» »

Je možno v Sloveniji kako dat napitnino če plačaš z kartico?

Je možno v Sloveniji kako dat napitnino če plačaš z kartico?

«
1
2 3 4

Tero ::

Koliko vem v Ameriki ko je napitnina nekako "normalna" ima UI od pos terminala da lahko napišeš koliko je "tip".
Se da kako v Sloveniji naredit? Kaj pa v drugih EU državah?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

nejc_nejc ::

Nemčija ima. Pri nas še nisem srečal.

japapajade ::

Tudi pri nas je že, sem srečal v centru LJ - pomoje ciljajo na turiste.. sem enkrat plačeval pa je natakarca kar sama vtipkala 0 napitnine.. :D

Ko plačuješ s kartico maš na izbiro, 5% zneska, 10% zneska, poljuben znesek napitnine itd.

nejc_nejc ::

Moja iskušnja je z vtipkavanjem nominalne cifre ne procenta.

user4683 ::

Imas, na bolj turisticnih lokacijah v Ljubljani, Kopru ipd. App kjer pred placilom kliknes se na enega od % (ponavadi 0, 5, 10 in poljubno).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: user4683 ()

Tero ::

Kako pa to zgleda? Mora pos terminal to podpiratt?

Kako pa pravzprav delavaci ki so dobili napitnino dobijo ta denar? Si lahko vzamejo gotovino iz blagajne? Kaj pa reče FURS na to? Dohodnina?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tero ()

user4683 ::

Poseben pos terminal (telefon+bralnik kartice).

Glede obdavcevanja pa je takole:
https://triomin.si/kako-je-s-placilom-d...

Torej, ce lokal nima drugace dogovorjeno in gre napitnina (nakazana s kartico) samo natakarju, ki te je stregel, bo firma to napitnino lahko neobdavceno nakazala natakarju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: user4683 ()

phnj90 ::

Dela v Sloveniji in na Hrvaškem, verjetno tudi drugje, se pač večji znesek vpiše, zaokrožiš na bližnjih zgornjih 100€ in naročiš 'operaterju', manj tako nima smisla dajati v času hiperinflacije :D

k4vz0024 ::

Dajanje napitnine je škodljiva navada, saj odraža miselnost delodajalca, da Celovca lahko poplača!

LeQuack ::

To je res, pa tudi nelogično je da so v gostinstvu skoraj edini deležni napitnin, pa še to ne vsi. V McD delajo še bolj trdo kot v večini gostiln pa ne dobijo napitnine od nobenega.
Quack !

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LeQuack ()

Gagatronix ::

Tero je izjavil:

Koliko vem v Ameriki ko je napitnina nekako "normalna" ima UI od pos terminala da lahko napišeš koliko je "tip".
Se da kako v Sloveniji naredit? Kaj pa v drugih EU državah?


V ZDA je napitnina "normalna" ker so delavci v service industry placani pod minimalno placo.

V Sloveniji obveznega tzv "gratuity fee" ki ti ga marsikje v Ameriki nalimajo avtomatsko zraven in lahko dosega tudi do 20% celotnega zneska ne poznamo.

Zato ne tupi o napitninah.

LeQuack ::

Plus fora napitnine je, da gre za znesek na črno, ki ga oseba da v žep in je to to. Ne pa da je preko kartice, kjer država to vidi in obdavči, to je največji fail.
Quack !

WhiteAngel ::

LeQuack je izjavil:

Plus fora napitnine je, da gre za znesek na črno, ki ga oseba da v žep in je to to. Ne pa da je preko kartice, kjer država to vidi in obdavči, to je največji fail.


Malo preveč posplošuješ. Kaj misliš z "država"? FURS? Plačilo gre v celoti itak na delodajalčev račun ali? Priliv ni treba, da je enak izstavljenemu računu. Tudi stroškov dela imaš cel kup - ne gre samo za plače. Morda bi bilo pa fino imeti dve transakciji - eno od gostilne in drugo na osebni račun natakarja? Glede natakarja - banki in FURSu se gladko je*e za 1, 2, 5, 10 evrske transakcije od napitnin. Večjo težavo ima natakar, ko bo hotel kredit, banka bo pa priznala le njegov priliv od delodajalca kot plačo.

