» »

Finančna kriza 2023

Finančna kriza 2023

««
9 / 17
»»

Sparkxl ::

pangro je izjavil:

ti klovn narcistični si na vrhu šlogal da gre premog samo še gor zato si tudi držal premogovnike seveda potem ko se je klasik bubble krivulja podrla si verjetno začel prodajat

StarMafijec je izjavil:

Kaj pravite, ali je dedolarizacija v polnem teku? Na družbenih omrežjih stalno videvam objave od nekaterih, kjer nestrpno pričakujejo novo BRICS valuto. Novo svetovno valuto.

če pogledamo številke glede deviznih rezerv in obseg trgovanja na valutnem trgu je dedolarizacija kitajsko ruska pravljica. sem pa številke limal v temi o inflaciji, če se mi bo dal jih bom tudi tukaj.

Miško...narcističnega klovna imaš ti v gatah. Jaz prodal? Slabo ti gre šloganje. Nisem. Izpostavljenost ni velika in zgodba še daleč ni izpeta. Vstopil pa sem 2020 ko so bili v podnu, tako da plusi so še vedno brutalni. Ampak saj ti strokovnjak v teoriji bi moral vedeti...volatilnost je v tem sektorju brutalna.

pangro je izjavil:

redtech je izjavil:

Mislim, da sploh ni govora o valuti ampak o mehanizmu trgovanja/poravnav na osnovi surovin - ali se motim?

tako neumnost se lahko samo bric kanta spomni, kaj ti bo valuta backed by whatever če ti trg surovin laufa nemoteno? jaz lahko svoje dolarje kadarkoli zamenjam v whatever.... zakaj bi hodil v centralno banko in njene podružnice? na osnovi surovin wtf a dejansko bric hoče uvedet blagovno menjavo? :))

Jaz predlagam da se od vse tvoje silne pametnosti vsedeš na letalo v Johannesburg in se jim javiš za svetovalca, ker očitno oni ne vedo to kaj ti teoretik veš. Pangronomics at its best :)))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Sparkxl ()

TezkoDihanje ::

https://twitter.com/anno1540/status/169...
"If we expand BRICS so that it accounts for the same share of global GDP as the G7, then our collective voice in the world will become stronger," the newspaper quoted a Chinese official as saying.

Nekdo bi jim moral povedat, da kvalitetne investicije prihajajo iz Zahoda. Nekvalitetne s korupcijo prepredene pa iz briksov in podobne sorte revežev.

Velki ::

Nevem če spada glih v to temo pa vseeno prilepim pa naj mod izbriše...
https://edition.cnn.com/2023/08/22/home...
Torej zgleda da so FED oficials spet pred dilemo, znižajmo OM in pahnimo še več Amerotov v revščino in še bolj poglobimo vrzel med bogatimi in revnimi (cene nepremičnin se bodo še bolj dvignile) ali zvišajmo OM in tvegamo market crash, torej bodo morda "nastradali" bogati... Bo zanimivo za videt...

pangro ::

Sparkxl je izjavil:

pangro je izjavil:

ti klovn narcistični si na vrhu šlogal da gre premog samo še gor zato si tudi držal premogovnike seveda potem ko se je klasik bubble krivulja podrla si verjetno začel prodajat

StarMafijec je izjavil:

Kaj pravite, ali je dedolarizacija v polnem teku? Na družbenih omrežjih stalno videvam objave od nekaterih, kjer nestrpno pričakujejo novo BRICS valuto. Novo svetovno valuto.

če pogledamo številke glede deviznih rezerv in obseg trgovanja na valutnem trgu je dedolarizacija kitajsko ruska pravljica. sem pa številke limal v temi o inflaciji, če se mi bo dal jih bom tudi tukaj.

Miško...narcističnega klovna imaš ti v gatah. Jaz prodal? Slabo ti gre šloganje. Nisem. Izpostavljenost ni velika in zgodba še daleč ni izpeta. Vstopil pa sem 2020 ko so bili v podnu, tako da plusi so še vedno brutalni. Ampak saj ti strokovnjak v teoriji bi moral vedeti...volatilnost je v tem sektorju brutalna.

pangro je izjavil:

redtech je izjavil:

Mislim, da sploh ni govora o valuti ampak o mehanizmu trgovanja/poravnav na osnovi surovin - ali se motim?

tako neumnost se lahko samo bric kanta spomni, kaj ti bo valuta backed by whatever če ti trg surovin laufa nemoteno? jaz lahko svoje dolarje kadarkoli zamenjam v whatever.... zakaj bi hodil v centralno banko in njene podružnice? na osnovi surovin wtf a dejansko bric hoče uvedet blagovno menjavo? :))

Jaz predlagam da se od vse tvoje silne pametnosti vsedeš na letalo v Johannesburg in se jim javiš za svetovalca, ker očitno oni ne vedo to kaj ti teoretik veš. Pangronomics at its best :)))

ha ha vem jaz kaj si ti pisal, nazadnje da si skoraj vse premogovnike prodal pa da zgodba še ni izpeta, bom limal če se mi bo dal.
Johanesburg očitno nima pojma tako kot celoten bric če bi imel pojma njihovi finančni trgi ne bili kanta ampak resen konkurent ameriki. Hočejo uvedet nekaj kar je trg že stoletje nazaj predrkal, valuto backed by something ponavadi zlato. Stare predrkane fore, na koncu itak naprintajo več kot imajo asseta na back-u zato se je pa fiat rodil v kaj bo pa fiat evolviral bomo pa videl, definitivno pa ne v bric valuto backed by whatever.

Kawhi ::

Kako si Velki predstavlja dilemo ;). Revni versus bogati. Lol. Kaj pa ko bo folk ven iz hiš letel ker ne bodo mogli plačati mortgage bodo ti spadali pod revne ali pod bogate?

Malidelničar ::

pangro: na temo z zlatom podprte BRIC valute in na temo dedolarizacije imaš nekaj zanimivih člankov:

Gold, BRICS, and the Dollar
https://europeanconservative.com/articl...

Fiscal Forecast: Debt and De-Dollarization, Part I

Fiscal Forecast: Debt and De-Dollarization, Part II
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Velki je izjavil:

Nevem če spada glih v to temo pa vseeno prilepim pa naj mod izbriše...
https://edition.cnn.com/2023/08/22/home...
Torej zgleda da so FED oficials spet pred dilemo, znižajmo OM in pahnimo še več Amerotov v revščino in še bolj poglobimo vrzel med bogatimi in revnimi (cene nepremičnin se bodo še bolj dvignile) ali zvišajmo OM in tvegamo market crash, torej bodo morda "nastradali" bogati... Bo zanimivo za videt...

