Forum » Na cesti » Kako veš če ima avto dizel ali bencin motor?
Kako veš če ima avto dizel ali bencin motor?
GrimReaper3 ::
Danes so se non-car guysi spraševali kateri služben avto ima kateri motor, pač da veš kaj tankati.
No in so prišli do knjižice oz. prometne v njej oz. če je kakšen drug papir o podatkih avta.
Saj priznam da sem jaz tudi pogledal v prometno, ko sem pred kratkim dobil nadomestni avto 1.2T 130. Pač kaj pa veš, saj tudi 1.2 bencinar nima nekega distinktnega zvoka dokler ne dobiš vsaj ene 4-5k rpm. Drugače sem pa že kar uganil da je 1.2 130, ampak to samo zato ker so bolj pogosti pri tem avtu kot pa dizel.
Ampak drugače pa če sam voziš npr. samo bencinarja in ne veš kakšna je razlika pri vožnji dizla, pa preveriš:
1. Pomoje je še najbolj sigurno po obratomeru, večina bencinarjev ima max 8k, rdeče polje pri 6,5k, dizli pa max 6k, rdeče polje pri 5k. Ni mi jasno kako non car guysi ne vedo niti tega, da ima dizel manj razpoložljivih obratov.
V praksi sicer delovno območje turbodizla 2-4k, turbobencinarja pa 3-5k, več kot to rabiš zelo redko, če nimaš atmosferskega bencinarja. Manj kot to pa tudi, če se ne voziš v kolonah/po mestu.
2. Pač po zvoku motorja, ne vem kako je s tresljaji v prostem teku pri novih dizlih.
Mislim da je to to, ne vem zakaj že pri stanju goriva ali pri tanku zraven ne napišejo velikega D ali P. Ker saj veste, nismo prišli še niti do žensk.
No in so prišli do knjižice oz. prometne v njej oz. če je kakšen drug papir o podatkih avta.
Saj priznam da sem jaz tudi pogledal v prometno, ko sem pred kratkim dobil nadomestni avto 1.2T 130. Pač kaj pa veš, saj tudi 1.2 bencinar nima nekega distinktnega zvoka dokler ne dobiš vsaj ene 4-5k rpm. Drugače sem pa že kar uganil da je 1.2 130, ampak to samo zato ker so bolj pogosti pri tem avtu kot pa dizel.
Ampak drugače pa če sam voziš npr. samo bencinarja in ne veš kakšna je razlika pri vožnji dizla, pa preveriš:
1. Pomoje je še najbolj sigurno po obratomeru, večina bencinarjev ima max 8k, rdeče polje pri 6,5k, dizli pa max 6k, rdeče polje pri 5k. Ni mi jasno kako non car guysi ne vedo niti tega, da ima dizel manj razpoložljivih obratov.
V praksi sicer delovno območje turbodizla 2-4k, turbobencinarja pa 3-5k, več kot to rabiš zelo redko, če nimaš atmosferskega bencinarja. Manj kot to pa tudi, če se ne voziš v kolonah/po mestu.
2. Pač po zvoku motorja, ne vem kako je s tresljaji v prostem teku pri novih dizlih.
Mislim da je to to, ne vem zakaj že pri stanju goriva ali pri tanku zraven ne napišejo velikega D ali P. Ker saj veste, nismo prišli še niti do žensk.
- spremenilo: GrimReaper3 ()
MadMax ::
GrimReaper3 je izjavil:
Mislim da je to to, ne vem zakaj že pri stanju goriva ali pri tanku zraven ne napišejo velikega D ali P.
Na pokrovčku tanka ne piše?
Aja, niste pogledali...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()
GrimReaper3 ::
Težko rečem, na mojem avtu vem da je samo črn pokrovček, če je pa zraven kakšen listek s podatki se pa res ne spomnim na pamet. Ta ploščica s podatki je ponavadi med sprednjimi vrati ali pod pokrovom motorja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GrimReaper3 ()
Ales ::
GrimReaper3 je izjavil:
Težko rečem, na mojem avtu vem da je samo črn pokrovček, če je pa zraven kakšen listek s podatki se pa res ne spomnim na pamet. Ta ploščica s podatki je ponavadi med sprednjimi vrati ali pod pokrovom motorja.
