Forum » Kaj kupiti » Kateri 3D tiskalnik
Kateri 3D tiskalnik

refosk ::
Zanima me kaj je trenutno best buy za 3D printer za okoli 300 - 400€? Gledam Creality ender-3 V3 coreXZ, je to dobra odločitev?

Legon ::
Ni slaba, odvisno koliko volje imas namen vlozit v razumevanje 3d tisklanikov. Ker vstopni modeli niso ravno plug and play.
Vstopne masine zahtevajo precej bolj hands on approach in se moras praviloma kar poglobit v to kako in zakaj.
Slaba stran tega je da zna bit za laika frustrirajoce, ker nisi ziher koliko je problem v 501 nastavitvi slicerja, modelu, filamentu ali masini.
Vstopne masine zahtevajo precej bolj hands on approach in se moras praviloma kar poglobit v to kako in zakaj.
Slaba stran tega je da zna bit za laika frustrirajoce, ker nisi ziher koliko je problem v 501 nastavitvi slicerja, modelu, filamentu ali masini.

Osebno bi se za prvi printer stegnil do P1S, ker potem bos res od prvega dneva zacel s printanjem. Ce se bos resno vrgel v hobij, bos vec vsak mesec dal za filamente, kot je razlika v ceni

Buggy ::
OK. Zgleda je dozorelo da vzamem tud sam prvi 3D printer. Nabralo se je jebenih malenkosti kjer moram za vsako placat cca 20EUR. Zadeve so se glede na par let nazaj zelo izboljsale in mislim da je tole kar future + tamal ki je strojnik se bo lahko igral, ker je ze nekaj namigoval v to smer.
Prvi pogoj je da ne grem v zaprti sistem tipa Apple (BambuLab) pa navkljub temu kako user friendly je, ker ne mores rasti z njim.
Po vseh do zdej ogledanih zadevah mi je glede mojih preferenc in potenciala se najbolj vsec postal Elegoo Centauri Carbon, kjer obljubljajo se opcijski muliticolour.
Vsec mi je tudi da je zaprt, ker bo v kurilnici (da ne moti v session roomu hrup) kjer je tako prah kot potencialni prepih.
Ima kdo Elagoo centauri-carbon in lahko deli izkusnje, ali priporoca kej drugega do 500EUR
Prvi pogoj je da ne grem v zaprti sistem tipa Apple (BambuLab) pa navkljub temu kako user friendly je, ker ne mores rasti z njim.
Po vseh do zdej ogledanih zadevah mi je glede mojih preferenc in potenciala se najbolj vsec postal Elegoo Centauri Carbon, kjer obljubljajo se opcijski muliticolour.
Vsec mi je tudi da je zaprt, ker bo v kurilnici (da ne moti v session roomu hrup) kjer je tako prah kot potencialni prepih.
Ima kdo Elagoo centauri-carbon in lahko deli izkusnje, ali priporoca kej drugega do 500EUR
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()

Kako točno je elagoo bistveno bolj odprt sistem od Bambu? Sam tolk, da razmemo kaj so tvoja pričakovanja glede odprtosti. Ker za odprte sisteme bo treba gledat Purso, Sovol, Voron, RepRap, modificirane enderje... ne pa da menjaš en vednor lock za drugega, ker si nek rant prebral online. Sploh pri floskuli kot je rast? kam točno boš rastel? V IDEX, build volume, veriženje multimaterial/color sistemov? Prvi printer in take floskule pač ne gre skupaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()

Centauri je drugače čisto priljuden prvi printer. Ker ima enclusure imaš večjo izbiro materialov in bi ga osebno zbral pred A1, razen če ti je prioriteta multi color printing. Tako, da kot prvi printer ne boš zgrešil. Samo ne pričakovat da ga boš kamorkoli kaj dosti nadgrajeval in rases.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()

