Forum » Loža » Ali je prehranska vrednost medu precenjena?
Ali je prehranska vrednost medu precenjena?
Gagatronix ::
starfotr ::
Seveda ga. Če dovolj verjameš, ti pomaga. Zdravljenje bolnikov je že večkrat dokazano bilo bolj uspešno, če so bolniki verjeli.
Placebo efekt.
Placebo efekt.
MaticSLO ::
Zakaj ne bi jedel medu? Je zdrav in okusen. Razen ce si debelinko seveda.
Skupaj z jogurtom ali skuto in sadjem je to ena izmed boljsih sladic. Ampak nekateri imate pac raje kekse iz hidrogeniranih mascob.
Honey is generally considered to be a healthy food choice. It is sometimes even referred to as a "super food" because it contains small amounts of a variety of vitamins and minerals. It is an excellent source of flavonoids and antioxidants, which support overall health and the immune system. Honey also contains some B vitamins, amino acids, and essential enzymes which can help boost energy levels. In addition, some research suggests that honey may also have some beneficial effects on blood cholesterol, blood pressure, and liver health. However, it is important to note that honey should still be consumed in moderation due to its high sugar content.
Skupaj z jogurtom ali skuto in sadjem je to ena izmed boljsih sladic. Ampak nekateri imate pac raje kekse iz hidrogeniranih mascob.
Honey is generally considered to be a healthy food choice. It is sometimes even referred to as a "super food" because it contains small amounts of a variety of vitamins and minerals. It is an excellent source of flavonoids and antioxidants, which support overall health and the immune system. Honey also contains some B vitamins, amino acids, and essential enzymes which can help boost energy levels. In addition, some research suggests that honey may also have some beneficial effects on blood cholesterol, blood pressure, and liver health. However, it is important to note that honey should still be consumed in moderation due to its high sugar content.
MaticSLO ::
Gagatronix je izjavil:
Nekateri ne maramo cukra. In med je vec ali manj cuker.
Ne maras cukra? Predvidevam da v smislu, da se ga izogibas ker te je strah sladkorja.
Naravni instinkt je da te sladkor privlaci. V naravi sladkor obstaja v obliki sadja in medu.
Tudi sam nisem sladkosned, ampak ni razloga zakaj si ne bi popestril z malo medu. Okusno in zdravo. Kot pravim, ne vidim razloga zakaj ga ne bi uzival. Edin razlog je ce imas prekomerno telesno tezo ker ima precej kalorij.
Gagatronix ::
Ne, nikoli nisem maral cukra, in ga ne uporabljam.
In ne nakladaj mi o naravnih instinktih. Sladko je eden od najbolj nagravznih okusov, ki obstajajo.
In ne nakladaj mi o naravnih instinktih. Sladko je eden od najbolj nagravznih okusov, ki obstajajo.
Apofis ::
In spet pridemo do "ljudske uporabe", med v čaj itd.
Med v vročem čaju je fail od faila.
To spada v isto katergorijo kot nasvet o mešanici sode in kisa za čiščenje.
Skratka, med ni esencialno pomembno živilo in se ga komot preskoči.
Ampak, ker je sladek in okusen ter različnih vrst, je popularen. V Sloveniji imamo enega izmed najboljših produktov na svetu, kar se tiče meda.
Skratka, kupite si dober in kvaliteten med, če ga že morate uživat. Ne v trgovini in ne pri velikih pridelovalcih.
Uživajte ga zelo zmerno.
Med sploh ni problem v današnjem času, ker se cukra poje neprimerno več. In cuker je problem, ne med.
Kaj pa ni vredu s to mešanico sode in kisa? Kokr ga moja uporablja za ene zadeve dela hudo dobr.
FrRoSt ::
Skratka, med ni esencialno pomembno živilo in se ga komot preskoči.
Ker rafiniran cuker, ki mu odvzamejo praktično vse, pa je esencialno živilo!!
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
Gagatronix ::
PovemVfaco ::
Honey is generally considered to be a healthy food choice. It is sometimes even referred to as a "super food" because it contains laughably small amounts of a variety of vitamins and minerals.
Fixed. Če je med superfood, potem je pomaranča super duper mega food, ki te nardi supermana v enem dnevu. GTFO s takimi PR sestavki.
Ker rafiniran cuker, ki mu odvzamejo praktično vse, pa je esencialno živilo!!
Za rafiniran cuker je redkokdo dost močno na glavo padu, da bi okoli razlagal, da je zdrav. Za 1 % manj osiromašen čebelji cuker pa je cel kup takih bedakov. Za enga, ki je ravn pobegnu iz gulaga in ma 40 kil, sta pa res nesporno zdrava oba.
starfotr ::
In spet pridemo do "ljudske uporabe", med v čaj itd.
Med v vročem čaju je fail od faila.
To spada v isto katergorijo kot nasvet o mešanici sode in kisa za čiščenje.
Skratka, med ni esencialno pomembno živilo in se ga komot preskoči.
Ampak, ker je sladek in okusen ter različnih vrst, je popularen. V Sloveniji imamo enega izmed najboljših produktov na svetu, kar se tiče meda.
Skratka, kupite si dober in kvaliteten med, če ga že morate uživat. Ne v trgovini in ne pri velikih pridelovalcih.
