» »

Znižano plačilo vrtca - razred

Znižano plačilo vrtca - razred

TonyTony ::

Pozdravljeni,

imam eno vprašanje glede določanja dohodkovnega razreda pri plačilu vrtca.
Večina stvari, torej kako se upoštevajo vsi prihodki in prilivi na račun mi je jasno, razen ene stvari.
Zanima me, če se upošteva samo stanje na TRR na dan oddaje vloge ali gledajo za nazaj/upoštevajo stanje za več mesecev/celo leto prej.
Z ženo sva namreč več kot 10 let varčevala in kupila stanovanje. Vsi prihranki so torej šli v to, ker nisva vzela kredita in nama je ostalo zgolj par jurjev rezerve.
Stanje na TRR pred nakupom je bilo torej zelo visoko. Lahko to vpliva na izračun razreda? Ali je v izpisku in odločbi o razredu zapisano samo trenutno stanje, ali preverijo celoletni "promet"? Ne zdi se mi fer, da bi upoštevali privarčevana sredstva, ki so šla v nakup stanovanja in zdaj ne obstajajo več.
Če slučajno preverjajo še za nazaj, se da z dokazili, da je denar šel v nakup stanovanja in ne v nogavico pod posteljo kaj dosečt?

cebelar123 ::

Kdo je rekel da gledajo TRR na dan oddane vloge?

WhiteAngel ::

Pokliči na csd. Pri meni je bilo tako, da so po tem, ko sem oddal vlogo za doklade, šele gledali stanje na TRR. K temu stanju so dodali še premoženje (premičnine, nepremičnine minus neko kvadraturo na osebo) in dohodke (plača). Niso gledali vseh prilivov/odlivov na TRR.

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

Navadno gledajo stanje po oddanju vloge na presečni datum. Ko jo začnejo reševati in dajo poizvedbo v sistem.

Lahko pa izpiske TRRjev za tekoči mesec priložiš že zraven vloge in bodo upoštevali te. Še posebej za tuje banke.

Zgodovina sprememb…

slovencl ::

Stanje na trr se upošteva, ampak nima omembe vrednega vpliva. Ni vredno skrivat...

Bizkit45 ::

Najvecjo utež ima mesecni prihodek celotnega gospodinjstva, potem pa deljeno s clani in dobis razred.

To razumem glede prihodkov in glede trenutnega stanja.
Ampak zanima me predvsem to, če gledajo stanje TRR ko oddaš vlogo, ali pa lahko gledajo za več mesecev nazaj, kakšno je bilo stanje takrat? Ker na odločbi kolikor vem izpišejo vse redne prilive, lastništva in verjetno tudi promet za zadnje leto.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: TonyTony ()

Utk ::

V vlogo dodaj opombo da imaš trenutno denar na trr za nakup stanovanja. Mislim da celo piše nekje, da ti to lahko ne upoštevajo. Kdaj bojo oni stanje pogledali pa ne moreš vedet.

TonyTony je izjavil:

To razumem glede prihodkov in glede trenutnega stanja.
Ampak zanima me predvsem to, če gledajo stanje TRR ko oddaš vlogo, ali pa lahko gledajo za več mesecev nazaj, kakšno je bilo stanje takrat? Ker na odločbi kolikor vem izpišejo vse redne prilive, lastništva in verjetno tudi promet za zadnje leto.

Pri meni niso gledali stanja za nazaj. Upoštevali so pa dohodek za zadnje leto. To pomeni plača, ki ti jo je delodajalec obračunal pri FURSu. Ne kar vse prilive na TRR.

bm1973 ::

Pri nas je bolj filozofija, da se pri preverjanju dohodke gleda plačane prispevke...

Tudi banke pri krediti počnejo isto...

johnnyyy ::

Hm, kar se tiče vrtca ne vem, imam pa na mizi čisto svežo odločbo za otroški dodatek. In mislim, da računajo enako in gledajo tudi. In kar se tiče bančnih računov gledajo "trenutno stanje". Kot kaže dajo neko poizvedbo in dobijo koliko je na TRR, prejšnjih stanj vsaj pri meni niso gledali. Če imaš račune v tujini ti pošljejo, da jim moraš posredovati stanja - ne prometa.

