» »

Peka hamburger

Peka hamburger

«
1
2

cebelar123 ::

Torej zanima me kako vi pripravite hamburger. Vse od sestavin, izgleda, recepti, pripomočki itd...
Jaz sem se začel malo igrati še zraven pic z hamburgerji.

Bombetke sem začel delati sam, mesa pa še nisem šel kupovati mesarju ampak to je naslednja stvar katero bom naredil.

Tukaj sem se malo igral in naredil hamburger kanapeje in pa prve domače bombetke.



in pa moje prve 120g bombetke



Z veseljem sprejem kakšne nasvete, ideje, konstruktivne kritike :)

starfotr ::

Meso se minimalno začini. Samo sol in malo popra.

6151 ::

Meso 20% ledvene masti, 80% stegna (govejega seveda) - začiniš s soljo in poprom, nato pa še, ko pečeš, dodatno začiniš. lahko pa tudi samo kupiš goveje čevapčiče, če se ti ne da hodit k mesarju.
Fajn je imet nekaj, s čimer stisneš burger na ponev, in pa pripomoček za oblikovanje pleskavic, pa kakšno litoželezno ponev oz ploščo, čimvečjo

Omako pripravim kar 1:1:1 kečap, senf, majoneza + na majhne kocke narezane kisle kumarice. tole gre na spodnjo bombetko, potem gre pleska, ko jo med pečenjem obrneš daš gor sir (zorjen cheddar), karamelizirana čebula, solata, slanina in še nekaj kapljic čili omake oz dodatna prvotna omaka
Včasih dodam še kakšno jajco notri.

Bombetke ponavadi kupim, ker delam po 2-3 burgerje. Pečem jih le, če delam večjo količino.

PS: poskusi še smash burgerje, če imaš dovolj veliko "ploščo"

https://i.imgur.com/JGn0UG9.jpeg
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

cebelar123 ::

Tukaj je še nekaj slik kaj sem delal.



Tukaj je še noter karamelizirana čebula cca 50-60 min dela.
Sem pa si nabavil posodico za oblikovanje pleskavic.
Omaka pa za 1x nevem zakaj ampak od Thomy burger pack ful dobra.
Od ostalih proizvajalcev kateri imajo podobno omako pa mi je nagravžna.

Bombetke so domače

Zgodovina sprememb…

6151 ::

Zgleda, kot da si na zelo prenizki temperaturi pekel meso, nima nobene skorje.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

cebelar123 ::

6151 je izjavil:

Zgleda, kot da si na zelo prenizki temperaturi pekel meso, nima nobene skorje.


Bolj sem ciljal na to, da ni zazgano in noter surovo zato nima skorje.

Ampak bom malo bolj bil pozoren na to, dober nasvet. Naslednjic dam temperaturo na vec.

6151 ::

cebelar123 je izjavil:

6151 je izjavil:

Zgleda, kot da si na zelo prenizki temperaturi pekel meso, nima nobene skorje.


Bolj sem ciljal na to, da ni zazgano in noter surovo zato nima skorje.

Ampak bom malo bolj bil pozoren na to, dober nasvet. Naslednjic dam temperaturo na vec.


Če nimaš termometra, naredi tanjše pleskavice, cca 1,5cm. Glede na bombetke predlagam cca 150-175g pleskavice, cca 2cm večji premer kot je premer bombetke. Temperatura mora biti čimvišja, tako da se že vidi malo dima ob uporabi sončničnega olja (samo prekrij površino, ostalo bo naredila maščoba iz mesa). In pa obvezno počivat 5 min po tem, ko nehaš peči, se bo sir lepše stopil in meso bo na sredini lepo "skuhano"
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

Horas ::

mi delamo čist preposte hambije: kajzerice, mleto mešano meso, kumarce, čebula, topljen sir, majo, senf, kečap. nimamo nobenih potreb po nekih fenci omakah pa kruhkih.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

cebelar123 ::

6151 je izjavil:

cebelar123 je izjavil:

6151 je izjavil:

Zgleda, kot da si na zelo prenizki temperaturi pekel meso, nima nobene skorje.


Bolj sem ciljal na to, da ni zazgano in noter surovo zato nima skorje.

Ampak bom malo bolj bil pozoren na to, dober nasvet. Naslednjic dam temperaturo na vec.