Kako točno nizka obrestna mera pahne Američane v revščino?
A 12% obrestna mera v Rusiji jih pa naredi bogate, al kaj???

Zgodovina sprememb…

Colt1911 ::

TezkoDihanje je izjavil:

China's $3T Shadow Banking Exacerbates Contagion Risk

Kwa s ti činez al kwa se tolk na to faking Čino drkaš?????8-O

Kawhi je izjavil:

Kako si Velki predstavlja dilemo ;). Revni versus bogati. Lol. Kaj pa ko bo folk ven iz hiš letel ker ne bodo mogli plačati mortgage bodo ti spadali pod revne ali pod bogate?

fed neki ni v dilemi saj ima mero postavljeno nad vsemi obrestmi ki kotirajo na obvezniškem trgu kar pomeni da se ima za pametnejšega od trga. Zdaj lahko mu špekulacija uspe tako kot je Bernankeju in njegovi ekipi z uvedbo qe-ja lahko pa da ne. (kapo dol Bernankeju še vedno vsaj iz moje strani). Zaenkrat obvezniski trg ne verjame fedu kljub temu da so se dolgoročne obresti malce dvignile recimo 10 letne so zdaj na 4,33% posledično je trg prižgal mortgage rate ki je pa zdaj rekordnih 7,4%. Zaenkrat fedu uspeva saj so se mu podrle samo regionalne banke. Kako bo naprej bomo pa še videli. Jaz pravim da ob taki mortgage rate pa ob inverziji obresti ne vem no..... da fedu uspe jaooo jaz s svojim denarjem ne stavim na to.

Colt1911 je izjavil:

Kva cviliš? Naslednja finančna kriza bo prišla iz Kitajske. Oziroma že prihaja.

A. Smith ::

pangro je izjavil:

redtech je izjavil:

Najbrž se surovine omenja zato, ker bi BRICi radi videli, da se z njihovo kobajagi valuto trejda nafta. Petrodolar, nafta kot temelj kredibilnosti dolarja, etc. Poznate že te lajne.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

ja to so te lajne ki jih zategujejo brickoti in njihovi navijaći. v reali se pa nihče ne bo odpovedal dolarju. Kaj naj naredijo podjetja preko katerih se pretakajo milijoni ali pa miljarde, naj na bilance fuknejo brickota backed by kanta nafte? sure yeah.

pangro je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

pangro je izjavil:

StarMafijec je izjavil:

pangro je izjavil:

redtech je izjavil:

ha ha vem jaz kaj si ti pisal, nazadnje da si skoraj vse premogovnike prodal pa da zgodba še ni izpeta, bom limal če se mi bo dal.
Johanesburg očitno nima pojma tako kot celoten bric če bi imel pojma njihovi finančni trgi ne bili kanta ampak resen konkurent ameriki. Hočejo uvedet nekaj kar je trg že stoletje nazaj predrkal, valuto backed by something ponavadi zlato. Stare predrkane fore, na koncu itak naprintajo več kot imajo asseta na back-u zato se je pa fiat rodil v kaj bo pa fiat evolviral bomo pa videl, definitivno pa ne v bric valuto backed by whatever.

Slab spomin... napisal sem da sem nekaj prodal. Sem pa zdaj ob pullbacku nazaj kupil. Ampak to je samo play money...en sektor izmed mnogih ki jih držim. Če gre v koratz se ne bo kaj dosti poznalo. Tako kot se ni poznalo ko je šla ruska krama po gobe, ker je vse ostalo odletelo v nebo.

pangro je izjavil:

ja to so te lajne ki jih zategujejo brickoti in njihovi navijaći. v reali se pa nihče ne bo odpovedal dolarju. Kaj naj naredijo podjetja preko katerih se pretakajo milijoni ali pa miljarde, naj na bilance fuknejo brickota backed by kanta nafte? sure yeah.

Mojster...rezervne valute skozi zgodovino pridejo in gredo. Po pangronomics logiki je usd 4evah?

Zgodovina sprememb…

Sparkxl je izjavil:

Mojster...rezervne valute skozi zgodovino pridejo in gredo. Po pangronomics logiki je usd 4evah?

Z briksem ziher ne bo nič. Kako si ti to predstavljaš, da bo yuan kar polno konvertibilen, da bodo lahko kitajci brez problemov menjali v dolarje, pa eure. Pa u brikse ne nazadnje.

Šala stoletja.

Zgodovina sprememb…

Sparxl:

ne napisal si da si skoraj vse prodal maš srečo da se mi ne da brkst po tvojemu profilu. zraven si pa dodal da je keš romal na morje ali nekaj takega predvidevam da v morski transport.
Rezervne valute se menjajo s tem da zadnja stoletja dominira zahod, nizozemska, francija, vb,usa kdo bo pa naslednji? prej bo btc ali pa kakšna kripto verzija kot pa bric kanta. Rezerva postaneš ker si konkurenčen ne pa zato ker se ciklusi menjajo. Vidm da jih dosti na to karto igra kao dolar ne bo večen, jaoo glede na trende bo evro prej zamenjal dolar kot pa bricko.
Ja če se bodo pa na valutnem trgu začele stvari odvijat v smeri brickota bom pa ta prvi to napisal. Za začetek bi se lahko dvignil promet na eur(ali pa vse zahodne valute)/yuan to bi bil prvi udarec dolarju. To da začnejo bricoti med seboj trgovati v lastnih valutah je prdec od prometa.

Ne vem katere besede točno sem izbral, v glavnem premoga imam trenutno 6%. In spet slab spomin...napisal sem da novi denar ne gre zaenkrat v investicije, ampak v pleh. Tisti za na cesto. Jutri grem v toyota center ker so evropejci delajo še samo kante.

Evro zamenjal usd? Ti pa si komediant. Ta umetna tvorba nikoli in nikdar.

Tvoj zadnji stavek...idi guglat koliko % svetovne ekonomije oni predstavljajo. Bi znal bit presenečen. Je malenkost več od prdeca. Plus da je seznam kandidatov, ki se hočejo pridružit vsak dan daljši.

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

Nova zgodba o uspehu:
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/stud...

