» »

Test črpalk Maxi-Jet MJ 750, Hydor LS 20 in Hydor LS 30

Test črpalk Maxi-Jet MJ 750, Hydor LS 20 in Hydor LS 30

«
1
2

LiquidCooling ::

Tole bo najbrž zanimalo vse tiste, ki se šele lotevate sestavljanja vodnega hlajenja in izbire ustrezne črpalke ali pa tiste, ki imate v mislih menjavo le-te. Ker tudi sam nisem vedel, kako izbrati ustrezno črpalko, sem se lotil testiranja in prišel do zelo zanimivih rezultatov.

Kako je test potekal?

Črpalke so bile potopljene v vodi (ni šlo za zaprt krog tipa "cev-črpalka-cev"). Voda je v vseh primerih prekrivala črpalke, tako da niso nastajali vrtinci in črpalke niso vsesavale zraka. Na izhode črpalk so bile pritrjene cevi notranjih premerov: 6, 8, 10 in 12 mm. Vse cevi so merile v dolžino 1m. Višina, ki so jo premagovale črpalke je bila 25 cm (tipična višinska razlika med pozicijo črpalke in vodnim blokom v računalniku - če je radiator montiran na dnu). Meril sem čas, v katerem so črpalke pretočile 1l vode iz posode z vodo v merilno posodo. Štart je bil "leteči", kar pomeni, da je črpalka že obratovala, ko sem samo premaknil cev, da je voda začela teči v merilno posodo. S tem sem odpravil nenatančne meritve, ki bi se pojavile, če bi vsakič zaganjal črpalko. Vsako meritev sem ponovil 3x - ostopanja so znašala največ 1/10 sekunde. Iz časa, potrebnega za pretok 1l vode sem izračunal hitrost v litrih na uro.


Izbor črpalk

Ker imam sistem hlajenja s cevmi 10/8 mm, sem iskal črpalko, ki lahko ustvari predvsem visok pritisk (pretok me ni toliko zanimal), da bo lahko premagovala pretočne upore. Zanimiva se mi je zdela Maxi-Jet MJ 750 - višina vodnega stolpca 1.64m (za primerjavo: MJ 1000 samo 1.48m). Podobno alternativo je predstavljala Hydor Seltz L20. Ker pa sem imel možnost testirati tudi Hydor Seltz L30, sem jo vključil v test.


Tehnični podatki

Maxi-Jet:
"MJ 750"

Q = 670 l/h
h = 164 cm
P = 7.5 W


Hydor Seltz:
"L20"

Q = 700 l/h
h = 135 cm
P = 14 W

"L30"

Q = 1200 l/h
h = 195 cm
P = 27 W


Rezultati

Maxi-Jet MJ 750 vs. Hydor Seltz L20

V vseh primerih je bila boljša Maxi-Jet MJ 750, čeprav sta navedeni pretok 670l/h in moč 7.5W nižja v primerjavi s črpalko Hydor Seltz L20, katere pretok naj bi znašal 700l/h, njena moč pa je skoraj 2x večja (14W).
Kljub lepim rezultatom pa ima Maxi-Jetova črpalka eno veliko pomanjkljivost. Pri večjih obremenitvah (tanjše cevi) postane glasna. Oddajati začne neprijeten hreščeč zvok. Problem je v izvedbi rotorja in impelerja - sta namreč ločena. Poskusil sem s tem trikom: link 1, link 2. Po tej modifikaciji je postala tiha ne glede na obremenitev, vendar se je pojavil nov problem, ki je bil sicer kratkotrajen - pri vklopu se je malo matrala, preden je pognala vodo z delovno hitrostjo. Hydorjeva teh težav ni imela. Ne glede na premer cevi je bila vedno tiha in vedno je štartala z delovno hitrostjo. Naj omenim še, da sta tu rotor in impeler v enem kosu.

Maxi-Jet MJ 750 vs. Hydor Seltz L20 vs. Hydor Seltz L30

Izkazalo se je, da je bil pretok črpalke Hydor Seltz L30 precej nižji od deklariranega - le 947 l/h namesto okrog 1200 l/h. Ta črpalka ima bistveno prednost le pri širših premerih cevi (oziroma manjših pretočnih uporih), medtem ko njen pretok drastično pade pri ožjih ceveh (oziroma večjih pretočnih uporih) in je le nekaj boljša od precej manj zmogljive Maxi-Jet MJ 750 pa še bolj vibrira in se greje.


