Forum » Kaj kupiti » 3d tiskalnik
3d tiskalnik
Motion ::
iloveboobz je izjavil:
Aja pa obvezna investicija je absolutno sušilec filamenta. Godsend, sploh za PETG. Za ~35EUR, kolker se dob enojnega, well worth it.
Zakaj? Miza v printerju na 60 stopinj za 4 urce, nanjo 3 plutovinasti zamaški (eden prerezan na tri dele je zadosti), na njih kolut, na kolut naluknjana škatla za čevlje. Pa sušenje.gcode fajl v OctoPrint-u:
M140 S60...to je to, zadeva rešena. Z dodatnim zamaškom lahko tudi stackaš dva koluta naenkrat, nobenega problema. Edini problem pri tem je da moraš v štacuno po buteljko ali dve... vsebino spije žena, tebi pa ostanejo zamaški
G4 S14400
M140 S0
M85 S900![]()
4 ure je veliko premalo še posebi če je filament na kartonasti škatli. 45 eurov je spodoben sušilec...
BlaY0 ::
Problem pri tem je tudi, da ne moreš uporabljat printerja, medtem ko se ti filament suši.
Meni se to ne zdi problem, razen če printaš 24-7. Pa tudi če, ni problem, ker porabiš filament prej kot le ta rata vlažen, razen če že vlažnega nabaviš. Pa tudi če printaš 24-7 verjetno nimaš samo enega printerja.
4 ure je veliko premalo še posebi če je filament na kartonasti škatli. 45 eurov je spodoben sušilec...
Če ti je premalo pač podaljšaš. Ne vidim problema. In ni na škatli ampak pod njo.
Meni funkcionira. Če pa iščeš razlog/izgovor, zakaj se ne bi odločil za to varianto, ga boš pa definitivno našel.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()

iloveboobz ::
mah to je bolj ghetto rešitev, sploh ker komora ni glih prfektno izolirana, da bi fino zadrzevala toploto not, k sam ogrevaš z bedom.
SUNLUjov sušilec je like 35EUR z aliexpressa in ma opcijo, da printaš iz njega. Well worth it, se mi zdi. P
Ampak vsakmu svoje, tut sušenje z printerjom je opcija. Lahk bi ti večji proizvajalci kr v meni dal kako opcijo.
točno tko.. kakšni filametni rabijo kamot 12h+, da so proper suhi, sploh PETG in podobni.
SUNLUjov sušilec je like 35EUR z aliexpressa in ma opcijo, da printaš iz njega. Well worth it, se mi zdi. P
Ampak vsakmu svoje, tut sušenje z printerjom je opcija. Lahk bi ti večji proizvajalci kr v meni dal kako opcijo.
iloveboobz je izjavil:
Aja pa obvezna investicija je absolutno sušilec filamenta. Godsend, sploh za PETG. Za ~35EUR, kolker se dob enojnega, well worth it.
Zakaj? Miza v printerju na 60 stopinj za 4 urce, nanjo 3 plutovinasti zamaški (eden prerezan na tri dele je zadosti), na njih kolut, na kolut naluknjana škatla za čevlje. Pa sušenje.gcode fajl v OctoPrint-u:
M140 S60...to je to, zadeva rešena. Z dodatnim zamaškom lahko tudi stackaš dva koluta naenkrat, nobenega problema. Edini problem pri tem je da moraš v štacuno po buteljko ali dve... vsebino spije žena, tebi pa ostanejo zamaški
G4 S14400
M140 S0
M85 S900![]()
točno tko.. kakšni filametni rabijo kamot 12h+, da so proper suhi, sploh PETG in podobni.
smoki
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()
GupeM ::
Problem pri tem je tudi, da ne moreš uporabljat printerja, medtem ko se ti filament suši.
Meni se to ne zdi problem, razen če printaš 24-7. Pa tudi če, ni problem, ker porabiš filament prej kot le ta rata vlažen, razen če že vlažnega nabaviš. Pa tudi če printaš 24-7 verjetno nimaš samo enega printerja.
Ni treba da printaš 24/7. Včasih daš printat kaj iz večih kosov ali kaj večjega, kjer ti zmanjka filamenta na špuli. Takrat s suhim printaš, vlažno nadomestno špulo PETG pa medtem že sušiš, da nadomesti trenutno.
