Forum » Loža » Kdaj naj bojler greje?
Kdaj naj bojler greje?
blaz5 ::
Zdravo,
imam 80L bojler Gorenje z neko SMART funkcionalnostjo, ki naj bi se iz navad "učil" kdaj vodo greti. Ima pa tudi možnost časovnika kdaj naj se vklopi/izklopi. Ali mislite, da je v primeru dvotarifnega obračuna elektrike smiselno vodo greti samo ponoči (80L je zame dovolj) ali mu pustiti naj deluje po svoje? Je kdo mogoče to že naštudiral?
imam 80L bojler Gorenje z neko SMART funkcionalnostjo, ki naj bi se iz navad "učil" kdaj vodo greti. Ima pa tudi možnost časovnika kdaj naj se vklopi/izklopi. Ali mislite, da je v primeru dvotarifnega obračuna elektrike smiselno vodo greti samo ponoči (80L je zame dovolj) ali mu pustiti naj deluje po svoje? Je kdo mogoče to že naštudiral?
muffliato ::
Odvisno. Če se tuširaš ob 7h zjutraj uporabi poceni tok. V kolikor pa imaš 4-člansko družino, kjer rabiš toplo vodo non-stop pa je ugašanje nesmisel.
Barbarpapa2 ::
Pozdrav
V starih časih, ko smo že imeli (elektromehanske) dvotarifne števce porabel el. energije in električne naprave še niso imele kančka pameti, smo bojler (pa pralni stroj tudi) načeloma vklapljali samo, ko je bil nočni ("gospodinjski") tok...
Že timer je tukaj zelo uporabna zadeva, ti lepo v času nizke tarive vklopi napravo (če ga pravilno nastaviš, seveda)...
Lp
Jože
V starih časih, ko smo že imeli (elektromehanske) dvotarifne števce porabel el. energije in električne naprave še niso imele kančka pameti, smo bojler (pa pralni stroj tudi) načeloma vklapljali samo, ko je bil nočni ("gospodinjski") tok...
Že timer je tukaj zelo uporabna zadeva, ti lepo v času nizke tarive vklopi napravo (če ga pravilno nastaviš, seveda)...
Lp
Jože
asdf_jklc ::
Sposodi si merilec porabe elektrike in sprobaj kaj je ceneje: da se ti vmes voda ohladi in jo potem napolno segreješ pred tuširanjem, ali je ceneje temperaturo vdrževat. Če imaš npr. talno gretje se tega ne splača ugašat, ampak imaš skoz pržgano.
floyd1 ::
Odvisno. Če se tuširaš ob 7h zjutraj uporabi poceni tok. V kolikor pa imaš 4-člansko družino, kjer rabiš toplo vodo non-stop pa je ugašanje nesmisel.
Točno. Midva sva imela dovolj "glavno" gretje od 4:30 do 6:00 (poceni tok) in eno krajše dogrevanje čez dan (kdaj? odvisno od navad). Na tak način sva prišla skozi. Ampak... mi se tudi ne tuširamo po pol ure kot nekateri.
Tomas 33 ::
Čisto tehnično; ko v bojlerju stoji vroča voda, so izgube največje. Iz tega sledi, da se splača bojler vklopiti pred tuširanjem.
Drugo je pa komoditeta, ki jo večina z veseljem plača ter ne gleda na vsak cent prihranka.
Drugo je pa komoditeta, ki jo večina z veseljem plača ter ne gleda na vsak cent prihranka.
Mato989 ::
Čisto tehnično; ko v bojlerju stoji vroča voda, so izgube največje. Iz tega sledi, da se splača bojler vklopiti pred tuširanjem.
Tako je... ampak v osnovi če si samski in še moški povrh (ko smo 5 min konec) potem je najbolj smiselno bojler nastavit da greje zjutraj ene 2 uri 4-6??? Ko je poceni tok in bi moral zvečer met dovolj tople vode za tuš...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
energetik ::
Zdravo,Jasno če si sam in ti je 80L dovolj, boš grel izključno v NT. Ideja je, da zaključi z gretjem ravno ob 6:00 zjturaj in imaš potem dovolj tople vode do večernega tuširanja. Zakaj bi delal kakorkoli drugače?