Če nimaš termometra, naredi tanjše pleskavice, cca 1,5cm. Glede na bombetke predlagam cca 150-175g pleskavice, cca 2cm večji premer kot je premer bombetke. Temperatura mora biti čimvišja, tako da se že vidi malo dima ob uporabi sončničnega olja (samo prekrij površino, ostalo bo naredila maščoba iz mesa). In pa obvezno počivat 5 min po tem, ko nehaš peči, se bo sir lepše stopil in meso bo na sredini lepo "skuhano"


Jaz delam bombetke 120g in so mi super tako kolicinsko kot premer.
Premer je 9 cm kalup za pleskavice pa je 12 cm. To bi znalo iti lepo skupaj.

Bom naslednjic slikal prerez da vidim kako dejansko izgleda ko je skupaj narejeno.

Evo sw slika cebule po 60 min



Meso pa zmeraj pociva po peki.

Zgodovina sprememb…

Cupakabra123 ::

Jaz ga delam tako.

- Naredim bombetke s sezamom in sipinim crnilom
- Polpete naredim 140g (mleto goveje pleče, 1x mleto, nic zacimb)
- Omaka zmesam tartufato in majonezo
- Najprej popecem slanino
- Popecem bombetke
- Meso pecem 4 min na eni strani, obrnem, rahlo posolim, dam gor gorgonzolo
- Sestavljam tako da spodnji del bombetke namazem z mesanico majoneze in tartufate, dam gor rukolo, potem meso z goegonzolo, nalomljeno slanino, zgornji del bombetke z omako, spila

Odlicni so.

Cupakabra123 je izjavil:

Jaz ga delam tako.

- Naredim bombetke s sezamom in sipinim crnilom
- Polpete naredim 140g (mleto goveje pleče, 1x mleto, nic zacimb)
- Omaka zmesam tartufato in majonezo
- Najprej popecem slanino
- Popecem bombetke
- Meso pecem 4 min na eni strani, obrnem, rahlo posolim, dam gor gorgonzolo in pecem se 4 minute
- Sestavljam tako da spodnji del bombetke namazem z mesanico majoneze in tartufate, dam gor rukolo, potem meso z goegonzolo, nalomljeno slanino, zgornji del bombetke z omako, spila

Odlicni so.

Zgodovina sprememb…

6151 ::

cebelar123 je izjavil:

6151 je izjavil:

cebelar123 je izjavil:

6151 je izjavil:

Zgleda, kot da si na zelo prenizki temperaturi pekel meso, nima nobene skorje.


Bolj sem ciljal na to, da ni zazgano in noter surovo zato nima skorje.

Ampak bom malo bolj bil pozoren na to, dober nasvet. Naslednjic dam temperaturo na vec.


Če nimaš termometra, naredi tanjše pleskavice, cca 1,5cm. Glede na bombetke predlagam cca 150-175g pleskavice, cca 2cm večji premer kot je premer bombetke. Temperatura mora biti čimvišja, tako da se že vidi malo dima ob uporabi sončničnega olja (samo prekrij površino, ostalo bo naredila maščoba iz mesa). In pa obvezno počivat 5 min po tem, ko nehaš peči, se bo sir lepše stopil in meso bo na sredini lepo "skuhano"


Jaz delam bombetke 120g in so mi super tako kolicinsko kot premer.
Premer je 9 cm kalup za pleskavice pa je 12 cm. To bi znalo iti lepo skupaj.

Bom naslednjic slikal prerez da vidim kako dejansko izgleda ko je skupaj narejeno.

Evo sw slika cebule po 60 min



Meso pa zmeraj pociva po peki.


Čebula zgleda super
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB

cebelar123 ::

Ja cebula je res uspela. Na koncu sem dal se malo meda. In je bila v nulo.

GupeM ::

Lahko poveš kako narediš tako lepe bombete? Res so fine za vidt.

cebelar123 ::

GupeM je izjavil:

Lahko poveš kako narediš tako lepe bombete? Res so fine za vidt.



Recept po katerem sem jih delal.
Sestavine
Za 8 bombetk:
500 g bele pšenične moke tip 500
7 g suhega kvasa
15 g soli
4 žlice olja
45 g sladkorja
170 ml mlačnega mleka
150 ml mlačne vode
50 g masla sobne temperature

Premaz:
1 jajce
5 žlic mleka
sezamova semena

Tukaj je link:
https://midvakuhava.si/bombetke-za-burg...

