Forum » Loža » Paket iz USA, carina. Podarjena stvar.
Paket iz USA, carina. Podarjena stvar.
Assass1n ::
Zdravo,
Po vsej verjetnosti bom iz USA Vegas dobil paket.
Plačal bom le poštnino.
Gre za uparjalnik za single stage!
Kako bom na carini dokazal, da je bilo zastonj... tudi ovrednotimo težko, to prodaja le eden in na poljskem?
Je mogoče kdo imel podoben primer?
Hvala
Po vsej verjetnosti bom iz USA Vegas dobil paket.
Plačal bom le poštnino.
Gre za uparjalnik za single stage!
Kako bom na carini dokazal, da je bilo zastonj... tudi ovrednotimo težko, to prodaja le eden in na poljskem?
Je mogoče kdo imel podoben primer?
Hvala
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne
Magic1 ::
Preprosto te bodo povprašali po vrednosti. Če jim ne boš posredoval, ali jim ne bo všeč cifra, te bodo obdavčili po lastni presoji. DDV na vrednost pa ti ne uide, četudi je bilo "zastonj".
Magic
kixs ::
Najraje vidijo nek racun. Npr. PayPal invoice in napise neko nizko vrednost za predmet in doda tudi ceno postnine.
Master_Yoda ::
Javiti jim bos moral vrednost, in placal carino/davek, stroske carinjenja. Je cisto vseeno da je darilo. Ravno prejsnji mesec imel enako situacijo.
Dovie'andi se tovya sagain.
Hvala vsem, bom videl koliko bo poštnina.
Se pravi, vse je odvisno od carinika...
Srečno
Se pravi, vse je odvisno od carinika...
Srečno
Phantomeye ::
jst sem enkrat naročil 50 let star objektiv iz ukrajine in sem moral plačat davek in carino ... Pa sem kupil od fizične osebe. Nateg.
joze67 ::
Phantomeye je izjavil:
jst sem enkrat naročil 50 let star objektiv iz ukrajine in sem moral plačat davek in carino ... Pa sem kupil od fizične osebe. Nateg.Zakaj nateg?
Phantomeye ::
Phantomeye je izjavil:
jst sem enkrat naročil 50 let star objektiv iz ukrajine in sem moral plačat davek in carino ... Pa sem kupil od fizične osebe. Nateg.Zakaj nateg?
Ne vem, meni osebno je nateg plačevanje davka in carine za stvar, ki je stara 50 let. Ker so te dajatve na neki točki že bile plačane. No, samo da se mi ni bilo treba pogajati o vrednosti zadeve.
darkolord ::
A ne, v EU niso bile plačane. Komu vse je pa Urajinec plačal, pa FURS (upravičeno) ne zanima ...
bastadu ::
Nateg je to, da carina v davčno osnovo vedno upošteva še poštnino. In pa da ti zaračunajo samo postopek za pošiljko, za katero so se sami odločili, da jo bodo zadržali/pregledali in za katero so bile že vnaprej plačane vse uvozne dajatve ... In pa to, da si za sprocesiranje pošiljke vzamejo 1-2 tedna ... če ne sfolgajo v doglednem času (dan, dva) sprostiti paketa, naj raje zaprejo štacuno, saj ne da imajo kakšne omejitve glede resursov ... Imam veliko kontaktov po svetu in ko jim razlagam o naši carini, ne morejo verjet, da imamo tako kot imamo ...
Neumnosti klatiš.
Na poštnino od vedno plačaš davek. Tudi če kupiš na Mimovrste, je na poštnino 22% DDV.
Za postopek se niso nič "sami odločili", ampak jim EU zakonodaja veleva, da je treba carinski postopek izpeljati za VSE blagovne pošiljke iz tretjih držav.
Med FURS in Pošto pa itak ne ločiš.
Ko drugim to razlagaš, verjetno res ne morejo verjeti ... da imamo take nevedneže.
Na poštnino od vedno plačaš davek. Tudi če kupiš na Mimovrste, je na poštnino 22% DDV.
