» »

Pošta Slovenija - Carina in nateg

Pošta Slovenija - Carina in nateg

«
1
2

mmicro ::

Objavljam, da se še kdo drug ne "nasere" z našo ljubo Pošto.

TLDR: "Za paket iz Ukrajine v vrednosti 139EUR, so mi zaračunali 75EUR carine in stroškov carinjenja".

Konec novembra sem naročil en kontroler za led luči na Ebayu iz Ukrajine v vrednosti 60EUR. Zraven mi je ebay zaracunal stroske dostave in carine cca 25EUR. Dostava je trajala in trajala, dokler nisem po 1 mesecu od posiljatelja dobil nazaj refund z obvestilom, da je paket prisel nazaj do njega (od Carinske Poste) brez kaksnega obvestila.
Pisal sem na Carinsko Posto za pojasnilo in dobil odgovor, da so me po SMSu obvestili o paketu. Ker se na sms nisem odzval z dodatnimi informacijami so ga po 16 dneh odposlali nazaj posiljatelju.
Sem poiskal ta SMS in res, tisti dan sem dobil od njih vec sms-ov o dostavah razlicnih paketov in vmes je res bil ta, da moram predlozit dokumente. Spregledal, my bad, lahko bi dobil se kak opomnik, al pustimo sedaj tole.

Pisem prodajalcu, ce se lahko enkrat poslje, pa da bi mel dva komada, enega z dodatnimi senzorji. Prodajalec mi pripravi ponudbo, tako da sem v kosarico dodal dva razlicna izdelka, k ceni prvega izdelka mi je pristel postnino (20EUR), tako da nisem rabil placat postnine dvakrat. Skupna cena je bila potem 180USD. Cez par dni dobim SMS od Carinske poste, tokrat ga takoj vidim in predlozim racun z paypala in povzetek z ebaya. Ker je 180USD bilo 159EUR - 20 EUR postnine = 139EUR, sem izbral poenostavljen postopek do 150EUR vrednosti. Vnesem podatke, dobim avtomatsko potrditev na mail. Cakam en teden in nic, spet pisem na Posto, ce lahko preverijo stanje paketa. Tokrat dobim odgovor:
"Pozdravljeni, prosim izpolnite še priloženo dispozicijo, ker vrednost blaga presega 150 EUR in je potreben reden uvoz blaga z vložitvijo deklaracije. Nastale bodo dajatve, carinska stopnje ter deklaracija 28 EUR."
Odgovorim, da vidim na portalu da imajo oznaceno 180EUR in pa 19EUR postnine. Jaz pa sem placal in predlozil dokument za vse skupaj 180USD. In da je v teh 180USD postnina (ki jo vidijo na portalu).
Odgovor dobim nazaj, da je bila vzeta skupna vrednost 180USD, postnine pa ni bilo.
Odgovorim, da je v tej ceni postnina, lahko predlozim maile s prodajalcem, pa tudi on lahko potrdi, ker je odziven.
Odgovora ni blo.
Cez 3 dni spet posljem mail, tokrat izpolnim to dispozicijo, se enkrat se zahvalim za pomoc, pa vprasam, ce se da kako to spremeniti, da bi slo v poenostavljen postopek, ker res ni vredno vse skupaj 150EUR.
Odgovora ni bilo.
Klicem na carinsko posto, da preverijo, gospa mi pove, da bi ze zjutraj moral dobiti mail z racunom. No, cez 2 uri res pride mail z racunom, ki me vrze s stola 75.1EUR.

misek ::

In kaj vse je zajeto v teh 75.1 EUR?

mmicro ::

36.55 EUR je ddv
7.46 EUR je carina

ostalo pa ma posta uvozni postopek in dopolnitev dokumentov

jocoj ::

Jaz tukaj ne vidim nobenega problema. Ker si spregledal SMS, si se nasral sam in tukaj ni kriva carinska pošta. Pri drugi pošiljki pa se seveda za osnovo šteje vrednost blaga + poštnina, ker očitno nisi imel ločene postavke za poštnino. Dogovori preko mailov za njih niso relevantni, samo račun. Ker si presegel 150 EUR se seveda uvedejo dodatni postopki in carinjenje. Vse tarife so javno objavljene v njihovih cenikih tako, da bi se moral sam pred uvozom pozanimati. Če pa slučajno imaš račun z ločeno postavko, se pritoži na postopek in naj še enkrat pravilno sprocesirajo.

spegli ::

Carina je postala zlata jama. Mene so tud nategnil. Banda lopovska.

jocoj ::

Kako točno so te nategnili? Vsi postopki in tarife so javno objavljeni in na tebi je, da se se pred uvozom iz tretjih držav pozanimaš kako in kaj in presodiš, ali se še vedno splača.

