» »

3d tiskalnik

3d tiskalnik

««
57 / 57
»
»»

Seba982 ::

Nameravam naročiti ene 3-4 role bamboo lab filamenta, pa me zanima, če bi šel kdo v skupni nakup, da jih naročim 10+. Lahko dostavim na relaciji Sevnica - Trebnje - Škofljica.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Seba982 ()

deepsick ::

En znanec kupi na amazonu vsakič, ko zmanjka do 60€ za brezplačno poštnino, samo pač ročno vnese lastnosti filamentov (in postelje), proizvajalci to menda obvezno napišejo na škatlo, folijo, zagotovo pa na spletni strani, sam občutek pa menda ni dovolj zanesljiv.

Motion ::

damn kmalu bo folku težko še kolut vzet iz škatle pa pogledat barvo.... 8-O 8-O

BigWhale ::

Zakaj se ne bi uporabil RFID, ce se lahko? Saj vas nihce ne sili, da ga uporabljate. Kje je problem?

Nobenega problema, RFID je za začetek zelo priporočen.
Potem pa gre bolj za 'optimizacijo' stroškov, ko se začne 'masovno printanje', se hitro naučiš...
Vprašal bi, čisto iskreno za okoljsko skrb, če kdo zbira 'odpad' za kakšno reciklažo, ali se pač vrže med ostali odpad.
Zaenkrat ne bi nekaj zalivali z epoksi za neke okrasje, mogoče kdaj kasneje, če bi bil bolj prebrano.
Pa izkušeno, koliko % je odpada v povprečju, ne samo napak ampak tudi zavrženega, nekje 10-15% izgleda po kakšne 100-200 urah printanja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deepsick ()

darkolord ::

To skoraj vsak pomisli, ko dobi printer. Ampak je vse skupaj premalo, da bi se splačalo reciklirati. Plastenk za kokakolo se nabere precej več.

Nisem mislil, da bi sami to reciklirali, bolj to, če kdo drug iz slo-tech zbira surovine in bere to temo in nekje to pač zbira v nekem ibc ali podobnem in potem to zmelje in extrudira kontra. Plastenk za Coca Colo (in podobnega) je sicer ogromno več, so z njimi drugi nameni in nam ni vredno sitnosti v primerjavi z nakupom na amazon.de ali pa celo bulk.

dvihtelic ::

Seba982 je izjavil:

Nameravam naročiti ene 3-4 role bamboo lab filamenta, pa me zanima, če bi šel kdo v skupni nakup, da jih naročim 10+. Lahko dostavim na relaciji Sevnica - Trebnje - Škofljica.

Lahko sem za

klinker ::

deepsick je izjavil:

Nisem mislil, da bi sami to reciklirali, bolj to, če kdo drug iz slo-tech zbira surovine in bere to temo in nekje to pač zbira v nekem ibc ali podobnem in potem to zmelje in extrudira kontra. Plastenk za Coca Colo (in podobnega) je sicer ogromno več, so z njimi drugi nameni in nam ni vredno sitnosti v primerjavi z nakupom na amazon.de ali pa celo bulk.

Jst vrzem v plasticno embalazo. Noben ne reciklira odpadnega filamenta na zalost.

GupeM ::

PLA ne spada v plastično embalažo. PLA je za v navadne komunalne odpadke, ker se ga ne da reciklirati med plastiko in reciklirni material zgolj kontaminira. Enako velja za vse 3D printe in odpadke pri 3d tiskanju.

PLA bi sicer sodil v industrijske komposte, ker se na dovolj visoki temperaturi lahko razgradi (tudi vrečke za bio odpadke so iz PLA, pa plastični pribor in kozarci za piknike), ampak nič od tega ne sodi med embalažo.