Vcasih tudi printaš nekaj barve x, medtem že sušiš barvo y, ki pride na vrsto kasneje ...
iloveboobz je izjavil:
G4 S14400
M140 S0
M85 S900![]()
To ti mogoče segreje komoro do 35 ali 40C.......
klinker ::
iloveboobz je izjavil:
Lahk bi ti večji proizvajalci kr v meni dal kako opcijo.
Eni Bambuji imajo to opcijo. Jst sem tudi na P1S ze susil. Sicer imam sedaj 3 susilce, takrat imel samo enega za eno spulo in sem pocu v printer 4 spule, mizico na 80, aux vent na 30% da je zrak krozu in izhodnega na 10% da je ven vleku vlago. Susil 12h sam ni bil tako dobro posusen kot v susilcu. Pri petg to takoj vidis ce je zares suh al ne. Ce ni dovolj suh se vidijo male pikice na printu, komaj komaj opzne a so, pa ko se zazene in segreje sobo, ce je iz sobe "izcedek" pomeni da ni dovolj posusen, ko je zares suh iz sobe nic ne gre ven.
Ni treba da printaš 24/7. Včasih daš printat kaj iz večih kosov ali kaj večjega, kjer ti zmanjka filamenta na špuli. Takrat s suhim printaš, vlažno nadomestno špulo PETG pa medtem že sušiš, da nadomesti trenutno.
Vcasih tudi printaš nekaj barve x, medtem že sušiš barvo y, ki pride na vrsto kasneje ...
To so vse dobri izgovori za ženo, če nujno nucaš nov gadget
To ti mogoče segreje komoro do 35 ali 40C.......
Pod škatlo za čevlje je med 47,5 in 48C. Če dam pa mizo na 75C, je pa pod škatlo 58C.
Zgodovina sprememb…
To so vse dobri izgovori za ženo, če nujno nucaš nov gadget![]()
Sploh ne.
1. Žena mi ne govori, kaj lahko kupim in česa ne. Še posebej ne pri tako malih zneskih.
2. Žena mi je že kdaj rekla, če lahko sprintam x ali y. Pa nisem mogel, ker sem sušil filament. Sem ji rekel da bo šele kasneje ali naslednji dan. Pa mi je potem kar sama kupila filament dryer za rojstni dan.
1. Žena mi ne govori, kaj lahko kupim in česa ne. Še posebej ne pri tako malih zneskih.
Potem ni prava žena oziroma ima zihr nekaj za bregom
Če printaš zanjo potem se motiš da je sušilec kupila tebi. Ta sušilec je njen, ti ga samo lahko uporabljaš, da se ti ni treba izgovarjat
Jaz printam povprečno od 50 do 80 ur na mesec, tako da se vmes najde tudi cajt za sušenje, tako da bom kar pri škatli za čevlje in zamaških ostal. Če si bo pa žena slučajno kupila sušilec, ga bom pa seveda z veseljem uporabljal
Ima kdo kako na zalogi za zdilat:
Bi-metal 0.4mm za TZ v2 oziroma bambu klon hotend
https://postimg.cc/mPL3zTYn
Bi-metal 0.4mm za TZ v2 oziroma bambu klon hotend
https://postimg.cc/mPL3zTYn
d4vid ::
Evo pa ga imam, Centauri Carbon 2 Combo.
V teku je drugi print in sicer škatlica za lovljenje filamenta zadaj. Proti enderju je kar precej hitrejši.
Po odpakiranju sem ga prižgal, 15 min je delal self test in kalibracijo, vmes sem sestavil in zmontiral canvas ter nosilce filamenta.
Prvi print je bil itak benchy, pa sem se še malo poskusil poigrat s canvasom, da je naredil 3 menjave.
Rabim malo časa, da izpilim profil za trčkove filamente in da se navadim orca slicerja (elegoo dela samo na win/mac, linux afaik ne?).
Prvi vtis je tako vrhunski. Po 5 letih enderja je pač čas za nadgradnjo, saj ne da bi bilo kaj hudo z njim, ampak določenih bombončkov nima (multimaterial npr.), naknadna montaža pa stane preveč da bi bilo smiselno, sploh pri bed slingerju.