Kakšne barve je pa dizel ročka na pumpi?
Utk ::
Pokrovček je lahko črn tudi na bencinarju.
Na vratcih je oznaka e5, e10, diesel, itd, včasih je pisalo non-lead ali kaj takega.
Na vratcih je oznaka e5, e10, diesel, itd, včasih je pisalo non-lead ali kaj takega.
delavec44 ::
feryz ::
Za še bolj glupe, pa tudi da bencinska ročka ne gre v dizel rezervoar. Pa čeprav je manjša in bi po logiki glupih morala iti.
pegasus ::
Vam je covid pobral voh? Razliko zavohaš že na 5 metrov ko avto stoji in še precej več ko laufa.
wcpapir ::
Snameš cev izpred sistema za vbrizg ter daš na analizo.
Pri tanku imajo vsi označeno kaj so.
Pri tanku imajo vsi označeno kaj so.
fur80 ::
Za še bolj glupe, pa tudi da bencinska ročka ne gre v dizel rezervoar. Pa čeprav je manjša in bi po logiki glupih morala iti.
Žal ne pri vseh avtih. Drugače se tankanje napačnega goriva sploh ne bi dogajalo.
Tocno tako, sem v svojega dizla že nalil bencin, ko sem se prej vozil ženinega bencinarja in je sledilo pumpanju in čiščenje filtrov.
Drugače pa na vratcih znotraj ponavadi piše :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fur80 ()
Sem pa tudi že preklinjal ta sistem na dieslu, ko sem hotel iz kanistra natočiti gorivo brez ustreznega nastavka. Na koncu sem z dvema izvijačema odprl notranjo loputo (moraš stisniti 2 jezička) in čez zarinil cev nataknjeno na lijak :D
Lahko pa načnemo še debato kaj se zgodi če bencin natočiš v adblue tank.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
T440 ::
Na mestu bi bila debata zakaj imajo nekateri ljudje izpite. Da ne veš kaj tankat, je tko kot da vegan ne bi vedel al lahk je zrezek al ne.
Ne imamo butle, da nam tankajo.
Edino ročko moramo še vedno vtakniti sami.
Ne sekiraj se, tudi tisti, ki imamo za zafiro, smo brez nje. Potem se pa z nadomestki trajbamo naokrog. Ampak ima vsaj blokado za glupe, tako da ne moreš bencina naliti noter.
Edino ročko moramo še vedno vtakniti sami.
Ne sekiraj se, tudi tisti, ki imamo za zafiro, smo brez nje. Potem se pa z nadomestki trajbamo naokrog. Ampak ima vsaj blokado za glupe, tako da ne moreš bencina naliti noter.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
IL_DIAVOLO ::
Ferdo je dal hude bozicnice, zdaj je pa živčen.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Blinder ::
Ko smo vozili nove avte v luki se spomnem, da nekateri ljudje niso prepoznali diesla od benzinskega
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
Scorpy84 ::
Na mestu bi bila debata zakaj imajo nekateri ljudje izpite. Da ne veš kaj tankat, je tko kot da vegan ne bi vedel al lahk je zrezek al ne.
Kaj pa ko prideš v tujino, kjer imajo 3 vrste dizla in 4 ročke za bencin, z nevem kakimi dodatki in super duper imeni, kjer so za bencin in dizel isto imensko oglaševali, da je pa ročka za dizel pa na majhno napisano. Sem bil na trenutek zmeden in nekaj časa držal ročko za bencin in že skoraj začel točit (kako je šla not, mi ni jasno, pa ni bila rjava ali črna ročka za dizel), sam imam pa dizla. Pa sem kar vešč, ker imam še en avto na bencin in v 20 letih nisem nikoli zamešal. Tudi sam sem tako razmišljal kot ti, če pa pravijo da nikol niso imeli dizla al obratno, jih zdaj razumem, ker so drugače navajeni. Ampak občutek zmedenosti in kakšno sranje bi lahko si naredil, 2k km stran od doma, me je še kar nekaj časa treslo.