Recimo jaz sem oddal vlogo konec novembra in poizvedba na TRR je bila narejena začetku decembra. Januarja sem dobil še zahtevek za oddajo kaj imamo na tujih bankah.

Od tega se potem računa nek posplošen letni prihodek, ki je 2.37% donosa glede na vrednost in se prišteje k prihodkom.

pwn3rrr ::

Stanje na TRR pogledajo enkrat po oddani vlogi, verjetno takrat, ko jo vzamejo v obravnavo, za nazaj ne gledajo... prav tako se pa lahko v primeru, da presežeš razred lepo pritožiš na izračun in ti ponovno pregledajo stanje na TRR, ti ga pa vmes izprazneš. Vsaj včasih je to šlo skozi...

Drugače je pa na spodnji povezavi narejen en lep obrazec, ki ga lahko uporabiš za vse preračune kar se tiče dohodnine, dokladov, državne štipendije, vrtčevskega razreda... preračunaš si tudi kako se ti najbolj splača po mesecih prerazporediti vzdrževane družinske člane, da dobiš vrnjeno max dohodnino. Vidiš lahko tudi koliko ima vpliva, če imaš na računu 100 ali pa 200kEUR.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pwn3rrr ()

Hvala vsem za odgovore. Ker sem se mogoče malo narobe izrazil, ni problem v stanju, ki je trenutno gor... stanovanje je že kupljeno in trenutno je na računu drobiž oz. skupno z ženo imavamanj kot 10 tisoč eur prihrankov. Bolj me je skrbelo, če gledajo za nazaj stanje oz. da vidijo izpred pol leta več kot 200 jurjev sredstev, ki so par mesecev nazaj bila nakazana na račun prodajalca oz. prejšnjega lastnika stanovanje. Če torej prav razumem, ni priloženega izpisa prometa za celo leto oz. stanja na račun za nazaj in res gledajo samo aktualno stanje?
Pa še to, glede nakazil gledajo samo plače in obdavčljive prihodke? Če sva z ženo dobila 25 tisoč z darilno pogodbo od mojega očeta, bo to upoštevano kot priliv/prihodek oz. nekaj, kar bo upoštevano?

kriptobog ::

pwn3rrr je izjavil:

Stanje na TRR pogledajo enkrat po oddani vlogi, verjetno takrat, ko jo vzamejo v obravnavo, za nazaj ne gledajo... prav tako se pa lahko v primeru, da presežeš razred lepo pritožiš na izračun in ti ponovno pregledajo stanje na TRR, ti ga pa vmes izprazneš. Vsaj včasih je to šlo skozi...

Drugače je pa na spodnji povezavi narejen en lep obrazec, ki ga lahko uporabiš za vse preračune kar se tiče dohodnine, dokladov, državne štipendije, vrtčevskega razreda... preračunaš si tudi kako se ti najbolj splača po mesecih prerazporediti vzdrževane družinske člane, da dobiš vrnjeno max dohodnino. Vidiš lahko tudi koliko ima vpliva, če imaš na računu 100 ali pa 200kEUR.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/...

Si ziher, da so prave lestvice? Vem da so na strani ministrstva drugacne, ampak veljavna je pa iz uradnega lista

https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...

Sej prihodek res nima bistvenega vpliva, tudi če imaš več 10 tisoč prihrankov.
Problem je pač če si ravno zelo na meji med dvema najvišjima razredoma in se tudi par eur dodatnega mesečnega prihodka pozna....

Ampak prijaviti moraš vse premoženje od depozitov, delnic, kripta, nepremičnin. Tu se pa lahko kar pozna, če vzamejo 3% stopnjo.

Zgodovina sprememb…

koyotee ::

delavec44 je izjavil:

Ampak prijaviti moraš vse premoženje od depozitov, delnic, kripta, nepremičnin. Tu se pa lahko kar pozna, če vzamejo 3% stopnjo.

Edino logično, če imaš več, plačaj več.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

koyotee je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Enako kot je logično, da ti obresti od depozita upoštevajo med dohodki, potem pa še glavnico med premoženjem, ki ga še enkrat obrestujejo po povprečni letni stopnji za 1 letne depozite. Torej efektivno dvojni dobiček. Enako z nepremičnino, ki jo daješ v najem ali prodanimi delnicami.