Uživajte ga zelo zmerno.
Med sploh ni problem v današnjem času, ker se cukra poje neprimerno več. In cuker je problem, ne med.
Kaj pa ni vredu s to mešanico sode in kisa? Kokr ga moja uporablja za ene zadeve dela hudo dobr.
Nevtralizacija @ Wikipedia
user4683 ::
In spet pridemo do "ljudske uporabe", med v čaj itd.
Med v vročem čaju je fail od faila.
To spada v isto katergorijo kot nasvet o mešanici sode in kisa za čiščenje.
Kaj pa ni vredu s to mešanico sode in kisa? Kokr ga moja uporablja za ene zadeve dela hudo dobr.
Nevtralizacija @ Wikipedia
Med samo nevtralizacijo sta nekaj casa se vedno prisotna tako kis, kot tudi soda bikarbona, skupaj s precejsnjimi kolicinami ogljikovega dioksida, ki (dokazano) pomaga pri razbijanju dolocenih umazanij. Koncni produkt (raztopina natrijevega acetata) ima tudi dokazane antimikrobne in antioksidantske lastnosti.
Torej dalec od tega, da bi bilo povsem neuporabno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
zee ::
Med samo nevtralizacijo sta nekaj casa se vedno prisotna tako kis, kot tudi soda bikarbona, skupaj s precejsnjimi kolicinami ogljikovega dioksida, ki (dokazano) pomaga pri razbijanju dolocenih umazanij. Koncni produkt (raztopina natrijevega acetata) ima tudi dokazane antimikrobne in antioksidantske lastnosti.
Vodna raztopina natrijevega acetata nima nobenih za ciscenje relevantnih lastnosti. Opazena ucinkovitost je zgolj posledica presezka bodisi sode bikarbone bodisi kisa v mesanici, ki jo uporabljate, ergo: uporabljaj bodisi sodo bikarbono bodisi kis. Prva je bolj uporabna zato, ker je izredno abrazivna in jo lahko uporabljas brez mesanja z vodo, dodatno tudi odstrani neprijetne vonjave.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
user4683 ::
Ima antimikrobne lastnosti ali ne?
Dvomim tudi, da domace gospodinje v nulo zadanejo razmerje, tako da skoraj zagotovo imas presezek necesa. Nevtralizacija se tudi ne zgodi v trenutku ampak nekaj casa traja, torej imas med nevtralizacijo ucinke ene in druge sestavine, kasneje pa natrijevega acetata in kar je pac se ostalo. Mehurcki co2 pa tudi niso cisto neuporabni.
Ni vsako ciscenje zgolj drgnjenje steklokeramicne plosce.
Dvomim tudi, da domace gospodinje v nulo zadanejo razmerje, tako da skoraj zagotovo imas presezek necesa. Nevtralizacija se tudi ne zgodi v trenutku ampak nekaj casa traja, torej imas med nevtralizacijo ucinke ene in druge sestavine, kasneje pa natrijevega acetata in kar je pac se ostalo. Mehurcki co2 pa tudi niso cisto neuporabni.
Ni vsako ciscenje zgolj drgnjenje steklokeramicne plosce.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
primoz4p ::
Nevtralizacija pa to ...
1. Maščoba in voda se ne marata (vežeta).
2. Milo poveže vodo (polarno s polarnim) in maščobo (nepolarno z nepolarnim).
3. Mila so kalijeve ali natrijeve soli maščobnih kislin; odvisno od tega ali se uporabi atrijeva ali kalijeva baza poleg maščobe pri njihovi izdelavi.
4. kis + soda (presežek sode) -> sol + voda + presežek sode;
Torej sol poveža vodo in maščobo. Presežek sode reagira z maščobo (maščobne kisline); počasna reakcija, za pospešitev reakcije je potrebno segrevanje; produkt reakcije je sol (milo) in glicerin ...
1. Maščoba in voda se ne marata (vežeta).
2. Milo poveže vodo (polarno s polarnim) in maščobo (nepolarno z nepolarnim).
3. Mila so kalijeve ali natrijeve soli maščobnih kislin; odvisno od tega ali se uporabi atrijeva ali kalijeva baza poleg maščobe pri njihovi izdelavi.
4. kis + soda (presežek sode) -> sol + voda + presežek sode;
Torej sol poveža vodo in maščobo. Presežek sode reagira z maščobo (maščobne kisline); počasna reakcija, za pospešitev reakcije je potrebno segrevanje; produkt reakcije je sol (milo) in glicerin ...
BojanOgnjeni ::
Ima antimikrobne lastnosti ali ne?
Dvomim tudi, da domace gospodinje v nulo zadanejo razmerje, tako da skoraj zagotovo imas presezek necesa. Nevtralizacija se tudi ne zgodi v trenutku ampak nekaj casa traja, torej imas med nevtralizacijo ucinke ene in druge sestavine, kasneje pa natrijevega acetata in kar je pac se ostalo. Mehurcki co2 pa tudi niso cisto neuporabni.
Ni vsako ciscenje zgolj drgnjenje steklokeramicne plosce.
