Forum » Loža » Kateri med je dober in najbolj zdrav?
Kateri med je dober in najbolj zdrav?
BorutO ::
Zelo rad jem med, predvsem Mercatorjevega Cvetličnega, ker mi je pač dober. Danes sem kupil isto cvetlični med v Sparu od firme Medex. Razlika je takoj opažena že v okusu in v sami barvi medu. Ta iz Medex-a je že kupljen tak, da je spodaj že skoraj cel strjen, med tem, ko z Mercatorjevim medom teh težav nimam. Isto so vsi cvetlični medi od medexa bili že malo strjeni, med tem, ko tega pri Mercatorjevih še nisem opazil. Me zanima, kateri od njiju je zdaj bolj zdrav in tudi, če so še kakšni boljši cvetlični medi od teh dveh. Tu ne mislim na privat čebelarje, ampak na mede, ki se prodajajo v naših trgovinah (Mercator, Spar, Tuš, itd).
Na Zveze potrošnikov Slovenije sem sicer našel en test cvetličnih medov, ampak je od leta 2009, tako da mislim, da se je med tem časom ogromno spremenilo, tako v kakovosti kot v konkurenci.
Na Zveze potrošnikov Slovenije sem sicer našel en test cvetličnih medov, ampak je od leta 2009, tako da mislim, da se je med tem časom ogromno spremenilo, tako v kakovosti kot v konkurenci.
koyotee ::
Tvoj med je najbrz nekje z juzne amerike poglej na etiketo. Druhace kupi med od lokalnega pridelovalca, sigurno je kje kak v blizini
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
Miha 333 ::
To, da med kristalizira, je naravno in pomeni, da nima dodanih aditivov, ki bi to preprečevali. S tem ni nič narobe, če te pa moti, ga segrej na 40 stopinj C.
Drugače pa ne vem, po nekih raziskavah je med samo mešanica vode, sladkorja in čebeljih prebavnih sokov (bruhanja v bistvu).
Pa raje kupi domačega pri kakem čebelarju kot pa v trgovini.
Drugače pa ne vem, po nekih raziskavah je med samo mešanica vode, sladkorja in čebeljih prebavnih sokov (bruhanja v bistvu).
Pa raje kupi domačega pri kakem čebelarju kot pa v trgovini.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Miha 333 ()
blink ::
Zelo rad jem med, predvsem Mercatorjevega Cvetličnega, ker mi je pač dober. Danes sem kupil isto cvetlični med v Sparu od firme Medex. Razlika je takoj opažena že v okusu in v sami barvi medu. Ta iz Medex-a je že kupljen tak, da je spodaj že skoraj cel strjen, med tem, ko z Mercatorjevim medom teh težav nimam. Isto so vsi cvetlični medi od medexa bili že malo strjeni, med tem, ko tega pri Mercatorjevih še nisem opazil. Me zanima, kateri od njiju je zdaj bolj zdrav in tudi, če so še kakšni boljši cvetlični medi od teh dveh. Tu ne mislim na privat čebelarje, ampak na mede, ki se prodajajo v naših trgovinah (Mercator, Spar, Tuš, itd).
Na Zveze potrošnikov Slovenije sem sicer našel en test cvetličnih medov, ampak je od leta 2009, tako da mislim, da se je med tem časom ogromno spremenilo, tako v kakovosti kot v konkurenci.
Med je primeren za lajšanja bolečin v grlu pri prehladu ali oskrbi ran. 82% medu je sladkor, nobenih vlaknin, nobenih vitaminov, nobenih mineralov. Daleč od zdrave hrane, pa še karies povzroča.
Vice ::
Med je primeren za lajšanja bolečin v grlu pri prehladu ali oskrbi ran. 82% medu je sladkor, nobenih vlaknin, nobenih vitaminov, nobenih mineralov. Daleč od zdrave hrane, pa še karies povzroča.
Med vsebuje do 77 % sladkorjev, od tega do 76 % enostavnih sladkorjev (fruktoza in glukoza), 17,7 % vode, ostalo (5,3 %) so: vitamini (B1, B2, B6, C, nikotinska kislina, pantotenska kislina), mineralne snovi (Cu, Na, K, P, Ca, Si, Mg, Fe, Mn), krom je za razgradnjo ogljikovih hidratov, s čimer se zmanjšujejo neželeni učinki uživanja večjih količin enostavnih sladkorjev in naglega dviga glukoze v krvi, aminokisline (prolin, fenilalanin..), encime (saharaza, amilaza, kisla fosfataza, katalaza, glukoza oksidaza), hormone (acetilholin, rastni hormon), kisline (solna, fosforna, ocetna, jabolčna, citronska, mlečna, maslena, jantarna, piroglutaminska, glukonska, mravljinčna kislina), flavonoide (kvercetin, antocianini, katehin), transresveratrol, ubikinon in protibakterijske snovi.
shmandi ::
fikus_ ::
Malo berite deklaracije in izvor medu. Ponavadi piše izvor iz EU in izven EU. Za izven Eu pomeni J Amerika in Kitajska. Sicer pa tudi Slo izvor medu ni nobeno zagotovilo kvalitete. Bi bil potreben spet kakšen test medu na Slo trgu.
