» »

Popoldanski SP - oddaja nepremičnine

Popoldanski SP - oddaja nepremičnine

Nita112 ::

Zdravo.

Podedovali smo večjo hišo na odlični lokaciji, ki bi jo oddajali - vem, hudi razvajenci. Ampak saj že celo življenje garbamo, da plavamo nekje v povprečju, zakaj pa ne,če je možno.

Skratka. Ugotovili smo, da bi glede na enormne davke bilo veliko bolje odpreti popoldanski s.p. za zaslužek najemnin. Na leto bi prihodek od najemnin znesel +- 20.000

Minus pri tem je seveda, da bomo padli v višje dohodkovne razrede in bo šel strošek vrtca v višave in otroški dodatek v 'nulo'. Vem, spet še večji razvajenci in pohlepneži, ker želimo čimveč prišparat ampak kako čimbolj to optimizirat? Je bolje vzet popoldanski s.p. normiranega ali navadnega, pa lahko nabiramo stroške, potne stroške itd.? Se pod stroške lahko navaja prenova - notranja oprema, menjava oken, strehe, potni stroški na parcelo...? Ko sem v preteklosti imel polni navaden S.P. kot storitveno dejavnost sem lahko marsikaj dal v stroške, nevem pa kako je pri oddaji nepremičnine in popoldanskem spju. Ima kdo morda tak primer? Malo smo zeleni na tem področju.

Hvala. Lepe praznike.
  • spremenilo: Nita112 ()

Utk ::

Popoldanski sp in delno na črno, jebiga, da si čim bližje tisti meji 12,500 na leto, ko se začne plačevat malo več davka.

starfotr ::

Aha. Nasvet je utaja davkov. Bravo.

Ma ne upam oddajati na črno. Se mi zdi, da sem premajhna riba in bi me takoj našli, potem bi bilo pa samo še več za plačat. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Nita112 ()

Poldy ::

Ja poglej, vsak evro manj pomeni manj nakupljenega streliva, pomeni manj mrtvih.

Za takšno oddajanje sem se jaz tudi zanimal. Svetovali so, da imaš na papirju smešno nizko najemnino, ostalo pa na roke.

velikBrokoli ::

Klasično slovensko, utaja davkov in nabiranje maksimalnih otroških dodatkov in subvencije za vrtec, ker tisto vam pa le pripada. Financiramo pa ostali, jebo vas glupo..

Nita112 je izjavil:

Ma ne upam oddajati na črno. Se mi zdi, da sem premajhna riba in bi me takoj našli, potem bi bilo pa samo še več za plačat. :)

Nisem reku na črno, ampak da malo kontroliraš kolk računov izdaš, v kakih zneskih.

matobeli ::

Na črno je to.

Potem ni firme v Sloveniji, niti na svetu, ki ne bi delala na črno. Vsaka se izogne vsakemu davku, ki je možno.

Kanban ::

Utk je izjavil:

Popoldanski sp in delno na črno, jebiga, da si čim bližje tisti meji 12,500 na leto, ko se začne plačevat malo več davka.

Utk je izjavil:

Nisem reku na črno

Wait, what?

Skratka, zanima me, ali se bolj splača normiran ali normalen popoldanski SP :)

fiksna ::

Pomoje se komot zmeniš z eno družino, ki bi bila pripravljena plačevati na roko in ta denar pač porabiš sproti. Najbolj pametno.
20k na leto ni težava porabit na keš, ker to ni tako velik denar. Za take malenkosti te ne bo nihče preganjal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fiksna ()

Kanban je izjavil:

Utk je izjavil:

Utk je izjavil:

Nisem reku na črno

Wait, what?

Name se spravljate, na OP, ki bi rad hodil na počitnice in tankal bencin na sp, ki oddaja hišo, se pa nihče ne spravi. To je tudi goljufanje, ampak ker to vsi spji delate, je to v redu. Najbolje da prijavi tudi tiste račune, ki jih nikoli ne bo dobil plačanih. Zakon je zakon...

fiksna je izjavil:

Pomoje se komot zmeniš z eno družino, ki bi bila pripravljena plačevati na roko in ta denar pač porabiš sproti. Najbolj pametno.
20k na leto ni težava porabit na keš, ker to ni tako velik denar. Za take malenkosti te ne bo nihče preganjal.

Normiran sp ni tak strošek, če boš celo hišo oddajal tega sosedi ne bojo spregledali. Potem pa odvisno od njih. Tudi če se najemniki tam ne prijavijo, kar nimaš pod kontrolo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Seveda se "spravljamo nate", ce si pa takoj predlagal utajevanje davkov. Potem pa se pravis, da nisi. Razen tebe, Poldyja in fiksna (in OP) smo vsi v bistvu proti temu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

Ne, že OP je predlagal goljufanje, z nabijanjem stroškov. Drugače se sploh ne bi pogovarjali o nenormiranem sp.
Pač se čim več stvari izloči iz računov. Nova kuhinja recimo...naj jo plača najemnik in da tolk manj najemnine. Pri hiši je skoz kaj. Vode verjetno ne bo mogel razdelit po več najemnikih, a naj da potem celo vodo na račun in plača še davek na to? Tu je pač treba hodit po robu, ali pa najet računovodjo, da bo vse po zakonih in da ne boš delal zgube. Ampak to je spet strošek.