FoxKnox ::

Ni mi jasno od kdaj je obračun ddv in carine naše Carinske pošte nateg ? Morda od 1.7.2021 ?

spegli ::

Upalili so me za DDV skupaj s poštnino. Prodajalec pa je plačal DDV. Da ne začenjam o čakanju 2 tedna o premiku iz carine. Plačal sem takoj. Banda. 2x plačan davek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: spegli ()

darkolord ::

Prodajalec te je nategnil in ti pobral "DDV", v resnici ga pa ni pravilno obračunal.

jocoj ::

Prodajalec ti očitno ni pravilno odvedel DDVja naši državi, tako da se z njim pomeni glede povračila stroškov.

spegli ::

Ma namen je dosežen. Ene reči so bile dosegljive le iz UK.

donvitoc ::

Meni samo pri DHL upoštevajo že plačan davek. Ko sem od istega kupca vzel prej s pošto, se nisem mogel zboriti da bi upoštevali DDV.

D3m ::

Meni so obračunali DDV za letalsko pošto.

To je bila ultimativna cvetka.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

mmicro ::

Sem prekalkuliral pred narocilom in racunal da padem v poenostavljen postopek do 150EUR.
Zal se je zaradi ne locene postavke na racunu obdavcila tudi postnina, hkrati pa tudi presegla max vrednost za poenostavljen (beri cenejsi) postopek.
Zmoti me odzivnost, ker ce posljem mail kaj / kam moram placat, je odgovor se isti dan.
V mojem primeru sem poslal 2 prijazna maila z obrazlozitvijo in vprasanjem, ce se da kaj popraviti. Kratek odgovor "ne" bi bil dovolj.
OK, bom placal (in tudi sem) pac drazji postopek.
Nateg tukaj koncna cifra, neglede na to da so cifre objavljene v ceniku.
75EUR je pa 54% od vrednosti paketa.

Sem tudi obvestil prodajalca, da naj pazi naslednjic, da se nebodo imeli drugi podovnih tezav.
V zanimivost se njegov odgovor
"Thank you very much for this information. I received information that eBay has stopped collecting VAT for Slovenia. You have added this information. It is very important for me. Looks like I'll have to stop shipping to Slovenia altogether. Since I was recently informed about similar problems with customs clearance in Slovenia.
Thanks again for the info."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mmicro ()

Tidule ::

D3m je izjavil:

Meni so obračunali DDV za letalsko pošto.

To je bila ultimativna cvetka.


Poštnina se vedno obdavči. Ne vem od kje ideja, da se na storitve ne plačuje DDV.

mmicro ::

Tidule je izjavil:

D3m je izjavil:

Meni so obračunali DDV za letalsko pošto.

To je bila ultimativna cvetka.


Poštnina se vedno obdavči. Ne vem od kje ideja, da se na storitve ne plačuje DDV.


Pri vnosu podatkov za poenostavljen nacin, ko vnasas vrednost paketa, zraven pise da naj vneses vrednost paketa brez postnine.
Zraven na portalu pa mas na desni strani njihove informacije o paketu. Tam je recimo bil ozavedeno da je postnina bila 19.3EUR v mojem primeru

Tidule ::

Ne razumem kaj bi rad povedal. Na postnino se pac placa ddv. Tako kot ga placujemo za 500 drugih storitev.

Razlika v tvojem primeru bi bila edino v carini, ker za blago do 150 eur ni carine (za mejne vrednosti se dejansko uposteva samo vrednost blaga), ampak to je pac malomarnost posiljatelja ce postnine in blaga ni loceno specificiral.

Sam nic od tega ne spremeni dejstva, da se za storitve placa ddv.

FoxKnox ::

A je potrebno spet začeti debato o IOSS številki in digitalni najavi pošiljke za kar je odgovoren pošiljatelj in je edino merilo Carinske pošte za ugotavljanje že plačanega ddv ?

pwn3rrr ::

Nekateri se pač nič ne pozanimajo oz. jim niso jasni osnovni pojmi in postopki, kriva je pa seveda Pošta Slovenije, slednji so iz prebranega ravnali popolnoma pravilno in v skladu z njihovimi ceniki. Vsaka šola nekaj stane.

d4vid ::

Jaz sem imel precej podobno izkušnjo, le da iz Rusije, ne vem več točno, a vem da je bilo okrog 70€ za paket vrednosti 130 € (70€ vsebina + 60 poštnina).