Za postopek se niso nič "sami odločili", ampak jim EU zakonodaja veleva, da je treba carinski postopek izpeljati za VSE blagovne pošiljke iz tretjih držav.
Med FURS in Pošto pa itak ne ločiš.
Ko drugim to razlagaš, verjetno res ne morejo verjeti ... da imamo take nevedneže.
Seveda plačaš davek na poštnino/storitev pri nas, če je bila storitev opravljena v Sloveniji, če naročiš pa iz tujine, storitev oz. vsaj glavnina storitve ni bila opravljena v SLO, zakaj bi bila SLO upravičena do 100% tega davka? S tem davkom morda ščiti SLO/EU trg??
Recimo kolega v Franciji večino pošiljk (manjših vrednosti) dobi brez komplikacij direktno na dom, brez carine ali stroškov postopkov, zanimivo ne? Pa je Francija tudi in v EU in verjetno veliko pred nami na tem področju ...
In kje ne ločim Furs in Pošto?? Ne eno in ne drugo nisem omenjal v mojem postu ...
Recimo kolega v Franciji večino pošiljk (manjših vrednosti) dobi brez komplikacij direktno na dom, brez carine ali stroškov postopkov, zanimivo ne? Pa je Francija tudi in v EU in verjetno veliko pred nami na tem področju ...
In kje ne ločim Furs in Pošto?? Ne eno in ne drugo nisem omenjal v mojem postu ...
Pithlit ::
Neumnosti klatiš.
Čisto resno vprašanje: če iz UK plačam VAT na poštnino torej plačam dvojni davek ker pri nas fašem za plačat še DDV na to? Efektivno se gre za davek na davek. Sej se ne gre za enormne zneske ampak tko, zanimivo (tudi malenkost nefer).
Pa to da recimo v UK fizično kupim nek izdelek (v vrednosti recimo 100€) in ga domov pripeljem brez dodatno plačevat DDV, medtem ko prek spleta DDV plačam?
Pol so tukaj recimo absudri ko si nekdo z aliexpressa (al whatever) naroči vezalke za 1€, nakar pri nas skešira nekih 7€ da to dejansko dobi v roke (vem da vsega tega keša ne vzame država). Davek na legit darila je spet glupost - ampak to razumem da folk probat izkoriščat do onemoglosti, tko kot vsako 'luknjo' in je nemogoče preverjat kaj je legit in kaj ne.
Seveda plačaš davek na poštnino/storitev pri nas, če je bila storitev opravljena v Sloveniji, če naročiš pa iz tujine, storitev oz. vsaj glavnina storitve ni bila opravljena v SLO, zakaj bi bila SLO upravičena do 100% tega davka? S tem davkom morda ščiti SLO/EU trg??
Ker si omenil carino v enem stavku, v drugem pa povedal da ti zaračunajo postopek. Brez da bi neko distinkcijo napravil (postopek ti zaračuna pošta, lahko pa se temu stroški izogneš če ta postopek opraviš sam - iirc, tega že dolgo nisem počela).
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
joze67 ::
Pred leti je kolega razlagal, kako se je zapletel v posel z nekim podjetnikom, ki je imel silne ideje, prinašal številne projekte, denarja pa na koncu nekako ni uspel izplačati. Ko je prišel z novim naročilom, so mu pri kolegu rekli, da ne bo nič, dokler ne zaključi (plača) prejšnjih. Podjetnik se je zasmejal, "Fantje, vi mešate posel in denarni tok."
Ali je imel prav ali ne, ne vem. Ampak v primeru daril, ki vas žulijo, mešate denarni tok s prometom blaga (in storitev). Cesar zahteva svoje (ker organizira vzpostavitev in vzdrževanje celotne infrastrukture, ki vam omogoča, da se najdete v teh žalostnih situacijah) ne glede na to, kako je plačilo izvedeno: z nakazilom, z gotovino, z blagovno menjavo, s protiuslugo, s hvaležnostjo.