Mah, lej, če bazo in kislino zmešaš, uničiš ravno tisto kar hočeš doseči, razžiranje. Mešanje sode bikarbone in kisa nima nobenega smisla, tudi, če reakcija nekaj časa traja, imaš mešanico, ki je manj učinkovita, kot če uporabiš bazo, spereš in nato uporabiš kislino (ali obratno).
Vem, da je poln youtube tega sranja, ampak gre še za en urban mit, mi pa nimamo več mythbustersov, da bi ga odjebali.
Samo ne dragi povedat, pusti jo, naj drgne s čimerkoli hoče, samo, da je srečna. V nekaterih spopadih ne moreš zmagat
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BojanOgnjeni ()
user4683 ::
Ah pri nas prisegamo na trgovinske zadeve Tudi koncni produkt reakcije ni zgolj cisti placebo. Ampak point je samo bil, da dalec od tega da je neucinkovito, kot je bilo receno.
Pithlit ::
BojanOgnjeni je izjavil:
Mah, lej, če bazo in kislino zmešaš, uničiš ravno tisto kar hočeš doseči, razžiranje. Mešanje sode bikarbone in kisa nima nobenega smisla, tudi, če reakcija nekaj časa traja, imaš mešanico, ki je manj učinkovita, kot če uporabiš bazo, spereš in nato uporabiš kislino (ali obratno).
Končno ena brihtna...
Vsak haccp protokol je tak da se enkrat čisti z bazo, drugič s kislino... S katerim se večkrat čisti je drugače odvisno od tipa umazanije (biološka ali ne). Nikoli se ne čisti z mešanico. Ker je pač neučinkovita bedarija.
P.S. A nismo mal daleč od medu? Kdaj se bo folk navadil da cuker=cuker? Tako tisti na žlico, v sadju, v medu, pa nenazadnje tudi alkohol. Ima pa med okus, za razliko od občnega cukra. Nekaterim paše, drugim ne (jaz imam rada čaj sladkan z medom - mi je jasno da nima nekih hranil, ampak edino tako bom čaj spila).
Life is as complicated as we make it...
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
mirator ::
Nekako bolj verjamem tejle razlagi
https://www.pomurec.com/vsebina/46543/P...
kot pa forumskim nutricionistom.
Jaz med kar pogosto uživam v različnih oblikah: včasih kakšna žlička na tešče, včasih sladkanje čaja, včasih kot medico, včasih pa tudi kot namaz na kruhu. Ne vem, če mi to koristi, vem pa, da mi ne škoduje in še okus mi je všeč.
https://www.pomurec.com/vsebina/46543/P...
kot pa forumskim nutricionistom.
Jaz med kar pogosto uživam v različnih oblikah: včasih kakšna žlička na tešče, včasih sladkanje čaja, včasih kot medico, včasih pa tudi kot namaz na kruhu. Ne vem, če mi to koristi, vem pa, da mi ne škoduje in še okus mi je všeč.
primoz4p ::
BojanOgnjeni je izjavil:
Mah, lej, če bazo in kislino zmešaš, uničiš ravno tisto kar hočeš doseči, razžiranje. Mešanje sode bikarbone in kisa nima nobenega smisla, tudi, če reakcija nekaj časa traja, imaš mešanico, ki je manj učinkovita, kot če uporabiš bazo, spereš in nato uporabiš kislino (ali obratno).
Končno ena brihtna...
Vsak haccp protokol je tak da se enkrat čisti z bazo, drugič s kislino... S katerim se večkrat čisti je drugače odvisno od tipa umazanije (biološka ali ne). Nikoli se ne čisti z mešanico. Ker je pač neučinkovita bedarija.
P.S. A nismo mal daleč od medu? Kdaj se bo folk navadil da cuker=cuker? Tako tisti na žlico, v sadju, v medu, pa nenazadnje tudi alkohol. Ima pa med okus, za razliko od občnega cukra. Nekaterim paše, drugim ne (jaz imam rada čaj sladkan z medom - mi je jasno da nima nekih hranil, ampak edino tako bom čaj spila).
Morda bi bilo boljše, če bi namasto izraza "baza" in "kislina" uporabili izraz "bazična raztopina" in "kisla raztopina". Potem bi se morda kdo vprašal, kaj je osnova raztopine in njen vpliv na čiščenje.
Med je kisla raztopina:
The honeys being used have the following pH values:
Honey type: pH-value
Robinia honey 3.7 – 4.3
Rape honey: 3.7 – 4.4
Linden honey: 3.9 – 5.0
Sunflower honey: 3.5 – 4.2
In kot taka po vsakem haccp protokolu primerna za izmenično čiščenje P:)
gruntfürmich ::
Ah pri nas prisegamo na trgovinske zadeve Tudi koncni produkt reakcije ni zgolj cisti placebo. Ampak point je samo bil, da dalec od tega da je neucinkovito, kot je bilo receno.
daj ne seri s temi ljudskimi vražami in 'najboljšimi' sredstvi za neuke domače gospodinje.
takšne kmetavzarije in laži kot jih vidiš pri uporabi 'naravnih' sredstev v gospodinjstvu vidiš le malo kje.
glih bo neka povprečna gospodinja vidla, da ji te bedarije slabo operejo perilo.