Horas ::

pa kako nekateri še kar talate svoj prslužen dnar drugim, ki so tako ali tako plačani za svoje delo???
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: redtech ()

Gagatronix ::

Horas je izjavil:

pa kako nekateri še kar talate svoj prslužen dnar drugim, ki so tako ali tako plačani za svoje delo???


Oprala jih je amerikanska mentaliteta.

wajdouc ::

Horas je izjavil:

pa kako nekateri še kar talate svoj prslužen dnar drugim, ki so tako ali tako plačani za svoje delo???

Mogoče boš spremenil mnenje, če boš kdaj na receiving end?

Gagatronix ::

wajdouc je izjavil:

Horas je izjavil:

pa kako nekateri še kar talate svoj prslužen dnar drugim, ki so tako ali tako plačani za svoje delo???

Mogoče boš spremenil mnenje, če boš kdaj na receiving end?


Aha, ti z veseljem dajes folku, ki je ze tako placan, denar kar tako, da bolje izpade, al kako ?

Fino, v ameriki bi te meli radi.

Horas ::

ma to je isto ko med familijami ko se eni strici pa dediji radi duvajo z dajanjem vlk denarja za rdje in božiče pa kake verske obrede (krst, obhajilo, birma). brezveze

da ne omenjam rojstva pa poroke
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Horas ()

dunda ::

Sem že pri nas naletel na plačilo s kartico, pri katerem mi je (sitna) natakarica povedala, da moram najprej v meniju izbrati višino napitnine (k sreči je tudi 0%), nato pa prislonim kartico :-)
Deluje kar malo nadležno, ko ti tišči tisto pred nos in pravi, da klikni na višino napitnine.
https://www.kacnje.eu

urli ::

Napitnina mi je kar neki in jo praviloma nikoli ne dam. Zakaj bi že preplačal neko storitev s tem, da no-name natakarju, ki opravlja delo, ki ga lahk praktično vsak, "v zahvalo" še dodatno plačujem? Itak so že same storitve precej preplačane. Še nisem srečal, da bi kakšen natakarček npr. dal napitnino trgovki v štacuni, tko da zakaj bi imeli dvojna merila? To z napitnino je neka pogruntavščina lokalnih pijančkov, ki se je razširila vsesplošno. Bruh.

feryz ::

Jaz jo zmeraj dam. Plačam s kartico, za napitnino dam bankovec. Zakaj bi kompliciral?

atubbuta ::

feryz je izjavil:

Jaz jo zmeraj dam. Plačam s kartico, za napitnino dam bankovec. Zakaj bi kompliciral?


Zato, da imaš pregledno evidenco svojih financ.
:)

nejc_nejc ::

atubbuta je izjavil:

feryz je izjavil:

Jaz jo zmeraj dam. Plačam s kartico, za napitnino dam bankovec. Zakaj bi kompliciral?


Zato, da imaš pregledno evidenco svojih financ.

Ja, si pa ANALOGNO vpišeš, te stroške.
Po moje, napitnina prek kartice, bolano. Kaj pa gazdo briga koliko kelnar dobi.

user4683 ::

LeQuack je izjavil:

Plus fora napitnine je, da gre za znesek na črno, ki ga oseba da v žep in je to to. Ne pa da je preko kartice, kjer država to vidi in obdavči, to je največji fail.

Kaj ko bi prebral par postov visje? Napitnina ni znesek na crno, saj je zakonsko povsem legitimno neobdavceno placilo natakarju. Prav tako ni obdavcena niti ce jo placas s kartico (razen v dolocenih primerih).

c3p0 ::

Če je storitev bila dobra, pustim par EUR na mizi, plačam pa znesek kot je.