Če je družina in 80L premalo za 24h, boš moral vmes uštuliti še en ali dva termina gretja v VT, kdaj je pa odvisno od navad in porabe. Čez 1 leto, ko bo 5 tarif, bo pa še bolj zabavno.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Magic1 ::
Pri 80L bojlerju nimaš kaj dosti optimizirat, je premajhna količina vode. Smart funkcija bi lahko čist solidno delala, če bi imel opcijo nastavit časovna obdobja. Tega verjetno ni in pametuje zgolj na osnovi uporabe. Torej segreje vodo bolj pred uporabo. Torej izboljša toplotne izgube čez izolacijo. Zna pa bit to drago v prihodnosti, ko bomo imeji najdražjo elekriko od 16-20h. Če se tuširaš ob 20h, bo on na polno hajcu ravno v najdražji tarifi.
Najbolje bi bilo imeti velik boiler in grelec nastavit, da greje na cca. 50°C+ v poceni tarifi, izven poceni tarife pa le gleda, da temperatura ne pade pod 37°C.
Najbolje bi bilo imeti velik boiler in grelec nastavit, da greje na cca. 50°C+ v poceni tarifi, izven poceni tarife pa le gleda, da temperatura ne pade pod 37°C.
Magic
Ganon ::
Ali mislite, da je v primeru dvotarifnega obračuna elektrike smiselno vodo greti samo ponoči
Ni, sem pred leti naredil praktičen preizkus. Vklopi ga in pozabi, naj samo dogreva.
Je. Ampak kot rečeno, odvisno. Voda ima največjo toplotno izgubo, kadar stoji neuporabljena.
stara mama ::
Malo offtopic...a tisti k se zjutraj tuširate se tudi zvečer?
Jaz se zjutraj samo umijem pod pazduho... tuširam se v 95% izključno zvečer... oz. po popoldanski telovadbi/kolesarjenju če je.
gruntfürmich ::
ker imam trenutno vodo greto iz toplotne črpalke, katera je pri spalničnem oknu, sem jo nastavil da greje od 6-21h.
opcijsko bi bilo od 24-5, če bi se voda segrela za cel dan.
ampak to je zaradi tega da ni hrupa v spalnici.
opcijsko bi bilo od 24-5, če bi se voda segrela za cel dan.
ampak to je zaradi tega da ni hrupa v spalnici.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
polozweii ::
svecka ::
Mi smo vsak večer 80 litrški boljer prižgal in ga zjutraj ugasnil. Za 4 člansko družino je bla voda vedno mrzla, da se ni mogel vsak vsakič tuširat.
Potem smo prešaltal na vključeno nonstop gretje z eco mode, da vzdržuje toplo vodo.
Cena elektrike je bila ista po 1 letu. Seveda to pa ne bo prišlo v veljavo sedaj po 5x načinu ogrevanja.
Prešaltaj na TČ za toplo vodo in boš prišaral, pa mel toplo vodo skoz.
Potem smo prešaltal na vključeno nonstop gretje z eco mode, da vzdržuje toplo vodo.
Cena elektrike je bila ista po 1 letu. Seveda to pa ne bo prišlo v veljavo sedaj po 5x načinu ogrevanja.
Prešaltaj na TČ za toplo vodo in boš prišaral, pa mel toplo vodo skoz.
hruske ::
Če ti je 80L tople vode zjutraj dovolj, nastavi, da greje med 23h in 05h.
Če to ne bo dovolj, podaljšaj do 06h, ko je še manjša tarifa.
Če še to ne bo dovolj, dodaj dogrevanje sredi dneva med 11h in 15h. Ob vsem tem soncu je cena elektrike na debelo zdaj sredi dneva redno negativna.