še osebni primer: sva z mojo kar nekaj let prala perilo z odori naravnim slovenskim pralnim praškom, in razen tega da se nama ni zdel nekam posebno učinkovit in da bele cote niso bile bleščeče čiste kot recimo pri 'umetnih' detergentih, drugih opažanj nisva imela.
pa so v ZPS testu analizirali pranje z njim, in objektivni test je pokazal da pri določenih madežih ni veliko bolj učinkovit kot pranje brez detergenta - kot da bi pral samo z vodo.
skratka nikoli več na oko, in slepo zaupati...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Avenger ::
Kako to misliš, umetno nabirajo cvetni prah?
Zakaj pa bi ga?
Če misliš na umetni med, potem vzameš cukr, malo vode, malo kemije aka vitamini, minerali, bla, bla in barve. In imaš med.
Tako dober približek, da ga je težko ločiti od pravega. Kakšna naj bi bila torej potem razlika med njima, če ju niti ločiti ne moreš?
Botox ima LD-50 pri oralni dozi 4 nanograme. Dvomim, da lahko zaznaš razliko med vodo ki ima to notri in vodo, ki tega nima.
V medu je veliko vitaminov in mineralov v različnih količinah, ampak so v nekem naravnem razmerju, kar verjetno tudi igra vlogo. Naraven med je kot simfonija, ki jo igra 40 članski orkester, umeten med je pa ista simfonija, ki jo igra Joco na sintesajzerju. A je to potem ista muzika ali ni?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
Pithlit ::
BojanOgnjeni je izjavil:
Mah, lej, če bazo in kislino zmešaš, uničiš ravno tisto kar hočeš doseči, razžiranje. Mešanje sode bikarbone in kisa nima nobenega smisla, tudi, če reakcija nekaj časa traja, imaš mešanico, ki je manj učinkovita, kot če uporabiš bazo, spereš in nato uporabiš kislino (ali obratno).
Končno ena brihtna...
Vsak haccp protokol je tak da se enkrat čisti z bazo, drugič s kislino... S katerim se večkrat čisti je drugače odvisno od tipa umazanije (biološka ali ne). Nikoli se ne čisti z mešanico. Ker je pač neučinkovita bedarija.
P.S. A nismo mal daleč od medu? Kdaj se bo folk navadil da cuker=cuker? Tako tisti na žlico, v sadju, v medu, pa nenazadnje tudi alkohol. Ima pa med okus, za razliko od občnega cukra. Nekaterim paše, drugim ne (jaz imam rada čaj sladkan z medom - mi je jasno da nima nekih hranil, ampak edino tako bom čaj spila).
Morda bi bilo boljše, če bi namasto izraza "baza" in "kislina" uporabili izraz "bazična raztopina" in "kisla raztopina". Potem bi se morda kdo vprašal, kaj je osnova raztopine in njen vpliv na čiščenje.
Med je kisla raztopina:
The honeys being used have the following pH values:
Honey type: pH-value
Robinia honey 3.7 – 4.3
Rape honey: 3.7 – 4.4
Linden honey: 3.9 – 5.0
Sunflower honey: 3.5 – 4.2
In kot taka po vsakem haccp protokolu primerna za izmenično čiščenje P:)
Ne vem zakaj sem nad forumskim relitiviziranjem vedno znova presenečena. Pa nad tem kako se nekateri člani sami sebi zdijo tako hudo brihtni zaradi tega.
Life is as complicated as we make it...
MaticSLO ::
BojanOgnjeni je izjavil:
Mah, lej, če bazo in kislino zmešaš, uničiš ravno tisto kar hočeš doseči, razžiranje. Mešanje sode bikarbone in kisa nima nobenega smisla, tudi, če reakcija nekaj časa traja, imaš mešanico, ki je manj učinkovita, kot če uporabiš bazo, spereš in nato uporabiš kislino (ali obratno).
Končno ena brihtna...
Vsak haccp protokol je tak da se enkrat čisti z bazo, drugič s kislino... S katerim se večkrat čisti je drugače odvisno od tipa umazanije (biološka ali ne). Nikoli se ne čisti z mešanico. Ker je pač neučinkovita bedarija.
P.S. A nismo mal daleč od medu? Kdaj se bo folk navadil da cuker=cuker? Tako tisti na žlico, v sadju, v medu, pa nenazadnje tudi alkohol. Ima pa med okus, za razliko od občnega cukra. Nekaterim paše, drugim ne (jaz imam rada čaj sladkan z medom - mi je jasno da nima nekih hranil, ampak edino tako bom čaj spila).
Med ne povzroci pumpe inzulina tako kot ga sladkor.
So razlike.
dexterboy ::
+1Itak da je, v osnovi je to sladkor z mal vode in nekaj minerali, proteinin v sledovih. Bolj zdrav od rafiniranega sladkorja, to je pa tudi to.Lot. Bolj debilne izjave težko najdeš še na debilnem tiktoku. Je pa ta izjava ena osnova današnjega puhloglavskega razmišljanja povprečnega neizobraženega in podpovprečno inteligentnega najstnika.
Sem mislil, da opranim glavam ne more nič več škodovati, pa se krepko motim... đizs, Idiocracy je film, ne scenarij za življenje, pa v tej temi je polovica prispevkov čisto brez pameti! Drugače pa, da se ne bomo kregali, ali ima med zdravilne lastnosti ali pa ne?
