» »

Prodaja podedovanega stanovanja v Domžalah(DA ali ne)

Prodaja podedovanega stanovanja v Domžalah(DA ali ne)

repco14 ::

Pozdravljeni vsi!
Mati in njena sestra(s katero nista v dobrih odnosih) sta po smrti njunega očeta podedovali 32m2 stanovanje v centru Domžal.
Okrajno sodišče v domžalah je po sedaj znanih podatkih na zapuščinski obravnavi stanovanje ocenilo na 140.000€, ker je tako rekla njena sestra( moja mati je bila tiho, ker se na to ne spozna).
Njena sestra, ki se na te stvari veliko bolj spozna( finančno bolj pismena, študirana) kot moja mati je že takoj napovedala, da bi stanovanje čimprej prodala in da že ima kupca, ki bi to stanovanje kupil. Moja mati se s prva ni strinjala s prodajo vendar se je potem premislila, ker se ji ne da ubadati s sestro.
Mati se zdaj strinja s prodajo stanovanja vendar se nam kljub temu poraja nekaj vprašanj.
Glede na to, da povpraševanje po manjših stanovanjih presega ponudbo le teh se nam poraja vprašanje zakaj bi se njeni sestri tako mudilo pri prodaji stanovanja samo enemu kupcu?
Ali tu obstaja kakšna možnost, da ima njena sestra tu namene za katere ne vemo?
Po moji logiki bi bilo smiselno, da je zainteresiranih kupcev več(večja verjetnost prodaje stanovanja po najboljši možni ceni)
Na tem mestu odpiram možnosti in debato in me samo zanimajo vaša mnenja.
1.Prodaja stanovnja enemu ponudniku DA ali NE oz kdaj bi se vam na vašem mestu mudilo s prodajo stanovanja samo enemu ponudniku.

2.Možnost odkupa polovice deleža(70.000€) in oddaja stanovanja(trenutno se cene najemnin za podobno kvadraturo v centru Domžal gibljejo okrog 500€). Razumem, da s tem pridejo tudi stroški vzdrževanja stanovanja vendar znava skupaj z mojim bratom marsikaj postoriti sama.(Beljenje, montaža pohištva, polaganje parketa, knauf, kitanje itd.
3. Oglaševanje prodaje stanovanja in s tem pridobiti čim več zainteresiranih kupcev.

Zelo me zanima kakšno je vaše mnenje oz. kaj bi storili, če bi bili na našem mestu.
Lep pozdrav.

Lonsarg ::

Greš na nepremičnine.net in pogledaš primerljive po starosti/opremlejenosti/lokaciji in odšteješ 10% od najugodnešje ponube (10% je tako klasično nižanje cen) in boš videl a gre za nateg al pravo ceno. To je vse.

Drugač pa mudi se ji najverjetneje ker bi rada denar ane? Tko to je ponavadi, stari bi držali "če kdaj prav pride", mladi bi denar, klasika.

Drgač pa delno lastništvo je samo komplikacija in kliče po težavah. Edina enostavna rešitev pri delnem lastništvu je čimprejšna prodaja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Utk ::

140 jurjev vredno stanovanje oddajat za 500 minus stroški nima nekega smisla. Če bi imel 1 mio in ti bi bil to pač en delček v razpršenosti investicij, ok, če je to pa skoraj vse kar imaš pa brez veze.

Pogledaš kolk so na netu taka stanovanja. Čist lahko da je dogovorjena s kupcem za 160, od tega 20 njej direkt v žep. Ni pa nujno.
Če je pa vredno tu nekje okoli 140 (tudi pri oglasih je treba odbit malo popusta), prodaj prvemu z denarjem in ne kompliciraj.

Hvala za mnenje

Utk je izjavil:

140 jurjev vredno stanovanje oddajat za 500 minus stroški nima nekega smisla. Če bi imel 1 mio in ti bi bil to pač en delček v razpršenosti investicij, ok, če je to pa skoraj vse kar imaš pa brez veze.

Pogledaš kolk so na netu taka stanovanja. Čist lahko da je dogovorjena s kupcem za 160, od tega 20 njej direkt v žep. Ni pa nujno.
Če je pa vredno tu nekje okoli 140 (tudi pri oglasih je treba odbit malo popusta), prodaj prvemu z denarjem in ne kompliciraj.