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli ::

koyotee je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Ne, ni logično, da nekaterim popolnoma financiramo vrtec, ostali moramo pa plačevati po 600€ na mesec, ker si drznimo biti slučajno malce nad povprečjem. Socialkarji, ki doma drkajo kurac in sovražijo delo, pa dobijo zastonj vrtec. Neto negativni za družbo.

Ostali pa že tako ali tako plačujemo absurdno visoke davke, kaj pa dobimo od države nazaj? Še dražje storitve.

Utk ::

koyotee je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Se strinjam. Ko jaz pridem v hofer na blagajno, me najprej vpraša po izpisku premoženja od CSD-ja, drugače mi ne zna obračunat hrane in ostale krame.

velikBrokoli je izjavil:

koyotee je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Ne, ni logično, da nekaterim popolnoma financiramo vrtec, ostali moramo pa plačevati po 600€ na mesec, ker si drznimo biti slučajno malce nad povprečjem. Socialkarji, ki doma drkajo kurac in sovražijo delo, pa dobijo zastonj vrtec. Neto negativni za družbo.

Ostali pa že tako ali tako plačujemo absurdno visoke davke, kaj pa dobimo od države nazaj? Še dražje storitve.

Temu se reče solidarnost ... Saj je isto v zdravstvenem sistemu. Kdo pa misliš, da ga najbolj koristi? 40-letni programerji, ki vplačujejo jurja vsak mesec?

Ampak tako pač je. Država mora zmerno brcati lenuhe, to je pa vse, kar lahko stori.

Likalnik ::

ne gledajo za nazaj...ampak od takrat, ko oddaš vlogo naprrej. Tako kot je bilo rečeno, največjo težo ima priliv na TRR obeh partnerjev...če nisi ravno na minimalcu boš zelo hitro prišel v najvišji možni razred...tako, da se ne sekirej za tistih 200kEUR na računu katere si imel par let nazaj, da si lahko kupil stanovanje.

računaj mesečno 500EUR za vrtec...velja za jasli...naslednja stopnja je malo ceneje, ko ni več v plenicah.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

delavec44 je izjavil:

Niti ne. Prijavit moraš samo stvari, ki niso v evidencah (kripto, računi v tujini). Za depozite in stanje na TRR naših bank kar banke sporočijo, delnice če jih imaš pri naših brokerjih tudi, nepremičnine gledajo v ZK.

Koliko so pri tem dosledni bi lahko debatirali, ker pri nas 2 nepremičnini manjkata pa sta obe v ZK. Pa vpogled v bančne račune ni hkraten - torej, če imaš več denarja, ga najprej nakažeš na tujo banko, ko dobiš poziv CSD za stanje na računih v tujih bankah pa ga prenseseš nazaj na svojo banko in denar ostane v "vicah".

Ne vzamejo 3% stopnje ampak 2.37%, pa še prej nekaj odbijejo, cene nepremičnin niso ravno tržne, če pa v nepremičnini živiš, je pa še boljše. Tako da za neko 200k družinsko premoženje dobre 4k€ letnega prihodka ... to pri 3 dušah v familiji pride dobrih 100€/glavo. Pri nižjih razredih se to precej pozna pri višjih pa niti ne.

kriptobog ::

Likalnik je izjavil:

ne gledajo za nazaj...ampak od takrat, ko oddaš vlogo naprrej. Tako kot je bilo rečeno, največjo težo ima priliv na TRR obeh partnerjev...če nisi ravno na minimalcu boš zelo hitro prišel v najvišji možni razred...tako, da se ne sekirej za tistih 200kEUR na računu katere si imel par let nazaj, da si lahko kupil stanovanje.

računaj mesečno 500EUR za vrtec...velja za jasli...naslednja stopnja je malo ceneje, ko ni več v plenicah.

To je ugodno. Pri nas so bile jasli 560+70 za hrano :|

En moj kolega, z normirancem, je letos dobil odločbo 90 EUR otroškega dodatka in 90 EUR vrtca.

Pa ni revež. Daleč od tega...

Plus napačno so mu šteli nepremičnine...

Tako da zaupati CSD, da korektno opravi postopek, je malo naivno...

