tesla 700. Tvoj dizel pa 3,5 porabe.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Miki N ::
Da poenostavimo TL;DR polnilnic v skupnih blokovkih garažah: to bodo še kar nekaj časa večinoma sanje svinje o koruzi ... ki je ni. Saj v večjih. Ok mogoče kaka manjša večstanovanjska zgradba ... samo tisti pa največkrat sploh nimajo notranjih garaž pa si spet pri štekerjih na stenah zunaj (kjer je možno) ali pa seveda deljeno elektro-koliščarstvo... in kje je potem fora? Skratka živjenje elektro-faga v bloku je bolj kot ne zajebano. Ja ja, saj je imel un naš YT influenser eno epizodo kjer je to zrihtal - samo to je bolj on pa še ene par.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Miki N ()
Ko bodo blokarji videli, da se vecina ljudi v hisah vozi bolj udobno in poceni, se bodo lazje zmenili. Do takrat pa se ne bo itak nic zmenili. Se strinjam.
Sedaj se odloči in podrobno napiši kaj je za tebe avto? Ne pa, da ko ti človek da link do avta za 3-4 jurje začneš pisati, da so to vse jajca, ki jih ne bi vozil.
Noben od njih ne dosega edinega kriterija, ki sem ga določil. 150 km dosega.
Če ti je dovolj 100 km, je tudi od tistih vsak v redu. Ampak vi pravite, da novemu avto, ki ima 300 km dosega, mu baterija pade zelo hitro na 150 in takrat ni več nič vreden. Kje so vsi ti avti?
Tistemu leafu je padel doseg iz 150 na 100, ti pa verjami kar češ. Če bi tist leaf imel nov 200 km, bi imela tesla 700. Pa jih nima.
Drugo je pa to, da nima leaf nobenga thermal managmenta, in mu zato baterija hitreje degradira. Takega avta danes več ne moreš kupit tudi če hočeš. Tudi novi leaf, ki še zmeraj nima hlajenja baterije, je že boljši glede tega, ampak drugi imajo pa praktično vsi vsaj nekakšno hlajenje.
Zgodovina sprememb…
Miki N ::
Kot rečeno, dosti stvari je kar lepo objektivnih, tehničnih show stopperjev - pa pogsto rabiš samo enega (tehnični razlog) da ti ustavi Zeleni prehod v mali stanovanjski skupnosti. No saj tud komplikatorji so tehničen problem, na nek način.
Tako da ni samo stvar volje samo kot rečeno ... več je problemov, manj se bo večini dalo s tem zajebavati in entuzjast potem seveda izvisi. Čisto razumljivo.
Tako da ni samo stvar volje samo kot rečeno ... več je problemov, manj se bo večini dalo s tem zajebavati in entuzjast potem seveda izvisi. Čisto razumljivo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Miki N ()
Ne bi rekel, da gre za birokratske ovire. Jaz imam garažo v garažni hiši s 550 garažami. V nobeni ni vtičnice. Uporabljati elektriko za karkoli razen stropne svetilke je prepovedano. Sicer ljudje se znajdejo. Možno je celo kupiti vtičnico, ki se privije v standardno ležišče za žarnico. Ampak to se preganja. Napeljava je dimenzionirana za 60 W na garažo. No, zdaj si pa predstavljajte 550 x 25 kWh v toku noči.
Kaj pa klimo ali kakšen kalorifer lahko vžgejo v tem bloku v stanovanju?
Meni je res fascinantno to napovedovanje EU-ja o letu 2035. Tudi v novogradnjah blokov/garaž ni nobenih predpisov, ki bi zapovedovali polnilna mesta za vsak parking. Ni načrtov kako bomo to uvedli na starih stavbah. Ni predpisov za primere "posodobitve/osvežitve" ulic - zakaj se, ko se neka ulica prenavlja (pločniki, parkingi, cestišče) že v tej točki ne predpripravlja polnilnih mest ali pa vsaj napeljav? 2035 je samo mrtva zaobljuba o nekem EV svetu, dela se pa točno nič na tem. Razen na avtomobilsko industrijo se pritiska in se jo uničuje - svojega dela dogovora/obljub pa države ne urejajo. In ko bo prišlo 2034 bo panika in pa prestavitev letnice na 2045... Brezveze.
To je res, če bi resno mislili s tem, bi poskrbeli za to. Ampak to ne bo ustavilo kitajskih električarjev. Če se bo evropska avtoindustrija skrčila za 30% na račun kitajcev, električnih ali ne (če bomo začeli kupovat električne kitajce, bo tudi kdo bencinarja kupil), bo problem. Velik.
