Forum » Loža » Ali je prehranska vrednost medu precenjena?
Ali je prehranska vrednost medu precenjena?
PovemVfaco ::
Jaz tud lahko zapišem, da sm se takrat, ko nism konzumiral čebeljega cukra, čist isto pozdravu od prehlada kot takrat, ko sem ga, kar ni preveč presenetljivo, glede na to, da gre po vseh virih, ki upajo zapisat dejansko sestavo medu (in se ne ukvarjajo toliko z zgodovinskimi čenčami), za cuker, vodo in ene par malenkosti v zanemarljivih količinah, ki pokrijejo par % človekovih dnevnih potreb (na 100 g medu, ne eno žlico). Da zahodnim zavaljencem v povprečju prazne kalorije snovi iz 80 % cukra in več kot 17 % vode ne morejo ravno koristit na dolgi rok, bi pa moralo bit že vsakemu otroku jasno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PovemVfaco ()
PovemVfaco ::
Lahko pa še zapišem, da mi je večkrat ob začetnem prehladu, kuhano žganje oslajeno z medom, koristilo.
Nisem čist dobro prebral prvič, se opravičujem. V taki obliki pa lahko tud jaz potrdim, da med deluje protibolečinsko. Enkrat se je tudi meni začenjal prehlad in sem spil solidno količino žganja z medom, čez uro pa pol sem že s tremi hudimi mačkami plesal v diskoteki v spodnji majici, na poti domov me je pa policija ustavila in mi dala za pihat, ker sem cik cak vozil. Ko so me spustili iz pripora, sem bil kot nov. Sam je bil res kvaliteten domač med, ponarejen me ne bi tk hitro pozdravil.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PovemVfaco ()
bciciban_ ::
Zakaj ne bi jedel medu? Je zdrav in okusen. Razen ce si debelinko seveda.
Skupaj z jogurtom ali skuto in sadjem je to ena izmed boljsih sladic. Ampak nekateri imate pac raje kekse iz hidrogeniranih mascob.
Honey is generally considered to be a healthy food choice. It is sometimes even referred to as a "super food" because it contains small amounts of a variety of vitamins and minerals. It is an excellent source of flavonoids and antioxidants, which support overall health and the immune system. Honey also contains some B vitamins, amino acids, and essential enzymes which can help boost energy levels. In addition, some research suggests that honey may also have some beneficial effects on blood cholesterol, blood pressure, and liver health. However, it is important to note that honey should still be consumed in moderation due to its high sugar content.
Okusen je (kakor komu), zdrav pa ni nič posebaj. Cuker + nekaj vode in minerali ter vitamini v sledovih.
Če bi bil pošten do sebe, bi vedel da je tista žlica medu v jogurtu glih ene tolk zdrava, kot pa žlica cukra. Samo da ima med boljši okus.
feryz ::
Si povedal v prvem stavku. Kakor komu. Meni med ne sede.
Pa sem ga v življenju stočil še pa još. Celo neko idejo sem imel nekaj časa, da bi se s tem ukvarjal.
V prejšnjih časih, seveda. Ko čebele še niso rabile redne doze kemikalij. Danes je njih zastrupljanje normalna, redna in obvezna zadeva. In tudi v medu se to pozna.
Pa sem ga v življenju stočil še pa još. Celo neko idejo sem imel nekaj časa, da bi se s tem ukvarjal.
V prejšnjih časih, seveda. Ko čebele še niso rabile redne doze kemikalij. Danes je njih zastrupljanje normalna, redna in obvezna zadeva. In tudi v medu se to pozna.
bciciban_ ::
Si povedal v prvem stavku. Kakor komu. Meni med ne sede.
Pa sem ga v življenju stočil še pa još. Celo neko idejo sem imel nekaj časa, da bi se s tem ukvarjal.
V prejšnjih časih, seveda. Ko čebele še niso rabile redne doze kemikalij. Danes je njih zastrupljanje normalna, redna in obvezna zadeva. In tudi v medu se to pozna.