MED NI ZDRAV, KER NIMA V SEBI ELEKTROLITOV!
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
dexterboy ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Boljše med, kot nutella na rezini kruha, boljse med kot beli cuker v caju, spet boljše zlica medu, kot katerakoli sladkarija. Zelo malo ljudi namrec vidim, da bi kupili kozarec medu, medtem ko je polno sladkarij in sladkanih pijac v vozičku.Jest še vedno iščem, odkar ni več enega frenda iz Dolenjske, domačega dobavitelja medu. Pri nas gre en kozarec na mesec. Sicer včasih v spanju slišim neko brenčanje, ampak to je sigurno posledica teh 5G oddajnikov...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
primoz4p ::
+1Itak da je, v osnovi je to sladkor z mal vode in nekaj minerali, proteinin v sledovih. Bolj zdrav od rafiniranega sladkorja, to je pa tudi to.Lot. Bolj debilne izjave težko najdeš še na debilnem tiktoku. Je pa ta izjava ena osnova današnjega puhloglavskega razmišljanja povprečnega neizobraženega in podpovprečno inteligentnega najstnika.
Sem mislil, da opranim glavam ne more nič več škodovati, pa se krepko motim... đizs, Idiocracy je film, ne scenarij za življenje, pa v tej temi je polovica prispevkov čisto brez pameti! Drugače pa, da se ne bomo kregali, ali ima med zdravilne lastnosti ali pa ne?
MED NI ZDRAV, KER NIMA V SEBI ELEKTROLITOV!
Elektroliti ...
Elektroliti so v splošnem kisline, baze in soli.
Na vsebnost kislin v medu sem že opozoril @Philt (Kdor sodi mora biti pripravljen sooči se s sodbo, kdo kritizira pa s kritiko.).
Kar se vsebnosti soli tiče pa:
Mineralne snovi:
Za normalno delovanja presnovnih procesov je pomembno vzdrževanje stalne koncentracije mineralnih snovi. V medu se nahajajo v obliki soli natrija, fosforja, kalija, kalcija, silicija, magnezija, železa in mangana. Gozdne vrste medu vsebujejo do 1 % rudninskih snovi, cvetlični med pa vsebuje do 0,35 %. Najbogatejši je kostanjev med, ki vsebuje tudi do 1,3 % mineralnih snovi.
m0LN4r ::
Jaz uporabljam med, ko me grlo boli hripavo in jebe suhi kaselj ponoci. In sicer pol zlicke na vsake tolko in mi pase in pomaga.
Sem poskusil druge stvari in mi edino med pomaga.
Ne zdravi nic verjetno, ampak meni olajsa spanje oz. simptome.
Drugace pa med sem nazadnje uporabil za medeno vino (met) in za rebrca. To je to.
Lp
Sem poskusil druge stvari in mi edino med pomaga.
Ne zdravi nic verjetno, ampak meni olajsa spanje oz. simptome.
Drugace pa med sem nazadnje uporabil za medeno vino (met) in za rebrca. To je to.
Lp
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
primoz4p ::
Še malo reklame za dve slovenski podjetji:
1. Narayan
Podjetje Narayan iz Slovenske vasi na Dolenjskem, ki je lani prejelo posebno priznanje za globalno poslovno ambiciozno strategijo na razpisu Naj živilsko podjetje 2o22, je tudi minulo leto izjemno napredovalo. V podjetje smo poklicali eno leto po prejetem priznanju, saj danes poteka že drugi izbor Naj živilsko podjetje, ki ga organizirata Časnik Finance in Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS.
Prvi projekt je že za njimi. Na evropski trg bodo namreč v kratkem dali ohney, prvi rastlinski med na svetu, ki so ga razvili v sodelovanju z MeliBio, startupom iz Kalifornije v ZDA. Ohney je po okusu in teksturi enakovreden čebeljemu medu in je trenutno edini pravi trajnostni naslednik medu brez uporabe čebel.
2. Žipo Lenart
Žipo Lenart z uporabo odpadne biomase iz lastne proizvodnje razvija substrat za hranjenje rumenega mokarja
V prvi fazi je v načrtu razvoj optimalne krme, v drugi fazi pa industrijska vzreja žuželk. 'V prihodnjih dveh letih bomo intenzivno raziskovali in preizkušali ustreznost substratov. Poleg mokarjev bomo v preizkušanja vključili najverjetneje še črno bojevniško muho, za katero je Evropska unija že izdala dovoljenje za uporabo v prehrani živali. Tako bo mokarje mogoče uporabiti pri proizvodnji proteinskih izdelkov za človeško prehrano, črno bojevniško muho pa za prehrano živali.'
Ličinke pripadajo muhi vrste Hermetia illuscens. Poslovenjeno bi jo lahko imenovali črna bojevniška muha in prihaja iz Združenih držav Amerike.
Tujerodna invazivna vrsta?
Imam pa že raje nutrije.
1. Narayan
Podjetje Narayan iz Slovenske vasi na Dolenjskem, ki je lani prejelo posebno priznanje za globalno poslovno ambiciozno strategijo na razpisu Naj živilsko podjetje 2o22, je tudi minulo leto izjemno napredovalo. V podjetje smo poklicali eno leto po prejetem priznanju, saj danes poteka že drugi izbor Naj živilsko podjetje, ki ga organizirata Časnik Finance in Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS.