Če to ne bo dovolj, podaljšaj do 06h, ko je še manjša tarifa.
Če še to ne bo dovolj, dodaj dogrevanje sredi dneva med 11h in 15h. Ob vsem tem soncu je cena elektrike na debelo zdaj sredi dneva redno negativna.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Summanus1 ::
Če bi jedli samo paštete bi se še več prihranilo. Bojler prižgem samo na gospodov dan. Jaz dam tudi 2 kamna v kotliček za WC, nekaj centov se nabere.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Summanus1 ()
starfotr ::
Za vse tiste, ki govorijo o tem, da bojler naj ne greje mrzle vode.
Porabi se enaka količina energije, če se greje iz 15 na 20 stopinj ali pa iz 45 na 50 stopinj. Važna je razlika in ne absolutna vrednost.
Dovod v bojer je hladna voda.
Res je, da večja razlika temperatur pomeni večji toplotni tok, po domače povedano hitreje izgubljate toploto v bojlerju. Bolj je temperatura bližje temperaturi okolice, nižja je težnja po izravnavi temperatur.
Če hočete varčevat potem je treba pogledat druge vire tople vode (TČ, sončni kolektorji itd.)
V kolikor imate bojler, si ga nastavite na E in pozabite nanj.
Porabi se enaka količina energije, če se greje iz 15 na 20 stopinj ali pa iz 45 na 50 stopinj. Važna je razlika in ne absolutna vrednost.
Res je, da večja razlika temperatur pomeni večji toplotni tok, po domače povedano hitreje izgubljate toploto v bojlerju. Bolj je temperatura bližje temperaturi okolice, nižja je težnja po izravnavi temperatur.
Če hočete varčevat potem je treba pogledat druge vire tople vode (TČ, sončni kolektorji itd.)
Netrunner ::
Gorenje z neko SMART funkcionalnostjo,
Gorenje in smart ne gre skupaj. Moj je tudi kao smart, vendar ne bi o tem.... Gorenja nikoli več.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
Apofis ::
Malo offtopic...a tisti k se zjutraj tuširate se tudi zvečer?
Jaz se zjutraj samo umijem pod pazduho... tuširam se v 95% izključno zvečer... oz. po popoldanski telovadbi/kolesarjenju če je.
No, to mi je logično. Ni mi logično tuširanje zjutraj, če si se že zvečer. Okej, eni pač močno švicajo. Ogromno ljudi se zjutraj tušira...a pol majo vsi ti probleme s švicom med spanjem...no bo treba kako anketo narest :)
energetik ::
Enostavno si ne predstavljam tuširanja zjutraj, ne vem če sem se sploh kdaj v življenju stuširal zjutraj. Ne vidim razloga. Prav tako bi šlo gotovo 10min, kar se potem ustrezno preslika v mnogo daljšo vožnjo na šiht, ker se zjutraj pozna vsaka minuta pri prometu.
vires in numeris
Enostavno si ne predstavljam tuširanja zjutraj, ne vem če sem se sploh kdaj v življenju stuširal zjutraj. Ne vidim razloga. Prav tako bi šlo gotovo 10min, kar se potem ustrezno preslika v mnogo daljšo vožnjo na šiht, ker se zjutraj pozna vsaka minuta pri prometu.
Jaz mam kolega ki se zmeraj tusira zjutraj kao pravi da ga to zbudi... Samo jaz osebno res ne morem nestusiran v posteljo...
Ni lepsega feelinga kot tus pa neke kratke hlace mehke bombazne in pol postelja
hruske ::
Nezanemarljiv faktor je tudi stratifikacija, zlasti pri večjih bojlerjih.
Bojlerji so zasnovani tako, da se hladna in topla voda minimalno mešata, tudi kadar se topla voda porablja in v bojler priteka hladna voda. Temu pravimo razslojevanje oz. stratifikacija tople in hladne vode. Zaradi nje ostaja voda na vrhu bojlerja topla zelo dolgo časa, tudi če v vmesnem času porabljamo toplo vodo in je spodnji del bojlerja hladen.