Plusi in minusi

Maxi-Jet:
plusi:
- cena
- možnost pritrditve črpalke na podnožje na 3 različnih stranicah črpalke
- vrtljiv izhodni priključek
minusi:
- hreščanje pri večjih obremenitvah
- cevi je možno na priključke le nasaditi (nujna uporaba objemk)

Hydor:
plusi:
- tiho delovanje
- standardni 1/2" navoj na vhodu in izhodu črpalke (cevi je mogoče različno priključiti)
- možnost obračanja črpalke na podnožju
minusi:
- cena (pogojni minus - višjo ceno odtehta možnost uporabe drugih standardnih priključkov, fiksen rotor-impeler)


Za konec...

... še zahvala za testne modele podjetjema Zoo market Preis (črpalka Maxi-Jet) in COOL - PC (črpalki Hydor);

... in še cene:

Aquarium Systems Maxi-Jet (prodaja: Zoo market Preis, BTC, Šmartinska 152 Ljubljana):

MP 1200 - 7.496 SIT
MJ 1000 - 6.023 SIT
MJ 750 - 4.943 SIT
MJ 500 - 4.303 SIT
MJ 250 - 3.858 SIT

Hydor Seltz (prodaja: COOL - PC, e-trgovina):

L30 - 8.200 SIT
L20 - 5.900 SIT
  • preklical razglas: kuglvinkl ()

Tic ::

_zanimivo_

Imam L20, zadostuje, tišina.
persona civitas ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tic ()

njok ::

LiquidCooling, lepo si se potrudil. Lahko bi stestiral se vse tri crpalke, ko so montirane v sistemu in meril temperaturo vode in procesorja. :)

overman ::

Zanimiv test! Prav nekaj taksnega sem iskal, ker se odlocam za novo crpalko. Upam da bo se vec "prakticnih" testov, ki so narejeni tako pregledno.

PS: Zakaj pa nebi tega objavili pod "testi" na slo-techu?

lp,
overman

burkiburke ::

Ja, res je hvale vreden test. Za objavit! Pa še sm mnenja da Slo-techu res manjka takšnih hardware testov...
lp, burki

morphling1 ::

Yep cool test, dej pošlji ZS Sergiotu, pa se probajta zmenit recimo da dodaš še kako Eheim pumpo, potem pa objavita vse skupaj.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Vesoljc ::

zanimivo bi bilo če bi dodal še kakšen "upor", recimo blok ali radiator
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Fury ::

tocno to kar je vesoljec reku, pa se recimo 1200 maxijet bi blo zanimivo vidt v primerjavi s hydorjem...

miroB ::

Se strinjam z Vesoljcem, s tem da bi lahko stestiral kako se obnaša pretok, če v sistem dodajaš bloke za recimo nb in vga - to me še posebej zanima, saj v kratkem nameravam v sistem dodati vga blok in me zanima koliko bo padel pretok.

Yacksy ::

Definitivno lahko iz tega spiseš članek.

Sam še kakšno pumpo not vržeš, priklopiš na svoje vodno, pa mal temperature izmerš, pa pretok.

To bi bil super članek!


Sam pa mam not L20, pa mi je kar kul. Za človeka, ki ni ne vem kaj navdušen nad OC, rad pa imam tišino.

nikonezna ::

jaz ko sem testiral moj vodni sistem izven ohišja pa brez radiatorja sem opazil pa nekaj urah da se je počasi počasi kar ogrela voda, lahko v testu pa članku še kaj napišeš pa stestiraš koliko kakšna črpalka odda toplote na vodo...morda bo komu tudi to pomagalo...
brez podpisa

miroB ::

Meni se je enkrat, ko sem pozabil ugasniti razdelilec v osmih urah pri neprižganem računalniku, voda segrela za 8 stopinj.

Fury ::

jest se sploh ne sekiram glede gretja vode..

ce cez noc vse ventilatorje odklopim in laufa samo kaksen kazza ali pa flashfxp komot pasivno shladim athlona na 1.75v in 2400mhz, radeona 9500 na 9700 na 380/310 in nforce2 northbridge....

so pa res tople cevi zjutraj...

LiquidCooling ::

-> njok: Hvala za kritiko. Test, ki ga predlagaš sem tudi že naredil. Ko bom imel več časa bom obdelal in objavil še te podatke.

-> burkiburke: Res je. Tudi sam jih zelo pogrešam. Nekaj v stilu OC-modovskega "Tomshardwarea"...

-> morphling1 & Fury: Test sem naredil s črpalkami, ki so me najbolj zanimale. Šlo je kar precej časa. Če bo še kaj dobre volje in časa, ga bom mogoče razširil...

-> Vesoljc: Tudi test z dodatnimi "upori" sem že naredil. Tudi ta bo enkrat objavljen.