Okus medu je pa odvisen od čebelje paše in rastlin, ki takrat medijo. Npr. cvetlični med se lahko zelo razlikuje po okusu.
Okus medu je pa odvisen od čebelje paše in rastlin, ki takrat medijo. Npr. cvetlični med se lahko zelo razlikuje po okusu.
Machete ::
Daj bodi pameten in upoštevaj predlog zgoraj. Ne kupuj medu v teh trgovinah, ker ti prodajajo najslabšo zadevo možno. Pridelano v državah članicah EU in državah izven EU (citat)
Sploh v sloveniji je vsaj en čebelar skoraj v vsaki vasi.
Din Don, dober dan, lahko prosim malo lokalnega medu kupim? Hvala in nasvidenje.
Sploh v sloveniji je vsaj en čebelar skoraj v vsaki vasi.
Din Don, dober dan, lahko prosim malo lokalnega medu kupim? Hvala in nasvidenje.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
videc ::
Hojev med, gozdni med, kostanjev med, ... šele na koncu cvetlični.
Tudi cene gredo od najdražjega proti najcenejšemu.
Tudi cene gredo od najdražjega proti najcenejšemu.
Smrekar1 ::
Zelo rad jem med, predvsem Mercatorjevega Cvetličnega, ker mi je pač dober. Danes sem kupil isto cvetlični med v Sparu od firme Medex. Razlika je takoj opažena že v okusu in v sami barvi medu. Ta iz Medex-a je že kupljen tak, da je spodaj že skoraj cel strjen, med tem, ko z Mercatorjevim medom teh težav nimam. Isto so vsi cvetlični medi od medexa bili že malo strjeni, med tem, ko tega pri Mercatorjevih še nisem opazil. Me zanima, kateri od njiju je zdaj bolj zdrav in tudi, če so še kakšni boljši cvetlični medi od teh dveh. Tu ne mislim na privat čebelarje, ampak na mede, ki se prodajajo v naših trgovinah (Mercator, Spar, Tuš, itd).
Na Zveze potrošnikov Slovenije sem sicer našel en test cvetličnih medov, ampak je od leta 2009, tako da mislim, da se je med tem časom ogromno spremenilo, tako v kakovosti kot v konkurenci.
Različni medovi so za različne stvari. Na kruhu sta najboljša cvetlični in akacijev, za kuhanje gozdni in kostanjev in tako dalje.
Razlika v kakovosti je močno odvisna od čebel. Evropske čebele delajo neprimerno kakovostnejši med od afriških, ki so tudi dominantne čebele v Južni Ameriki. Bistvena razlika je tudi v viskoznosti ("gostoti") medu - viskoznejši ("gostejši") med je praviloma boljši.
D3m ::
Zelo rad jem med, predvsem Mercatorjevega Cvetličnega, ker mi je pač dober. Danes sem kupil isto cvetlični med v Sparu od firme Medex. Razlika je takoj opažena že v okusu in v sami barvi medu. Ta iz Medex-a je že kupljen tak, da je spodaj že skoraj cel strjen, med tem, ko z Mercatorjevim medom teh težav nimam. Isto so vsi cvetlični medi od medexa bili že malo strjeni, med tem, ko tega pri Mercatorjevih še nisem opazil. Me zanima, kateri od njiju je zdaj bolj zdrav in tudi, če so še kakšni boljši cvetlični medi od teh dveh. Tu ne mislim na privat čebelarje, ampak na mede, ki se prodajajo v naših trgovinah (Mercator, Spar, Tuš, itd).
Na Zveze potrošnikov Slovenije sem sicer našel en test cvetličnih medov, ampak je od leta 2009, tako da mislim, da se je med tem časom ogromno spremenilo, tako v kakovosti kot v konkurenci.
Pa veš, da je strjen najbolj zdrav?
|HP EliteBook|R5 6650U|
harmony ::
Ne vem zakaj bi "domaci oz. lokalni med" bil boljsi kot tisti iz trgovine. Saj obstajajo testi, kako preveris ali je med dober ali ne.
A mislite, da lokalci ne mecejo not sladkor in vprasanje se kaj zraven...
A mislite, da lokalci ne mecejo not sladkor in vprasanje se kaj zraven...
harmony ::
nevone ::
Ne vem zakaj bi "domaci oz. lokalni med" bil boljsi kot tisti iz trgovine. Saj obstajajo testi, kako preveris ali je med dober ali ne.
A mislite, da lokalci ne mecejo not sladkor in vprasanje se kaj zraven...
Lokalci tega v glavnem ne delajo, in imajo neprimerno boljši med kot je tisti iz trgovine. Trgovina bo med proda(ja)la tudi če je slabše kvalitete, k lokalcem pa hodije predvsem tisti, ki pričakujejo boljšo kvaliteto in bi ga težko prodajali, če ne bi bil boljši.
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
D3m ::
Poščije se ti v med in ti ga proda.
Ne pretiravati.
Tud mozno. No...kot student sem delal v pekarni. Glej ga zlomka, kruh pade na tla se ga pobere in da naprej...pa tam se hodi z obutvijo, kjer si prej bil na skretu.