Če je na računu kak "service charge" ali zaračunana voda iz pipe, ni napitnine.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c3p0 ()

feryz ::

Napitnine se da 5 evrov po buči, do 50 evrov. Več ne.
Če je storitev ok. Če ti vodo ali serviet zaračunajo, jasno da storitev ni ok.

dunda ::

Sam nisem zagovornik napitnin. Naj lastnik pošteno plača zaposlenega, pa čeprav zato malo dvigne cene. Sicer se mi pogosto zdi, da se natakarji kar slinijo okrog tistih, od katerih pričakujejo napitnino in mi deluje tako umetno, da to ni res. Kot tista zahvaljevanja v McDonaldsu "Hvala, hvala, prosim, hvala" za vsak korak, ki ga naredijo.
Če plačam z gotovino, skoraj vedno sicer rečem, da naj zaokroži navzgor. Pač odvisno od zneska. Ampak v splošnem pa tega ne zagovarjam, saj je potem vse skupaj tako nepregledno pri cenah v gostilni.
https://www.kacnje.eu

Djole ::

Tero je izjavil:

Koliko vem v Ameriki ko je napitnina nekako "normalna" ima UI od pos terminala da lahko napišeš koliko je "tip".
Se da kako v Sloveniji naredit? Kaj pa v drugih EU državah?

Cacao na letaliski v btcju. Pred placilom ti ponudi visino napitinine v %.

urli ::

Djole je izjavil:

Tero je izjavil:

Koliko vem v Ameriki ko je napitnina nekako "normalna" ima UI od pos terminala da lahko napišeš koliko je "tip".
Se da kako v Sloveniji naredit? Kaj pa v drugih EU državah?

Cacao na letaliski v btcju. Pred placilom ti ponudi visino napitinine v %.


Hvala za info. Me ne vidijo. Klošarji fehtarski.

Likalnik ::

imaš tudi pri nas že to kar razširjeno...v LJ in Gorenjskem imaš že kar nekaj lokalov kjer ti ponudijo možnost, da pustiš napitnino

Utk ::

Kako prijazno od njih.

GupeM ::

Seveda je prijazno. Lahko bi kar zaračunali, tako kot to počnejo ponekod v US of A. Poleg tega pa pričakujejo še prostovoljno napitnino zraven.

Tudi jaz sicer ne podpiram napitnine. Redko, če slučajno kje plačujem z gotovino, rečem naj zaokrožijo navzgor, ker se mi ne da ukvarjat s (preveč) kovanci.

Utk ::

Pustimo ZDA, drug svet, ampak če je pri nas na ceniku, naj zaračunajo. Če ni, je prostovoljno.

Invictus ::

Tudi pri nas imajo že take POSe...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

WizzardOfOZ ::

Ja, že zadnjih 25 let. Vsi posi imajo možnost napitnine.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

GupeM ::

Utk je izjavil:

Pustimo ZDA, drug svet, ampak če je pri nas na ceniku, naj zaračunajo. Če ni, je prostovoljno.

Bilo je mišljeno sarkastično. Da so "prijazni," ker vsaj ponudijo.

asdf_jklc ::

Kako sem jaz vesel, da praktično ne hodim v gostilne. Cene nore, pol bom pa še doplačeval :). Ja pajade - jaz sem zagovornik japonskega sistema: tuk je cena in to je to. Tudi zdravnik pa delavc v proizvodnji ne dobita napitnine. Poleg vsega pa so napitnine še potencialno črna ekonomoija: prihodek vsakega zaposlenega je obdavčen, napitnina pač ni. Jebat ga, same rules for everyone.