PacificBlue ::
Rutina te lahk vcasih zjebe. Saj to je razumljivo, da lahko imas možgane na paši.
Ekstremno dejanje pa je, da voziš EV pa ga greš tankati. Tu pa že rabiš potem strokovno pomoč:>
Ekstremno dejanje pa je, da voziš EV pa ga greš tankati. Tu pa že rabiš potem strokovno pomoč:>
I’m out.
:3
:3
Glugy ::
Non car guysi sploh nebi smeli avtov vozit IMHO.
noben se ni prirojeno car guy. tud ti nisi takoj vsega vedu. zato se pozanima pa sprašuje. spraševanje ni nič napačnega. brezveze se it en elitizem, pol pa se dogajajo neumnosti zarad tega ker družba zaničuje tiste ki sprašujejo "butasta vprašanja". ja glej tud pameten človk se je moral enkrat "neumnosti" najprej naučit iz nekje.
GupeM ::
Sem pa tudi že preklinjal ta sistem na dieslu, ko sem hotel iz kanistra natočiti gorivo brez ustreznega nastavka. Na koncu sem z dvema izvijačema odprl notranjo loputo (moraš stisniti 2 jezička) in čez zarinil cev nataknjeno na lijak :D
Ponavadi je pri takšnih avtih v avtu poleg rezervne gume/dvigalke/kompresorja tudi cev, ki jo lahko uporabiš v takšnem primeru. Vsaj pri Fordih je zraven. Izgleda nekako tako:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GupeM ()
Da ne boste preveč iskali in nič našli, lahko je tudi samo obroček, ki ga vtakneš in odpre loputo.
Vse sorte teh zadev je.
Vse sorte teh zadev je.
Machete ::
Vam je covid pobral voh? Razliko zavohaš že na 5 metrov ko avto stoji in še precej več ko laufa.
Jaz dam malo na jezik, da vem kaj tankam in kakšna je kakovost.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
uomostolto ::
Nimate dosti službenih avtov? V bistvu praviloma daš nalepko nekam na armaturko. Če pa tega ni pa sta dva načina:
1. Pokrov. Menda je od 2018 zakonsko predpisano. E je bencin, B je dizel. E-"koliko etanola", B-"koliko biodizla"
2. Pogledaš v prometno, ki pa mora biti nekje pri roki.
Če ni nič od tega pri roki, potem mora vzdrževalec narediti domačo nalogo. Jaz ne bi predlagal potiskanja ročk kot test.
1. Pokrov. Menda je od 2018 zakonsko predpisano. E je bencin, B je dizel. E-"koliko etanola", B-"koliko biodizla"
2. Pogledaš v prometno, ki pa mora biti nekje pri roki.
Če ni nič od tega pri roki, potem mora vzdrževalec narediti domačo nalogo. Jaz ne bi predlagal potiskanja ročk kot test.
Ponavadi je pri takšnih avtih v avtu poleg rezervne gume/dvigalke/kompresorja tudi cev, ki jo lahko uporabiš v takšnem primeru. Vsaj pri Fordih je zraven. Izgleda nekako tako:
Lepo, ampak na Peugeotu ni nič od tega zraven. 100%
MIHAc27 ::
Ne vem od kje vam info, da napačno tankat sploh ne moreš. Sam sem tudi 1x napačno tankal. Pač ob 2h zjutraj je bilo. Prec ratal jasno ker je bila cena druga.
Če zadaj piše kaka oznaka TDI, CDI,... potem itak vidiš, da imaš dizla. Drugače pa v prometni bi moralo pisati.
Pa ne vem od kje enim, da če nisi avto enthuziast, pa potem kar avta ne smeš vozit. Stavim, da obvladam vozit bolj kot marsikateri (prepotentni) enthuziast, pa čeprav znam samo olje pogledat pa vodo dolit.
Če zadaj piše kaka oznaka TDI, CDI,... potem itak vidiš, da imaš dizla. Drugače pa v prometni bi moralo pisati.
Pa ne vem od kje enim, da če nisi avto enthuziast, pa potem kar avta ne smeš vozit. Stavim, da obvladam vozit bolj kot marsikateri (prepotentni) enthuziast, pa čeprav znam samo olje pogledat pa vodo dolit.