Čebelarji pravijo, da je v današnjih časih na žalost treba čebele zdravit, ker smo uvozili neke bakterije al zajedalce. Tako, da brez tega bi vsak panj propadel v dveh ali treh letih če bi jih pustili.
Tako pravijo, nisem pa šel preverjati njihovih trditev.
Bl4ckSw4n ::
Čebelarji pravijo, da je v današnjih časih na žalost treba čebele zdravit, ker smo uvozili neke bakterije al zajedalce. Tako, da brez tega bi vsak panj propadel v dveh ali treh letih če bi jih pustili.
Tako pravijo, nisem pa šel preverjati njihovih trditev.
Varoja. Pa tudi vešče se ti lahko zaredijo v satovju.
Vice ::
Zakaj ne bi jedel medu? Je zdrav in okusen. Razen ce si debelinko seveda.
Skupaj z jogurtom ali skuto in sadjem je to ena izmed boljsih sladic. Ampak nekateri imate pac raje kekse iz hidrogeniranih mascob.
Honey is generally considered to be a healthy food choice. It is sometimes even referred to as a "super food" because it contains small amounts of a variety of vitamins and minerals. It is an excellent source of flavonoids and antioxidants, which support overall health and the immune system. Honey also contains some B vitamins, amino acids, and essential enzymes which can help boost energy levels. In addition, some research suggests that honey may also have some beneficial effects on blood cholesterol, blood pressure, and liver health. However, it is important to note that honey should still be consumed in moderation due to its high sugar content.
Okusen je (kakor komu), zdrav pa ni nič posebaj. Cuker + nekaj vode in minerali ter vitamini v sledovih.
Če bi bil pošten do sebe, bi vedel da je tista žlica medu v jogurtu glih ene tolk zdrava, kot pa žlica cukra. Samo da ima med boljši okus.
Če bi bil pošten do sebe bi v dizla točil olje po kuhi ne pa, da ga zlivaš v kanalizacijo in svinjaš okoli sebe. Je kaj drugačen od dizla? Avto isto leti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vice ()
V-i-p ::
A je tole "hec" ali res drži?
"Čebele med skladiščijo v satju in ker ima med spomin, lahko njegovo kakovost preverite tudi tako, da malce medu zlijete na krožnik, ga prelijete z vodo iz pipe in krožnik zibate levo in desno. Če boste v medu prepoznali obliko satja, je med pravi, sicer pa ne."
"Čebele med skladiščijo v satju in ker ima med spomin, lahko njegovo kakovost preverite tudi tako, da malce medu zlijete na krožnik, ga prelijete z vodo iz pipe in krožnik zibate levo in desno. Če boste v medu prepoznali obliko satja, je med pravi, sicer pa ne."
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!
PacificBlue ::
Sicer je dr. Igor Kononenko trdil da ima voda spomin, samo med ..prvic slisim.
/s
/s
I’m out.
:3
:3
MadMax ::
Seveda drži.
Tudi izredno dober antibiotik je med, tako dober da ga lahko preventivno ješ, za razliko od farmacevtskega.
In če slučajno pade kaka drobtina vanj ne "zavre", se ne pokvari-ampak samo če je prvoklasni. Vsak povprečen pa ne prenaša onesnaženja. Še z rostfrej žlico ga ne smeš jemat iz kozarca, plehnate cisterne se lahko dotika samo do trenutka, ko ga pretočiš v steklen kozarec, nato smeš samo z leseno žlico vanj, sicer mu uničiš vse kar je dobrega v njem.
/sarcasm off.
Tudi izredno dober antibiotik je med, tako dober da ga lahko preventivno ješ, za razliko od farmacevtskega.