Likalnik ::

v praksi je vse skupaj malo čudno oziroma lahko nelagodno....natakar ti porine pod nos POS terminal kjer je pritisnil opcijo, da izbereš kakšno napitnino boš dal...in možnosti so 5,10,15,20% oziroma tipka nazaj ali nekaj takega kjer je pa možnost 0%....težava je v tem, da če ti že ponudi POS z napitnino potem nekaj pač pritisneš...največkrat 5%...kljub temu, da te je v redu postregel...ni bil pa nek presežek

valdo ::

Imajo tudi že na vaseh, ni to samo "rezervirano"za MB ali LJ.
Preidem po hrano, ki sem jo naročil po telefonu - za domov
pod nos potisne terminal kjer izbiraš 5-10-15-20%
ali pa znesek po izbiri
pa sploh nisi bil deležen strežbe, ampak si sam prišel po hrano ...
prvič(pol leta nazaj) sem gledal malo bolj čudno, sedaj sem že vajen
Lp

bajcert ::

Kaj če bi prenehali dajati napitnine?! Sploh!
Bolj razširjenega zastonjkarstva (lahko tudi suženjstva) pri gostincih še nisem videl, in to se sedaj seli še k nam.

Naj gostinci dostojno plačujejo svoje zaposlene! Nagradijo za dobro delo in seveda tudi obratno.

Ugotavljanje višine plačila za storitev ne more bit na strani potrošnika. Nisem natakarjev šef.

Invictus ::

V ZDA, ker so napitnine tam 15-20% skoraj obvezne, dostikrat natakarji sploh niso plačani. V osnovi delajo zastonj, dohodek je pa napitnina.

Zakaj pa mislite, da ima na blagajni vsak natakar svoj username/pin???
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Utk ::

Pri nas pa pač ni tako.

asdf_jklc ::

Gostilne so si že same ustvarile napitnino - saj so cene brutalne. Spečite doma npr. pico, potem pa poglejte ceno v gostilni. Pred korono je bilo razmerje bistveno manjše kot je današen pohlep gostincev - pohlep pa se vidi tudi v tem, da zaposleni niso plačani kot je treba; zato pa se tudi gostilne zapirajo. In tudi prav je tako - doma si lahko skuhaš bolj zdravo hrano.

karafeka ::

Utk je izjavil:

Pri nas pa pač ni tako.


Tudi v Nemčiji so natakarji normalno plačani, pa je kljub temu "tradicija" da se da vedno trinkgeld. Bognedaj, da tega ne veš in plačaš z večjim bankovcem in pričakuješ drobiž nazaj.
Pa saj v Sloveniji je/bo kmalu tudi tako. Bogi kelnarji, kolk morajo delat, da rabijo še napitnino....

Invictus ::

V Nemčiji še nisem dal napitnine... Plačal toliko kot je bilo na računu...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Likalnik ::

Invictus je izjavil:

V ZDA, ker so napitnine tam 15-20% skoraj obvezne, dostikrat natakarji sploh niso plačani. V osnovi delajo zastonj, dohodek je pa napitnina.

Zakaj pa mislite, da ima na blagajni vsak natakar svoj username/pin???


no zaradi tega imaš ti kot stranka tudi dobro postrežbo oziroma odnos...ne pa tako kot je pri nas, kjer te pustijo čakati potem, ko pa pride do mize imaš pa občutek, da si mu bolj v breme kot kaj drugega.
Načeloma je pa tako, če hočeš napitnino se potrudi s postrežbo...pa tu ne mislim, da ti mora natakar rit lizati, da mu daš 5€...ampak osnove, da pristopi k mizi v doglednem času...ne pa, da te vidi, da sediš pa te ne j*be..., da ti prinese račun, ko ga zahtevaš...ne 15 ali 20 minut po tem...da vsem za mizo prinese hrano naenkrat...ne pa, da prvo osebo postreže z hrano potem pa čez 15 minut, ko je prva oseba že pojedla še drugi osebi prinese hrano.
pač osnove katere morajo biti, da si zaslužiš tisto napitnino.

Utk ::

Tako je. In če je tako, bo vsak, ali pa marsikdo, malo zaokrožil pri znesku.
Enkrat sem skoraj pustil negativno napitnino. Na račun smo čakali dobesedno več kot pol ure, ne samo mi, še 2-3 sosednje mize. Začel sem štet do 20, če bi preštel, bi se vstali in šli, na žalost je ravno takrat res prišla.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

bajcert ::

Likalnik je izjavil:

Invictus je izjavil:

V ZDA, ker so napitnine tam 15-20% skoraj obvezne, dostikrat natakarji sploh niso plačani. V osnovi delajo zastonj, dohodek je pa napitnina.