Ali je imel prav ali ne, ne vem. Ampak v primeru daril, ki vas žulijo, mešate denarni tok s prometom blaga (in storitev). Cesar zahteva svoje (ker organizira vzpostavitev in vzdrževanje celotne infrastrukture, ki vam omogoča, da se najdete v teh žalostnih situacijah) ne glede na to, kako je plačilo izvedeno: z nakazilom, z gotovino, z blagovno menjavo, s protiuslugo, s hvaležnostjo.
Seveda plačaš davek na poštnino/storitev pri nas, če je bila storitev opravljena v Sloveniji, če naročiš pa iz tujine, storitev oz. vsaj glavnina storitve ni bila opravljena v SLO, zakaj bi bila SLO upravičena do 100% tega davka? S tem davkom morda ščiti SLO/EU trg??Jao, pa to so osnove. Ne bi ti škodilo malo prebrati, kako DDV deluje.
Če v trgovini kupiš robo iz tujine, boš plačal DDV na CELOTNO vrednost - ki vključujue tudi vse storitve in ves transport - ne samo na maržo prodajalca.
Manjše stvari iz Kitajske dobiš v veliki večini (Aliexpress Shipping npr.) tudi pri nas direktno na dom brez komplikacij ali stroškov postopkov. To pa enostavno zato, ker robo uvozijo sami in jo potem dajo na pošto v EU. Kjer je pa roba iz tretjih držav, je treba pa vložiti carinsko deklaracijo, ne glede na to, ali smo v Sloveniji ali Franciji.
FURS (carino) in Pošto pa mešaš, ker enkrat govoriš o carini, enkrat pa o stroških postopka, s katerimi carina (FURS) nima nič.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Na koncu ni bilo nič iz tega... sem mu dal naslov in dvakrat vprašal kako in kaj in je dec poniknil :) .
Sem pa ravno včeraj plačal ddv 3.8€ za spajkalno pasto katera je bila na ae 1.1€+1.3€ poštnine :) .
Srečno in hvala.
Sem pa ravno včeraj plačal ddv 3.8€ za spajkalno pasto katera je bila na ae 1.1€+1.3€ poštnine :) .
Srečno in hvala.
Ker si omenil carino v enem stavku, v drugem pa povedal da ti zaračunajo postopek. Brez da bi neko distinkcijo napravil (postopek ti zaračuna pošta, lahko pa se temu stroški izogneš če ta postopek opraviš sam - iirc, tega že dolgo nisem počela).
Razsvetli me prosim, na kakšen način lahko postopek opravim sam?
Samael ::
Razsvetli me prosim, na kakšen način lahko postopek opravim sam?
Ne moreš :)
Najbrž domneva da te ena sledečih opcij oprosti stroškov postopka :)
Neposredno carinsko zastopanje
Pri neposrednem carinskem zastopanju ravna zastopnik (v tem
primeru PS) v imenu in za račun zastopanega. Naslovnik pošiljke
je v tem razmerju v vlogi deklaranta, ki je dolžan zagotoviti vse
potrebne in pravilne podatke za izvedbo carinskih formalnosti in
za katere tudi odgovarja.
Posredno carinsko zastopanje
Pri posrednem zastopanju ravna zastopnik (v tem primeru PS) v
lastnem imenu. V tem razmerju je v vlogi deklaranta PS, ki je s
pomočjo naslovnika dolžna zagotoviti vse potrebne in pravilne
podatke za izvedbo carinskih formalnosti.
... vendar te seveda ne. Tu je cenik.
Lahko pa seveda carinsko posredovanje odstopiš drugi špediterski službi, ampak v tem primeru bo najbrž še dražje, kot če ga opravi poštno-carinski deklarant Pošta Slovenije.
Samael != Samuel
GupeM ::
Čisto resno vprašanje: če iz UK plačam VAT na poštnino torej plačam dvojni davek ker pri nas fašem za plačat še DDV na to? Efektivno se gre za davek na davek. Sej se ne gre za enormne zneske ampak tko, zanimivo (tudi malenkost nefer).Če kupiš iz UK, ti prodajalec VAT sploh ne bo zaračunal. Enako kot ti Kitajci ne računajo njihovega davka.
