» »

Univerzalne kartice ali aplikacije za polnjenje električnega avtomobila

Univerzalne kartice ali aplikacije za polnjenje električnega avtomobila

edi45 ::

Pozdravljeni,

Verjetno si kdo od vas tukaj lasti električen avtomobil, ali pa vsaj pozna nekoga, ki ga ima.

Zanima me slednje. Kaj točno potrebuješ za polnjenje električnega avtomobila. Obstaja kakšna univerzalna RDIF kartica ali aplikacija? Saj je namreč kar nekaj teh "ponudnikov" kateri imajo svoje polnilnice, kartice, aplikacije itd..

Nekje sem zasledil da Moon charge, Petrol in Gremo na elektriko so sedaj povezani med sabo, se pravi če si uporabnik in imetnik Petrolove kartice mobilnisti, ali pa GEN-I kartice, Moon itd lahko polniš na vseh polnilnicah od teh ponudnikov. Je to res? Univerzalna polnilnica za večino avtomobilov je samo pri BTC v LJ. Ali še obstaja kakšna tako imenovana univerzalna kartica / aplikacija za celo Slovenijo? Da bi lahko z eno koristil vse polnilnice?

Hvala in lep pozdrav

Utk ::

Petrol in Gen-i niso povezani. Moon je pa na gen-i kartici.

edi45 ::

Ne obstaja pa kartica s katero lahko polniš na vseh polnilnicah a ne? Zakaj ne naredijo česa takšnega, da bi vsem olajšali življenje.

Apple ::

Jaz imam Chargemap kartico.
Za SLO uporabljam Petrolovo aplikacijo.
LP, Apple

feryz ::

edi45 je izjavil:

Ne obstaja pa kartica s katero lahko polniš na vseh polnilnicah a ne? Zakaj ne naredijo česa takšnega, da bi vsem olajšali življenje.
Saj so poenotili USB polnilce!
Pa ne morejo vsega postoriti v enem desetletju, kako morete to sploh pričakovati?
Enkrat do leta 2030 bo prišel ven predlog zakona, okrog 2035 bo sprejet in bomo počasi začeli to implementirati.
Ta stare bodo pa vsaka na svojem nekje do leta 2100. Ali dokler jih hudič ne vzame.

Tako si birokrati predstavljajo svetlobno hitrost in skrb za okolje.

kow ::

Kolikor vem prihaja EU regulacija in bos pac polnil s kreditno kartico. To bo verjetno uporabno samo za tiste, ki polnijo na hitrih polnilnicah redko ter ne rabijo popustov. Pricakuje, da so evrobirokrati nesposobni in me ne bodo zascitili pred uporabo jebenih (nepotrebnih) aplikacij.

Prava resitev bi bila seveda odprtje API-jev in zagotavljanje vecletne podpore. Recimo, da API ne smes spremeniti/ukiniti vsaj 5 let.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

cvalsr ::

Kaj pa vtičnice / vtikači, ali je vsaj to poenoteno?

Kakšne pa so cene polnjenja na navadnih / hitrih / zelo hitrih polnilnicah?
Ker je en novinar v oddaji Avtomobilnost
(to je tista, ki je dinamična, energična, inovativna, sodobna, sveža, živahna, ... in kaj še vse naserjejo v najavi programa, potem pa dva tipa sedita na lesenih stolih sredi samotne ceste in nekaj pametujeta :)) ; o sami vsebini se jim seveda ne zljubi napisati nič, saj nam lahko vseeno vzamejo 13 evrov mesečno)
izjavil, da ga je elektro - vožnja do Muenchna s hitrim polnjenjem na avtocestah stala 162 evrov, dizel bi ga pa dobrih 60 ?? 8-O

Vtičnice so poenotene. Tesla vozila filaš povsod, na Tesla polnilnicah samo Tesle (za enkrat).

Glede 162 EUR ne morem komentirati.

Jaz sem naredil cca 1000 km in za to porabil 34 EUR - kombinacija Tesla hitre polnilnice in ELEN (hrvaški eletktro) hitre polnilnice.
LP, Apple

Nikonja ::

Kolk časa si zgubil na polnjenje?

20 min - za kofe in rogljiček in WC.
nato še 2x po 5 min - pavza za voznika :)
LP, Apple

Utk ::

edi45 je izjavil:

Na začetku so poskušali. Potem se je izkazalo, da je to isto kot linux...ker nobena distribucija do zdaj ni "to to", dejmo naredit novo, ki bo. Rezultat je samo, da imaš še eno več.
V resnici je zdaj že kar dobro počiščeno. V Sloveniji imaš petrol in gremo na elektriko, drugega ne rabiš. Še na Hrvaškem je marsikje dovolj, da imaš te 2. Včasih je bilo teh kartic še veliko več.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

j3rn3jkr3 ::

Zato pa jaz uporabljam Electroverse, lepa aplikacija, transparentne cene (Petrol 300kw- 0,49EUR/kwh), brez predavtorizacije, znesek odtegne po polnjenju, naročilo kartice brezplačno, 5 evrov dobropisa po prvem polnjenju, če se registriraš z povezavo spodaj.
https://electroverse.octopus.energy/sig...

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na Norveškem lani 80 odstotkov prodanih avtomobilov že električnih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12522764 (16963) Utk
»

Resnica o škodljivosti dizla (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Loža
1058132439 (92504) D3m

BMW M340d vs i4 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
17224426 (22309) hojnikb

Zakaj vodikovi avtomobili in tovornjaki NISO prava stvar (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
17924911 (22948) bluefish
»

Tesla odpira patentni portfelj (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
8430301 (26637) iosox

Več podobnih tem