Ales78 ::
Osebno bi se za prvi printer stegnil do P1S, ker potem bos res od prvega dneva zacel s printanjem. Ce se bos resno vrgel v hobij, bos vec vsak mesec dal za filamente, kot je razlika v ceni
@OP Se pridružujem mnenju. Prvi 3d printer hočeš imeti za printanje, tako ali tako boš imel več kot dovolj dela, preden boš razumel parametre, nočeš se še s printerjem zafrkavat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ales78 ()

jest10 ::
@OP Se pridružujem mnenju. Prvi 3d printer hočeš imeti za printanje, tako ali tako boš imel več kot dovolj dela, preden boš razumel parametre, nočeš se še s printerjem zafrkavat.
Dobr no, kako je pa vsem ostalim uspelo preživeti 10 let nazaj? Pa sedaj vsak nov printer deluje bolje, kot tisti (dejansko) polizdelki.

Dobr no, kako je pa vsem ostalim uspelo preživeti 10 let nazaj? Pa sedaj vsak nov printer deluje bolje, kot tisti (dejansko) polizdelki.
Sem (žal) bil tudi na tistih printerjih pred 10 leti. In mi na kraj pameti ne pade, da bi v to še kdaj rinil. Ne samo to, vsak detajl, s katerim se mi na printerju ni treba ukvarjat je več kot dobrodošel, ker imaš čez glavo dovolj dela, tudi brez tega.
Stane 499 eurov, https://eu.store.bambulab.com/products/... , ne vem zakaj bi sploh gledal po čem drugem.
Zgodovina sprememb…

Saj jim ni uspelo. 10 let nazaj je bil 3d printer nisna zadeva za najvecje navdusence. Sli smo iz par 10k enot letno na ca 4,5 milijonov prodanih enot 2024. Z mojim MakerBotom je bilo razmerje med printanjem in sraufanjem nekje 1:3. Samo za bed leveling sem porabil vec casa kot za sam print vcasih. Dandanes moram imet opomnik, da ne pozabim namazat stvari enkrat na mesec.

jest10 ::
Saj jim ni uspelo. 10 let nazaj je bil 3d printer nisna zadeva za najvecje navdusence. Sli smo iz par 10k enot letno na ca 4,5 milijonov prodanih enot 2024. Z mojim MakerBotom je bilo razmerje med printanjem in sraufanjem nekje 1:3. Samo za bed leveling sem porabil vec casa kot za sam print vcasih. Dandanes moram imet opomnik, da ne pozabim namazat stvari enkrat na mesec.
No ja, ko si enkrat zadevo dobro nastavil, je delalo in je bil samo občasno potreben kakšen manjši popravek.

d4vid ::
Imam ender 3v2, gor sem dal 3D Touch, namesto vzmeti mizice sem dal gumo, stekleno ploščo zamenjal s bimetalno magnetno, extruder zamenjal, ker se je zlomil (klasika na enderju), ter upgradal hotend s 3D tiskano satsana fan ductom (praktično samo zamenjaš ohišje, ki ti drugače usmeri zrak, komponente ostanejo iste). Aja, drug FW je gor.
Sedaj tiska solidno, prvega layerja ne gledam, razen kadar menjam šobo. Tiskam vedno Trček PETG.
Komur so takšni upgrejdi problem, mu resnično priporočam nakup kakšnega Anet A8 ali kakšen poceni klon prvi pruš. Jaz sem imel CTC Prusa i3 za prvi tiskalnik in sem rekel nikoli več. Pa sem potem šel na neka druga prusa clone jajca, jih vrgel v smeti in pokusil enderja. Vem da je bambu super in vrhunski, ampak že ender mi je odpravil 95+% glavobolov pri 3D tiskanju, pa govorim o enderju brez predelav.
Sedaj tiska solidno, prvega layerja ne gledam, razen kadar menjam šobo. Tiskam vedno Trček PETG.
Komur so takšni upgrejdi problem, mu resnično priporočam nakup kakšnega Anet A8 ali kakšen poceni klon prvi pruš. Jaz sem imel CTC Prusa i3 za prvi tiskalnik in sem rekel nikoli več. Pa sem potem šel na neka druga prusa clone jajca, jih vrgel v smeti in pokusil enderja. Vem da je bambu super in vrhunski, ampak že ender mi je odpravil 95+% glavobolov pri 3D tiskanju, pa govorim o enderju brez predelav.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

No ja, ko si enkrat zadevo dobro nastavil, je delalo in je bil samo občasno potreben kakšen manjši popravek.
ROFL, makerbota v življenju od blizu nisi videl, da take prodajaš.

