Forum » Pomoč in nasveti » Naprave za home assistant
Naprave za home assistant
borela9 ::
Pozdravljeni.
Začel sem en manjši privat projekt z home assistant. Namen projekta je uvod v smart home (brez ustaljenih naprav kot so Alexa, Google assistant, Siri,...).
Med iskanjem potencialnih naprav za začetek, sem naletel na Aeotec. Za začetek imam namen kupiti multisensor 6/7 in pa kakšen z-stick ali pa celo smart hub od njih.
Imate kakšne izkušnje s podobnimi projekti?
Imate kakšne druge naprave, ki jih priporočate?
Kot sem omenil, sem na začetku projekta in nekje je potrebno začet - zato sem se odločil za nekaj takega kot so multisensor-ji: enostavno za implementirat in dovolj da se spoznam s samim konceptom in delovanjem teh naprav.
Lep dan.
Začel sem en manjši privat projekt z home assistant. Namen projekta je uvod v smart home (brez ustaljenih naprav kot so Alexa, Google assistant, Siri,...).
Med iskanjem potencialnih naprav za začetek, sem naletel na Aeotec. Za začetek imam namen kupiti multisensor 6/7 in pa kakšen z-stick ali pa celo smart hub od njih.
Imate kakšne izkušnje s podobnimi projekti?
Imate kakšne druge naprave, ki jih priporočate?
Kot sem omenil, sem na začetku projekta in nekje je potrebno začet - zato sem se odločil za nekaj takega kot so multisensor-ji: enostavno za implementirat in dovolj da se spoznam s samim konceptom in delovanjem teh naprav.
Lep dan.
refosk ::
Jaz uporabljam TUYA senzorje in wifi stikala. So poceni (aliexpress), delujejo preko Samsung smart life aplikacije in so kompatibilni z Alexo.
freesty ::
Bi rekel, da so tile multi senzorji dosti manj prakticni kot imas na zacetku obcutek.
Vecino teh senzorjev, ki so v eni napravi sploh ne rabis naenkrat.
Boljse kupit specificne senzorje za vsako stvar in jih tudi bolj smiselno razporedit po prostoru. Pride ceneje in hkrati bolj ucinkovito.
Vecino teh senzorjev, ki so v eni napravi sploh ne rabis naenkrat.
Boljse kupit specificne senzorje za vsako stvar in jih tudi bolj smiselno razporedit po prostoru. Pride ceneje in hkrati bolj ucinkovito.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0
joez7 ::
Men je TUYA termostat zaklenilo ven (HA , android emulator in sedaj še na telefonu). Še komu?
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
link_up ::
Men je TUYA termostat zaklenilo ven (HA , android emulator in sedaj še na telefonu). Še komu?
Samo termostat ali se kaksen drug senzor? Ti je potekel cloud ali imas localtuya implementacijo? Kaj pravi wifi, je povezan, bil povezan? Meni se je podobno dogajalo na random senzorjih(temp, switch, dimmer) dokler nisem nastavil localtuya ... je bilo pa kar nekaj dela z iskanjem serijskih. :)
In and Out
Samo termostat. Letega sam mam na od Tuye. Vse ostalo mam od Tapo. Ip naprave na routerju vidim. Sumim, da mi je potekel cloud. Za localtuya - pa sem mel v Home Assistant - tu mi je prvo zablokiralo, potem pa v razmaku 14dni še v emulatorju android v PCju, pa čez 14dni še na telefonu - vglavnem čudno. Je pa prej vse lepo delalo nekje od poletja naprej.
prijavi se na developers.tuya al kaj ze je in preveri status iot ... vprasaj gpt, on ve bolj natancno.
In and Out
Kaj pa vem. Verjetno po novega - sam bom pazil kateri app ga žene. :)
Mam že mal nagledano od Tapo, sam tu rabim še njihov HUB. V skrajnem roma žični nazaj gor.
Mam že mal nagledano od Tapo, sam tu rabim še njihov HUB. V skrajnem roma žični nazaj gor.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
kaj pa ce flashnes tasmoto?
Pa to gre? Sem gledal toutuale sam za SonOff.
