» »

Navigacija za pohodnike, planince...

Navigacija za pohodnike, planince...

Okapi ::

Katero navigacijo (na telefonu) za pohodnike, planince... uporabljate, priporočate? V mislih imam specializirane zadeve, da te pripelje na cilj, po preizkušeni in varni pešpoti. "Avtomobilske" navigacije za to niso najprimernejše.

Trenutno uporabljam OsmAnd.
https://osmand.net/

Prej sem Maps.me, ampak ne podpira GPX, ali pa vsaj jaz nisem znal uvoziti sledi. V glavnem, če je kaj boljšega (za naše kraje - ne zanimajo me ameriške specializirane pohodniške zadeve), se priporočam za nasvet.

Ganon ::

To tudi mene zanima. Ena res natančna pohodniška aplikacija, na katero se lahko zaneseš.

dragana ::

Jaz tudi uporabljam OsmAnd. Zate namene nisem našel boljše alternative. Na F-droidu se dobi polna verzija brezplačno OsmAnd~.

KTr1sk ::

i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

residual ::

Stara tema

poskusi
mapzs

Shadowstorm ::

Garmin Explore? Do zdaj samo uporabljal v tujini in mi je bil top.

Argonavt ::

Mapy.cz top zadeva zame. Web in app verzija sinhroniziras. Na pc pripravim pohod, fon navigacija. Predvsem direktno bere gps koordinate iz hribi net. Parking izhodišča direkt paste in akcija. Ima večino glavnih hribovskih poti notri. Se gpx import naštudiram. Naslednja verjetno pzs app

pegasus ::

Locus maps z pzs kartami.

Ps: GPXa ni kaj študirat na mapy.cz . Drag & drop po Tools - Import GPX in gas.

borutz ::

jaz uporabljam komoot, tako za kolo kot hojo.
sem sel ravno gledat Mapy.cz in komoot - lokacija (bohinj, sedmera,..)
oba imata enake poti, s tem da mi je komoot boljsi ker ima bolj jasne, pregledne poti
verjetno pa imajo ze vsi podobne karte, ni vec takih razlik med njimi

nightshop ::

Mapzs je super, treutno so zrihtal da dela vse, tudi na iOS. Offline karte, uradne poti nasega pzs-ja, ki so pomojem najbolj azurne in natancne. Sam jo imam za preverjati, da nisem kje skrenil, ker da te locira vseeno potrebuje dlje casa, minuto ali dve. Mozno da je ta cas le na mojem telefonu, ki je star iphone. Ce se ti ne da vlagat casa v importe in ostalo je super

one too many ::

Sam načrtujem pohodniške in kolesarske izlete z Outdooractive. Mislim, da že pri zastonj paketu dobiš označene pohodniške in kolesarske poti ter obvestila o zaprtjih. Uporabljam Pro paket za 30 evrov letno, zato da imam dostop do državnih topografskih kart (za Slovenijo sta to DTK50 in TTN10). Obstaja še Pro+ paket, kjer dobiš še pohodniške in turistične karte, vendar ne pokrivajo Slovenije.
Obstaja tudi aplikacija za telefone, na kateri lahko preneseš karte za offline uporabo. Sam si raje prenesem gpx v OruxMaps, za katerega dobim karte z OpenAndroMaps. Mi pa deluje, kot da je OruxMaps zastarel oziroma, da so ga druge aplikacije prehitele. OruxMaps sem začel uporabljati zato, ker sem lahko imel za karte rastre državnih topografskih in ortofoto kart.

profii ::

Komoot, omogoča še glasovno vodenje za nekaj malega doplačila. Tako lahko ostane telefon v torbi.

Sparkxl ::

Prblem teh telefonskih aplikacij je, da ti kar hitro baterijo spraznijo. Zato mi je koomot zelo uporaben, ker ga podpirajo tudi druge naprave, kot pametne ure recimo, ali pa kolesarski števci

pegasus ::

Zato uporabljam star oukitel k10000. S prižganim zaslonom na max svetlosti in gpsom dela tam nekje 3 dni 24/7, tako da ga imam lahko z enim polnjenjem za 5 celodnevnih izletov.

PINki ::

Probal Komoot. Super zadeva.