"Studio Moderna je po poročanju medijev na sodišče vložila predlog za stečaj podjetja, o tem pa je že obvestila tudi zaposlene. Lastnik Sandi Češko je pojasnil, da noben vlagatelj ni bil pripravljen pokriti 60-milijonske luknje."
Quack !

redtech ::

40M prometa 1,5M dobička on bi pa nekoga, da mu luknjo pokrije 60M :)), kaj bo vračal 40 let.

Vzrok za bankrot je pa tak, vsi so kupili Teslo, Dormeo pa sedaj ne bomo je star jogi še dober :)

sparxl:
no vidiš kako ti je smešno ko omenim evro, no bric ali pa yuan je pa še bolj smešna izbira če se odločamo na podlagi številk in trendov ki se dogajajo na valutnem trgu. Saj to je največja tragedija kitajske kao drugo največje gospodasrstvo finančni trgi pa tega ne zrcalijo. na valutnem trgu se dnevno obrne 7500 miljard od tega na dolar pade 88% prometa. recimo eur/usd 1500 miljard, usd/yuan mislim da okoli 500, 600 miljard s tem da je v zadnjih 16 letih dolar pridobil napram vsem kar pomeni da se je kapital pretakal iz vsepovsod v ameriko in seveda še dodatno podžigal tamkašnji finačni trg.

LeQuack ::

redtech je izjavil:

40M prometa 1,5M dobička on bi pa nekoga, da mu luknjo pokrije 60M :)), kaj bo vračal 40 let.

Vzrok za bankrot je pa tak, vsi so kupili Teslo, Dormeo pa sedaj ne bomo je star jogi še dober :)

Kako lahko firme sploh dobijo toliko posojil da gredo v tak minus?
Quack !

Mr.B ::

TezkoDihanje je izjavil:

Colt1911 je izjavil:

Vir kot veno je soncek, sploh ne rabis vec za lastno blamazo. Potem se pa cudis, svoji nevednodti.

bbbbbb2015 je izjavil:

dela je izjavil:

Slovenske delnice so bile v prostem padu od jeseni 2007.

Slovenske delnice so si v krogu (pro|po)dajali deležniki, ki so ceno pumpali čez vse meje, z namenom, da potem ceno dvignejo in pri banki dobijo kredite, zastavljene s temi istimi delnicami.

Čim je likvidnost tega podajanja/prodajanja padla (ker je nekdo potegnil likviden denar iz kroga/banke miso več mogle/hotele posojati) - je zadeva padla kot kamen. Vse skupaj je bila velika verižna manipulacija trga.

Človek bi te delnice (takrat) kupil, če bi vedel, kdo bo in kdo ne bo šel v stečaj.

Še najbolje pa se je bilo držati stran od vsega in držati likviden denar.

Ah dej no, poglej samo S&P 500 index. Ostalih 490 delnic nima prakticno nobenega vpliva...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

TezkoDihanje je izjavil:

Colt1911 je izjavil:

Sej nimajo nic$, da bi imelo vpliv.

In ce bi bil v skupini vsaj malo razgledanih, bi vedel da bi imel american dejansko prazne Wallmar-ke, ce kitajec dvigne tica. Vem nebi stavil lako cemo...

pangro je izjavil:

Objavlil sem linke kaj americani uvazajo iz azije, in lahko gres po kategorijah... chip war je samo megla, glede na to da se stanje uvoza destilirane vode se ni spremenila. Bom pa preveril.

PS: odloci se s katerim sinonimom bos nastopal. Splosna nerazgledanost se siri ne glede na sinonim.

Zgodovina sprememb…

Samo se kow manjks...

PS: ce fed zacne znizevati obrestno mero, bo samo se pokalo... Fed bo ce se dobitki v nerealnem sektorjum se vedno dvigujejo ne glede na realno stanje, zagotovo dvignil obrestno mero. Po kow , pango in tezko herbalne sinonime bi pa ze zdavnaj moral spustiti sej je core inflacija nizka... No verjetno je potrebno dolg z inflacijo razvrednotit..

MisterR ::

LeQuack je izjavil:

Nova zgodba o uspehu:
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/stud...

"Studio Moderna je po poročanju medijev na sodišče vložila predlog za stečaj podjetja, o tem pa je že obvestila tudi zaposlene. Lastnik Sandi Češko je pojasnil, da noben vlagatelj ni bil pripravljen pokriti 60-milijonske luknje."

Glede na to da je podjetje bilo uspešno par desetletij se mi to vseeno zdi dobra zgodba.

Spomnim se časov, ko se ja na ST organiziral skupinski nakup stolov direktno iz tovarne na kitajskem, pa je ena firma to preprečila ker so dobili eksluzivo. In to je to kar je moderni uspevalo ves ta čas, preprodajali so generične izdelke za mastne pare, zaposlili ljudi, ustvarili franšize... In vsaka jim čast da jim je uspevalo, tudi čez vse krize.

LeQuack je izjavil:

redtech je izjavil:

Kako lahko firme sploh dobijo toliko posojil da gredo v tak minus?

Podobno kot midva dobiva 200k na 1000€ plače.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MisterR ()

RockyS: Ampak v končni fazi je bila to preprodaja cheap robe ob izrinjanju ostalih iz trga in v drugačnih thenološko-informacijskih časih. Ja leta 1995 je to laufalo, Top Shop je špilal na polno, ni pa to nek presežek od firme. V bistvu čudež, da so preživeli krizo l. 2008; verjetno če bi šli podrobneje gledati finančno drobovje firme, je v bistvu že ta kriza firmo nepovratno načela; to da so gurali vse do 2023 je manjši čudež.

Seveda ni ša ne firma, ne poslovni model, ne menedžer nek business presežek. Tudi glede na ljudi, ki se motajo okoli tega in glede na zadnje finančne mahinacije. Ni to Pipistrel recimo.

Potem takem je zate Petrol še slabše podjetje. Niti svojih vrtin nimajo.
Ali pa farmacevtska podjetja, ki proizvajajo generike?

RockyS: Tu ni primerjave. Petrol ima svoje minuse in ja ni primerljiv v Evropi v regiji recimo z Orlenom, INO, MOL-om in se je iz nacionalne trgovske firme z naftnimi derivati pretvoril počasi v energetsko firmo. Tu je en dober kritičen članek Maksa Tajnikarja na to temo: https://makstajnikar.wordpress.com/2023...
In klub dividendam, njihovim rednim izplačilom in državnemu solastništvu Petrola kot strateške firme to seveda je velik minus.

