Forum » Omrežja in internet » Kako izboljšati (popraviti) delovanje TUYA...
Kako izboljšati (popraviti) delovanje TUYA...
aokorn ::
Imam nekaj igračk pametnega doma. Vse je delalo ok, nekatere zadeve delajo na Zigbee, druge direktno na WiFi. Vse TUYA.
Pred mesecem sem kupil še 'breaker', ki je praktično števec (porabljene in proizvedene) el. energije. Ima še cel kup funkcij, ki se lahko spremljajo. Kupil sem na AE. Znamka: EARU 3P+N. Kvaliteta je dobra in kolikor sem do sedaj videl, dela odlično in presega moja pričakovanja.
Vendar mi je do nedavna dnevno izgubljal WiFi in ga je bilo potrebno ponovno postaviti. Zaradi tega sem se poglobil v nastavitve ruterja (Innbox G92) in repeaterja Fritz 1750E na katerega imam vezan breaker.
V ruterju sem: Izključil UPnP, Izključil WPS, Izključil DMZ, Varnost samo na WPA2 (CCMP), SSID 2,4 Ghz in 5 Ghz poimenoval ločeno (brez šumnikov in posebnih znakov), pasovno širino 2,4Ghz omejil na 20Mhz, Način 802.11 nastavil na 802.11 mixed (b/g/n), izključil samodejno izbiro kanala in kanala nastavil na relativno prazno mesto, Izklopil Mesh način, 5G pasovno širino na 80Mhz, repeater na statični DHCP, repeater kot čisti AP (ni mesh)...
Vse te nastavitve so povzročile stabilno obnašanje EARU breakerja. Žal nisem postopoma uvajal spremembe, ampak sem vse napravil istočasno, tako, da ne morem točno reči kaj točno je zadevo stabiliziralo. EARU se je odjavil iz WiFi ca. vsakih 24 ur, tako da bi trajalo predolgo, če bi suksesivno uvajal spremembe.
Če ima kdo podoben problem pa lahko poizkusi postopno.
Pred mesecem sem kupil še 'breaker', ki je praktično števec (porabljene in proizvedene) el. energije. Ima še cel kup funkcij, ki se lahko spremljajo. Kupil sem na AE. Znamka: EARU 3P+N. Kvaliteta je dobra in kolikor sem do sedaj videl, dela odlično in presega moja pričakovanja.
Vendar mi je do nedavna dnevno izgubljal WiFi in ga je bilo potrebno ponovno postaviti. Zaradi tega sem se poglobil v nastavitve ruterja (Innbox G92) in repeaterja Fritz 1750E na katerega imam vezan breaker.
V ruterju sem: Izključil UPnP, Izključil WPS, Izključil DMZ, Varnost samo na WPA2 (CCMP), SSID 2,4 Ghz in 5 Ghz poimenoval ločeno (brez šumnikov in posebnih znakov), pasovno širino 2,4Ghz omejil na 20Mhz, Način 802.11 nastavil na 802.11 mixed (b/g/n), izključil samodejno izbiro kanala in kanala nastavil na relativno prazno mesto, Izklopil Mesh način, 5G pasovno širino na 80Mhz, repeater na statični DHCP, repeater kot čisti AP (ni mesh)...
Vse te nastavitve so povzročile stabilno obnašanje EARU breakerja. Žal nisem postopoma uvajal spremembe, ampak sem vse napravil istočasno, tako, da ne morem točno reči kaj točno je zadevo stabiliziralo. EARU se je odjavil iz WiFi ca. vsakih 24 ur, tako da bi trajalo predolgo, če bi suksesivno uvajal spremembe.
Če ima kdo podoben problem pa lahko poizkusi postopno.
- spremenil: aokorn ()
joez7 ::
Tuya je mal čudna. Mam en termostat doma. Mi ga je že nekajkrat popolnoma zbrisalo - onemogočilo dostop.
Je že bil na poti v kanto. Na srečo je blo poletje, pa se mi mudilo z naročilom drugega.
Sumim, da občasno delajo posodobitve, ali prestavljajo bazo prijavnih podatkov.
Prvič je vse čudežno ponovno začelo delovat, po ponovni namestitvi aplikacije (vmes pa 3m teme).
