» »

Navigacija za kolo

Navigacija za kolo

«
1
2

_IKE_ ::

Ker se je čez vikend spet ponovila situacija iskanja prave ceste sredi ničesar:D, me zanima kaj uporabljate za navigacijo na kolesu.

Si kdo od vas vnaprej pripravi pot in ji potem z pomočjo navigacije sledi ?

GrX ::

Google Street preko mobitela? Imaš en kup aplikacij za te zadeve...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GrX ()

jype ::

Strava route planner (na računalniku), Garmin Edge 510 in en kitajski 20Ah powerbank (~pol kile). Zadostuje za ~100 ur.

r3dkv1c4 ::

Si kdo od vas vnaprej pripravi pot in ji potem z pomočjo navigacije sledi ?



Ponavadi, če grem v neznano, si naložim del zemljevida na oruxmaps, da v primeru pomanjkanja signala lahko pogledam območje.

V primeru, da grem v območje , kjer je polno odcepov(po gozdovih) si vnaprej zrišem traso, da ne zaidem.

Imaš več aplikacij, kjer si lahko vrišeš traso vnaprej.

Kot je jure navedel strava, oruxmaps, sportstracker, ....
Vsaka stvar ima svojo mejo.

You can ban me, but you can't shut me down!

kixs ::

Tega uporabljam na Android tel.:

BikeComputer Pro

janezvalva ::

naloži si sygic, ima vse steze

zavajon ::

Za te primere si jaz prej naredim v Google maps track, iz njega naredim gpx, ki ga v telefonu odprem z GPX Viewer. Tam primerjam trevutno lokacijo s trackom.

ToniT ::

Jaz uporabljam Oruxmaps in mape Slovenije 1:25000.
Včasih potegnem dol kak gpx za kako ruto, drugače pa uporabljam to kot navaden zemljevid kje bogu iza nogu.

s1m0n ::

ToniT, kako pa dobiš mape v/za Oruxmaps?

ToniT ::

r3dkv1c4 ::

s1m0n je izjavil:

ToniT, kako pa dobiš mape v/za Oruxmaps?

lahko si tudi v samem oruxmaps označiš sektor in ga downloadaš....pa še plasi si označiš, katere želiš , da se naložijo

še nekaj strani za karte:

http://www.openandromaps.org/en/downloa...

http://openmaps.eu/osmtdownload
Vsaka stvar ima svojo mejo.

You can ban me, but you can't shut me down!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: r3dkv1c4 ()

Oldi ::

Podobna tema na sosednjem forumu http://mtb-forum.si/phpbb/viewtopic.php... , v sync mapi ni nobene karte. Bi bilo fajn, če bi kdo konvertiral in verjetno tudi skalibrilar tif slike iz Partisa.

BlaY0 ::

Jaz sem jih... stare SLO 1:25.000 duoton tife najprej zmergal v gife potem skalibriral v ozi explorer in nato v oruxmaps. Sem se kar jebal ker je vse skupaj še v Gauss-Kruegerjevi projekciji...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

Oldi ::

A ni za take majhne karte kot so odceki Slo TK25.000 projekcija nepomembna oziroma je ploščata zemlja dovolj dobra, menda do velikosti karte 20km.

BlaY0 ::

Niti slučajno ne. Posamični kvadranti so rotirani trapezi. Probaj zložiti skupaj vse tife pa boš videl...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

Oldi ::

Mislil sem, če imaš samo en planinski zemljevid 1:25K. Po moji logiki bi morali biti dovolj kalibrirani trije vogali karte, ajde 4, da bo bolj točno.
Ali se še spomniš kako bi to najlažje naredil, s pomočjo Google Earth?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

BlaY0 ::

Problem tiskanega planinskega zemljevida je v tem, da to kar vidiš dejansko ni kalibrirano ampak je samo "distorted" reprezentacija na pravokotniku. Približno bo že, ampak če bi dejansko hotel zadevo digitalizirati v kalibrirano obliko, bi pa moral vzeti ene 20 točk in potem "razvleči" zemljevid po teh točkah pa še tako bi ti na določenih mestih striglo.