Edino soli jaz dam 10g meni so ce dam 15 mogoce malo preslane 10g pa mi je idealno.
Kvas pa imam od dr.oetker ze pri picah se je zelo izkazal in tudi tukaj se.

Se med peko

Zgodovina sprememb…

celje ::

dobra tema.

z3ro ::

Jaz grem mesnico in naročim mleto goveje meso ter nekaj maščobe in je vedno super - oboje sveže mleto, doma samo pregnetem ter naredim kroglice. Tudi mesar ve kaj dat not in tudi večkrat omeni da tole je top za hamburgerje. Pečem vedno na flat topu in sicer kroglico na žar ter pritisnem dol z "špohtlom" - smash burger. Zraven popečem slanino, od zelenjave dam solato, popečeno čebulo ter paradižnik. Omaka je pa ponavadi nekaj v stilu big mac omake.

cebelar123 ::

Zelo dobro bigmac omako se da naredit po tem receptu. Sem ze veckrat sprobal in je zmeraj super.

cebelar123 ::

Mogoče kdo ve kje se lahko kaj takega dobi pri nas , da nebi zdaj iz tujine naročal?

xseki ::

Kvinta ::

Med peko se mesa nikoli ne stiska to ti je največja napaka katero tudi Gordon Ramsey in mnogi drugi delajo bolj stiskaš bolj bo na koncu vse skupaj podobno podplatu :))
A.C.A.B

Cupakabra123 ::

Kvinta je izjavil:

Med peko se mesa nikoli ne stiska to ti je največja napaka katero tudi Gordon Ramsey in mnogi drugi delajo bolj stiskaš bolj bo na koncu vse skupaj podobno podplatu :))


Ni res. Ce zelis delat smash burger je meso treba stisnit. Je pa res, da za smash burger naredis kroglico iz cca 70g mesa in jo potem stisnes na plosci. Fora pa je, da ko stisnes tudi drzic nekih 10 sekund da se meso zapece, ker hoces tisto hrustljavo skorjico. In ko polpet obracas moras pazit da poberes to skorjo.

Pri navadnih burgerjih pa ne slatas nic in samo peces cca 4 minute na stran.

Likalnik ::

ti stisneš smash burger na plošči ko se peče...če pa delaš drug meso recimo T-bone ali drugo...tistega pa ne stiskaš, ker vsi soki ven iztečejo.

pač na žaru/plošči stisneš samo smash burger...tudi, če imaš pleskavico že perdhodno narejeno in oblikovano...jo potem ne stiskaš (itak je že stisnena in nima smisla)

cebelar123 ::

Kvinta je izjavil:

Med peko se mesa nikoli ne stiska to ti je največja napaka katero tudi Gordon Ramsey in mnogi drugi delajo bolj stiskaš bolj bo na koncu vse skupaj podobno podplatu :))


Smash burger se bo delal. Tako da stiskas koliko gre. Kot na sliki

cebelar123 ::

z3ro ::

Jaz ga stisnem z tavlko plosko rečjo, s katero potem tudi obračam..je pa močno narejena, malo pomagam z roko. Preko mesa dam kos peki papirja da se ne prime.

cebelar123 ::

Tukaj sem nazadnje naročil. Zdaj pa čakat :)

https://www.aliexpress.com/item/1005004...

feryz ::

Ali pa če bi ga tukaj.
Bi vsaj plac na ladji prišparal. Pa drug teden bi lahko meso pretepal.

https://www.amazon.de/s?k=Round+Stainle...

cebelar123 ::

feryz je izjavil:

Ali pa če bi ga tukaj.
Bi vsaj plac na ladji prišparal. Pa drug teden bi lahko meso pretepal.

https://www.amazon.de/s?k=Round+Stainle...

Zdaj ze je kaj je :/

Spura ::

6151 je izjavil:

Meso 20% ledvene masti, 80% stegna (govejega seveda) - začiniš s soljo in poprom, nato pa še, ko pečeš, dodatno začiniš. lahko pa tudi samo kupiš goveje čevapčiče, če se ti ne da hodit k mesarju.
To ti mesar zmelje? Predpakirano mleto goveje meso v štacunah verjetno ni primerno?

Anyway če je meso ful dobro mi je najboljše še kar čim manj dodajat v burger. Meso solim in popram, v bombetko na res tanko namazem majonezo in sveže nameljem poper gor, potem edino kaka solata in to je to. Nobenih sirov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spura ()

TheBlueOne ::

Kako vi vidite, da vam melj mesar? Kaj ne melje na enakem stroju kot morda prej svinjino?