In če slučajno pade kaka drobtina vanj ne "zavre", se ne pokvari-ampak samo če je prvoklasni. Vsak povprečen pa ne prenaša onesnaženja. Še z rostfrej žlico ga ne smeš jemat iz kozarca, plehnate cisterne se lahko dotika samo do trenutka, ko ga pretočiš v steklen kozarec, nato smeš samo z leseno žlico vanj, sicer mu uničiš vse kar je dobrega v njem.
/sarcasm off.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
starfotr ::
PacificBlue je izjavil:
Sicer je dr. Igor Kononenko trdil da ima voda spomin, samo med ..prvic slisim.
/s
Model je bil res perspektiven na FRIju. Žal je zblazbel s temi svojimi alternativnimi pogledi in dela škodo po svetu s tem.
netopypy ::
smeš samo z leseno žlico vanj
saj mi je nerodno, da se toliko zanašam na chatgpt, samo tole je kar ok - in ja, je samo dopolnilo na tvoje pisanje
A honey dipper is a utensil specifically designed for serving and drizzling honey. Here are a few reasons why people use honey dippers:
Controlled pouring: The design of a honey dipper features a long handle with grooves or ridges at the end, resembling a small spiral or cone-shaped head. These grooves help to hold and retain honey as you dip it into a jar. When you remove the dipper from the jar, the honey remains trapped in the grooves until you position it over your desired target (like toast, tea, or a recipe) and then gently pour or drizzle the honey. This allows for more controlled pouring and minimizes mess or waste.
No drips: Honey can be quite sticky and has a tendency to drip or run. Using a honey dipper can help minimize drips and mess. The grooves or ridges on the dipper help contain the honey, reducing the chances of it running down the sides of the jar or making a mess on your countertop.
Aesthetic appeal: Honey dippers can add a touch of elegance and charm when serving honey. The design of the dipper itself, often made of wood, can have a rustic or traditional appeal that enhances the presentation of honey on the table or when used in food and beverage preparations.
Hygiene and convenience: Honey dippers are often used in situations where multiple people may be accessing the same jar of honey. Using a dipper instead of a spoon or other utensils can help maintain better hygiene by reducing the contact between the honey and potential contaminants. Additionally, honey dippers are generally easy to clean and can be reused for multiple servings.
While using a honey dipper is not essential for enjoying honey, it offers practical and aesthetic benefits that make it a popular choice for many people.
WizzardOfOZ ::
Žlica dobrega domačega medu na dan (pa čez malo cimeta) ne škodi.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Darko! ::
Vaša mnenja ?
Razlog za temo je bil, samo odebeljeni del citata v prvem postu, ker že celo življenje poslušam kako je med zdrav. Kot otrok od staršev, sedaj pa kolegi in žena, po njihovo med pozdravi vse od zlomljene roke pa do raka :)
Sta se že našla dva zagovornika čudedelnega medu. Seveda noben nima nobenega relavatnega dokaza, samo vzvišene komentarje, kako smo ostali slepi.
Se ti ne zdi, da določena mnenja, ki so bližje tvojemu razmišljanju, raje slišiš od drugih ?
Kaj ti pomeni dejstvo, da ti bo večina slo-tech modelov pritrdila tvoji tezi, da se žena, nekaj prjatlov in čebelarska srenja moti (ustvarja hype); le dva pa recimo ščijeta proti vetru ?
To je pravo vprašanje
YosovaI ::
Kako ugotoviš kvaliteto medu ?
Z čajno žličko počasi vlivaš med v kozarec vode. Če trakovi medu počasi padejo na dno in se tam združijo v zmes, je med pravi, če med potjo na dno trakovi razpadejo ali se topijo, je med ponaredek iz navadnega sladkorja. Pa tudi med, ki je skristaliziran je pravi naravni med .
Lahko razložiš še korelacijo med kvaliteto in kako se obnaša med v vodi? Mislim, zakaj je tist, ki se obnaša tako "bolj kvaliteten", "bolj zdrav" ali karkoli, od tistega, ki se obnaša drugače.