Krke z Petrolom (in Studem Moderno ROFL) sploh ne moremo primerjati. Ja dela generike, ampak je s produkti jasno pozicionirana v farmacevtskem segmentu, sama ima nadzor nad surovinami, procesi, tehnologijami, tržišči in nič jih ne omejuje, da se repozicionirajo. Kot GedeonRichter, potem imaš primer Teve itd. Plus so nezadolženi, z ogromno internega znanja, kar jih dela zanimive za prevzem. Podobno kot prevzem Leka s strani Novartisa.
Ne vem pa kakšna je bila razlika med Lekom in Krko, ali so bili generik, ali so imeli kaj več.

Torej kaj je zate uspešna firma? Če Petrol jutri gre v stečaj je to še zmeraj uspešna firma? Dejansko ne delajo nič druga kot preprodajajo derivate, pa še to ne lastnih.
Tako da kaj točno je pri Petrolu bolj uspešno kot pri Moderni mi ni jasno. Brez države Petrola že več ne bi bilo. Če je to slabo ali ne ni pomembno pri tem vprašanju.

Omenil si Pipistrel, zakaj misliš da bo to še dolgo zgodba o uspehu? Kupili so know how in patente, zaposlenim se lahko zahvalijo in zaprejo firmo.

Moderna se pač ni mogla prilagoditi času. Ni prvo in ne zadnje podjetje. Poglej kaj se dogaja v avto industriji, prihajajo druge znamke... Nemčiji in Franciji (njihovim trenutnim paradnim konjem) se ne obeta nič kaj lahko desetletje. In če 2030 propade VW ali je to slabo podjetje? 100 let ni bilo, ampak ena slaba odločitev ali trma pa te trg povozi.

Uspešna je firma, ki dolgoročno preživi na trgu skozi krize. Ene so proizvodne, ene trgovske, ene storitvene.

Če bi pri studio Moderna uspeli svoj model spremeniti, bi verjetno lahko preživeli in delali s plusom. To bi jih naredilo uspešno firmo.

Morebitna finančna kriza 2023 torej lahko zamaje gospodarstvo podobno kot 2008. Veliko firm l. 2008 ni preživelo. Gradbene firme s konkretnim znenjem, opremo, posli, so šle večinoma vse cugrunt.

Vprašanje kakšna je kreditna struktura privat gospodarstva danes v primerjavi z 2008 in pa seveda wild-card, ki se je že pojavil v obliki black-swan eventa (dogodek črnega laboda): poplave. Kaj poplave, obnova po njih, davčne obremenitve povezane s tem, pomenijo za davčno in gospodarsko okolje? Še posebej če se hkrati še ohladi izvoz?

Poglej KLS Ljubno, vrhuska, top domača firma, zdaj so pa pred bitko za preživetje ......

V morebitni finančni krizi se lahko hitro veliko obrne in veliko podere. Tisti, ki pregurajo so pa kasneje lahko zmagovalci. Recimo, jaz poznam malo bolj automotive in slovensko elektro in strojegradno branžo.
Recimo ena od spregledanih firm v SLO, ki je krizo 2008 pričakala v super finančni kondiciji z nula dolgovi in je po krizi posledično na polno poceni delala akvizicije je recimo Petričev Kolektor. Zrasli iz 250 mio EUR pred krizo 2008 na današnjih 800 mio EUR. Potem imaš LTH Castings, kjer je menedžment prevzel firmo, izkoristil velik boost automotive naročil takoj po 2009 in firma sedaj laufa na polno in so zrasli iz 80 mio EUR na skoraj 400 mio EUR. Potem imaš pa nekdaj veliki Cimos, ki je bil leta 2008 velik 400 mio. EUR, ki ga je kriza 2008 izjemno zamajala, dokončno se je pa zrušil 2017-2018 desetletje, po izbruhu krize, takrat tudi z vpletanjem državnih lastnikov (Modra Zavarovalnica in Jamnik).

Pa ne pozabimo največjega slovenskega propada, Gorenje. Firma z proizvodnjo, izdelki, trgom, marketingom in dizajnom (npr. Gorenje by Swarowski), prometa koliko, med 1-2 milijardama, pomemben zaposlovalec, podjetje kotiralo na LJSE. V ozadju lepe slike, ki jo je slikal Bobinac pa slab tržni položaj, ki so ga spodjedali konkurenti iz Vzhoda (Beko), stagnirajoča branža, vedno več zajedanja v branže in še vmešaganje politike (Gorenje kot bastion sindikalizma). Vemo kaj je sledilo z prodajo Gorenja, ki je bila edina alternativa propadu.

Mr.B je izjavil:

China Foreign Exchange Reserves

China Foreign Exchange Reserves was measured at 3,204.3 USD bn in Jul 2023, compared with 3,193.0 USD bn in the previous month.
China Foreign Exchange Reserves: USD mn data is updated monthly, available from Jan 1989 to Jul 2023.

In ce bi bil v skupini vsaj malo razgledanih,

fuckin unbelivable, kaj ti sproduciraš enega naduvanega gnoja

bi vedel da bi imel american dejansko prazne Wallmar-ke, ce kitajec dvigne tica.

če Kitajec dvigne tiča, ostane Kitajec brez hrane.
Smo ti že 1000x povedali, da ne bomo nobeni talci NE RUSIJE NE KITAJSKE.

Surovin lastnih imamo 0, energentov hudo malo. Tiste igrače na veter ne štejem med energente. Proizvajamo vedno manj, ker smo storitvena ekonomija. Čigavi talci smo potem?

Sparkxl je izjavil:

Surovin lastnih imamo 0, energentov hudo malo. Tiste igrače na veter ne štejem med energente. Proizvajamo vedno manj, ker smo storitvena ekonomija. Čigavi talci smo potem?

Od česa bodo pa živeli proizvajalci in dobavitelji teh dobrin, če nam jih ne prodajo? ;((
Od zraka??

PS: Kitajska tudi nima nekih strašnih surovin. Bistveno manj kot jih porabijo. Da ne govorim o hrani.

TezkoDihanje je izjavil:

Mr.B je izjavil:

China Foreign Exchange Reserves

China Foreign Exchange Reserves was measured at 3,204.3 USD bn in Jul 2023, compared with 3,193.0 USD bn in the previous month.
China Foreign Exchange Reserves: USD mn data is updated monthly, available from Jan 1989 to Jul 2023.