Google Earth? Nikoli delal s tem. Jaz sem delal z MOBAC-om se mi zdi. Še pred tem se pa ne spomnim točno, ker je bilo to pred več kot 10 leti. Bilo je neko orodje od OziExplorerja ali pa kar OziExplorer sam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

Oldi ::

Sem prejle z OziExplorerjem in Google Earth v 4. točkah kalibriral Kamniško Savinjske Alpe 50K, kar ni tako malo področje. Ker OruxMapCreatorja nisem uspel naučiti dela s .tif, sem karto naredil prek konverzije v jpg in png, izhod pa 85% jpg. Narejeno karto sem primerjal z obstoječo enako v telefonu, Slo TK25000, Open Androin in Google hibrid. Zadnje 3 so se praktično pokrivale, obe varianti KamSavAlp pa sta odstopali do 100m in to v kalibriranih vogalih.
Z DATUMom, projekcijo... se nisem ukvarjal.
Od kod ta napaka?

BlaY0 ::

Saj v tem primeru se nimaš kaj igrati z datumom oziroma projekcijo...

Saj sem ti napisal. Za tiskan zemljevid ni potrebno da je neka točka na njem dejansko tam kjer bi mogla biti. Po domače... zemljevid je distorted (drugače ne bi bil v obliki pravokotnika). Kot rečeno, če bi hotel tak zemljevid skalibrirati, bi ga moral najprej naprintati/prenesti na "olagumo" oziroma na neko drugo raztegljivo površino in razvleči na 10 do 20 kalibracijskih točk.

Oldi ::

Nisi me razumel, ena od kalibracijskih točk je bil center naše vasi, naše dvorišče, 500m od tam, je pa po GPSu kiksalo celo več kot 100m. Drugje sem čekiral v primerjavi z Google hibrid online, preklapljal sem med online in ofline kartami in gledal, za koliko se karta na ekranu telefona premakne in povsod je bilo manj kot 100m, ko sem primerjal med TK25000 in online, so bile pa razlike zelo majhne, torej je metoda prava.
Še enkrat sem šel preverit mojo kalibrirano karto v kalibracijski točki center vasi in je napram online kiksala 140m, napram TK25000 pa celo malo več. Po logiki bi morala biti v kalibracijski točki povsem točna.
Kaj pa če gre za razlike v koordinatnih sistemih, samo v xml-u izgleda vse OK, piše "datum="WGS 1984...."

Oldi ::

V xml-u so na dnu koordinate, ki pa so nelogične Min/Max Latitude sta za bound in calibration enake, za Longitudo pa različne?? Točke sem seveda imel znotraj zemljevida, ne na robu. Poleg tega ni piksel koordinat za kalibracijske točke.


MapBounds minLat="46.252176082784615" maxLat="46.554766853010925" minLon="14.445106095711136" maxLon="15.092603776389605"
CalibrationPoints
CalibrationPoint corner="TL" lon="14.445770779459076" lat="46.554766853010925" /
CalibrationPoint corner="BR" lon="15.091939092641665" lat="46.252176082784615" />
CalibrationPoint corner="TR" lon="15.092603776389605" lat="46.554142174571886" />
CalibrationPoint corner="BL" lon="14.445106095711136" lat="46.252800761223675" />
/CalibrationPoints>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

BlaY0 ::

Hmm... po moje ker softver za prikaz dejansko ne more/zna raztegnit ali skrčit same bitne slike med točkami pri kalibraciji kaj povpreči ali celo interpolira.

