» »

Kako se lotiti varčevanja

Kako se lotiti varčevanja

iso2000 ::

Recimo, da sem prišel do svoje nepremičnine, finančno solidno situiran. Sedaj pa razmišljam kako si zagotoviti brezskrbno starost. Od penzije verjetno čez teh dobrih 20 let ne bo veliko ostalo, če sploh kaj. Mesečno bi lahko nekam vlagal neko razumno vsoto parih 100 EUR. Če dajem na kup v štumf, recimo da se nabere kakšne 3K na leto. Ker je vrednost denarja trenutno slabo obstojna, varčevanje na bankah tudi ni cenjeno, se mi poraja vprašanje kaj storiti, da bom na stara leta lahko šel na kakšen izlet na Tajsko >:D
Iščem kakšne realne in kolikor toliko ziheraške ideje. Še kakšne nepremičnine, kot naložbo, si trenutno ne morem privoščit, če bi kdo to predlagal. Bolj me zanima vlaganje v kakšne obveznice, sklade ali karkoli je že sedaj na voljo. Kako se tega lotiti, kam se obrniti...

Nikonja ::

A ni to kaj ti iščeš sveti gral, in če bi dejansko nekaj takega ziheraškega obstajal a nebi vsi že bili tam in šteli skupaj z Gejtsom, Muskom in ostalimi eurčke na računu.....

Sej veš, pač vsako vlaganje ima svoj riziko in se lahko kadarkoli zgodi da lahko ostaneš brez vsega, seveda razen na banki do 100t eur ker so zavarovani iz strani države, ampak vse ostalo dejansko danes je potem pa jutri ni. In če nisi pripravljen na to da lahko zgubiš vse (pa se dogaja bolj pogosto kot si misliš), potem sploh ne razmišljat o vlaganju, rajš dvigni kredit kupi nepremičnino i oddajaj stanovanje, mogoče ti renta ne bo pokrila celotno vrednost obroka kredita, ampak na razliko glej kot vlaganje, ker potem po xy letih boš imel nepremičnino katero lahko kadarkoli prodaš, in glede na gibanje cen zadnjih 20 let ziher ne boš v minusu. Seveda se lahko zgodi da se stavba zruši, zogir... ampak za to obstaja zavarovanje, za vlaganje zavarovanje ne obstaja.
Opcija je tudi dodatno pokojninsko zavarovanje ker ga skoraj vsaka firma ponuja, ti daš en del, firma drug del, potem ko si enkrat v penziji lahko pričakuješ nekaj več penzije.
https://www.gov.si/teme/prostovoljno-do...

Ampak ej, možno je da se motim ampak če najdeš rešitev kar napiši tukaj ker tudi mene zanima. Do zdaj mi je uspelo pokrit inflacijo, zadnje leto pa niti to ne več, ker imet donos od 10% je kar težko dosegljiva številka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Nikonja ()

Mato989 ::

Z 3k prihranki na let povprečno in 20 letnim time framom bi sam izbral tako da 1x letno vložiš v delnice (ETFji whatever) 50% keša, ostalih 50% pa v zlato če hočeš bit ziheraš, če pa ne pa 2x po 50% (vsake 6 mesecev) v ETF

Na ta način se rešiš par zadev

1. imaš manj nakupov in lažje sledenje če kupiš 1-2x letno
2. pri prodaji ti bo mnogo lažje
3. če je to keš ki si ga pripravljen pozabit 20-25 let, bo davek ugoden.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

mr_chai ::

Treba bo it po trnjavi poti in se finančno ozobraziti. Trenutno delam to tudi sam, ker hočem boljše razumeti trenutno dogajanje na trgu.

En zastojn course, ki ga trenutno obdelujem

https://www.coursera.org/learn/money-ba...

Pa ena knjiga, ki jo berem

The economics of money, banking and financial markets 12th edition Frederic S. Mishkin

Sploh mi je zanimiv recimo ta področje risk managementa. In kaj je to tveganje obrestnih mer. Spoznaje, da ko gredo obrestne mere gor gredo asseti dol, torej tudi cene obveznice dol. In tle maš npr lep primer tega kaj je šlo narobe v SVBju..itd. Pač zanimiva snov in ti da neki podlage, da se potem sam lotiš investiranja preko kakšnega online brokerja (Trade Republic, Interactive Brokers..)

Dobiš neko širino. Za investing pa si poglej še ETF sklade. Za te zneske, ki jih ti omenjaš, bi jaz najprej to pogledal.

Pa ne preveč poslušat koga, ki ti ponuja zlato kot full dobra naložba!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mr_chai ()

Sparkxl ::

Bi se priključil zgornjemu mnenju. Prvo 2 leti finančnega opismenovanja, šele potem se lotiš igre. Ker v nasprotnem primeru je fail skoraj da zagotovljen.
Ziheraških idej pa ni, ker kaj takega ne obstaja.

FrRoSt ::

Udeležiš se Dnevov slovenskega kapitalskega trga. ;)

:)):)):))

Tajska ti ne uide! ;)

https://www.a-tvp.si/dogodek
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko prihrankov imate? (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Loža
60752216 (15337) Mato989
»

Kam s prihranjenim denarjem? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18832215 (8463) miha98
»

Vlaganje 1.000€ na mesec (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24061664 (33726) gruntfürmich
»

Vzajemni skladi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9926194 (16423) Mr_Globus

Več podobnih tem