Zgodovina sprememb…
kamiKaZaA ::
Ni res. Profitiral si 7 jurjev napram istemu bencinarju. Torej nisi nič profitiral, če boš moral menjati baterijo. Če jo pa ne boš menjal pa pomeni, da relacije po avtocesti MB-LJ ne prevoziš v eno smer brez, da se zmes ustaviš na plačljivi polnilnici in poleg dražjega polnjenja še izgubiš čas. In če to narediš te bo pot dražje stala kot če tankaš bencin.
Zdaj si še enkrat dokazal, da si slab matematik. Če si profitiral 7 jurjev, potem si tolk pač profitiral. Če ti avto nima več dovolj dosega, ga prodaš. V čem je problem?
Ni problema razen, da moreš menjati baterijo (in ne profitiraš nič) ali pa dalje voziš z dometom, kjer stojiš po vsaki uri vožnje po avtocesti pri 130 km/h.
199 km dosega ima novi. Ti trdiš, da izgubi v 15 letih največ -30% na dometu:
Ta novi je imel tam nekje okoli 22 kwh baterijo. Če ima z njo 200 km dosega, potem ga ima tesla 700. Tvoj dizel pa 3,5 porabe.
Jaz sem ti dal link, kjer pišejo, da je imel 199 km dometa. Če lažejo v tem linku:
https://www.auto-data.net/en/nissan-lea...
Potem lažejo tudi v linku od iste strani, da je imela Tesla model S letnik 2016 dometa 502km:
https://www.auto-data.net/en/tesla-mode...
Dajem ti uradne linke s strani verodostojne Auto Data.
In spet dobiš na pladnju avto za 3 jurje z dometom vsaj 150km, pa se začneš sprenevedati in pisati, da nima toliko dometa. Pred tem pa prodajaš bučke, da zgubi avto v 15 leti od -15% do -30% dometa. Daj odloči se že, ne pa da vsak 5 minut drugače pišeš.
Ni problema razen, da moreš menjati baterijo (in ne profitiraš nič) ali pa dalje voziš z dometom, kjer stojiš po vsaki uri vožnje po avtocesti pri 130 km/h.
Zakaj bi menjal baterijo? Kje ti je matematika?
Dajem ti uradne linke s strani verodostojne Auto Data.
https://www.auto-data.net/en/volkswagen...
Golf dizel ima pa 3,8 litra porabe. Zelo verodostojno...
Mato989 ::
Sedaj se odloči in podrobno napiši kaj je za tebe avto? Ne pa, da ko ti človek da link do avta za 3-4 jurje začneš pisati, da so to vse jajca, ki jih ne bi vozil.
Noben od njih ne dosega edinega kriterija, ki sem ga določil. 150 km dosega.
Če ti je dovolj 100 km, je tudi od tistih vsak v redu. Ampak vi pravite, da novemu avto, ki ima 300 km dosega, mu baterija pade zelo hitro na 150 in takrat ni več nič vreden. Kje so vsi ti avti?
Tistemu leafu je padel doseg iz 150 na 100, ti pa verjami kar češ. Če bi tist leaf imel nov 200 km, bi imela tesla 700. Pa jih nima.
Drugo je pa to, da nima leaf nobenga thermal managmenta, in mu zato baterija hitreje degradira. Takega avta danes več ne moreš kupit tudi če hočeš. Tudi novi leaf, ki še zmeraj nima hlajenja baterije, je že boljši glede tega, ampak drugi imajo pa praktično vsi vsaj nekakšno hlajenje.
Ko pa sem jaz določil doseg 750km si pa trdil da je to neumna zahteva... glede na to da se folk povprečno vozi 35 km je potem tudi 150 km neumna zahteva
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Jaz imam zdaj 150, in če mi nekdo najde pol cenejšega, bi zamenjal, why not. Na manj pa ne bi šel, ker se mi ta avto zdaj lepo sam odplačuje, z manj dosega bi pa porabil več bencina.
Ti nimaš nobenga razloga za 750. Si že sam reku da ga nimaš, razen nekega glupega principa.
Ti nimaš nobenga razloga za 750. Si že sam reku da ga nimaš, razen nekega glupega principa.
Zgodovina sprememb…
Jaz imam zdaj 150, in če mi nekdo najde pol cenejšega, bi zamenjal, why not. Na manj pa ne bi šel, ker se mi ta avto zdaj lepo sam odplačuje, z manj dosega bi pa porabil več bencina.