Prvi projekt je že za njimi. Na evropski trg bodo namreč v kratkem dali ohney, prvi rastlinski med na svetu, ki so ga razvili v sodelovanju z MeliBio, startupom iz Kalifornije v ZDA. Ohney je po okusu in teksturi enakovreden čebeljemu medu in je trenutno edini pravi trajnostni naslednik medu brez uporabe čebel.
2. Žipo Lenart
Žipo Lenart z uporabo odpadne biomase iz lastne proizvodnje razvija substrat za hranjenje rumenega mokarja
V prvi fazi je v načrtu razvoj optimalne krme, v drugi fazi pa industrijska vzreja žuželk. 'V prihodnjih dveh letih bomo intenzivno raziskovali in preizkušali ustreznost substratov. Poleg mokarjev bomo v preizkušanja vključili najverjetneje še črno bojevniško muho, za katero je Evropska unija že izdala dovoljenje za uporabo v prehrani živali. Tako bo mokarje mogoče uporabiti pri proizvodnji proteinskih izdelkov za človeško prehrano, črno bojevniško muho pa za prehrano živali.'
Ličinke pripadajo muhi vrste Hermetia illuscens. Poslovenjeno bi jo lahko imenovali črna bojevniška muha in prihaja iz Združenih držav Amerike.
Tujerodna invazivna vrsta?
Imam pa že raje nutrije.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: primoz4p ()
WizzardOfOZ ::
Nutrije so okusne.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
PovemVfaco ::
Nekako bolj verjamem tejle razlagi
https://www.pomurec.com/vsebina/46543/P...
kot pa forumskim nutricionistom.
Jaz med kar pogosto uživam v različnih oblikah: včasih kakšna žlička na tešče, včasih sladkanje čaja, včasih kot medico, včasih pa tudi kot namaz na kruhu. Ne vem, če mi to koristi, vem pa, da mi ne škoduje in še okus mi je všeč.
Ja, ker ne ločiš PR članka od konsistentnih razlag. Najbolj bosa je ta, da med vsebuje vse, kar potrebuje človeško telo, ampak pozabi omenit, da je v smešno nizkih količinah vse, kar ni cuker. In med je superduper, ker je enostavno prebavljiv in ti hitro da energijo, kar so tudi lastnosti rafiniranega cukra. Jasno, ker je sestava praktično 99 % enaka.
PovemVfaco ::
azvik ::
PovemVfaco je izjavil:
Nekako bolj verjamem tejle razlagi
https://www.pomurec.com/vsebina/46543/P...
kot pa forumskim nutricionistom.
Jaz med kar pogosto uživam v različnih oblikah: včasih kakšna žlička na tešče, včasih sladkanje čaja, včasih kot medico, včasih pa tudi kot namaz na kruhu. Ne vem, če mi to koristi, vem pa, da mi ne škoduje in še okus mi je všeč.
Ja, ker ne ločiš PR članka od konsistentnih razlag. Najbolj bosa je ta, da med vsebuje vse, kar potrebuje človeško telo, ampak pozabi omenit, da je v smešno nizkih količinah vse, kar ni cuker. In med je superduper, ker je enostavno prebavljiv in ti hitro da energijo, kar so tudi lastnosti rafiniranega cukra. Jasno, ker je sestava praktično 99 % enaka.
Kot čebelar, ti kar povem v faco, da nimaš pojma o medu. Naravnost debilne izjave podajaš. Sem kar začuden, da glede na število čebelarjev in čebelj v Sloveniji, tako malo znanja o čebelarstvu. Obišči kakšnega čebelarja, da ti razloži nastanek medu.
Kar se tiče ponaredkov medu, so Kitajci že 10 let nazaj izpilili ponarejanje medu. Tudi viskoznost dosežejo tako dobro, da ga čebelar težko loči od pravega. Nekomu ki ni nikoli zaužil pravega Slovenskega medu, razlike ne more videt, oziroma okusit. Tisti, ki pa ve kakšen okus mora imeti med, najvrjetneje razliko okusi.
PacificBlue ::
100 g belega sladkorja ima 400kalorij, 100 g medu ima 320kalorij.
Bel sladkor vsebuje 100% sladkor, med vsebuje 80%sladkorja, 17% vode, ostalih 3 % pa vitaminov, mineralov , antioksidantov in propolis.
Bel sladkor vsebuje 100% sladkor, med vsebuje 80%sladkorja, 17% vode, ostalih 3 % pa vitaminov, mineralov , antioksidantov in propolis.
I’m out.
:3
:3
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PacificBlue ()
mirator ::
PovemVfaco je izjavil:
Nekako bolj verjamem tejle razlagi
https://www.pomurec.com/vsebina/46543/P...
kot pa forumskim nutricionistom.
Jaz med kar pogosto uživam v različnih oblikah: včasih kakšna žlička na tešče, včasih sladkanje čaja, včasih kot medico, včasih pa tudi kot namaz na kruhu. Ne vem, če mi to koristi, vem pa, da mi ne škoduje in še okus mi je všeč.