Je tle isto? Mal dvomim, ma tale termostat kar nekaj svojih nastavitev in barvni displey, pa svoje gumbe - da ne dobim obtežilnika ven?
bosto ::
njyngs ::
Jaz mam zaenkrat za HomeAssistant shelly senzorje preko MQTT (vse naprave imam WIFI varianto). Razmišljal sem, če bi nabavil dodatno Xiaomi hub + Xiaomi senzorje -> a je kdo že povezoval xiaomi senzorje? Menda so bluetoot in moram imeti posledično hub?
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ
Tukaj je custom firmware za določene modele Tuya/Beca/Moes sobne termostate. Jst sem pred par leti kupil ustreznega Tuya, pa kr dela. Edino prikaz časa na termostatu je včasih napačen, ampak z Home Assistant pa lepo sodeluje, brez clouda.
JA HVALA za tole.
Če pravilno razumem je potreben flash samo za komunikacijski del -ESP8266 - ostalo pa ostane original.
Po koncu ogrevalne sezone razkopljem termostat - ga moram prvo poslikat in videl če ma modul ESP ali pa je vse namensko.
Pred Majem ne reskiram, jih hitro čujem od poglavarstva. V skrajnem primeru prevežem na žični termostat.
Bo pa tole kar dobro izhodišće za zimske mesece.
Verjetno se bom prvo malo poigral na SonOff modulčku - za vajo.
Pa imaš tudi kako rešitev za Tapo vtičnice P110 (od Tp-linka). Sam tu bo malo triky - so zavarjene (zalepljene) in fizični dostop skoraj odpade. Je možno podtaknit nov FW preko wifi?
Zgodovina sprememb…
bosto ::
Je možno podtaknit nov FW preko wifi?
Nekoč je bilo možno ja. S tuya-convert sem to delal na rpi3 se mi zdi. Je pa omenjeno v dokumentaciji da novi tuya firmware tega ne dovoli. Probaj ...
Čakam na dež :) zgleda da bo spet učenje.
No na telefonu mi je uspelo ponovno vzpostavit, z Smart home.
JanezV ::
Pozdravljeni, mene pa zanima, če imate kakšne izkušnje z integracijo kitajskih Tuya modulov na Home Assistant. Imam namreč merilnik porabe (enofazni)
Link: "https://www.aliexpress.com/item/1005005... in javljalnik izpada električne energije
Link: "https://www.reichelt.com/ie/en/shop/pro....
Pri obeh V HA piše, da nista podprta. Poleg tega imam pa še nekay "Tuya" Smart vtičnic, s katerimi pa imam težavo povezati se na (TP_Linkov) router AX55, medtem, ko se pa na Mercusysov ME10 extender ali Ubee Modem/Router lepo poveže.
Link: "https://www.aliexpress.com/item/1005005... in javljalnik izpada električne energije
Link: "https://www.reichelt.com/ie/en/shop/pro....
Pri obeh V HA piše, da nista podprta. Poleg tega imam pa še nekay "Tuya" Smart vtičnic, s katerimi pa imam težavo povezati se na (TP_Linkov) router AX55, medtem, ko se pa na Mercusysov ME10 extender ali Ubee Modem/Router lepo poveže.
tuya ima integracijo in samo vpises svoj cloud user ... ce zelis lokalno pa uporabi localtuya..
ne pricakuj prevec tocnih meritev. :)
ne pricakuj prevec tocnih meritev. :)
In and Out

iloveboobz ::
wifi varjante teh modulov lahko poflešaš z openbeken (je pa nekaj dela ker je treba odpret in pocinat uart vmesnik gor) in potem stvar lokalno krmiliš in integriraš v hass, brez karkšnega kol kitajskega clouda.
Imam takšen setup doma z kr nekaj različnimi napravami in deluje s takim setupim kr solidno dobro.
Imam takšen setup doma z kr nekaj različnimi napravami in deluje s takim setupim kr solidno dobro.
smoki
Jaz sem sprva rešil s SmartLife na telefonu - račun in vsaj ena naprava.
Potem pa v HA Tuya ali Tuyalocal, ti ponudi QR kodo (ki jo potrdiš s telefonom) , mal je sam triky s serverjem (je treba mal poskušat kateri te vzame). Preveč preprosto ( jaz sem rabil kar nekaj časa - mesecev
).
Men trenutno zadeva deluje brez spajkalnika (openbeken)
.
Tuyalocal deluje brez zunanjega dostopa. Je pa zunanji dostop kar vredi, lahko s telefonom upravljaš.
Določene nastavitve so dostopne samo prek telefona
.