Pretiravam?
Saj tvoj imunski sistem mora počivati A N?
|HP EliteBook|R5 6650U|
harmony ::
Ne vem zakaj bi "domaci oz. lokalni med" bil boljsi kot tisti iz trgovine. Saj obstajajo testi, kako preveris ali je med dober ali ne.
A mislite, da lokalci ne mecejo not sladkor in vprasanje se kaj zraven...
Lokalci tega v glavnem ne delajo, in imajo neprimerno boljši med kot je tisti iz trgovine. Trgovina bo med proda(ja)la tudi če je slabše kvalitete, k lokalcem pa hodije predvsem tisti, ki pričakujejo boljšo kvaliteto in bi ga težko prodajali, če ne bi bil boljši.
o+ nevone
Problem je, ker danes imas kot ste nekateri napisali v vsaki vasi cebelarja, ki najbrz podobno kot razni "home made web developerji" pogledajo ene par youtube tutorialov in potem se lotijo posla. Tudi v tem poslu moras biti podkovan in imeti za seboj izkusnje.
jype ::
harmony> ki najbrz podobno kot razni "home made web developerji" pogledajo ene par youtube tutorialov in potem se lotijo posla.
Al pa jim pokaže dedek.
Al pa jim pokaže dedek.
stjan ::
Večina domačega medu je iz sladkorja iz Lidla ali Hofra :)
Sem pri nas opazil velike razlike pri količini medu, ki so ga pridelali čebelarji.
Kolega, ki je delal bolj naravno je imel nekajkrat manjši pridelek od drugih, ki so kupovali cele vozičke sladkorja, kvaliteta medu je pa verjetno tudi podobna.
Ni vse zlato kar se sveti in ne vse drek kar smrdi :)
Sem pri nas opazil velike razlike pri količini medu, ki so ga pridelali čebelarji.
Kolega, ki je delal bolj naravno je imel nekajkrat manjši pridelek od drugih, ki so kupovali cele vozičke sladkorja, kvaliteta medu je pa verjetno tudi podobna.
Ni vse zlato kar se sveti in ne vse drek kar smrdi :)
Machete ::
Tudi v tem poslu moras biti podkovan in imeti za seboj izkusnje.
V Sloveniji ni strahu. Če to ni ravno štantar pred merkatorjem ali door to door prodajalec, se boš težko nasankal. Saj v svojem okolju ja približno poznaš ljudi (čebelarje), če ne jih pa kdo drug. Saj ljudje čebelarijo že leta, pa še ponosni so na tiste svoje etikete na kozarcu s svojim imenom :)
Pa že na daleč vidiš da kak lep temnorjav kostanjev med, ki ga starejši gospod, ki čebelari že desetletja, s svojimi tresočimi rokami in modrostjo vzame iz lesene police v svoji kleti, ni primerljiv z merkatorjevim nekim 'cvetličnim', ki je že skoraj bel, toliko je dodatno 'sladkan' oz. umešan..
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Smrekar1 ::
Večina domačega medu je iz sladkorja iz Lidla ali Hofra :)
Sem pri nas opazil velike razlike pri količini medu, ki so ga pridelali čebelarji.
Kolega, ki je delal bolj naravno je imel nekajkrat manjši pridelek od drugih, ki so kupovali cele vozičke sladkorja, kvaliteta medu je pa verjetno tudi podobna.
Pri pridelavi medu rabš sladkor zato, da čebelam nadomestiš pridelan med, sicer ti čez zimo pocrkajo od lakote. Tole kar opisuješ je povsem konsistentno tudi z večjim čebelnjakom.
Večji čebelnjak = več medu. Logično, kajne?
fikus_ ::
Popolnoma naraven med kristalizira, tako da, če kje vidiš med s kristalčki, je to zagotovilo, da ni dodatkov. Najprej kristalizira gozdni med (smreka).
Če pa med ne kristalizira, je pa "dodelan", najslabšem primeru pa je dodan sladkor.
Med kupujte pri lokalnih pridelovalcih s tradicijo, takšnih, ki tudi povedo, da katero leto pa nimajo več medu, ker je bila slaba letina. To je dokaz da ne preprodajajo meda.
Če pa med ne kristalizira, je pa "dodelan", najslabšem primeru pa je dodan sladkor.
Med kupujte pri lokalnih pridelovalcih s tradicijo, takšnih, ki tudi povedo, da katero leto pa nimajo več medu, ker je bila slaba letina. To je dokaz da ne preprodajajo meda.
Heavy ::
harmony> ki najbrz podobno kot razni "home made web developerji" pogledajo ene par youtube tutorialov in potem se lotijo posla.
Al pa jim pokaže dedek.
Ali pa se opravi tečaj (odvisno od udeležbe se začnejo za 50€). Kar se splača, glede na to, da pri spregledanih prvih znakih bolezni lahko izgubiš 50% čebel, kar ni tako poceni.
Pa še vedno smo dovolj majhna država, da se gotovo pozna kakšnega čebelarja, ki je kolega od kolega in dela dober med.
#TeamFelix
m0LN4r ::
Ne vem zakaj bi "domaci oz. lokalni med" bil boljsi kot tisti iz trgovine. Saj obstajajo testi, kako preveris ali je med dober ali ne.