Ker se voda ne meša, postane praktično izvedljivo, da brez spremembe življenjskega sloga in zmanjšanja ugodja vodo segrevamo ponoči, porabljamo pa podnevi.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
wcpapir ::
Jaz sem pred casom testiral tiki 80l bojler. Če sem ga vklopil zvečer ko smo ga rabili je porabil več kot če je bil vklopljen ves čas. V celem dnevu če ni porabe ne vklopi niti 1x sam.
mRhcPf ::
v forumu je menda nekaj zaresnih energetikov, moje laično mnenje pa je, da ni možno dati enoznačnega odgovora, ker je odvisno vsaj od kakovosti, volumna, oddaljenosti in izolacije - vse do pipe!, obdobja in količine dejanske uporabe s tempiranjem ogrevanja, upoštevanje (tudi novega) tarifnega računanja... z drugimi besedami, kar velja za enega, ne velja nujno za drugega... zato - za eksperimente za ugotavljanja optimuma na terenu bo prilika že v letu 2024...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mRhcPf ()
mirator ::
Bojlerji so zasnovani tako, da se hladna in topla voda minimalno mešata, tudi kadar se topla voda porablja in v bojler priteka hladna voda. Temu pravimo razslojevanje oz. stratifikacija tople in hladne vode. Zaradi nje ostaja voda na vrhu bojlerja topla zelo dolgo časa, tudi če v vmesnem času porabljamo toplo vodo in je spodnji del bojlerja hladen.
Ker se voda ne meša, postane praktično izvedljivo, da brez spremembe življenjskega sloga in zmanjšanja ugodja vodo segrevamo ponoči, porabljamo pa podnevi.
Kot sta zapisala predhodnika.
Bojler je pač zasnovan tako, da ko odpreš pipo za toplo vodo, odpreš v bistvu dotok hladne vode pri dnu bojlerja, ki skozi zgornjo cev potisne toplo vodo proti pipi. Grelec in termostatski senzor sta v spodnjem delu bojlerja, zato se tudi bojler pri določeni količini porabe vode vključi. Vendar je ta vklop kratkotrajen, saj se mora segreti le manjši del volumna dotočene hladne vode. Koliko časa bo termostat bojlerja vključen, je odvisno od temperature dotekajče hladne vode, v kolikor pa porabe ni pa od toplotnih izgub bojlerja, ki pa so zopet odvisne od izolacije ovoja in temperature prostora.
Ekonomika pa ni v porabi energije temveč v ceni porabljene energije. Torej, če ima nekdo bojler vključen v času nižje tarife in mu takrat segreta voda zadostuje za dnevno porabo, bo prav gotovo nekaj privarčeval in se mu odklop v času večje tarife izplača.
Točno. Jaz sem imel nekaj let bojler na timer (in nastavljen pretežno nočni tok). Ca. 10 - 15€ mesečno smo na tak način prihranili, bojler pa je bil dobro izoliran.
Pa jaz se stuširam v 5 minutah, če bi hotel res varčevati še vmes vodo zapiraš. To zadnje dvoje se mogoče še najbolj pozna pri porabi.
Pa jaz se stuširam v 5 minutah, če bi hotel res varčevati še vmes vodo zapiraš. To zadnje dvoje se mogoče še najbolj pozna pri porabi.
stara mama ::
Če imaš v bajti 3, 4 ali 5 žensk, pol pa boljše da investiraš v sanitarno toplotno, ker takrat pa ni pomoči.
dela ::
Jaz sem pred casom testiral tiki 80l bojler. Če sem ga vklopil zvečer ko smo ga rabili je porabil več kot če je bil vklopljen ves čas. V celem dnevu če ni porabe ne vklopi niti 1x sam.