Bo pa ender vseeno ostal (oz. najbrž oba). Enega imam optimiziranega za TPU, dual Z, linearci, direktni ekstruder, dela res fino.
V teku je drugi print in sicer škatlica za lovljenje filamenta zadaj. Proti enderju je kar precej hitrejši.
Po odpakiranju sem ga prižgal, 15 min je delal self test in kalibracijo, vmes sem sestavil in zmontiral canvas ter nosilce filamenta.
Prvi print je bil itak benchy, pa sem se še malo poskusil poigrat s canvasom, da je naredil 3 menjave.
Rabim malo časa, da izpilim profil za trčkove filamente in da se navadim orca slicerja (elegoo dela samo na win/mac, linux afaik ne?).
Prvi vtis je tako vrhunski. Po 5 letih enderja je pač čas za nadgradnjo, saj ne da bi bilo kaj hudo z njim, ampak določenih bombončkov nima (multimaterial npr.), naknadna montaža pa stane preveč da bi bilo smiselno, sploh pri bed slingerju.
Bo pa ender vseeno ostal (oz. najbrž oba). Enega imam optimiziranega za TPU, dual Z, linearci, direktni ekstruder, dela res fino.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: d4vid ()

Uporabi elegooslicer, ne orco (sj former je tko osnovan na orci) ker je dejansko zoptimiziran in prilagojen za CC2, z orco pa nebo vsega.
Je pa lohk profiliranje filamenta kr boost za kvaliteto, sploh če je filament bolj tko tko.
Je pa lohk profiliranje filamenta kr boost za kvaliteto, sploh če je filament bolj tko tko.
smoki
d4vid ::
No sem prehitro napisal, da ni elegooslicerja za linux. Je na njihovem githubu (AppImage), na uradni strani pa ni omenjen.
Filament je od Trčka, vedno sušen pred tiskanjem (ter hranjen na pod 10% vlage), tako da filament je OK.
Elegoo Slicer res pri 6 ur dolgem printu kaže razliko cca pol ure (default PLA profil).
Grem sedaj naštudirat PETG profile, da bo še lepše printal.
Filament je od Trčka, vedno sušen pred tiskanjem (ter hranjen na pod 10% vlage), tako da filament je OK.
Elegoo Slicer res pri 6 ur dolgem printu kaže razliko cca pol ure (default PLA profil).
Grem sedaj naštudirat PETG profile, da bo še lepše printal.
Joseph033 ::
Živjo,
iščem nasvet pri nakupu 3D printerja in bi bil zelo vesel vaših izkušenj.
Budget imam do 300 €, več žal ne gre. Želim pa printer z delovno površino približno 300 × 300 mm ali več.
Trenutno imam Anet A8 Plus in razmišljam o menjavi za nekaj novejšega. Rad bi predvsem printer, ki mi bo povzročal manj sivih las - torej čim bolj zanesljiv in tak, da ga enkrat pravilno nastavim, potem pa lahko normalno tiskam brez stalnega ukvarjanja z njim.
Tiskal bi predvsem PLA in PETG, občasno tudi TPU oziroma gumijaste filamente, pa figurice in različne uporabne stvari oziroma popravila za doma.
Pomembna mi je tudi hitrost tiskanja, saj bi rad, da je novi printer občutno hitrejši od A8 Plus.
Kaj bi mi glede na te zahteve priporočili za največ 300 €?
Zelo bi cenil predvsem mnenja tistih, ki printer dejansko uporabljate in imate z njim nekaj izkušenj. Če imate kakšen model, s katerim ste zadovoljni že dlje časa, bom vesel priporočila.
Hvala!
Budget imam do 300 €, več žal ne gre. Želim pa printer z delovno površino približno 300 × 300 mm ali več.
Trenutno imam Anet A8 Plus in razmišljam o menjavi za nekaj novejšega. Rad bi predvsem printer, ki mi bo povzročal manj sivih las - torej čim bolj zanesljiv in tak, da ga enkrat pravilno nastavim, potem pa lahko normalno tiskam brez stalnega ukvarjanja z njim.