A mislite, da lokalci ne mecejo not sladkor in vprasanje se kaj zraven...
Lokalci tega v glavnem ne delajo, in imajo neprimerno boljši med kot je tisti iz trgovine. Trgovina bo med proda(ja)la tudi če je slabše kvalitete, k lokalcem pa hodije predvsem tisti, ki pričakujejo boljšo kvaliteto in bi ga težko prodajali, če ne bi bil boljši.
o+ nevone
To da so lokalci posteni v teh casih drzi en drek. Za sebe bodo naredil dobro, ce pa hocejo zasluzt pa se dela vse zivo.
Sadje za zganje se cukra. Staro vino se zmesa z sadjem pocukra in skusa zganje, sliva, hruska, breskev po zelji.
Skropijo tut vsi vsepovprek, ko so drugi v sluzbi. Vprasas, ce skropi - nic nic.
- Smo mi probali, kako je ko ne skropis. Pridelek je grozen. Za prodajo lahko pozabis.
Med se redci. Celo pa v teh kriznih cajtih s cebelami in konkurenco v trgovinah.
Jaz sem prej med kupoval od Osnovne Sole, kjer so ga delali otroci z hisnikom. Pred leti tudi jaz in sem vsaj vedel kaj kupim.
Zdaj vec takega meda dobis tezko tezko kje. Aja sn cist pozabil, sosed nam da ki pase svoje cebele pr nasem sadovnjaku in mu damo elektriko, da spina vun med. Pa nam vedno prnese kr svezga za celo leto dovolj.
Iz trgovine?
Za tak med je dobila moja tasca recept (od hrvatov) in ga nardila iz cukra pa par dodatkov.
Jaz obozujem med, ko me boli grlo. Tudi namesto sladkorja ga zelo rad uporabljam.
Evo, jaz se ze nekaj casa odlocam za tole. Ce mi bo okolica dopuscala:
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
DeusB ::
Vidim, da tudi tukaj kroži dosti mitov in neresnic glede čebel, medu in čebelarjev. Tudi sami imamo doma čebele. Imeli smo že tudi 30 in več panjev, vendar so nam na žalost pomrle zaradi takšnih in drugačnih razlogov. Počasi zopet obnavljamo družine in upamo, da bo spet kaj medu.
Nekaj dejstev:
- vsak med kristalizira, eden prej drugi kasneje, s tem ni nič narobe. Segrej ga do 40 stopinj pa se zopet utekočini.
- Ko se med toči, je potrebno, da nekaj časa "odleži" v odprtem sodu ali tudi kozarcu, saj mora del vode izhlapeti. Če
tega ne storimo ima med kiselkast okus!
- Sladkor se čebelam ponudi kot nadomestilo za odvzet med. Če čebel ne bi hranili, bi čez zimo pomrle, saj jim vso
zalogo hrane ( med) poberemo.
- Poleg medu se iz panjev pridobiva tudi matični mleček in cvetni prah, dela se propolis,.. Vsi izdelki so zelo zdravi v
normalnih količinah, vendar imajo tudi ceno, saj njihovo pridobivanje ni enostavno in lahko.
- Tako kot so vam že svetovali. Skoraj vsaka vas ima čebelarja, in če sam uporablja med je sigurno znak, da je zadeva
kvalitetna. To vam lahko povem iz lastnih izkušenj. Če je kaj meda viška se ga seveda proda in s tem dobi nazaj vsaj
del stroškov, ki jih imaš pri delu s čebelami.
- Tako kot v vsakem poklicu, dejavnosti,... se pa seveda tudi v čebelarstvu najdejo GNILA JABOLKA!
in za konec
ČEBELE UMREJO IN NE POCRKAJO!!!
Nekaj dejstev:
- vsak med kristalizira, eden prej drugi kasneje, s tem ni nič narobe. Segrej ga do 40 stopinj pa se zopet utekočini.
- Ko se med toči, je potrebno, da nekaj časa "odleži" v odprtem sodu ali tudi kozarcu, saj mora del vode izhlapeti. Če
tega ne storimo ima med kiselkast okus!
- Sladkor se čebelam ponudi kot nadomestilo za odvzet med. Če čebel ne bi hranili, bi čez zimo pomrle, saj jim vso
zalogo hrane ( med) poberemo.
- Poleg medu se iz panjev pridobiva tudi matični mleček in cvetni prah, dela se propolis,.. Vsi izdelki so zelo zdravi v
normalnih količinah, vendar imajo tudi ceno, saj njihovo pridobivanje ni enostavno in lahko.
- Tako kot so vam že svetovali. Skoraj vsaka vas ima čebelarja, in če sam uporablja med je sigurno znak, da je zadeva
kvalitetna. To vam lahko povem iz lastnih izkušenj. Če je kaj meda viška se ga seveda proda in s tem dobi nazaj vsaj
del stroškov, ki jih imaš pri delu s čebelami.
- Tako kot v vsakem poklicu, dejavnosti,... se pa seveda tudi v čebelarstvu najdejo GNILA JABOLKA!
in za konec
ČEBELE UMREJO IN NE POCRKAJO!!!