Hmmm jaz imam pa zdaj 850 dosega, na manj tudi ne bi šel, pa ni nekak EVja za 24-27k kot je moja KIA z podobnim dosegom...
zakaj pa maš ti 150km potrebo... se vsak dan voziš 150km točno?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
To je res, če bi resno mislili s tem, bi poskrbeli za to. Ampak to ne bo ustavilo kitajskih električarjev. Če se bo evropska avtoindustrija skrčila za 30% na račun kitajcev, električnih ali ne (če bomo začeli kupovat električne kitajce, bo tudi kdo bencinarja kupil), bo problem. Velik.
A lahko malo vklopiš možgane? Kaj ma veze kater EV kupiš in koliko za njega plačaš, če pa ga nimaš kje priključit? Naj EU (vse države posamezno) poskrbijo za infrastrukturo. Ko bo infrastruktura dovolj dobra bo pa že to pritegnilo uporabnike na EV.
A se res nismo iz zgodovine naučili tega, da moraš naredit tehnologijo uporabnikov prijazno, da jo posvojijo? EU se očitno ni. Infrastruktura je pogoj za to, da preideš na EV. Tak pristop, da ljudi v nekaj silih, hkrati pa se ne potrudiš tehnologije približati uporabnikom... oh boy its gonna backfire. In se točno to že dogaja.
ginekk ::
Ko bodo blokarji videli, da se vecina ljudi v hisah vozi bolj udobno in poceni, se bodo lazje zmenili. Do takrat pa se ne bo itak nic zmenili. Se strinjam.
Sej tud če se zmeniš, naslednja ovira je elektro - ki je ovira že pri strešnih elektrarnah, torej v drugo smer.
Evo, v našem vhodu je 8 stanovanj in imamo lastno parkirišče zunaj pred blokom. Streha je obnovljena, fasada tudi, nekak je debata kaj bo naslednja investicija.
Razmišljajo o strešni elektrarni že nekaj časa, jaz bom predlagal točno to - poleg elektrarne še EV polnilnice za vsako parkirno mesto. Pa da vidimo kje se bo ustavilo (IMO bo to pri elektro distributerju).
prehod na elektriko bo itak trajal 30+ let. Tudi, ce se bo zalomilo, boste enkrat prisli na vrsto.
Osebno nimam nič proti EV. Dokler bo infrastruktura ok, mi dol vidi kak pogon ma avto. No, še boljše, da se izboljša javni promet ali pa car-sharing.
Car sharing, javni promet ipd. so itak izgubljena bitka. Samovozeci avtomobili (cenejsi taksi, ker se ne placa voznika) bodo prevladali relativno hitro.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Hmmm jaz imam pa zdaj 850 dosega, na manj tudi ne bi šel, pa ni nekak EVja za 24-27k kot je moja KIA z podobnim dosegom...
zakaj pa maš ti 150km potrebo... se vsak dan voziš 150km točno?
Točno 150 ne, velikokrat pa dobrih 100, nekaj rezerve pa moraš imet. Če bi imel 100 dosega, bi moral tiste 100 km poti delat na bencin.
Kolikokrat na leto greš ti na 800 km pot?
A lahko malo vklopiš možgane? Kaj ma veze kater EV kupiš in koliko za njega plačaš, če pa ga nimaš kje priključit? Naj EU (vse države posamezno) poskrbijo za infrastrukturo. Ko bo infrastruktura dovolj dobra bo pa že to pritegnilo uporabnike na EV.
A se res nismo iz zgodovine naučili tega, da moraš naredit tehnologijo uporabnikov prijazno, da jo posvojijo? EU se očitno ni. Infrastruktura je pogoj za to, da preideš na EV. Tak pristop, da ljudi v nekaj silih, hkrati pa se ne potrudiš tehnologije približati uporabnikom... oh boy its gonna backfire. In se točno to že dogaja.
Ne vem zakaj se pizdiš, sej jaz isto pravim. Da bi morali veliko več delat na infrastrukturi. Ker kitajci bojo, in nek del ljudi bo tudi v Evropi kupoval električne. Če evropski ne bojo dovolj dobri in poceni, pa pač kitajske. Tudi če ne bo nič od boljše infrastrukture, veliko jih nima kje polnit, ampak prekleto veliko jih pa tudi ima kje polnit. In ponavadi tisti, ki si lahko privoščijo malo dražji avto. In to bo problem za evropsko avtoindustrijo. Ne tolk če bomo kupovali kitajce za 15 jurjev, ampak ko bomo začeli kupovat kitajce za 50 jurjev.