Drugič pa po tednu dni - brez mojih sprememb. Trenutno ga uporabljam preko HomeAssista in LocalTuya. Sem sprva tut sumil routar - blokado termostata od zunaj.
Tut iz HA mi ga je že nekajkrat zblokiralo - pomaga ponovna prijava. Zgleda, da majo nekak časovno blokado.
Na telefonu pa hoče met dostop, do lokacije in včasih do BT. Mi je enkrat težilo v nezavest - mi v hiši ni najdlo lokacije, šel ven --pa dela. Blak.
Je že bil na poti v kanto. Na srečo je blo poletje, pa se mi mudilo z naročilom drugega.
Sumim, da občasno delajo posodobitve, ali prestavljajo bazo prijavnih podatkov.
Prvič je vse čudežno ponovno začelo delovat, po ponovni namestitvi aplikacije (vmes pa 3m teme).
Drugič pa po tednu dni - brez mojih sprememb. Trenutno ga uporabljam preko HomeAssista in LocalTuya. Sem sprva tut sumil routar - blokado termostata od zunaj.
Tut iz HA mi ga je že nekajkrat zblokiralo - pomaga ponovna prijava. Zgleda, da majo nekak časovno blokado.
Na telefonu pa hoče met dostop, do lokacije in včasih do BT. Mi je enkrat težilo v nezavest - mi v hiši ni najdlo lokacije, šel ven --pa dela. Blak.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Tuya se je nazadnje posodobila 28.11.2025 na v.: 7.0.5.
Jaz nimam nobenega od problemov, ki jih opisuješ. Razen seveda tistega, ki ga zgoraj opisujem in sem ga sedaj rešil.
Jaz nimam nobenega od problemov, ki jih opisuješ. Razen seveda tistega, ki ga zgoraj opisujem in sem ga sedaj rešil.

iloveboobz ::
edina rešitev, da dela tuya zanesljiva je to, da se znebiš tuye v celoti. Za zigbee nwm, ampak wifi module se v večini da poflašat z esphome ali openbeken (odvisno od chipseta) in potem maš lahko direktno lokalno povezavo na HA.
smoki
d4vid ::
iloveboobz je izjavil:
edina rešitev, da dela tuya zanesljiva je to, da se znebiš tuye v celoti. Za zigbee nwm, ampak wifi module se v večini da poflašat z esphome ali openbeken (odvisno od chipseta) in potem maš lahko direktno lokalno povezavo na HA.
Sem v šparu kupil ene RGB GU27 WIFI led luči, pa so tuya. Misliš, da se jo da flashat na kaj drugega, ena izmed 4ih sveti hladno belo, čeprav sem vse nastavil na toplo belo. Ko spet nastavim, je po enem tednu isto...
Da o delovanju in dosegu wifija ne govorim. Žarnice mam zunaj v coklu fasade, wifi repeater pa v hiši, torej na drugi strani stene. Včasih se sploh ne poveže, ker ne najde WiFija.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

iloveboobz ::
HW probleme ti alternativni firmware nebo pofixal. Ti tuya moduli majo basically vsi precej zanič wifi in razn če ni AP v isti sobi, bo signal precej švoh.
smoki
d4vid ::
Ok ja, to mi je jasno. Ampak da ne lovi čez steno routerja, ki je 1.5m stran, je pa res žalost. Esp32 in esp8266 modulčki, ki jih mam po hiši, imajo očitno precej boljše antene. Spet ni nek presežek, ampak proti tuyi je kot noč in dan.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Signal pri mojem breakerju EARU 3P+N je tipično -71dBm, kar je na meji sprejemljivega. Je bil signal že kdaj -76dBm. Vendar kot rečeno zadeva dela sedaj v nulo.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Pametno stanovanje (strani: 1 2 3 4 … 59 60 61 62 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 599690 (1502) | Zako |
| » | Naprave za home assistantOddelek: Pomoč in nasveti | 2070 (701) | joez7 |
| » | Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Strojna oprema | 46128 (12966) | fulgur |
| » | Kateri "wifi" termometer/vlagomerOddelek: Kaj kupiti | 2053 (1371) | GupeM |
| » | Kako najbolj poceni in enostavno vklopit Ledike preko neta?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1029 (799) | smetko |