Jaz imam Sony 10 IV in brez problema zdrži dva celodnevna izleta, z navigacijo, fotografiranjem, poslušanjem glasbe in brskanjem po spletu. Imam pa za vsak primer, oziroma zaradi varnosti, vedno s seboj tudi rezervno elektriko. Nitecore NB1000 je eden najboljših powerbankov, kar se razmerja med zmogljivostjo in velikostjo oziroma težo tiče. Samo malo drag je.

Za primerjavo, telefon + powerbank + kabel tehta samo malo več kot oukitel k10000 (370 g proti 300 g).

PINki je izjavil:

Probal Komoot. Super zadeva.

Kar v redu je videti, ja. Ima veliko poti pripravljenih. Ampak sem takoj opazil eno manjšo pomanjkljivost - za poti, ki jih ne poznaš, ima premalo natančno označeno težavnost. Gledam recimo pot na Krim, in je "fitness level" označen z najvišjo stopnjo (3 od 3). Kar pomeni, da si s temi oznakami v bistvu ne morem nič pomagati, ker je potem očitno vse, kar je malo več kot sprehod, označeno z najvišjo stopnjo.

No, pa brezplačen ni, je treba karte plačati (razen prve).

Mal za joke, malo pa zares na temo težavnosti. Hodimo že nekaj časa v hribe in eden od članov ima od korone nekaj težav in nas težavnost kar zanima.

Za dokaj dobro orientacijo težavnosti se izkazal izračunan koeficient višinski metri na minuto. Lahko vzameš uradne podatke kar s hribov in deliš višince s časom v min.

Po izkušnjah 4 vm/min je ultra easy sprehod, 5-6vm / min je srednja zahtevnost. Nad 7 VM/ min se ( kar) mal zadihaš, dobrih 7 proti 8 ali več pa povprečen pohodnik brez priprav že lepo grize kolena.

Konkretno Krim je spodaj od vasi easy sprehod do parkinga pod daljnovodom, potem pa se kmalu kr lepo vzpne in ni ravno ravnina. Je pa res, da une tri none 80+ stopijo mimo k mladeniči, ampak gredo praktično vsak dan gor.

nokken ::

To zares nima veze z navigacijo pac pa s tvojim tempom. In ja pri dokaj konstantem klancu je VAM precej zanesljiv podatek za dolociti ustrezen tempo tako glede na pripravljenost kot glede na dolzino ture in to ne glede ali si hodis, teces, gres s turnimi smucmi ali pa si na kolesu. Seveda pa moras vedeti zase kaj je primerno, ker za nekoga je 1000visincev/uro nedosegljivo, tudi ce se gre za 10min klanec, za nekoga pa cisto normalna stvar in gre lahko celo uro s taksnim tempom v klanec.

Argonavt je izjavil:

Mal za joke, malo pa zares na temo težavnosti. Hodimo že nekaj časa v hribe in eden od članov ima od korone nekaj težav in nas težavnost kar zanima.

Za dokaj dobro orientacijo težavnosti se izkazal izračunan koeficient višinski metri na minuto. Lahko vzameš uradne podatke kar s hribov in deliš višince s časom v min.

Po izkušnjah 4 vm/min je ultra easy sprehod, 5-6vm / min je srednja zahtevnost. Nad 7 VM/ min se ( kar) mal zadihaš, dobrih 7 proti 8 ali več pa povprečen pohodnik brez priprav že lepo grize kolena.

Konkretno Krim je spodaj od vasi easy sprehod do parkinga pod daljnovodom, potem pa se kmalu kr lepo vzpne in ni ravno ravnina. Je pa res, da une tri none 80+ stopijo mimo k mladeniči, ampak gredo praktično vsak dan gor.
Po tvojem izračunu je Krim ravno 5 (700 višinskih metrov, 140 minut). Kar recimo da ustreza dejanski zahtevnosti, malo več kot sprehod.;)

Jaz bi recimo vsaj 5 stopenj dal (za Komoot in podobne pohodniške programe), recimo na Golovec/Rožnik/Grad 1, na Šmarno 2, na Krim 3, na Triglav 4 in ti ostane 5 za vse, kar je še občutno težje (kar se kondicije tiče). Za rekreativce bi to recimo za silo zadostovalo.

kow ::

Sam uporabljam:

https://github.com/andreynovikov/trekar...