Jaz sem enkrat napačno tankal. Premium diesel namesto navadnega. Saj avto se je peljal ampak razliko sem opazil pa le v denarnici.
Sedaj vedno ko dvignem ročko počakam, da se cene prikažejo :D
Sedaj vedno ko dvignem ročko počakam, da se cene prikažejo :D
No ja, če nisi strokovnjak za tankanje avta in nimaš sistema proti glupim ljudem, potem dejansko težko avto voziš.
Par sto metrov še gre, potem pa ne več.
Par sto metrov še gre, potem pa ne več.
Jaz cene sploh ne pogledam, pa ne ker bi hotel biti bezos, ampak nimam vpliva na to ali kupim ali ne, in koliko. Tankat moram.
gruntfürmich ::
ko sem si sposodil nadomestni avto, sem pozabil da to piše v prometni (nisem se spomnil da je tam) ter tudi nisem takoj našel prometne.
tako da sem gledal kaj piše na pokrovčku tanka v šifrah ''B8'', malo vohal... v strahu nalil dizel, in je uspelo!
tako da sem gledal kaj piše na pokrovčku tanka v šifrah ''B8'', malo vohal... v strahu nalil dizel, in je uspelo!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Lani sem sodeloval z enim avtošleparjem, pa sva malo hobezdala.
V povprečju ima okrog 10 pucanj rezervoarja tedensko. Prej je bilo, seveda, še več, zdaj se zmanjšuje.
Pravi pa, da ima ob polni luni ali tam okrog tudi 5 do 10 takih mandeljcov dnevno in da se dejansko pozna vpliv. Vsaj v tej branži.
Pumpanje stane od 100 evrov naprej, odvisno od avta in do kam je gorivo prišlo.
Vse zlije v en sod in ima par kolegov, ki imajo dovolj jajc, da se s tem gemištom celo ogrevajo.
V povprečju ima okrog 10 pucanj rezervoarja tedensko. Prej je bilo, seveda, še več, zdaj se zmanjšuje.
Pravi pa, da ima ob polni luni ali tam okrog tudi 5 do 10 takih mandeljcov dnevno in da se dejansko pozna vpliv. Vsaj v tej branži.
Vse zlije v en sod in ima par kolegov, ki imajo dovolj jajc, da se s tem gemištom celo ogrevajo.
IL_DIAVOLO ::
Mehaniki se ogrevajo z odpadnim motornim oljem, pa kaj.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
eventyrer ::
Če gre obratomer do okoli 8000 RPM je skoraj sigurno bencinar, če gre samo do 5500-6000 pa je skoraj sigurno dizel. Rdeče polje se seveda začne še dosti prej.
Sicer pa to vedno piše na vratih tanka goriva. Šifre se pa tudi takoj dešifrira ker ima vsaj pri sebi vedno telefon.
seveda ne snifajo vsi goriva in ne rabijo poznati kako posamezno gorivo smrdi.
Tudi ti nimaš pojma o avtih in je čisto vseeno ali voziš Puntota s 55 konji ali nekega športaka s 400 konji..še vedno ne boš vedel koliko časa je gorivo v avtu sploh uporabno.
Sicer pa to vedno piše na vratih tanka goriva. Šifre se pa tudi takoj dešifrira ker ima vsaj pri sebi vedno telefon.
Non car guysi sploh nebi smeli avtov vozit IMHO.
Slovenija ima skupne rezerve.
Mene bolj zanima če je res da bencin zgublja oktane s časom. Nekateri pravijo da bencinu že po 3 mesecih pade kvaliteta kljub temu da je dobro zaprt, v kovinski kanti recimo. Zdaj če so te rezerve res velike se je za vprasat če je na pumpah res vedno prava kvaliteta. Je pa res da kosilnica s starim bencinom spomladi vedno zalavfa, če ne zalavfa, ne zalavfa zaradi zapacane svecke. Kaj vi mislite o tem.