Ker je odločba ugodna zanj, se pač ni protožil...

kriptobog je izjavil:

V LJ privat jasli dobrega jurja. Kako prideš do tega. Čisto preprosto. V LJ dela ogromno ljudi in zaradi nefleksibilnosti vrtcev se ljudem ki se vozijo bolj splača imeti vrtec v LJ, kot drugje. Vpisi so marca za prihodnje leto, pri vpisih pa je eden izmed obveznih podatkov EMŠO. Če se ti otrok rodi april-avgust, ga ne moreš redno vpisati ker se je prepozno rodil, vsa prosta mesta pa zasedejo drugi.

Tako da nekaj mesecev 1k/mesec, če pa imaš 2 otroka si pa 1500€, saj ti privatnega država ne financira. Pritožiš se lahko na tramvaj komando. Pa javni vrtci so namenjeni za pisarniške ljudi oz. JS oz za tiste ki imajo fiksne 8h delavnike s startom 7-9h. Če sta oba izven tega sta je*** ježa.

kriptobog je izjavil:

Likalnik je izjavil:

ceno 500€ sem postavil kot neko splošno oziroma sredino....pri nas so jasli 600€ skupaj s hrano.

koyotee ::

Likalnik je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Likalnik je izjavil:

ceno 500€ sem postavil kot neko splošno oziroma sredino....pri nas so jasli 600€ skupaj s hrano.

To je polna cena verjetno, brez subvencije.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

koyotee je izjavil:

Likalnik je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Likalnik je izjavil:

Ne, to je nova realnost.
To so že subvencionirane cene v najvišjem razredu, ki pa si danes takoj.
Se pravi 9 razred s subvencijo 23% od države.
Občine so vse navile na max. tako da tudi ne dajejo svojih dodatnih subvencij, v večini.
Harsh reality. 40k je za enega froca do šole. Butala sistem, ofc

Polna cena vrtca v Ljubljani je 750 EUR, v Postojni 800...

Potem da občina kako 20% subvencije, ostale subvencije gredo preko CSD...

koyotee je izjavil:

Likalnik je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Likalnik je izjavil:

ceno 500EUR sem postavil kot neko splošno oziroma sredino....pri nas so jasli 600EUR skupaj s hrano.

to je že subvencionirana cena...77% polne cene plačam....aja pa najina plača s partnerko je malo boljša kot povprečna v SLO...nisem nek milionar, da sem padel v 9 razred...žal so te lestvice med bogatimi in srednjim slojem slabo določene

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

Bizkit45 je izjavil:

Ne, to je nova realnost.
To so že subvencionirane cene v najvišjem razredu, ki pa si danes takoj.
Se pravi 9 razred s subvencijo 23% od države.
Občine so vse navile na max. tako da tudi ne dajejo svojih dodatnih subvencij, v večini.
Harsh reality. 40k je za enega froca do šole. Butala sistem, ofc

Realnost je da so javni vrtci izjemno potratni in neefektivni. Ko imajo polno ceno 700-800€ se večina ljudi ne zaveda, da gre ta denar samo za plače in operativne stroške. Vse obnove, vzdrževanje nepremičnin, gre na drug občinski račun.

In te "osnovne stvari" občine konkretno bremenijo.

stara mama ::

Polna cena gre vsakič gor, ko se povečajo prispevki delodajalca.
Glede na dvig minimalca, pričakujem polne cene kmalu blizu 1000EUR,
Družine s starši kjer sta oba zaposlena pa.... jebiga
Ekologija™ in Trajnost™

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin ::

V bistvu ce zena sluzi manj kot 2k neto, se ji bolj splaca doma ostat :).

johnnyyy je izjavil:

Ne vzamejo 3% stopnje ampak 2.37%, pa še prej nekaj odbijejo, cene nepremičnin niso ravno tržne, če pa v nepremičnini živiš, je pa še boljše. Tako da za neko 200k družinsko premoženje dobre 4k€ letnega prihodka ... to pri 3 dušah v familiji pride dobrih 100€/glavo. Pri nižjih razredih se to precej pozna pri višjih pa niti ne.

Pavšalno sem pisal. Itak je vsako leto drugačna stopnja, ker se gleda obrestna mera za depozite. Najprej je bila ne omembe vredna, potem pa tudi že 2,64%, potem lani 2,37% letos bo pa 1,66%. Še vedno več kot dobiš na banki za vezavo.

Pat_MaGroin je izjavil:

V bistvu ce zena sluzi manj kot 2k neto, se ji bolj splaca doma ostat :).