Tvoj test je ničvreden, ker nisi kontroliral količine porabljene tople vode v obeh intervalih, poraba vode naredi največjo razliko v porabi energije. Če si prišel do takega zaključka, pa še bolj, sploh če ni bilo različnih tarif vmes.
Vso energijo v bojler moraš sam dovest in plačat. Ven pa energija gre v samo dveh oblikah - v obliki tople vode ali v obliki toplotnih izgub skozi ovoj bojlerja. In dlje časa kot so višje temperature v bojlerju (dlje kot je vklopljen), večje so izgube skozi ovoj skozi, več je vržeš stran. Če ti je kljub manjšim izgubam skozi ovoj poraba elektrike narasla, to pomeni, da si pač več energije stočil skozi pipo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dela ()
wcpapir ::
Seveda ni bilo različnih tarif ker sem imel ET.
Nekateri ki prihranite 15eur pri bojlerju sanjarite ker bojler ne porabi 15eur energije v mesecu.
Nekateri ki prihranite 15eur pri bojlerju sanjarite ker bojler ne porabi 15eur energije v mesecu.
dela ::
To ni čisto res, iz 45 na 50 se porabi več kot iz 15 na 20 (ker se med tem gretjem izgublja energija hitreje). Ampak razlika je zelo zelo zelo zelo zelo majhna.
Nisem nikjer napisal, da je razlika 15 eur ali da je velika ali da je vredno ugašat, če upoštevaš tudi komfort, samo, da je fizikalno popolnoma jasno, da je ugašanje lahko samo bolj varčno in da tvoj test ni dober, ker nisi kontroliral največje spremenljivke, to je količina stočene tople vode.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dela ()
Imaš kak verodostojen test ali spet samo bluziš po občutku? Že to, da je tema o vklopu bojlerja v poceni toku, ti pa si pa meril z ET. Ja bravo!
JXS ::
Kot sta zapisala predhodnika.
Bojler je pač zasnovan tako, da ko odpreš pipo za toplo vodo, odpreš v bistvu dotok hladne vode pri dnu bojlerja, ki skozi zgornjo cev potisne toplo vodo proti pipi. Grelec in termostatski senzor sta v spodnjem delu bojlerja, zato se tudi bojler pri določeni količini porabe vode vključi. Vendar je ta vklop kratkotrajen, saj se mora segreti le manjši del volumna dotočene hladne vode. Koliko časa bo termostat bojlerja vključen, je odvisno od temperature dotekajče hladne vode, v kolikor pa porabe ni pa od toplotnih izgub bojlerja, ki pa so zopet odvisne od izolacije ovoja in temperature prostora.
Ekonomika pa ni v porabi energije temveč v ceni porabljene energije. Torej, če ima nekdo bojler vključen v času nižje tarife in mu takrat segreta voda zadostuje za dnevno porabo, bo prav gotovo nekaj privarčeval in se mu odklop v času večje tarife izplača.
Se en pomemben podatek je, da se topla voda zgoraj in mrzla spodaj ne mesata.
Sam imam grelnik prizgan ves cas, vendar ga med tednom zvecer/popoldan po tuseranju (edina vecja poraba tople vode) ugasnem in prizgem nazaj ob 22h. Za tista manjsa dogrevanja zaradi umivanja rok in kake manjse posode ni neke hude porabe.
Zelo dobro razlaga o delovanju in porabi je tudi v tem videu:
link
G0zdar ::
Napisal sem med 10 in 15€, in podatek je prišel iz naših položnic več kot 10 let nazaj. Danes pri teh cenah verjetno prihraniš še nekaj več, razen, če so cenovno zelo približali NT in VT.
Tisto boldano pa sploh ni vredno odgovora. Zamisli se. (in ne sanjaj )
Invictus ::
stara mama je izjavil:
Če imaš v bajti 3, 4 ali 5 žensk, pol pa boljše da investiraš v sanitarno toplotno, ker takrat pa ni pomoči.