Kvinta je izjavil:

Med peko se mesa nikoli ne stiska to ti je največja napaka katero tudi Gordon Ramsey in mnogi drugi delajo bolj stiskaš bolj bo na koncu vse skupaj podobno podplatu :))


Sej se ne med peko, samo na zacetku peke. Zna pa biti optimalno kaj takega:

https://www.diegrillshow.de/produkte/jo...

Je pa iz DE...

Zgodovina sprememb…

feryz ::

Matr folk za vsako opravilo rabi ali aplikacijo ali neko pripravo.
Take burgerje, na ivico, prodajajo v mc. Tudi meso kupujejo tam kot vi, torej ne more biti velike razlike.

Meni bo kolega danes odstopil par kil mlete teletine za našega mulca. Jaz se nekako vse težje davim z mesom.
Mulc samo vrže kepo na pult, dvakrat s pestjo užge in je pripravljeno za peko.

cebelar123 ::

TheBlueOne je izjavil:

Kako vi vidite, da vam melj mesar? Kaj ne melje na enakem stroju kot morda prej svinjino?

Kvinta je izjavil:

Med peko se mesa nikoli ne stiska to ti je največja napaka katero tudi Gordon Ramsey in mnogi drugi delajo bolj stiskaš bolj bo na koncu vse skupaj podobno podplatu :))


Sej se ne med peko, samo na zacetku peke. Zna pa biti optimalno kaj takega:

https://www.diegrillshow.de/produkte/jo...

Je pa iz DE...


Jaz sem spraševal za med peko.
edit:
Sem pogledal video mogoče bi bilo zanimivo ampak nisem siguren da je ok za smash burger

Zgodovina sprememb…

cebelar123 ::

Danes sem šel do mesarja po goveje pleče/goveja mast razmerje 80/20.
S kalupom sem oblikoval pleskavice. Zdaj pa nevem mogoče jih nisem dovolj pregnetel predno sem jih dal v kalup in oblikoval. Zato so mogoče so bile mogoče pleskavice premalo kompaktne bi jih moral bolj zgnesti predno jih oblikujem? Ali pa sem navajen na že vnaprej narejene :/

Drugače pa so bile ful dobre s skorjo noter pa še čisto malo roza na sredini.
Pleskavice so bile 180g.


Zgodovina sprememb…

cebelar123 ::

Evo dobil sem za smash burgerje delat.

cebelar123 ::

Evo test uspešen smash burger





Home made bombetke, meso od mesarja sveže zmleto (80% goveje pleče in 20% goveje masti), samo posoljeno med peko, chedar, karamelizirana čebula, solata, paradižnik, kumare...

WizzardOfOZ ::

Meni pa za burgerje samo še meso pečeno nad ogljem paše. V ponvi ne pečem več takih zadev, ni isti okus kot nad ogljem.
Mam pa mini žar s podpihom, tako da je v 10 do 15 minutah pripravljen da lahko na njem pečem.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

IL_DIAVOLO ::

Se se nisi zastrupil s tem dimom?
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

WizzardOfOZ ::

Nobenega dima ni. Če se dimi pomeni, da ne znaš kurit. Pa podpih ima žar. Ventilator stalno in konstantno piha, oglja je pa za 3 pesti. Za 3 osebe komot spečeš vse.

To:
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

silak ::

Matr, ko se geeki spravijo kuhat ...

cebelar123 ::

Danes pa bodo smash burgerji na sporedu.
Jutranje predpriprave.

111111111111 ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Nobenega dima ni. Če se dimi pomeni, da ne znaš kurit. Pa podpih ima žar. Ventilator stalno in konstantno piha, oglja je pa za 3 pesti. Za 3 osebe komot spečeš vse.

To:

Aha, teli so zelo popularni. Mi smo pekli za 7 ljudi na jadrnici. Ko je kolega prinesel sem se mu v glavo smejal, da tole pa ne bo nič. :D Ampak sem moral vzeti besede nazaj.

Dobro si zbral. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

WizzardOfOZ je izjavil:


To:


Holy fuck! Ko človek ravno misli da je njegova kamping oprema nekako spodobena...

Jebeš novo grafično.