Ja, ker ne ločiš PR članka od konsistentnih razlag. Najbolj bosa je ta, da med vsebuje vse, kar potrebuje človeško telo, ampak pozabi omenit, da je v smešno nizkih količinah vse, kar ni cuker. In med je superduper, ker je enostavno prebavljiv in ti hitro da energijo, kar so tudi lastnosti rafiniranega cukra. Jasno, ker je sestava praktično 99 % enaka.
Očitno mojega zadnjega stavka nisi prebral. Sploh nima veze ali ločim ali ne PR od konsistenčne razlage (karkoli že to po tvoje je). Tvoja replika mi deluje bolj kot odgovor teoretika zarot, žal.
PovemVfaco ::
PovemVfaco je izjavil:
Nekako bolj verjamem tejle razlagi
https://www.pomurec.com/vsebina/46543/P...
kot pa forumskim nutricionistom.
Jaz med kar pogosto uživam v različnih oblikah: včasih kakšna žlička na tešče, včasih sladkanje čaja, včasih kot medico, včasih pa tudi kot namaz na kruhu. Ne vem, če mi to koristi, vem pa, da mi ne škoduje in še okus mi je všeč.
Ja, ker ne ločiš PR članka od konsistentnih razlag. Najbolj bosa je ta, da med vsebuje vse, kar potrebuje človeško telo, ampak pozabi omenit, da je v smešno nizkih količinah vse, kar ni cuker. In med je superduper, ker je enostavno prebavljiv in ti hitro da energijo, kar so tudi lastnosti rafiniranega cukra. Jasno, ker je sestava praktično 99 % enaka.
Kot čebelar, ti kar povem v faco, da nimaš pojma o medu. Naravnost debilne izjave podajaš. Sem kar začuden, da glede na število čebelarjev in čebelj v Sloveniji, tako malo znanja o čebelarstvu. Obišči kakšnega čebelarja, da ti razloži nastanek medu.
Kar se tiče ponaredkov medu, so Kitajci že 10 let nazaj izpilili ponarejanje medu. Tudi viskoznost dosežejo tako dobro, da ga čebelar težko loči od pravega. Nekomu ki ni nikoli zaužil pravega Slovenskega medu, razlike ne more videt, oziroma okusit. Tisti, ki pa ve kakšen okus mora imeti med, najvrjetneje razliko okusi.
Ravno ker si čebelar, ti je v interesu prodajat pravljice o medu. Če panje skup zbijaš in se igračkaš s čebelami, ti to pač ne daje znanja o kemiji, še manj pa motivacijo, da bi govoril resnico o svojem produktu.
PovemVfaco ::
konsistenčne razlage (karkoli že to po tvoje je).
Saj sem napisal, da tega ne pač prepoznaš, takoj te par fensi besed prepriča in ne prepoznaš bulšita. Konsistentna razlaga je npr., da v članku, ki naj bi poudarjal razlike med medom in rafiniranim cukrom, ne greš hvalit medu za lahko prebavljivost in to, da ti hitro da energijo, ker so to ravno tako lastnosti rafiniranega sladkorja, pri katerem pa te lastnosti zamolčiš. S tem si pokazal podobnost nekomu, ki ima malo pojma. In PR naravo članka vsem pismenim.
PovemVfaco ::
PacificBlue je izjavil:
100 g belega sladkorja ima 400kalorij, 100 g medu ima 320kalorij.
Bel sladkor vsebuje 100% sladkor, med vsebuje 80%sladkorja, 17% vode, ostalih 3 % pa vitaminov, mineralov , antioksidantov in propolis.
Kolk % dnevnih potreb po vitaminin, mineralih za človeka pokrije 100 g medu? Ali pa 1 kg, če hočeš? Koliko je beljakovin in maščob, ko v iber znanstvenem članku o medu, ki definitivno ni samo reklama, piše, da ima med vse, kar človek potrebuje?
Kar se tiče ponaredkov medu, so Kitajci že 10 let nazaj izpilili ponarejanje medu. Tudi viskoznost dosežejo tako dobro, da ga čebelar težko loči od pravega.
Ja, cukra nadomestit s podobnim, skoraj enakim cukrom, ni nek kunšt. Shocker!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PovemVfaco ()
mirator ::
PovemVfaco je izjavil:
konsistenčne razlage (karkoli že to po tvoje je).
Saj sem napisal, da tega ne pač prepoznaš, takoj te par fensi besed prepriča in ne prepoznaš bulšita. Konsistentna razlaga je npr., da v članku, ki naj bi poudarjal razlike med medom in rafiniranim cukrom, ne greš hvalit medu za lahko prebavljivost in to, da ti hitro da energijo, ker so to ravno tako lastnosti rafiniranega sladkorja, pri katerem pa te lastnosti zamolčiš. S tem si pokazal podobnost nekomu, ki ima malo pojma. In PR naravo članka vsem pismenim.
Samo potrjuješ moj zadnji stavek iz citata (očitno imaš težave z branjem celotnega posta).
mr_chai ::
Gagatronix je izjavil:
Ne, nikoli nisem maral cukra, in ga ne uporabljam.
In ne nakladaj mi o naravnih instinktih. Sladko je eden od najbolj nagravznih okusov, ki obstajajo.
Ja kolk si ti en tough guy. A na Trojane kličeš, da prideš po krof brez cukra ?