Še sreča, da sva se s prodajalcem dobro razumela, da je napisal tak račun. Plačal sem mu namreč 400€. :))
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

bezerk ::

TLDR: Ne poznam nobenega zakona ali predpisa, ne ločim med carino in DDV, ne spremljam SMSov na številki, ki sem jo navedel za obveščanje, krivi so vsi drugi...

Reycis ::

Sistem samo skrbi, da nebi slučajno kakšna korist globalizma prišla tudi do malega človeka. To je samo za velike svinje pri koritu. No saj če smo čisto pošteni mali človek nikoli ni imel koristi od kapitalizma, ker mali človek si povečini ni špogal nekih kontrolerjev iz Ukrajine. Propad se vendo začne na robu in se počasi pomika proti višjim slojem. Sicer pa vedno bolj opažam, da se tudi velike svinje vse bolj drenjajo za vedno manj pogače.
Diversity is our greatest strength

borisk ::

DDV se plača tudi na poštnino, na kratko zaradi tega, ker se lahko manipulira z razmerjem med ceno izdelka in poštnino. DDV plačaš na vrednost izdelka, in ta se je zaradi transporta povečala, v ukrajini je vredn xx, ko pa pride v slovenijo, pa je vreden xx+poštnina... Vse to je znano in transparentno, problem je samo v nepismenih strankah in občasnem nepotrebnem kompliciranju/zamudah pošte, ampak cenik je znank, zakon o DDVju in carini pa lahko tudi prebereš....

sekvap ::

vas bo že naučilo, da so na carini sami kreteni brez common sensa. Naslednjič ko pošiljate papirje si jih uredite ali v htmlju ali pa v pdf editorju in napišite gor cifre ki so realne in nedvoumne. Če ti nekdo da 20EUR popusta ga oni lagano spregledajo in ti obračunajo polno ceno...

recimo imaš naročene 3 izdelke, v pošiljki je samo eden, račun je za vse 3 skupaj, ob oddaji dokumentov jim jasno označiš in obkrožiš kaj je v pošiljki, oni pa vzamejo celotno naročilo in ti od celotnega naročila obračunajo dajatve in ne jebejo 5%. cigani

in pa če je bil DDV že plačan bodite pozorni da izberete posredno zastopanje, sicer vam zaračunajo ddv še enkrat

Za vse ostale pošiljke katere vsebujejo blago po znižani ali posebni znižani stopnji je obvezna označitev posrednega zastopanja. Posredno zastopanje se uporablja tudi v primeru, ko ste DDV že poravnali ob nakupu preko IOSS (VEM) številke. Pri posrednem zastopanju opombe preverijo deklaranti kateri na podlagi le teh ročno evidentirajo v sistem navedene IOSS (VEM) številke in posebne davčne stopnje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sekvap ()

gorazdkop ::

Škoda, da nisem prej tega prebral. Včeraj sem izbral neposredno, nakup za 10€ iz Ebay. Do zdaj sem bil prepričan, da je davek plačan ok. Zdaj dvomim.
Bom videl, koliko sem "privarčeval" :)

Reycis ::

sekvap je izjavil:

vas bo že naučilo, da so na carini sami kreteni brez common sensa. Naslednjič ko pošiljate papirje si jih uredite ali v htmlju ali pa v pdf editorju in napišite gor cifre ki so realne in nedvoumne. Če ti nekdo da 20EUR popusta ga oni lagano spregledajo in ti obračunajo polno ceno...

recimo imaš naročene 3 izdelke, v pošiljki je samo eden, račun je za vse 3 skupaj, ob oddaji dokumentov jim jasno označiš in obkrožiš kaj je v pošiljki, oni pa vzamejo celotno naročilo in ti od celotnega naročila obračunajo dajatve in ne jebejo 5%. cigani

in pa če je bil DDV že plačan bodite pozorni da izberete posredno zastopanje, sicer vam zaračunajo ddv še enkrat

Za vse ostale pošiljke katere vsebujejo blago po znižani ali posebni znižani stopnji je obvezna označitev posrednega zastopanja. Posredno zastopanje se uporablja tudi v primeru, ko ste DDV že poravnali ob nakupu preko IOSS (VEM) številke. Pri posrednem zastopanju opombe preverijo deklaranti kateri na podlagi le teh ročno evidentirajo v sistem navedene IOSS (VEM) številke in posebne davčne stopnje.