Zgodovina sprememb…

fiksna ::

Seveda se splača hodit po robu in povprašat za nasvet kakega svetovalca, ki ima take stvari v malem prstu. Ni nujno tajit davka, lahko samo zadevo davčno optimiziraš. Take "finte" dela tudi predsednica Pirc Musar, torej je tako ravnanje tako zakonito kot tudi moralno še dovolj sprejemljivo, da ni pretirane slabe vesti.

bemfa ::

Odpreš doo, kupiš hišo od samega sebe s kreditom, višina obroka enaka najemnini, dobiček in davki posledično nula, keš od kredita (kot fizična oseba) investiraš v nakup nove nepremičnine, ki jo potem spet z novim doo-jem kupiš na novo kredo in ponavljaš postopek.

Nic ni narobe z optimizacijo, ampak junaki tukaj so iz prve predlagali utajo in delo na crno, sedaj pa imajo amnezijo, da tega niso rekli in iscejo manj crne in bolj sive nacine.

bemfa je izjavil:

Odpreš doo, kupiš hišo od samega sebe s kreditom, višina obroka enaka najemnini, dobiček in davki posledično nula, keš od kredita (kot fizična oseba) investiraš v nakup nove nepremičnine, ki jo potem spet z novim doo-jem kupiš na novo kredo in ponavljaš postopek.

Če doo odplačuje nekaj, to ni "izguba", da bi se kar odštevala od prihodkov. Lahko se pa zmeraj kaj zgoljufa.

Kanban je izjavil:

Nic ni narobe z optimizacijo, ampak junaki tukaj so iz prve predlagali utajo in delo na crno, sedaj pa imajo amnezijo, da tega niso rekli in iscejo manj crne in bolj sive nacine.

Jaz se ne pritožujem zarad "na črno" iz nekih moralnih razlogov, ker če goljufa predsednica in predsednik vlade, zakaj ne bi jaz, ampak zato, ker OPa skrbi, da ga bi dobili...dobili ga bi, če ne bi odprl spja niti prijavil kot fizična oseba, če mu delno plačujejo v gotovini ga ne bojo dobili, ker delno plačevali bojo itak, za stroške. Če "velika hiša" pomeni več najemnikov. Če bi bil vseeno samo en najemnik, potem daš lahko nanj položnice, potem mu moraš itak vzet konkretno varščino in tisto pač ne gre na račun...

Zgodovina sprememb…

Ja saj vemo, vsi kradejo zato ker drugi tudi. Na ta način tudi dosegaš svoje samoopevane dobre donose pri oddajanju nepremičnin?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

Ne, nima nekega vpliva v resnici. Če op prijavi 10 jurjev namesto 20, to pomeni morda 600 evrov razlike. To je že pretiravanje, tako da v resnici težko več kot par 100 evrov Ampak če prijavi 20 jurjev, bo prijavil več kot tisti, ki oddajajo 5 hiš.

Zgodovina sprememb…

Odvisno kje je zadel jackpot. Vsaj 20 jurjev naredita dve povprecni 1-2 sobni stanovanji v LJ ali na obali. Torej ena 150m2 hisa z dvema enotama.

Že že, ampak v Ljubljani tega nihče ne prijavlja. Zato pa pravim. Drugje je to drugače, v manjših krajih vsi vejo da oddajaš, nemogoče skrit.

starfotr ::

Poldy je izjavil:

Ja poglej, vsak evro manj pomeni manj nakupljenega streliva, pomeni manj mrtvih.

Za takšno oddajanje sem se jaz tudi zanimal. Svetovali so, da imaš na papirju smešno nizko najemnino, ostalo pa na roke.

Država daje 1-2 % za vojsko. Ostalih 98 % pa za druge zadeve.

Torej, na podlagi proračuna za vojsko si ti odločil, da bomo imeli manj bomb in tudi manj bolnišnic, manj javnega prometa, manj železnic in vodovodov, vrtcev itd. Super si potegnil to potezo.

Utk je izjavil:

Že že, ampak v Ljubljani tega nihče ne prijavlja. Zato pa pravim. Drugje je to drugače, v manjših krajih vsi vejo da oddajaš, nemogoče skrit.

Očitno smo pri nas prepošteni.

fiction ::

A je tole nek troll post? Najbolj se splača popoldanski normirani s.p. Potem tudi ne rabiš čarovnij s stroški. Ne moreš pa uveljavljati popravil in podobnih stvari kot davčne olajšave, kar bi lahko kot fizična oseba. Je pa trik, da moraš nepremičnino iz gospodinjstva prenesti na s.p. Kar načeloma ni noben problem, razen če nameravaš tisto v kratkem prodati.

Zakaj bi bil problem prenesena, če jo potem prodaš?
Kapitalski dobiček v vsakem primeru plačaš.

LeyaPrive ::

Mislim, da ne bo druge, kot si preračunati vse opcije. Po novem imajo popoldanci priznanih 80% stroškov samo do 12,5 k prometa, potem se pa lestvica viša.

Nekaj investicij v nepremičnino sicer lahko gre v olajšavo, ampak je treba pravočasno kaj ja in kaj ne. Mislim, da lahko nižaš davčno osnovo (velja, če oddaja kot fizična oseba) samo, če je notri najemnik, investicije pred začetkom oddajanja pa ne. Če investiraš kot s.p. pa te doleti 22% DDV, namesto 9,5%.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanovanjsko razmerje in neplačevanje davkov

Oddelek: Loža
315695 (779) St235
»

oddaja kdo stanovanje(a) tukaj? (strani: 1 2 3 4 5 )

21520389 (6244) Invictus
»

Odprl bom popoldanski s.p. - na kaj naj pazim?

4911508 (9328) Okapi
»

Koliko ostane najemodajalcu?

375222 (3548) Invictus

najemodajalci in njihove ideje (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29456006 (46388) KAVINSKY

Več podobnih tem