Ker samo to, da je malo drugačen, še ne pomeni, da je boljši ali slabši.
Ko se boste bolj začeli posvečati sestavinam izdelkov namesto embalaži in ceni, boste opazili korelacijo med dobrim in škodljivim . Bolj enostavno : manj E jev , bolj dobro in kvalitetno.
Ps od vseh sladkorjev je beli sladkor najbolj škodljiv za naše zdravje.
Tole kar pišeš je na nivuju babjih čenč. Sploh ta da je beli sladkor najbolj škodljiv za naše zdravje. Beli sladkor je SAHAROZA, kar je molekula sestavljena iz pol glukoze, pol FRUKTOZE. Med je pa 75 % FRUKTOZE. In fruktoza je daleč bolj škodljiv sladkor kot pa namizni bel sladkor (saharoza).
Fruktoza (ki jo je med poln) povzroča podobno zamaščevanje jeter kot ALKOHOL, ter metabolni sindrom, ter še mnogo drugih zelo slabih učinkov, priporočam ogled videa spodaj (vsaj prve par minut):
WHY Sugar is as Bad as Alcohol (Fructose, The Liver Toxin)
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Groot ()
mr_chai ::
Briga mene kaj je v medu. Bi
pa mogli prepovedati njegovo uporabo v seks industriji.
pa mogli prepovedati njegovo uporabo v seks industriji.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mr_chai ()
YosovaI ::
Itak da je, v osnovi je to sladkor z mal vode in nekaj minerali, proteinin v sledovih. Bolj zdrav od rafiniranega sladkorja, to je pa tudi to.
Večino medu je FRUKTOZA in ta je dosti bolj škodljiva od rafiniranega namiznega sladkorja (saharoze). Je pa res da med vsebuje nekaj vitaminov, antioksidantov in drugih koristnih snovi v sledovih (v mali količini).
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Groot ()
Vice ::
Itak da je, v osnovi je to sladkor z mal vode in nekaj minerali, proteinin v sledovih. Bolj zdrav od rafiniranega sladkorja, to je pa tudi to.
Večino medu je FRUKTOZA in ta je dosti bolj škodljiva od rafiniranega namiznega sladkorja (saharoze). Je pa res da med vsebuje nekaj vitaminov, antioksidantov in drugih koristnih snovi v sledovih (v mali količini).
Ko si res prepričan, da ne more biti slabše od nekoga, ki ima pokrov na vratu samo zato, da mu dež ne kaplja v želodec..... se oglasi YosovaI
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vice ()
YosovaI ::
Itak da je, v osnovi je to sladkor z mal vode in nekaj minerali, proteinin v sledovih. Bolj zdrav od rafiniranega sladkorja, to je pa tudi to.
Večino medu je FRUKTOZA in ta je dosti bolj škodljiva od rafiniranega namiznega sladkorja (saharoze). Je pa res da med vsebuje nekaj vitaminov, antioksidantov in drugih koristnih snovi v sledovih (v mali količini).
Ko si res prepričan, da ne more biti slabše od nekoga, ki ima pokrov na vratu samo zato, da mu dež ne kaplja v želodec.....
Ne nabijaj neumnosti in poglej zgornji video, ki je povzetek znanstvenih študij (al pa pojdi kar direktno znanstvene študije brat). Še en čebelar ki nateguje ljudi in sanja o čudežnem medu ki pozdravi raka, vse jasno.
Dietary Fructose and the Metabolic Syndrome
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl...
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Groot ()
YosovaI ::
Fructose and Sugar: A Major Mediator of Nonalcoholic Fatty Liver Disease
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl...
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Groot ()
Vice ::
Itak da je, v osnovi je to sladkor z mal vode in nekaj minerali, proteinin v sledovih. Bolj zdrav od rafiniranega sladkorja, to je pa tudi to.