PovemVfaco ::
PovemVfaco je izjavil:
konsistenčne razlage (karkoli že to po tvoje je).
Saj sem napisal, da tega ne pač prepoznaš, takoj te par fensi besed prepriča in ne prepoznaš bulšita. Konsistentna razlaga je npr., da v članku, ki naj bi poudarjal razlike med medom in rafiniranim cukrom, ne greš hvalit medu za lahko prebavljivost in to, da ti hitro da energijo, ker so to ravno tako lastnosti rafiniranega sladkorja, pri katerem pa te lastnosti zamolčiš. S tem si pokazal podobnost nekomu, ki ima malo pojma. In PR naravo članka vsem pismenim.
Samo potrjuješ moj zadnji stavek iz citata (očitno imaš težave z branjem celotnega posta).
Kako deluje moja replika nekomu, ki ne loči PR članka od dejstev in še povrh vsega še napiše, da sploh ni pomembno, ali loči PR od dejstev, po tem, ko je PR članek predstavil kot neko avtoriteto, me pa res ne zanima preveč.
Ali ješ med ali ne, je irelevantno za debato (lahko si še enkrat prebereš naslov teme). Jaz ga tud jem, redko in zelo malo, ampak takrat pač vem, da jem junk, ki je zanemarljivo manj slab od rafiniranega cukra. Ne pa tekoče lepljive magije.
PacificBlue ::
ima med vse, kar človek potrebuje
Da clovek prezivi na dolgi rok, mora pokrivati manjko 20 aminokislin, ki jih clovesko telo ne proizvaja.
Med ima nekaj aminokislin, ne pa vseh.
I’m out.
:3
:3
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PacificBlue ()
PovemVfaco ::
PacificBlue je izjavil:
ima med vse, kar človek potrebuje
Da clovek prezivi na dolgo rok, mora pokrivati manjko 20 aminokislin, ki jih clovesko telo ne proizvaja.
Med ima nekaj aminokislin, ne pa vseh.
Pa še te v tako malih količinah, da je smešno.
PacificBlue ::
Ja, ampak vseeno je med boljse zivilo kot beli sladkor. Ce se ze more odlocati.
I’m out.
:3
:3
PovemVfaco ::
PacificBlue je izjavil:
Ja, ampak vseeno je med boljse zivilo kot beli sladkor. Ce se ze more odlocati.
Je, zanemarljivo. Ne pa "superfood" in ne vem kaj.
Gagatronix ::
Gagatronix je izjavil:
Ne, nikoli nisem maral cukra, in ga ne uporabljam.
In ne nakladaj mi o naravnih instinktih. Sladko je eden od najbolj nagravznih okusov, ki obstajajo.
Ja kolk si ti en tough guy. A na Trojane kličeš, da prideš po krof brez cukra ?
Zakaj bi zrl to svinjarijo od krofov ?
PacificBlue ::
PovemVfaco je izjavil:
PacificBlue je izjavil:
Ja, ampak vseeno je med boljse zivilo kot beli sladkor. Ce se ze more odlocati.
Je, zanemarljivo. Ne pa "superfood" in ne vem kaj.
No se strinjam, da superfood pa res ni.
I’m out.
:3
:3
mirator ::
PovemVfaco je izjavil:
Kako deluje moja replika nekomu, ki ne loči PR članka od dejstev in še povrh vsega še napiše, da sploh ni pomembno, ali loči PR od dejstev, po tem, ko je PR članek predstavil kot neko avtoriteto, me pa res ne zanima preveč.
Ali ješ med ali ne, je irelevantno za debato (lahko si še enkrat prebereš naslov teme). Jaz ga tud jem, redko in zelo malo, ampak takrat pač vem, da jem junk, ki je zanemarljivo manj slab od rafiniranega cukra. Ne pa tekoče lepljive magije.
No ti dam še nekaj primerov, sicer ker ne ločim med PR in konsistentnimi razlagami, boš že ti vedel.
https://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:d...
Med @ Wikipedia
https://vizita.si/zdravje/kaj-je-dobro-...
https://nijz.si/zivljenjski-slog/prehra...
Dejstvo je, da jaz nisem nikjer trdil, da je med superfood in ne vem kaj še, temveč da bolj verjamem nekaterim člankom (ki so mogoče tudi PR, vendar se skladajo z mojo vednostjo o medu), kot pa forumskim nutricionistom, kamor štejem tudi tebe. Sem pa tudi zapisal, da mi uživanje medu, dosedaj ni škodilo. Lahko pa še zapišem, da mi je večkrat ob začetnem prehladu, kuhano žganje oslajeno z medom, koristilo.
S tem debato s tabo (ki je jaz ne bi začel, če mi ne bi ti repliciral) končujem, ker sva pač očitno na različnih bregovih.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Sladilo eritritol povezano s tveganjem za srčno-žilne bolezni (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 10125 (6359) | Nikec3 |
» | Kateri med je dober in najbolj zdrav? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 27707 (18009) | Tilen |
» | Sladkor (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 28189 (24174) | FiReFTW |
⊘ | Nelogično navajanje vsebnosti sladkorja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 32624 (30283) | dzinks63 |
» | Sestava medu in deklaracija? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12640 (10335) | boss-tech |