Machete ::
A ni tako da poginejo, ker umrejo samo ljudje in ljubezen?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
jusv ::
Point teme: Kupi medexov med (če nimaš lokalnih pridelovalcev) in nikakor cenenega medu pri Merkatorju.
Pametne smo podnevi z lučjo iskali!
stjan ::
Pravemu čebelarju čebele umrejo, ostalim pocrkajo.
Glede sladkorja se z njim lahko hrani čebele po tem, ko se jim pobere med, ali pa prej, tako da sladkor predelujejo v med in manj nabirajo cvetni prah.
Glede sladkorja se z njim lahko hrani čebele po tem, ko se jim pobere med, ali pa prej, tako da sladkor predelujejo v med in manj nabirajo cvetni prah.
LovelyTruth ::
Problem je če ne poznaš kdo to prodaja, moraš imeti osebni odnos, jaz ne verjamem uličnim prodajalcem, not dajo lahko poceni med, prodajajo kot domač, lahko tudi ni tako zdrav, spomnimo se!
http://4d.rtvslo.si/arhiv/odkrito/17439...
http://4d.rtvslo.si/arhiv/odkrito/17439...
jtothek ::
LovelyTruth je izjavil:
Problem je če ne poznaš kdo to prodaja, moraš imeti osebni odnos, jaz ne verjamem uličnim prodajalcem, not dajo lahko poceni med, prodajajo kot domač, lahko tudi ni tako zdrav, spomnimo se!
http://4d.rtvslo.si/arhiv/odkrito/17439...
Ni tako pri vsem? Ce poznas direkt kakega proizvajaca/pridelovalca bos najboljse skozi prisel.
Se pa zdi, da je Slovenija taka cebelarska dezela da gres na kako trznico ali pa sejem pa bi tam moral biti kaki cebelar pa ga malo vprasas kako in kaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jtothek ()
stjan ::
Res smo že pozabili na lanskoletno afero, ko so ugotovili da je večina čebelarjev uporabljala prepovedane strupene substance pri zdravljenju čebel in se je to preneslo v med :(
Heavy ::
LovelyTruth je izjavil:
Problem je če ne poznaš kdo to prodaja, moraš imeti osebni odnos, jaz ne verjamem uličnim prodajalcem, not dajo lahko poceni med, prodajajo kot domač, lahko tudi ni tako zdrav, spomnimo se!
http://4d.rtvslo.si/arhiv/odkrito/17439...
Ta afera je posledica medijskega senzacionalizma. Šli so jemati vzorce, v obdobju zdravljenja čebel. Do dneva, ko se med vzame iz čebelnjaka se vsi ti 'strupi' po izgubijo, ker ga čebele absorbirajo. Da primerjam je to, kot da bi šel na govejo/piščančjo/prašičjo farmo delat analize nad mladiči. Pa bi se čudil, kakšno koncentracijo antibiotikov bi našel.
Kar ne poročajo je to koliko tožb si je POP TV nabral z to senzacionalno zgodbo in koliko je moral plačat oškodovanim čebelarjem.
*EDIT: ne pa mešat te zgodbe, z tistim, ki so ga dobili preprodajat nedovoljene (in pretekle) preparate iz balkana.
#TeamFelix
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Heavy ()
stjan ::
Nekateri pa še zmeraj zdravijo varojo z mravljično kislino in jim nekaj čebel celo preživi, medtem, ko je čebelar" strokovnjak" z napačnim doziranjem zdravil uspešno uničil veliko zaroda.
Ni vse umetno ok.
Ni vse umetno ok.
tikitoki ::
Zelo rad jem med, predvsem Mercatorjevega Cvetličnega, ker mi je pač dober. Danes sem kupil isto cvetlični med v Sparu od firme Medex. Razlika je takoj opažena že v okusu in v sami barvi medu. Ta iz Medex-a je že kupljen tak, da je spodaj že skoraj cel strjen, med tem, ko z Mercatorjevim medom teh težav nimam. Isto so vsi cvetlični medi od medexa bili že malo strjeni, med tem, ko tega pri Mercatorjevih še nisem opazil. Me zanima, kateri od njiju je zdaj bolj zdrav in tudi, če so še kakšni boljši cvetlični medi od teh dveh. Tu ne mislim na privat čebelarje, ampak na mede, ki se prodajajo v naših trgovinah (Mercator, Spar, Tuš, itd).
Na Zveze potrošnikov Slovenije sem sicer našel en test cvetličnih medov, ampak je od leta 2009, tako da mislim, da se je med tem časom ogromno spremenilo, tako v kakovosti kot v konkurenci.
Tezko resno jemljes nekoga, ki se pritozuje nad popolnoma normalno in naravno kristalizacijo medu. Bolj zaskrbljen bi bil, ce med ne kristalizira (je sicer odvisno od vrste).
Heavy ::
Nekateri pa še zmeraj zdravijo varojo z mravljično kislino in jim nekaj čebel celo preživi, medtem, ko je čebelar" strokovnjak" z napačnim doziranjem zdravil uspešno uničil veliko zaroda.
Ni vse umetno ok.
To je problem v posamezniku zaradi napačne doze in ne v zdravilu.