Ali pa narediti toliko otrok, da imajo vrtec zastonj ;)

Zgodovina sprememb…

Evo, taka je danes naša realnost, toliko plačujem za hčerko:

vrtec

vrtec

Imam 3 otroke, ta tretji bo imel vsaj zastonj :)) Otroškega dodatka imam, seveda, 0 eur.

Po dvigu minimalca pa pričakujem, da bo šlo najbrž spet za 50-100eur vse gor.

WhiteAngel je izjavil:

Temu se reče solidarnost ... Saj je isto v zdravstvenem sistemu. Kdo pa misliš, da ga najbolj koristi? 40-letni programerji, ki vplačujejo jurja vsak mesec?

Ampak tako pač je. Država mora zmerno brcati lenuhe, to je pa vse, kar lahko stori.

Imamo problem z nataliteto, država naj spodbuja ljudi, ki imajo otroke. Enakovredno. Trenuten sistem pa podpira socialkarje, delovno aktivnim pa zaračuna visoko ceno za storitve, ki bi lahko bile zastonj. Naj bo vrtec zastonj, tako kot šola. Pa naj država za vsakega otroka pristavi 200eur do 15 let, pa je. Tako pa jaz plačujem 620eur za vrtec in dobivam 0 otroškega dodatka, neto negativni cigoti pa dobijo 500e otroskega dodatka in imajo zastonj vrtec. Pa vsi vemo, da ne bojo nikoli postali produktivni del naše družbe.

Zgodovina sprememb…

Idiotska klasika bo tole spet. Ker tolk navijate na "zastonj" vrtec, na koncu res bo. In ker bo "zastonj", bomo tisti ki sedaj placujemo 30k-40k na otroka, se naprej placevali nek nov davek, da bodo sedaj lahko imeli "zastonj".
Nic ni zastonj. Pika. Jebena koncna pika.

Naj bo zastonj, ob predpostavki, da se ne doda novih davkov ali "prispevkov". Če imamo lahko zastonj šolstvo, imamo lahko tudi zastonj vrtec. Denarja se dovolj pobere, saj ti država praktično 50% vseh prihodkov vzame. Prostora za optimizacijo je ogromno v javnem sektorju, res pa je bolj realen scenarij, da bo vrtec zastonj in bomo plačevali nove prispevke za vrtec.

Zgodovina sprememb…

nejc_nejc ::

Na crno čuvat za pol cene.

Saj plačujemo za dolgotrajno oskrbo po novem :D Otrok ne more skrbeti zase.

Hvala za mnenja.
Ja, jasno mi je, da bom v visokem razredu... bo se šlo za par eur razlike ali bova v 8. ali v najvišjem 9. razredu...
Torej če prav razumem vsa mnenja, ne gledajo za nazaj, temveč samo stanje ob oddaji vloge... Hvala, to mi veliko razjasni.
Še eno vprašanje: upoštesajo tudi neko malo darilno pogodbo/priliv s strani staršev, tudi če je to cca. 20 jurjev in nič več? Ali na to ne gledajo?
Če sem ženi nakazal npr. 15 jurjev, ki jih je naslednji dan plačala izvajalcu prenove oken in imava račun in potrdila, se tudi to šteje kot prihodek, čeprav je znotraj gospodinjstva?
Upam, da res dobro preverijo finance, da na koncu nismo kaznovani v takih situacijah, kot je moja...

Sam si si že napisal, če ne gledajo za nazaj, kako bodo take transferje sploh videli. Interni prenosi in darila niso prihodek. Saj ne zaproščaš za socialno pomoč. Kaj to prvič oddajaš, da si tako prestrašen? Nič dobro ne preverijo, velikokrat še kakšno stvar izpustijo.

Če bo na odločbi kaj narobe, lahko še vedno daš ugovor v 15 dneh.

Ja, prvič oddajam. :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Plačilo vrtca (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Šola
838118568 (20100) uniman
»

Mesečni življenski stroški (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8710984 (6714) bciciban_
»

Razlika v bruto plači (strani: 1 2 )

8716274 (12402) buttcrack
»

Prenos denarja iz hčerke na mati - bo kaj obdavčeno? (strani: 1 2 )

5716693 (14137) Utk
»

izračun cene za vrtec

186716 (759) cebelar123

Več podobnih tem