V bistvu čisto enostavno ane. Vsakdo pač mora sproti brati uradni list in si vse zapomnit. Če pač kdo ne zmore tega se mora naučiti kje te podatke dobiti ali pa plačati nekemu pravniku, da mu raztolmači zadevo. Če se kdorkoli s tem ne strinja je debilen anarhist.
Diversity is our greatest strength

miha98 ::

Z Nemčije si ne moga naročiti? :)

Magic1 ::

Reycis je izjavil:

sekvap je izjavil:

vas bo že naučilo, da so na carini sami kreteni brez common sensa. Naslednjič ko pošiljate papirje si jih uredite ali v htmlju ali pa v pdf editorju in napišite gor cifre ki so realne in nedvoumne. Če ti nekdo da 20EUR popusta ga oni lagano spregledajo in ti obračunajo polno ceno...

recimo imaš naročene 3 izdelke, v pošiljki je samo eden, račun je za vse 3 skupaj, ob oddaji dokumentov jim jasno označiš in obkrožiš kaj je v pošiljki, oni pa vzamejo celotno naročilo in ti od celotnega naročila obračunajo dajatve in ne jebejo 5%. cigani

in pa če je bil DDV že plačan bodite pozorni da izberete posredno zastopanje, sicer vam zaračunajo ddv še enkrat

Za vse ostale pošiljke katere vsebujejo blago po znižani ali posebni znižani stopnji je obvezna označitev posrednega zastopanja. Posredno zastopanje se uporablja tudi v primeru, ko ste DDV že poravnali ob nakupu preko IOSS (VEM) številke. Pri posrednem zastopanju opombe preverijo deklaranti kateri na podlagi le teh ročno evidentirajo v sistem navedene IOSS (VEM) številke in posebne davčne stopnje.

V bistvu čisto enostavno ane. Vsakdo pač mora sproti brati uradni list in si vse zapomnit. Če pač kdo ne zmore tega se mora naučiti kje te podatke dobiti ali pa plačati nekemu pravniku, da mu raztolmači zadevo. Če se kdorkoli s tem ne strinja je debilen anarhist.

Kaj pa si ti pričakoval? Da te bodo za rokco držal in si vzel sam zate extra časa, da uredijo tvoj postopek za drobiž, ki je bil v štartu narobe izpolnjen in ignoriran? Ali se vem zdi, da je na pošti preveč zaposlenih in nimajo kaj delat? Zaradi op-jeve ignorance so pošiljal izdelek nazaj v Ukrajino, kup manual dela s komunikacijo in potem se pritožuje, ker so mu nabil dodatnih 30EUR stroškov...
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

Samael ::

sekvap je izjavil:

Posredno zastopanje se uporablja tudi v primeru, ko ste DDV že poravnali ob nakupu preko IOSS (VEM) številke. Pri posrednem zastopanju opombe preverijo deklaranti kateri na podlagi le teh ročno evidentirajo v sistem navedene IOSS (VEM) številke in posebne davčne stopnje.


To, kar sem ti odebelil nikakor ne drži več. Če ni IOSS elektronsko naveden, ti nobena opomba, račun, dokazilo, da je ddv že plačan, ne pomaga več. Pomaga zgolj kadar ti carinijo pošiljko, ki spada pod posebno davčno stopnjo.

Posredno carinsko zastopanje izberite zgolj in edino, če kupujete blago po napr. 9,5 % znižani davčni stopnji (živila, zdravila, medicinski pripomočki, umetniški - zbirateljski predmeti, itd ...) in ne po 22% carinsko stopnji (kamor spada najbrž večina naših nakupov). Za vse ostalo izberite neposredno carinsko zastopanje, ki je cenejše.

Samael je izjavil:



Tudi meni so prve mesece po tistem nesrečnem koncu junija posredno zastopane pošiljke prišle skozi brez dodatno zaračunanega DDV-ja. Če so slučajno spregledati pa po reklamaciji. Ker pač ... posredno carinsko zastopanje. Pa še tega so iz nekega razloga kdaj stornirali, obračunali kot neposredno in razliko vrnili.

Dokler nekako oktobra niso več. Bilo je kar nekaj dajanja s g. Silvom z reklamacijskega oddelka carinske pošte, kot tudi FURS-om, ampak ne. S carinske pošte sem prejel s FURSom usklajena pojasnila vezana na že plačani DDV, pa tudi s FURSa so se razpisali, da se sicer zavedajo težav dvojnega obdavčenja, bla bla ... ki pa se rešujejo na EU ravni, zaenkrat je pa tako kot praviš - če ni pravilno izpolnjen IOSS s strani pošiljatelja, ne pomaga niti posredno carinsko posredovanje. Pojasnilo s strani FURSa:

V skladu z 12. členom Pravilnika o obveznostih glede davka na dodano vrednost v zvezi z direktivami Sveta (EU), ki veljajo za opravljanje storitev in prodajo blaga na daljavo (Uradni list RS, 102/21) in v skladu s smernicami Evropske komisije se za IOSS-pošiljko (pošiljka, za katero je bil DDV že plačan ob naročilu) lahko šteje le pošiljka, ki jo je kot IOSS-pošiljko oddal pošiljatelj, kar je razvidno tudi iz elektronske izmenjave podatkov. Pri vsaki pošiljki mora biti v elektronski obliki že predizpolnjeno polje registracijske številke prodajalca (IOSS-številka, ki se začne zindikatorjem IM). To je edina možnost, da je pošiljka lahko obravnavana kot IOSS-pošiljka.
Samael != Samuel

Samael ::

Reycis je izjavil:

sekvap je izjavil:


in pa če je bil DDV že plačan bodite pozorni da izberete posredno zastopanje, sicer vam zaračunajo ddv še enkrat

Za vse ostale pošiljke katere vsebujejo blago po znižani ali posebni znižani stopnji je obvezna označitev posrednega zastopanja. Posredno zastopanje se uporablja tudi v primeru, ko ste DDV že poravnali ob nakupu preko IOSS (VEM) številke. Pri posrednem zastopanju opombe preverijo deklaranti kateri na podlagi le teh ročno evidentirajo v sistem navedene IOSS (VEM) številke in posebne davčne stopnje.

V bistvu čisto enostavno ane. Vsakdo pač mora sproti brati uradni list in si vse zapomnit. Če pač kdo ne zmore tega se mora naučiti kje te podatke dobiti ali pa plačati nekemu pravniku, da mu raztolmači zadevo. Če se kdorkoli s tem ne strinja je debilen anarhist.


Le, da se v delu zapisanega moti :)

Če IOSS ni pravilno elektronsko naveden ob pošiljanju, ga carinska pošta kljub posrednega carinskega zastopanja, kjer je v vlogi deklaranta, ne sme ročno vlagati FURSu na osnovi tvoje priložene dokumentacije.
Pri posrednem carinskem zastopanju upoštevajo zgolj posebne davčne stopnje. Če teh ob nakupu ni, je vedno bolj smiselno izbrati cenejše neposredno carinsko zastopanje.

Tam med 1.7.2021 pa do nekako oktobra so se okoli tega še lovili, tudi kakšna moja reklamacija je šla skozi, češ "saj sem priložil vsa dokazila da je DDV že plačan in izbral posredno carinsko zastopanje, kjer pa zadeve menda ja preverite", ko na neki stopnji ni šlo več skozi in so mi ponudili dopis FURSa, kjer bilo jasno navedeno, da je pravilno elektronsko izpolnjen IOSS ob pošiljanju edini način, da je pošiljka lahko obravnavana kot IOSS pošiljka.
Seveda se jasno, slovensko, s tem nisem mogel sprijazniti in pisal tudi na FURS, od katerega sem pa ravno tako prejel pisno pojasnilo, da je ob pošiljanju naveden IOSS edini način, da je IOSS upoštevajo + "dobrohoten" predlog, da dvojno zaračunan DDV terjam od platforme, na kateri sem nakupoval, ter, da se zavedajo težav okoli tega in da se to rešuje na ravni EU.
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Samael ()

Reycis ::

Najmanj kar bi potrebovali je močno penaliziranje sprejemanja novih in spreminjanja starih pravil. In da se umakne predpostavka, da so uporabvniki leksikoni in pravniki izkušeni v branju zakonov / pravilnikov.
Diversity is our greatest strength

darkolord ::

In kaj predlagaš?

Da dajatve plačujemo tisti, ki se o tem prej izobrazimo; tistim, ki se jim to ne ljubi, pa pogledamo čez prste?

smassher ::

Kdo ve v čem je fora, da sem dobil od carine obvestilo, kljub temu da je v njihovem carinskem portalu navedeno, da je ddv plačan prek IOSS? vrednost je 50usd?

darkolord ::

Kljub temu je treba pošiljko prijaviti carini (vložiti carinsko deklaracijo), kar lahko zate stori stori Pošta za 2,9 eur (če izbereš neposredno carinsko zastopanje).

smassher ::

Če za pakete, ki pridejo s kitajske preko madžarske ni potrebno nič naredit in dobiš lepo na dom, zakaj pa naša carina kljub IOSS jebe, samo da nam stroške nabijajo?

Mare2 ::

smassher je izjavil:

Če za pakete, ki pridejo s kitajske preko madžarske ni potrebno nič naredit in dobiš lepo na dom, zakaj pa naša carina kljub IOSS jebe, samo da nam stroške nabijajo?

Pač Slovenistan. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

smassher ::

A lahko kako prej preveriš oz. narediš, da do tega ne pride? npr. kater način pošiljanja izbrat, da dobiš čez Madžarsko? Ali pa kaj naj priloži trgovec, da je za našo carino ok?

darkolord ::

Na Madžarsko uvozi direkt Aliexpress in tam oni opravijo carinske postopke, potem pa dajo na pošto.