#TeamFelix
fikus_ ::
Tako kot vedno, se najde veliko poznavalcev! Čebelarstvo poznajo toliko, koliko meda dajo v usta!
Doma imamo čebele, par panjev. Če je leto dobro, ga je tudi kaj za prodajo, npr. 2014 ga pa še za doma ni bilo veliko.
Hranjenje čebel s sladkorjem in zdravljenje poteka po točenju medu! Tista afera z zdravljenjem/zdravili je posledica zaslužkarstva in monopola prodajalcev zdravil in tudi nevestnosti nekaterih čebelarjev.
V glavnem, če se čebelar drži pravil dobre prakse, v medu ne bi smelo biti ostankov zdravil.
Najbolj zdravju prijazno je zdravljenje z mravljično kislino, vendar je tudi najbolj zahtevno.
Doma imamo čebele, par panjev. Če je leto dobro, ga je tudi kaj za prodajo, npr. 2014 ga pa še za doma ni bilo veliko.
Hranjenje čebel s sladkorjem in zdravljenje poteka po točenju medu! Tista afera z zdravljenjem/zdravili je posledica zaslužkarstva in monopola prodajalcev zdravil in tudi nevestnosti nekaterih čebelarjev.
V glavnem, če se čebelar drži pravil dobre prakse, v medu ne bi smelo biti ostankov zdravil.
Najbolj zdravju prijazno je zdravljenje z mravljično kislino, vendar je tudi najbolj zahtevno.
Ganon ::
M-XXXX ::
Zelo rad ješ slab med.
Kristalizacija medu pa je naraven pojav.
Ni res. Rad je dober med. Ker če mu nebi bil dober ga najbrz nebi jedel, kaj meniš? Sem prepričan da si ne želi zanič in slabega medu, drugače ga nebi kupoval. Koliko je pa zdravja v njem je pa drugo.
St235 ::
Med tem kaj je dobro (kvalitetno) kot objektivnim kriterijem in kaj je dobro (okusno) kot subjektivnem kriterijem je velika razlika. In ja, med, ki ne kristalizira (še posebej če govorimo o cvetličnem medu) je zanič brozga sladkorja in aditivov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
Vice ::
Iz trgovine?
Za tak med je dobila moja tasca recept (od hrvatov) in ga nardila iz cukra pa par dodatkov.
Ja sem slišal, da prodajalke v skladišču Mercatorja s kuhovnico v sodih za kis mešajo cukr pa vodo in vlagajo ta "med" v kozarce od kumarc za povrh pa dajejo gor še ponarejene nalepke "priznanih" proizvajalcev. Nekatere trgovine kar pozidajo svoje proizvodnje obrate in plačujejo ljudi, da jim kuhajo...
Vsekakor pa sem 100% da ti bo tašča pomagala razbiti ta mit in ti dala recept, ki ga boš tukaj objavil.
Ganon ::
Zelo rad ješ slab med.
Kristalizacija medu pa je naraven pojav.
Ni res. Rad je dober med. Ker če mu nebi bil dober ga najbrz nebi jedel, kaj meniš? Sem prepričan da si ne želi zanič in slabega medu, drugače ga nebi kupoval. Koliko je pa zdravja v njem je pa drugo.
Bom drugače napisal, ker imaš težave z dojemanjem. Rad je nekvaliteten med.
Vikking ::
- Med kristalizira, povsem normalen proces.
- to da veliki proizvajalci (npr Medex), kupujejo poceni med na trgu EU in izven njega je ustaljena praksa. Poceni med prihaja večinoma oz. največji delež iz kitajske in argentine. Kaj je lahko narobe z medom iz teh držav? nič kej takšnega, mogoče večje količine pesticidov, predvsem pa npr, ogromne količine raznih antibiotikov za zdravljenje čebel, ki niso prepovedane pri njih, v EU pa so.
- če med po določenem času ne začne kristalizirat, se lahko zelo vprašamo o kvaliteti le-tega.
- ljudje ne razumejo hranjena čebeljih družin z sladkorjem da lahko normalno preživijo, ter posiljevanje čebeljih družin z sladkorno raztopino z namenom pridobitve večje količine medu.
Hranijo se s sladkorno raztopino tudi med sezono, kadar daljše obdobje zaradi vremenskih razlogov ni paše.
Hočeš kvaliteten med, kupuj od lokalnega čebelarja. Odsvetujem nakup v trgovini ala znamke mercator špar.... Kupuj slovenski med z geografskim poreklom, malo večja kontrola kakovosti in HACCP-ja.
Upaš da bo čebelar točil "zrel med" - manšja vsebnost vlage, ter ko ga toči v kozarce ga ni pregreval, ter seveda je upošteval osnovna načela higiene.
- to da veliki proizvajalci (npr Medex), kupujejo poceni med na trgu EU in izven njega je ustaljena praksa. Poceni med prihaja večinoma oz. največji delež iz kitajske in argentine. Kaj je lahko narobe z medom iz teh držav? nič kej takšnega, mogoče večje količine pesticidov, predvsem pa npr, ogromne količine raznih antibiotikov za zdravljenje čebel, ki niso prepovedane pri njih, v EU pa so.