->miroB: Zelo odvisno od tipa bloka, ki ga dodaš v sistem. Blokov je ogromno, tako da bi lahko testiral v nedogled. Kako hiter bo pretok je odvisno predvsem od konstrukcije kanalov v bloku, vstopa in izstopa vode, priključkov (ti so ponavadi največji upor) pa še od dodatne dolžine cevi, zavojev oziroma kolen v samem sistemu, itd...

-> Yacksy: Maybe...

-> macho_man: črpalka oddaja toploto v vodo direktno le če je potopljena. Večina jih ima uporabljene kot pretočne (ne potopne). V tem primeru pa ogrevajo zrak v ohišju compa. Voda se ti je ogrela zato, ker je nisi ohlajal - to počneš z izmenjevalcem toplote (radiatorjem). Sicer pa črpalka greje vodo z močjo, ki je enaka izgubam pri pretvorbi električne energije v mehansko delo - ponavadi nekaj wattov. Če je črpalka "konjska" in sistem dobro izoliran od okolice, ti res lahko v daljšem času ogreje vodo.

njok ::

Lepo, potem pa komaj cakam na posodobitev. :)

Tic ::

Necem tezit al pa kej vendar primerjave temparatur je skoraj nemogoče narediti in zato bi rabil cpu simulator (a ne morphling), ki je drag. Namreč na toploto upliva preveč faktorjev in poleg tega so še premajhne razlike da bi bile lahko temparature točne.

Nekaj podobnega je doletelo mene :D
persona civitas ;>

Keyser Soze ::

A je Cool PC edini v sloveniji, ki ima Hydor črpalke?

A se tej akvaristi nič ne razvijajo v tržnem smislu?
OM, F, G!

miroB ::

Cool pc je za jurja cenejši kot akvaristi - preverjeno, no s tem, da pri burkiju palačaš še poštnino, če nabaviš več stvari se ne pozna.

Devil The Kidd ::

Kaj se splača mogoče kupit Eheim 1048. je boljša kot te tuki, kot Hydor sem skori zihr da je, kaj pa kot druge

KAj se mi splača kupi (hočem stvar, ko bo rasturala). Zelo dobro stvarco.

Tic ::

persona civitas ;>

QuickShot ::

To pa ni res, da je Eheim 1048 boljša od Hydor L30 !

mloncar ::

mene pa neki zanma!

v tem testu so bile črpalke potopljene v vodi, ampak vse te črpalke se lahko uporabijo tudi kot pretočne (popravite me če ni res)!

zanima me če bi se dobljene vrednosti razlikovale (od dobljenih vrednosti v tem testu), če bi pumpe uporabili kot pretočne?

frenk ::

jap, lahko so tudi pretočne...razlike pa pomoje nebi blo...verjetno je mal glasnejše, če jo uporabimo kot pretočno:)

Phoebus ::

ehm...na overclockers je model pri testu LS30 (klik) rekel:

Sound dampening is a must, as it will resonate noise if bolted to a case. Compared to my EHEIM 1046s (totally silent), the Hydor L30 is noticeable.

To da je LS30 glasnejša je logično ker je 1046 samo 5W, ampak...zanima me, če kdo ve, katera je dejansko najtišja pumpa za neko moderate obremenjenost...

burkiburke ::

Manj močne črpalke so seveda tišje. Tudi ne gre tolk za glasnost katera izhaja iz same črpalke ampak od vibracij katere le ta proizvaja. Najboljše je narediti podložno ploščico iz kombinacije aluminija in npr. silikona in ter privijačit zadevo za ohišje.

DimmniBurek ::

E, kaj če hladim sam CPU, je pol zadost una 20-700l/h? Kr se mi zdi brezveze kupavat uno, ku je dražja, aja pa še neki, kar se tiče NB-ja, kaj bi se dalu namesto navadnega hladilnika dat Zalmana 6500 gor? Plata pa je Epox 8k5A-2 al neki tazga, stara je od Avgusta predlani, podpira menda do 2000+ Athlona XP.

mloncar ::

imam namen kupiti pumpo za vodno in v ožji izbor so prišle maxjet 1000 in hydor l30! katera je boljša?

PS: l30.. ..8k, mj 1000.. ..rabljena za 5k! katero se bol splača uzet?
Abit NF7-s, barton 2600@2655(231x11.5), 2x256mb Geil Value PC3200,
Leadtek FX5900LX 128mb MyVIVO

Tic ::

L30. IMO
persona civitas ;>

frenk ::

l30 valda...jest sm jo lihkar prodal rableno za 7k

Jackass ::

A kdo ve ogoče, kje bi se dal še poleg ZOO Marketa v BTC (LJ) dobit Maxi-Jet-ove pumpe?
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackass ()

DimmniBurek ::

Torej al L20 al MJ1000? Cena je tam tam, sam po zmogljivosti je pa MJ verjetno boljša?