Zakaj pa mislite, da ima na blagajni vsak natakar svoj username/pin???


no zaradi tega imaš ti kot stranka tudi dobro postrežbo oziroma odnos...ne pa tako kot je pri nas, kjer te pustijo čakati potem, ko pa pride do mize imaš pa občutek, da si mu bolj v breme kot kaj drugega.
Načeloma je pa tako, če hočeš napitnino se potrudi s postrežbo...pa tu ne mislim, da ti mora natakar rit lizati, da mu daš 5€...ampak osnove, da pristopi k mizi v doglednem času...ne pa, da te vidi, da sediš pa te ne j*be..., da ti prinese račun, ko ga zahtevaš...ne 15 ali 20 minut po tem...da vsem za mizo prinese hrano naenkrat...ne pa, da prvo osebo postreže z hrano potem pa čez 15 minut, ko je prva oseba že pojedla še drugi osebi prinese hrano.
pač osnove katere morajo biti, da si zaslužiš tisto napitnino.


Vidiš, to pa mi ni jasno, zakaj zagovarjaš takšno početje, to kar si opisal spada med osnove pri postrežbi in ne nekaj extra. To bi moralo biti plačano kot osnovno delo oz. odnos do stranke.
Jaz pričakuje dobro postrežbo ko vstopim v restavracijo in cena na meniju predstavlja kakovost hrane, postrežbe in ambijenta. Torej ceno celotne izkušnje.

asdf_jklc ::

Likalnik je izjavil:

Načeloma je pa tako, če hočeš napitnino se potrudi s postrežbo...pa tu ne mislim, da ti mora natakar rit lizati, da mu daš 5€...ampak osnove, da pristopi k mizi v doglednem času...ne pa, da te vidi, da sediš pa te ne j*be..., da ti prinese račun, ko ga zahtevaš...ne 15 ali 20 minut po tem...da vsem za mizo prinese hrano naenkrat...ne pa, da prvo osebo postreže z hrano potem pa čez 15 minut, ko je prva oseba že pojedla še drugi osebi prinese hrano.
pač osnove katere morajo biti, da si zaslužiš tisto napitnino.

Še ni dolgo nazaj, sva z otrokom na sprehodu, začne težit, da bi pico. Pa rečem ajd, narediva izjemo pokličem, da bi naročil hrano in da bova !tam pojedla. Prva pripomba, da majo ful gužvo in da bo treba 40 min čakat. Ajde... prideva čez 20 minut tja, dva sta sedela v lokalu. Se usedeva, povem da sva naročila. Rečem, da bi h pici še eno omako, katero načeloma strežejo s krompirčkom. Globok vzdih, tole bo pa 2 €. Rečem vem, pa pol litra radenske še: pa vzdih - sej mate še skor celo na mizi... mislim pa WTF p**** ti m**** a sm pršu tvoj jamranje poslušat, al boš prnesu k mizi, kar sm ti naroču. In takim je 90% natakarjev... da bi hrano prinesli k mizi, kot pišeš, je že čudo.

Edino kjer je bila postrežba res na nivoju, je ko so tedni restavracij (drage restvaracije dajo nižjo ceno za poseben n-hodni meni). Si je žena zaželela in sva šla (prvič, zadnjič, nikol več). Zgodba od tam je za kako drugo temo: sicer res okusno, ampak metanja denarja skozi okno.

jonystar ::

Ni šanse, da dam napitnino. Preveč se matram za to kar dobim.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študentje in njihove napitnine v gostinstvu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10517212 (13600) tryhard
»

Napitnine - komu, koliko, za kaj, zakaj (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15625749 (19662) perci
»

Delo na bencinski (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11622013 (13886) Mellons
»

"Bencin kelnarji" se vračajo, napitnine? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10819120 (16225) c3p0

Več podobnih tem