Vzami recimo enakostranični trikotnik... se pravi tri koordinate, ki so med sabo vedno enako odaljene. Predpostavi da imaš v teh koordinatah v realnem svetu neke markerje, ki so na vseh zemljevidih vidni. Če na bitni sliki zemljevida izmeriš razdalje med temi markerji, bi morale biti praviloma enake oziroma v razmerju z realnim stanjem. Pri skeniranih zemljevidih pa boš dostikrat videl, da razdalja med markerji ni v razmerju z realnim stanjem oziroma razdaljami med koordinatam. Kaj bo softver za kalibracijo v tem primeru naredil, če vemo da same bitne slike ne bo spreminjal (raztegoval/krčil med točkami)??? To je odvisno od algoritma za kalibracijo ampak karkoli bo naredil, boš imel na koncu neko napako oziroma odstopanje od realnega stanja.

Oldi ::

Po moje pa to ne morebiti problem, bitna slika ostane kot je, samo koordinate preračunava.
Sem naredil še vzhod Julijcev in je spet levo spodaj kalibracijska točka zamaknjena za 200m, desno spodaj 50m v drugo smer, zgornji 2 sta pa OK.
Ko sem v xml fajlu popravil levo spodnjo kalibracijsko koordinato, se je pa pokvarila točnost desno spodaj, levo spodaj pa je ostalo enako.


Glede razlik v Longitudi 2 posta višje, sem se zafrknil, vse je OK

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

one too many ::

Da se naredim malo pametnega >:D

Projekcija, ki se uporablja na državnih kartah DTK25, DTK50, planinski zemljevidi, je za nas točna.1
Imenuje se Gauss-Krügerjeva projekcija in je transverzalna Mercatorjeva projekcija. V praksi to pomeni, da vzporedniki so vzporedni, poldnevniki pa ne. Kar pa ni problem, saj na kartah uporabljamo projekcijske pravokotne (!) koordinate (y,x) oziroma (E,N).2 Listi kart so še vedno razrezani po geografskih koordinatah (dolžina, širina), kar pomeni, da robovi lista niso vzporedni s pravokotno mrežo (link).3
Ko hočemo združevati različne liste, nastopi problem, saj so skeni pravokotni in imajo posledično bele robove. Če bi bili robovi prosojni in bi skene pravilno zamaknili, pa bi se robovi lepo ujemali.

Projekcija, ki jo uporablja Google Maps, OruxMaps, ..., pa je Mercatorjeva projekcija, kjer so tudi poldnevniki vzporedni.
Izbrana je zato, ker pokrije celo Zemljo in ohranja kote -- konformna projekcija (ravna smer v naravi, je ravna črta v karti). Posledica projekcije je popačitev razdalj vzhod-zahod. Napaka narašča od ekvatorja proti polom.4 Preverite lahko tako, da na isti povečavi izmerite razdaljo v smeri vzhod-zahod čez ekran nekje pri ekvatorju in čisto na severu.

In tukaj je problem, @Oldi.
Preslikati moraš karto z nevzporednimi poldnevniki na karto, kjer so. Očitno je, da ne bo šlo brez rotacije. Dodaten problem je, da se kot že na področju Slovenije spreminja za nekaj stopinj.
Dodaj še, da je 1 piksel na karti vedno velik n x n, medtem ko to za Mercatorjevo projekcijo ne velja in se tudi na področju Slovenije spreminja.
S pravilnimi deformacijami je napaka minimalna, dokaz za to so DTK25 na OruxMaps.

Kako potem kalibrirati planinske karte?
Sam bi planinske karte kalibriral glede na DTK25:
* Potrebuješ OpenOrienteering Mapper, DTK25 v .tif obliki s pripadajočimi .tfw fajli.5
* Kalibriraš karto in potem zanjo ustvariš *.tfw fajl.
* Nato *.tif in *.tfw pretvoriš z namiznim OruxMaps programom.