Tiskal bi predvsem PLA in PETG, občasno tudi TPU oziroma gumijaste filamente, pa figurice in različne uporabne stvari oziroma popravila za doma.
Pomembna mi je tudi hitrost tiskanja, saj bi rad, da je novi printer občutno hitrejši od A8 Plus.
Zelo bi cenil predvsem mnenja tistih, ki printer dejansko uporabljate in imate z njim nekaj izkušenj. Če imate kakšen model, s katerim ste zadovoljni že dlje časa, bom vesel priporočila.
Hvala!
Legon ::
Nekje bos rabil kompromis. Ali velikost plosce, ali ease of use al pa budget.
Kaj takega bo najblizje: https://www.3djake.si/elegoo/centauri-c...
Alternativa
https://www.3djake.si/bambu-lab/a1?sai=...
Kaj takega bo najblizje: https://www.3djake.si/elegoo/centauri-c...
Alternativa
https://www.3djake.si/bambu-lab/a1?sai=...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
Jaz bi vzel manjšo ploščo. Mogoče kak rabljen P1S?
Edit: Vidim, da je bolj bogo z rabljenimi P1S. Na bolhi niti enega, na eBayu samo eden pod 300 EUR v vprašljivem stanju.
Edit: Vidim, da je bolj bogo z rabljenimi P1S. Na bolhi niti enega, na eBayu samo eden pod 300 EUR v vprašljivem stanju.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GupeM ()

deepsick ::
Resnično?
Vem za en p1s 220h rabljenega nekaj mesecev brez ams, original škatla in to.
Ams se komot doda, še s silico napolnjene košarice za razvlaževanje.
Prodajalec z veseljem uporablja ampak potrebuje nekaj večjega.
Vem za en p1s 220h rabljenega nekaj mesecev brez ams, original škatla in to.
Ams se komot doda, še s silico napolnjene košarice za razvlaževanje.
Prodajalec z veseljem uporablja ampak potrebuje nekaj večjega.
Živjo,
Hvala!
Z vecjo povrsino edino Bambu A2L, samo bo treba se 80€ dodat.
P1S pa tudi 250x250 ne bos printal brez workaround-a
Na P1S seveda lahko printaš tudi 256x256x250 brez workarounda. Samo levi spodnji kot manjka, če gledaš objekt z vrha. Tam je pa mislim da 2x3 cm restricted zone brez workarounda. To pomeni, da kocke res ne moreš sprintat, lahko pa recimo sprintaš hišo v obliki črke L, ki je dolga 256 mm in široka 256 mm.
Za OP sicer ne vem, če res rabi tako velike printe. Ampak jaz sem tudi mislil, da je to premajhno. Pa v bistvu za večino printov več ne rabiš. Če je treba, pač sestaviš iz dveh ali več delov. Zdaj že slicerji ponujajo različne načine razreza objekta, ki ti samodejno naredijo različne spoje. Dovetail, thread, bolt,...
Za OP sicer ne vem, če res rabi tako velike printe. Ampak jaz sem tudi mislil, da je to premajhno. Pa v bistvu za večino printov več ne rabiš. Če je treba, pač sestaviš iz dveh ali več delov. Zdaj že slicerji ponujajo različne načine razreza objekta, ki ti samodejno naredijo različne spoje. Dovetail, thread, bolt,...
Joseph033 ::
Hvala vsem za dosedanja mnenja in predloge. Budget sem medtem uspel povečati iz **300 € na največ 500 €**, zato lahko zdaj pogledamo tudi kakšen boljši model.
Ostale zahteve ostajajo približno enake:
- delovna površina okoli **300 × 300 mm ali več**
- čim bolj zanesljiv printer, ki ne zahteva stalnega ukvarjanja
- občutno hitrejši od moje Anet A8 Plus
- predvsem PLA in PETG, občasno TPU
- možnost tiskanja tudi **ABS/ASA**, če je v tem cenovnem razredu izvedljivo
- dobra kakovost tiska
- čim manj DIY/tinkeringa
- multicolor je plus, ni pa pogoj
Če imate izkušnje s kakšnim printerjem do **500 €**, ki bi ga glede na te zahteve priporočili, bom zelo vesel predlogov.
Še posebej me zanimajo mnenja uporabnikov, ki printer dejansko uporabljate že nekaj časa.