Večino medu je FRUKTOZA in ta je dosti bolj škodljiva od rafiniranega namiznega sladkorja (saharoze). Je pa res da med vsebuje nekaj vitaminov, antioksidantov in drugih koristnih snovi v sledovih (v mali količini).
Ko si res prepričan, da ne more biti slabše od nekoga, ki ima pokrov na vratu samo zato, da mu dež ne kaplja v želodec.....
Ne nabijaj neumnosti in poglej zgornji video, ki je povzetek znanstvenih študij (al pa pojdi kar direktno znanstvene študije brat).
No takšnih kot jih ti nabijaš pa res ne morem. Žal mi tudi domišlijo ne vleče v tak poden kot je pri tebi realnost.
Resno upam da se samo malo zajebavaš iz dolgčasa.
YosovaI ::
Oba dva veva kdo od naju nabija neumnosti in kristalno jasno je da to nisem jaz. Očitno je da si navaden debil, obtožuješ me da mi domišljijo vleče v poden, torej obtožuješ me domišljije (laži), vendar dejstvo je da je to kar sem povedal RESNICA, fruktoza (ki jo med vsebuje 75 %) DEJANSKO RES POVZROČA BOLEZEN ZAMAŠČENIH JETER!! Pa ne samo to, tudi METABOLNI SIDROM!
Fructose and Sugar: A Major Mediator of Nonalcoholic Fatty Liver Disease
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl...
Očitno si še en debil ki zanika znanost.
Fructose and Sugar: A Major Mediator of Nonalcoholic Fatty Liver Disease
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl...
Očitno si še en debil ki zanika znanost.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Groot ()
Vice ::
Oba dva veva kdo od naju nabija neumnosti in kristalno jasno je da to nisem jaz. Očitno je da si navaden debil, obtožuješ me da mi domišljijo vleče v poden, torej obtožuješ me domišljije (laži), vendar dejstvo pa je da fruktoza (ki jo med vsebuje 75 %) DEJANSKO RES POVZROČA BOLEZEN ZAMAŠČENIH JETER!!
Fructose and Sugar: A Major Mediator of Nonalcoholic Fatty Liver Disease
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl...
Očitno si še en debil ki zanika znanost.
Daj ti raje preberi kako in kje se kaj presnavlja in na katere hormone kaj vpliva
YosovaI ::
Sem. Že leta nazaj. Your point?
Kar je POD 20 gramov fruktoze dnevno se shranjuje v jetrih kot glikogen, kar pa je nad 20 gramov na dan pa gre direktno v trigliceride in v maščobo, tudi če je prisoten kalorični primanjkljaj! Kar po domače povedano pomeni da se redimo, tudi če je jemo ustrezno količino hrane.
Nadalje: fruktoza povzroča zamaščena jetra, še bolj kot alkohol.
Metabolni sindrom: fruktoza zniža občutljivost recepterjev za inzulin, zato ga telo sprošča več, kar ima za posledico debelost, izčrpavanje trebušne slinavke in v zadnjem stadiju diabetes tipa 2.
Skratka IZOBRAZI SE. Prej pa ne piši. Hvala.
Kar je POD 20 gramov fruktoze dnevno se shranjuje v jetrih kot glikogen, kar pa je nad 20 gramov na dan pa gre direktno v trigliceride in v maščobo, tudi če je prisoten kalorični primanjkljaj! Kar po domače povedano pomeni da se redimo, tudi če je jemo ustrezno količino hrane.
Nadalje: fruktoza povzroča zamaščena jetra, še bolj kot alkohol.
Metabolni sindrom: fruktoza zniža občutljivost recepterjev za inzulin, zato ga telo sprošča več, kar ima za posledico debelost, izčrpavanje trebušne slinavke in v zadnjem stadiju diabetes tipa 2.