Za to moraš izbrati Aliexpress ali Cainiao shipping.

Pri "Seller's shipping method" in "China Post Registered" te skoraj zagotovo čaka pismo iz carinske pošte.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Tidule ::

smassher je izjavil:

Če za pakete, ki pridejo s kitajske preko madžarske ni potrebno nič naredit in dobiš lepo na dom, zakaj pa naša carina kljub IOSS jebe, samo da nam stroške nabijajo?

Zato, ker tam carisnke postopke opravi aliexpress in je posledično blago posredovano do končnega kupca brez dodatnih stroškov. Drugače pa tudi na madžarskem čisto normalno plačaš 900 forintov, če mora storitev opravit madžarska pošta.

Mare2 je izjavil:

smassher je izjavil:

Če za pakete, ki pridejo s kitajske preko madžarske ni potrebno nič naredit in dobiš lepo na dom, zakaj pa naša carina kljub IOSS jebe, samo da nam stroške nabijajo?

Pač Slovenistan. :)


Predvsem neuki slovencelni, ki pojma nimate kako carina deluje in potem pljuvate po forumih.

BTW.: Madžarska pošta povsem enako zaračuna stroške carinskega posredovanja, če gre uvoz preko njih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

Mare2 ::

Tidule je izjavil:


Predvsem neuki slovencelni, ki pojma nimate kako carina deluje in potem pljuvate po forumih.

BTW.: Madžarska pošta povsem enako zaračuna stroške carinskega posredovanja, če gre uvoz preko njih.


Skoz nabijaš ene in iste fore. Je pač nekomu sekira v med padla in mu je država omogočila, da služijo za nič. Torej, ne opravijo nič in zaračunajo.

Sem opazil ja, si že večkrat pisal neumnosti v tem forumu.
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

darkolord ::

Vlaganje carinske deklaracije pač ni "nič".

Mare2 ::

darkolord je izjavil:

Vlaganje carinske deklaracije pač ni "nič".


... seveda sploh, če je carino že plačal prodajalec.

Nateg stoletja, ki bi z ustrezno pravno asistenco takoj padel na sodišču.
Problem je, ker se nikomur ne da ukvarjati se z 2,50 EUR. :)

Razlika je v tem, da ti trdiš, da je to prav, jaz pa da ni prav. Je brez veze, da se trudiš prepričati me.
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

darkolord ::

Prodajalec ni plačal carine, ampak DDV. Dve različni zadevi.

Jaz ne trdim, da je prav; jaz trdim, da je po zakonu TREBA vložiti carinsko deklaracijo in opraviti carinski postopek tudi za pošiljke, za katere je bil DDV plačan po sistemu IOSS.

Samael ::

Darkolord ima prav. Tudi za pošiljke za katere je bil DDV po IOSS-u že plačan morajo biti opravljene carinske formalnosti. S plačilom ddv-ja po IOSSu, ki je pravilno naveden na pošiljki se ne izogne vlaganju carinske deklaracije.

In pa kakor razumem ima tudi Mare2 deloma prav. Če so pošiljki priloženi vsi potrebni podatki in dokazila, ni absolutno nobenega razloga, da PS uvede dodatni carinski postopek kjer od tebe naknadno terjajo podatke in dokazila. Tu PS od tebe za vlaganje carinske deklaracije zahteva nekaj, kar v primeru pravilno izpolnjene dokumentacije pri navajanju plačila DDV-ja po IOSSu že imajo - in ta postopek zaračuna.
Se motim?


Najlažje je in carinski postopek je praviloma opravljen hitreje, če so ob uvozu na voljo vsi potrebni podatki in dokumenti. "Kupcem zato svetujemo nakupovanje pri preverjenih ponudnikih, s pomočjo katerih naj zagotovijo, da se v pošiljki nahajajo ustrezni dokumenti in podatki, potrebni za carinjenje blaga (na primer račun ali drugo primerno dokazilo o vrednosti nakupa)," so poudarili na Finančni upravi.

Če pa pošiljki niso priloženi vsi potrebni podatki ali/in dokazila, se praviloma uvede carinski postopek in takrat kupca pozovejo, naj sporoči manjkajoče podatke ali/in dokazila. Dopis - obvestilo o prispelem carinskem blagu - pošlje Pošta Slovenije ali druga dostavna služba po pošti, po SMS-sporočilu ali po elektonski pošti. Usklajeno je s Finančno upravo in vsebuje podatke o naslovniku, pošiljatelju, državi odpreme, teži, sprejemni številki in opisu blaga, če je na razpolago.