Pa to da recimo v UK fizično kupim nek izdelek (v vrednosti recimo 100EUR) in ga domov pripeljem brez dodatno plačevat DDV, medtem ko prek spleta DDV plačam?
Če slučajno na računu vidiš VAT, je to 100% napaka izključno prodajalca, ki ne zna obračunati davka.
Če v UK fizično kupiš izdelek, pa tam plačaš VAT, pri nas pa DDV ne. Če pa tam dobiš VAT povrnjen, pa pri nas zadevo prijaviš in plačaš DDV.
Pol so tukaj recimo absudri ko si nekdo z aliexpressa (al whatever) naroči vezalke za 1EUR, nakar pri nas skešira nekih 7EUR da to dejansko dobi v roke (vem da vsega tega keša ne vzame država). Davek na legit darila je spet glupost - ampak to razumem da folk probat izkoriščat do onemoglosti, tko kot vsako 'luknjo' in je nemogoče preverjat kaj je legit in kaj ne.Če smo čisto iskreni, je absurd, da za 1EUR dobiš vezalke iz drugega konca sveta. Ker je nekdo to proizvedel, sprocesiral tvoje naročilo, plačal provizijo Aliexpressu (slednji pa Mastercardu), zapakiral in poslal čez pol sveta. In na koncu ti vseeno dostavi ista Pošta, ki ti za pošiljanje v sosednjo vas zaračuna 3x toliko, kot je stalo vse prej našteto. Pa pri vsakem od prejšnjih korakov naj bi nekdo še zaslužil?
Pač, ko greš v trgovino, vidiš vezalke za 8EUR in je to to. Pa allstarke za 79 eur, in se ne sprašuješ o strukturi cene, čeprav sami čevlji iz tovarne stanejo ~5 eur.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Tero ::
Mogoče malo smešno vprašanje ampak recimo da si na počitnicah v Ameriki in si zaradi nekih čudnih razlogov pošlješ sam sebi v Slovenijo svoje osebne stvari.
Kako pa je tukaj z carino in DDV?
Kako pa je tukaj z carino in DDV?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.
Teach a man to fish and he'll drown himself.
Potnik, ki želi uveljaviti oprostitev plačila uvoznih dajatev za blago v spremljajoči osebni prtljagi, oddani za kasnejši prevoz, mora carinskemu organu nedvomno dokazati, da gre za njegovo osebno prtljago.
kajtimara ::
Slikaš pred odhodom v Ameriko recimo z dnevnim časopisom. Viden datum. V Ameriki pošlješ staro nazaj po pošti. Novo imaš s sabo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kajtimara ()
Opkow ::
Ko osebne stvari pelješ v ameriko, prej prijaviš na naši carini. Ko prideš nazaj, jim pokažeš papirje, kjer je razvidno kaj si peljal v ameriko. Karkoli drugega iz tujine (vrednega) plačaš carino in odvisno od vrednosti, tudi davek.
Za cote, ali par sto evrov, ne bo noben težil. Za vrednejše stvari pa ... odvisno od ... iznajdljivosti ali sreče. :)
Za cote, ali par sto evrov, ne bo noben težil. Za vrednejše stvari pa ... odvisno od ... iznajdljivosti ali sreče. :)
delavec44 ::
Vsekakor se splača novo zadevo kamuflirati v rabljeno in vreči embalažo stran. Potem pa kakor gre.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kaj se zadnje čase dogaja s carino? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 26528 (2359) | fikus_ |
» | Pošta Slovenija - Carina in nateg (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22220 (2335) | Legon |
» | Carina pri paketu pod 10 € ?Oddelek: Loža | 4642 (3535) | Tidule |
» | Nov uvozni davek do 22€- 1.1.21 (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 8094 (3664) | Valvoline |