Forum » Šola » Doktorat ali druga diploma
Doktorat ali druga diploma
Listopisar ::
Pozdravljeni!
Zanima me, če bi lahko delili mnenje glede tega, kaj naj grem naprej študirati. Sam se nikakor ne znam odločiti, saj mi ljudje različno svetujejo.
A little bit of background. Pred šestimi leti sem se vpisal na FFLJ in doštudiral iz zgodovine (to me je veselilo in vseskozi sem imel blesteče ocene in povprečje nad 9,7). Mislim sem, da je to to, ampak zdaj pa je realnost takšna, da ti diploma iz FFJA ne prinese nekih jakih službenih opcij (kdo bi si mislil!). Imam službo za nedoločen čas in sem vesel, da sem jo dobil (je služba, ki je vsaj malo povezana z mojim področjem celo), a nikakor mi ni všeč in mam občutek, da se ne vidim v tej stroki in v humanistiki sploh.
Želel sem vpisati na pravno fakulteto in pridobit še en magisterij. Pravo me je že od nekdaj zanimalo, in obžalujem, da ga nisem šel študirati. Moje mišljenje je, da je ta diploma vsaj nekoliko boljša kot pa nekaj iz humanistike, vsaj kar se tiče zaposlitvenih možnosti (pa prosim ne mi govorit glede strojništva, IT, elektrotehnike ker sem budala za te zadeve). A nekateri mi svetujejo, da naj nikakor ne vpišem te opcije in da naj raje vpišem doktorat, saj bi mi to pomagalo lahko naprej (iz zgodovine ali prava, ni pomembno, samo da imam nek doktorat kot papir).
Kaj pa tle menite glede vsega? Z doktoratom lahko imaš boljšo plačo, posebno če želim dobiti službo v javnem sektorju, a imam občutek, da bom z doktoratom še manj zaposljiv.
Zanima me, če bi lahko delili mnenje glede tega, kaj naj grem naprej študirati. Sam se nikakor ne znam odločiti, saj mi ljudje različno svetujejo.
A little bit of background. Pred šestimi leti sem se vpisal na FFLJ in doštudiral iz zgodovine (to me je veselilo in vseskozi sem imel blesteče ocene in povprečje nad 9,7). Mislim sem, da je to to, ampak zdaj pa je realnost takšna, da ti diploma iz FFJA ne prinese nekih jakih službenih opcij (kdo bi si mislil!). Imam službo za nedoločen čas in sem vesel, da sem jo dobil (je služba, ki je vsaj malo povezana z mojim področjem celo), a nikakor mi ni všeč in mam občutek, da se ne vidim v tej stroki in v humanistiki sploh.
Želel sem vpisati na pravno fakulteto in pridobit še en magisterij. Pravo me je že od nekdaj zanimalo, in obžalujem, da ga nisem šel študirati. Moje mišljenje je, da je ta diploma vsaj nekoliko boljša kot pa nekaj iz humanistike, vsaj kar se tiče zaposlitvenih možnosti (pa prosim ne mi govorit glede strojništva, IT, elektrotehnike ker sem budala za te zadeve). A nekateri mi svetujejo, da naj nikakor ne vpišem te opcije in da naj raje vpišem doktorat, saj bi mi to pomagalo lahko naprej (iz zgodovine ali prava, ni pomembno, samo da imam nek doktorat kot papir).
Kaj pa tle menite glede vsega? Z doktoratom lahko imaš boljšo plačo, posebno če želim dobiti službo v javnem sektorju, a imam občutek, da bom z doktoratom še manj zaposljiv.
mRhcPf ::
brez zamere in ne zafrkavam, res ne, ampak to je ena od skrivnosti, ki je verjetno ne bom nikoli niti priblizno razumel, kako je lahko kdo talent za zgodovino (in podobno)... a ima 'faktografski' spomin? zmoznost nekih filozofskih interpretacij? govori v skladu z aktualno politicno modo? je primeren za socialni inzeniring, novinarstvo, marketing itd.? s taksnim strokovnjakom sedis za mizo in kaj se sploh pogovarjas z njim, ce odmislis banalnosti, kaj mu sploh das, da dela?