Kupec mora po pozivu poštno-carinskemu deklarantu posredovati podatke o vrsti, količini in ceni blaga, o strošku transporta blaga ter po potrebi tudi dodatne certifikate in uvozna dovoljenja. Po prejemu zahtevanih podatkov preverijo skladnost dokumentacije in obračunajo morebitne uvozne dajatve, so pojasnili na Pošti Slovenije.

Carinski postopek se plača Pošti Slovenije oziroma drugemu dostavljavcu po ceniku carinskega posredovanja, morebitni davek pa Finančni upravi. Stroški, ki nastanejo zaradi dodatnega carinskega postopka, v katerem preverjajo vrednost in/ali vsebino paketa, lahko znašajo med nekaj evrov do nekaj deset evrov. Običajno nastanejo za pošiljke, vredne več kot 22 evrov, čeprav lahko preverjajo manj vredno blago.

Blago preverjajo predvsem, če je pošiljka napačno ali pomanjkljivo označena, če je dvomljiva vrednost, če ni pravilno navedena vsebina ... Torej če na podlagi razpoložljivih podatkov ni mogoče ugotoviti realne vrednosti ali če so zaznana druga tveganja, ki bi lahko vplivala na sprostitev pošiljke v prost promet. Pošiljanje je lahko omenjeno recimo pri sumu na ponaredke ali na prepovedano vsebino.
Vir.
Samael != Samuel

Mare2 ::

Samael je izjavil:

Tu PS od tebe za vlaganje carinske deklaracije zahteva nekaj, kar v primeru pravilno izpolnjene dokumentacije pri navajanju plačila DDV-ja po IOSSu že imajo - in ta postopek zaračuna.
Se motim?


V vsakem primeru bi se lahko postopek izvajal točno tako kot če gre preko Madžarske. In po isti ceni 0 EUR, saj smo v EU. Očitno Pošti Sloveniji ni do tega. Upam, da jim nekdo čimprej potegne to sekiro iz medu. Barabinstvo na kvadrat.
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

Tidule ::

Mare2 je izjavil:

Tidule je izjavil:


Predvsem neuki slovencelni, ki pojma nimate kako carina deluje in potem pljuvate po forumih.

BTW.: Madžarska pošta povsem enako zaračuna stroške carinskega posredovanja, če gre uvoz preko njih.


Skoz nabijaš ene in iste fore. Je pač nekomu sekira v med padla in mu je država omogočila, da služijo za nič. Torej, ne opravijo nič in zaračunajo.

Sem opazil ja, si že večkrat pisal neumnosti v tem forumu.

Zanimivo, da to razlaga, nekdo ki pljuva po lastni drzavi, ob enem pa ni sposoben razumet da sistem ni nic drugacen kot v drugih drzavah. Ja, nekateri imate res sloves na tem forumu, kako naredit bedaka iz sebe.

Mare2 je izjavil:

Samael je izjavil:

Tu PS od tebe za vlaganje carinske deklaracije zahteva nekaj, kar v primeru pravilno izpolnjene dokumentacije pri navajanju plačila DDV-ja po IOSSu že imajo - in ta postopek zaračuna.
Se motim?


V vsakem primeru bi se lahko postopek izvajal točno tako kot če gre preko Madžarske. In po isti ceni 0 EUR, saj smo v EU. Očitno Pošti Sloveniji ni do tega. Upam, da jim nekdo čimprej potegne to sekiro iz medu. Barabinstvo na kvadrat.

Zakaj dokazujes da pojma nimas? Sistem na madzarskem se izvaja popolnoma enako kot pri nas, samo ti lazes da je to za 0 eur. V resnici madzarska posta to zaracunava po 900 forintov. Zdaj pa uporabi tisto malo mozganskih celic kot ti je ostalo in preracunaj v eur.

Drugo pa je kadar spedicijo opravi kdo drug, samo to nima nicesar s posto ali slovenijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

Samael ::

Mare2 je izjavil:

Samael je izjavil:

Tu PS od tebe za vlaganje carinske deklaracije zahteva nekaj, kar v primeru pravilno izpolnjene dokumentacije pri navajanju plačila DDV-ja po IOSSu že imajo - in ta postopek zaračuna.
Se motim?


V vsakem primeru bi se lahko postopek izvajal točno tako kot če gre preko Madžarske. In po isti ceni 0 EUR, saj smo v EU. Očitno Pošti Sloveniji ni do tega. Upam, da jim nekdo čimprej potegne to sekiro iz medu. Barabinstvo na kvadrat.

Saj ne vemo, kako se izvaja, če gre preko Madžarske.