1 V resnici je 1 m na karti 0.9999 m v naravi (ali obratno), napaka je pa maksimalno 1 dm/1 km. Ugibam pa, da je to najbrž napaka na geoid, ne na dejansko stanje v naravi.
2 (E,N) ima na primer nova slovenska projekcija in pa UTM, na katerega naletimo na GPSih.
3 Temu kotu/odklonu se reče meridianska konvergenca.
4 Obratno velja za Gauss-Krugerjevo projekcijo: napaka je v smeri sever-jug. Narašča od srednjega poldnevnika (15°). Ker pa je pas projekcije ozek (+-1.5°), napaka ni velika. Da jo zmanjšajo, razdalje pomnožijo s faktorjem (glej opombo 1).
5 Tudi png je v redu, vendar naj se potem *.tfw preimenuje v *pgw.

BlaY0 ::

Dodaj še, da je 1 piksel na karti vedno velik n x n, medtem ko to za Mercatorjevo projekcijo ne velja in se tudi na področju Slovenije spreminja.
S pravilnimi deformacijami je napaka minimalna, dokaz za to so DTK25 na OruxMaps.

Kolikor jaz njega zastopim ima problem pri kalibraciji skeniranih zemljevidov iz recimo starega atlasa Slovenije ali tistih, ki jih kupiš v štacuni. Ti zemljevidi so glede na realno stanje preveč deformirani (zato da lepo pašejo na A x B pravokotnik) in v bistvu ne ustrezajo nobeni projekciji, tako da ni šans da bi jih pravilno skalibriral, ne da bi fizično "popravljal" samo bitno sliko.

Preslikati moraš karto z nevzporednimi poldnevniki na karto, kjer so. Očitno je, da ne bo šlo brez rotacije. Dodaten problem je, da se kot že na področju Slovenije spreminja za nekaj stopinj.

Po moje pa to ni potrebno, ker ko preklopiš karto v Oruxu (ali kjer koli drugje), se skladno z njo spremeni tudi projekcija in bi morala biti točka z znanimi koordinatami vedno tam kjer je marker. Ampak zaradi distorzije bitne slike skeniranega zemljevida to ni, saj 100% kalibracija le te ni mogoča.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

BlaY0 ::

Oldi je izjavil:

Po moje pa to ne morebiti problem, bitna slika ostane kot je, samo koordinate preračunava.

Ne bo šlo. Ker je distorzija bitne slike prevelika za katerokoli projekcijo.

Vzemi recimo dve daljici, ki sta v realnem svetu vzporedni, recimo da sta vzporedni tudi z z vzporedniki. OK, veš da sta v naravi obe enako dolgi in da je na vsakem koncu ene in druge nek marker, ki ga lahko poiščeš na zemljevidu. Zdaj pa izmeriš razdaljo teh dveh daljic na bitni sliki in ugotoviš da je ena za 3 mm krajša od druge. Kako si ti zdaj predstavljaš da boš to skalibriral? In potem dodaš še eno spet vzporedno in enako dolgo, ki pa je na bitni sliki za 1 mm krajša od prve in 1 mm krajša tudi od druge. Skratka nikakor ne boš mogel izračunati relacije med njimi z običajnimi računskimi funkcijami.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

samo_b ::

Plus še nekaj je za upoštevat, marsikdaj so poti na kartah napačno narisane. Začetna in končna točka poti sta OK (npr. neka koča, križišče, ...), ampak sama pot vmes pa fali, ko primerjaš z GPS potjo. In tudi tega ti ne bo nobena kalibracija popravila.

BlaY0 ::

samo_b je izjavil:

Plus še nekaj je za upoštevat, marsikdaj so poti na kartah napačno narisane. Začetna in končna točka poti sta OK (npr. neka koča, križišče, ...), ampak sama pot vmes pa fali, ko primerjaš z GPS potjo. In tudi tega ti ne bo nobena kalibracija popravila.