razumem pa talent za kemijo, biologijo, matematiko, fiziko, informatiko, nekaj redkega nacopras skupaj na osnovi nekih vhodov in ni potrebno, da je unikatno ampak pac nekaj resuje ali povzema...
razumem pa talent za kemijo, biologijo, matematiko, fiziko, informatiko, nekaj redkega nacopras skupaj na osnovi nekih vhodov in ni potrebno, da je unikatno ampak pac nekaj resuje ali povzema...
tomlin ::
Odloči se naprej za študij prava. Kot praviš te "vleče". Toda obdrži službo in malo potrpi, vpiši študij ob delu. Nikjer ne boš našel idealnega okolja svojih sodelavcev. Toda v sebi boš osebnostno rasel in imel notranje zadovoljstvo, ki odtehta cingljanje denarcev. Ker si očitno verbalno-humanistično usmerjen, sodeč po ocenah, se ne sili s tehniko. Podobno caganje sem doživljal jaz, ter se po diplomi iz kemije, vpisal in dokončal ekonomijo in ni mi žal.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman
M. Friedman
Karen ::
Za pravo rabiš osnovo, te pa ne dobiš na podiplomcu, torej če te pravo zanima je to to. Z doktoratom imaš lahko boljšo plačo, samo moraš tudi službo dobit. Tudi neke kvazi fakultete ki imajo nekaj prava (ala fakuleteta za management in pravo) v core-u ni pravo, tako da je to bolj za osnove managerja da pozna pravni sistem kot pa pravnika. Saj je čisto ok ta faks, samo ne za prvi faks... veš veliko o poslovanju in pravu, ampak kdo bo vzel nekoga ki sicer pozna oboje, pa ima nič izkušenj - ne prideš iz faksa direkt na managersko mesto.
Pa uspešno ti želim, karkoli si izbereš.
Pa uspešno ti želim, karkoli si izbereš.
asdf_jklc ::
Delo in izkušnje ti bodo prinesle mnogo več od doktorata, če pa že, pa naredi pravo in pravosodni izpit, nato pa jebaj ježa, dokler ne prideš skozi prva leta dela. Od tam dalje pa je malo lažje,...
Delat pa doktorat za službo v javni upravi. Well, toliko truda za usrano plačo v JU?... Ne vem če ma smisel. Če ga lahko uporabiš v zasebnem sektorju in služiš 5 mestno cifro, pa go for it. Ali pa narediš tako, kot se znajdejo ITjevci. Imam kolega ITjevec, "8 ur dela na dan" (naredi v 1.5h) pa mislim da 1500 (neto plače). Odprt normiranc nase in ženo pokasira še 100k na leto.
Delat pa doktorat za službo v javni upravi. Well, toliko truda za usrano plačo v JU?... Ne vem če ma smisel. Če ga lahko uporabiš v zasebnem sektorju in služiš 5 mestno cifro, pa go for it. Ali pa narediš tako, kot se znajdejo ITjevci. Imam kolega ITjevec, "8 ur dela na dan" (naredi v 1.5h) pa mislim da 1500 (neto plače). Odprt normiranc nase in ženo pokasira še 100k na leto.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: asdf_jklc ()
Groot ::
Za vpis prava direktno na magisteriju boš moral najprej narediti prehodni letnik, ki je pa praktično celoten dodiplomski študij v enem paketu, saj zajema vse največje predmete. Te ne poznam, ampak so res redki ki so bili pripravljeni iti čez to, kaj šele da so uspešno naredili.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vpisati doktorat ali ne? (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 8663 (5965) | Smurf |
» | FERI ali FRI? (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 18951 (13681) | KraitPay |
» | Žena pravi da VSŠ ni faks (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 69114 (60398) | jype |
» | Šolski sistem in IT službe (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 47628 (46388) | Nejc Pintar |