BlaY0 ::

klinker je izjavil:

PLA, tisto malo kar ga kupim kr na aliju SUNLU narocim, TPU pravtako, a od Geeetech

Jaz sem s SUNLU kar zadovoljen. Do zdaj sem kupoval prek Alija večinoma kar po eno rolo, ker imajo skoraj vedno promocijo za nove naročnike in daš za rolo okrog 8 USD. Zanimivo je edino to, da refill ni nič cenejši.

Bambu v bistvu sploh še nisem probal... v cekarju imam že nekaj časa 6 refill rol, ki pa so bistveno dražje kot jih dobim pri SUNLU.

GupeM je izjavil:

PLA ne spada v plastično embalažo. PLA je za v navadne komunalne odpadke, ker se ga ne da reciklirati med plastiko in reciklirni material zgolj kontaminira. Enako velja za vse 3D printe in odpadke pri 3d tiskanju.

V Nemčiji recimo gre med odpadno embalažo oziroma v "Gelbe Tonne". Enako velja za te piknik kozarčke.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

BlaY0 je izjavil:

V Nemčiji recimo gre med odpadno embalažo oziroma v "Gelbe Tonne". Enako velja za te piknik kozarčke.

Ne.

Za kozarčke iz PLA sem prepričan, da gredo v Gelbe Tonne. PLA Poop pa res da ni embalaža.

Zgodovina sprememb…

Ja, sem se malo poglobil in zgleda res gre v rumene kontejnerje, ker tega ni veliko in gre za embalažo.

Ne velja pa to za PLA poop in failed printe, ker spadajo pod "production waste", ne pod embalažo in "proizvajalec" tudi ne plača neke "green dot" licence ... Nenazadnje tudi ne moreš pričakovat od prebivalcev, da bojo znali ločiti PLA od PET ...

Kakorkoli, PLA med plastiko je kontaminacija. V majhnih količinah očitno res ne igra pomembne vloge, pri večjih količinah pa lahko vpliva na rezultat recikliranja.

Se strinjam. Je pa dejansko tako, da ta PLA odpadna embalaže (kozarčki, krožniki) na koncu itak konča v sežigalnicah.

Zgodovina sprememb…

GupeM je izjavil:

PLA bi sicer sodil v industrijske komposte, ker se na dovolj visoki temperaturi lahko razgradi (tudi vrečke za bio odpadke so iz PLA, pa plastični pribor in kozarci za piknike), ampak nič od tega ne sodi med embalažo.

Jst PLA skoraj ne uporabljam. Sem tudi gor pisal da kupujem vecino PETG pri bambu, tisto malo PLA in TPU pa na aliju

GupeM je izjavil:

Ja, sem se malo poglobil in zgleda res gre v rumene kontejnerje, ker tega ni veliko in gre za embalažo.

Ne velja pa to za PLA poop in failed printe, ker spadajo pod "production waste", ne pod embalažo in "proizvajalec" tudi ne plača neke "green dot" licence ... Nenazadnje tudi ne moreš pričakovat od prebivalcev, da bojo znali ločiti PLA od PET ...

Kakorkoli, PLA med plastiko je kontaminacija. V majhnih količinah očitno res ne igra pomembne vloge, pri večjih količinah pa lahko vpliva na rezultat recikliranja.

80% vse embalaže gre na sežig pri nas tako da kot čimgumiji je bolje da jih vržeš v plastiko....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Motion ()

Seba982 ::

klinker je izjavil:

Jst PLA skoraj ne uporabljam.

Zakaj ne?

Ker je cena petg enaka pla, je pa v vsemu boljsi.

vsak ima svoj namen, PLA se lepše printa (predvsem mostovi in previsi) in je bolj primern za dekorativne kose, PETG je bolj primeren za funkcijske kose,....
seveda pa lahko printaš kakor koli hočeš....

iloveboobz ::

https://www.aliexpress.com/item/1005009...

včasih se najde še kak kupon za 6-7€ in maš 6.5€/kg... Bargain.
smoki

10kg je nekje za ~300 ur printanja? To ni malo enobarvnih organizerjev, modelov, korit, mogoče že kar lupino Darth Vaderja? :D

Motion je izjavil:

1.1.1 je povsem spodoben modelirnik in več kot dovolj za domačo print sceno. PD se ne razlikuje kaj dosti ostalih modelirnikov.. Par posebnosti sam nič kaj kar se nebi dalo prežvečit.. Stvari ratajo pestre ko začneš s sestavi.. Tam pa so stvari krhke in moraš res pazit kaj delaš...