Hvala za mnenje

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: repco14 ()

mm&r ::

Sem pogledal na hitro GURS-ove podatke glede realiziranih prodajnih poslov za občino Domžale cca 70 kvadratov cene, letos ni bilo kaj dosti transakcij ampak so pa vse krepko čez 140k.

https://postimg.cc/R68mZtpM

mm&r je izjavil:

Sem pogledal na hitro GURS-ove podatke glede realiziranih prodajnih poslov za občino Domžale cca 70 kvadratov cene, letos ni bilo kaj dosti transakcij ampak so pa vse krepko čez 140k.

https://postimg.cc/R68mZtpM

Hvala za info

Utk je izjavil:

Ni vse kar imamo in ne vse skupaj ne vpliva na kakovost našega življenja. Samo zanima me kaj si drugi mislijo o tem. Hvala za vaše mnenje, lp

Zgodovina sprememb…

Mislim, če ti zdaj tistih 70 jurjev leži na banki, potem jih komot vržeš not, bolje je kot 0. Če imaš pa na teh 70 jurjev 4,5,6% obresti, kaj šele več, se pa več ne splača. Od 500 je bolj 350 "čistega", pa še kuhinjo kdaj zamenjat, kopalnico, potem še 300 ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Lonsarg je izjavil:

Greš na nepremičnine.net in pogledaš primerljive po starosti/opremlejenosti/lokaciji in odšteješ 10% od najugodnešje ponube (10% je tako klasično nižanje cen) in boš videl a gre za nateg al pravo ceno. To je vse.

Drugač pa mudi se ji najverjetneje ker bi rada denar ane? Tko to je ponavadi, stari bi držali "če kdaj prav pride", mladi bi denar, klasika.

Drgač pa delno lastništvo je samo komplikacija in kliče po težavah. Edina enostavna rešitev pri delnem lastništvu je čimprejšna prodaja.

Verjetno se ji res mudi, ker bi rada denar😄 hvala za mnenje

Utk je izjavil:

Mislim, če ti zdaj tistih 70 jurjev leži na banki, potem jih komot vržeš not, bolje je kot 0. Če imaš pa na teh 70 jurjev 4,5,6% obresti, kaj šele več, se pa več ne splača. Od 500 je bolj 350 "čistega", pa še kuhinjo kdaj zamenjat, kopalnico, potem še 300 ne.

Teh 70.000 ni tak problem in po eni strani imeti stanovanje v centru domžal ni bed.

Zgodovina sprememb…

celje ::

kupi. kupi. kupi.

za 70k super deal. das v najem, ko/ce boste potrebovali denar, je pa to prodati v parih urah np.

Furbo ::

Lahko pokažeš zadevo kakemu nepremičninskemu agentu iz Domžal, ti povejo neko realno vrednost in če ni neke blazne razlike, pač pobašeš free cash.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

No, če misliš da ti to stanovanje lahko kdaj prav pride, komot kupiš. Ampak zarad samega oddajanja to ne bo ravno posel stoletja, ne bo pa niti izguba.

celje je izjavil:

kupi. kupi. kupi.

za 70k super deal. das v najem, ko/ce boste potrebovali denar, je pa to prodati v parih urah np.

Hvala za mnenje. Sem že razmišljal v tej smeri, da bi izrabili predkupno pravico. Lp

Utk je izjavil:

No, če misliš da ti to stanovanje lahko kdaj prav pride, komot kupiš. Ampak zarad samega oddajanja to ne bo ravno posel stoletja, ne bo pa niti izguba.

Res je. Seveda ne bo posel stoletja a očitno se izobraženi sestri bolj kolca po denarju kot nam.(KREDITI)
70k imamo. Prav tako se ta denar pri nas zasluži v 2h,3h letih.

Nebi si pa želel, da nas kakorkoli zavede, ker je to v preteklosti že poiskušala z drugo nepremičnino in na sodišču že izgubila, ker misli, da je boga za jajca prijela

tony1 ::

a) Iz pisanja je očitno, da vas lahko druga stranka pelje žejno čez vodo. Takšnih reči se ne ocenjuje čez palec (volje in znanja vložiti teden dni v raziskavo cen (nepremičnine.net, pregled cen prodanih nepremičnin v Domžalah na GURSU) pa tudi ne zaznavam), treba je plačati cenilca nepremičnin (ni velik denar, še posebej v primerjavi s 70k EUR), ki naj nepremičnino oceni.

