» »

Prenova 200 let stare kmečke hiše

Prenova 200 let stare kmečke hiše

happiness4me ::

Pozdravljeni,

Razmišljam o celoviti prenovi 200 let stare kmečke hiše.
Hiša je relativno dobro ohranjena, postavljena na kamnu z novo streho. Nikoli ni imela problemov z vlago. V njej je do tega trenutka vedno nekdo živel.

Prenova bi obsegala res vse: od izolacije, napeljave, oken in vrat, toplotna in talno gretje, ...
Ohranili bi le zunanje stene in par notranjih sten ter streho.

Računam, da me bo prenova stala 100K EUR.

Ko sem bral po forumih kjer so ljudje pisali o prenovi stare hiše vidim, da jim ljudje svetujejo naj hišo podrejo in postavijo novo (seveda brez argumentov). Za postavitev nove in pridobivanje papirjev sem takoj 20K v minusu, preden sploh zacnem. Nova hiša pa tudi stane minimalno 200K do vselitve pa sem verjetno rekel premalo. Torej 100K proti 250k v prid prenove.

Zanima me ali je kdo od vas prenavljal res staro hišo in na kaj je potrebno biti pozoren.
Kaj so argumenti proti prenovi stare hiše v primerjavi s postavitvijo nove?

svecka ::

če temelj ni narejen dobro potem rajši vse skup podri, boš mel več problemov cev lajf. Temelji in hidroizolacija mora bit narejena,d rugače ti skoz vlago vleče v bajto. In glde na to da je stara 200 let tega takrat ni bilo, bajto so direkt na zemljo postavil.

Škoda živcev in truda, govorim iz lastnih izkušenj. Sam za sanacijo temeljev boš zmetal 60k ali še več, glede na to da so se v zadnih letih cene napihnile. PA odvisno kaj boš delal, al boš izpodkopal vse in dal izotek, al poš rezal al pa vrtal in vlival. VSe je ena draga polovičarska rešitev.

janezvalva" ::

obnova stare je kompromis.

Lonsarg ::

Moč temeljev in hidroizolacija sta dva večja minusa obnove glede na novogradnjo. Vsaj vertikalno hidroizolacijo od zunaj je sicer enostavno tudi tekom obnove da uredit, medtem ko izolacija od spodaj ter novi močnejši temelji sta pa prevelik izziv in greš raje podirat. V praksi sicer ta konkretna hidroizalacija po najnovejših standardih ni vedno potrebna, ker pač ni povsod vlage. Tak da tole je precej case-by-case. Če bo končna zadeva imela nekaj % bolj vlažne stene je to lahko dokaj mali kompromis, ki ga z prezračevalnim sistemom itak negiraš (ali ti pa celo pomaga da nimaš presuhe zime!).

No minus je še slaba razporeditev zunanjih odprtin (stare hiše imajo navadno zelo majhna in bedno razporejena okna). Za spremembo zunanjih odprtin se sicer da rešit z gradbenim za rekonstrukcijo, tako gradbeno je birokratsko precej lažje za izpeljat kot novogradnja iz nule, ker pade pod birokracijo zgolj ta sprememba odprtin, vso ostalo obnovo pa izpelješ mimo birokracije.

Minus je v mnogih starejših hišah še slaba razporeditev m2 po nadstropjih. Preveč za eno družino, če pa razdeluješ po nadstropjih pa ponavadi nastane frankelstein z prizidki, pa še en sam štuk je ponavadi ravno malo premalo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

tony1 ::

Še eden, ki bi se šel izjemno kompleksen projekt na področju iz katerega nima čisto nič znanja (in potrebuje dober internetni nasvet), a je ta virus prenavljanja starih bajt nalezljiv?