- dobra kakovost tiska
Če imate izkušnje s kakšnim printerjem do **500 €**, ki bi ga glede na te zahteve priporočili, bom zelo vesel predlogov.
Še posebej me zanimajo mnenja uporabnikov, ki printer dejansko uporabljate že nekaj časa.

delovna povrsina nad 256mm^3 ti zelo omeji izbiro, sploh v tem cenovnem rangu. Če hočes pa ease of use, še toliko bolj. Ker za navedene filamente rabis tudi zaprt tiskalnik
https://www.3djake.si/elegoo/centauri-c...
tole bo se najblizje temu kar hočes, ni pa 300mm... Premisli, če resnicno sploh rabis tako velik tiskalnik.
https://www.3djake.si/elegoo/centauri-c...
tole bo se najblizje temu kar hočes, ni pa 300mm... Premisli, če resnicno sploh rabis tako velik tiskalnik.
smoki
Zgodovina sprememb…
iKst_ ::
Bambulab A1L dobiš za 380€ oz. malo manj kot 500 z AMS. Tiskaš lahko do 330 x 320 x 325 mm.
Nimam L verzije ampak mini. Dela odlično za moje potrebe. Občasno printanje raznih domačih gadgetov + prototipiranje. Razmišljam pa o nakupu L verzije, ker sem zdaj že parkrat imel premalo prostora.
Nimam L verzije ampak mini. Dela odlično za moje potrebe. Občasno printanje raznih domačih gadgetov + prototipiranje. Razmišljam pa o nakupu L verzije, ker sem zdaj že parkrat imel premalo prostora.

A2L
Sam pozabi na odprti tiskalnik in ease of use z karkoli kar ni PLA. ABS, ASA, PETG rabijo zaprto komoro za lepe printe in ease of use. Plus A2L je se vedno bed slinger varjanta. Dons hočes CoreXY...
Ampak to pač nebo za 500EUR za tak volumen. Dvigni budget ali spusti dimenzijske zahteve.
Sam pozabi na odprti tiskalnik in ease of use z karkoli kar ni PLA. ABS, ASA, PETG rabijo zaprto komoro za lepe printe in ease of use. Plus A2L je se vedno bed slinger varjanta. Dons hočes CoreXY...
Ampak to pač nebo za 500EUR za tak volumen. Dvigni budget ali spusti dimenzijske zahteve.
smoki
Zgodovina sprememb…
damirj79 ::
Pozabi bed slingerje za karkoli več od 200x200x200mm, še raje 3-4 cm manj v vsako dimwnzijo, če govorimo skupnem takem volumnu. Tak volumen ima tudi svojo težo in če ti ne bo predmet odletel dol s plošče, ti bo pa odnesel kar celo ploščo, razen če misliš zelo počasi tiskat.
Do 500€ je 300x300x300mm creality k2 pro. V bistvu mu ne fali nič kaj posebnega. CFS je slabši kot AMS, ampak za do 500€ ga ne boš dobil v kompletu.
Do 500€ je 300x300x300mm creality k2 pro. V bistvu mu ne fali nič kaj posebnega. CFS je slabši kot AMS, ampak za do 500€ ga ne boš dobil v kompletu.
iKst_ ::
Tak volumen ima tudi svojo težo in če ti ne bo predmet odletel dol s plošče, ti bo pa odnesel kar celo ploščo, razen če misliš zelo počasi tiskat.
Bambu A2L ima dodatne magnete za ploščo in progresivno nižanje hitrosti z višino. Glede na teste tudi visoki in tanki printi pridejo ven OK.
Hitrost seveda ni taka kot pri corexy, ampak vprašanje, koliko je to bistveno za domačo uporabo.
Ne vem, vem pa da na BL A1 print 200x200x200mm je trajal 3 ali celo 4dni, se ne spomnim več točno, pred uspešnim poskusom pa je večkrat plato odneslo. Na k2 pro je malo večji predmet 250x250x250mm print 24h.
jest10 ::
Začel sem z 2.5kg, nato zmanjševal. Uspešno je bilo pri 1.6kg (manj infilla in tanjši walli) in acceleration znižan za 10x in max hitrost printanja tudi znižan.
fikus_ ::
Ali uporabljate UPS za 3D printer, še posebej, če printi trajajo tako dolgo? Sem na območju, kjer se občasno zgodi, da za trenutek zmanjka elektrike (ponavadi kakšna nevihta), dovolj da se kakšne elektronske zadeve ugasnejo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Začel sem z 2.5kg, nato zmanjševal. Uspešno je bilo pri 1.6kg (manj infilla in tanjši walli) in acceleration znižan za 10x in max hitrost printanja tudi znižan.