Kaj pa če na Madžarskem v sklopu tvoje plačane poštnine itd. papirologijo okoli IOSSa in vlaganja carinske deklaracije za Aliexpress in zate stori špediter, ki je zadevo uvozil na Madžarsko? V tem primeru Madžarska pošta nima s tem nobene veze, ker pač ne gre preko njih in tega ne počnejo oni.

Saj tudi, ko tebi Carinska Pošta pošlje zahtevek za predložitev dokazil piše, da lahko za carinski postopek izbereš koga drugega - vendar boš v tem primeru plačal temu drugemu. Zastonj ne bo počel tega nihče.
Ali pa celo (če je opcija - odvisno, kaj ponuja trgovec) naročiš AE dostavo preko DHL expressa in podobnih, ki sami dostavijo pošiljko do tebe, pa bo ob pravilno izpolnjeni dokumentaciji do tebe prišlo brez dodatnih stroškov direktno preko DHL-ja. Te bo pa posledično več stala sama poštnina. Problem pa lahko nastane, če dokumentacija ne bo izpolnjena pravilno. Potem te bo DHL pri carinskem postopku obral že za kaj več, kot te PS.

Povsem mogoče, da če kot madžar naročiš dostavo AE pošiljke preko China Posta, namesto drugih AE špediterjev, ki dostavljajo na madžarsko, in ta posledično pristane na madžarski pošti, tudi madžar plača kakšne dodatne stroške postopka svoji pošti. (edit. me je prehitel @Tidule zgoraj)
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Samael ()

Groot ::

Se nimama namena vpletati v to kaj je prav in kaj ne ker je bila ta tema obdelana na tem forumu že vsaj desetkrat. Bi pa glede komentarja da naša pošta dela vse enako kot v drugih državah dodal samo to da tole ne bo čisto držalo. Kolikor mi je znano iz objavljenih izkušenj uporabnikov že v SLO privat dostavljalci ne zaračunavajo tega stroška, v primeru da je IOSS pravilno izpolnjen. Tako da trditi da je pri delu Pošte vse lepo in prav ni ravno na mestu. Ja strogo gledano je potrebno deklaracijo oddati v vsakem primeru in zato Pošta pač opravi določeno storitev. Ampak bodimo realni da je tole bolj sekira v med Pošti, kot pa dejansko kritje nastalih stroškov. Pač državni aparat v svojem sijaju.

Samael ::

Če še malce modrujem ...

Navezujoč se na citat zgoraj sem sicer mnenja, da ima Mare2 deloma prav.

DHL express napr. tudi zahteva dokazila za izvedbo carinskega postopka, vendar oni to storijo že vnaprej zgolj zato, da če podatki niso pravilno izpolnjeni itd. da se pohitri sam carinski postopek. Če so podatki pravilno izpolnjeni, IOSS plačan itd, ti naknadno ne zaračunajo ničesar.
Pošta Slovenije po drugi strani zahteva podatke ali/in dokazila (ter to zaračuna) za predložitev carinske deklaracije tudi če je IOSS pravilno izpolnjen in le te podatke že imajo.

Je pa tu bistvena razlika. DHL express vseeno pokasira tu poštnino, je to že všteto, PS ki prejme pošiljko od Post China napr. ne pokasira ničesar.
Samael != Samuel

Samael ::

Groot je izjavil:

Kolikor mi je znano iz objavljenih izkušenj uporabnikov že v SLO privat dostavljalci ne zaračunavajo tega stroška, v primeru da je IOSS pravilno izpolnjen.

No, saj, to pravim. Podobno je najbrž tudi na madžarskem - zato ne plačamo ničesar. Ker pošiljka ne pristane na Madžarski pošti ampak gre neposredno preko špediterjev, ki sami izvedejo carinski postopek in imajo ta strošek že pokrit.

Napram PS, madžarski pošti, itd ... je tu vseeno manjša razlika v tem, da ti špediterji pošiljko iz kitajske ne dostavijo zastonj, jim ti/aliexpress plačaš, pokriješ postopek s poštnino - če me razumeš, kaj želim povedati. Če naročiš dostavo preko DHL expressa in ti dostavi DHL sta vidva z AE ta postopek DHL-ju že plačala.
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Samael ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Naročanje preko Aliexpress (strani: 1 2 3 4186 187 188 189 )

Oddelek: Loža
94411552649 (130) BorutK-73
»

Carina pri paketu pod 10 € ?

Oddelek: Loža
443723 (2616) Tidule
»

DDV eBay 2x?

Oddelek: Loža
151359 (1037) darkolord
»

Kaj se zadnje čase dogaja s carino? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15322861 (9990) Tidule

Več podobnih tem