Imam ender 3v2, gor sem dal 3D Touch, namesto vzmeti mizice sem dal gumo, stekleno ploščo zamenjal s bimetalno magnetno, extruder zamenjal, ker se je zlomil (klasika na enderju), ter upgradal hotend s 3D tiskano satsana fan ductom (praktično samo zamenjaš ohišje, ki ti drugače usmeri zrak, komponente ostanejo iste). Aja, drug FW je gor.
ja, že prvi ender 3, še posebej pa potem v2 je nekje prelomnica, ko dejansko dobiš hobby izdelek, ki presega zanjesenaški mazohizem.

joez7 ::
MI mamo bambu lab p1s: trenutno 499€.
Dela, je pa v svojem akvariju. Nekaj časa kar zaseden, pol pa zmanjka filamentov in idej.
Dela, je pa v svojem akvariju. Nekaj časa kar zaseden, pol pa zmanjka filamentov in idej.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

feryz ::
Mama mia, kaj vse folk menjuje na novem izdelku!?
Vzameš iz škatle, prižgeš in tiskaš.
Drugače si niti predstavljati ne znam teh printerjev.
Da bi nekaj preurejal in kupoval? Pa že.
Vzameš iz škatle, prižgeš in tiskaš.
Drugače si niti predstavljati ne znam teh printerjev.
Da bi nekaj preurejal in kupoval? Pa že.

iloveboobz ::
pa sj pr novih tiskalnikih ni treba nič prčkat...
Pri starih tipa ender3, pa je jasno blo treba, ker to niso končni izdelki za brainless potrošnika kot je feryz, ampak hobijiste, k radi tweakajo. In posledično lahko kupijo bleeding edge zadevo za manj denarja at the time...
Pri starih tipa ender3, pa je jasno blo treba, ker to niso končni izdelki za brainless potrošnika kot je feryz, ampak hobijiste, k radi tweakajo. In posledično lahko kupijo bleeding edge zadevo za manj denarja at the time...
smoki

feryz ::
Mama ti je brainless, ker je tebe naredila.
Sem sestavil prvi 3d printer preden ste tu temo odprli. Ampak to je druga stvar.
Ender3 pa je kompleten izdelek, ni kit izvedba, ki si jo moral sešraufati skupaj.
Sem sestavil prvi 3d printer preden ste tu temo odprli. Ampak to je druga stvar.
Ender3 pa je kompleten izdelek, ni kit izvedba, ki si jo moral sešraufati skupaj.

eVro ::
Kako točno je elagoo bistveno bolj odprt sistem od Bambu?
Legon? Muca jezik popapala? :)
Sej, če ne pa napiši "sem samo prebral en rant online pa prehitro povzemal", ampak toliko, da vemo, da debata ne stoji.
@Buggy: Dijaka ali študenta strojnika ne ubij s tem, da mu daš predrag printer. Se ne bo nič naučil, razen klikati po branded slicerju, pa še to bodo verjetno kmalu ukinili. Kupi mu dva enaka pokvarjena ali razstavljenega kitajskega, če želiš, da se kaj nauči. 3-D risat in printat zna vsak na grafični srednji šoli, pravi strojnik ima to bolj za zraven.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: eVro ()

@Buggy: Dijaka ali študenta strojnika ne ubij s tem, da mu daš predrag printer. Se ne bo nič naučil, razen klikati po branded slicerju, pa še to bodo verjetno kmalu ukinili. Kupi mu dva enaka pokvarjena ali razstavljenega kitajskega, če želiš, da se kaj nauči. 3-D risat in printat zna vsak na grafični srednji šoli, pravi strojnik ima to bolj za zraven.
Neumnost, bi rad, da kaj ustvari ali bi rad, da se cele dneve s printerjem ukvarja?
Cilj 3d printerja ni, da se naučiš popravljati printer ali ga sestavljati, ampak, da z njim ustvarjaš, kjer imamo "ta stari" težavo stockholmskega sindroma in smo toliko časa že zmetali v šraufanje 3d printerjev, da mislimo, da so sami sebi namen. So orodje, kladivo. Namenjeni zabijanju žeblja, ne pa popravljanju kladiva.
In nisem prepričan, če zna vsak na grafični srednji dizajnirati nek funkcionalen predmet.
Zgodovina sprememb…