Itak. Na papirju nima veze, če ni čisto točno glede na dejanske koordinate, sploh ker to niso zemljevidi tipa vojaška specialka. Tudi poti na DTK25k dostikrat niso vrisane točno tam kjer so dejansko. Ali pa se je stanje v naravi v 50 letih pač tako spremenilo, da ne ustreza več "narisanemu". Treba je upoštevat, da so ti DTK25k tifi v bistvu narejeni po specialkah iz leta 1965 do 1980...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

one too many ::


Kolikor jaz njega zastopim ima problem pri kalibraciji skeniranih zemljevidov iz recimo starega atlasa Slovenije ali tistih, ki jih kupiš v štacuni. Ti zemljevidi so glede na realno stanje preveč deformirani (zato da lepo pašejo na A x B pravokotnik) in v bistvu ne ustrezajo nobeni projekciji, tako da ni šans da bi jih pravilno skalibriral, ne da bi fizično "popravljal" samo bitno sliko.


Dvomim, da so karte v Altasu Slovenije ali planinski zemljevidi kako drugače narejeni kot v GK projekciji. Posamezni listi v AS sploh niso lepo razrezani. Če karta ne paše na list, dvomim, da kaj drugega kot spreminjane merila, lahko pomaga.
Drugo je, kako je bila karta deformirana pred in med skeniranjem.
Seveda čisto točno ne drži 1 piksel = n x n metra, ampak odstopanja so za nas neopazna.


Plus še nekaj je za upoštevat, marsikdaj so poti na kartah napačno narisane. Začetna in končna točka poti sta OK (npr. neka koča, križišče, ...), ampak sama pot vmes pa fali, ko primerjaš z GPS potjo. In tudi tega ti ne bo nobena kalibracija popravila.


Itak. Na papirju nima veze, če ni čisto točno glede na dejanske koordinate, sploh ker to niso zemljevidi tipa vojaška specialka. Tudi poti na DTK25k dostikrat niso vrisane točno tam kjer so dejansko. Ali pa se je stanje v naravi v 50 letih pač tako spremenilo, da ne ustreza več "narisanemu". Treba je upoštevat, da so ti DTK25k tifi v bistvu narejeni po specialkah iz leta 1965 do 1980...

Pogosta je tudi napaka GPSa.
V bistvu se ne spomnim primera, da se sled GPS ni ujemala s karto, ki se je ujemala z dejanskim stanjem v naravi, in GPS ni imel napake oz. šuma.
No, karte so že točne, vendar je točnost prilagojena namenu in merilu prikaza. In seveda, ko govorim o točnosti, govorim o natančnosti reda 10, 20 metrov.


Po moje pa to ni potrebno, ker ko preklopiš karto v Oruxu (ali kjer koli drugje), se skladno z njo spremeni tudi projekcija in bi morala biti točka z znanimi koordinatami vedno tam kjer je marker. Ampak zaradi distorzije bitne slike skeniranega zemljevida to ni, saj 100% kalibracija le te ni mogoča.

Tu gre za problem, da bitno sliko karte v GK projekciji ročno kalibriraš na npr. OSM, ki pa je v Mercatorjevi projekciji. Če ne naredi distorzije, bo napaka.
Glede koordinatnega sistema pa ne vem. Pri meni je DTK50 zasukana za par stopinj. Sklepam torej, da ostane v Mercatorjevi projekciji. So pa drugi programi, kjer v naprej definiraš koordinatni sistem.

Zgodovina sprememb…

BlaY0 ::

one too many je izjavil:


Dvomim, da so karte v Altasu Slovenije ali planinski zemljevidi kako drugače narejeni kot v GK projekciji.

Ti zemljevidi so narejeni že iz digitalnih vektorskih kart, ki so že v WGS84.

one too many je izjavil:

Če karta ne paše na list, dvomim, da kaj drugega kot spreminjane merila, lahko pomaga.

Kako da ne? S shear ali transform funkcijo v vsakem programu za manipulacijo bitnih slik lahko prilagodiš zadeve tako da pašejo na nek printable format...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

BlaY0 ::

one too many je izjavil:


Pogosta je tudi napaka GPSa.