Možna scenarija sta dva:
a) bajto boš porihtal, stalo te bo pol milijona, ene 5 let življenja in neskončno živcev. Na koncu bo to še vedno 200 let stara bajta, grajena, ko je bil Prešeren še med živimi, in polna kompromisov in omejitev iz časa prvotne gradnje.

b) v bajto boš ruknil 100 jurjev, in čukasto gledal, kam je šel denar, ker se ne bo kaj dosti poznalo. Glej zgoraj glede živcev - in nekaj manj časa, ker boš ta denar mnogo hitreje porabil. Če bo bajta nato za silo primerna za bivanje, pojma nimam. Lahko da tudi ne, in boš na koncu prišel do edinega smiselnega sklepa - in podrl vse skupaj.

Tako bajto je treba podreti, ker ne moreš narediti nobene resne kalkulacije koliko te bo prenova stala. In ker lahko precej mimogrede predviden proračun prekoračiš za večkrat, moraš razumeti, da se tako projekta ne more iti nihče (razen, če si včeraj zadel na lotu in ne veš kam z denarjem). Odsvetujem take podvige.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

nejc_nejc ::

Jaz z obnovo ne vidim problemov, če ni vlage.
MORAŠ, pa uporabljati prave materijale.

Z novodobnimi nepravimi, lahko konkretno zajebeš.

"Torej 100K proti 250k v prid prenove."

Torej 500k proti 250k v prid gradnje nove. Obnavljati 200 let staro bajto s ciljem varčevanja je utopija.

Če iščeš argumente, poglej stare teme. Meni se ne da še 10ič istega tipkati.

scythe ::

Pojdi na forum https://www.podsvojostreho.net, je dosti članov gor, ki so obnavljali stare hiše. Je tudi dosti statikov gor, tako da ti lahko svetujejo, gradbenih mojstrov...itd.

Če imaš voljo in kaj znanja o gradnjah, se loti takšne obnove. Če misliš pa dobiti izvajalca za vse, pa pozabi na takšen projekt in 100kEUR
X670F | 7700X | 2x16Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: scythe ()

jacal ::

Glavni argumenti za prenovo, ne novogradnjo, niso tehnični, ampak kulturni. Generacije prednikov so v hiši živele, se rojevale in umirale. To nekaj šteje, nenadomestljivo je.

Tega argumenta OP še ni postavil.

To je ideja, ki se jo lahko gredo milijonarji, npr. Loginova, ki sta kupila bajto v Rožni dolini, ker se je v njej rodil Frane Milčinski. Za normalnega človeka, ki dela 10 ur dnevno, da dobi plačo, pa je to recept za finančni samomor.

c3p0 ::

Jaz sem prenavljal 120 let staro, ni mi žal. Ostale so le zunanje in nosilne stene ter 15 let staro ostrešje, vse ostalo je novo.

Ja, problem je z vlago, čeprav prej ni bil, ker hiša pač ni "dihtala". Razvlažilnik to reši. Za rezanje, ki bi preprečilo kapilarni dvig se takrat nisem odločil, je drago. Za nekje 8cm tudi visi, česar na oko ne opaziš. Drugače pa bi se še enkrat enako odločil. Hiša je solid, 50+cm debele opečne stene, dober občutek bivanja.

Da bomo tvoje besede postavili v kontekst varčevanja, ki zanima OPja: kakšna je bila tvoja najboljša letna bruto plača v zadnjem desetletju?

Zimonem ::

Pa daj odklop se, lahko postaviš plastično-papirnato bajto. Starigrad je pa nimaš dovolj denarja. Tudi 200 let nazaj so živeli v "montažnih" bajtah ampak se povečini niso ohranile. Le zakaj.

c3p0 ::

tony1 je izjavil:

Da bomo tvoje besede postavili v kontekst varčevanja, ki zanima OPja: kakšna je bila tvoja najboljša letna bruto plača v zadnjem desetletju?

A moja? Ko sem prenavljal konkretno nižja, kot zdaj. Prenova me je stala tam slabih 100k€. Danes bi me seveda krepko več, ker cene divjajo. Pa dveh levih rok nimam in sem par stvari sam uredil.

aviator ::

tony1 je izjavil:

Tega argumenta OP še ni postavil.