Apofis ::

A se kter še spomne fastfooda Tomato v centru lj. Se kdo spomne unih simpl burgerjev s simpl dodatki, z normalno visoko&široko bombeto&plesko, super okus...vedno bolj mi najedajo teli veleprecenjeni novodobni burgerji visoki kt stolpnica, k ga težko normalno poješ, s taužent enimi dodatki, k je na koncu itak ena sama zmeda okusov...call me oldfashioned, sam tole je preseravanje na polno. Sj na začetku je bilo zanimivo, zdej pa...

cebelar123 ::




Priznam ni se mi dalo danes delat bombetk

WizzardOfOZ ::

matobeli je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:


To:


Holy fuck! Ko človek ravno misli da je njegova kamping oprema nekako spodobena...

Jebeš novo grafično.


Kaj pa imaš od kamping opreme?
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

matobeli ::

Safari Chef2, super stvar, ampak na plin. In očitno se mu bo kmalu pridružil LotusGrill.

WizzardOfOZ ::

safari chef 2, s predelavo na tamale kartuše (za kartušo EN417) imam tudi jaz. Še neuporabljen in zapakiran v polivinilu stoji in čaka na boljše čase. Nekak sploh ne najdem časa, da bi ga zalaufal, ker vedno delam na oglju, ki da veliko boljšo aromo.

Mogoče letos poleti, ko gremo spet kampirat ob morje, pa tam ne smeš na oglje kurit. Kao, sem enkrat vprašal na recepciji in jim pokazal žar in sistem, če lahko na oglje zakurim. Pa so mi sredi poletja dovolili na oglje pečt z lotusom, ker je bil en zgleda poznavalec tam na recepciji in je povedal, da ni res nobene nevarnosti, ker tudi iskrica ven ne poleti iz tega žara.

Vidim pa da se je cadac kr poražil. Danes je 60€ dražji, kot takrat, ko sem ga jaz kupoval.

cebelar123 je izjavil:




Priznam ni se mi dalo danes delat bombetk


Ti pa daš enga mesa not????

Pri nas sem danes na žaru zapekel zorjeno govedino s čilijem, pa je bil približno enako debel kos mesa. Meni je recimo to občutno preveč debelo za v hamburger. Tam do centimetra, pa veliko solate, čebule in paradajza not.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

WizzardOfOZ ::

Apofis je izjavil:

A se kter še spomne fastfooda Tomato v centru lj. Se kdo spomne unih simpl burgerjev s simpl dodatki, z normalno visoko&široko bombeto&plesko, super okus...vedno bolj mi najedajo teli veleprecenjeni novodobni burgerji visoki kt stolpnica, k ga težko normalno poješ, s taužent enimi dodatki, k je na koncu itak ena sama zmeda okusov...call me oldfashioned, sam tole je preseravanje na polno. Sj na začetku je bilo zanimivo, zdej pa...


Meni je bil recimo daj-dam všeč. Uni hamburgerčki so bili odlični, pa še bliz vegove je bilo, da si med glavnim odmorom skočil na malco in mal zamudil naslednje ure in bil orenk najeden.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

matobeli ::

WizzardOfOZ je izjavil:

...na tamale kartuše (za kartušo EN417) imam tudi jaz.


Kakšno predelavo to misliš? Moj ima originalni navoj na en417? Jaz sicer furam une večje ameriške 465g jeklenkice ki se dajo filat ker je kar dost v pogonu, pa ene dvakrat sem tud propan not dal ker je bla že skor jesen.

Akpak oglje mi je pa vedno mal manjkal in tole zgleda top.

Mimgrede... omenjajo usb priklop, kakšen priključek pa ima?

cebelar123 ::

Smash burger ima po defoltu 2 kosa mesa noter. Vsak kos je 85g torej dobis po gramih skupaj 170g kar je se zmeraj manj kot klasicna 180g pleskavica.
Tukaj so pa tri kugle 85g noter. Sem danes prvic delal s tremi.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšen žar? (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Loža
878225502 (478) recmajkemi
»

Dober hamburger v centru Ljubljane (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12833045 (1769) tikitoki
»

Ljubljana finest burgers (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30049217 (26422) Gagatronix
»

Bombica za hamburger

Oddelek: Loža
449750 (7991) ;-)
»

Maribor hrana nasvet - hamburgerji / sladice

Oddelek: Loža
337386 (4103) billy

Več podobnih tem