Zgodovina sprememb…
Točno 150 ne, velikokrat pa dobrih 100, nekaj rezerve pa moraš imet. Če bi imel 100 dosega, bi moral tiste 100 km poti delat na bencin.
Saj ti tudi ne delaš 150km ali 100k vsak drugi dan... torej bi lahko imel 50 km in bi pač tistih par 10x letno filal vsake 50km... ali 45... pa bi blo... to namreč ti govoriš meni
Razlika je v tem, da bi jaz filal 2x na teden, ti pa 2x na leto.
In meni ni problem filat, če grem malo dlje, nafilam tam ali po poti, so what.
In meni ni problem filat, če grem malo dlje, nafilam tam ali po poti, so what.
Zgodovina sprememb…
sbawe64 ::
Saj ti tudi ne delaš 150km ali 100k vsak drugi dan... torej bi lahko imel 50 km in bi pač tistih par 10x letno filal vsake 50km... ali 45... pa bi blo... to namreč ti govoriš meni
Prikolica zadaj in agregat gor.
Lahko jo tudi na zeleno pobarvate.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
kamiKaZaA ::
Zapomnite si samo to. Danes stane vožnja električnega vozila 3-4€/100km v kolikor polniš doma. Če polniš na polnilnici je dražje od 10€/100km. Bencinar/dizel porabi 7-10€/100km. Ko bo enkrat 70-80% elektrtičnih vozil na cesti bo cena 15€+/100km.
pegasus ::
Lol, ne. Cena energenta se bo asimptotično bližala 0, neznanka je zgolj, kako bodo države zastavile cestnine in davke.
Ko bo enkrat 70-80% elektrtičnih vozil na cesti bo cena 15€+/100km.
Za naftaše definitivno. Verjetno tudi več.
Danes stane vožnja električnega vozila 3-4€/100km v kolikor polniš doma. Bencinar/dizel porabi 7-10€/100km.
Ko treba vzet ceno elektrike, se vzame poraba pri 130, ko treba vzet ceno nafte, se vzame poraba pri 70.
Če polniš na polnilnici je dražje od 10€/100km.
Lahko je, lahko ni.
bm1973 ::
Kalibri ::
Ocenjujem, da še vedno ni jasno, kaj se bolj splača. Trenutno se mi zdi v prednosti Kemikaza.
Staro vozilo noter, doplačilo ali EKO sklad do novega katerega EV? Trenutno je ID3 27 jurjev po subvenciji, ki jo plačamo vsi. MG4, če niso kitajska jajca, je 20k po subvenciji. EV za 30/40+ ne pride v poštev, raje karkoli rabljenega ICE za 12k.
Staro vozilo noter, doplačilo ali EKO sklad do novega katerega EV? Trenutno je ID3 27 jurjev po subvenciji, ki jo plačamo vsi. MG4, če niso kitajska jajca, je 20k po subvenciji. EV za 30/40+ ne pride v poštev, raje karkoli rabljenega ICE za 12k.
kopriwa ::
Ocenjujem, da še vedno ni jasno, kaj se bolj splača. Trenutno se mi zdi v prednosti Kemikaza.
Zakaj ne rabljenega ICE za 3-4k, morda pod 2k, zakaj 12k, kaj je merilo? Če že optimiziraš nakup z mislijo na čim manjše razmerje EUR/100km, kjer upoštevaš še začetno investicijo v avto potem sem prepričan da tvojih 12k ni optimalnih. So pa med nami mnogi, ki imajo dovolj denarja, ne iščejo optimalnega razmerja EUR/100km, želijo kupiti nov avto ter želijo "najnovejšo tehnologijo". In splošno, EVji se bojo prodajali še naprej in vedno bolj, kar bo poganjalo razvojno mašinerijo naprej.
nejc_nejc ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kitajska bo letos dosegla vrh povpraševanja po bencinu (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 6914 (4928) | valinoratina |
» | Lani že desetina prodanih avtomobilov električnih (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 20438 (16657) | trancer01 |
» | Na Norveškem lani 80 odstotkov prodanih avtomobilov že električnih (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 20507 (14706) | Utk |
» | Norvežani bodo že prihodnje leto kupovali le še električne avtomobile (strani: 1 2 3 4 … 11 12 13 14 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 64902 (44742) | gruntfürmich |
» | Nizozemska se spogleduje s prepovedjo prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 78349 (67044) | PredatorX |