Če je tako, je bolje da se odseli
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
jocoj ::
Ali ima kdo idejo, zakaj nov Gorenje 80l bojler montiran v Ljubljani v bloku šumi, ko segreva vodo? Zvok je različen, včasih rahlo šumi, pogosto zelo močno, sem ter tja pa tudi tuli in zavija, kot gasilska sirena. Hčerka ga izklaplja, ker je neznosno. Bojler je bil na servisu, kjer so zamenjali grelec in tudi ekspanzijska posoda je vgrajena, vendar ne pomaga. Serviser pravi, da je pritisk v blokih močan in vsi bojlerji več ali manj šumijo plus protipovratni ventili so vgrajeni v vodovod, da preprečujejo vrnitev vode v obtok. Vendar težko verjamem, da vsem v Ljubljani v stanovanjih bojlerji šumijo. Jaz se spomnim - smo imeli v hiši 30+ let Gorenje tiki boljer, ki je delal neslišno in brez okvare, pa nismo nikoli čistili kamen.
Kaj se da še storiti? Ali je dandanes tudi tako primitivna naprava, kot je bojler tako zanič sestavljena skupaj, da je vse skupaj za v smeti?
Kaj se da še storiti? Ali je dandanes tudi tako primitivna naprava, kot je bojler tako zanič sestavljena skupaj, da je vse skupaj za v smeti?
Gagatronix ::
Dokler sem imel v stanovanju bojler je tudi meni sumel. Nikoli pogruntal zakaj, ampak zelo verjetno bo res finta v pritisku, ker rabis kar nekaj pritiska v vodovodnem omrezju, da spravis vodo do n.pr. petega ali desetega nadstropja.
Zjutraj se ne tuširaš za higieno ampak za se zbudit :) Mrzel tuš zjutro ti da energijo.
Jaz se tusiram zvecer. Tusiranje zjutraj mi pomaga priblizno nic. Zvecer je pa pomembno, da ne nosis svinjarije s seboj v posteljo.
V-i-p ::
stara mama je izjavil:
Kolegica ima pri bajti 4 moške (moža in tri sinove). Investirala je v - pisoarje :).
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!
Apofis ::
stara mama je izjavil:
Kolegica ima pri bajti 4 moške (moža in tri sinove). Investirala je v - pisoarje :).
Kako si najlažje v lastno skledo pluneš...zdej pa mora pucat skoz za njimi
svecka ::
stara mama je izjavil:
Največja neumnost. Skoz smrdi iz njega, čistiti treba 5x več. Poraba vode je pa samo 2x manjša. Sem videl že 3 privatne. Bolje je natrenirati, da moški lulajo ko se tuširajo.
> Bolje je natrenirati, da moški lulajo ko se tuširajo.
Da se zasvinja se tus kabina, ane ? Jao boze. Usedi se na sekret ko gres scat pa je problem resen.
Da se zasvinja se tus kabina, ane ? Jao boze. Usedi se na sekret ko gres scat pa je problem resen.
Gagatronix je izjavil:
Jaz se tusiram zvecer. Tusiranje zjutraj mi pomaga priblizno nic. Zvecer je pa pomembno, da ne nosis svinjarije s seboj v posteljo.
Tuširaj se z ledeno vodo in boš videl da je učink precej boljši in hitrejši od kave :)
Gagatronix je izjavil:
> Bolje je natrenirati, da moški lulajo ko se tuširajo.
Urin ne zasvinja tuš kabine brez skrbi :) ...seveda pod pogojem da se tuširaš ko opraviš sproti še malo potrebo
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ogrevanje sanitarne vode (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 31934 (18644) | energetik |
» | Kdaj bojler požre več štroma? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 44504 (38668) | K0l1br1 |
» | TOPLOTNA ČRPALKA 300L ali električni bojler?Oddelek: Loža | 11532 (10824) | krisspace |
» | Toplotna črpalka za vodo (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 20140 (17917) | mn |
» | Poraba el. energije v gospodinjstvu! (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 25041 (23608) | gruntfürmich |