Skratka IZOBRAZI SE. Prej pa ne piši. Hvala.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Groot ()
WhiteAngel ::
Med in propolis sta zame super za vneto grlo drgač. Naravni antiseptik pač. Pa še malo bolj morbidno - tudi za odsekan prst je dober, ker konzervira in ne poškoduje tkiva za razliko od ledu.
Ne vem, kaj se toliko bunite in ga primerjate s cukrom. Med ni nadomestek zanj in obratno.
Ne vem, kaj se toliko bunite in ga primerjate s cukrom. Med ni nadomestek zanj in obratno.
IL_DIAVOLO ::
Sirup is smrekovih vršičkov in rjavega sladkorja je sicer meni top. Boljse od medu.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Vice ::
Sem. Že leta nazaj. Your point?
Kar je POD 20 gramov fruktoze dnevno se shranjuje v jetrih kot glikogen, kar pa je nad 20 gramov na dan pa gre direktno v trigliceride in v maščob, tudi če je prisoten kalorični primanjkljaj! Kar po domače povedano pomeni da se redimo, tudi če je jemo ustrezno količino hrane.
Nadalje: fruktoza povzroča zamaščena jetra, še bolj kot alkohol.
Metabolni sindrom: fruktoza zniža občutljivost recepterjev za inzulin, zato ga telo sprošča več, kar ima za posledico debelost, izčrpavanje trebušne slinavke in v zadnjem stadiju diabetes tipa 2.
Skratka IZOBRAZI SE. Prej pa ne piši. Hvala.
Izobraževanje bi bolj tebi pripomoglo, da bi imel malo več možganov namesto masti. Ker si tak goole mojster ki vse ve in zna poguglaj kaj je fruktoza, kaj saharoza, kje se kaj razgradi, kako, kdaj, na katere hormone kaj vpliva in kako....
Da se ne boš preveč jokal še naprej ne trdim, da je karkoli dobro za zdravje, tako sama fruktoza kot saharoza sta za nas škodljive.
Je pa velika razlika a čvakaš samo saharozo sploh pa referiran sladkor (btw ker si taka brihta verjetno veš kaj sploh to pomeni) ali pa med ki pa je daleč kot samo navadna fruktoza o kateri tako pridno popaš linke.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vice ()
YosovaI ::
Za razliko od tebe imam možgane (po IQju spadam stestirano v vrhnjih 1 %). Za razliko od tebe znam prebrat tudi kakšno znanstveno študijo veš. Pa ne samo eno, z prehrano in znanostjo povezano s tem se ukvarjam že preko 10 let.
Seveda, vendar fruktoza je BOLJ škodljiva od saharoze (namiznega sladkorja) in to je bil celoten point. Med pa vsebuje kar 75 % fruktoze.
hahahah, se vidi da nimaš pojma! Saharoza JE NAMIZNI rafiniran sladkor. Oziroma z drugimi besedami: namizni sladkor je sestavljen iz 100 % saharoze. Torej ne, ni velika razlika, to je dobesedno eno in isto!
Na, čitaj, to jst vem na pamet kaj je saharoza, ker se to za razliko od tebe spomnim 30 let nazaj iz kemije v šoli, ampak na, čitaj miško:
""Saharoza je vrsta ogljikovih hidratov, znana tudi pod imenom namizni sladkor, beli sladkor, pogovorno tudi sladkor, ki se najpogosteje uporablja v vsakodnevni prehrani in prehrambeni industriji."
Saharoza @ Wikipedia
Med vsebuje okrog 75 % fruktoze, ter 25 % glukoze. Ter seveda nekaj malega vitaminov, mineralov in antioksidantov.
"Najbolj znana oblika sladkorja je saharoza (tudi sukroza), kar je strokovno ime za namizni sladkor. Sestavljena je iz 50 odstotkov glukoze in 50 odstotkov fruktoze."
https://mojaleta.si/Clanek/Vec-vrst-sla...
Točno to sem ti jst prej povedal, le da prej niti pogooglat nisem rabil, saj je to znanje del moje splošne razgledanosti (ter preučevanja živilske znanosti za hobij).