Tip v polurnem videu na relativno enostavnem primeru pokaže proces od ideje do dejanske izvedbe/proizvodnje, ki se ga smiselno uporabi tudi pri večjih sestavih (recimo sestav kompletnega BMX kolesa... od kroglice ležaja dalje):

...med tem ko sem zadevo gledal, mi je za dosti operacij na pamet padla vsaj ena alternativa oziroma kako bi jo jaz izvedel.

d4vid ::

Sem amater v Fusionu. Znam narisat stvari, ki jih rabim sam.
Pa sem šel na FreeCAD in mi ni bilo 5% jasno kaj naj s tem programom počnem. Po parih shortsih na yt in enem malo daljšem yt videu so mi osnove že jasne in že nekaj časa delam izključno v freecadu. Sej dejansko ponavadi rabim kak distančnik, adapter, nosilec, take brezvezne stvari. In meni je freecad več kot dovolj.

Večino folka benti, da jim UI ni jasen in da ni intuitiven ampak dejstvo je, da si UI lahko v 90% prilagodiš in ga uporabljaš praktično na nivoju kateregakoli drugega modelerja... od barv, postavitve menujev, ikonc do šortkatov na tipkovnici in miški. Najboljši so mi pa razni maker vplivneži, ki ne znajo poiskat niti kako se snapping in constraint chaining nastavi, in potem šinfajo na nivoju moje tašče, ki ji eno ikono na desktopu prestaviš pa jo kar infarkt rukne. Pa njo še razumem...

darkolord ::

Ni problem v tem, problem je da je workflow čisto drugačen.

CATIA, NX, FreeCAD delajo po "workbench" konceptu.
Solidworks, Fusion, Inventor, ... delajo po "unified parametric" konceptu.

In če si navajen na Fusion, je koncept v v FreeCAD čisto drugačen, in je včasih bolje, da pozabiš vse in začneš čisto iz nule.

To, da je workflow drugačen, ni po moje noben problem. Problem je v človeku, ki ni zmožen dojeti, da je workflow sploh lahko drugačen od tistega na katerega je sam navajen. In za takega človeka je v večini primerov vse na kar ni navajen zanič. Zato moja primerjava s taščo, ki je navajena, da ima Firefox ikonco v levem zgornjem kotu desktopa.

Eno je, če ti sam pri sebi rečeš "Mah FreeCAD koncept mi ne ustreza, bom jaz kar na Fusion-u ostal", drugo pa, če ti na YT delaš primerjavo 5-ih 3D modelerjev in jih na podlagi pol urce uporabe na koncu subjektivno oceniš.

Spomnim se, ko sem 30 let nazaj še kot študent v enem momentu moral prevekslati s svojega ukradenega AutoCAD-a na resno grafično postajo s HP/CoCreate ME10. Si kar predstavljam današnje infuenserje, po moje bi vsem po vrsti glave eksplodirale.

Zgodovina sprememb…

fikus_ ::

ME10 je cas povozil. Je bil slabsi od ACADM.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Bravo, zadel si point ;((

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

BlaY0 je izjavil:

To, da je workflow drugačen, ni po moje noben problem. Problem je v človeku, ki ni zmožen dojeti, da je workflow sploh lahko drugačen...

Spomnim se, ko sem 30 let nazaj še kot študent v enem momentu moral prevekslati s svojega ukradenega AutoCAD-a na resno grafično postajo s HP/CoCreate ME10. Si kar predstavljam današnje infuenserje, po moje bi vsem po vrsti glave eksplodirale.