In ce bi bil v skupini vsaj malo razgledanih,

fuckin unbelivable, kaj ti sproduciraš enega naduvanega gnoja

bi vedel da bi imel american dejansko prazne Wallmar-ke, ce kitajec dvigne tica.

če Kitajec dvigne tiča, ostane Kitajec brez hrane.
Smo ti že 1000x povedali, da ne bomo nobeni talci NE RUSIJE NE KITAJSKE.

Vsak s končkom samospoštovanja, bi nehal po 30s gledat tvoj podani Video vir kripto znalca. Če ne drugega začne s posnetkom reportaže ti shadow bankin, in doda kitajsko ENO izmed ter preskoči preskoči v loopu ponavlja indijsko poročevalko, ki ponavlja vsak teden slišimo kitajska. Kaj si mislil da če ima vir 2 milijona… da je to resni vir..
Od tu dalje se ne čudimo tvojim objavam, v končni fazi so tvoji zaključi enakovredni tvojim objavljenih virov. Pač posmeh.

Morda pa od tu izvira tvoja obsesija s Kitajsko, in ne zmožnost pojasnitve, kako bomo v naslednjih 10 letih izgradili neodvisno energetsko infrastrukturo da nadomestimo azijsko proizvodnjo, vključujoč nezmožnost banalnega zanikanja odvisnosti Ameriškega in ostalega zahoda od kitajske. In to so JAVNI podatki ne rabiš takih virov ki jih limaš.

Naj ti bo tole spodaj intermezzo s tvojo Kitajsko opsesijo :
Predlagam da ko se ti mi jarde zdijo veliko, pomisli da DOD po petih Auditih, ne zna pojasniti, kje ima 61% of 3.5 Tijončka $ svojih assetov. Ni čudno da se nekomu mudi v vojno, to bo enostavno skriti, kot pa da grejo fantje ne samo na visokih položajih sedet, in to ne mislim samo vojaških visokih položajih.

TezkoDihanje je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Od česa bodo pa živeli proizvajalci in dobavitelji teh dobrin, če nam jih ne prodajo? ;((
Od zraka??

PS: Kitajska tudi nima nekih strašnih surovin. Bistveno manj kot jih porabijo. Da ne govorim o hrani.

Mene samo zanima če ti je kaki kitajc babo nažgal? Drugače si ne znam razlagat tvoje obsesije

Mr.B je izjavil:

Vsak s končkom samospoštovanja, bi nehal po 30s gledat tvoj podani Video vir kripto znalca.

Vsi so crypto znalci, samo ti zaradi nam neznanega razloga nisi.
10+ let kripta je premalo, da bi se z njim seznanil. Pretežka tema očitno zate.

Če ne drugega začne s posnetkom reportaže ti shadow bankin, in doda kitajsko ENO izmed ter preskoči preskoči v loopu ponavlja indijsko poročevalko, ki ponavlja vsak teden slišimo kitajska. Kaj si mislil da če ima vir 2 milijona… da je to resni vir..
Od tu dalje se ne čudimo tvojim objavam, v končni fazi so tvoji zaključi enakovredni tvojim objavljenih virov.

Skratka YT govori o Country Garden-u, ki je naslednji na vrsti, da pade iz nepremičninskega balona. Gre za firmo, ki ima preko $200 miljard dolga.

China’s property crisis deepens with developer Country Garden at risk of default

Ko se ti sesuvajo en za drugim največji igralci in zapufanci na nepremičninskem trgu, to prej ko slej pride do bančnega sektorja.

Morda pa od tu izvira tvoja obsesija s Kitajsko, in ne zmožnost pojasnitve, kako bomo v naslednjih 10 letih izgradili neodvisno energetsko infrastrukturo da nadomestimo azijsko proizvodnjo, vključujoč nezmožnost banalnega zanikanja odvisnosti Ameriškega in ostalega zahoda od kitajske. In to so JAVNI podatki ne rabiš takih virov ki jih limaš.

Saj ne bomo rabili nadomestiti vse azijske proizvodnje. Poceni jih bomo pokupili, ko se nam bodo zopet prodajali za pest riža. SAmi bodo hoteli, da pridemo.

Sparkxl je izjavil:

Mene samo zanima če ti je kaki kitajc babo nažgal? Drugače si ne znam razlagat tvoje obsesije

Halo? Tole je tema o finančni krizi. Propadanje Evergranda ($340 miljard dolga), Country Gardena ($200 miljard dolga) ter z njima povezanega shadow bankinga v višini vsaj $3000 mrd evidentno paše v tole temo, a??

Ali so to morebiti zate prenizke cifre, da bi vplivale na svetovna dogajanja?

Zgodovina sprememb…

D3m ::

TezkoDihanje je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Od zraka??

Naivnež. :)
|HP EliteBook|R5 6650U|

Chinese builder Country Garden's debt crisis fuels fears beyond China

Miljon nedokončanih stanovanj...

A kdo tukaj misli, da bo z bankami vse v redu, če teh miljon stanovanj ne bo končanih?? >:D

Zgodovina sprememb…

TezkoDihanje je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Vsak s končkom samospoštovanja, bi nehal po 30s gledat tvoj podani Video vir kripto znalca.

Vsi so crypto znalci, samo ti zaradi nam neznanega razloga nisi.
10+ let kripta je premalo, da bi se z njim seznanil. Pretežka tema očitno zate.

Če ne drugega začne s posnetkom reportaže ti shadow bankin, in doda kitajsko ENO izmed ter preskoči preskoči v loopu ponavlja indijsko poročevalko, ki ponavlja vsak teden slišimo kitajska. Kaj si mislil da če ima vir 2 milijona… da je to resni vir..
Od tu dalje se ne čudimo tvojim objavam, v končni fazi so tvoji zaključi enakovredni tvojim objavljenih virov.

Skratka YT govori o Country Garden-u, ki je naslednji na vrsti, da pade iz nepremičninskega balona. Gre za firmo, ki ima preko $200 miljard dolga.

China’s property crisis deepens with developer Country Garden at risk of default

Ko se ti sesuvajo en za drugim največji igralci in zapufanci na nepremičninskem trgu, to prej ko slej pride do bančnega sektorja.

Saj ne bomo rabili nadomestiti vse azijske proizvodnje. Poceni jih bomo pokupili, ko se nam bodo zopet prodajali za pest riža. SAmi bodo hoteli, da pridemo.