Da se ne boš preveč jokal še naprej ne trdim, da je karkoli dobro za zdravje, tako sama fruktoza kot saharoza sta za nas škodljive.
Seveda, vendar fruktoza je BOLJ škodljiva od saharoze (namiznega sladkorja) in to je bil celoten point. Med pa vsebuje kar 75 % fruktoze.
Je pa velika razlika a čvakaš samo saharozo sploh pa referiran sladkor
hahahah, se vidi da nimaš pojma! Saharoza JE NAMIZNI rafiniran sladkor. Oziroma z drugimi besedami: namizni sladkor je sestavljen iz 100 % saharoze. Torej ne, ni velika razlika, to je dobesedno eno in isto!
Na, čitaj, to jst vem na pamet kaj je saharoza, ker se to za razliko od tebe spomnim 30 let nazaj iz kemije v šoli, ampak na, čitaj miško:
""Saharoza je vrsta ogljikovih hidratov, znana tudi pod imenom namizni sladkor, beli sladkor, pogovorno tudi sladkor, ki se najpogosteje uporablja v vsakodnevni prehrani in prehrambeni industriji."
Saharoza @ Wikipedia
med ki pa je daleč kot samo navadna fruktoza o kateri tako pridno popaš linke.
Med vsebuje okrog 75 % fruktoze, ter 25 % glukoze. Ter seveda nekaj malega vitaminov, mineralov in antioksidantov.
"Najbolj znana oblika sladkorja je saharoza (tudi sukroza), kar je strokovno ime za namizni sladkor. Sestavljena je iz 50 odstotkov glukoze in 50 odstotkov fruktoze."
https://mojaleta.si/Clanek/Vec-vrst-sla...
Točno to sem ti jst prej povedal, le da prej niti pogooglat nisem rabil, saj je to znanje del moje splošne razgledanosti (ter preučevanja živilske znanosti za hobij).
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Groot ()
PacificBlue ::
Sem. Že leta nazaj. Your point?
Kar je POD 20 gramov fruktoze dnevno se shranjuje v jetrih kot glikogen, kar pa je nad 20 gramov na dan pa gre direktno v trigliceride in v maščobo, tudi če je prisoten kalorični primanjkljaj! Kar po domače povedano pomeni da se redimo, tudi če je jemo ustrezno količino hrane.
Nadalje: fruktoza povzroča zamaščena jetra, še bolj kot alkohol.
Metabolni sindrom: fruktoza zniža občutljivost recepterjev za inzulin, zato ga telo sprošča več, kar ima za posledico debelost, izčrpavanje trebušne slinavke in v zadnjem stadiju diabetes tipa 2.
Skratka IZOBRAZI SE. Prej pa ne piši. Hvala.
Se bos moral ti prej izobrazit in ne pisati napacnih trditev, da je med sestavljen samo iz sladkorja fruktoze. Fruktoza/glukoza ratio v medu namrec variira med 0.4 pa vse do 1.6 .
Beli sladkor ima visji glikemicni index od medu.
I’m out.
:3
:3
WizzardOfOZ ::
Briga mene kaj je v medu. Bi
pa mogli prepovedati njegovo uporabo v seks industriji.
Ja, dečve se prehitro zredijo, če par litrov medu preližejo v nekaj filmih. Če posnameš nekaj filmov, kjer porabiš par litrov medu in ga veliko poližeš, zna bit problem.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Sladilo eritritol povezano s tveganjem za srčno-žilne bolezni (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 10125 (6359) | Nikec3 |
» | Kateri med je dober in najbolj zdrav? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 27707 (18009) | Tilen |
» | Sladkor (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 28189 (24174) | FiReFTW |
⊘ | Nelogično navajanje vsebnosti sladkorja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 32624 (30283) | dzinks63 |
» | Sestava medu in deklaracija? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12640 (10335) | boss-tech |