eVro ::
Neumnost, bi rad, da kaj ustvari ali bi rad, da se cele dneve s printerjem ukvarja?
Cilj 3d printerja ni, da se naučiš popravljati printer ali ga sestavljati, ampak, da z njim ustvarjaš, kjer imamo "ta stari" težavo stockholmskega sindroma in smo toliko časa že zmetali v šraufanje 3d printerjev, da mislimo, da so sami sebi namen. So orodje, kladivo. Namenjeni zabijanju žeblja, ne pa popravljanju kladiva.
In nisem prepričan, če zna vsak na grafični srednji dizajnirati nek funkcionalen predmet.
Popolnoma te razumem in to temo spremljam zato, ker tudi sam ravno iščem takega, delujočega na klik.
A nisem strojnik. Strojniki pa morajo tak printer znati sestaviti, popraviti in celo redno poganjati brez velikih težav. Kdo pa, če ne oni? Kje se bo tak dijak/študent zadev po tvoje naučil, če ne pri fotru z očitno nekoliko preveč resursi?
Nisem omenjal funkcionalnih predmetov, niti 3-D tehničnega risanja. Ampak splošno 3-D risanje/domači tisk, ki vse prevečkrat rezultira v printanje parih figuric, potem pa printer stoji. Če ga zanima, se bo že potrudil, sicer novega lovilca prahu doma verjetno ne rabijo.
Problem je, ker bi Buggy tudi printal in bo kupoval za oba, torej verjetno ne bo dveh različnih. In tudi če bi, vprašanje če bi mulca lahko držal od boljšega printerja. Saj vsi vemo, kako gredo te zadeve... ponavadi pedagogika potegne krajšo. Nasvet? Za 2 leti kupi printer za 100-200EUR, potem pa se skupaj s sinetom odločita, katero makino bi imeli doma. Če si bil do sedaj brez, boš pa še malo, sem v zelo podobni situaciji.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: eVro ()

Kateri 3D softver uporabljate za risanje?
Plačljiv ali kaj od Open Source?
Zadnje čase sem vedno več na https://www.freecad.org , sicer je learning curve ubijalski, ampak, ko ga nekako za silo poštekaš, lepo dela.
Čakam pa, kaj bodo zmutili z Blenderjevim pluginom, sicer ne maram Blenderja ampak se bom pustil presenetiti.
Softwara, ki je na naročnino ali na cloudu, ne bom plačeval, mi je vseeno kako dober je, ker se na koncu izkaže kot poizkus vendor lockina in nateg (recimo Adobe).
Nisem omenjal funkcionalnih predmetov, niti 3-D tehničnega risanja. Ampak splošno 3-D risanje/domači tisk, ki vse prevečkrat rezultira v printanje parih figuric, potem pa printer stoji. Če ga zanima, se bo že potrudil, sicer novega lovilca prahu doma verjetno ne rabijo.
To se pa gladko strinjam, če ni žilice za CAD design, potem se printerja ne splača kupit. Škoda denarja, tisti internetni modeli ti hitro postanejo dolgočasni.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | 3d tiskalnik (strani: 1 2 3 4 … 48 49 50 51 )Oddelek: Kaj kupiti | 418801 (2864) | Legon |
» | poceni 3D print škatliceOddelek: Pomoč in nasveti | 2153 (988) | dvihtelic |
» | 3D tiskaliki za domaco uporaboOddelek: Strojna oprema | 3946 (3569) | mihec87 |
» | 3D tiskalnikOddelek: Kaj kupiti | 8139 (7389) | avian2 |
» | 3d printerOddelek: Kaj kupiti | 11299 (9568) | stalker |