Sparkxl je izjavil:

Halo? Tole je tema o finančni krizi. Propadanje Evergranda ($340 miljard dolga), Country Gardena ($200 miljard dolga) ter z njima povezanega shadow bankinga v višini vsaj $3000 mrd evidentno paše v tole temo, a??

Ali so to morebiti zate prenizke cifre, da bi vplivale na svetovna dogajanja?

Se tvoje dojemanje realnosti jasno nakazuješ z objavljenimi VIDEO viri, ki so nivo Desantos/Trump volilnega kroga. Sej te razume… Vsak ki podaja take vire, nima ravno neke širine.
Po drugi strani, a se ob svojem trobljenju v Kitajski temi in obsesijo na mene, le zakaj. Ker pravim da se moraš malo izklopit iz socialnih medijev, in začeti plačevati kakšno naročnino da se boš navadi koncentriranega branja, in dojemanja relanosti.
Kaj vse si pisal o Kitajski.... a si vzel korak ali dva stran in nehal razmišljat kot zahodni produkt, ki proda za free »cokolado« svojo dušo. Kitajci , če nehajo danes prodajat v $, boš kupoval pač v Kitajski alternativni valuti. Ne da bo pomembno, ker se bo sesul kompletni $, in bo tvoja skrb bolj, kako boš dostavil destilirano vodo , ki jo po uvozni statistiki uvažajo Američani iz azije…. ali pa osnovne higienske potrebušine ki jih večino kupujejo iz ažije.. no teh osnovnih zadev oziroma skupina artiklov je kar nekaj… da ne boš ravno trobil, da grafične in elektronike ne rabimo…

A se tebi resnično ne zdi ne logično, da bo Američani pokupil kitajsko, ko pa pod vrstico jamraš o nelojalni konkurenci, ker delajo za pest riža… V končni fazi a nisi ti v teh kitajsko obsesivnih temah razlagal o vseh možnih genocidih…

Ker misliti da boš pokupil kitajsko, ko tako očitno brcajo že Američane v Indiji. Stanje v Ameriki je posledica tega, da so bili v preteklosti navajeni vse pokupiti in za male pare potem bajno služiti. Odkar to ne morejo, pa prodajajo banana pristop je na nivoju dolg sploh ni problem, če lahko odplačujemo obresti….

FED je tudi jasno jamra da je realna gospodarska rast v naslednjih letih premajhna za financiranje dolga. No je pa vojska edina panoga delana v Ameriki, in ni uradno omejena z zgornjo mejo zadolževanja države. Le zakaj… ?

IMF bo ponovno objavil pričakovano svetovno rast, nazadnje jo je junija… Dolgoročna gospodarska rast marsikatere G7 države bo nižja od Ruske, ČE slabše je ko to primerjaš z vsemi ostalimi na spisku ki niso dali sankcije Rusiji…

Sedaj pa preklopi na drug sinonim in razmisli o sledečem ocvirku : obstajajo neumni ljudje in obstajajo ljudje ki mislijo da so neumni.

TezkoDihanje je izjavil:

A kdo tukaj misli, da bo z bankami vse v redu, če teh miljon stanovanj ne bo končanih?? >:D

Ne razumem, kaj hočeš povedat... Da je Kitajska balon, in da je ostali svet odklopljen od kitajske... A ni vsa ta Euforija okoli kitajske ravno posledica da se je na zahodu vse ustavilo ?

Zgodovina sprememb…

chittax ::

TezkoDihanje je izjavil:

Ameriška propaganda v vsem sijaju.

Mr.B je izjavil:

Se tvoje dojemanje realnosti jasno nakazuješ z objavljenimi VIDEO viri, ki so nivo Desantos/Trump volilnega kroga.

Kretensko projiciranje. Jaz sem proukrajinec, torej nisem Desantos/Trump volilni krog.
TO SI TI.

Po drugi strani, a se ob svojem trobljenju v Kitajski temi in obsesijo na mene, le zakaj.

Ojoj, edini, ki na tem forumu vedno v najkrajšem možnem času priskače, če nekdo vsaj malo dregne v Kitajsko, si TI. Ko je pa treba srat po Zahodu, kjer živš, si pa prvi tukaj.

Kitajci , če nehajo danes prodajat v $, boš kupoval pač v Kitajski alternativni valuti.

Nekaj časa v neki meri, dokler ne najdemo alternativ. Tako kot z Rusi. Nekaj časa smo plačevali v rubljih in po letu dni ne plačujemo več nič v rubljih. To so videli Kitajci in Kitajcem je jasno, do česa bo prišlo. Do destrukcije gospodarstva.

Ne da bo pomembno, ker se bo sesul kompletni $

Bedarija.

, in bo tvoja skrb bolj, kako boš dostavil destilirano vodo

Cool, mi ne dobimo destilirane vode, Kitajec pa nobenega AMD/Intel procesorja. :D

ali pa osnovne higienske potrebušine ki jih večino kupujejo iz ažije.

Tole bluzenje je res nekaj izjemnega. V bistvu kaže, kako si ubogi in si ne znaš pomagat. Dve levi roki, ane? Preveč odvisen od drugih?

A se tebi resnično ne zdi ne logično, da bo Američani pokupil kitajsko, ko pa pod vrstico jamraš o nelojalni konkurenci, ker delajo za pest riža… V končni fazi a nisi ti v teh kitajsko obsesivnih temah razlagal o vseh možnih genocidih…

Kitajska je imel silno šanso, da se razvije brez pretiranega dolga. To so kompletno zabluzili. Še bitveno huje kot pa Američani. Za Američane je vsaj jasno, da so cifre transparentne. Za Kitajce vsi vejo, da lažejo. Vedno bolj in bolj.

How did Beijing calculate its GDP growth for Q2 2023? #shorts
https://www.youtube.com/shorts/EIerUJVM...

Vse bistvene cifre padle, GDP pa "zrasel". :))

Dolgoročna gospodarska rast marsikatere G7 države bo nižja od Ruske

TO! Ruska rast GDPja!! Ko direktno natiskajo denar, pa ga dajo v prihodke proračuna kot "izjemni prihodki"

To smo že obdelali. Rusija na polno laže o rasti GDPja. Energenti bistveno nižje kot lansko leto, rubelj kolapsira, oni bodo pa rastli, jap. :)):))

Sedaj pa preklopi na drug sinonim in razmisli o sledečem ocvirku : obstajajo neumni ljudje in obstajajo ljudje ki mislijo da so neumni.