Ja to je jasno. Napaka je v GPSju "zapečena" namenoma. Ampak tako kot si napisal, za red parih metrov ne pa 100+ metrov kar opisuje Oldi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

Oldi ::

Predstavljal sem si, da so ti naši zemljevidki tako majhni (ranga 20 x 30km), da če skalibriraš vse 4 vogale glede na Google Earth, vmes pa linearno interpoliraš, ni razliga, da bi prišlo do napake 100m. Neglede na projekcijo v kateti je bila karta narejena.
Pa pustimo to, zakaj je recimo pri moji karti KamniškoSavAlp napaka na levem robu zgoraj 0, v sredini 80m, na dnu pa 150m, obakrat v isto vodoravno smer, pa sem jo spodaj levo kalibriral 1km od vogala karte. Drugod po karti je napaka med 0 in ~150m. Če bi šlo za projekcijo, bi bile napake na stedinah robov značilne in večje, tako je pa v mojem primeru levega robu sploh ni.

Sem danes dobil karto TNPja, napaka prek 500m v različne smeri.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

Oldi ::

Mimogrede, širina karte je spodaj 45,59km, zgoraj pa 45,49km, odstopanje je pa vsaj pri tej moji kalibraciji ravno v horizontalni smeri in to več kot 100m. Kot bi program kalibriral kontra od tega, kar je treba.

lonz ::

...arrrrrr, shiver me timbers...

Oldi ::

Sem v OziExplorerju zamenjal prijekcijo na Univ.Trans.Merc. in je napaka nekajkrat manjša. Verjetno bi še ta izginila, če bi izbral Transv.Merc. samo ne vem podatkov. Ali jih kdo pozna?
Namesto iskanja primernih mest za kalibracijske točke bi bilo verjetno bolje in hitreje uporabiti koordinatno mrežo karte, samo konvertirati moram 4 ogljišča (morda samo diagonalna). Kje že je konverter iz našega v guglov koordinatni sistem, na geodetski, eprostor... Pozno je, grem spat.

ToniT ::

Za Slovenijo uporabiš Datum 96 oz. D96/TM.

Oldi ::

Kot sem nekje prebral, tega v OziExp. ni.

dragana ::

A ni bolj enostavno, legalno in točno potegniti kakšne karte iz opencyclemap.org?

Oldi ::

Bom probal s temle, ko pridem do PCja, skopirano od tule
http://oruxmaps.forosactivos.net/t3554-...
Kdaj je bilo to spremenjeno, ali tudi na kartah PZ.

Because along with the maps came a document saying that all geo info that came with the maps is now charged from:

D48 datum
Ellipsoid 1884
Gruss krueger projection with these parameters:
Meridian 15 degrees
Projection module 0,9999
Northerly correction -5000000m
Easterly correction 500000m

To:

D96 datum, based on ETRS89
Ellipsiod GRS80
Mercator projection with these parameters:
Meridian 15 degrees and the rest same as before

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oldi ()

BlaY0 ::

Oldi je izjavil:

Kot sem nekje prebral, tega v OziExp. ni.

Če se prav spomnim izpred 10+ let, si lahko v Oziju naredil svoje datume...

Oldi ::

Mogoče nov geo info velja odkar karte izdaja Kartografski oddelek 2000.

Ali sem prav razumel, nove karte naj bi bile skladne z googlovim koordinatnim sistemom in pri kalibraciji samo prenesem koordinate vogalnih presečišč koordinatnega sistema na karti.

BlaY0 ::

Oldi je izjavil:

Sem v OziExplorerju zamenjal prijekcijo na Univ.Trans.Merc. in je napaka nekajkrat manjša. Verjetno bi še ta izginila, če bi izbral Transv.Merc. samo ne vem podatkov. Ali jih kdo pozna?

Saj jih imaš v xmlju od DTK25 recimo.

BlaY0 ::

Tukaj imaš pa parametre za transformacijo D48 v D96 in nazaj.

one too many ::

Kakor vem, je, v meji natančnosti nekaj metrov, razlika med D48 in D96 samo v premiku. Torej, če karte fitaš s točkami, izboljšav ne bi smelo biti.