Po mojih izkušnjah jo bo ocenil precej nizko. Nato vzameš še povprečje cen iz nepremičnin.net in nekje vmes postaviš ceno za prodajo. (Žlahta je tako prodala staro hišo, niso se pa niti pozanimali, kakšna bi bila tržna cena zemljišča na kateri je ta stala!)

b) Če si zainteresiran za odkup pa seveda ne počni nič iz točke a), ampak odkupi njen delež po njeni oceni cene (70k). Na uč rečeno je to dober deal, tudi če upoštevaš, da gre le za 32 m2.

celje je izjavil:

kupi. kupi. kupi.

Se strinjam! In mi ni Jasno zakaj bi sestra od matere tako rada na hitro prodajala. Ko smo ji dali ponudbo je pa rekla, da od cene 140.000(polovička 70.000€) ne odstopa niti centa.

Rabi denar, popusta nam nebi dala ima pa kupca, ki bi to nepremičnino kupil...

Če rabi denar, je to to. Lahko pa gre še za njen ego, in morda dela uslugo znancu.

tony1 je izjavil:

a) Iz pisanja je očitno, da vas lahko druga stranka pelje žejno čez vodo. Takšnih reči se ne ocenjuje čez palec (volje in znanja vložiti teden dni v raziskavo cen (nepremičnine.net, pregled cen prodanih nepremičnin v Domžalah na GURSU) pa tudi ne zaznavam), treba je plačati cenilca nepremičnin (ni velik denar, še posebej v primerjavi s 70k EUR), ki naj nepremičnino oceni.

Po mojih izkušnjah jo bo ocenil precej nizko. Nato vzameš še povprečje cen iz nepremičnin.net in nekje vmes postaviš ceno za prodajo. (Žlahta je tako prodala staro hišo, niso se pa niti pozanimali, kakšna bi bila tržna cena zemljišča na kateri je ta stala!)

b) Če si zainteresiran za odkup pa seveda ne počni nič iz točke a), ampak odkupi njen delež po njeni oceni cene (70k). Na uč rečeno je to dober deal, tudi če upoštevaš, da gre le za 32 m2.

Hvala za mnenje. Vse skupaj mi ni bilo logično za to sem odprl to debato.

T440 ::

140.000 EUR in 32 m2 je 4.375 EUR/m2. Domžale. Stanovanje pa ni novo (če je nekdo v njem živel).
Nič posebej narobe ni s tem poslom.

T440 je izjavil:

140.000 EUR in 32 m2 je 4.375 EUR/m2. Domžale. Stanovanje pa ni novo (če je nekdo v njem živel).
Nič posebej narobe ni s tem poslom.

Hvala za vaše mnenje. Še vedno imamo predkupno pravico in v primeru, da se odločimo za nakup stanovanja imamo prednost kajne? V preteklosti je že mutila v imenu njune matere na sodiščih z namenom, da pridobi nepremičnino v kateri je sicer živela v mladosti kasneje pa sta oče in mati to nepremičnino kupila in vanjo vlagala. Seveda je na sodišču izgubila. Lp

Utk je izjavil:

Kako da ni izguba, 15 let najemnin, da ima samo kupnino nazaj.

Bolje doma izolirati bajto ali kaj takega.

Kar je mnogo, mnogo bolje, kot zmore investirati vsaj 80% populacije.

Lonsarg ::

Nikoli noces vec kot 10k-20k za sproti imeti v kesu, to je totalna neumnost zarad inflacije.

Tak da ce res imate 70k v kesu potem hitro al odkupit to stanovanje al pa nekam drugam vlozit.

Seveda vrzite prej uc na nepremicnine.net da se vrednost preveri, to je pol urce dela.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Furbo je izjavil:

Utk je izjavil:

To je res. je pa tudi res, da bi se danes vsak vrnil 30 let nazaj, da bi kupil stanovanje. Kakšne bodo cene čez 15 let sicer ne ve nihče, toda predpostavljam, da z višanjem minimalne plače ne more ravno izgubiti vrednosti ...

Malo tudi odvisno kje je to stanovanje, če je v SPB Domžale, bo treba en dan dati še lep kup denarja za energetsko prenovo, vzdrževanje skupnih površin pa tko..
Upravniki so menda katastrofa, saj so teme in skupine na fb..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Furbo ()

Lonsarg je izjavil:

Nikoli noces vec kot 10k-20k za sproti imeti v kesu, to je totalna neumnost zarad inflacije.