Moja zgodba je bila podobna. Sem pravi "kulturni šok" doživel leta 1992, ko sem dobil na testiranje HP delovno postajo serije 9000/380, opremljeno za delo z ME10 in ME30 CAD programskima paketoma, se pravi, da je imela ustrezen grafični sistem, grafično tablico (digitizer) in pa 22’’ barvni zaslon. Pred tem sem delal na AutoCAD-u verzija 9. Ne samo, da je AutoCAD tekel na precej slabši strojni opremi, imel je en kup težav kot so slabo izvedeno šrafiranje, brez posebnih funkcij za pomožno (konstrukcijsko) geometrijo itd... ME10 pa je imel odličen uporabniški vmesnik, zasnovan na uporabi digitalizatorja in zaslonskih menijev (ikon takrat nista uporabljala ne AutoCAD ne ME10). S filozofijo konstrukcijske geometrije, preko katere si enostavno "prevlekel" s končno geometrijo, se je z njim dalo delati precej hitreje kot z AutoCAD-om. Šele tri leta kasneje sem prišel v firmo, kjer so za delo uporabljali namenske AutoCAD delovne postaje z namenskimi AutoCAD pospeševlaci (grafične kartice), dvojnimi monitorji, od tega enega 22’’ barvnega in pa grafično tablico (Calcomp ali pa Genius Genitiser 1812) z AutoCAD verzijo 14. Ta sestava je po načinu in enostavnosti dela (skratka workflow) prišla najbližje k HP ME10... Smo pa potem prešli na Pro/Engineer, enostavno smo potrebovali pravi 3D modelirnik...

Sem pa sam naletel na primer, ko je priučeni način dela (workflow) in pa velika razlika v osnovni filozofiji modelirnika za mene predstavljal praktično nepremagljivo oviro. Sem namreč prišel iz prej omenjene firme na eno drugo, kjer o za CAD delo uporabljali CATIO V4. Pro/Engineer in CATIA V4 sta v svojih temeljih tako različna, da ti poznavanje prvega skorajda nič ne koristi v drugem. Medtem, ko mi delo v takratnem IDEAS-U (Master series), Unigraphicsu (preden je postal NX) in pa CATIA V5 ni predstavljalo resnejših težav, podobnost s Pro/Engineerjem je bila dovolj velika...

Ja, naučene stvari in pridobljene navade so lahko pravi blagor, v neugodnih okoliščinah pa postanejo ogromna cokla...

Fikus, se v glavnem ne strinjam! Po mojem mnenju (glej zgoraj) je AutoCAD moral priti do verzije 14, da je prišel blizu takratnega ME10. Po moje je za prevlado AutoCAD-a več razlogov, absolutna tehnična premoč AutoCAD-a ni med njimi. HP je ME10 dolgo tržil v povezavi z HPUX delovnimi postajami, ki so bile mnogo dražje, kot PC strojna oprema, ki je lahko poganjala AutoCAD (pa tudi ta, če si hotel imeti primerljivo delovno mesto z HPUX ME10 delovnim mestom, ni bila poceni). Ravno ta neodvisnost programske opreme je omogočala AutoCAD-u da se je dosti bolj širil (da o piratiziranih verzijah ne govorimo). So pri HP-ju to tudi spoznali in izdali ME10 za DOS (sem ga testiral – na PC-ju brez grafične tablice je bil dosti težji za uporabo, čeprav je imel polno funkcionalnost), a je bilo zelo prepozno. Pa tudi splošna razširjenost ME10 je bila precej omejena. HP je imel razvojni center v Nemškem Böblingenu in je bil zdaleč najbolj razširjen v Nemčiji. Pa še mala zanimivost; Najbolj razširjena licencirana CAD programska oprema v Jugoslaviji pred razpadom države je bil ravno HP ME10. V Sloveniji jo je uporabljalo kar nekaj firm iz Iskre (Iskra Tela, Orojarna Kranj), v Mariboru TAM in Metalna...