Neumni ljudje verjamejo podatkom, ki pridejo iz totalitarnih držav. Mene zagotovo ni med njimi.

Ne razumem, kaj hočeš povedat.

Vedno ista zgodba pri tebi. Pri takih uničujočih novicah, ne veš nič in nič ne razumeš.

chittax je izjavil:

Zanimivo. Pa ti povej, zakaj Country Garden ne plačuje svojih delavcev, ne končuje stanovanj in ne odplačuje kredite.

Zgodovina sprememb…

TezkoDihanje je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Se tvoje dojemanje realnosti jasno nakazuješ z objavljenimi VIDEO viri, ki so nivo Desantos/Trump volilnega kroga.

Kretensko projiciranje. Jaz sem proukrajinec, torej nisem Desantos/Trump volilni krog.
TO SI TI.

Po drugi strani, a se ob svojem trobljenju v Kitajski temi in obsesijo na mene, le zakaj.

Ojoj, edini, ki na tem forumu vedno v najkrajšem možnem času priskače, če nekdo vsaj malo dregne v Kitajsko, si TI. Ko je pa treba srat po Zahodu, kjer živš, si pa prvi tukaj.

Kitajci , če nehajo danes prodajat v $, boš kupoval pač v Kitajski alternativni valuti.

Nekaj časa v neki meri, dokler ne najdemo alternativ. Tako kot z Rusi. Nekaj časa smo plačevali v rubljih in po letu dni ne plačujemo več nič v rubljih. To so videli Kitajci in Kitajcem je jasno, do česa bo prišlo. Do destrukcije gospodarstva.

Ne da bo pomembno, ker se bo sesul kompletni $

Bedarija.

, in bo tvoja skrb bolj, kako boš dostavil destilirano vodo

Cool, mi ne dobimo destilirane vode, Kitajec pa nobenega AMD/Intel procesorja. :D

ali pa osnovne higienske potrebušine ki jih večino kupujejo iz ažije.

Tole bluzenje je res nekaj izjemnega. V bistvu kaže, kako si ubogi in si ne znaš pomagat. Dve levi roki, ane? Preveč odvisen od drugih?

Kitajska je imel silno šanso, da se razvije brez pretiranega dolga. To so kompletno zabluzili. Še bitveno huje kot pa Američani. Za Američane je vsaj jasno, da so cifre transparentne. Za Kitajce vsi vejo, da lažejo. Vedno bolj in bolj.

How did Beijing calculate its GDP growth for Q2 2023? #shorts
https://www.youtube.com/shorts/EIerUJVM...

Vse bistvene cifre padle, GDP pa "zrasel". :))

Dolgoročna gospodarska rast marsikatere G7 države bo nižja od Ruske

TO! Ruska rast GDPja!! Ko direktno natiskajo denar, pa ga dajo v prihodke proračuna kot "izjemni prihodki"

To smo že obdelali. Rusija na polno laže o rasti GDPja. Energenti bistveno nižje kot lansko leto, rubelj kolapsira, oni bodo pa rastli, jap. :)):))

Neumni ljudje verjamejo podatkom, ki pridejo iz totalitarnih držav. Mene zagotovo ni med njimi.

Ne razumem, kaj hočeš povedat.

Vedno ista zgodba pri tebi. Pri takih uničujočih novicah, ne veš nič in nič ne razumeš.

chittax je izjavil:

Zanimivo. Pa ti povej, zakaj Country Garden ne plačuje svojih delavcev, ne končuje stanovanj in ne odplačuje kreditov.

Torej si napisal litanije, ki jih ne mores podkrepiti.

Pateticno.

Kaj ko bi se raje osredotocil na kaksno bolj blizjo ekonomijo, recimo evropsko. ECB bo verjetno ob klavernih ekonomskih napovedih primorana znizati obresti. Stanje te ekonomije ima zagotovo vecji vpljiv na tabe, kot tvoje nekajletno ponavljanje kolapsa Kitajskega nepremicninskega sektorja.

Ni bilo potrebe pisno odkrepiti v katero skupino spadas.

PS: ravno ta teden je bil nekje clanek da relativno visoka mijonske kazni v texsasu ne odvracajo delodajalcev ne placevanja delavcev.

Mr.B je izjavil:

Tukaj pišeš, da bomo ostali brez higieničnih potrebščin pa destilirane vode. ;((
Tole dvoje mora bit pa res nekaj zakompliciranega, kar ne bi mogli proizvest. Sicer za nekaj višjo ceno, ampak miljoni kitajcev bodo brez služb.

Dobesedno kitajce jebe občutno višja brezposelnost kot na Zahodu, ti pa tukaj pišeš, kako nam bo zdaj zdaj Kitajska prenehala prodajat to in ono. Kao, da sploh ni pomembno, kaj bo s temi vsemi kitajci, ki bodo ostali brez služb. 100 miljonov dodatnih brezposelnih si Kitajska v nobenem primeru ne more privoščit.

Kitajska začasno ukinila objavo podatkov o brezposelnosti med mladimi

Kaj ko bi se raje osredotocil na kaksno bolj blizjo ekonomijo, recimo evropsko. ECB bo verjetno ob klavernih ekonomskih napovedih primorana znizati obresti. Stanje te ekonomije ima zagotovo vecji vpljiv na tabe, kot tvoje nekajletno ponavljanje kolapsa Kitajskega nepremicninskega sektorja.

Evropejci imamo polno rit vsega. Procent gor ali dol je čisto vseeno. BRICS ima pa vsaj miljardo in pol onih brez sekretov v stanovanjih.

A mislite, da vam bo BRICS kaj dal? Bolj kot jih zagovarjate, večji useful idioti ste.

TezkoDihanje je izjavil:

Mr.B je izjavil:

Tukaj pišeš, da bomo ostali brez higieničnih potrebščin pa destilirane vode. ;((
Tole dvoje mora bit pa res nekaj zakompliciranega, kar ne bi mogli proizvest. Sicer za nekaj višjo ceno, ampak miljoni kitajcev bodo brez služb.

Dobesedno kitajce jebe občutno višja brezposelnost kot na Zahodu, ti pa tukaj pišeš, kako nam bo zdaj zdaj Kitajska prenehala prodajat to in ono. Kao, da sploh ni pomembno, kaj bo s temi vsemi kitajci, ki bodo ostali brez služb. 100 miljonov dodatnih brezposelnih si Kitajska v nobenem primeru ne more privoščit.