Jackass ::

No mene pa zanima al L30 al MJ1200?
jAcKaSS

TESKAn ::

Jaz sem za L30. Če ne drugega zato, ker ima že po defaultu navoje za priključke.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

tiborrr ::

Prej imel MJ1000, ki je krepnil po pol leta (zvita os), zdaj imam L30-2, ki seka :D. Je pa glasnejsi... :\
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Phoebus ::

Nadaljujem v tej temi ker pumpe na spadajo k bloku:

Phoebus:

Pi*** jst sm kupu 2000 l/h pumpo >:D
Bom mogu naredit še kakšen vodni efekt da mi bo pobralo kakšen liter >:D >:D >:D
Ali naj raje odmislim na OK delovanje s tako pumpo? :\

ferdo:

okoli hiše bi lahko znjo v poletnih vročinah zalival trato, vrt in celo sosedu malo zelje poškropil, da bo letina kislega zelja boljša :D :D

PA kaj hudiča, si šu kupit tako pumpo, kaj losose gojiš, da ustvarjaš umetne slapove??? 8-O

Phoebus ::

Ja reku sm si da mora bit zadost moči >:D
Upam samo da se ne bo voda segrevala zaradi trenja ob pretakanju in da mi ne bo metalo ven cevi od pritiska (ali pa razneslo kakšnega bloka >:D ).
Sej če ne bo OK itak z mojo nameravava naredit fontanco na vrtu pa bom kupu kaj bolj švoh za računalnik in to vzel za fontano....šprica 3,3m visoko v zrak >:D

DimmniBurek ::

Kaj če mam cevi-PVC 13mm, notranji premer, se bo dalu na Hydor L20 dat? kaj razlika med L20 in L20pro je sam v priključku za cevi???

Fury ::

Te PVC cevi bos na vse spravu.. sam segret mores pa je :)

DimmniBurek ::

OK, mi je stari reku da lohk dobi tudi 12mm, sam zdej nevem al nej vzamem 13mm al 12mm, če vzamem debelejše bo manj upora, ne?
Kašna je razlika? L20-L20pro

DimmniBurek ::

Torej? Kakšna je razlika med L20 in L20Pro?

Tic ::

Pro ima dodane priključke po izbiri.
persona civitas ;>

DimmniBurek ::

In kakšne mere je priključek pri L20? 12mm al manj, kakšne priključke pa dobiš zraven L20Pro? kakšnih mer?

royal ::

Ja,dobil sem danes crpalko hydor 20 pro,pa nevem ,mal sem danes sprobal pa se mi ni najbolj posrecilo.A moram crpalko zaliti ,da potem lazje crpa vodo iz prekata.Al mora biti
zaboj vode odzgoraj in potem dol..Vase izkusnje..hvala za odgovor:\ :\

mazy ::

pumpa more bit zalita, saj če dela v prazno (brez vode) pokvar.

DimmniBurek ::

Kaj mi lohk kdo pove kje je najbližja trgovina (najbližje železniški postaji v LJ), kjer bi proda ja li Hydor L20- te s priključkom za 12mm(L20 al L20Pro???) ker se mi ne splača kupt preko internetaa, ker je pol še poštnina! ;(
There Is No Stronger Drug Than Reality

Tic ::

Lahko ti jo jaz prinesem v Ljubljano - Center. Direktno iz trgovine.
persona civitas ;>

Hrenowsky ::

A se da Maxi-Jet crpalke dobit se kje v LJ razen v ZOO Marketu?
Ali je MJ1200 vredna nakupa ali se bolj splaca L30?
Nimam pojma :)

Hrenowsky ::

Pa se nekaj: Kolk siroke cevi moram imet za crpalko Mj-1200? (ker sem nekje videl da crpalka nima obeh priklopnih mest enakih)
8-)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: OwcA ()

tiborrr ::

Hrenowsky: Vhodna cev je 16mm, izhodna 12mm, torej kupi temu primerne cevi (mislim, da se PVC kupijo 17 in 13mm, luknjo pa zapolni z kavcukovim lepilnim trakom, preko katerega nataknes cev.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Hrenowsky ::

A pa bi se dalo dobit kaksen pretvornik iz 12mm za cev 10/8mm in iz 16mm na 10/8mm?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kratka anketa glede črpalk in blokov

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
353019 (2430) MasterMiG
»

Vodna pumpa... (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
966373 (4694) LittleDevil
»

Dober radiator in pumpa?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
331551 (1267) Fury
»

Maxi-jet 1200 premer cevi?!?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
352081 (1438) Fury
»

Vodna črpalka

Oddelek: Kaj kupiti
322465 (1866) Tic

Več podobnih tem