Malo
Bom videl kako bo, zadej bom v kratkem imel 1kg print.
Sidewinder X2 mi je z lahkoto prebavil 4,5 kg print pri 36 cm višine. Res pa da so tam bile nižje hitrosti

Ali uporabljate UPS za 3D printer, še posebej, če printi trajajo tako dolgo? Sem na območju, kjer se občasno zgodi, da za trenutek zmanjka elektrike (ponavadi kakšna nevihta), dovolj da se kakšne elektronske zadeve ugasnejo.
vsi moderni printerji majo power-loss protection.
smoki
iloveboobz je izjavil:
Kaj ti to pomaga, ko se ti print odlima od podlage
sicer nevem kje živiš ampak morda elekrika hipno mrkne 2x na leto (če), daljši izpadi (zaradi vzdrževanja) pa so tako al tako napovedani. Da bi pa zaradi tega fural ups 24/7 pa ni smotrno,....
iloveboobz je izjavil:
Če štroma zmanjka za nekaj minut, je to res lahko problem. Če pa so težave samo s kratkotrajnimi izpadi za nekaj sekund ali celo manj, je pa zadeva še vedno super. Plus nekateri filamenti, ala TPU se ne odlimajo niti takrat, ko bi hotel da se, če ne uporabiš lepila.
iloveboobz je izjavil:
Če štroma zmanjka za nekaj minut, je to res lahko problem. Če pa so težave samo s kratkotrajnimi izpadi za nekaj sekund ali celo manj, je pa zadeva še vedno super.
Če si ob printerju, ali če opaziš na telefonu, da je crknilo, da poženeš nadaljevanje printa.

sicer nevem kje živiš ampak morda elekrika hipno mrkne 2x na leto (če), daljši izpadi (zaradi vzdrževanja) pa so tako al tako napovedani. Da bi pa zaradi tega fural ups 24/7 pa ni smotrno,....
sploh ko ima ups lastno rabo, k ni zanemarljiva...
smoki
iloveboobz je izjavil:
sploh ko ima ups lastno rabo, k ni zanemarljiva...
Dejasnko imajo tile Kitajski baterijski napajalniki zanemarljivo lastno rabo.

nwm o kakih napajalnikih za 230V ti govoriš, ampak tipičn transformatorski UPS, bo zru vsaj kake 10W ali več. In če maš semi spodobn printer, k ma močn grelc, rabiš tudi primerno močn in preddimenzionirab UPS, da bo to funkcioniral ob izpadu...
smoki
Hvala vsem za dosedanja mnenja in predloge. Budget sem medtem uspel povečati iz **300 € na največ 500 €**, zato lahko zdaj pogledamo tudi kakšen boljši model.
- dobra kakovost tiska
Bemu, da ce si napraskal 500€, napraskaj se teh 130€ in vzami X2D. Dvojna soba, aktivno ogrevana komora, tako da lahko printas tudi nylon, abs, pa tudi CF/GF in ostale tehnicne filamente itd itd, kasneje pa se AMS nabavis...ce bi ga sploh rabu. Sicer spet je povrsina tiska 256x256x260, sam printer je res konkreten za svoj denar.
iloveboobz je izjavil:
A2L
PETG ne rabi zaprte komore.
iloveboobz je izjavil:
nwm o kakih napajalnikih za 230V ti govoriš, ampak tipičn transformatorski UPS, bo zru vsaj kake 10W ali več. In če maš semi spodobn printer, k ma močn grelc, rabiš tudi primerno močn in preddimenzionirab UPS, da bo to funkcioniral ob izpadu...
Verjamem, da ne veš
Tele zadeve imajo skoraj vse bypass in ne trošijo praktično nič, ko je na voljo omrežje.