Kitajska začasno ukinila objavo podatkov o brezposelnosti med mladimi

Evropejci imamo polno rit vsega. Procent gor ali dol je čisto vseeno. BRICS ima pa vsaj miljardo in pol onih brez sekretov v stanovanjih.

A mislite, da vam bo BRICS kaj dal? Bolj kot jih zagovarjate, večji useful idioti ste.

Predlagam ti da vzames v roko telefoncek, vklopis snemanje in ponavljas eno minuto ECB .... ECB... z mirno glasbo, kot ozadje. Ko gres spat pa vklopi in nastavi ponavljanje v nedogled.

Ce te jutri zjutraj ne mine, pa odpri temo vLitajski financni propad. Se bom potrudil ob prvi priliki narediti page, kjer bo odstevalo do kolapsa, pa bos po potrebi resetiral.

Sedaj pa hitro v ukrajinsko temo, ker kot kaze nisi na tekocem, ter vklopi pingo no sej ves drigi sinonim, da bo nadaljeval v tej temi.

Ostale pa bolj zanima stanje na zahodu, ker nekako vemo, da sanje o poceni delovni sili in poceni nakupih so bolj pravljice ipred dvajsetih let.

Ha ha vklopi pingota je rekel.

Bric navijači so derivat marksizma. Marksizem je trdil da lastniki ne morejo brez delavcev zato bi morali biti vredni več. Bric navijači pa trdijo da zahod ne more brez kitajske zato bi morala biti kitajska vredna več. Kljub temu da oboje trg negira tega ne znajo prepoznati. Odnosi v moderni ekonomiji so zaklenjeni v simbiotičen loop če to pretrgaš nobenemu cena ne zraste ampak gre vse v maloro oz. do popravka navzdol. Zdaj kdo se bo pa po malori prej pobral smo pa videl pri marskistih ki so šli v sovjetski zvezi do konca. Ista zgodba bo pa pri kitajcih. Tako kot je rekel tezko dihanje oni se bodo k nam vrnili ampak prej bodo morali obracunati z boljseviskim derivatom ki jim vlada, isto rusi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pangro ()

Velki ::

Ma kaj je tma!!?? A boste nehali z temi vašimi zmazki, to so najslabši komentarji na slo-techu in zasmetijo temo. Pač poveš svoje mnenje in to je to. Isto kot v vojni temi, nekateri se še vedno kregajo ali imajo Rusi pravico napasti ali ne... To nobenga ne briga, oz. napiši svoje mnenje in razlog zakaj tako misliš, ne pa da na vsaki strani napišeš isto z drugimi besedami.
Napišite kaj je novega v zvezi z dotično temo in svoje mnenje na to in fertih, move on!

Še en zanimiv članek:

Sven R. Larson: Europe in Slow-Moving Recession

gruntfürmich ::

Velki je izjavil:

Ma kaj je tma!!?? A boste nehali z temi vašimi zmazki, to so najslabši komentarji na slo-techu in zasmetijo temo. Pač poveš svoje mnenje in to je to. Isto kot v vojni temi, nekateri se še vedno kregajo ali imajo Rusi pravico napasti ali ne... To nobenga ne briga, oz. napiši svoje mnenje in razlog zakaj tako misliš, ne pa da na vsaki strani napišeš isto z drugimi besedami.
Napišite kaj je novega v zvezi z dotično temo in svoje mnenje na to in fertih, move on!

težko je imeti resno temo, če pa eni skos trobijo kako je propad dolarja pred vrati in da se nam drugo leto obeta kitajska/BRIC hegemonija...
pač klasični rtvslo troli in jugonostalgični halucinatorji, brez stika z realnostjo, in s polno ritjo zahodnih privilegijev...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gruntfürmich je izjavil:

pač klasični rtvslo troli in jugonostalgični halucinatorji, brez stika z realnostjo, in s polno ritjo zahodnih privilegijev...

Težko je imeti temo z ljudmi, ki leta in leta blebetajo neumnosti takega kova:

tole je iz leta 2015

Ti ljudje celo mislijo, da bo zanj bolje, če bodo imeli brikse v rokah kot pa dolarje ali pa eure.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich je izjavil:

Velki je izjavil:

težko je imeti resno temo, če pa eni skos trobijo kako je propad dolarja pred vrati in da se nam drugo leto obeta kitajska/BRIC hegemonija...

Bos povedal ko bo ecb in fed kjub odlicni cor infaciji septembra napovedal dvig obrestne mere.

TezkoDihanje je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Težko je imeti temo z ljudmi, ki leta in leta blebetajo neumnosti takega kova:

tole je iz leta 2015

Ti ljudje celo mislijo, da bo zanj bolje, če bodo imeli brikse v rokah kot pa dolarje ali pa eure.

Tvoj famozni vir iz kitajske teme.....
Sedaj po enem letu bo pa res.

Zgodovina sprememb…

Malidelničar je izjavil:

Uspešna je firma, ki dolgoročno preživi na trgu skozi krize. Ene so proizvodne, ene trgovske, ene storitvene.

Če bi pri studio Moderna uspeli svoj model spremeniti, bi verjetno lahko preživeli in delali s plusom. To bi jih naredilo uspešno firmo.

Morebitna finančna kriza 2023 torej lahko zamaje gospodarstvo podobno kot 2008. Veliko firm l. 2008 ni preživelo. Gradbene firme s konkretnim znenjem, opremo, posli, so šle večinoma vse cugrunt.

Kaj je dolgoročno? Kot si rekel, marsikatera firma je propadla 2008, moderna ni. Pa je na sceni kako dolgo, 20-25 let?

Koliko firm pa je na svetu ali v evropi, ki so starejše od 100 ali 200 let pa da niso vmes bile v stečaju ali pa da niso na pogorišču starih nastale NOVA XYZ (NLB, NKBM...) ?

Pa ne sprašujem zaradi prcanja, ampak me resno zanima tvoj pogled na to.

P.S.
dosadni ste s temi kitajci. Včasih sem poslušal https://twitter.com/LastBearStandng pa je zaradi Evergrande postal taki preper da si je nabavil kokoši da ne bo ostal brez jajc.
««
9 / 17
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Besede, kot je recesija, so se umaknile z dnevnega reda (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Loža
86989967 (390) fikus_
»

Inflacija 2021/2022 (strani: 1 2 3 4215 216 217 218 )

Oddelek: Problemi človeštva
108791076949 (39558) Mr.B

Več podobnih tem