To je ideja, ki se jo lahko gredo milijonarji, npr. Loginova, ki sta kupila bajto v Rožni dolini, ker se je v njej rodil Frane Milčinski. Za normalnega človeka, ki dela 10 ur dnevno, da dobi plačo, pa je to recept za finančni samomor.

Hmm, ampak v imenu kulturne dediscine prek nekega razpisa, ki ga naredi prijatelj...Dobis subvencijo.

Stric se je lotil obnove gostilne, ki je postala delavnica, skladisce in poslovni prostor. Za fasado je dobil sredstev od ekosklada in obcine, ker je fasado z ene strani predelal v vintage stilu.

Ampak, ce te vsi akterji osebno poznajo... Se da marsikaj zrihtat.

Hvala vsem za komentarje.

Kar se kulturne dediščine in neke nostalgičnosti hiše tiče mi je vseeno. Želim si manjšo hišo opremljeno na modern način in primerno za življenje v tem stoletju. Slučajno imam možnost dobit (zastonj) to parcelo s to staro hiško.

Hiša je cca 60 kvadratov + podstresje, ki pa skoraj nima kolenčnega zida. Torej je mala hiška.
Za isto velikost novogradnje bi porabil vsaj 250k (od plana do vselitve).

Končna odločitev o prenovi bo padla, ko bomo olupili stene (trenutno je na njih les, stiropor, marmor) in natančno pregledali, če so vse stene cele in je statika solidna. Hidroizolacija je drug problem ki ga bo tudi potrebno preučiti. Bodo majstri povedali, kaj in za koliko denarja se da to zadevo rešit.

Hišo bi v celoti izoliral in zamnjal okna in vrata. Tukaj bi vlago reševal z decentraliziranim prezračevanjem.

Imam mojstre, ki bi opravili vsa potrebna dela in vodjo projekta ter vodjo gradbišča.

Novogradnje se ne grem ker ni vredno denarja in grem raje v najem. Če se izkaže da bo prenova že od začetka konkretno nad pričakovanim zneskom bom hišo pustil in je ne mislim niti podirat.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Kamnite hiše ne zadihtaš. Ima svoj cikel. Sicer si boš nakopal vlago.

borut_p ::

Vlago se pri starih hisah resuje s higroskopicnim injiciranjem oboda zidu - iz notranje strani. Ko se zadeva stabilizira, odkopljes zunaj objekta do dna temeljev (ki jih verjetno ni) in dobetoniras glede na staticno zahtevo temelje. HI izvedes pol metra nad koto 0 zunaj.
Ce je prisotna talna voda (bajta ni na produ), razbijes plato, izvedes plavajoco plosco na xps.

A. Smith ::

Vidika statike niste dovolj kritično pretresli.

Statično gledano se hiša, ki nima betonskega temelja, nima betonskih stebrov na vogalih, betonskih preklad nad okni in vrati in je zgrajena iz kamna, niti slučajno ne more primerjati s sodobno gradnjo.

Imaš sicer streho nad glavo, kar je veliko vredno. Ampak celo življenje se boš spraševal, kaj če se tla zatresejo s 5. ali 6. stopnjo. Bognedaj, da bi se, ampak Slovenija JE potresno območje. In že dolgo ni bilo resnega potresa, kar spet vodi v to, da statiko stavb počasi začenjamo jemati z rezervo.

Seveda, vse te probleme je možno s sodobnimi gradbenimi rešitvami premostiti. Mene predvsem zanima strošek s strani nekoga, ki jih je premostil, res v celoti.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

• spremenil: A. Smith ()

IL_DIAVOLO ::

happiness4me je izjavil:

Pozdravljeni,

Razmišljam o celoviti prenovi 200 let stare kmečke hiše.
Hiša je relativno dobro ohranjena, postavljena na kamnu z novo streho. Nikoli ni imela problemov z vlago. V njej je do tega trenutka vedno nekdo živel.

Prenova bi obsegala res vse: od izolacije, napeljave, oken in vrat, toplotna in talno gretje, ...
Ohranili bi le zunanje stene in par notranjih sten ter streho.