- če med po določenem času ne začne kristalizirat, se lahko zelo vprašamo o kvaliteti le-tega.
- ljudje ne razumejo hranjena čebeljih družin z sladkorjem da lahko normalno preživijo, ter posiljevanje čebeljih družin z sladkorno raztopino z namenom pridobitve večje količine medu.
Hranijo se s sladkorno raztopino tudi med sezono, kadar daljše obdobje zaradi vremenskih razlogov ni paše.
Hočeš kvaliteten med, kupuj od lokalnega čebelarja. Odsvetujem nakup v trgovini ala znamke mercator špar.... Kupuj slovenski med z geografskim poreklom, malo večja kontrola kakovosti in HACCP-ja.
Upaš da bo čebelar točil "zrel med" - manšja vsebnost vlage, ter ko ga toči v kozarce ga ni pregreval, ter seveda je upošteval osnovna načela higiene.
blink ::
Med je primeren za lajšanja bolečin v grlu pri prehladu ali oskrbi ran. 82% medu je sladkor, nobenih vlaknin, nobenih vitaminov, nobenih mineralov. Daleč od zdrave hrane, pa še karies povzroča.
Med vsebuje do 77 % sladkorjev, od tega do 76 % enostavnih sladkorjev (fruktoza in glukoza), 17,7 % vode, ostalo (5,3 %) so: vitamini (B1, B2, B6, C, nikotinska kislina, pantotenska kislina), mineralne snovi (Cu, Na, K, P, Ca, Si, Mg, Fe, Mn), krom je za razgradnjo ogljikovih hidratov, s čimer se zmanjšujejo neželeni učinki uživanja večjih količin enostavnih sladkorjev in naglega dviga glukoze v krvi, aminokisline (prolin, fenilalanin..), encime (saharaza, amilaza, kisla fosfataza, katalaza, glukoza oksidaza), hormone (acetilholin, rastni hormon), kisline (solna, fosforna, ocetna, jabolčna, citronska, mlečna, maslena, jantarna, piroglutaminska, glukonska, mravljinčna kislina), flavonoide (kvercetin, antocianini, katehin), transresveratrol, ubikinon in protibakterijske snovi.
Procesiran med v trgovini (na katerega se nanaša vprašanje) je mrtva energijska bomba, ki naredi več škode kot koristi razen če potrebuješ nenaden šus energije pri fizični aktivnosti.
bbbbbb2015 ::
Večina domačega medu je iz sladkorja iz Lidla ali Hofra :)
Sem pri nas opazil velike razlike pri količini medu, ki so ga pridelali čebelarji.
Kolega, ki je delal bolj naravno je imel nekajkrat manjši pridelek od drugih, ki so kupovali cele vozičke sladkorja, kvaliteta medu je pa verjetno tudi podobna.
Ni vse zlato kar se sveti in ne vse drek kar smrdi :)
Ti po moj tri čiste nimaš, za kaj se točno sploh gre pri tej stvari.
Med je v bistvu čebelja zaloga hrane za zimo in si jo čebele pridno naberejo v naravi, recimo na akaciji.
Čebelarji potem satovje vzamejo ven, z eno vilico snamejo pokrovčke in zgonijo med ven v centrifugi.
Čebele ostanejo torej brez zimske zaloge.
Da čebele ne bi pocrkale med zimo, čebelarji kupujejo sladkor, ga čebelam nasujejo v "krmilnike", kar je navadna plitka posoda, kjer je sladkana voda in kakšna rampa, da čebele lažje pridejo zraven.
In čebele si dejansko naredijo nadomestno zalogo SLADKORJA in ne meda. S sladkorjem ravno tako dobro preživijo.
Sicer čebelar lahko lene čebele tudi pita (da jim več cukra, kot odvzame medu), samo načeloma, če so čebele pridne, se jim v kilaži najmanj vrne toliko, kolikor se je meda odvzelo.
m0LN4r ::
Iz trgovine?
Za tak med je dobila moja tasca recept (od hrvatov) in ga nardila iz cukra pa par dodatkov.
Ja sem slišal, da prodajalke v skladišču Mercatorja s kuhovnico v sodih za kis mešajo cukr pa vodo in vlagajo ta "med" v kozarce od kumarc za povrh pa dajejo gor še ponarejene nalepke "priznanih" proizvajalcev. Nekatere trgovine kar pozidajo svoje proizvodnje obrate in plačujejo ljudi, da jim kuhajo...
Vsekakor pa sem 100% da ti bo tašča pomagala razbiti ta mit in ti dala recept, ki ga boš tukaj objavil.
Jp ma se par flas doma. Cirka tako gre, Cuker (rjavi, beli, kaksen med bi rad mel), par cvetov, eno vlko flawso, mal destilirane vode, zmesat, mesec dni na sonce dat....precedit....
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
harvey ::
bbbbbb2015 je izjavil:
Večina domačega medu je iz sladkorja iz Lidla ali Hofra :)
Sem pri nas opazil velike razlike pri količini medu, ki so ga pridelali čebelarji.
Kolega, ki je delal bolj naravno je imel nekajkrat manjši pridelek od drugih, ki so kupovali cele vozičke sladkorja, kvaliteta medu je pa verjetno tudi podobna.