Mogoce mal neroden uporabniski vmesnik, je pa tocno to kar rabim. GPS zemljevid, brez navlake. Preden startam v hribe, pa preverim se mapzs.
Aja, ima ce trackas ima precej kuri baterijo - nisem raziskoval sicer. Itak pa delam enodnevne, tako da name ne vpliva.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

k4vz0024 ::

kow je izjavil:

Sam uporabljam:

Mogoce mal neroden uporabniski vmesnik, je pa tocno to kar rabim. GPS zemljevid, brez navlake. Preden startam v hribe, pa preverim se mapzs.
Aja, ima ce trackas ima precej kuri baterijo - nisem raziskoval sicer. Itak pa delam enodnevne, tako da name ne vpliva.

Brez zamere, kje se dobi .apk na tistem linku, ki si ga prilepil?

Ales ::

k4vz0024 je izjavil:

kow je izjavil:

Sam uporabljam:

Povezave so tam na Google Play in na F-Droid. Ampak aplikacija na Google Play ne obstaja več. Morda se je preimenovala, nisem raziskoval.

Za F-Droid: https://f-droid.org/packages/mobi.maptr...

kow ::

k4vz0024 je izjavil:

Kliknes na releases (na desni strani)... lahko pa tudi preko f-droida.

Aja, pa opozorilo - razvoj aplikacije se je izgleda ustavil. Zadnji release je bil konec aprila 2022.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Ganon ::

https://www.24ur.com/novice/slovenija/g...

"Kakšna noč! Včeraj smo malo čez 17.00 prejeli poziv na reševanje planinke s Križa, skoraj 2500 metrov visokega vrha v bližini Kokrške Kočne. Tuja državljanka je odšla od doma na turo prepozno, neprimerno opremljena in oblečena, za hojo po brezpotju pa je uporabljala navigacijsko sled preko aplikacije Strava ter se tako v megli in vetru zaplezala na samem vrhu," so zapis o dolgi in težki reševalni akciji začeli pripadniki Gorske reševalne službe Kranj.

Genialno. ;((

mailer ::

So opozarjali že pred kakšnim letom, da slepo slediti navigaciji na telefonu ni priporočljivo.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Slepo slediti čemurkoli je nevarno. Še bolj nevarno je pa ne slediti ničesar. ;)

Sem precej prepričan, da v časih, ko so bile samo papirnate karte, kompas in markacije, se je izgubilo, zaplezalo več ljudi kot sedaj.

kuglvinkl ::

Okapi je izjavil:

Sem precej prepričan, da v časih, ko so bile samo papirnate karte, kompas in markacije, se je izgubilo, zaplezalo več ljudi kot sedaj.

ne govor. Enkrat (20 let nazaj) je vodnik falil (na srečno ni bla moja tura) in je šlo u 3pm 2 uri. Z 50 otroki po vročini. Komi smo shendlal uprising s sladoledom in palačinkami zvečer.
Your focus determines your reallity

Zaplezanje je v veliki meri stvar priprave. Instragram wonnabe modeli, ki rinejo na 2500 v natikačih s pomočjo strave se bodo redno zaplezal in samo PZS je tolk nora, da jih rešuje brezplačno. Se čudim, da ni več "zaplezanih" tiktok butlov, ki bi poklical helikopter na reševanje samo, da naredijo TT posnetek. Takih bolnikov je vsak dan več v hribih. Že ko gledaš kako grupo na fb ti slabo, ker sploh ni več posnetkov vrhov in podatkov o aktualnih razmerah, sam še babje riti, tam 20% gledljivo ostalo bruh.

Če si pred novo turo vzameš en popoldan za načrt ture, ažurne razmere vremenske in dostop do parkinga, pofočkaš v skupini nekoga, ki bil dan, dva nazaj na lokaciji bi moral bit on safe side. Navigacijo rabiš samo še na kakih razpotjih, ko nisi čist šur ali levo ali desno.

Okapi je izjavil:

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najboljša offline avto navigacija (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5610145 (6199) Bye
»

Navigacija na telefonu

Oddelek: Na cesti
242773 (1631) KTr1sk
»

Endomondo vs. Strava (Free)

Oddelek: Programska oprema
345210 (3445) buttcrack
»

Android app za treking po Sloveniji