Računam, da me bo prenova stala 100K EUR.

Ko sem bral po forumih kjer so ljudje pisali o prenovi stare hiše vidim, da jim ljudje svetujejo naj hišo podrejo in postavijo novo (seveda brez argumentov). Za postavitev nove in pridobivanje papirjev sem takoj 20K v minusu, preden sploh zacnem. Nova hiša pa tudi stane minimalno 200K do vselitve pa sem verjetno rekel premalo. Torej 100K proti 250k v prid prenove.

Zanima me ali je kdo od vas prenavljal res staro hišo in na kaj je potrebno biti pozoren.
Kaj so argumenti proti prenovi stare hiše v primerjavi s postavitvijo nove?

Ne prodajaj buck.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Zgodovina sprememb…

Stikalo ::

Kolega je zidal pri ljubljani na ravnini in ga je sedaj koštal izkop + zidarija cca 55k€ (to je če je ravnina). To obsega pritličje in mansardo z dimenzijami 9x12m. Pač dokončana hiša pride 250-300k€ ampak če je na dobri lokaciji je vredna 500k€+

Ne vem kaj boš obnavljal 60 kvadratov, to je čisto malo. To če pozidaš na novo in je ravnina ne bi smelo biti dražje kot kakšnih 40k€ + streha recimo 18k€, potem pa dokončaš in ima za cca slabih 200k€ hišo. Če boš obnavljal stara jajca nikoli ne bo vredno nič. S tistimi stenami prišparaš max 50-80k€ na dolgi rok je pa vse skupaj ni vredno nič.

cesnja ::

Zanimivo. V sosednji temi so pa mladi oklicani za bedake, ker tiscijo v Ljubljano, namesto da bi kupovali in postopoma obnavljali prastare hise.

Furbo ::

Raje jo prodaj in drugje postavi novo.

Renovacija je brez veze, če lahko prodaš za kak pameten znesek.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Kalibri ::

Stara obnovljena bajta je še vedno stara bajta. S tem, da je prej bila solidna stara bajta, po obnovi pa je nekaj starega, nekaj novega, ni ne staro, ne novo, sam jajc in problemi.

Zimonem je izjavil:

Pa daj odklop se, lahko postaviš plastično-papirnato bajto. Starigrad je pa nimaš dovolj denarja. Tudi 200 let nazaj so živeli v "montažnih" bajtah ampak se povečini niso ohranile. Le zakaj.

Še en zagovornik najbolj priljubljenega Slo hobija: ljubiteljev starih ceglov. Vsaj nisi edini.

Jaz bajte, ki bo stala 200 let ne rabim, ker ne bom 200 let živel, potomcem pa bo rušenje stare bajte samo v breme.

Ker sem 25 let preživel v 3x preveliki bajti letnik 1912 (dva človeka sta vložila svojih 10 najbolj produktivnih let v obnovo ter vanjo ruknila za 2 ali 3 bajte sredstev in - poleg nujnih stvari na celotni bajti kot so temelji, hidroizolacija, venec, nove stopnice, betonska plata in streha - tako uspela obnoviti kakšnih 35-40% tlorisa) bom seveda postavil papirnato bajto in zelo dobro bom vedel, zakaj.

Karen ::

Stikalo je izjavil:

Kolega je zidal pri ljubljani na ravnini in ga je sedaj koštal izkop + zidarija cca 55k€ (to je če je ravnina). To obsega pritličje in mansardo z dimenzijami 9x12m. Pač dokončana hiša pride 250-300k€ ampak če je na dobri lokaciji je vredna 500k€.

Obstaja en precej realen pregovor: Do strehe zidaš s cegli, naprej pa z denarjem.:D
In ja, odvisno koliko je že dal za zemljišče - če je dal cca. 100k je že sedaj na 155k, pa stavim gajbo piva da ne bo za 250k (niti 300) dokončal - vseljen (to je dodatnih 100k). Žal je to realnost, samo oprema ni šans da je pod 50k.

c3p0 je izjavil:

tony1 je izjavil:

A moja? Ko sem prenavljal konkretno nižja, kot zdaj. Prenova me je stala tam slabih 100k€. Danes bi me seveda krepko več, ker cene divjajo. Pa dveh levih rok nimam in sem par stvari sam uredil.