Men deluje tale https://github.com/make-all/tuya-local
Potem pa v HA Tuya ali Tuyalocal, ti ponudi QR kodo (ki jo potrdiš s telefonom) , mal je sam triky s serverjem (je treba mal poskušat kateri te vzame). Preveč preprosto ( jaz sem rabil kar nekaj časa - mesecev
Men trenutno zadeva deluje brez spajkalnika (openbeken)
Tuyalocal deluje brez zunanjega dostopa. Je pa zunanji dostop kar vredi, lahko s telefonom upravljaš.
Določene nastavitve so dostopne samo prek telefona
Men deluje tale https://github.com/make-all/tuya-local
Zgodovina sprememb…
Lepo je prebrat, da je enim ratal, torej se da. Sam sem takrat delal le s Tuya aplikacijo in ni šlo, mogoče bo s SmartLife več sreče. HA zahteva nek ID, v aplikaciji sem pa dobil le Virtual ID. Pa tudi z flashanjem nisem uspel. Hvala za info.

localtuya in podobni heci v ozadju še vedno rabijo kitajski cloud; če tudi ne vedno, ker je v teoriji sama komunikacija lokalna. AMpak če se kaj sprdne tuyi in se kakšni idji spremenijo, stvar crkne in je treba nanovo nastavljat.
Plus, ostanejo še vse omejitve tovarniškega firmware-a same naprave. Recimo pull rate akvizije podatkov je pr teh napravah enostavno bedn (recimo za smart energy metre je like 15min). Z openbeken lahko poljubno hitro bereš podatke, pa tudi lahko zadevo kalibriraš, da je v piko točna.
Plus, ostanejo še vse omejitve tovarniškega firmware-a same naprave. Recimo pull rate akvizije podatkov je pr teh napravah enostavno bedn (recimo za smart energy metre je like 15min). Z openbeken lahko poljubno hitro bereš podatke, pa tudi lahko zadevo kalibriraš, da je v piko točna.
smoki
Lepo je prebrat, da je enim ratal, torej se da. Sam sem takrat delal le s Tuya aplikacijo in ni šlo, mogoče bo s SmartLife več sreče. HA zahteva nek ID, v aplikaciji sem pa dobil le Virtual ID. Pa tudi z flashanjem nisem uspel. Hvala za info.
1. ali ti dela na telefonu? SmartLife? (men na telefonu ni uspelo s Tuya aplikacijo - je zgleda odvisno od naprave
2. ko ti dela na telefonu, probaj s app v HA Tuya
3. ko ti Tuya deluje, pa še namesti TuyaLocal in se tu prijavi - pol lahko disablaš Tuya (kasneje zbrišeš)
4. ko ti bo dolgčaš in potreba - pa preidi na openbaken - sam kak WBR3 je zanimiv - težaven za nas NOBe
ti iloveboobz lepo trosi drobtinice, sam Janko neve kaj ga čaka na jasi
Sam tuya v HA - daš dodaj napravo - pol pa QR in dela - 1min, ko je vse tipitopi.
Zgodovina sprememb…
iloveboobz je izjavil:
localtuya in podobni heci v ozadju še vedno rabijo kitajski cloud; če tudi ne vedno, ker je v teoriji sama komunikacija lokalna. AMpak če se kaj sprdne tuyi in se kakšni idji spremenijo, stvar crkne in je treba nanovo nastavljat.
Tu ti dam popolnoma prav. Včasih ti zagode tut sam Edge (tazadnja posodobitev), ko zbriše supercookie in nekatera gesla. Pomagala je samo beležka s prijavnimi podatki.
Ja Tuja ma neko svojo politiko resetov prijave. Pol pa pomaga samo ponastavitev gesla (potrditev prek maila), nekje vsakih 6-9mesecev. Ko so nekaj posodabljali - je nekaj tednov delovala samo aplikacija prek telefona, v HA pa ne. Tak, da Tuya ni za nek kritičn mision.