Če pa pri navedbi ACAM tisti M pomeni Mechanical, potem neposrednega ekvivalenta HP ME10 ni imel. Sicer si lahko ME10 nadgradil z dodatnimi moduli, ki so bili dostopni s strani samega HP-ja in pa neodvisnih razvojnikov, samo to je pomenilo še več $$$. Glavni udarec HP mehanskemu CAD-u je pa prišel s strani prehoda na 3D CAD modeliranje. HP je tukaj zgodaj poskušal z ME30, ki pa je (žal) bil precej omejen 3D modelirnik (samo analitična geometrija) in so zato prepozno izdali Solid Designer... In izločili CAD oddelek kot spin-off z imenom CoCreate. Ironija je, da je Solid Designer (je specifičen modelirnik, ker ni history based) še danes živ pod imenom Creo Direct Modeling...

Ta ME10 – AutoCAD zgodba je podobna tisti Intel – Motorola zgodbi s procesorji. Ni nujno, da bo zmagal tehnično najboljši...

Da ne tratim več svojega dopusta, uživajte, karkoli že počnete...

Jože

fikus_ ::

ACAD je uspeval, ker se ga je dalo shekati in laufati na navadnem PCju, tako da je bil razširjen. Na njem sem začel pri verziji 5.56, vmes ME10 (katera verzina, ne vem) , ki pa je bil precej "lesen".
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

darkolord je izjavil:

Ni problem v tem, problem je da je workflow čisto drugačen.

CATIA, NX, FreeCAD delajo po "workbench" konceptu.
Solidworks, Fusion, Inventor, ... delajo po "unified parametric" konceptu.

In če si navajen na Fusion, je koncept v v FreeCAD čisto drugačen, in je včasih bolje, da pozabiš vse in začneš čisto iz nule.

Koncept ni čisto drugače je zelo potodoben, Ima svoje posebnosti kot tudi SW in Fusion. Na primer Freecad način uporabe joints je dosti bolj podoben F360 kot mates v SW.
Se strinjam Fusion ma najbolj prijazen UX ker je pač najbolj now, in freecad ma ene par zelo nadležnih ne konsistentnosti ki so bolj posledica pač kako je tak open source projekt (ne)voden. (vsak doda svojo puzlo ki jo je potreboval v skupno sliko). Je pa trenutno velik povdarek na tem da se stvari poenotijo in združijo kjer je to mogoče... Mislim pa da če uporabljaš samo part design workbench ni kake velike razlike napram F360...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Motion ()

feryz ::

Vseeno je, kar se navadiš, to furaš. Jaz rišem v autocadu, mulc goni fusion.
Rezultat je enak, hitrost tudi. Ok, jaz sem hitrejši. Ampak ne zaradi programa, temveč let prakse.

Jst gonim vse 3 (ACAD, fusion, freecad) vzporendo na dnevni bazi zato pravim da nineke velike razlike za večino osnovnih opravil ki vklučujejo bolj ali manj part design. Razlike postanejo očitne ko rabiš delat z pločevino, velikimi sestavi itd.....

Barbarpapa2 je izjavil:

S filozofijo konstrukcijske geometrije, preko katere si enostavno "prevlekel" s končno geometrijo, se je z njim dalo delati precej hitreje kot z AutoCAD-om.

No, in ravno ta koncept sem si jaz iz ME10 potem "prenesel" v AutoCAD in ga uporabljal še par let, dokler dokončno nisem zaključil z 2D konstruiranjem.

Tu se potem tudi konča primerjava jabolk in hrušk, ko enkrat ugotoviš, da s tistim kar imaš trenutno na voljo lahko sam "narediš" naši.
««
57 / 57
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Kateri 3D tiskalnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
637560 (1079) Motion
»

poceni 3D print škatlice