Tudi ti nimaš pojma o avtih in je čisto vseeno ali voziš Puntota s 55 konji ali nekega športaka s 400 konji..še vedno ne boš vedel koliko časa je gorivo v avtu sploh uporabno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: eventyrer ()
IL_DIAVOLO je izjavil:
Mehaniki se ogrevajo z odpadnim motornim oljem, pa kaj.Mislim da je malenkost razlike, ali se ogrevaš z oljem ali z bencinom.
Probaj enkrat, v eno posodo natoči liter odpadnega olja, v drugo pa liter bencina. Vzemi fajercajh in poročaj o rezultatih.
GupeM ::
Šifre se pa tudi takoj dešifrira ker ima vsaj pri sebi vedno telefon.
Nobenega telefona ne rabiš. Šifre so že nekaj časa tudi na bencinskih črpalkah oz. ročkah.
Na Petrolu hitro lahko dobiš tole:
Tako da ja, načeloma je povsod označeno, lahko pa tudi ni. Takrat ti telefon takoj lahko pomaga.
Zgodovina sprememb…
Kako pa dobiš?
Nafta ročka je zmeraj črna, umazana, bencin ročka pa vseh barv. Odvisno kako ekološki je in koliko rožic vsebuje.
Nafta ročka je zmeraj črna, umazana, bencin ročka pa vseh barv. Odvisno kako ekološki je in koliko rožic vsebuje.
pegasus ::
Ne razumem ... vsak obisk pumpe je zaradi vonjav relativno travmatično doživetje. Sem res edini, ki mu nos dela?Vam je covid pobral voh? Razliko zavohaš že na 5 metrov ko avto stoji in še precej več ko laufa.
Ja, res je, puimpa smrdi za znoret. Tako zelo smrdi da je nemogoče ločiti kdo tanka dizel in kdo bencin.
Doma pa načeloma ljudje neradi odpirajo tank za gorivo in snifajo kako smrdi, medtem pa divje, visoko-oktansko pišejo po slo-techu.
Kar pa se tiče vratc goriva...moja ne smrdijo, nisem tako nesposoben da bi tam šprical gorivo po tankanju.
Doma pa načeloma ljudje neradi odpirajo tank za gorivo in snifajo kako smrdi, medtem pa divje, visoko-oktansko pišejo po slo-techu.
Kar pa se tiče vratc goriva...moja ne smrdijo, nisem tako nesposoben da bi tam šprical gorivo po tankanju.
Zgodovina sprememb…
fur80 ::
Lani sem sodeloval z enim avtošleparjem, pa sva malo hobezdala.
Drugače gre to na zavarovalnico. Če bencin naliješ v dizla ni tak problem, meni je samo začelo cukat in je avto vgasnil. Tank "bencina" gre v maloro in potem rabi še za spiranje dizel, pa fajn je, če spet na ful natankaš in je to to. Je pa tega veliko, mi je rekel majster in še, da če prej hitiš pač potem bolj dolgo čakaš. :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fur80 ()
damirez ::
1. Zvok motorja, dizli so precej bolj glasni in bolj grobo klenkajo, ampak če to ne ločiš gledaš naprej...
2. Dizli imajo večinoma malce večje prostornine, ne vem če je kje kaka 1.2 dizel
3. Dizli imajo ponavadi v imenu črko D bencinarji pa T
4. Piše na pokrovčku od tankanja
5. Ko odpreš pokrooček povonjaš, dizel precej bolj smrdi
2. Dizli imajo večinoma malce večje prostornine, ne vem če je kje kaka 1.2 dizel
3. Dizli imajo ponavadi v imenu črko D bencinarji pa T
4. Piše na pokrovčku od tankanja
5. Ko odpreš pokrooček povonjaš, dizel precej bolj smrdi
Moj npr. ni T ampak i.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kvaliteta goriva pri SLO trgovcih (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 19834 (4280) | eEdbM |
» | Nove oznake goriv (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 9040 (6716) | dxx |
⊘ | Dizel apokalipsa na vidiku (strani: 1 2 3 4 … 21 22 23 24 )Oddelek: Na cesti | 202074 (162236) | BigWhale |
» | Narobno tankanje bencin-dizelOddelek: Na cesti | 11929 (10196) | rdecaluc |
» | Nafta na OMVju (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26326 (24476) | ;-) |