Link: http://www.transformacije.si/media/Kete...
slika 7, stran 17

Oldi ::

Karte bi filal s koordinatami koordinatnega sistema, da se ne hebem z iskanjem primernih točk po google earth.

one too many ::

Če planinska karta nima mreže, je najlažje poseči po Geopediji in za znane točke prebrati koordinate. Mislim, da ima staro projekcijo, tako da boš moral preračunati.

Če rabiš podatke za projekcijo: http://spatialreference.org/

Oldi ::

Sem probal na karti TNP od Kartografski oddelek 2000 in je cela karta (kjerkoli pogledam)zašiftana levo-desno za cca 370m +- v vse smeri cca 25m
Map datum WGS84, tole sem pa dal v lastnosti Transferzalne Merkatorjeve



Tole je pa dobljeni xml fajl
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<OruxTracker xmlns:orux="http://oruxtracker.com/app/res/calibration"
 versionCode="3.0">
<MapCalibration layers="true" layerLevel="0">
<MapName><![CDATA[Triglavski narodni park TM]]></MapName>
<OruxTracker versionCode="2.1">
<MapCalibration layers="false" layerLevel="15">
<MapName><![CDATA[Triglavski narodni park TM 15]]></MapName>
<MapChunks xMax="23" yMax="16" datum="WGS 1984:Global Definition@WGS 1984:Global Definition" projection="Transverse Mercator,0.000000000,46.333333333,0.999900000,500000.00,-5000000.00" img_height="512" img_width="512" file_name="Triglavski narodni park TM 15" />
<MapDimensions height="7883" width="11682" />
<MapBounds minLat="46.18878612876819" maxLat="46.489965080406925" minLon="13.483637789882296" maxLon="14.127966689933606" />
<CalibrationPoints>
<CalibrationPoint corner="TL" lon="13.483637789882296" lat="46.48995347213188" />
<CalibrationPoint corner="BR" lon="14.126956089882855" lat="46.18917740274853" />
<CalibrationPoint corner="TR" lon="14.127966689933606" lat="46.489965080406925" />
<CalibrationPoint corner="BL" lon="13.486253223512541" lat="46.18878612876819" />
</CalibrationPoints>
</MapCalibration>
</OruxTracker>
</MapCalibration>
</OruxTracker>


Kalibriral sem na obodu karte (ne slike) tako, da sem interpoliral koordinatno mrežo na karti. Presečišča koordinatnih črt so bila daleč v notranjosti kart

Oldi ::

Da ne bo nesporazumov, sem šel še enkrat gledati, cela karta je premaknjena v desno za cca 370m.
Kje je napaka?

Scaramouche ::

_IKE_ je izjavil:

Ker se je čez vikend spet ponovila situacija iskanja prave ceste sredi ničesar:D, me zanima kaj uporabljate za navigacijo na kolesu.

Si kdo od vas vnaprej pripravi pot in ji potem z pomočjo navigacije sledi ?



Na suunto si lahko shraniš pot od kje si začel in ti kaže kam greš nazaj če si se zgubil...

iwch ::

Glede na to, da je o navigaciji in programih že dosti povedanega bi mogoče samo vprašal kako je z nosilci za kolo, imate kakšne posebne, da telefon res fiksno drži?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TOPO SLO za ORUXMAPS (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
6412585 (1878) Matko
»

Google Maps na microSD kartici

Oddelek: Programska oprema
294155 (2511) Oldi
»

Je zemljevid sveta res rasističen?

Oddelek: Loža
356690 (4758) noraguta
»

Offline satelitska slika Slo za Android telefone

Oddelek: Mobilne tehnologije
123530 (3230) denabiker
»

GPS navigacija

Oddelek: Kaj kupiti
427248 (5757) Fl[A]sH

Več podobnih tem