Trenutno sem še najbolj zadovoljen s Tapo aplikacijo (tako na telefonu, kot v HA)
Na telefon sem lahko povezal vse Tuya naprave, ki jih imam, če odmislim router TP_Link AX55, ampak preko ostalih gre in tudi delajo, kar pomeni, da merilnil toka kaže trenutno porabo, še selo nekaj statistike, pametne vtičnice pa vklapljajo in izklapljajo po urniku, ki sem ga vnesel, Javljalnik izpada elektrike pa javi izpad tudi zvočno, katere jakosti ne moreš nastavit in je kar glasno in to v Kitajščini, čeprav izgleda precej nemško. En pro blem je torej nezmožnost povezave na router, drugi pa je ta, da merilnik porabe in Javljalnik izpada nista uradno podprta v HA. Za localtuya , tinytuya in Tuya's Developers Portal pa še nisem slišal oz. za zadnjega nisem vedel, kaj bi z njim.
enavlaka ::
A imaš mogoče težave s tuya integracijo, da po določenem času vse skupaj pade izven HA sistema in je treba na novo vse dodat?
Na telefon sem lahko povezal vse Tuya naprave, ki jih imam, če odmislim router TP_Link AX55, ampak preko ostalih gre in tudi delajo, kar pomeni, da merilnil toka kaže trenutno porabo, še selo nekaj statistike, pametne vtičnice pa vklapljajo in izklapljajo po urniku, ki sem ga vnesel, Javljalnik izpada elektrike pa javi izpad tudi zvočno, katere jakosti ne moreš nastavit in je kar glasno in to v Kitajščini, čeprav izgleda precej nemško. En pro blem je torej nezmožnost povezave na router, drugi pa je ta, da merilnik porabe in Javljalnik izpada nista uradno podprta v HA. Za localtuya , tinytuya in Tuya's Developers Portal pa še nisem slišal oz. za zadnjega nisem vedel, kaj bi z njim.
Če ti na telefonu dela SmartLife,
1. odpri app
2. odpri Me
3. odpri Third-party devices & service
4. poišči Home Assistant v appu
5. sledi navodilom na tej strani (instal tuya_cloud_ha_bridge integration)
6. v HA ti mora generirat QR kodo, ki jo skeniraš s telefonom v appu "scan to Add" pa mora delat
7. kasneje pa si omisliš TuyaLocal ali OpenBaken.
Uživaj.

A imaš mogoče težave s tuya integracijo, da po določenem času vse skupaj pade izven HA sistema in je treba na novo vse dodat?
ja, to je kr pogost problem. Sem mel tezave z EVSE, k je padla iz localtuya vsakič, k je wifi povezava padla za dalj časa in je blo treba nanovo dodajat v sistem -- od flešanja openbekena nikol več problemov.
Tko da moj nasvet je še vedno; če se hočeš hecat s temi poceni napravami, je treba poflešat custom firmware, da potem stvar dela zadovoljivo. Ali pa v štartu kupiš Shelly ali kaj podobnega, k ma native integracijo pa ni tezav z začetnim setupom.
smoki
Če ti na telefonu dela SmartLife,
1. odpri app
2. odpri Me
3. odpri Third-party devices & service
4. poišči Home Assistant v appu
5. sledi navodilom na tej strani (instal tuya_cloud_ha_bridge integration)
6. v HA ti mora generirat QR kodo, ki jo skeniraš s telefonom v appu "scan to Add" pa mora delat
7. kasneje pa si omisliš TuyaLocal ali OpenBaken.
Uživaj.
Ej, nalepša hvala za tole. Seda bom probal. Najbrž ne še danes ali jutri (nisem doma), ko pa bom, se pa javim.
LpJ
enavlaka ::
iloveboobz je izjavil:
ja, to je kr pogost problem. Sem mel tezave z EVSE, k je padla iz localtuya vsakič, k je wifi povezava padla za dalj časa in je blo treba nanovo dodajat v sistem -- od flešanja openbekena nikol več problemov.
Tko da moj nasvet je še vedno; če se hočeš hecat s temi poceni napravami, je treba poflešat custom firmware, da potem stvar dela zadovoljivo. Ali pa v štartu kupiš Shelly ali kaj podobnega, k ma native integracijo pa ni tezav z začetnim setupom.
Zgleda bo res treba shellija ali neko drugo varianto. Tuya app sicer ne prekinja ampak s HA so neprestalne težave.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Domača polnilnica za avto (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 25480 (443) | joez7 |
| » | Kako izboljšati (popraviti) delovanje TUYA...Oddelek: Omrežja in internet | 3152 (763) | d4vid |
| » | Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Strojna oprema | 61095 (27933) | fulgur |
| » | Pametna vtičnica - vprašanjaOddelek: Pomoč in nasveti | 2302 (1615) | Zimonem |