Ni vse zlato kar se sveti in ne vse drek kar smrdi :)
Ti po moj tri čiste nimaš, za kaj se točno sploh gre pri tej stvari.
Med je v bistvu čebelja zaloga hrane za zimo in si jo čebele pridno naberejo v naravi, recimo na akaciji.
Čebelarji potem satovje vzamejo ven, z eno vilico snamejo pokrovčke in zgonijo med ven v centrifugi.
Čebele ostanejo torej brez zimske zaloge.
Da čebele ne bi pocrkale med zimo, čebelarji kupujejo sladkor, ga čebelam nasujejo v "krmilnike", kar je navadna plitka posoda, kjer je sladkana voda in kakšna rampa, da čebele lažje pridejo zraven.
In čebele si dejansko naredijo nadomestno zalogo SLADKORJA in ne meda. S sladkorjem ravno tako dobro preživijo.
Sicer čebelar lahko lene čebele tudi pita (da jim več cukra, kot odvzame medu), samo načeloma, če so čebele pridne, se jim v kilaži najmanj vrne toliko, kolikor se je meda odvzelo.
Čebele umrejo!
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
xardas ::
Ne vem zakaj bi "domaci oz. lokalni med" bil boljsi kot tisti iz trgovine. Saj obstajajo testi, kako preveris ali je med dober ali ne.
A mislite, da lokalci ne mecejo not sladkor in vprasanje se kaj zraven...
Ja pa ja de. Tisto gonjo, ki so jo mediji pred nekaj meseci uperili proti domačim čebelarjem je bila čista farsa. Glasni so bili, kot da vsak slovenski čebelar zdravi s spornimi zdravili, na koncu pa izdali spisek, na katerih je bilo 10 imen.
Od čebelarjev ki jih jaz poznam noben ne dodaja nobenih aditivov, kar zanje ni potrebe.
bbbbbb2015 je izjavil:
Večina domačega medu je iz sladkorja iz Lidla ali Hofra :)
Sem pri nas opazil velike razlike pri količini medu, ki so ga pridelali čebelarji.
Kolega, ki je delal bolj naravno je imel nekajkrat manjši pridelek od drugih, ki so kupovali cele vozičke sladkorja, kvaliteta medu je pa verjetno tudi podobna.
Ni vse zlato kar se sveti in ne vse drek kar smrdi :)
Ti po moj tri čiste nimaš, za kaj se točno sploh gre pri tej stvari.
Med je v bistvu čebelja zaloga hrane za zimo in si jo čebele pridno naberejo v naravi, recimo na akaciji.
Čebelarji potem satovje vzamejo ven, z eno vilico snamejo pokrovčke in zgonijo med ven v centrifugi.
Čebele ostanejo torej brez zimske zaloge.
Da čebele ne bi pocrkale med zimo, čebelarji kupujejo sladkor, ga čebelam nasujejo v "krmilnike", kar je navadna plitka posoda, kjer je sladkana voda in kakšna rampa, da čebele lažje pridejo zraven.
In čebele si dejansko naredijo nadomestno zalogo SLADKORJA in ne meda. S sladkorjem ravno tako dobro preživijo.
Sicer čebelar lahko lene čebele tudi pita (da jim več cukra, kot odvzame medu), samo načeloma, če so čebele pridne, se jim v kilaži najmanj vrne toliko, kolikor se je meda odvzelo.
Čebele umrejo!
Seveda ne vse. Zato pa se jim pred zimo nosi hrana (običajno voda v kateri je raztopljen sladkor). Kar nekaj medu čebele porabijo tudi zase.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: xardas ()
Vice ::
Iz trgovine?
Za tak med je dobila moja tasca recept (od hrvatov) in ga nardila iz cukra pa par dodatkov.
Ja sem slišal, da prodajalke v skladišču Mercatorja s kuhovnico v sodih za kis mešajo cukr pa vodo in vlagajo ta "med" v kozarce od kumarc za povrh pa dajejo gor še ponarejene nalepke "priznanih" proizvajalcev. Nekatere trgovine kar pozidajo svoje proizvodnje obrate in plačujejo ljudi, da jim kuhajo...
Vsekakor pa sem 100% da ti bo tašča pomagala razbiti ta mit in ti dala recept, ki ga boš tukaj objavil.
Jp ma se par flas doma. Cirka tako gre, Cuker (rjavi, beli, kaksen med bi rad mel), par cvetov, eno vlko flawso, mal destilirane vode, zmesat, mesec dni na sonce dat....precedit....
A too. Pozabil si dodati da se to dela samo ob polni luni in brez svizcev seveda ne gre, ki na koncu zavijejo kozarc to ni možno.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vaše mnenje o slavnem manuka meduOddelek: Loža | 5612 (4664) | louser |
» | Med (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10715 (9353) | jype |
» | Točen cvetlični med (Medex)Oddelek: Loža | 6100 (4354) | jype |
» | Sestava medu in deklaracija? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12539 (10234) | boss-tech |
» | Obstaja kaka bolj blaga verzija medu?Oddelek: Loža | 3158 (2835) | IvoJan |