Tak da ce res imate 70k v kesu potem hitro al odkupit to stanovanje al pa nekam drugam vlozit.

Seveda vrzite prej uc na nepremicnine.net da se vrednost preveri, to je pol urce dela.

Tole z inflacijo se popolnoma strinjam. Tudi, če bi rabil 15 let za povrnjeno kupnino....danes bi si vsak želel iti 30 let nazaj, da bi kupil stanovanje. Kakšne bodo cene čez 15 let sicer ne vemo. Je pa dejstvo, da s sistemom, ki ga imamo( inflacija, višanje minimalne plače, tiskanje denarja)... Mogoče bomo pa čez 15 let vsi, ki imamo v lasti neko stanovanje milijonarji.

Furbo je izjavil:

Malo tudi odvisno kje je to stanovanje, če je v SPB Domžale, bo treba en dan dati še lep kup denarja za energetsko prenovo, vzdrževanje skupnih površin pa tko..

To je res. Morda pa so te stroški drobiž v primerjavi z inflacijo čez 10, 20, 30 let.
Tudi če bi šlo kaj narobe to za nas nebi pomenilo finančne tragedije...hvala za mnenje

tony1 je izjavil:

Kar je mnogo, mnogo bolje, kot zmore investirati vsaj 80% populacije.

Se strinjam.

Zgodovina sprememb…

Furbo je izjavil:

Stanovanje je v blokih nasprotispb ja. Lp

miha98 ::

repco14 je izjavil:

Utk je izjavil:

Res je. Seveda ne bo posel stoletja a očitno se izobraženi sestri bolj kolca po denarju kot nam.(KREDITI)

Nebi si pa želel, da nas kakorkoli zavede, ker je to v preteklosti že poiskušala z drugo nepremičnino in na sodišču že izgubila, ker misli, da je boga za jajca prijela

Vau povej mi kaj... bomo mi miljonerji ja repko... mogoče tukaj na slo techu...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: miha98 ()

Furbo je izjavil:

Utk je izjavil:

Če pravi, da zarad teh 70 jurjev ne bojo ravno trpeli oz. da nima nekega vpliva.

miha98 je izjavil:

repco14 je izjavil:

Utk je izjavil:

Vau povej mi kaj... bomo mi miljonerji ja repko... mogoče tukaj na slo techu...

Se samo pogovarjamo in lepo je slišati razliična mnenja. Z jamranjem se ne zasluži. Strinjam se tudi, da brez investiranja in samo s plačevanjem drugim težko postaneš milijonar. Seveda se lahko motim in bomo nekoč milijonarji vsi...tudi te, ki samo komentirajo na slo techu 😄

WizzardOfOZ ::

Odkupi in oddajaj.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

TOP ::

Tole z oddajanjem se lepo sliši,moraš pa pazit koga daš noter,če ne boš pazil,boš dobil take ko bo treba čez par let vse menjat.Recimo crkne pralni je tvoje breme sepravi 250 minimalno.Prodaj poberi denar in pika.

MIHAc27 ::

Če nimate 70k€ da sestro odplačate, itak odpade odkup.
Meni se zdi cena kar velika, za tako majhno stanovanje. Je pa seveda odvisno, koliko je staro, kdaj je bilo kaj renovirano.

Seveda stanovanje lahko poslikate, date svoj oglas za npr 180k. Če se najde kupec oba profitirata. Če se ne ima sestra enega za 140k.

Jaz bi verjetno odkupil le, če bi mi stanovanje prišlo prav. Bi pa vsaj za kratek čas (1-2 tedna) oglas dal, da potipam zanimanje.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdaj se bo spet splačalo kupit nepremičnino? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17441964 (18651) kriptobog
»

Življenje v celju in služba v LJ (strani: 1 2 3 4 )

16725891 (22354) zobnik
»

Oddajanje stanovanja v najem je bajno dobičkonosen posel! (strani: 1 2 3 4 5 )

21063601 (45134) Mato989
»

Nakup stanovanja kot naložba (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

504116627 (69600) tommy300
»

Najemnine vs. lastništvo nepremičnine (strani: 1 2 3 418 19 20 21 )

1029173116 (143061) thramos

Več podobnih tem