OP je sedaj pojasnil, da bo za delo iskal izvajalce, tj. ne bo delal sam.

Hvala vsem za input in predloge.

Sporočim, ko bo hiša slečena do golih sten in pregledana s strani statika in vodje gradbišča.

IL_DIAVOLO ::

To se dela v lastni reziji, ne pa po uradni poti.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Utk ::

Za 100k tega brez lastnega dela ne narediš, razen če je hiša 7x7.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Lonsarg ::

Dobro statika ze najames in podobne posamezne mojstre.

Da pa kompliciras z vodjo gradbisca za obnovo je pa bedarija, cel point obnove je da ne rabis birokratskih podpisov kar je glavni namen vodje.

alekskac ::

Živim v taki hiši, nisem delal sam, sem kupil obnovljeno. Problem vidim v horizontalni HI, oziroma manjku le-te, in izolaciji talne plošče proti terenu, oziroma, enako, manjku tega. Imamo malenkostni dvig vlage po dveh stenah, a je tega manj kot v 5 let stari poslovni stavbi - narjeni po regelcih, kjer delam. Zdej sam tam dal sanirni omet, pa da vidim kaj bo (tega je manj kot 5 m2). Ostrešje je izolirano, a premajhen zračni kanal, torej se poleti kdaj pa kdaj mansarda pregreje. Izolacije zunanjih sten ni, ker se je investitor bal kaj bo, če popolnoma zapre kamnito steno. Sam mislim, da bi šlo z lamelami mineralne volne/silikatnim ometom razmeroma dobro to uredit, mi pa ne zna nihče prav 100% povedat. Pozimi problema z vlago ni, poleti rešujem z malim mlinčkom to vlago posesat. Okna niso 100% diht (niso PVC z dvojnim tesnilom, so lesena 1X tesnilo). Strošek za ogrevanje je seveda primerno višji, zaradi manjka izolacije. Ogrevam z 12 kW monoblok TČ zrak voda LG (srednjetemperaturna, max T dvižnega vodo čez zimo je 50°C). Za rezervo je še, ali kmečka peč, in še uplinjevalni kotel slabšega razreda učinkovitosti (eta max 85%). Hiša je sicer na 550 mnv, letno porabi okrog 25.000 kWh toplote,
ali tudi več, za ogrevanje 135 m2 ogrevane površine (pomeni energetski razred Ž). Včasih moraš zakurit že začetek oktobra, kurimo praktično do sredine maja. Sneg smo imeli že od najzgodneje 6. oktobra, in najpozneje 2. maja.
Zdaj, a bi šel sam podrtijo prenavljat? Najbrž ne, z današnjimi cenami materiala in storitev. Proti potresu je samo venec, ne delam si utvar da bi to kaj močnejšega zdržalo. Samo, ljudje pozabljajo, da protipotresna gradnja ne pomeni nujno da bajta po potresu ravno tako ni za podret, in postavit na novo. Protipotresna gradnja pomeni da se ti ne sesuje na glavo, in se lahko rešiš. Ni pa nujno, da statično preživi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obnova montažne hiše ali gradnja nove

Oddelek: Loža
334979 (2914) tony1
»

stara hiša in prenova ter klimatizacija, prezračevanje, vlaga... (strani: 1 2 3 4 )

16719665 (174) IL_DIAVOLO
»

Podedoval hišo - kje začeti? (strani: 1 2 3 4 )

19826763 (18784) hipertija
»

Nakup hiše (strani: 1 2 3 4 5 6 )

27158981 (34246) Matejjjjj
»

Staro neobnovljeno ali staro obnovljeno hišo? (strani: 1 2 3 )

12424195 (20501) borut_p

Več podobnih tem