PETG ne rabi zaprte komore.
Rabi, če ga hočeš dobro in enostavno printat...
iloveboobz je izjavil:
Verjamem, da ne veš
Tele zadeve imajo skoraj vse bypass in ne trošijo praktično nič, ko je na voljo omrežje.
zmeri kdaj idle porabo UPSa, sploh kakšnega, k ni ganz nov iz škatle :) Poraba ni zanemarljiva, sploh če stvar čepi przgana 24/7, kar UPS ponavadi so. Še slabš je, če je kaka double conversion/interactive varjanta.
Bemu, da ce si napraskal 500EUR, napraskaj se teh 130EUR in vzami X2D. Dvojna soba, aktivno ogrevana komora, tako da lahko printas tudi nylon, abs, pa tudi CF/GF in ostale tehnicne filamente itd itd, kasneje pa se AMS nabavis...ce bi ga sploh rabu. Sicer spet je povrsina tiska 256x256x260, sam printer je res konkreten za svoj denar.
s takimi dimenzijami maš tut CC2, k ma AMS like sistem ze zram in tiska do ~350C za pol te cene (~350EUR right now). Edina resna prednost banbuta je aktivno ogrevanje. Ampak sj tudi CC2 se pasivno greje.
smoki
Zgodovina sprememb…
Ma odvisno od predmeta oz. oblike in velikosti nasploh. Na koncu če išče volumen večji kot teh 25cm3 potem bo/je očitno namen tiskat kaj večjega in bo ne samo komora, še ogrevana bo potrebna.
iloveboobz je izjavil:
Rabi, če ga hočeš dobro in enostavno printat...
Jst printam 99% PETG in pac ne rabi zaprte komore, ne glede na kos. Se lani sem printal na odprtemu Anycubic Kobra karkoli brez tezav. Fora printanja PETG je da izklopis hlajenje popolnoma in sprintas kar ces tudi brez komore, pa mora bit PETG prav posusen, to pa, ceprav dosti jih trdi da ni panike.
Zna pa bit malo problem pri res velikih in spicastih overhang-ih, tu je pa res delikaten in zna vihat, ampak tudi pri zaprtem printerju sem tu imel tezave.
iloveboobz je izjavil:
s takimi dimenzijami maš tut CC2, k ma AMS like sistem ze zram in tiska do ~350C za pol te cene (~350EUR right now). Edina resna prednost banbuta je aktivno ogrevanje. Ampak sj tudi CC2 se pasivno greje.
Ne mesaj aktivnega ogrevanja in pasivnega, sploh ne z uno "streho" nad njim. Raje ne pisi cesar se nisi poskusal. Nisem za brezveze montiral aktivnega grelca v P1S. Pravtako ne primerjat Elegoo in Bambuja, ker nima nobene veze. Elegoo je jajc, ni dzabe cheap, pa ga se vedno noben noce. Edini res dobri komercialni printerji so Bambu in Prusa, se ostalo so priblizki....na papirju superiorni, v praksi pa khm khm. X2D je za svojo ceno nekaj najboljsega kar lahko kupis ta trenutek. P2S je npr. 100EUR cenejsi, sam je jajc napram X2D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: klinker ()
Jst printam 99% PETG in pac ne rabi zaprte komore, ne glede na kos. Se lani sem printal na odprtemu Anycubic Kobra karkoli brez tezav. Fora printanja PETG je da izklopis hlajenje popolnoma in sprintas kar ces tudi brez komore, pa mora bit PETG prav posusen, to pa, ceprav dosti jih trdi da ni panike.
Zna pa bit malo problem pri res velikih in spicastih overhang-ih, tu je pa res delikaten in zna vihat, ampak tudi pri zaprtem printerju sem tu imel tezave.
Ja se sprinta, zakaj se ne bi :) če gre za nek estetski kos ni pomembno, če je kje kak rob zavihan, lahko ga niti opaziš ne. Če pa gre za nek funkcionalen kos, pa že mora štimat. Pa poskusi kocko s stranico 25cm sprintat in poročajo o uspehu :)
Hehe fantje, s 300 EUR bađeta ste prišli na 600+ EUR. A to pri vseh rečeh prakticirate
Zgodovina sprememb…